Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ВТОРА СВЕТОВНА ВОЙНА – интерeсни и малко известни факти

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    По-малко бляскавата страна н Блицкрига

    Блицкрига е бил огромен консуматор на муниции, гориво и снабдяване като цяло.
    Да вземем за пример танковете. Един танк от ВСВ има средно 30 000 различни части, които е потенциално възможно да се повредят. Някои танкове имат оперативна издръжливост (ресурс) за не повече от 500 мили, след което са необходими ний-малкото рутинни поддръжки, изискващи по няколко часа в денонощие. когато бойните действия изискват изключително интензивно използване на машини не остава възможност за тяхната регулярна поддръжка. Те започват да се повреждат все по-често и все по-трудно поправимо 9особено при големите разтояния в Русия). Но танковете при интензивна офанзива с големи разстояния за ден изискват не само техн.поддръжка, но и огромни количества муниции и гориво.
    Механизираните дивизии изискват и огромни работилници за ремонти, цели складове за резервни части и консумативи за всеки модел и тип машина, които да следват бойните части. Такъв тип на 'коопериране' на снабдителните и техническите служби са като истинска 'попивателна' на ресурси. Понякога се е стигало до там, че мобилните работилници-халфтракове са били решаващи за успеха и провала на дадена операция или действие на тактическо ниво на механизирани бойни части в Блицкриг-а. Понякога един повреден в бойни действия танк се е поправял по един или няколко дни докато стане пригоден отново за бой.
    Амунициите са също болезнен за Блицкрига въпрос. Офанзивата е огромна като разход на боеприпаси бойно деийствие. Често се е срещала ситуацията, при която танкови клинове са пробивали дълбоко линията на противника и да останат без боеприпаси, настъплението се обезсмосля и естествено, спира. Дивизионната артилерия често изразходва по 300 тона амуниции на час при интензивни бойни действия. Освен артилерията трябва да прибавим и всички боеприпаси необходими за танкове, картечници и други ръчни оръжия.
    И накрая идва ред на горивото. Най-големия логистичен проблем на механизираните бойни части и техните операции.
    Таблица за средния разхода на гориво на германска Панцер дивизия (само за танковете, около 160бр.) за периода 1941-44 за 100 мили (160 км.) преход:

    година танкове тип тона гориво/ 160 км

    1941 Pz-2,3,4,38 22.1
    1942 Pz-3,4 23.7
    1943 Pz-3,4,5,6 31.7
    1944 Pz-4,5,6 35.8
    Това е за танковете в една танкова дивизия, но в нея моторните машини достигат до 2600бр. без танковете, и за тях също е необходимо гориво...
    GOTT MIT UNS!

    Comment


      #17
      peterpetroff написа
      В тропическите ширини горещината е представлявала значителна опасност за войските. Сред съюзническата пехота, оперираща в торпиците (между 1942 и 1943), между 15 и 20% са били пострадали от въздействието на горещината. От тях около 2% умират.
      Невъзможно! А в джунглите като ги хапели комарите от малария умирали ли са?

      Comment


        #18
        Искам да знам пробега на Pz38(t) във футболни игрища или олимпийски басейни, моля. Нали това са официалните мерни единици на Discovery?
        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
        "But I know none, and therefore am no beast."

        (Richard III - William Shakespeare)

        Comment


          #19
          Добре, Динайн, а ти без справочник можеш ли да ми кажеш колко е един хектар, ам.бушел или англ.акър или квинтел, след като толкова не ти хареса образното сравнение на един акър с площа на футболно игрище?
          Last edited by peterpetroff; 01-02-2008, 09:04.
          GOTT MIT UNS!

          Comment


            #20
            Dinain написа
            Искам да знам пробега на Pz38(t) във футболни игрища или олимпийски басейни, моля. Нали това са официалните мерни единици на Discovery?
            Представи си подредени 152 игрища като Ноу Камп. Или разходът на гориво на игрище е по-малко от една чаена чаша.

            Comment


              #21
              ммм, по дискавъри имат предвид игрища за американски футбол. височината се измерва в емпайър стейт билдинги.

              Comment


                #22
                Е, от време на време по "Дискавъри" вървят и британски филмчета - в тях предполагам, че дължините са в игрища по крикет, а височините - в Биг бенове. Бе кой ги знае. Но това е тема като кошче за изрезки и отпадъци. Явно има бъдеще, присъединявам се към наблюдението на Динайн.

                Comment


                  #23
                  Поне да е в общата говорилня...
                  XV mile the sea brode is
                  From Turkey to the Ile of Rodez...

                  Comment


                    #24
                    Защо се заяждате за имперските мерни единици? Ако искате ще закачим една таблица и всеки ще си ги превежда. Иначе темата е интересна.


                    thorn

                    Средновековните църкви в България

                    Comment


                      #25
                      ПетърПетров, не го приемай лично Това е майтап с повечето научнопопулярни филми по Дискавъри или Хистъри ченъл, а не с тебе.
                      Колкото до американския бушел или английския акър, въобще не ме интересува колко са, затова именно има справочници, ок?
                      Кало е прав, обикновенно се има предвид игрища за американски футбол. По-рядко - екватори или разстоянието от Земята до Луната. Нещо такова:
                      "Хей, знаете ли че снаряд от оръдие КГх-556 прелита Х километра със средна скорост Z? Не знаехте? Ето че научихте нещо ново, деца! А знаете ли колко са Х километра? Не? Мързи ви да смятате? Ами Х километра са У футболни игрища или W олимпийски басейни, абе с една дума - много са! Бягайте сега да си играете!"
                      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                      "But I know none, and therefore am no beast."

                      (Richard III - William Shakespeare)

                      Comment


                        #26
                        Футболно игрище няма как да бъде използвано по чисто техническо причини - няма установени категорични размери.Например "Ноу камп" е с дължина 110 метра а старият стадион на Арсенал "Хайбъри" беше с дължина едва 70 метра.И в България е същото - терена на "Васил Левски" е с поне десетина метра по дълъг от този на стадион "Славия" да речем.Докато американският футбол е с с терен с твърдо установени размери по 100 ярда по всички географски ширини.

                        Comment


                          #27
                          Най-малоумният пример в тази серия го бях срещал преди време - през Втората световна война загиват еди-колко си милиона души - достатъчно тела, за да се запълнят седалките на еди-колко си футболни игрища :sm113:

                          Comment


                            #28
                            Е добре - 175 от ония игрища и разход малко повече от половината на една чаена чаша за игрище :mhehe:

                            Comment


                              #29
                              :stop: :stop: :stop:

                              Comment

                              Working...
                              X