Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Rise of Nations

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Rise of Nations

"Rise of Nations"
    Едно ново нелошо заглавие - разработчик "Big Huge Games", издадено от "Microsoft".
    Реалновремева стратегия. Каквото и да пише в инфото изискванията й са по-малки от тези на "Age of Mithology".
    И така - самата игра:
    Идеята явно е "Цивилизация" в реално време. Авторът е взимал идеи от куп други игри.
    Започвате с град (или група номади) и също като в "Цивилизацията" започвате да го развивате, да строите различни сгради и да разширявате територията си. Можете да строите само в рамките на "своята си" територия, която е отбелязана с нещо като гранична линия на картата (тази идея Сид Майерс открадна от създателите на "Civilization: Call to Power" и сега я виждам и тук). Може да развивате и уголемявате територията си като строите нови градове или развивате науката. В играта има разграничени "наука" и "подобрения" (ъпгрейди). Науката се развива в "библиотека", като тази сграда може да е само една за цивилизацията. Има няколко клона - военен, административен, икономически, научен и май имаше и религиозен. В същата сграда се правят и преходите от една в друга ера (общо 8 ери, от каменната та до информационната). Ъпгрейдите на производството и армиите си се правят в съответните сгради, точно в стила на АоЕ.
    Икономиката в играта е може би най-добре направената й част: пак има селяни/граждани, които се правят по вече типичния за реалновремевите стратегии начин. Обаче използването им е почти изцяло взето от "Казаците" - строи се сграда (примерно мина) и хората влизат и работят вътре, а не се мотаят нагоре-надолу по картата, предизвиквайки колизии с другите играчи, като в АоЕ. Ресурсите са "безкрайни", но вече са разделени на два типа -
    стандартни:
    храна (ферми, до 5 на град (за египтяните - 7), максимум един селянин на ферма),
    дърво (строите си съотетната сграда край някоя гора, според големината на гората слагате селяни вътре),
    в по-късните ери се появяват метал (намирате планина, строите град там, строите мина, слагате вътре колкото можете хора и айдеее),
    знание (университет, максимум по един на всеки град, стрите, обучавате си "учени", до 7 на всеки "научен център " и готово),
    петрол (намирате си "петролно поле" - може на сушата, може и във водата и слагате по една сонда и един човек на всяко поле)
    "редки" ресурси:
    много, наистина много, всеки дава различен бонус към сгради / наука / армия и т.н.
    За да ги развиете, ви трябва "търговец", който отива там и си прави търговски пост. Допуска се да има такива на няколко държави върху един ресурс едновременно.

Интересно е решен морският транспорт - просто няма такъв, като ви се наложи да прекосите вода (трябва някъде на картата да имате пристанище и да сте развили първо ниво на науката), указвате на вашите войници / селяни да влязат в нея, те си "създават" транспорти и готово ... ако се наложи например да си построите петролна сонда в средата на океана - пращате селянин (!) той си прави транспорта, отива до мястото и прави сондата.
    Контрол - също както в АоЕ - 200 души само ... за съжаление.

"Чудеса на света" - също като в "Цивилизацията" има такива (по две на ера), като те са уникални - като някой построи едно от тях, другите вече не могат. Ако бъде разрушено, няма възстановяване. Има обаче строго ограничение - по едно "Чудо" на град. Самите те са доста евтини и се строят бързо.

Армията, за съжаление тук нещата са твърде подобни на бъгавия АоЕ, но поне има нововъведения - ако навлезете с армията си в чужда територия, тя много бързо губи сила и става небоеспособна. За да се избегне това, ползвате снабдителен керван/камион. В неговия обсег няма такива ефекти. Въздушните части са на принципа на "Empire Earth" - създавате си летище и пускате от него самолети за защита или бомбардировка.
    И още нещо - армиите се движат твърде бързо - дори пехотата. За да стигне от единия до другия край на втората по големина карта и трябва около минута - минута и половина игрално време. Военните единици са твърде малко като типове - 3 вида ( в последните една-две ери - 4) пехота, 3 вида кавалерия (в последните 3 ери - 2, или по-точно - мотопехота и танкове), 2 вида артилерия, 3 вида въздушни и 4 вида кораби. Има и специални единици - разузнавач, генерал, шпионин.

Като цяло играта наистина доста прилича на "Цивилизацията", но има изпуснати някои концепции - като например тази за пътищата. За военните единици така става все едно от къде минават.
    Като цяло играта е доста интересна, а и още не съм видял кампанията по "завладяване на света". За съжаление обаче във военната област има твърде уродливо наследство от несъстоятелния в това отношение "Age of Empires".

