Страница 1 от общо 10 123456 ... ПоследноПоследно
Показване резултати 1 до 25 от общо 238

Тема: Палеолит news

 1. #1
  Трън модериращ. Пише и брише. Thorn's Avatar
  Регистриран
  Aug 2005
  Мнения
  7,456

  Палеолит news

  Нека тази тема да стане тема за новини специално за праисторията - от типа новооткрити находки - кокали, камъни, мацаници по пещерите и ....

  стъпките на дявола

  В Италия откриват туристически маршрут по следите на доисторическия човек, намерен на склона на вулкана Рокамонфина, Южна Италия, съобщава агентция Reuters. Тези отпечатъци са наречени от местните жители "следите на дявола" и в течения на столетия са вярвали в свръхестествения им произход.

  Тези следи се смятат за най-древните човешки отпечатъци, открити досега (март 2003 г.) и са датирани отпреди 325 000 - 385 000 години. Предполага се, че 56-те стъпки в Италия са оставени от Homo erectus или Homo heidelbergensis през Палеолитната епоха.

  Дължината на отпечатъците не надвишва 20 сантиметра, което съответства на ръст от около метър и половинa. В университета в Падуа разказват, че наскоро са открити
  следи от други отпечатъци, но все още неизследвани от антрополози.

 2. #2
  piratarum dux Francis Drake's Avatar
  Регистриран
  Sep 2007
  Местоположение
  septem maria
  Мнения
  312
  В египетската пустиня бе открита най-древната следа от човешки крак, чиято възраст, според предварителните оценки е около 2 млн. години, съобщава Reuters, цитирайки изявлението на генералния секретар на върховния съвет за паметниците на древността на Египет, Захи Хавас (Zahi Hawass).

  “Отпечатъкът вероятно е оставен преди около 2 млн. години. Това може би е най-важното откритие, правено някога от египетските учени”, заяви Хавас. Сензационната находка била открита при археологически разкопки на праисторическо селище в оазиса Сива (Siwa) в Западната пустиня, близо до границата с Либия.

  Археолозите открили отпечатъка в кална вкаменелост, в която били открити и остатъци от растителен произход. Те ще бъдат подложени на въглеводороден анализ, за да се датира с пределна точност възрастта на човешката следа.

  Според Халед Саад (Khaled Saad), директор на Праисторическия отдел към Съвета, с оглед на възрастта на скалата, в която е открит отпечатъка, може да се окаже че той е по-стар и от известната вкаменелост Lucy – частично запазения скелет на човек-маймуна на възраст около 3 млн. години, открит през 1974 г. в Етиопия. Най-ранното свидетелство за човешкото присъствие на територията на Египет, открито досега, е било отпреди 200 000 години, уточнява Саад.

  Досегашните най-древни човешки отпечатъци бяха открити през март 2003 г. край вулкана Рокамонфина (Roccamonfina) в Южна Италия и бяха датирани отпреди 325 000-385 000 години. Предполага се, че 56-те стъпки в Италия са оставени от Homo erectus или Homo heidelbergensis през Палеолитната епоха.

  Най-старите следи на предшествениците на човека бяха открити през 1977 г. край Лаетоли (Laetoli), Танзания. Те са на Australopithecus afarensis и са оставени във вулканична сгурия преди около 3,6 млн. години.
  http://www.reuters.com/article/scienceNews/idUSL2029290020070820

 3. #3
  злофиня pnp5q's Avatar
  Регистриран
  Feb 2007
  Мнения
  3,326
  Генетични тестове на костни фрагменти от праисторически хора, намерени в Алтай и Узбекистан показаха, че те са били неандерталци. Това означава, че видът е бил разпространен и доста по на изток, отколкото се смяташе досега. "Присъствието на неандерталци в южната част на Сибир предполага, че те може да са били разпространени и още по на изток, в Монголия и Китай. По-широкото им географско разпространение прави тяхното изчезване още по-загадъчно".

  Източник: membrana.ru
  "Как да научиш на невинност? Как да преподаваш неведение?"

