Показване резултати 1 до 23 от общо 23

Тема: Револвер Наган обр. 1895 - реставрация

 1. #1
  редовен Подпоручик Христосков's Avatar
  Регистриран
  Mar 2003
  Местоположение
  Сoфия
  Възраст
  29
  Мнения
  160

  Револвер Наган обр. 1895 - реставрация

  Преди известно време баща ми донесе вкъщи един револвер нагант.Пистолета не е пощаден от времето,но според мен е възможно да се реконструира.Но съм убеден,че това е доста сложна работа и ако е възможно искам да ме посъветвате какво точно да направя.Смятам че като за начало ще бъде добре да науча повече за историята на това оръжие,но най-интересния сайт когото открих ( http://images.google.com/imgres?imgu...UTF-8%26sa%3DN ) за мен е почти неразбираем....ех този руски език. Баща ми предложи дори да изработи дръжки за пистолета от кост(за което също съм му благодарен).Да попитам трябва ли разрешително за такъв пистолет,или не?Ако някой знае как и може да помогне нека заповяда. Ще се опитам да приложа и няколко хубави снимки на друг револвер нагант...
  "На рилеца герой
  титан калимански,
  герой от Булаир
  с гърди от желязо
  и воля от гранит."

 2. #2
  Мошенник Imperial's Avatar
  Регистриран
  Jan 2003
  Местоположение
  Разединени Националистически Щати
  Мнения
  12,052

  ---

  Произнася се "Наган"

  Ако не е обезопасен (т.е. ако може да стреля), разбира се, че трябва разрешително. А вече за реставрацията ще се изкаже Парабелум, това му е професията все пак
  Цитат albireo написа Виж мнение
  ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

 3. #3
  Крънкоман Parabellum's Avatar
  Регистриран
  Mar 2003
  Местоположение
  Велико Търново
  Мнения
  5,555
  Мдаааааааа, много интересно револверченце. Ето инфо за него.Снимки няма да слагам, защото вече има.

  НАГАН обр.1895


  През 1895г., в руската армия се приема модерният за своето време револвер “Наган” обр.1895 г.Той носи името на фамилия оръжейници от белгийският град Лиеж-до 1900 г. Това са Леон и Емил, а след това Шарл и Морис.Фирмата им съществува до 1928г и произвежда оръжия и автомобили.Може да се припомни, че Емил Наган в сътрудничество със Сергей мосин внася свой дял в конструкцията на пушката “Мосни-Наган”обр.1891г., известна още като трилинейка.
  Към историята на конструирането на нагана би трябвали да присъединим и известният белгийски оръжейник Анри Пипер,известен у нас с револверът си приет на въоръжение в българската армия в ограничено количество.като използва някои дотогавашни идеи,Пипер изработва няколко подобрения в револверите си,едното от които е подвижността на барабана с цел по-добра обтурация.Братя Наган купуват тези идеи и ги патентоват във Франция-1892г и в Англия 1894 година.
  За да завърша кратките бележки по конструирането,би трябвало да спомена, че наганът е представител на едно цяло семейство револвери разпространени във френската и швейцарската армия.
  Рамата на револвера е цяла,а зареждането и изхвърлянето поединично.Задната част на Корпуса е съставена от две надлъжно прилепващи се части,което е оригинален отличителен белег за споменатото семейство револвери.
  Движението на барабана напред е едно съзнателно замислено конструктивно решение с цел да не се допусне прорив на барутните газиве между изхода на камерата на барабана и началота на цевта.За да се постигне замисълът, се използват три основни въведения:
  - Придвижването на барабана напред е под въздействието на механизъм,задвижван от ударно-спусковият механизъм.
  – Цевта,навита в корпуса се подава навътре с около 3мм, с конусно скосен ръб.В предната част на барабана са издълбани гнезда в патронниците за прилепване към тази част на цевта.
  – След изстрел барабанът се връща назад под въздействието на спирална пружина,разположена между остта му и метална втулка.
  През 1910г е направен опит за усъвършенстване на нагана,който не достига повече от етапа на техническо решение-барабан подобен на този на френският револвер обр.1892г.Издаден е и патент за този т.нар. “Специален образец” от 16 юни 1913г.Произведена е и малка серия, но започва Първата световна война,новостите слизат от работните маси,за да отстъпят място на масовото производство на известните образци.
  От “Наган”обр.1895г са се произвеждали две модификации-за войници и офицери.Между тях има само една разлика-револверът,предназначен за войници, е с просто действие/сингъл екшън/.Трябва да се опъне петлето с ръка и след това да се натисне спусъкът.Офицерският наган е с двойно действие.С него може да се стреля и чрез натискане на спусъка,при което се взвежда и спуска ударникът
  В годината на приемане на нагана руската армия е в процес н превъоръжаване с трилинейни винтовки обр.1891г.Затова първото количество от 20 000 броя револвери е произведено в Белгия до 1898г.От същата година започва производството в Императорският тулски оръжеен завод,като за 5 години-1898-1902 са произведени 180 000 броя.През 1903г са произведени 5000 екземпляра,а през 1904г-3392.По време на руско-японската война количеството значително нараства:1905-64 830,1906-62 917 броя.През периода 1908-1910 са произведени 38 133 броя офицерски и 5200 войнишки.
  Според руският мобилизационен план от 1910 и допълнен през 1912г., се предвиждат 436 210 револвера в армията.На 20 юли 1914 те са 424 434.цената им е средно 27 рубли.За да се покрият загубите на руската армия,на 18 септември 1914 е заповядано да се произвеждат по 25 000 броя на месец.През 1915 производството достига 131 842.
  Освен в Белгия и Русия наганът е произвеждан и в Полша.