Засега толкова, ако някой друг има впечатления - хайде, да казва
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Rise of Nations

Май никой друг не я е виждал ... както и да е - продължение:
    Видях и стратегическата кампания. Тя е походова, т.е. - имаме картата на света, избираме си нация (май са общо около 12) и почваме от съответното място (аз започнах с Япония). Играта е нещо средно между "Риск" и "Дипломация" (не нашия вариант, а класическия). Като се стигне до тупаница, просто се преминава (също като в "Medieval:TW") към реално-времевата част. Като в зависимост от ситуацията се задават цели - например - завладей вражеската столица за 90 минути.
    На стратегическата карта (25-30 провинции, не са се преработили хората) има "армии", като броя им се определя от собствените провинции, съдържащи "supply center". С армиите се атакува или отбранява провинция.
    Всеки играч има своя провинция-столица и ако допусне да му я превземат, играта свършва за него.
    Какво друго има в провинциите: специални ресурси, владеенето на всеки от тях дава различни бонуси и постоянен доход на някои от ресурсите. Има и "карти", както в играта "Риск". При превземането на провинция, играчът получава автоматично картата. Картите дават също най-разнообразни бонуси или възможности за извършване на някакво действие. Например, при превзимането на Манчжурия ми се падна карта "Предателство", познайте какво прави
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

А тя излезна ли? Аз ще си я взема!
      Канцлер на хазната

Comment

аз лично я видях повече като АОЕ клонинг със заемки от цив.

всъщност най-много прилича на Empire Earth
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Взех си я! За съжаление трябва да си намеря новите деайвъри за Виедото за да я играя!
          Канцлер на хазната

Comment

Аз поиграх малко на quick battle защото съм само с демото, а там кампания няма. Общо взето ми хареса. Ама той и Age of Empires ми хареса... за около десетина игри Иначе не виждам някаква съществена разлика, просто поредният Age of нещоси. Има огромно разнообразие при науките и единиците, както и много нови добри идеи(като това че пехотата излиза на групички), което е хубаво но това не стига за да продължа да я играя. Незнам при вас как е ама на мен този тип игри ми омръзват страшно бързо. Това че са се опитали да я направят като Civilization е интересно, но в един момент нещата стават прекалено много за да ги следиш real time и започваш да се чудиш "за какво точно ги събирах тея 800 дърва я да си направя пехота от тях че ме атакуват, пък после като се сетя ще си отсека още" Все пак вижте я, според мен си заслужава да и отделите малко време.
            <<..........>>

Comment

MacDoc са използвали доста заемки от тая игра когато са подготвяли Empire Earth 2(единицата беше тотално отвяна от Rise-a).
              "Последните думи в живота на мнозина някогашни владетели са били: „Не можеш да ме убиеш, защото имам магическа... Аааргх!“"

Comment

Е то точно за да не се чудиш " защо ги събрах тия 800 дърва" може да се пусне IA помощ, малко е неприятно че на моменти трябва да се бориш с въпросното до има и доста удобства, ти му плеснеш мина напомпиш работници и то само се сеща ремонтира строи спомагателни постройки и т.н.т. но дори да не се пусне в настройките може да се каже какво да правят лентяйстващите селяни което мен лично много ме радва.
                За чудесата: бързо се строят, ако има египтянин колоса и пирамидите просто не може да ги хванеш, но по същество са безсмислени, веднаг аслед като се появи авиация всичко живо на тях се налива. И ако и срещу обикновенни самоети да е все пак възможно да си опазиш чудот появят ли се Б-2 зенитките спират да стрелят, а замо на файтери трудно се издържа...това без да броим че БОМБИТЕ първо върху чудесата падат.
                Но на мен еми хареса (като за 2-3 игри изиграни) и няколко мултита ще направим с другарчета

Comment

Играта има нелоши идеи, но за мен е досадно, че изисква "спортни" умения с мишката.
                  А някой видял ли е продължението й (Rise of Legends)?
                  Проект 22.06.1941 г.

Comment

Че защо спортни? включваш компа да помага и готова...иначе е кошмарно сам да търчиш..а може просто да остаряваме. Иначе легендите не е продължение, по-скоро средновековна вариация на Митологията (играта)

Comment

Gaden Gogi написа
                      Че защо спортни? включваш компа да помага и готова...иначе е кошмарно сам да търчиш..а може просто да остаряваме. Иначе легендите не е продължение, по-скоро средновековна вариация на Митологията (играта)
                      За "Легендите ..." - аз я поразбутах и мисля, че е продължение на техните си оригинални концепции, започващи с RoN, но в един доста фантастичен свят. Не е лоша, за такава игра. Но ... май си прав - остаряваме и аз поне се ориентирам май към походовите, че нещо ме мързи да се боря с реалновремевите вече ...
                      Проект 22.06.1941 г.

Comment

Трябва да съм писал ревю на Rise of Legends някъде, по едно време доста я разцъквах.
                        albireo написа
                        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Rise of Legends-а си е съвсем друга бира вече
                          Преди около година като излезе много и се радвах, бяха направили толкова много различни начини да прекараш другия, че просто си ми беше кеф да ги тествам в мултиплейър. Със едно приятелче имаме навъртяни поне петдесетина часа мулти и смея да твърдя че нямаше две еднакви игри. Малко и беше избягал баланса на една от расите, и като дойде големия дракон който го бие цялата ти армия и нищо не му прави а той през това време хвърля една магия и я отнася заедно с половината ти база малко безпомощен се чувстваш ама иначе си е забвление.
                          Най-добрата RTS за миналата година според мен :tup:
                          <<..........>>

Comment

Working...
                          X