Съобщение

Collapse
No announcement yet.

САЩ отново се изолират след 1945.Няма Студена война.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    САЩ отново се изолират след 1945.Няма Студена война.

    Това не е много вероятен сценарий,но не е и напълно невъзможен.
    Приемаме че скоро след смъртта на Рузвелт Демократите губят изборите в САЩ.Печелят ги републиканците,но междувременно в партията им е взело връх изолационисткото крило,водено от Робърт Тафт,който става новия американски Президент.
    Новата власт е силно антикомунистическа и тъй или иначе е настроена доста негативно към СССР,но все пак решава че не си заслужава да се помага на европейските страни,дори в отблъскването на комунизма,а и е прекалено скъпо.Няма план Маршъл(нито нещо подобно на него),САЩ се оттеглят от и ООН(или остават там,но не му отдават голямо значение),НАТО не е основано.Няма доктрина за "здържане" на комунизма нито в Европа,нито в Азия,нито в Африка.Американските войски се изтеглят напълно от Европа и извън америките остават единствено в Япония.Отношенията между САЩ и СССР са лоши,но няма и много конфликти зони,поради което не се стига до Студена война.

    Все пак тази президентска администрация и бъдещите такива решават,че трябва да пазят двете Америки от комунизма и да не допуснат нито едно просъветско или прекалено ляво правителство поне там,така че почти всички външнополитически усилия за насочени в тази посока.Това положение се запазва 30-40 години.Но САЩ няма да се ангажира с никаква военна помощ към която и да европейска страна в този период.

    Как ще се развият нещата от този момент насетне?
    Моето предположение:
    1.За СССР това би бил много добър вариант.Няма кой да ги удържа.Силите на Великобритания биха стигнали да се пази сама,но без американска помощ,не могат да направят нищо извън границите си.Комунистите успяват да вземат властта в Гърция,Италия,цяла Германия.Силите на Великобритания биха стигнали да се пази сама,но без американска помощ(или много ограничена такава) няма да могат да помогнат много.Вероятно Франция също ще падне до 1953.
    2.Експанзията им в Азия и Африка ще е също много улеснена.
    3.Вероятно за да не дразнят американците ще се удържат да подкрепят каквито и да е движения в Латинска америка,поне известно време.
    4.Така имаме една много по-голяма съветска империя и многобройни сателити.Но след смъртта на Сталин удържането на властта там ще бъде изключително трудно.Може би освен унгарска революция,ще има германска/италианска/френска през 1956.
    5.Тъй като САЩ ще положи много усилия да "пази" америките от комунизма,най-вероятно Кубинската и която и да е друга лява революция в региона ще бъдат неутрализирани много по-ефективно и бързо от ТР.
    Last edited by NoFly11; 05-03-2019, 23:29.
Working...
X