If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Всъщност текста е:
Дружно, братя българи
с нас Москва е в мир и в бой,
Партия велика води
нашия победен строй. :lol:
Не бих клазал, това беше куплета добавен към "Мила Родино", който е химн от 1964г. И на мен ми е интересен предходният химн, някой ако го знае да казва.
Точно това е последния куплет на химна. За клетва за вярност към москва никога не е ставало дума. Иначе всяка сутрин на вдигане на знамето слушахме само припева на химна. А на разни празници, го и ръмжахме. Частта с москва и партията не беше особенно на мода. Може би заради късния социализъм. Служих 1987-1989.
За по ранна редакция на последния, добавения, кулет не знам. Но смея да твърдя, че е цитираната е точна.
Този химн ("Мила Родино" с въпросния куплет) е от 1964 г. нататък. Преди това има друг химн:
- от 1947 до 1950 г. е партийният марш "Републико наша, здравей!":
Ярема на робство сурово
И мрака на сива съдба
Ний сринахме с огън и слово
В жестока неравна борба.
Припев:
Републико наша народна,
Републико наша здравей!
Земята ни днес е свободна,
Свободно днес всеки живей!
За нас свободата е свята
И ние ще браним с любов
Кръвта на борците, пролята
По всяка падина и ров
Припев: Републико...........
За наши и чужди тирани,
Родино, в теб няма простор!
Ний помним безбройните рани,
Фашисткия кървав терор.
Припев: Републико...........
като заедно с нея понякога се използвал и югославския химн "Хей, славяни"
- от 1950 г. до 1964 г. химн е "Българио, мила" (на 30.12.1950 г. с указ ¹ 688 от Президиума на Народното събрание е утвърден новият химн, който влиза в сила от 01.01.1951 г.).
Българио мила, земя на герои,
неспирен и мощен е твоят възход.
Да крепне навеки съюзът ни боен
с могъщия братски съветски народ.
Припев:
Слава републико наша свободна!
Страж на мира непреклонно бъди!
Враг ли нападне земята ни родна,
В бой до победи ни смело води!
Великото слънце на Ленин и Сталин
с лъчите си нашия път освети.
Димитров за подвиг сърцата запали,
в борбата и в мирния труд ни сплоти.
Припев: Слава................................
Строим ний заводи, разкриваме мини,
нивята широки задружно орем.
За нашата скъпа, прекрасна родина
готови сме труд и живот да дадем.
Припев : Слава...............................
Автори на музиката са Георги Димитров, Георги Златев-Черкин и Светослав Обретенов, а автори на текста са Никола Фурнаджиев, Елисавета Багряна и Младен Исаев.
Химнът е много подобен на този на СССР.
Попаднах и на стенограма на разговор между Т. Живков и Г. Джагаров по повод на смяната на химна - току виж на някого му е интересно :
ТЖ (Тодор Живков): Е, казвай какво ново?
ГД (Георги Джагаров): Нищо особено....
ТЖ: Как нищо особено? Тръгнал си да размиряваш страната, а казваш-нищо особено!
ГД :В какъв смисъл......
ТЖ :Химнът Джагаров! Събираш разни компании и говориш против! Не харесваш нашия химн! Защо така бе момче? Какво му е лошото на химна? Писали са го най-талнтливите наши поети- Елисавета Багряна, Никола Фурнаджиев, Младен Исаев! Композиторите забравих..........
ГД :Хората не го пеят....
ТЖ: Как да не го пеят? Такъв прекрасен химн, а да не го пеят. А ти знаеш ли го?
ГД: Не...
ТЖ:Между нас казано, и аз не го знам. Пфу! Пфу! Първи секретар на Централния комитет, а да не знае националния химн! Но съветските другари го пеят. Веднага хващат мелодията. Може би са по-музикални от нас. Харесват го! Мното го харесват, много!
ГД: Защото не правят разлика.
ТЖ Каква разлика?
ГД: Между нашия и техния.
ТЖ: Ха-ха-ха! Това ли било!
ГД: Те пеят, ние мълчим.
ТЖ: Прав си, прав си Джагаров! Мене слон ме е настъпил по ухото, но все пак долавям....Прав си ,че двата химна си приличат. Приличат си бе , като две капки вода! Докъде сме стигнали в укрепването на българо-съветската дружба , а! И какво ще правим сега? Как ще излезем от положението? Имаш ли някаква идея? Кажи, Кажи-какво предлагаш?
