Съобщение

Collapse
No announcement yet.

,,Не фактите са най важни,, или комунистите и нашата история

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Frujin Assen написа
    книгата ,,Атеизма и българският народ,, където се доказва че цар Иван Асен 2 бил атеист щото се отнасял добре с богомилите.
    Да, същата теория се пропагандира и от филма "Сватбите на Йоан Асен", за който вече стана дума в "Средновековни филми".
    Но каквото и да си говорим, никой не може да отрече, че са правени фалшификации на историята ни в периода 44-89, а и преди и след това (все още се пишат исторически книги и трудове с политически и пропагандни цели с доста изкривена истинност).
    (\_/)
    (°_°)
    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

    Comment


      #17
      аз не оспорвам, че има измислици-премислици, но не само в тази част от нашата история има фалшификации. кой нормално мислещ човек ще повярва, че Христо Ботев и Васил Левски всъщност са основавали комитети на БКП? по-често повтаряните неща са свързани с историята на третото българско царство след Балканските войни защото тогава може да се говори за тесните социалисти и т.н. това обаче никого от нас не правеше по-малко горд, от това, че е българин, нали? освен това аз може и да не съм религиозен, но според мен всеки има право да изповядва каквато религия/философия пожелае, стига тя да е не в разрез с останалата част от човечеството - то това е и истинския смисъл на атеизма (това във връзка с атеистичния филм). нормално е всяка епоха да има обслужващи я "отрасли", вкл. историята.

      аз искам да дам пресен пример за извращения с историята: откритият във видинско паметник на екипаж на летяща крепост, загинал за нашето освобождение. накратко: WTF бе уважаеми зрители? от кого са ни освободили? сега няколко от нашите авиационни историци да кажат колко са били освободените от съюзнически бомби и low-level strafing от П 47 (поне така съм чел в спомените на летците - Розев например) в северозападна България? точка. засега.

      Comment


        #18
        Oф топик:
        3F122 написа
        ...поне така съм чел в спомените на летците - Розев например...
        Тошко Розев не пише мемoари, а фантастика в сравнение, с която Жуков е борец за историческа правда.
        он топик:
        Тошко Розев - типичен представител на уважаваната и широко разпространена школа "Не фактите са важни", като тук разбира се изобщо не разглеждам периода, в който са писани мемoарите му, когато и да се бе случило все фентъзи(навремето на този жанр му викаха меч и магия, в случая с Тошко самолет и магия) щяха да са.
        Last edited by Ханс; 14-02-2006, 11:50.
        Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

        Comment


          #19
          МемОари...

          И впрочем, тук само българските "поправки" на историята ли ще се разглеждат или и чуждите (на Балканите имаме доста материал в това отношение)?
          Българската държава започва да се изгражда и с това започват проблемите.
          Бисер от кандидат-студентската кампания
          по история на СУ 2006

          Comment


            #20
            Особено на югозапад.....

            THE LABARUM


            sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
            ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
            ,sevogorob eht erew ysmim llA
            .ebargtuo shtar emom eht dnA

            Бе сгладне и честлинните комбурси
            тарляха се и сврецваха във плите;
            съвсем окласни бяха тук щурпите
            и отма равапсатваха прасурси.

            Comment


              #21
              как Людмила Живкова заливала крепостите с бетон и те нямали нищо общо с оригиналите и т.н. ами ако не бяха го направили? къде щяха да са сега всичките търновски, плисковско-преславски и други укрепления, черкви и какво ли не още?
              Не става дума за консервация, а за престрояване. При това е доста странна практиката хем нещо са го престроили, хем не са го достроили. Ако ще строят, поне да има завършен вид. А то хем съсипано, хем недоправено. Тук не става дума за сградата на Учредителното събрание в Търново, чиято днешна сграда е построена наново по подобие на старата, а за разни доста чудновати архитектурни решения - христоматиен пример е патриаршията на Царевец. От някогашния храм са намерени останки от капители и стенописи - е, не може да се възстанови всичко точно както е било, но поне можело да има някакво подобие. За модерни стенописи - щяла да свърши работа и сградата на старото ОУ на МВР (сега худ. галерия).

              През въпросния период и това-онова е бутнато като нямащо художествено-историческа стойност.

              Comment


                #22
                с риск да издребнея Galahad, само при нас ли? не знам ти от къде си, на мен ми се пада да живея в софия сега. някога виждал ли си огромната къща зад хотел радисън, отпред и вляво от народното събрание по посока крсътовището пред ректората? ако да забелязал ли си в какво състояние е - на сами центъра? и забравената сграда, която също не знам каква е била точно в обратна посока - срещу БАН на същия този площад? сега са "нечии" и са руини, сякаш никога нищо не са значили. това за мен е по-голяма фалшификация от фантасмагориите по старите крепости. това за балдуиновата кула, че не е истинска едно време го пишеше на табелките (те основите на оригинала не бяха и скрити - виждаше се от върха на възстановката), сега вече не мога да ти кажа как е.

                знаеш ли кое ще бъде най-смешното? сега един господин да се изказе по телевизията, че знае как да се възстанови единствената запазена византийска къща в света в мелник! на това със сигурност не са посегнали, за което определено може шапка да им се свали! дано поне нея запазим, че току виж я реституирали и построили хотел отгоре и!

