Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Цамблак

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Цамблак

    Член на фамилията (не се посочва името му) е живял в Италия и останал в историческите анали като „кавалер”, т. е. благородник. Той се споменава в една сатирична средновековна поема „Пътешествието на Мазарини в ада”. Възможно този Цамблак да е същият, споменаван като „велик архонт” в едно съдебно дело между манастира „Св. Никола” и гражданите на град Рентини в Италия.


    Антоний Цамблак, може да се открият сведения в някои византийски хроники и документи. Той се споме*нава в договор на византийския император Андроник Палеолог с Вене*цианската република от 1332 г. Явно е, че този Цамблак е бил на византийска служба и е заемал важна държавна длъж*ност.


    На подобна длъжност пак около 1330 г., но в Солун, се споменава и Арсений Цамблак, за когото е отбеляз*ано, че имал и синове. За него е известно, че през 1332 г. е бил началник на личното крило на византийската армия във войната на Византия с България, в началото на царуването на Иван Александър. След тази война Арсений Цамблак участвал в мирните преговори с българите. Малко по-късно виждаме отново него като член на посолството на византийския император, изпратен с дипломатически задачи при пер*сийския цар Сенахирим. Към края на 40-те години на XIV в. Арсений Цамблак бил назначен за византийски архонт (управител) на град Димотика в Беломорска Тракия.


    Алексей Цамблак бил кефалия (областен управител) в Сърбия по времето на цар Стефан Душан.

    По време на царуването на Иван Александър и Иван Шишман, един от Цамблаковците бил „велик примикюр” в столицата. Той е вписан в добавката на Патриарх Евти*мий от края на XIV в. в „Синодик на цар Борил” от 1211 г. Ако този Цамблак е бил баща на митрополит Киприан, значи е бил и дядо на Григорий Цамблак, защото бащата на последния е брат на Киприан.


    Рептили в кръгът на шегата,интересна фамилия за която се знае прекалено малко.Първите масони /Илюминати. Българските Медичи за който има прекалено оскъдни данни и лично на мен са ми повече мистични от колкото реални .Кой ,какво и от каде са реално .
Working...
X