Здрасти!
Накратко ще преведа:
" 1945 márciusában az 57. szovjet hadsereg és az 1. bolgár hadsereg sávhatára Kisbajomtól délre húzódott. A 2. német páncélos hadsereg erői itt kísérelték meg áttörni a frontvonalat. A támadás kezdetben sikert hozott és a 960. szovjet lövészezred visszavonulásra kényszerült. A rés elreteszelésére a 10. bolgár rodopei gyaloghadosztály 44. tundzsáni gyalogezrede kapott parancsot."
1945 песец март 57. съветска армия и 1. българска армия са заемали позиция на юг от Кишбайом. 2.-та немска танкова войска тук се опитали да пробият. Нападението в начало е било успешно и 960. съветски стрелци отстъпват. За затваряне на дупката са получили заповед 10. родопски и 44. тунджански военни части.
Съучастниците били:
Dr. Anatolij Angelov Prokopiev alezredes, a RakovskyVédelmi és Törzs Akadémia Hadtörténeti Kutatási Részleg kutatója,
Marko Ivan Zlatev ezredes, a Vassil Levski Nemzeti Katonai Egyetem Hadműveleti-harcászati tanszék professzora,
Rumen Dimitrov Penchev alezrdes, a G. S. Rakovsky Védelmi és Törzs Akadémia Logisztikai Főosztály munkatársa,
Dimitar Alexandrov Dimitrov hallgató, a Vassil Levski Nemzeti Katonai Egyetem végzős tisztjelölt hallgatója és
Vancislav Georgiev Zhekov úr, a „Bolgár Hadsereg” című újság újságírója. A küldöttség magyarországi programját Szilágyi Zoltán százados szervezte, zavartalan lebonyolításában Nagy József gépkocsivezető közreműködött, a kutatás előkészítését és vezetését jómagam végeztem Popgeorgiev Kristóf BVA hallgató segítségével.
http://www.zmne.hu/Forum/05negyedik/harcter_.htm
Подромна информация навярно е публикувана в вестник Българска Армия.