                историите на българските територии на запад, югозапад, абе всяка една от приграничните ни територии кара нашите премислици да звучат като детски приказки! хванете се с тях, не с елементарните митове, които и седмокласник може да обори!

                Hans Delbruck, не приемам всичко казано от "Тошко" за чиста монета, дадох го за пример. не е единственият, дето го пише. да потърсим ли спомените на някой изтребител-освободител за cross reference с колегите от авиацията за всеки случай? не съм сигурен да е издаван през лошото време, или и той е манипулиран? вярно, че си е приписал май много въздушни победи, но за strafe runs не мисля, че има причина да лъже, епизодите в които онези хора стрелят по всичко дето се движи не са един и два.

                Comment


                  #23
                  Малко офтопик. Във форума на IL-2 Sturmovik се разискваше веднъж защо в един филм от фотокартечница се вижда как изтребителя стреля в покривите на къщите. доста мнения, докато не се включи накрая един американец базиран в Германия. Та той обясни, че в Германия таванските помещения са си напълно завършени етажи. И че Керемидите предлагат много по-малко съпротивление от половин метър тухли или каменна стена. Изобщо прагматизъм... :vb_sad: :tdown
                  An attack against a unit of Flying Fortresses was something like controlled suicide...Sometimes 50, Sometimes 80 machine guns were firing at you... You attempted to close you eyes and continue to fire, Frightened to death, Frightened to death."

                  Oberst Johannes Steinhoff (176 kills)

                  Comment


                    #24
                    Hans Delbruck написа
                    Oф топик:

                    Тошко Розев не пише мемoари, а фантастика в сравнение, с която Жуков е борец за историческа правда.
                    он топик:
                    Тошко Розев - типичен представител на уважаваната и широко разпространена школа "Не фактите са важни", като тук разбира се изобщо не разглеждам периода, в който са писани мемoарите му, когато и да се бе случило все фентъзи(навремето на този жанр му викаха меч и магия, в случая с Тошко самолет и магия) щяха да са.
                    Тоя за пръв път го чувам,можеш ли да ме запозваеш с творчеството му.
                    www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!

                    "...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....

                    Comment


                      #25
                      3F122 написа
                      с риск да издребнея Galahad, само при нас ли? не знам ти от къде си, на мен ми се пада да живея в софия сега. някога виждал ли си огромната къща зад хотел радисън, отпред и вляво от народното събрание по посока крсътовището пред ректората? ако да забелязал ли си в какво състояние е - на сами центъра? и забравената сграда, която също не знам каква е била точно в обратна посока - срещу БАН на същия този площад?
                      Ами аз също съм в София като теб и знам за какво говориш....не мисля, че примерът ти е много удачен, понеже като се вгледаш по къщите из цяла Витошка примерно имаш чувството, че покривите им ще се сринат върху теб всеки момент....а Витошка по статистика е 20-тата най-скъпа улица в света. Всъщност, където и да отидеш в центъра на София и се натъкнеш на старинна сграда, вероятността да не е полупорутена е много малка- а вътре в нея може да имам модерни офиси.....но рестититуте никога няма да дадат пари, за да ударят една боя върху сградата....за това се надявам поне да почнат да им налагат глоби, щото центърът на нашата столица е по-зле и от изоставено селце в планината в това отношение. Що се отнася до полупорутената сграда до подлеза на бул. Васил левски срещу ректората- наистина не знам чия е, но си мисля, че все ще се намери някой да я стопанисва скоро време. Колкото до тази срещу БАН- мисля, че май вече е закупена и ще я ремонтират.

                      3F122 написа
                      сега един господин да се изказе по телевизията, че знае как да се възстанови единствената запазена византийска къща в света в мелник! на това със сигурност не са посегнали, за което определено може шапка да им се свали! дано поне нея запазим, че току виж я реституирали и построили хотел отгоре и!
                      :sm186:
                      Абе с архитектура и такива работи не съм много навътре, ама византийски къщи нямаше ли и в Мистра в Пелопонес.....

                      THE LABARUM


                      sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
                      ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
                      ,sevogorob eht erew ysmim llA
                      .ebargtuo shtar emom eht dnA

                      Бе сгладне и честлинните комбурси
                      тарляха се и сврецваха във плите;
                      съвсем окласни бяха тук щурпите
                      и отма равапсатваха прасурси.

                      Comment


                        #26
                        Galahad написа
                        Няма да е дълга, бързо ще я заключат.

                        Освен посочените по-горе признаци на комунистическата пропаганда, Динайн изпусна най-съществения"

                        "Никога не оставяй опонента си да говори, или пък публиката да го чуе!"

                        Comment


                          #27
                          не фактите са най-важни

                          Като новак във форума, ще си позволя накратко да изразя и моето мнение по повдигнатите въпроси:
                          Историята, и нейното познаване, следва да ни служи не само за това - да знаем кои сме, от къде сме дошли, колко сме били велики и пр., и пр., а следва внимателно да се анализират историческите факти и събития /било то в античността или пък от вчерашния ден/, да се систематизират и обобщават, с основната цел- ДА НЕ СЕ ПОВТАРЯТ ЕДНИ И СЪЩИ ГЕШКИ!!!!!!
                          Историята ни от последните 20 години, за съжаление бъка от повтарящи се грешки, като две от основните причини са :
                          1.Невежество;
                          .......................
                          2 Името на втората причина може да бъде само едно........НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО!!!!

                          Comment

                          Working...
                          X