За какъв блиц-крийг срещу неконвенционален противник и какви фронтални сражения говориш? Къде ги видя?
Изброил си много възражения, но не виждам смисъл да им отговарям едно по едно. Всичките се свеждат до това, че войната е рискована работа и можем да загубим. Да, така е
Самият факт, че в т. 3 говориш за "гаранция" ме озадачава. За каква "гаранция" за успех на военна операция говориш?? Да не би някой да провежда военни операции, само когато успехът им е "гарантиран"?
По т.4 не знам струва ли са отбелязвам очевидното. Ползите от операцията биха били овладяването на втория по големина град в Сирия, голямо военно поражение за бунтовниците и голяма медийна победа за лоялистите. Ако под "дългосрочни ползи" имаш предвид какво ще стане ако бунтовниците се прегрупират и пак превземат Алепо или някой друг град, тогава да те питам - а за какво въобще да воюват лоялистите по тази логика? Да си ходят вкъщи, така е най-безопасно.
Точките на Кало са полезни. И аз мисля, че желание имат, за възможност - няма как да знаем. Най-простия начин да докажеш, че можеш нещо, е да го направиш. Но не го правят. А това е само един от начините да се използва авиация все пак. Което води до едни неприятни заключения за тактиката на режима - да избягва сложни и рисковани операции, да разиграва "бавна топка": почти позиционна война, с класически наземни атаки с артилерия и танкове, ако може - за пехота да се използва опълчение, редовната армия седи назад; нищо по-сложно за изпълнение. А където съпротивата е прекалено силна се преминава към продължителна обсада и периодичен обстрел по площи.
Но това пак е въпросът защо не могат, само че на друго, психологическо-организационно ниво (=защо не им дават?). Според мен има две обяснения:
1. Не им дават поради страх от прекомерни загуби - с цел съхраняване боеспособността на ВВС колкото може по-дълго.
2. Не им дават, поради страх от разкриване истинските размери на импотентността ("нека си мислят, че сме по-страшни, отколкото реално сме").
Comment