Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Писмо от Хари Труман (11.11.1918)

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Писмо от Хари Труман (11.11.1918)

Гледах наскоро много интересен филм за последния ден на ПСВ. Освен другите куриози, направи ми впечатление цитат от едно писмо от бъдещия президент на САЩ Хари Труман (тогава млад офицер от артилерията). Издирих го в интернет и се оказа автентично. Адресирано е до жена му Бес (цитатът, който ми направи най-голямо впечатление):

It is a shame we can't go in and devastate Germany and cut off a few of the Dutch kids' hands and feet and scalp a few of their old men but I guess it will be better to make them work for France and Belgium for fifty years.
    Превод:
    "Жалко че не можем да нахлуем и опустошим Германия и да отрежем китките и стъпалата на няколко холандски хлапета, както и да скалпираме няколко от старците им, но предполагам че ще е по-добре да ги накараме 50 години да работят за Франция и Белгия."

Цялото писмо може да се види тук

въпроса ми е някой има ли предложение колко са стари
    Last edited by Dinain; 03-04-2006, 02:23.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Ами не ми е много ясно какво точно е интересното в това писмо освен, че е от един бъдещ президент.
    Предполагам, че доста подобни писма могат да се изкопаят, ако човек реши.
    Интересното е какви са възгледите на Хари когато е президент. Още по-интересно е какви са му действията. Най-интересно е доколко действията му са резултат от собственото му становище.
    Интересно е и как са се изменяли възгледите в периода между въпросното писмо и президенството му.

Хари написа
    I knew that Germany could not stand the gaff. For all their preparedness and swashbuckling talk they cannot stand adversity. France was whipped for four years and never gave up and one good licking suffices for Germany.
    Ей сега май се убедих, че той май наистина е оня тотално ограничен и дори тъповат даскал когото описват.
    Last edited by Ханс; 03-04-2006, 17:16.
    Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Working...
    X