Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Михаел Витман ²²²

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Михаел Витман ²²²

    Днес се навършват 62 години от смъртта на Михаел Витман и по този повод пускам 1 част от ІІІ част на биографичната бележка. Тук е до половината и без снимки. Не знам кога ще се появи в сайта затова реших да сложа каквото съм направил дотук.

    Михаел Витман

    Michael Wittmann
    (1914-1944)


    __________________________________________________ ___________________
    Най-известният танков командир през Втората световна война. SS-Hauptsturmführer, носител на Мечовете към Дъбовите листа на Рицарския кръст.
    __________________________________________________ _____________________



    Източния фронт 1942-43

    След тежките условия на почти година на сурови битки в Русия, Oberscharführer Витман е върнат обратно в Бавария в прочутата военна академия на SS (Junkerschule) в Бад Тьолц, готов да започвам своето обучение за офицер. С изключение на напрежението на сраженията, обучението в Junkerschule вероятно е било най-изтощителният период в кариерата на Михаел Витман.

    Офицерско обучение в Бад Тьолц

    Въпреки че след като още веднъж вкусва удоволствията на родната земя, 29-годишният кандидат-офицер не си прави илюзии колко трудно ще бъде офицерското му обучение, факт е, че голям брой от младите герои на Leibstandarte Курт "Panzer" Майер, Фриц Вит и Йохен Пайпер вече са преминали тестовете, които му предстояха. Въпреки всичко, Михаел е доста уверен в себе си: не му липсват нито боен опит, нито командирски качества, и е повече от сигурен, че това ще бъде забелязано от висшестоящите.
    Преди да започне истинската част на обучението, всички кандидат-офицери трябва да преминат през много физически и умствени тестове и да се прегледат техните бойни и учебни записи. И след като тези формалности биват завършени, всички бъдещи офицери бяха получават новите си униформи, екипировка и принадлежности. Въпреки че обучението изисква солидна физическа подготовка и интензивност, академията в Бад Тьолц, както неговото подобие в Брауншвайг предлага много удобства: спортното оборудване е от най-висока класа, и новите попълнения могат да се занимават с много различни спортове и игри включително футбол, водна топка, ски и езда.
    Както много други обучаващи се - и Витман смята, че това е най-трудното обучение, с което е трябвало да се справи - покрити са всички сфери на обучението, физическите и психическите тестове са много сериозни, създадени с единствената цел всеки кандидат да достигне максимума на възможностите си. Освен за атлетични занимания много време е отделено за маршируване, полеви тренировки и изтощителни градски и междуградски кросове, в които всеки войник трябва да носи пълно бойно снаряжение. тези надбягвания се следят с хронометри и се очаква всеки да се справи с тях, като програмата е резултатите постепенно да се подобряват. Набляга се на другарските отношения между войниците и на съвместната работа в екип, а на офицерите е внушена идеята, че в крайна сметка те са отговорни за действията на техните хора дори на състезателно ниво, когато те се разделят на отбори. Това е един аспект от живота във Waffen-SS, който ги отличава както от Вермахта така и от които и да е Съюзнически въоръжени сили - нищо друго не е толкова отличимо колкото взаимния респект, който може да бъде усетен между всички рангове във Waffen-SS, от най-висшите офицери като "Зеп" Дитрих до най-младите и неопитни попълнения. Едно нещо никога не може да бъде видяно във Waffen-SS - офицер да клинчи от фронта и да се размотава пред дъска с чертежи, въртейки молив между пръстите - те винаги са искали да бъдат на най-трудните места, водейки своите хора в боя.

    Витман в униформа на SS-Untersturmführer, току що преминал обучение за офицер през есента на 1942 г. След това той е преместен м елитната танкова част на Leibstandarte и в крайна сметка поема командването на страховития Panzer VI Tiger.

