Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Гагаузите

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Гагаузите

    Нека поговорим за тези хора.Доколкото знам по-голямата част от тях живеят на територията на днешна Румъния и Украйна в Северна Добруджа.Също така има и големи групи който си живеят тук в България.Произхода им е спорен - някой ги мислят за кумани,други за прабългари.Самите те се определят като Ески-булгар(което значи стар българин мисля).По "Памет Българска" тази неделя дадоха интересни материали за тях.Казват , че са много воинственни и се чувстват като истински българи.Вие какво мислите?И познавате ли изобщо такива хора? :sm186:

    #2
    Не познавам такива хора, но Божидар Димитров каза още за тях, че са християни, с християнска религия, но говорят на тюркски език.

    Comment


      #3
      И какво излиза? Че никой нищо незнае за тях , така ли?

      Comment


        #4
        Най-голямата компактна група от този етнос населява Североизточна България (около Варна, Добрич, Каварна). Те са източно православни християни, но говорят на тюркски език. Техния произход е азиатски. Тук се заселват още през Средновековието наред с узи, печенеги и кумани и най-вероятно са потомци на някои от тези тюркски племена (обърнете внимание на близостта - узи, гагаузи). В последствие някои от тях променят самосъзнанието си, като едни се смятат за българи, а други за гърци и турци.
        Аз лично не познавам хора от този етнос, но доколкото знам не се отличават особено от нас освен по горе споменатото.
        (\_/)
        (°_°)
        (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

        Comment


          #5
          Аз познавам гагаузи, във Варненско. Не се отличават по нищо, не се чувстват част от другите турско говорещи в този регион, които хич не са малко. Не се разбират с тях езиково, поне не видимо. Гагаузският звучи по съвсем различен начин на слух от турския. Нямат някакви много отличаващи се от българските традиции. И понеже населяват краймроските райони на север от Варна и живеят в икономически сравнително богат регион - нямат никакви идеи за решаване на някакви други проблеми чрез "патриотеене" и търсене на етнически и исторически истини за гагаузите. Това, разбира се, погледът ми на лаик, незапознат с никаква теоретическа информация по въпроса.
          А иначе гагаузи има и в Бесарабия и Украина, даже са доста повече от българските. Не знам да поддържат връзки.

          Comment


            #6
            Аз съм от Варна и знам че голяма част от коренното и население е гагаузко. И въпреки това не съм чувал някой да говори на тюркски. Малко е съмнително да се е запазил този език, след като не се изучава в училищата, няма литература или преса на него, един вид мъртъв език - поне в България. Така че не мисля че може да се различи по нещо "гагауз"(или "гагаузин"?) от "чист" българин
            В Бургас например съм срещал арменци, които ако не ти кажат че са такива, никога няма да разбереш...
            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
            "But I know none, and therefore am no beast."

            (Richard III - William Shakespeare)

            Comment


              #7
              Баща ми е от Варна и дядо ми, лека му пръст, в един момент се премести да живее във Виница, където съседите му бяха (и продължават да са) гагаузи. Там съм чувала гагаузски, който ми звучеше много различно от езика, който говорят българските турци. Малко е мек, наподобява, ама много отдалечено, руски или френски по това си звучене, докато турският си е ... леко лаещ, като немския Но това са детски спомени все пак.

              Comment


                #8
                Ето малко информация по въпроса:
                Гагаузи

                Гагаузите са православни християни, говорещи особен диалект на турския език. Макар че историята им е тясно свързана с българските земи, повечето са се изселили по време на Османската империя. В България е останала малка група по Северното Черноморие, Добруджа, Ямболско. Гагаузи живеят днес в Молдова /Автономна република Гагауз Ери/, около 153 000 души според последното съветско преброяване, Украйна, Турция /около 10 000 души/, Гърция, Македония, малки групи има в Русия, Казахстан и други бивши съветски азиатски републики. Всички те са потомци на преселници от България. В България на преброяването от 1992 г. 1 478 души са се самоопределили като гагаузи. Експертните оценки говорят за около 40 000 души. Векове думата “гагаузин” е определяла по-скоро обособена културна и езикова общност. Затова не е чудно, че голямата част от гагаузите в България са предпочели да се идентифицират като българи, съхранявайки същевременно специфичните си културологични особености. В преброяванията между 1880 и 1926 г. броят им варира от 12 000 души до 3 669. /По-ниските цифри са от периода, когато Южна Добруджа е била в границите на Румъния/.

