Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нещо, което си заслужава да се подкрепи

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Нещо, което си заслужава да се подкрепи

От тази връзка се отваря следното:
    до: Министерския съвет, Министъра на държавната администрация, Висшия Съдебен Съвет, Народното събрание, Президента на Република България и всички служители на държавни и общински учреждения

Премахнете думата "МОЛБА" от всички документи адресирани до държавните и общинските институции

Уважаеми дами и господа,

ние, българи от страната и от всички краища на света, настояваме да премахнете думата "МОЛБА" от всички държавни и общински формуляри и документи, като я замените с някоя от думите заявление, заявка или искане.

Недопустимо е през 21-ви век в демократична България да бъдем все още принуждавани да общуваме "молейки" се на държавни и общински ведомства.

Ние сме свободни граждани на демократична страна, а не затворници, които "молят" да бъдат помилвани или да получат нещо по милост. Когато се обръщаме към държавните институции, ние упражняваме конституционните си права да получим каквото ни се полага като суверени на властта, които плащат със своите данъци и такси за търсената услуга или информация.

Искаме ние и децата ни да живеем в демокрация, в която достойнството на отделния гражданин и равенството му с държавата са застъпени дори и във формалностите.

До изпълнение на това наше искане, призоваваме всеки свободен български гражданин, когато попадне на подобен анахронизъм в държавни документи, да задрасква и заменя думата "МОЛБА".

Според мен си заслужава да се подкрепи тази инициатива.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Абе то хубаво като идея тва, ама всичката друга я оправихме, видеш ли, само до Молба-та опрехме....имайте предвид, че в немалко учреждения от неграмотни служители тази думичка се изписва :sm113: "мулба"...така, че поне с оглед ограмотяване на населението не съм против да се пише :mhehe:

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
    ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
    ,sevogorob eht erew ysmim llA
    .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
    тарляха се и сврецваха във плите;
    съвсем окласни бяха тук щурпите
    и отма равапсатваха прасурси.

Comment

byzantiner написа
      Абе то хубаво като идея тва, ама всичката друга я оправихме, видеш ли, само до Молба-та опрехме....имайте предвид, че в немалко учреждения от неграмотни служители тази думичка се изписва :sm113: "мулба"...така, че поне с оглед ограмотяване на населението не съм против да се пише :mhehe:
      Това ясно, но според мен не бива да ни спират мисли, че видиш ли и това или онова също трябвало да се промени. Всяко нещо - с времето си и когато има възможност. Ясно е, че Авгиевите обори не могат да се изчистят наведнъж, всъщност и за едно поколение няма да стане, но това не бива да ни стряска.
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Да! Имаш право. Не е много галещо самочувствито на свободния гражданин това "Молба"- не отричам. Но имам чувството, че тази масова инициатива, като всяка друга масова тука в България, е обречена на провал- справка стачката на учителите. Ние просто не сме единни...да си го кажем откровено.

THE LABARUM

Comment

Никой не те задължава да участваш. А пълно единство има само в гробищата
          Проект 22.06.1941 г.

Comment

Аз не съм казал, че някой ме задължава. Тва за единството не съм много съгласен- погледни стачката в Гърция миналата седмица- страшна масовост- даже нямаха новини по телевизията, заради стачката- и водещите стачкуват....има разлика от нашта "масова" учителска стачка, нали?

THE LABARUM

Comment

До изпълнение на това наше искане, призоваваме всеки свободен български гражданин, когато попадне на подобен анахронизъм в държавни документи, да задрасква и заменя думата "МОЛБА".
              На туй му се вика: "Всичката Мара втасала, па вдигнала..."
              Като е заменено "поданици на България" с "граждани" не плащат ли "Гражданите" данъци и какви права им останаха?

Comment

Камерер написа
                А пълно единство има само в гробищата
                Това заслужава да се сложи като мото
                XV mile the sea brode is
                From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Подкрепям!Не виждам, че това ще се премахне скоро време, а й много хора не осъзнават "свободата" с която разполагат.Ние още не може да го осъзнаем толкова врме сме били в робство, че на всеки кот му щукне това прави....
                  А пълно единство има само в гробищата
                  Това се отнася за нас.
                  Първото онлайн научно списание !!! BG-Science.info

Comment

'Гражданите' май са граждани само на думи (поне в по-голямата си част)...
                    Подкрепям идеята, но тук съм съгласна с byzantiner,
                    че едва ли ще излезе нещо - по-скоро звучи като
                    "Прати на 5 човека и следващите 3 минути ще си щастлив и
                    доволен"...
                    "Нима, Създателю,
                    съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
                    мигар аз самият съм те молил
                    от мрака да ме извлечеш?"

Comment

Как беше - "дори и дългото пътешествие започва с първата крачка...."
                      Ако никой не показва че се интересува как тогава ще се променят нещата - трябва да свикваме управниците с факта че има хора с активна гражданска позиция, а не електорат със стаден инстинкт.
                      А преди няколко години когато се опитваха да променят букварите и Слави Трифонов ги подиграваше аз се хванах и изрових и-мейла на пресслужбата към министерски съвет и им пуснах възмутено писъмце... Получих за моя изненада доста бързо учтив отговор в който ставаше дума че това са само идеи на експертно ниво и че отчитайки общественото мнение тази идея няма да се осъществи
                      may the Force be with you

Comment

Как беше - "дори и дългото пътешествие започва с първата крачка...."
                        добре казано. Когато Камерер ми пусна линк към тази инициатива, първата ми работа бе да я подкрепя. Дори и да е нещо символично, пак има значение. А и учудващо е доколко мисленето ни почива на символи, въпреки че наглед не им отдаваме значение.

Comment

Вместо да подкрепяте Вятъра , в Прекрасната Демокрация която сме , всеки може да заведе иск към държавата само тогава може и да стане нещо

Comment

И за какво ми е да завеждам "иск срещу държавата"? И как точно ще стане това "всеки"? Има инициатива, има някаква организация - определено изисква по-малко усилия да бъде подкрепена, отколокто всеки сам да се опита да свърши същото. Така ми изглеждат на мен нещата.

Comment

gollum написа
                              И за какво ми е да завеждам "иск срещу държавата"? И как точно ще стане това "всеки"? Има инициатива, има някаква организация - определено изисква по-малко усилия да бъде подкрепена, отколокто всеки сам да се опита да свърши същото. Така ми изглеждат на мен нещата.
                              по-законов път , в Съд ,

gollum написа
                              ... Има инициатива, има някаква организация - определено изисква по-малко усилия да бъде подкрепена, отколокто всеки сам да се опита да свърши същото. Така ми изглеждат на мен нещата.
                              няма лигитимност , а и всяка така организация може да се разпадне във всеки момент

Comment

Working...
                              X