    Физическите упражнения са само едно от многото неща, които са взети предвид в академията, всеки кандидат получава възможност да борави с най-различни оръжия, защото целта на преподавателите в Бад Тьолц е бъдещите войници да бъдат тренирани в максимално близки до реалните ситуации условия. Както много от кандидатите, Михаел Витман познава много добре някои от тези оръжия, но обучението му дава възможност да се запознае с още по-голям брой огнестрелни оръжия и различни тактики свързани с тях. голяма част от обучението е насочено към различни техники в пехотата, които са ценни за бъдещите пехотни командири. витман научава много, защото знае, че подобни умения ще бъдат от основно значение ако той се озове на бойното поле без танка си.
    Обучението завършва на 5 септември и Витман е преместен в танковите части с чин офицерски кандидат (Fahnrich) и постъпва в SS танков батальон от резерва във Ваймар като взводен командир. След две години в сивата униформа на пехотинец, той отново облича любимата си черна униформа на танкист. .
    На 21 декември 1942 г., след шест месеца сурово обучение, Витман става част от 500 тежък танков тренировъчен батальон от запаса. (Pz. Ers- und Ausb. Abt. 500) в Падерборн с нов ранг - SS-Untersturmführer. Оттам е изпратен в Пльормел в Северна Франция, където преминава обучение с едно от най-страшните оръжия на Германия - Panzerkampfwagen VI Ausf. H/E (Pz. Kpfw. VI, Sd. Kfz. 181), по-известен като Тигър (по-късно преобозначен на Tiger I след започване производството на Pz. Kpfw. VI Tiger II (Sd. Kfz. 182), или Кралски Тигър).

    Обучение за Tiger, Plörmel

    Времето на Витман в Пльормел в Бретан включва още повече трениране и проучване, но този път на "Тигър", Panzer, който никой от новопроизведените подофицери не е виждал досега. Много са прехласнатите от тази машина и обикновената гледка от него изпълва обучаващите се, които до тозиш момент да се били в много по-малки танкове, с много увереност за битката напред и тяхното връщане на фронта. Без да взимаме предвид неговите внушителни размери и защитна броня, тигърът е въоръжен с тежко 88ммL/56 KWK 36 основно оръдие, оръжие согромна сила и далекобойност. След изучаване на техническите спецификации, които се намират в съответните ръководства, Витман получава възможност да опознае много добре бъдещата си машина и, както с StuG III, скоро започна да забелязва в ума си неговите силни и слаби страни. Проучването на Витман беше пълно, и той знае, че въпреки своята страховита външност, тигърът, като което и да е AFV, е толкова добър, колкото добри са тези, които го командват и управляват. това внимателно сближаване с машината му свършва много добра работа и е от основно значение за бъдещия му успех.
    Обучението има основната задача да въведе всеки кандидат във всички пет важни позиции в Panzer-а -: командир, стрелец, пълнач, водач и картечар/радист. Всяка роля има свои собствени специфични отговорности, и пълното познание за всяка една от тях е съществено, за да се гарантира правилното ниво на координация между петте членове на екипажа. Витман не само трябва да овладее сложната роля на командир, но също и 88 мм KWK главно оръдие и механизмът за наблюдение, мощния "Майбах" двигател, зареждащият механизъм, и системата за комуникации на борда. Всичко това е следвано от трескава серия от писмени изпити и практически упражнения, с които Витман се справя отлично. Както с StuG III обучението две години по-рано, следващата задача е да организира подходящ екипаж. По една щастлива случайност, Витман има възможност да изгради изключително способен екипаж, най--забележителният от хората му е стрелецът SS-Rottenführer Балтазар "Боби" Вол, който по-късно става командир на "Тигър". Вол, който постъпва във Waffen-SS през август 1941 г., трябва да спасява останалата част на екипаж вдоста случаи със своята забележителна точна стрелба, факт, който дори самият Витман не може да не признае.
    Мъжът, на когото Вол трябва безусловно да разчита е пълначът, SS-Rottenführer Карл Бергес, ентусиазиран войник, който превъзхожда в длъжността си на бойното поле много други в трениращото поле, и водачът SS-Rottenführer Густав "Густл" Киршмер, ветеран от предишните кампании на Вермахта и Waffen-SS. Петата позицияе на малката картечница и радио оператора, която е заета от SS-Rottenführer Хeрбeрт Полман, който се доказва като истински експерт с много бордови системи за комуникации както и с картечницата MG-34. Въпреки че екипажите на "Тигрите" се променят често на полето от ден на ден, Витман винаги настоява Боби Вол да бъде неговия стрелец.

    Едно от най-известните и всяващи страх оръжия през Втората Световна война . Pz. Kfw. VI или Tiger I. Той може да служи много добре под командването на всеки способен командир, но Витман и неговия екипаж са способни да увеличат потенциала му до постигане на смъртоносен ефект. На снимката Витман е крайният вляво подпрял ръка на оръдието.