 4. #4
  Крънкоман Parabellum's Avatar
  Регистриран
  Mar 2003
  Местоположение
  Велико Търново
  Мнения
  5,555
  Един съвет. Като тръгнеш да разглобяваш чирените-тва са дървените дръжки-, ще видиш, че през тях минава щифт. В никакъв случай не се мъчи да го избиваш.Това не е щифт а болт. Слагаш револверът в това положение

 5. #5
  Крънкоман Parabellum's Avatar
  Регистриран
  Mar 2003
  Местоположение
  Велико Търново
  Мнения
  5,555
  Виждаш ли двата болта над дръжката? Развиваш левият.Десният не го пипай, той държи пружината, която застопорява портичката за зареждане на барабана.
  Та значи развиваш левият болт и дясната дръжка на револвера заедно част от задницата му пада. От вътрешната старана ще видиш главичката на болта, който държи дръжката на револвера към металната пластина, която в този момент е отделена от рамата. По аналогичен случай е закрепена и лявата дръжка към корпуса на револвера.С болт от вътре.
  Много внимавай след като си отворил револвера да не счупиш Бойната пружина. Тя е V образна кована.Счупиш ли я няма да можеш да направиш друга. Ще трябва да чакаш, аз като се върна в БГ да ти изкова нова, но едва ли ще ми се занимава с това.
  Айде късмет и никакви шкурки и шмиргели.
  А сетих се и още нещо. Смени името на темата казва се "Реставрация" , а не "реконструкция"

 6. #6
  В хода на резмислите около реставрациите, много оръжия /и огнестрелни, и хладни/ имат една такава синкава оксидация, която с времето естествено се износва. И на места я има, на места я няма. У деин приятел видах флакнче с течност, която прави такава оксидаия, май се наира по оръжейните магазини. Полезно или противопоказно е използването й?
  На нож!

 7. #7
  Крънкоман Parabellum's Avatar
  Регистриран
  Mar 2003
  Местоположение
  Велико Търново
  Мнения
  5,555
  Оксидацията се слага за да не раждясват оръжията бързо.Това в никакъв случай не означава, че щом едно оръжие е оксидирано то не трябва да се чисти.
  Използвай оксидацията. Което оръжие е било със синкава оксидация възстанови го в първоначалният му вид.

 8. #8
  редовен Подпоручик Христосков's Avatar
  Регистриран
  Mar 2003
  Местоположение
  Сoфия
  Възраст
  29
  Мнения
  160
  Честно казано половината неща вече съм ги направил,тоест лявата част я бях отделил още преди да прочета съвета ти,а дясната и не съм мислел да я махам,щото май не може. .За така наречената бойна пружина ще кажа,че цялата е ръждива...Също така имам един основен проблем...Пистолета реално не може да възпроизведе повече от един изстрел,защото барабана не се превърта при натискане на спусъка,а и спусъка засяда точно преди да се опъне до край.На какво се дължи това?
  Между другото за заглавието на темата...ще променя заглавието,но ще се оправдая,че просто не се бях сетил за думата РЕСТАВРАЦИЯ.
  "На рилеца герой
  титан калимански,
  герой от Булаир
  с гърди от желязо
  и воля от гранит."