ГД: Да си изберем за химн една от нашите патриотични песни, например “Мила Родино”!
ТЖ: Коя, коя? А-а! “Горда Стара планина”!
ГД: Една истинска песен и всички я знаем. Пее се навсякъде-и по светби, и по компании, и по тържества, и по стадионите. Песен, която се е сляла с нас. Така са се раждали националните химни в Европа.Марсилезата....
ТЖ: Остави Марсилезата, тя е нещо голямо ! А ние сме малък народ. Само трагедиите ни са големи. Титовци пак ще ни обвинят в национализъм! Пфу!
ГД: За себе си те са прави.Македонските българи също пеят “Мила родино.”
ТЖ: Слушай сега, аз съм съгласен! Само, че въпросът няма да се реши по кръчми и барове. Ще се реши в Политбюро. А там...Ще говоря с другарите. Всичко трябва да се изпипа. А дотогава никакъв шум! .......
(между другото, в този разговор Живков си прилича като две капки вода с бургмистъра от "Дракон" на Шварц - да се чуди човек как понякога живота копира изкуството ).
....не смятам, че 45-те години тоталитаризъм (социализъм, комунизъм, съветска окупация или както там го наречеш) е национална катастрофа.
Колкото до независимата външна политика - сега независима ли е?
В много отношения е и до сега възстановяването не е възможно. Поради което идва и поводът за твоята забележка за сегашната външната политика.
ПП
Само вметвам, няма смисъл наистина да се разпростираме извън темата.
Води се една мини латино-българска война, която започва 1205 и завършва през 1208, като по-късно Борил сключва премирие с Анри и се жени за племеницата му (май). Битките на Калоян са няколко: Русийон, Димотика, отново Адрианопол вече 2 години по-късно, Берое, Бургарофигон, Девелт... Борил се бие край Пловдив.
Уважаеми bossom,
Позвооли ми да ти задам един въпрос: Къде в цитираните от теб империи " :
ИМЕННИК
на Българските владетели
1-ва Държава на българите -Велика Хунорска Империя (около 5000 г. пр. Хр. - 40 г. пр. Хр.) - около 5000 години Най-велик владетел - хан Мотун(200 - 174 г. пр. Хр.) - от рода Дуло.
П-ра Държава на Българите -Велика Кушанска Империя (около Рождество Христово - 375 г.) - около 375 години
Най-велик владетел - хан Ишка (110 - 144 г.) - от рода Дуло.
Ш-та Държава на Българите -Велика Хунска Империя (375 - 468 г.) - 193 години Най-велик владетел - хан Атила (417 - 453 г.) - от рода Дуло " - край на цитата .... е ЗАПИСАНО , че те са "български" а, че отгоре на това и "държави". Ако нещо си пропуснал - добави го ,в противен случай твоите опити да "свържеш" империите с българското име са толкова успешни , колкото и да направиш опит за връзка с жителите на остров Тамбукту. Поздрави . bozman
Владетелските списъци са просто умопомрачителни. Липсва единствено възгласът "Господ е българин!", за да бъде комплектът пълен.
И аз смятам, че като основен източник е използван Йордан Вълчев, но също и Димитър Съсълов, "Пътят на България" (а и някои по-съвременни автори, издавани от фондация ТанНакРа). И двамата са великолепни патриоти, но за изследването на историята са необходими и други някои нещица.
Тъй...
Аз оттука разбрах ,че :
1.България е най старата империя съществувала някога на света-7000 години хич не са малко,даже египтяните изглеждат като деца в сравнение с нас.
2.Българскиите племена са родоначалници на повечето степни народи
3.Атила е един вид пра-дядо на Аспарух
4.Няма византииско робство,а намесничество
5.Забравих да упомена,че ние водим началото си като народ от един от синовете на Ной
6.И както казаха по-нагоре,че щом Дуло е управлявал толкова време,излиза ,че поставяме още един рекорд-Най-дълго управляващ род. :nworthy:
Чудя се дали накрая няма да стани,че българи са открили Америка 1000 години преди Ерек Червенокосия
Now I lay me down to sleep
Pray the lord my soul to keep
If I die before I wake
Pray the lord my soul to take
Comment