Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Средновековни и ренесансови оръжия и методи за използването им.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Средновековни и ренесансови оръжия и методи за използването им.

А аз винаги съм се чудел как дългите мечове намират такова голямо приложение през средновековите в пешите битки.Особено тези двуръките според мен са доста неудобни за бой в сгъстен строй.Огромните бойни брадви също.Така де те римляните са си го измислили гладиуса доста по удобен за бой лице в лице.
    Last edited by модератор; 11-12-2005, 13:17.
    ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Е то тоя бой не е особено лице в лице, поне на тия снимки Мечовете са варирари доста като дължина, а и да не забряваме, че конниците принципно се нуждаят от по-длъжък меч
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

По повод на дългите двуръки мечове имам някакъв блед спомен, че някъде из нета бях попаднал на статия, в която се обясняваше, че използването им в периода късното Средонвековие е бил свързан с необходимостта да се пробиват строеве от копиеносци. Отбрани хора (досаттъчно едри и разбира се - наемници) имали за функция с помощта на дълъг двурък меч да пробият дупки в строя (сечейки копията). Не знам доколко има нещо вярно в това.

Comment

Тези са по-особени дето имаш предвид. Викат се Bidenhänder или Bihänder и са били на почит сред ландскнехтите в Германия. Дължината им може да стигне до 2 метра. По-долу има прикачени картинки (бързо изровени от гугъла )
        За използването им аз май не съм срещал твърдо обяснение, остава си доста неясно. Единият вариант е този, който описваш - да се секат пиките на противника. Друг вариант, който съм срещал, е че се използват за хвърляне - хващат се с две ръце и с "кука" през главата се засилват в редиците на лошите. На едно реенактмент правиха показно как би трябвало да изглежда това, не много убедително обаче Пък и като цяло ми се вижда малко хм да хванеш да си хвърлиш меча ей така. И после какво, чакаш онези да ти го хвърлят обратно? Но се спряга и тази идея де.
        Каквото е сигурно е, че тия мечове не стават за нормална фехтовка. Така че или са имали някакво супер специализирано използване, или са били малко парадни символи. А може би комбинация от двете най-вероятно.
        Attached Files
        XV mile the sea brode is
        From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Ами да едно от обясненията е това за сечене на пиките. Аз обаче хич не съм убеден от него - самото сечене ми се струва достатъчно трудна задача, да не кажа невъзможна.
          А фехнтовка с този меч е възможна, но дали е "нормална" незнам(щото незнам какво е нормално). Всяко оръжие си има метод на употреба двуръките мечове също(имена има и още Dopplehander, например). Тези мечове обаче се използват само от земя. То на кон няма как да си пускаш поводите, а туй чудо с една ръка и Голиат ще се затрудни да върти(не че е толкова тежко до 5кг, но е адски неудобно зарди дължината). Лично според мен голяма част от употребата му е в строя на алебардистите, подобно на пика - държи се по посока на противника, но също като алебардата е използваемо и при по свободен строй.
          Изобщо тези оръжия се свързват с изчезването на рицаря като основна сила на бойното поле.

П.С.
          Това за хвърлянето е абсурдно.
          Attached Files
          Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Ама за да се фехтоваш нормално с това оръжие ще ти трябва доста местенце и така строя става дълъг до немай къде...Ако е сгъстен оръжието ще да става само за мушене стига да не искаш да изколиш и тези около теб А това с хвърлянето и мен страшно ме съмнява за работа от кон и дума не може да става а дали са се държали като копия насочени напред едва ли просто е доста неудобно и трябва да си як като вол за да издържиш на напрежението(съмнява ме накрайникът да поема баланса на такова острие).
            ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Това не е масово оръжие, обикновенно с него са били въоръжени много малка част от войните, най често тези около знамето и личната охрана на капитана. И все пак в строя не се очаква да въртиш оръжието като брадва и да показваш някакви фехтовални умения.
              Що се отнася до съмненията ти относно използването като пика то то е съвсем нормално. Оръжието е около 2-2,5кг и е отлично балансирано, освен това е снабдено с т.нар. рикасо, а и промела на тези оръжия не е малък.
              Много се отклоняваме, темата е за тактика, а не за оръжия.

Comment

Сеченето на пики си е непосилна задача за всеки меч, освен ако е светлинен "Смитането" на пики е по-вероятно.
                Двуръчните мечове могат да се използват и в доста тясно пространство, особено с мушкащи удари, не случайно много от тях имат малък вторичен гард на клина, който да защитава предната ръка при "копиен" хват.

Не оръжията,а хората убиват. И да не забравямe, че войната е нещо наистина ужасно!

Comment

Да както се вижда от снимките начините за използване са два или като промушващо оръжие в сгъстен строй или да го развъртиш(и да пометеш де що шава).В интерес на истината до сега не се бях заглеждал в този вторичен гард и сега ми е напълно ясно било е доста по практично оръжие от колкото изглежда.

Comment

В такъв случай той е нещо като алебарда (поне като идея), ако правилно съм разбрал. Т.е., хибридно оръжие с много специлизирани приложения.

Comment

Araslan написа
                      В интерес на истината до сега не се бях заглеждал в този вторичен гард и сега ми е напълно ясно било е доста по практично оръжие от колкото изглежда.
                      Мисля, че тези израстаци се наричат флюки.
                      ...да го развъртиш(и да пометеш де що шава)
                      Развъртането прдполагам е дъществен елемент във филмовата хореография, но европейските бойни изкуства не мисля, че го препоръчват.
                      В такъв случай той е нещо като алебарда (поне като идея), ако правилно съм разбрал. Т.е., хибридно оръжие с много специлизирани приложения.
                      Грубо казано да, но всъщност всяко оръжие си има собствен стил на употреба.

Comment

Големите двуръчни мечове имат точно това предназначение което бе споменато по-горе. С тях се въоръжават войници, които се наричат дапенсолдер или нещо такова на немски-получаващи двойна заплата. Не секат пиките това естествено не е възможно но при удар ги откланят надолу. Също така служат за борба срещу конницата.
                        Другите които ги има в 13-14 век които ги наричат мечове за ръка и половина, не са толкова тежки дълги около 1.2-1.3 м. тежат 1.5-2 кг и са идеално балансирани

Comment

gladiator написа
                          Другите които ги има в 13-14 век които ги наричат мечове за ръка и половина, не са толкова тежки дълги около 1.2-1.3 м. тежат 1.5-2 кг и са идеално балансирани
                          Впрочем, т.нар. ръка и половина меч колко дълго рикасо има? Става ли за цяла ръка или не? И при всички ли образци е така. Освен това май този тип меч се е ползвал и на кон(да не кажа предимно на кон), или бъркам?

Comment

Hans Delbruck написа
                            Впрочем, т.нар. ръка и половина меч колко дълго рикасо има? Става ли за цяла ръка или не? И при всички ли образци е така. Освен това май този тип меч се е ползвал и на кон(да не кажа предимно на кон), или бъркам?
                            На кон тате, но нали обсъждахме, че те се спешават. Има ги и при пехотинците по миниатюрите от 15 в.

Comment

gladiator написа
                              На кон тате, но нали обсъждахме, че те се спешават. Има ги и при пехотинците по миниатюрите от 15 в.
                              Ама това беше в една друга тема.
                              Впрочем защо си убеден, че двуръките мечове са се използвали срещу пиките? Среща ли се сред източниците подобно нещо или е някакво модерно тълкуване. Просто съм любопитен.

Comment

Working...
                              X