 4. #4
  PATER PATRIÆ IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS's Avatar
  Регистриран
  Feb 2007
  Местоположение
  ILLIRICVM ET ORIENS
  Мнения
  2,412
  Костни?!:sm186:

  "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
  It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

 5. #5
  злофиня pnp5q's Avatar
  Регистриран
  Feb 2007
  Мнения
  3,326
  Синеоките са се появили преди 10 000 години
  БГНЕС -
  Първите хора със сини очи са се появили на Земята най-много преди 10 000 години, когато е започнала силна мутация на гените в човешкия организъм.

  Изводът направиха американски генетици при изследването на т. нар.“атлантически наследствен геном“. Вероятно, смятат те, появата на синеоките хора е свързана с факта, че именно през този период хомо сапиенс за първи път е започнал да проявява интерес към млякото на животните в резултат на еволюционни промени, обусловени от естествения отбор. До около 5 000 г. пр. Хр. хората не са можели да усвояват тази храна. Учените смятат, че“любителите на млякото“, на които в началото роднините им като че ли гледали като на странни птици, са получили еволюционно предимство в борбата за оцеляване. На първо място млякото не е било заразено с паразити за разлика от водоизточниците, второ, било е достъпно целогодишно, и трето, осигурявало е за организма необходимите му калций и витамин Д.
  "Как да научиш на невинност? Как да преподаваш неведение?"

 6. #6
  ветеран Darkas's Avatar
  Регистриран
  May 2007
  Мнения
  757
  То кравето мляко никак не е полезно за човека. 1) Има 300 пъти повече казеин от човешкото 2) млечната захар не е за възрастни (освен че при разпада отделя млечната киселина, която е отрова, не се и понася от организма). Да не ви разправям какъв е ефектът на казеина върху организма

  П.С. Между другото в киселото мляко казеинът е разграден и то е по - полезно.
  Не 7, а 77 пъти по 7...

  http://www.mathematicalanthropology.org/

  Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

 7. #7
  Трън модериращ. Пише и брише. Thorn's Avatar
  Регистриран
  Aug 2005
  Мнения
  7,456
  От млякото се прави сирене, което не се разваля и може да си го складираш за зимата.

 8. #8
  злофиня pnp5q's Avatar
  Регистриран
  Feb 2007
  Мнения
  3,326
  Неандерталците са растели по-бързо

  ...установи изследване на `растежните слоеве` на детски зъб отпреди 100хил. години. Предполагаемото 8-годишно неандерталче вероятно е имало развитие като на 10-12 -годишен хомо сапиенс. Това - освен, че нашият вид се развива най-бавно - е още една улика, че неандерталците са имали друга социална култура.


  Намериха идеален кандидат за `първичната колба`

  ...слюда в морска вода - разстоянията между слоевете й са чудесна лаборатория за биохимични взаимодействия между първите органични съединения (които някак са възникнали преди това ). При това може да се твърди, че има доказателства, видни и до днес.
  "Как да научиш на невинност? Как да преподаваш неведение?"

 9. #9
  ветеран
  Регистриран
  Dec 2006
  Мнения
  1,196
  В предишния раздел "Праистория" имаше лека задявка на тема (грубо казано) дали H. sapiens е изял неандерталците или се е съешил с тях или пък ги е победил, заради по-добрата си адаптивност. Обаче искам да питам тия, които явно имат интерес към тия процеси, кой е homo spaiens и какъв е произхода му? Значи, доколкото разбирам има два лагера: първият казва, че H. Sapeins идва от Африка, като изяжда, превъзхожда или изобщо асимилира местните; втората казва, че Sapeins е наследник на Erectus, а фосили на такива същества се намират по цял свят и по тоя повод може да се говори за регионалното развитие на различни разумни - източноазиатски, европейски или африкански. Тая (втората) теория изглежда да е доста расистка, докато първата е някак библейска, т.е. всички се пръкват от едно място, от едни и същи прародители.

  Бих искал да знам коя от двете теории ви се вижда по-достоверна, предвид на информацията, която имате и поствате? И весела Коледа!

