Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Операция "Пустинна буря"

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Операция "Пустинна буря"

    Военното решение на иракския конфликт през 1991г. започва на 17.01.1991г. в 2часа и 40 мин иракско време под кодовото название "Пустинна буря". Първия етап на операцията включва 43 дневна въздушна бомбардировка над радарните станции, летищата, центровете за управление и сухопътните сили на Ирак, разположени в зоната на конфликта. Иракчаните чакат "своята" война на предварително избрания от тях театър на военни действия. Напътствани от действащи като наемници съветски военни съветници, те считат, че САЩ ще проведат обичайната въздушна настъпатеклна операция, състояща се от 7-8 масирани въздушни удара, а след това непременно ще започне масирана сухопътна операция, поддържанба от въздуха. И тогава иракските войски ще контраатакуват. До подобно развитие побаче не се стига. Американците моделират войната по новаторски способ, поставящ началото на високотехнологичната ера във военното дело.
    Макар и многобройна иракската армия като организация и боеспособност е слабо ефективна военна машина. Преди това 10-годишната война с Иран показва по недвусмислен начин, че въоръжените сили на Саддам не са пригодни за маневрени операции, а предимно за дефанзивни действия поради недобрата оперативно-тактическа подготовка на офицерския си състав. Вместо да атакуват американците и техните съюзници в момента на тяхното съсредоточаване и развръщане , многобройните пехотни и танкови подразделения на иракската армия заемат позиции почти на открито в пустинята, където стават лесна мишена за снабдените със системи за водене на прецизен огън съюзнически самолети и хеликоптери. На всичкото отгоре иракчаните не могат да водят военни действия през ноща поради отсъствия на прибори за нощно виждане на пехотата, между подразделенията на която дори няма радио, или телефонна връзка.
    През септември и октомври Саддам дава заповед контингенти от 260 000 души да се развърнат на кувейтския фронт, груба стратегическа грешка, защото обрича тези войски на бездействие на позиции, които могат да се определят като "стратегически чувал". Те могат да бъдат атакувани от три страни включително и откъм морето.
    На 24.02.1991г. започва сухопътната офанзива на съюзниците. Иракските войски в Кувейт са атакувани фронтално и по фланговете. Целта на съюзническия главнокомандващ Норман Шварцкопф е да отреже иракските войски в Кувейт от силите, базирани в Ю.Ирак.
    Отначало военните планове предвиждат само фронтално сражение, но то е отхвърлено от военния министър Дик Чейни, който се опасява от кръвопролитна битка. Заместника на Чейни предлага освен фронтален удар да се приложи и фланфови маньовър, станал известен по-късно като операция "Ляво круше". Тази операция показва, че във войната в Залива гражданските политици, спазвайки традицията на предишните локални конфликти, имат значителен принос при формулирането на чисто военни аспекти на стратегията.
    Пред старта на наземната операция 82-ра американска въздушно-десантна дивизия и френската 6-та лека бронетанкова дивизия извършват 500 км преход в пустинята и от десния фланг преминават на левия, като изненадват нищо неподозиращата иракска отбрана. Опреацията се отличава от обходните маневри, прилагани в по-ранните войни, поради обстоятелстовото, че коалиционните сили имат качествено информационно превъзходство и изцяло се възползват от него.
    В центъра на оперативното построение действат силите на САЩ, Великобритания, С.Арабия, Египет и Сирия. Тяхната настъпателна мощ се базира преди всичко на 7-ми армейски корпус на САЩ, прехвърлен от Европа и притежаващ 3000 танка и 4 000 бронирани машини. Съвместно с американските дивизии, в първия ешелон на построението се намират 1-ва британска бронетанкова дивизия, две дивизии на египетската армия и сирийската 9-та бронетанкова дивизия. Главната ударна мощ на коалиционните сили съставляват танковете: американските М1, М1А1, британските "Чаленджър", а също и сирийските Т-62, съветско производство.