 9. #9
  Крънкоман Parabellum's Avatar
  Регистриран
  Mar 2003
  Местоположение
  Велико Търново
  Мнения
  5,555
  Трябва аз да го погледна. Явно дотиквача на барабана нещо се прави на интересен и не работи както трябва. Не го мъчи. Защо не го накиснеш в нафта да си постои няколко дена. Бойната пружина ще трябва да я махнеш и да я почистиш.Барабана също ще трябва да го свалиш от рамата.

 10. #10
  Черното влечуго майор's Avatar
  Регистриран
  Feb 2007
  Местоположение
  София
  Мнения
  206

  Наган

  Съветът на PARAB... e много уместен.Свари го във силен разтвор от веро и нафта,веро и вода също става/без да нагряваш пряко нещото/.Подсуши перфектно,потопи го в смазка и пробвай механиката.Внимавай със застопооряващото винтче на халката за ремъка/има момчета,които се опитват да отвия въпросната халка директно и я чупят/.
  Последна редакция от майор; 07-04-2009 в 14:39 Причина: моя грешка

 11. #11
  ветеран Nick's Avatar
  Регистриран
  Apr 2005
  Местоположение
  Illinois, USA
  Мнения
  2,900
  Олеле, съживяване на тема от преди пет години!

  Междувременно Наганите са се размножили !  Обаче трябва да ги храниш, иначе се разболяват :

  Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
  A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

 12. #12
  Черното влечуго майор's Avatar
  Регистриран
  Feb 2007
  Местоположение
  София
  Мнения
  206
  Щастливец си Nick! Добри екземпляри...

 13. #13
  новак
  Регистриран
  Oct 2011
  Мнения
  3
  Здравейте на всички. Значи случая е следния: намерихме с баща ми един револвер Нагант и по това което чета и намирам като информация в интернет е лейтенантския модел. В началото изглеждаше, че от револвера няма нищо да излезне, защото явно не беше ползван от може би поне 50-60 години, но се оказа, че пораженията от времето не са толкова сериозни. Натопихме го първо в кока-кола, която малко помогна, но не толкова колкото очаквахме, за това в последствие го оставихме да полежи малко и в нафта. Баща ми е бивш военен и нямаше проблем да го разглоби, като за наша радост всичко си е горе-долу наред и здраво. Изправени сме обаче пред 1 сериозен проблем. Не сме точно наясно как да свалим барабана на пистолета, поради което не можем добре да го изчистим от всичката ръжда, което пък води до друг проблем, а именно, че при натискане на спусъка барабана понякога не иска да се превърта, което явно е заради ръждата. Изкарваме и цялата метална тръбичка (не се сещам как й е името), която е под дулото, но барабана не ще да пада. Ще съм много благодарен, ако някой се отзове. Поздрави на всички и лека вечер

  пс ако някой е наясно и по въпроса какво трябва да предприемем за изкарване на разрешително. в смисъл, че пистолета е стар и въобще не сме наясно дали ще може да се използва по предназначение или ще е само за украса

 14. #14
  ветеран Nick's Avatar
  Регистриран
  Apr 2005
  Местоположение
  Illinois, USA
  Мнения
  2,900
  Цитат filipov87 написа Виж мнение
  .. Не сме точно наясно как да свалим барабана на пистолета
  Завърта се шомпола на 180° срещу часовника и се издърпва напред. Носачът му се завърта настрани до освобождаване на челото на оста на барабана. Отворя се зарядната вратичка. След това оста се издърпва напред, което освобождава барабана.

  Цитат filipov87 написа Виж мнение
  .. и намирам като информация в интернет е лейтенантския модел.
  Бабини деветини, "лейтенантски модел"... а останалите чинове с какви модели са били? Има Наган обр. 1895 с единично действие ("войнишки модел") и с двойно действие ("офицерски") - но това е само при револверите, произведени до 1919 г. След това всички са с двойно действие, и "лейтенантските", и "реднишките", че и "генералските".
  Последна редакция от Nick; 06-11-2011 в 06:31
  Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
  A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

 15. #15
  Нередовен Amazon's Avatar
  Регистриран
  May 2006
  Мнения
  6,972
  Ник, може ли няколко въпроса:
  0. Какво мислиш за този револвер, сравнен със съвременниците му и със съвременните револвери?
  1. Избутването на барабана напред преди изстрел добро решение ли е? Дава ли по-висока начална скорост на куршума и използва ли се в други системи револвери?
  2. Защо на снимката която си постнал има амо гилзи но не и патрони?