 10. #10
  бей Warlord's Avatar
  Регистриран
  May 2005
  Местоположение
  Шопландсити, Абсурдистан
  Възраст
  33
  Мнения
  1,890
  Ами по принцип еректусите се разселват преди сапиенсите от Африка на изток и действително започват да се обособяват отделни видове - като синантропа, яванския човек и др. само че има теория според която тези зараждащи се разновидности са измрели след изригването на вулканът Тоба в Индонезия преди 74 000 години. Това всъщност е било мега изригване и огромен катаклизъм, който е избил хората в Югоизточна Азия и Индия и след това тези райони са били повторно заселени пак откъм африка този път вече от сапиенси, от които вече произхождат съвременните раси. "Расистката" теория ми се струва несъстоятелна, неможе сегашните раси на един вид (доказано е, че са клонове на един вид) неможе да са произлезли от различни видове и сега без никакви проблеми да могат да се смесват, пък и като цяло от около 100 000 отличителни белези на човешкия организъм, представителите на отделните раси се различават само по 100 от тях.
  (\_/)
  (°_°)
  (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

 11. #11
  ветеран
  Регистриран
  Dec 2006
  Мнения
  1,196
  Добре, обаче в тая версия с презаселването излиза, че сапиенсите са си отделно от всякакви други полумаймуни. Де отива момента, че трябва време и приемственост, за да имаме еволюция? За да приемем, че сапиенс идва от Африка (и не е следствие от еволюция на еректус и др.), значи трябват доказателства (фосили) на намерени древни сапиенси по света. Тоя древен сапиенс някои считат за отделен вид, други за предшественик на нашия си вид. Та, такива изкопаеми има, само че рядко става дума за Африка. Това генерално сочи, че "мултирегионалната" (расиската) теория за еволюционно развитие по континенти има повече изкопаеми доказателства за древен сапиенс. Срещу това оригинално африканската теория вади рисърчи на ДНК, които доказват сходство на гените независимо от кой регион са взети.

  Ето горе-долу най-важните находки свързани с древния сапиенс (не са неандерталци или хайделбергци):
  - Родезийски човек (200-125 К) - Замбия
  - "Tautavel Man" (400 К) - Франция. Открит през 1971 г. и черепът му е смес от характеристики с еректус.
  - Петралона 1 (Гърция) - 500-250 К. Открит през 1960 г. Може да бъде класифициран като късен неандерталец, но има черти и на еректус.
  - Атапуерка 5 (Испания) - 300 К. Открит 1992 г.

 12. #12
  Трън модериращ. Пише и брише. Thorn's Avatar
  Регистриран
  Aug 2005
  Мнения
  7,456
  В момента се смята, че хомо сапиенс е възникнал в Африка преди около 180 000 години.

 13. #13
  фрогландец на вестконинска служба gollum's Avatar
  Регистриран
  Jan 2003
  Местоположение
  София
  Възраст
  43
  Мнения
  22,276
  А нещо пречи ли хомо сапиенс да е африканско развитие на хомо еректус, което впоследствие се е разселило? Доколкото (а то не е много) разбирам съвременните разбирания за еволюцията, то е малко вероятно в различни региони един и същи вид - хомо еректус, - да е еволюирал по един и същи начин, давайки хомо сапиенс. По-вероятно е това да е станало на едно място.


 14. #14
  ветеран
  Регистриран
  Dec 2006
  Мнения
  1,196
  А може би това ще ви е интересно, все пак става дума за разселението на древните умници и за техните наследници Изглежда сме от най-старите маймуни :p

 15. #15
  Трън модериращ. Пише и брише. Thorn's Avatar
  Регистриран
  Aug 2005
  Мнения
  7,456
  Най-старото погребение на Балканите е край Великотърновско
  news.bg
  Размер на шрифта: a a a

  Изследвания на института по праистория в Кьолн доказаха, че край великотърновското село Джолюница е открито най-старото погребение на Балканите, информира БНР.
  То е от епохата на неолита.

  Откривател на погребението е археологът от великотърновския музей Недко Еленски. 5 години той проучва край Джолюница ранно неолитно селище. То е съществувало в рамките на 600 години.

  Археолозите са проучили цяло жилище, в което е изследван един гроб, в който е погребан индивид.

  Гробът се намира под пода на самото жилище, в близост до огнището.

