Страница 33 от общо 33 ПървиПърви ... 23282930313233
Показване резултати 801 до 813 от общо 813

Тема: Archаeological news from Macedonia

 1. #801
  ветеран
  Регистриран
  Feb 2007
  Мнения
  1,284
  Штипскиот Завод музеј ќе врши ископувања на локалитетот Боров Дол

  Штипскиот Завод Музеј и рудникот Бучим денеска се договорија за конзерваторски и археолошки акитивности на локалитетот Врчва, кој се наоѓа во земјиштето кое е под концесија на рудникот за рудното наоѓалиште Боров Дол.

  Тоа е еден локалитет од римски период, станува збор за рударска населба, која е откриена на овој дел при истражувањата кои беа работени во првата етапа, и сега фактички ќе треба да се доистражи тој локалитет, да се документира и соодветно да се валоризира, изјави Зоран Читкушев, дир. на Завод Музеј – Штип.
  На ископувањата ќе работат околу 20 археолози и 80 физички работници, истражувањата се очекува да започнат за дваесетина дена, а се планирани да траат 180 дена.

  Концесијата за Боров Дол е доделена минатата година, а дозволата за експлоатација на бакарна руда е условена со дозвола за археолошките активности на локалитетот Врчва.

  За рудникот Бучим почитувањето на рокот за истражувањата е особено важен.

  Се договоривме со директорот дека за нас е важен факторот време, затоа што тоа го бара и инвеститорот, треба да го искористиме летниот период и очекуваме дека роковите од договорот ќе бидат запазени и дека севкупно, на овој начин ќе има корист и Министерството за култура и Република Македонија во целина, кажа Николајчо Николов, дир. на Рудник Бучим.
  Ова е прв археолошки локалитет лоциран на територијата на три општини – Штип, Радовиш и Конче. Истражувањето ќе чини 11,2 милиони денари, а целокупниот рок за завршување на работите е 7 месеци.

  Видео

  http://www.televizijastar.com/2017/0...F%D1%83%D0%B2/
  ДАЛЕКУ ОД СЛОБОДАТА
  И НЕРАЗДЕЛЕНИ ОД НЕА
  ОВДЕ ПАДНАА 40 ХЕРОИ
  НА ИЛИНДЕН

  Паметна плоча, Крушево,
  ИЛИНДЕН 1953

 2. #802
  ветеран
  Регистриран
  Feb 2007
  Мнения
  1,284
  Едукативен настан за ученици во Археолошкиот музеј по повод Денот на музеите 18 Мај

  Археолошкиот музеј на Република Македонија трета година се
  вклучува во одбележувањето на Меѓународниот ден на музеите 18 Мај. Музејот утре од 13
  часот ќе организира настан за најмладите, насловен „Запознавање со археологијата". Гости
  во музејот ќе бидат ученици од прво одделение од скопското основно училиште ООУ „Коле
  Неделковски".
  * Оваа година акцентот го ставивме на најмладите кои ќе имаат можност да стекнат знаење за
  археологијата, археолошките локалитети и артефакти пронајдени на денешната територија
  на Република Македонија. Нашата цел е уште од најрана возраст да се развие свеста кај нив
  за посета на вакви институции, а ние преку игра да се обидеме да им ги пренесеме основните
  информации за богатото културно наследство. Се надеваме дека во иднина најмладите ќе
  бидат нашите најчести посетители. Ним им останува да го негуваат културното наследство, а
  на нас е да им пренесеме дека тоа е всушност непроценливо. Да не заборавиме дека тие се
  нашата рефлексија, соопшти Археолошкиот музеј.
  Интернационалниот ден на музеите традиционално се одбележува на 18 мај од 1977 година,
  со цел да се подигне свеста за важноста на музеите и културното наследство во развојот на
  едно општество.
  Темата која оваа година ја зададе Меѓународниот совет на музеите (ICOM) и која важи за сите
  земји за 2017 година е „Музеите и спорните истории – кажувајќи го неискажливото во музеите“

  http://www.mia.mk/mk/Inside/RenderSi.../288/133699942
  ДАЛЕКУ ОД СЛОБОДАТА
  И НЕРАЗДЕЛЕНИ ОД НЕА
  ОВДЕ ПАДНАА 40 ХЕРОИ
  НА ИЛИНДЕН