  Знам че на всички въпроси освен точка две мога да им намеря отговорите в интернет, ама съм мързелив и предпочитам да да получа отговорите на готово от експерт. Нещо като да си купиш белен чесън от ShopRight

 16. #16
  ветеран Nick's Avatar
  Регистриран
  Apr 2005
  Местоположение
  Illinois, USA
  Мнения
  2,900
  На снимката не са "само гилзи", това са патроните за Наган. При тях куршумът е вътре в гилзата, която е с удължена шийка с цел обтюрация. Патронът в случая е част от конструкцията на револвера и без специален патрон като показаните обтюрация не може да се осъществи, независимо от придвижването на барабана към цевта.

  Аксиалното придвижване на барабана с цел подобрена обтюрация се използва в доста конструкции и е патентовано още в епохата на капсулните рволвери (ама не помня подробности, трябва да ровна из книгите). При системите с унитарни патрони се използва от Пипер и в един модел на Щаер (произведен само в малка опитна серия).

  При Наган обр. 1895 освен увеличаване на началната скорост има и други важни предимства, като постигане на абсолютна съосност между камерата на барабана и цевта независимо, колко е износен храповика. За мен това е най-важното преимущество на барабана с аксиално придвижване, а увеличената начална скорост не е важна - прирастът е малък и може да се постигне по много по-лесен начин, чрез увеличаване на заряда с няколко стотни от грама.

  Наган обр. 1895 се показва като много надеждно оръжие в много войни и в много страни. Дали е добър или не трябва да се съди в контекста на неговото време, а именно, какви изисквания са предявени към оръжието и дали то отговаря на тези изисквания, резонни или не. За мен неговите недостатъци са слаб патрон, бавно пълнене и висока цена. В guns.ru има много голяма дискусия за този револвер, където бе изнесена информация за стойността му - револверът е по-скъп от трилинейната пушка обр. 1891. Бавното пълнене и слабият патрон могат да се обяснят с предявените тогава изисквания и увлечението по малокалибрени патрони с бездимен барут.

  Ето няколко револвера от ПСВ. Моята лична класация е на първо място Webley, втори е Rast & Gasser M.98, трети е Mle 1892, а Наган обр. 1895 + Pistola a rotаzaione M1889 разделят последното място. Чисто субективно, разбира се.
  Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	WWI Revolvers.jpg 
Views:	1415 
Size:	356.6 КБ 
ID:	17419  
  Последна редакция от Nick; 10-11-2011 в 19:17
  Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
  A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

 17. #17
  ветеран Nick's Avatar
  Регистриран
  Apr 2005
  Местоположение
  Illinois, USA
  Мнения
  2,900
  За разнообразие - малко снимки на други револвери:
  Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	Webley Mk VI.JPG 
Views:	684 
Size:	371.6 КБ 
ID:	17420   Click image for larger version. 

Name:	Bodeo 5.jpg 
Views:	510 
Size:	84.5 КБ 
ID:	17421   Click image for larger version. 

Name:	Mle 1892 - 3.jpg 
Views:	329 
Size:	98.8 КБ 
ID:	17422   Click image for larger version. 

Name:	Mle 1892 - 1.jpg 
Views:	373 
Size:	102.2 КБ 
ID:	17423  

  Click image for larger version. 

Name:	M1910 - 1.jpg 
Views:	1596 
Size:	135.0 КБ 
ID:	17424  
  Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
  A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

 18. #18
  ветеран Nick's Avatar
  Регистриран
  Apr 2005
  Местоположение
  Illinois, USA
  Мнения
  2,900
  И още малко:
  Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	M1910 - 2.jpg 
Views:	1021 
Size:	117.0 КБ 
ID:	17425   Click image for larger version. 

Name:	Gasser-Kropatschek 1.jpg 
Views:	743 
Size:	166.3 КБ 
ID:	17426   Click image for larger version. 

Name:	Rast & Gasser 6.JPG 
Views:	1914 
Size:	420.7 КБ 
ID:	17427   Click image for larger version. 

Name:	Rast & Gasser 1.JPG 
Views:	1378 
Size:	290.3 КБ 
ID:	17428  

  Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
  A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

 19. #19
  Нередовен Amazon's Avatar
  Регистриран
  May 2006
  Мнения
  6,972
  Благодаря Ник!

  Между другото, първият револвер от първата партида снимки на други револвери има три резки в горната част на ръкохватаката. Това нали не значи колко хора е гръмнал с него предишният му собственик?

