Имам един такъв въпрос: кой владетел в човешката история е управлявал най-дълго? Има ли някой информация по този въпрос? Защото никъде не съм срещал подобно нещо.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кой владетел е управлявал най-дълго?
Collapse
X
-
Pepi II - Pepy II - Piopi II - Phiops II - Neferkare
"Beautiful is the Soul of Re"
He was the fifth ruler of the 6th dynasty.
According to the Turin King-list, he ruled for over 90 years, which appears to be confirmed by Manetho, who recorded 94 years.
Та този Пепи е властвал от 2246 до 2152 BC! Не ми се рови, но май беше доживял 102 години!
Comment
-
Точно така - Пиопи II е (Пепи, Фиопс ...). Дошъл е на трона малолетен и е доживял 101 или 102г. - зависи от хронологическия подход (както впрочем и годините на царуването). Мисля все пак, че въпросът визира точно царуване, а не управление, което е по-различно, естествено.
Тук едва ли можем да вземаме предвид допотопните месопотамски владетели, както и други някои след потопа, царували необикновено дълго според царските списъци. Също и българските Авитохол и Ирник.
Comment
-
Здрасти. Мисля че владетелите, който сте споменали са именно "царували" през ранните си години (ако греша, Хана да ме поправи), т.е. естествено някой наместник е вземал решенията, докато порастнат.
Наскоро гледах филм за краля на Тайланд - Бумибол Адулядей. През 1946 г. е наследил трона от брат си, който е бил убит. Бил е на 18 години (Бумибол, не брат му) и управлява оттогава, т.е. 60 години.
Нужно е едно уточнение - Тайланд не е монархия и кралят там няма никаква политическа сила, но личността на Бумибол е куриоз: голяма част от населението го възвеличават до статуса на едва ли не божество, убедени са че защитава народа и страната, носи дъжд, реколти, пази от болести и т.н. Кралят свири умело с тромпет и даже беше изнасял концерт с Дик Чейни или нещо подобно. Куриозът е в това че личността му, нямаща политически правомощия, е често по-популярна от премиера и президента заедно - кралят често служи като посредник в международни преговори, помирява различни политически фракции вътре в страната, предотвратявал е размирици, преврати и вътрешни кризи и т.н. В страната съществуват множество храмове в негова чест, а изказването негативно срещу краля често може да е опасно за здравето и дори (мисля) е забранено със закон.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
Comment