Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Русия и Япония - 10г. преди Цушима

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Русия и Япония - 10г. преди Цушима

    Ако трябваше да се върнат събтията непосредствено при подписването на Симоносексия мир от 1895 г., как би трябвало да постъпи Русия, за да си осигури победа в бъдещата война?През 1895 г. тя изпраща ескадра, за да окажа натиска на Япония да се изтегли от Порт Артур и Корея.Русия е подкрепяна от Франция от една страна и от Германия по родствена линя с Вилхелм 2 /най-вече, защото немския император иска да разкара руския флот от Балтика/.
    От същата година Япония започва да се готви за война - заложени са първите два модерни барбетни броненосеца Фуджи и и Яшима /броня във Великобритания.След тях са поръчани три други Асахи, Хацусе и Шикишима - с броня от Харвеева стомана.Последният и най-съвършен е Миказа с броня от Крупова стомана.Освен това са поръчани 4 броненосни крайцера във Великобритания, 1 във Френция и 1 в Германия с 4х203мм, 14х152ммр, борд 178мм, скорост 21 възла.По-късна са купени от Италия броненосните крайцери Нишин и Касуга.
    Руснаците от друга страна предприемат следните мерки: решено е да се построи 1 броненосен крайцер подобрен типа на броненосния крайцер Россия и той става Громобой.Започва строежа на 3 хибрида - крайцери-броненосци тип Пересвет с голяма далечина на плаване и нормална скорост 18-18.5 възла, "облекчен главен калибър" от 4х254мм като на броненосците за брегова отбрана с концепция за действия по вражеските комуникации - нещо като предтеча на линейните крайцери.
    Основен тип броненосец още не е избран и накрая са поръчани два 1 по френски проект, друг по руски но построен в САЩ, корабостроителницата на Крамп. Поради инфантилното изискване корабите да бъдат малки - до 12 000, но бързоходни - 18 възла и тежко брониране /за сравнение Миказа има водоизместване 14 500 тона/ руските Бородино се оказват по-бавни, неустойчиви и с капризни оръдейни установки
    П.В.
Working...
X