  Паметна плоча, Крушево,
  ИЛИНДЕН 1953

 3. #803
  ветеран
  Регистриран
  Feb 2007
  Мнения
  1,284
  АРХЕОЛОЗИТЕ ЌЕ ГИ ИСТРАЖУВААТ РИМСКИТЕ ОСТАТОЦИ НА ВРЧВА ПРЕД ДА ДОЈДАТ РУДАРИТЕ

  Истражувањата ќе ги спроведат 20-ина стручњаци и 80 работници. Екипата целиот период ќе биде сместена на
  овој терен, вели Зоран Читкушев, директор на Заводот за заштита на спомениците на културата и музеј од Штип
  Весна И. Илиевска
  Археолозите за две недели ќе почнат да ја истражуваат рударската населба Врчва од римско време, во Штипско. Шест месеци дваесетина археолози, конзерватори, документатори и други стручни лица, заедно со 80 работници
  ќе живеат на теренот што се протега во три општини - Kонче, Штип и Радовиш. Врчва, пак, се наоѓа во срцето на
  рудното наоѓалиште „Боров Дол“, за кое рудникот „Бучим“ од Радовиш доби концесија да го експлоатира. Засега
  единствена пречка за тоа се остатоците од римската населба, кои прво мора да ги истражат археолозите и да
  оценат дека земјиштето може да им се отстапи на рударите. Археолошко-конзерваторските истражувања на
  локалитетот ќе ги финансира токму „Бучим“ со 180 илјади евра. Истражувањата ќе ги спроведува Заводот за
  заштита на спомениците на културата и музеј од Штип. Проектите се направени, договорите - потпишани, се чека
  единствено дозволата за истражувања од Управата за заштита на културното наследство.
  Населба под Ежов Рид
  Според Зоран Читкушев, директорот на штипскиот Завод и музеј, археолошките истражувања на Врчва ќе траат
  180 дена.
  - Истражувањата ќе ги спроведат 20-ина стручњаци и 80 работници. Екипата ќе биде цел период сместена на овој
  терен. Рудникот „Бучим“ со 11,2 милиони денари ќе го покрие истражувањето на локалитетот. Ако истражувањата
  се одвиваат според планираното, на почетокот на идната година ќе може да почне со експлоатација на бакарна
  руда на наоѓалиштето „Боров Дол“ - вели Читкушев.
  Заменик-директорот на „Бучим“, Николајчо Николов вели дека концесијата за експлоатација ја добиле лани.
  Решиле да работат токму на таа локација бидејќи истражувањата потврдиле дека има повеќе од 50 милиони тони
  рудни резерви, кои би се експлоатирале најмалку десет години.
  - Не можевме да почнеме веднаш со работа бидејќи треба детаљно да се истражи археолошкиот локалитет Врчва,
  кој е во самото срце на концесискиот простор - вели Николов.
  Археологот д-р Трајче Нацев и д-р Драган Веселинов од штипскиот Универзитет „Гоце Делчев“ го опишуваат
  локалитетот во трудот „Неутврдени доцноантички населени места во Брегалничкиот Басен“. Тие велат дека Врчва
  е доцноантичка населба сместена на 2 километра североисточно од селото Долни Балван.
  - Нејзината местоположба е во подножјето на северниот крај на сртот Ежов Рид и зафаќа површина од 5-6 хектари.
  Во доцноантичкиот период на територијата на Брегалничкиот Басен бројот на населени места се зголемил како
  резултат на помирниот тривековен период. Меѓу нив се и неутврдените села и градови. Според застапеноста во
  регионот, тие доминирале во однос на останатите типови населени места - пишуваат тие во трудот.
  Евидентирана во 2011 година
  Според нив, карактеристично за неутврдените села и градови била и нивната временска егзистенција. Повеќето од
  нив се појавиле во доцноантичкиот период и во тој период завршило нивното постоење. Но, имало и такви што
  датирале уште од неолитско, бронзено, железно, македонско или римско време. Покрај тоа, некои од неутврдените
  населени места со живот продолжиле и во средниот и во новиот век.
  - Сето тоа го потврдува големото значење и важност на овој вид населби за животот во Брегалничкиот Басен во
  доцноантичкиот период и воопшто низ историјата - велат истражувачите.