    Тези сили бързо преодоляват страховитата линия "Саддам" - отбранителни съоръжения от конвенционален тип, разположени по саудитско-кувейската граница. Успехът им е осигурен от хода на предшестващата въздушна операция, която унищожава до 75% от силите и средствата на първоешелонните иракски дивизии.
    Войските на Иракската републиканска гвардия, които представляват втория отбранителен ешелон, преди това са мащабно бомбардирани от тежките бомбардировачи Б-52 и тяхната воля за съпротива е пречупена. Само на няколко участъка от фронта републиканската гвардия оказва ожесточена съпротива, ообстоятелство, което не може да предотврати разпадането на целия иракски фронт.
    За да спаси армията си пот пълно унищожение Саддам заповядва общо изтегляне на войските си от Кувейт, което се извършва по магистралата Ел Кувейт - Басра. Изтеглянето се извършва без необходимата подготовка и въздушно прикритие. Изтеглящите се части на иракската армия стават лесна мишена за съюзническите самолети и хеликоптери. Хиляди транспортни средства и бронирани машини са унищожени преди да могат да пресекат иракската граница. Сражението наподобява по-скоро касапница, а не битка.
    След 100 часа ефективни военни действия на 28.02., президента на САЩ обявява освобождаването на Кувейт.
    Преговорите за условията на примирието между командването на многонационалните сили и иракското военно командване се провеждат на 03.03.1991г. в населения пункт Ванфан. Присъстват главнокомандващия съюзните сили ген.Шварцкопф, главнокомандващия арабските сили саудитския принц Халед бен Султан и иракския генерал Султан Хашем Ахмед.
    По време на "Пустинна буря" и от двете страни участват около 1 500 000 души, 10 500 танка, 12 500 артилерийски системи, 3000 самолета и 200 военни плавателни съда.
    Загубите на Ирак възлизат на 80 000 души убити, ранени и безследно изчезнали, 4 000 танка, 2 100 артилерийски системи, 1856 бронирани машини, 110 самолета и 83 плавателни съда.
    Съюзническите загуби са високи в самолети: 44 унищожени самолета и 17 вертолета.
    Саддам успява да запази по-модерните си самолети, изпращайки ги в Иран и част от балиситичните си ракето "Скъд".
    Операция "Пустинна буря" демонстрира нарастналата амриканска военна мощ и полтическото самочувствие 18 години след виетнамското фиаско.
    Цялото планиране и осъществяване на операцията се базира на данни от американсите разузнавателни служби. Американския контрол е абсолютен при вземането на най-важните стратегически, военни и дипломатически решения. На практика това е първата локална война, която се води в условията на фактическо глобално лидерство на САЩ и за това резултатите(поне военните) са толкова категорични.
    Но и при този конфликт, който е и едновременно последен, и първи за две епохи на международна политика, се проявяват характерните черти на американската стратегия при воденето на локална война.
    1-во САЩ не води ограничена война срещу страна, притежаваща ядрено оръжие.
    2-ро Противниците в локалните конфликти са иазбирани ако може така, че да имат излаз, или поне да са близо до море, което е предпоставка за развръщането на съсредоточаването на американската военно-морска и въздушна мощ.
    3-то Основното изискване на теорията на ограничената война политическото ръководство да доминира над военното даже и по военни въпроси на всеки етап от кризата, се прилага безпрекусловно.
    4-то международната легитимация на войната е все още задължителен елемент за американското вмешателство с тенденция той да се превърне от задължителен в желан.
    Именно след "Пустинна буря" практически се апробира новия модел на външо-политическо и военно поведение на САЩ в условията на отсътвие на глобално съперничество. В последствие този модел е реализиран в Европа, войната в Югославия.
    They march in full battle dress
    With faces grim and pale
    Tattered banners and bloody flags
    Rusty spears and blades...

