Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Велики личности от българските земи по римско време

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Може би щеше да бъде по-исторически коректно темата да се зададе като "Велики антични личности, свързани с днешните български земи". В тази насока могат да се споменат имената на Филип и Александър Македонски, Лизимах, Аристотел, Марк Лициний Крас (пълководец), Брут и Касий, Траян, Юстиниан и чичо му Юстин и др.
    A strong toun Rodez hit is,
    The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Last roman написа
      Т. е. ако обобщим - не произходът е важен, а самоопределянето.
      Какво разбирате под "ромей"? Защото това не е етнос, а суперетнос. Ромеите били с различен произход - арменци, ибери, славяни, готи, елинизирани сирийци, романизирани тракийци, потомци на римски сенатори... Всички те обаче се смятали за наследници на римската цивилизация /и приемници на Рим/ и били обединени от Християнската религия.
      Подобен е примера и с древните римляни, елините, евреите /последните главно на религиозен принцип/. Всичко е въпрос на мироглед.

И аз така мисля - напълно си прав!!!
      Важното е какъв се чувстваш - "българин", може да се нарече и този, който се счита за наследник на най-великите цивилизации по нашите земи през античността /според мен/ - траките и римляните.
      Който е прочел мнението ми преди да бъде изтрито изцяло от модераторите, знае за какво говоря.
      чл. 39 /1/ Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин...
      /Из Конституцията на Република България/

Comment

Guy de Mont Ferrand написа
        Може би щеше да бъде по-исторически коректно темата да се зададе като "Велики антични личности, свързани с днешните български земи". В тази насока могат да се споменат имената на Филип и Александър Македонски, Лизимах, Аристотел, Марк Лициний Крас (пълководец), Брут и Касий, Траян, Юстиниан и чичо му Юстин и др.
        Като добавим и Марк Лукул, Гай Антоний Хибрида, Октавий /бащата на Август/, Пизон и Тиберий /също действал тук/, Домициан - ще излезе, че по-великите антични личности са свързани неразривно с Тракия. :p

LiquamenA написа
        И аз така мисля - напълно си прав!!!
        Важното е какъв се чувстваш - "българин", може да се нарече и този, който се счита за наследник на най-великите цивилизации по нашите земи през античността /според мен/ - траките и римляните.
        Който е прочел мнението ми преди да бъде изтрито изцяло от модераторите, знае за какво говоря.
        Това със самоопределянето винаги е било проблем за балканските народи /и не само за тях/. Всеки се пише кой какъвто иска. Сърбите - за илири, румънците за римляни, гърците за елини, "македонците" за наследници на Александър. Турците и те решиха да се поавтохтончат и се изкараха хети. Ние също дърпаме към траките и отвъд. Да не говорим че братушките се самонабедиха за етРУСКИ, украинците за ук/г/ри, поляците за сармати...
        Въобще - излиза, че народите са вечни, само имената си менят.
        Last edited by Last roman; 31-01-2007, 21:50. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
        sigpic

Comment

за първи път чувам че някой е прокламирал идеята ча етруския корен на русите - но това са пълни глупости. докато виж , албанците, напълно сериозно претендират да са произлезли от етруските
          Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
          [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
          きさまはしんでくださいませんか
          [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

княз Крылов написа
            за първи път чувам че някой е прокламирал идеята ча етруския корен на русите - но това са пълни глупости. докато виж , албанците, напълно сериозно претендират да са произлезли от етруските
            О, много си изпуснал. На мен от доста отдавна ми се мяркат тези от типа "Этрусски - Это русские". :mhehe:
            Тука един пълен адаш /нямащ нищо общо с мен/ е дал интересни "доказателства":

Светът е пълен с чудеса просто. За шиптърите - може би са потомци на илирите, но като ги гледам колко са изродени - язък за наследниците.
            sigpic

Comment

абе потомци на етруски са се изродили още по римско време - руснаци и албанци трудно могат да имат нещо общо с тях. Особенно след Великото преселение. но сигурен съм че и русия не страда от липса на "патриотари" готови да приписват повече чужди заслуги, отколкото да се опитат да създадът свои.
              Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
              きさまはしんでくださいませんか

Comment

Подемаме инициатива с един приятел за предложение към община Силистра за изграждане на малък бюст ( от камък, не от бронз, защото ще го откраднат) на Флавий Аеций близо до късноантичната гробница в некропола на Дуросторум или наблизо. Дружно всички тук можем да съберем електронна подписка и с малко от всеки джоб да го реализираме! Предстои ни ходене април месец там!
                Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.

