Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Реформаторът Бонапарт

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Реформаторът Бонапарт

    Ще се опитам да обърна внимание на една друга страна от живота и дейността на Наполеон Бонапарт, а именно за реформатора Наполеон, а не за великия военоначалник. Смятам да отбележе по-значителните му реформи, много от които са с трайно значение не само за Франция.


    1. Финансова реформа. Създадена е система от преки данъци, които вече се събират централизирано и тази радикална промяна донася сериозно увеличение на приходите във френската държавна хазна.
    2. През 1800г. под формата на акционерно дружество се създава Банк дьо Франс, която получава правото единствена да печата държавни банкноти и е въведен като парична единица франкът. Постепенно са стабилизирани държавните финанси след дългите години на революционни войни и управленски хаос в страната.
    3. С цел подпомагане на икономиката са създадени Търговска и Промишлена палати, наложена е окончателно Метричната система, провежда се последователна протекционистична политика, а през 1806г. с цел унифициране на Търговското право е създаден Френски Търговски кодекс.
    4. Проведена е и административна реформа. Запазени са департаментите, но властта става все по-централизирана, а всички административни длъжности се назначават от държавната власт.
    5. Не е подмината и съдебната власт. Премахната е изборността на магистратите. Създадени са специални съдилища, въведена е апелацията. Реформата е завършена със създаването на Криминален кодекс през 1811г.
    6. През 1801г. е подписан Конкордат с Папата, който слага край на скъсването в отношенията между френската държава и Римокатолическата църква. Църквата във Франция е поставена изцяло под контрола на държавата. Специален новоприет закон регулира свободата на останбалите вероизповедания във Франция.
    7. Не на последно място е може би най-важната реформа на Бонапарт- Френския граждански кодекс, по-известен като Наполеонов кодекс. Той ликвидира всички феодални порядки в държавата и въвежда буржоазния модел на устройство на обществените отношения във Франция, основан на равенството пред закона и свободата на изява на личността в частния живот. Кодексът е в основата на съвременното гражданско законодателство в повечето европейски страни днес. С известни промени Наполеоновият кодекс работи и днес във Франция, около 4 000 члена (или половината от него) са във вида, който са имали през 1804г., когато е създаден кодекса.
Working...
X