    #2
    Не съм сигуренза загубите, ако съм сгрешил някой да ме поправи
    They march in full battle dress
    With faces grim and pale
    Tattered banners and bloody flags
    Rusty spears and blades...

    Comment


      #3
      Едно въпросче във връзка с моята тема. Интересува ме въоръжението на танка М1А1. Ще се радвам на някакво кратко описание.
      They march in full battle dress
      With faces grim and pale
      Tattered banners and bloody flags
      Rusty spears and blades...

      Comment


        #4
        М256 120 мм американско (преработено от немско, от своя страна базирано на английско такова) гладкоцевно оръдие, което все още не е и пускова установка за ПТ ракети; сдвоена с него 12,7мм картечница и втора зенитна такава. в някои статии се пише за 2, 3 или 4 допълнително монтирани М240 7,62мм картечници върху купола на танка (за близък бой в града - явно особенно полезни).

        снарядите за оръдието са осколочни с готови волфрамови елементи, подкалибрени със сърдечник от обеднед уран, кумулятивни и активно-реактивни снаряди с максимална далечина 12км (доста повече от обикновено за танково оръдие).

        Comment


          #5
          страшно полезна информация. Благодаря, а какво е теглото на танка и максималаната му скорост, както и разхода на гориво, е максималния имам предвид?
          They march in full battle dress
          With faces grim and pale
          Tattered banners and bloody flags
          Rusty spears and blades...

          Comment


            #6
            теглото на танка варира според различните източници. най-често срещаната цифра е 69 тона (или около това). скоростта се оценява на 70-72 км/ч, а разхода на гориво не мога да ти кажа. знам само, че може да премине около 460 км с едно зареждане.

            известно ми е също, че руснаците спряха да екипират Т80 с газови турбини (преминаха на дизели) не само заради проблеми на газотурбинния двигател като конструкция (ниска ремонтопригодност в полеви условия, например) а и заради високата му консумация на гориво, особенно по време на бойно маневриране - когато турбината е под най-голямо напрежение.

            чета критики и към AGT1500 заради същите причини. според статията в Уикипедия само стартирането на двигателя иска 40 литра гориво (http://en.wikipedia.org/wiki/M1_Abrams#Mobility). това ми прилича на 747 - там за запалването и загряването трябват около тон и половина JP4 (на който AGT1500 също може да работи, както и на дизел и още една камара горива - пише ги в статията).

            Comment


              #7
              Благодаря ти много за информацията
              They march in full battle dress
              With faces grim and pale
              Tattered banners and bloody flags
              Rusty spears and blades...

              Comment


                #8
                няма проблеми между другото има един донякъде сериозен спор-сравнение Т72 срещу М1 (http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=6124). ако руският не ти е проблем за допълнителни статии може да погледнеш тук:

                http://armor.kiev.ua/Battle/Desert/ (специфично за М1 по време на войната)
                http://armor.kiev.ua/Tanks/Modern/Abrams/ (за танк М1)

                мисля, че авторите се справят нелошо, източниците обикновено са чуждестранни и макар от старите статии да лъха малко на презрение към империалистическото танкостроене смятам, че са полезни - поне докато не намерим един доклад от пенатгона, който да прави обстойна оценка на танка

                Comment


                  #9
                  Не вярвайте на подобни партенки подобни на свалените Ф-22 и сирийските МиГ-31 или на унищожените 3700 иракски танка за 7 дни.Дайте по сериозно!

                  Comment


                    #10
                    T-72М написа Виж мнение
                    Не вярвайте на подобни партенки подобни на свалените Ф-22 и сирийските МиГ-31 или на унищожените 3700 иракски танка за 7 дни.Дайте по сериозно!
                    Колко доказателства искаш че да ти стане сериозно? Като Вуте пред жирафа си И понеже явно въпроса още те мъчи един съвет -> отваряш Гугъл -> пействаш 3,700 Iraqi tanks без кавички в прозорчето, наслаждаващ се на 384,000 резултата, като само на първата страница имаш различни източници, от книги за войната до всекидневници. Не че интернет е някаква манна небесна, но ти не предлагаш нищо срещу тази цифра освен челичена вяра че унищожените във войната в залива танкове са много по-малко. Калко по-малко? Дай поне една цифра.
                    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                    Comment


                      #11
                      Amazon написа Виж мнение
                      Колко доказателства искаш че да ти стане сериозно? Като Вуте пред жирафа си И понеже явно въпроса още те мъчи един съвет -> отваряш Гугъл -> пействаш 3,700 Iraqi tanks без кавички в прозорчето, наслаждаващ се на 384,000 резултата, като само на първата страница имаш различни източници, от книги за войната до всекидневници. Не че интернет е някаква манна небесна, но ти не предлагаш нищо срещу тази цифра освен челичена вяра че унищожените във войната в залива танкове са много по-малко. Калко по-малко? Дай поне една цифра.
                      Надувные танки не стреляют, но отвлекают огонь противника и деньги, выделенные на настоящее оружие

                      Во время боевых действий в районе Персидского залива (1991 год), армия Ирака очень широко применяла надувные макеты техники из легких синтетических материалов. Всего было задействовано несколько десятков тысяч таких макетов фабричного производства. Именно по ним была произведена основная часть ракетно-бомбовых ударов авиации США, Великобритании, Франции."