  Учените са получили и резултатите от радио-картонно датиране, които показват, че индивидът е на възраст между 12 - 13 години. Археолозите нямат точно заключение дали е момиче или момче.
  за радиокартонния метод - отделен смях

 16. #16
  ветеран Darkas's Avatar
  Регистриран
  May 2007
  Мнения
  757
  А какво е радио-картонен метод? Има ли и със шперплат
  Не 7, а 77 пъти по 7...

  http://www.mathematicalanthropology.org/

  Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

 17. #17
  фрогландец на вестконинска служба gollum's Avatar
  Регистриран
  Jan 2003
  Местоположение
  София
  Възраст
  43
  Мнения
  22,276
  Ех, ама сте и вие - искали хората да го напишат по така и сгрешили една буквичка, човещинка е .


 18. #18
  Хм, странно, мислех, че има и по-древни погребения, открити на Балканите :sm186: . Като се има предвид, че неолитът всъщност е доста късен период в историята на човечеството...
  A strong toun Rodez hit is,
  The Castell is strong and fair I wis...


  блог за средновековна балканска история

 19. #19
  Трън модериращ. Пише и брише. Thorn's Avatar
  Регистриран
  Aug 2005
  Мнения
  7,456
  Цитат Guy de Mont Ferrand написа
  Хм, странно, мислех, че има и по-древни погребения, открити на Балканите :sm186: . Като се има предвид, че неолитът всъщност е доста късен период в историята на човечеството...

  Естествено, че има и по-древни, то цялата тема е за смях, не само картонния метод.

 20. #20
  PRAEFECTUS URBI Last roman's Avatar
  Регистриран
  Oct 2005
  Местоположение
  Serdica
  Възраст
  36
  Мнения
  983
  За появата на сините очи у нашите предци...
  http://www.gazeta.ru/science/2008/02/01_a_2620387.shtml

 21. #21
  Платен агент на злото Dinain's Avatar
  Регистриран
  Jan 2006
  Мнения
  14,111
  Не знам дали тук е правилното място, но пускам.

  "Тиранозавърът на океаните" бе открит на Шпицберген
  "No beast so fierce but knows some touch of pity."
  "But I know none, and therefore am no beast."

  (Richard III - William Shakespeare)

 22. #22
  Цитат Dinain написа
  Не знам дали тук е правилното място, но пускам.

  "Тиранозавърът на океаните" бе открит на Шпицберген
  Е, това е по-скоро за "Мезозой news" :p .
  A strong toun Rodez hit is,
  The Castell is strong and fair I wis...


  блог за средновековна балканска история

 23. #23
  злофиня pnp5q's Avatar
  Регистриран
  Feb 2007
  Мнения
  3,326
  Човешкият род е бил на границата на отмирането преди почти 70 000 години, показа мащабно генетично проучване. По онова време населението е било разделено на малки изолирани групи в Африка поради сушата, сочат анализите, извършени в рамките на проучването.

  Според изследване на учени от Станфорд, хората са били останали около 2 000, преди отново броят им да започне да се увеличава през ранната каменна епоха.
  "Как да научиш на невинност? Как да преподаваш неведение?"

 24. #24
  ветеран Кухулин's Avatar
  Регистриран
  Nov 2006
  Мнения
  11,575
  Цитат pnp5q написа
  Човешкият род е бил на границата на отмирането преди почти 70 000 години, показа мащабно генетично проучване. По онова време населението е било разделено на малки изолирани групи в Африка поради сушата, сочат анализите, извършени в рамките на проучването.

  Според изследване на учени от Станфорд, хората са били останали около 2 000, преди отново броят им да започне да се увеличава през ранната каменна епоха.
  Това проучване се съотнася странно към изригването на вулкана Тоба. Как ли се установява по генетичен път суша...
  http://en.wikipedia.org/wiki/Toba_catastrophe_theory

 25. #25
  злофиня pnp5q's Avatar
  Регистриран
  Feb 2007
  Мнения
  3,326
  Цитат Кухулин написа
  Как ли се установява по генетичен път суша
  Предполагам, по липсата на растителни вкаменелости от периода в големи райони от континента - и други там разни - липса на геоложки наслаги от вода в древните каньони и пр.
  "Как да научиш на невинност? Как да преподаваш неведение?"

Страница 1 от общо 10 123456 ... ПоследноПоследно

Информация за темата

Users Browsing this Thread

В момента има 1 потребители, разглеждащи тази тема. (0 потребители и 1 гости)

Правила за писане

 • Не можете да пускате нови теми
 • Не можете да отговаряте
 • Не можете да добавяте приложения
 • Не можете да редактиране своите мнения.
 •