  П.П: а този от втората снимка от втората партида изглежда ужасно недодялан. Каква система е това? Кутията с боеприпасите май е френска/белгийска?

 20. #20
  ветеран Nick's Avatar
  Регистриран
  Apr 2005
  Местоположение
  Illinois, USA
  Мнения
  2,900
  Цитат Amazon написа Виж мнение
  .. първият револвер от първата партида снимки на други револвери има три резки в горната част на ръкохватаката. Това нали не значи колко хора е гръмнал с него предишният му собственик?
  Хе-хе... и аз това си помислих, когато го купих, ама кой знае? От 1916 г., когато е произведен този екземпляр, та досега е минал през доста ръце.

  Цитат Amazon написа Виж мнение
  П.П: а този от втората снимка от втората партида изглежда ужасно недодялан. Каква система е това? Кутията с боеприпасите май е френска/белгийска?
  Ау, това го приемам като лична обида! Това е офицерски Гасер-Кропатчек М1872, много елегантен и отлично изпълнен револвер. Кутията с патрони е, естествено, австрийска, производство на Георг Рот - много рядка находка, за сведение. Този револвер е бил твърде много харесван от г-да офицерите, които е трябвало сами да купуват личното си оръжие. Произвеждан е от 1873 г. чак до приемането на М.98 Раст & Гасер. Револверът е специално разработен като офицерско оръжие, защото Гасер М.1870 е твърде голям и тежък. Офицерският Гасер-Кропатчек тежи почти наполовина - 770 грама срещу 1,370 грама при М.1870. Официално не е приет на въоръжение в А-У армия поради указаната по-горе причина - офицерите сами са се снабдявали с оръжие. Револверът е приет в жандармерията и полицията като "образец 1895".
  Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	Gasser-Kropatschek 3.jpg 
Views:	221 
Size:	90.7 КБ 
ID:	17429   Click image for larger version. 

Name:	Gasser-Kropatschek 2.jpg 
Views:	297 
Size:	160.7 КБ 
ID:	17430   Click image for larger version. 

Name:	Gasser-Kropatschek 6.jpg 
Views:	690 
Size:	177.1 КБ 
ID:	17431   Click image for larger version. 

Name:	Gasser-Kropatschek 5.jpg 
Views:	200 
Size:	84.7 КБ 
ID:	17432  

  Последна редакция от Nick; 07-11-2011 в 00:54
  Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
  A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

 21. #21
  новак
  Регистриран
  Oct 2011
  Мнения
  3
  Цитат Nick написа Виж мнение
  Завърта се шомпола на 180° срещу часовника и се издърпва напред. Носачът му се завърта настрани до освобождаване на челото на оста на барабана. Отворя се зарядната вратичка. След това оста се издърпва напред, което освобождава барабана.  Бабини деветини, "лейтенантски модел"... а останалите чинове с какви модели са били? Има Наган обр. 1895 с единично действие ("войнишки модел") и с двойно действие ("офицерски") - но това е само при револверите, произведени до 1919 г. След това всички са с двойно действие, и "лейтенантските", и "реднишките", че и "генералските".
  Благодаря много за отговора. По отношение на модела, аз просто не съм толкова навътре в нещата. мисълта ми беше, че нашия револвер е "офицерски" и е с двойно действие. грешка на мисълта ми е, че съм написал "лейтенантски. Между другото модела е точно от 1895 година. С какво би препоръчал да обработим металните поовърхности и части на револвера за да постигнем някакъв що годе добър външен вид, а и за да го предпазим разбира се.

  Благодаря много за отговора отново

 22. #22
  ветеран Nick's Avatar
  Регистриран
  Apr 2005
  Местоположение
  Illinois, USA
  Мнения
  2,900
  Предлагам ти да посетиш форуми "Традиция", където са описани доста методи за консервиране и реставрация на пострадали от времето предмети: http://www.traditsia.com/forum/
  Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
  A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

 23. #23
  новак
  Регистриран
  Oct 2011
  Мнения
  3
  оста на барабана явно е много клеясала и не може да се издърпа. баща ми маже пистолета с разни смаски и го пробва от време на време, та дано се отвори

Информация за темата

Users Browsing this Thread

В момента има 1 потребители, разглеждащи тази тема. (0 потребители и 1 гости)

Правила за писане

 • Не можете да пускате нови теми
 • Не можете да отговаряте
 • Не можете да добавяте приложения
 • Не можете да редактиране своите мнения.
 •