                      Tи доказателства не ми даваш.Ти посочваш статии. Това ако е доказателство...
                      Може да се твърди със сигурност само за изгорените в Кувейт.Другото е по доклади, предположения и т.н

                      Comment


                        #12
                        Добре, и иракчани и американци нагло и тъпо лъжат за броя на дислоцираните, унищожени/изоставени/повредени и общият брой танкове на въоръжение. А ВВС може и да са бомбили макети, обаче на авиацията се падат около 30% от унищожените танкове. Да не говорим че надуваемите макети едва ли влизат в 4500 танка на въоръжение в Ирак.
                        Вярвай си в каквото искаш, аз спирам по темата.
                        This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                        Comment


                          #13
                          ОТ, цифрата 3700 иракски танка по-скоро се отнася до всичко типове бронирани машини на иракската армия. И вероятно не е много преувеличена.

                          Comment


                            #14
                            кало написа Виж мнение
                            ОТ, цифрата 3700 иракски танка по-скоро се отнася до всичко типове бронирани машини на иракската армия. И вероятно не е много преувеличена.
                            Koлегата визира точно танкове.Демек за 7 дена са унищожени 3700 танка.Другите на друга сметка.И пак според неговите думи от тези 3700 само 30 % се дължат на авиацията , демек за 4 дена сухопътна операция са унищожени към 2500 танка!Пак да извадим калкулаторчето и следва че на ден са унищожавани от наземните американски войски по 630 танка.Баси ами да бяха продължили още 10 дена та не само да унищожът всичките Иракски консерви, ами и на минус 5000 да ги оставят!

                            Comment


                              #15
                              Хъм, нямам идея кое е вярно и какво - не е, но ми е странен начинът, по който се критикува. Ако е въпрос на вяра, то - ясно, няма и какво да се обсъжда. Ако се цели нещо повече, т.е. разговор, т тогава критиката трябва да се басира на нещо повече, т.е.: колко реално танка (бронирани машини) е имало във въвлечените в сражението иракски сили. Това ще даде някаква реална представа за това какъв е възможният максимум. Оттам-насетне може да се разсъждава колко и какво може да е унищожено реално за броените дни на сухопътната кампания. Само по себе си нищо не може да се "извади" от 600-700 танка загуби дневно, защото всичко зависи от интензивността на боевете, от количеството въвлечени сили и от характера на сражението.
                              Така, на пръв поглед, иракчаните са разполагали с 8 танкови дивизии (12-та, 3-та, 6-та, 10-та, 52-ра, 17-та, "Медина" и "Хамурапи") и 3 механизирани дивизии (1-ва, 5-та и "Tawakalna") и цял куп пехотни дивизии(нямам идея каква част от тях с каква техника са разполагали и включвали ли са танкове в състава си), които са били неутрализирани, т.е. частично или напълно унищожени (самото сражение си е класически "блицкриг", т.е. силите, не успели да се измъкнат от "котела" са загубени - т.е. вероятно изброените дивизии са изгубили изцяло или почти изцяло техниката, с която са разполагали; отделен въпрос е каква част е унищожена в бой и каква е изоставена). Т.е. вероятно над 20 танкови бригади и поне 10-12 механизирани. Ако някой разполага с информация каква горе-долу е била структурата на тези сили, може да се говори какво е възможно и какво - не. Така на око - това трябва да са поне 60-70 танкови батальона (т.е. над 2 500 танка), може би и повече (защото сметката е много на око). Т.е. ако допуснем, че физически в "котлите" са се намирали около 3 000 танка и поне още толкова друга бронетехника, никак не е невъзможно общо да са загубени по над 1 000 единици бронетехника дневно (ако ги "разложим" изкуствено на четирите дни офанзива).
                              Т.е. ако ще се критикува, според мен, следва да се прави на някаква база.

                              Comment

                              Working...
                              X