Да, но е опасно. Ето как едната грешка /за движението/ може да доведе до друга грешка /за размера на армиите/, която грешка, ако се разпространи /както става в науката често/ може да доведе до тотално грешна представа.
Размера на армиите средно е 15-30000.
Източници и данни - довечера, специално съм ги извадил.
Т.е. твоята аргументация не е е по съществото на твърдението, а по косвени съображения за неговата цел, която впрочем не е дефинирана в текста. Ти я предполагаш, може би основателно. Само че въпросът не е защо Караянопулис е писал текста, а вярно нещо ли е написал.
Пространен и интересен в много аспекти, като целеше да покаже не самосъзнанието на Асен, което е повече от ясно, а многоаспектността на средновековната воинска мотивация, та да се обори аргумента, че "войните били за плячка, затова не може да има високомотивирани войници, затова те не могат да правят трудни преходи и а свърши пътя, а армията се разпадна, тъй като може през 1885 година да са направили чудеса, но тогава са били национално мотивирани, а през средновековието са били само примитивно-имуществено мотивирани".
Или поне аз това разбрах от изложеното. :sm100:
Размера на армиите средно е 15-30000.
Източници и данни - довечера, специално съм ги извадил.
Hans Delbruck написа
Hans Delbruck написа
Или поне аз това разбрах от изложеното. :sm100:
Comment