Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Етническият състав на българите на Аспарух

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

jordani_vt написа Виж мнение
    Понякога и професорите са прави:
    - Щ е лигатура - ш и под него т
    - ъ и ь (еровете) - в старобългарския са нормални гласни
    - съвременният шрифт на кирилицата е въведен от Петър I, какво общо има той с Иран?
    Твърде много елементарни грешки, за да мога да се занимавам с всичките подробно.

Щ може да е лигатура. Но говорех за курсив. Изписването на тези букви на курсив в кирилицата напълно съответства на изписването им на авестийски - включително и "опашката" на щ-то. Никой професор досега не е успял да ми каже как се е зародила курсивната кирилица. Тоест не могат да са прави за нещо, което не знаят и без това. Ровила съм се и в разни трудове по кирилска палеография. За сто години ровене може да намеря отговора на този елементарен въпрос, с който просто никой не се е занимавал. Потресаващо е и просто графичното подобие в изписването на знаците, вкл. щ, на ръкописна кирилица и на авестийски курсив. Учила съм иврит и знам как се пише буквата шин (ръкописно) - нищо общо с нашето ш, макар и да е ясно кое е първообраз на кое. Неслучайно се казва, че гърците са си взели азбуката от финикийците, а римляните от гърците с посредничество на етруските. Етруските варианти на буквите са едно необходимо междинно стъпало, без което не можем да си обясним изменението на някои букви в латиницата. Тя не е възникнала директно на основата на гръцката азбука, а въз основа на модификацията й от етруските. Същото може да се каже и за нашето ш (и щ) - първообразът е семитски, но междинното стъпало липсва. Гърците този звук изобщо го нямат, така че не може да става дума за тях като посредник...

Авестийският е бил език с изключително широко разпространение - поради писмената си традиция и поради широкото разпространение на зороастризма. Поради тази причина е бил за известно време официален език на Персия (наред с арамейския), а зороастризмът е бил официална религия. Персите имат писменост - която става за скалите... Затова днес в Иран пишат с арабски букви. Те нямат писмена традиция, освен надписите си на клинопис - огромни, но... надписи, не са ръкописи. Не е странно тоест да се предположи, че единственият ирански език, който е имал толкова широко разпространение (вкл. и по религиозни причини) сред иранските народи и разполагал с някаква собствена писмена традиция, приложима за ежедневни, не репрезентативни, цели, да е бил познат и на иранските племена на север от Черно море. Тъй като тук не става дума за каменни надписи, а за курсив, тоест пишело се е на други носители, не е учудващо, ако нищо не е останало от това. Най-ранните запазени авестийски ръкописи и без това бяха (ако си спомням точно) от 12-ти век! Но писмеността е много по-стара, разбира се. С това нищо не доказвам, просто посочвам защо не е изключено по някакъв начин знанието за авестийската азбука да е достигнало онези, които са създали кирилицата. А това последното, кой е създал кирилицата, само по себе си е въпрос, по който може да се пише и спори сто години. Спирам.

С коментара за еровете не разбирам какво искаш да ми кажеш. Явно не си наясно с основни положения, касаещи старобългарския, закона за отворената сричка и понятието етимологични/неетимологични ерове. Не си говорим тук за основи на лингвистиката и разликата между гласни и съгласни. Но и това, което си написал за ъ и ь - че са обикновени гласни, също е глу.... неправилно. Тези два звука в старобългарския, АКО са етимологични, а не вмъкнати по закона за отворената сричка, са рефлекс на индоевропейските полугласни -i- и -u-, които едва по-късно в отделните езици са се диференцирали вкл. и графично като гласни и полугласни (и vs. й, у vs. в).

Никой не говори за съвременния печатен шрифт на кирилицата или така наречената гражданка, въведена от Петър Първи. Говоря за курсив. Това първо. Второ, гражданката е само модификация на кирилицата. И дума не може да става за принципни разлики. Само опростяване. Но тъй като това е печатен шрифт, той няма никакво отношение към казаното от мен.

Моля те, чети написаното.

П.П. И моля те, престани да асоциираш понятието ирански езици с Иран, защото кръв ми капе от сърцето. Прочети в Уикипедия що са то ирански езици...
    Last edited by Баба Яга; 01-05-2010, 18:03.
    „Der Vorteil der Klugheit besteht darin, dass man sich dumm stellen kann. Das Gegenteil ist schon schwieriger.“

Kurt Tucholsky

Comment

Баба Яга написа
      Прочети в Уикипедия що са то ирански езици...
      Възползвах се от съвета-четох,четох и стигнах до тук

blood - Zazaki -goyni ,Kurmanji/Sorani-xwîn/xwên ,Pashto -wina , Balochi -hon ,Mazandarani -xun ,Persian - xūn , Middle Persian -xōn ,Parthian- xōn , Avestan-vohuni
      Нартиада

Comment

Ами етническия състав на прабългарите е бил най-малкото смесен. Чисто иранските Кубиар, Чакрар и т.н. наред с липсата на данни за славянизация на езика на владеещ и преобладаващ народ води до извода, че антите са били важна част от него. Макар и по език да са били славяноезични това не им е пречело да воюват със славините("срещу гърци и склавини").Най-вероятно антите са продукт на взаимна асимилация между славяни (източни) и ираноезично-тюркоезични степняци като надделява славянския език но най-веряотно се приема начина на живот на степняците което пък от своя страна обяснява лесното съжителство с такива племена. Произхода на етнонима най-вероятно не е славянска но то и на руснаците не е славянски пък и нашия също макар и да сме славяноезични.

Comment

Етническият състав на българите на Аспарух

Гумильов, наистина споменава на едно, две места българите.
          Едното е "Конец и вновь начало - Край и ново начало", а другото не си спомням дали не беше в "Этногенез и биосфера земли".
          Лошото, че той не дава никаква литература!? А и подлежи на научен коментар! Но не ми е известно, някой да го е правил.
          А би било интересно.
          Но тъй или иначе, той има едно много интересно твърдение за българите, подхвърлено мимоходом..

Comment

Гумильов ми го препоръчваха и... наистина не ме устройва липсата на литература. Нищо не може да се направи с такава публикация, защото и да се основава на някакви извори, те не се назовават, не могат да се проследят и... така си остава авторът с изводите си. Освен за интересни идеи, за друго не служи.
            „Der Vorteil der Klugheit besteht darin, dass man sich dumm stellen kann. Das Gegenteil ist schon schwieriger.“

Kurt Tucholsky

Comment

Working...
            X