МАРК АВРЕЛИЙ, "Към себе си", II, 12

Comment

Dobromir Rusev написа
                  Подемаме инициатива с един приятел за предложение към община Силистра за изграждане на малък бюст ( от камък, не от бронз, защото ще го откраднат) на Флавий Аеций близо до късноантичната гробница в некропола на Дуросторум или наблизо. Дружно всички тук можем да съберем електронна подписка и с малко от всеки джоб да го реализираме! Предстои ни ходене април месец там!
                  Предлагам да има и кратък надпис:
                  "На Флавий Аеций - признателна България".
                  sigpic

Comment

Идеята, помоему, е добра (без надписа, предложен в горния пост, естествено ). Все пак се е родил там човека, а не е като да не е известен, особено по на запад . И е победил "бича Божи" Атила...
                    A strong toun Rodez hit is,
                    The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Да не стане като със статията на "Сервитьора"... Пардон - Филип II в Пловдив.
                      sigpic

Comment

Не виждам аналогия с Филип II. Паметника му така или иначе си седи - недоволството беше тъй като е имало по-ранна тракийска урбанистична форма тук и по-ранно име. Само че така ако тръгнем назад, трябва да издигнем на Небет тепе паметник на неизвестния неолитен Пловдивски войн
                        Ако някой ми предостави документ, че Флавий Аеций е издевателствал по днешните наши земи, видиш ли, за да си осигури гръб при по-нататъшна измислена инвазия, и всячески такива глупости, които с право могат да се припишат на Филип II, аз ще се откажа от идеята си.
                        Давам си сметка, че не съм идолопоклонник. Има доста български владетели, които са достойни за паметници, и то не само в Силистра. Но от друга страна съм свидетел и на това как един грозен шовинизъм насажда идеята за изграждане само и единствено на мили-родни личности от някакъв излишен страх за себеизгубване. Политика, какво да говорим... Един човек, който вижда себе си и държавата си в по-големия мащаб на историята, издига паметници на достойните за нея люде, а не само в полза на собствените си идеи! И с това ставаме големи в очите на света!

Казах!
                        Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.

Comment

Аз предлагам да вдигнем паметник на Александър Македонски - все пак той също е родян някога си в някогашни (а според някои и сегашни) български земи. Освен това пред неговите "заслуги" разни Ботевци , Флавии и Семеоновци са просто дребни геройчета с локално значение. Трябва да гледаме по-шилоко върху историята си! И стова ставаме голуми ... идиоти ... в очите на света!

Казах ... поредна глупост!

请您死在地狱般的阵痛
                          きさまはしんでくださいませんか

Comment

Хе-хе, не съм от заядливците или тънкообидните, за да се вързвам на подобни гневни провокации. Такива постове не носят нищо конструктивно тук и аз не търся конфронтация с никой. А що се касе до явно манипулативното вмятане за Александър и иронията за стила ми, смятам, че послужи само като пример за това как плюещият има винаги жалки аргументи.

Comment

Всъщност не са жалки - а точно толкова масивни както и твоите. Щом си си харесал Флавий - жив и здрав. Ама защо трябва да натрисаш на съгражданите си неговия лик, след като повечето от тях нито знаят, нито се интерисуват от него. какво е направил за града ти? какво е направил за България? С какво е заслужил такава почит в сърцата на съгражданите ти, че да краси ландшафта с лика си? Или в Силистра са свършили герои които не само са се родили ами и са сторили нещо за този град?

И какво значение има дали е идолопоклоник или не? или това дали е бил Атила или не? какво отношение има това към Българската история? към Българския народ? към Българската култура? та българите дори не заварват римляни по тези земи - те по това време са вече ромеи

Аз пък съм от заядливите, особенно когато ми дават плодотворна почва - ма не от гневните. Мен такива патриотари и радетели за историческото наследство искрено ме забавляват.
                              Last edited by княз Крылов; 05-02-2007, 11:08. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

请您死在地狱般的阵痛
                              きさまはしんでくださいませんか

Comment

та българите дори не заварват римляни по тези земи - те по това време са вече ромеи
                                xaxaxa - на "последният римлянин" му отричат римлянството :rock:

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Working...
                                X