                Хипотезите за произхода на гагаузите са много. Някои търсят корените им в прабългарските племена, други говорят за турцизирани езиково славяни, трети ги свързват с узи, огузи, печенези, селджукски турци, кумани, хуни. Която и от хипотезите да е вярна, очевидно е, че в Османската империя те не са били разглеждани като народ /милет/, не се споменават в никакви документи и са броени заедно с българите християни. Голяма част от гагаузите заедно с българи колонисти се преселват в Бесарабия. Там те се установяват в съседни или смесени села. И до днес в много гагаузки семейства там се знае и български, и турски език. Царските руски статистики също не отбелязват гагаузите като отделен етнос. Многонационалната и многоезична Бесарабия обаче всъщност е била консервираща и съхраняваща културните различия среда. И до днес там са съхранени и се развиват религиозни и етнически групи, отдавна асимилирани другаде. Гагаузко самосъзнание ясно изразено се формира в годините на съветската власт. Известна е сталинската национална политика, която е едновременно насочена към съхраняване на етническите различия и етапи на жестоки репресии към едно или друго национално малцинство. Повечето от гагаузите в Русия и Азия са потомци на изселени по време на сталинските репресии. Днес гагаузите в Молдова, макар да са свързани с Турция поради езиковата и културна общност, се смятат и свързани с България. Парламентът на Автономната република Гагауз Ери обяви 24 май – Деня на славянската писменост и култура – за един от четирите национални празника на страната. В университета в столицата Комрад се изучава българска филология, като с помощта на българското Министерство на образованието там работят и преподаватели от България, а студентите идват на стаж в България. Сред следващите в България студенти – българи от Бесарабия – има и гагаузи.

                В България е трудно гагаузите да бъдат разгледани отделно етнографски, тъй като фолклорът им /както на турски, така и на български/ и религиозните им практики и обичаи са в много пряка връзка с тези на околните групи българи. Исторически известни като земеделци и скотовъдци, по поминък не се различават от околното население. Участвали са и участват в обществения и политически живот. След войните от началото на века заедно с бежанците българи от останали в други държави територии в България търсят приют и гагаузи. Исторически гагаузите са силно религиозни, като в определени периоди голямо влияние сред тях е имала гръцката патриаршия. От една страна, въобще влиянието на патриаршията в Добруджа е било по-силно, тъй като до завладяването на България от османците официалният език в Добруджанското деспотство е бил гръцки, от друга – гръцката религиозна пропаганда винаги е отделяла специално внимание на малки езикови и етнически групи. Тук се е разпространявала т. нар. Караманлийска книжнина – богословски съченения на турски език с гръцки букви. Днес остатъци от гръцко влияние могат да се открият в религиозните практики, силно премесени с влияния от дохристиянския пласт.

                Има едно хубаво изследване на Градешлиев за произхода на гагаузите. След няколко дни ще дам по- подробна информация.

                Comment


                  #9
                  Мерси. Да ви постна ли снимки на двете църкви от Българево?

                  Надписите им са на гръцки. Нормално - не са били част от екзархията.


                  thorn

                  Средновековните църкви в България

                  Comment


                    #10
                    Thorn написа
                    Мерси. Да ви постна ли снимки на двете църкви от Българево?

                    Надписите им са на гръцки. Нормално - не са били част от екзархията.
                    Давай , че стана интересно!

                    Comment


                      #11
                      Аз съм от Варна. За гагаузки (много силно казано) район се смята квартал/село Виница. Изключително рядко ще чуете друг език освен български. В миналото гагаузите са били винарите на Варна. Съответно и пияниците. В момента едва ли някой ще се определи като гагауз.
                      Имаше някъде много добра статия относно гагаузите. Като я намеря ще пусна линк.
                      ===

                      Comment


                        #12
                        Няма много общо с гагаузите този откъс, ама ми направи впечатление и ми хареса:
                        Ясно обособени в етническо отношение във Варна в края на XIX и началото на XX век могат да се различат осем махали. Сравнени по големина, те се подреждат така: турската, гръцката, гагаузката, арменската, еврейската, българската, татарската и циганската.

                        Comment


                          #13
                          Брей, тя Варна била като Хонконг на Черно море Доколкото знам поради тези причини Османската империя е предявявала претенции след освобождението Варна да остане в пределите на империята.
                          (\_/)
                          (°_°)
                          (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

                          Comment


                            #14
                            Би трябвало да има. Мръдни напред назад из книжлето. Пък и в книжарниците може да се намери (може би).
                            Пак в тази книжка може да се види, че българското население е било малцинство по време на Освобождението. Но все пак е било значително. Иначе етническия състав е бил доста пъстър.

                            Comment


                              #15
                              Ето обаче друга интересна гледна точка за гагаузите, цяла книга е била написана по този въпрос - http://bg-science.info/view_bg_his.php?id=13
                              (\_/)
                              (°_°)
                              (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

                              Comment

                              Working...
                              X