    След като взимат полагащия им се "Тигър" от фабриката на "Хеншел" в Касел, Витман и нееговият нов екипаж започват да се запознават с новата им машина по обратния път към Пльормел. Първата задача на командира е да запознае Киршмер с контрола върху машината, въпреки неговите умения при първо тестване. Никога преди той не е управлявал толкова голямо превозно средство, и в първите дни на обучението Витман и останалата част от екипажа търпят болезнени наранявания в следствие от непрекъснатото раздрусване на машината. Но след няколко дни на колела, увереността на Киршмер в боравенето с тази тежка, но поддаваща се на добър контрол машина, расте изразително. Следващият етап е стрелкова практика, която се осъществява с помощта на специални куполи, монтирани на големи стабилни блокове, или т. нар. Panzerstellungs.
    докато Витман, стрелеца Вол и пълнача Бергес усъвършенстват стрелбата, картечаря Полман и водача Киршмер се обучават във всички аспекти, засягащи поддръжката на машината; и двамата мъже получават дълбоки познания всеки по своята част, като накрая дори разменят местата си, за да усвоят ролята и на другия. При завършване на този рунд от индивидуалното обучение, целият екипаж е събран за финалната част от тяхното обучение, което се състои от серия практически маневри на бойното поле. То чно тук Витман и неговият нов екипаж имат възможност да сработят постоянно-увеличаващия се обхват на уменията им; Киршмер вече работи решително с управлението на машината, и Боби Вол непрекъснато отбелязва най-добри резултати на мишените. До края на годината и завършването на трудното обучение, Витман е изпълнен с увереност както в екипажа така и в мощния нов "Тигър". На втората седмица от новата година, те са вече на път към Русия.

    Завръщане на Източния фронт

    Leibstandarte се завръща на Руския фронт през януари 1943 г. като част от току що създадения SS танков корпус, заедно с 2-а SS танкова дивизия "Das Reich" и 3-а SS танкова дивизия "Totenkopf". Съставните части на новия SS танков корпус са разположени на различни ключови точки на фронта, с Leibstandarte и голяма част от "Das Reich" преместени в районите около Харков и Белгород. Михаел Витман, сега прехвърлен в 4-а рота schwere (тежка) рота от 1-и SS полк на Leibstandarte SS "Adolf Hitler", трябва да се върне на Руския фронт, който изглежда много различно спрямо това, което е оставил зад гърба си по-рано миналата година: руснаците са вече много по-организирани и не вършат много по-малок безразсъдни действия, а германската армия е доста далеч от добре смазаната военна машина, която се развилня през степите осемнадесет месеца по-рано. Те вече решително се отбраняват, както против възстановяващата се съветска армията и бруталният климат.
    При връщане в частта на Бъдни вечер 1942 г.,Витман не получава незабавно командвавнето на тигър; вместо това, той е определен за командир на лек взвод от 4-а рота, който се състои от пет Panzer III, Ausf. J, надеждни машини въпреки че са остарели. Ролята на лекия взвод е отбранителна; бидейки по-бърз от "Тигър"-а, Panzer III е да трябва да играе ролята на отбранителен щит, покривайки напълно заплахата от близки дистанции с неговото 50 мм KWK оръдие. За разлика от предишните версии на Panzer III, които са се доказали в по-ранните битки, по-новият Ausf. J е снабден с допълнителна броня около оръдието и купола. Машината на Витман е № 4 L 1, и екипажът му се състои от SS-Oberscharführer Макс Мертен, SS-Scharführer Георг Лоч, SS-Unterscharführer Шверин и SS-Rottenführer Франц Щаудегер. Последният се оказва истински талант и поема командването на самостоятелен Panzer III на деветнадесет годишна възраст. В добавка към петте Panzer III, 4-а рота е снабдена с петнадесет "Тигър"-а, които са разделени в три взвода от четири, командваща машина, машина на щаба на ротата и резервна машина. Ротен командир е SS-Hauptsturmführer Хайнрих "Хайнц" Клинг.

    Panzer III Ausf. J. След преместването му в ротата, въоръжена с Тигри в краяна 1942 г., Михаел Витман получава командването на лек взвод, състоящ се от 5 такива танка. Показания на снимкат а танк е боядисан в бял зимен камуфлаж.

    В рамките на месец след пристигането на Витман, германската шеста армия претърпява смазващо поражение при Сталинград, и това е едно от решаващите доказателства, че руската мечка въобще не е мъртва, и това ще бъде борба, която ще даде напълно ново значение на кръстоносния поход срещу болшевизма. С нарастването броя на жертвите, сериозните стандарти на постъпване в LSSAH и Waffen-SS се смъкват. Хиляди доброволци от цяла Европа, уплашени от червения бич, се хвърлят в германските редици. Много от тях се постъпват в Waffen-SS.

    ---
Working...
X