Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изображения на римското провинциално монетосечене от Мизия, Тракия и Македония

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Изображения на римското провинциално монетосечене от Мизия, Тракия и Македония

    Римските монети от градовете в Мизия, Тракия и Македония са много разнообразни и поради това ценен извор за изучаване на античността. Те се съобразяват с установените норми за съотношение между номинал, вид на метала, от който се секат и характерната морфология на изображенията и надписите.

    По традиция върху лицевата страна се изобразяват римските императори и членове на техните семейства. Върху обратната страна разнообразието е много по-голямо : присъствието на Аполон, Нике, Херакъл, Асклепий е израз на регионални религиозни представи; Деметра, Дионис, речните божества пък са свързани със значението на земеделието, лозарството и корабоплаването в поминъка на градското население.

    Богатата материална култура на тези градове също намира израз в изображенията върху реверса на монетите. Те могат да ни дадат представа за присъствието и точния или приблизителен външен вид на определени сгради от градската архитектура - храм на Асклепий във Филипополис, изобразен върху монета на император Септимий Север, или емблематичните за Августа Траяна градски порти с 3 кули от емисии на Луций Вер. Любопитен образец от автономното градско монетосечене в Тракия е монета от Адрианопол, на която има три речни божества, седнали едно до друго. Средната и крайната дясна фигура са с голям ръст, персонифициращи Хеброс и Тонзос, а третата по-малка фигура, представена вляво, е Артекос - трите големи реки, вливащи се една в друга в околностите на града. ( Трите нимфи върху монетата от Адрианопол на Гордиан III носят същата символика )

    Какви други подобни изображения могат да ни разкрият по-пълна картина на облика на живота и разбиранията в миналото по нашите земи ?
    Attached Files
    Подобно на две преследвани диви животни, те продължаваха да вървят покрай пропастите, където по-силният водеше по-слабия към бесилка или благоденствие
Working...
X