  Нацев со своја екипа го истражуваше регионот и кон крајот на 2011 година, кога излегоа првите културни остатоци
  од древната рударска населба. Тогаш се потврдија претпоставките на археолозите дека Врчва заедно со Kаменот и
  Падарница имаат остатоци од римско време. Тогаш Нацев најави дека се работи за рударска населба каде што
  луѓето живееле од 2 до 6 век.

  http://www.dnevnik.mk/?ItemID=B2DFEC...1F61E941AA58FA
  ДАЛЕКУ ОД СЛОБОДАТА
  И НЕРАЗДЕЛЕНИ ОД НЕА
  ОВДЕ ПАДНАА 40 ХЕРОИ
  НА ИЛИНДЕН

  Паметна плоча, Крушево,
  ИЛИНДЕН 1953

 4. #804
  ветеран
  Регистриран
  Feb 2007
  Мнения
  1,284
  Промовирана капитална монографија за Хераклеја Линкестис

  Едно од најзначајните археолошки наоѓалишта во Македонија, античкиот град Хераклеа Линкесис во последната деценија беше изложен на најинтензивни археолошки и други, стручни и научни истражувања и културно- историска валоризација.

  Едно од најзначајните археолошки наоѓалишта во Македонија, античкиот град Хераклеа Линкесис во последната деценија беше изложен на најинтензивни археолошки и други, стручни и научни истражувања и културно- историска валоризација. За периодот од седум години, од 2008 до 2014 година, носителите на најзначајните проекти, битолските археолози Аница Ѓоргиевска и Енгин Насух ја систематизираа целокупната истражувачка документација, создавајќи капитална двојазична монографија, што е голем момент за македонското културно наследство, беше речено на денешната промоција во битолскиот Завод и музеј.
  -Се работи за голем момент за Република Македонија, а станува збор за еден од најголемите антички градови кај нас, градот Хераклеја Линкестис. Долги години, овој град немаше некој посебен третман, со тоа што, во последните десет години Владата даде 35 милиони денари и колегите, би рекол, врвни специјалци во археологијата од Битола, го сторија на некој начин невозможното- рече професор д-р Виктор Лилчиќ, директор на Дирекцијата за културно наследство на Република Македонија.
  Авторите, ја посочија тимската работа во која беа вклучени над 400 општи работници и 40 стручни лица од разни профили.
  - Цели седум години систематски се истражуваше локалитетот Хераклеја. Кога еден археолог – истражувач го прави тоа, првото што треба да го направи е да собере целосна документација за тоа што го истражува- рече археологот Аница Ѓоргиевска, еден од авторите.- Истражувањата во Хераклеја Линкестис продлжуваат и оваа година, а се надевам и во следните. Така да, сите овие резултати што ги покажавме, во иднина само ќе се надградуваат- рече нејзиниот колега и коавтор Енгин Насух Насух.
  Бидејќи Хераклеа Линкестис е голем антички град, остануваат уште многу археолошки и други истражувања, а моментно се работи на театарскиот плоштад. Од друга страна, расте и обемот на туристичката валоризација, со голем број на домашни и странски посетители.

  http://setaliste.com.mk/vesti/binfo/...2%D1%80%D0%B0/
  ДАЛЕКУ ОД СЛОБОДАТА
  И НЕРАЗДЕЛЕНИ ОД НЕА
  ОВДЕ ПАДНАА 40 ХЕРОИ
  НА ИЛИНДЕН

  Паметна плоча, Крушево,
  ИЛИНДЕН 1953

 5. #805
  ветеран
  Регистриран
  Feb 2007
  Мнения
  1,284
  Истражувања на локалитетот Градиште кај селото Младо Нагоричане

  Продолжија истражувањата на локалитетот Градиште кај селото Младо Нагоричане кои ги спроведуваат стручни лица од Институтот за историја на уметност и археологија при Филозофскиот факултет од Скопје, а во соработка со археолозите од НУ Музеј Куманово.

  Од музејот истакнаа дека истражувањата се реализираат со поддршка на Владата и Министерството за култура. Археолозите под водство на проф.д-р Марјан Јованов се во почетна фаза на истражување и се концентрираат на поширокиот простор околу репрезентативниот објект, палата пронајдена во претходните истражувања.

  – Интенцијата е да се види што се случувало во околината под палатата, ако се знае дека на највисокиот врв се живеело елитно. Не знаеме што се случувало долу, па затоа се врши сондирање подолу од пронајдениот репрезентативен објект кој работно е наречен палата, изјави директорот на НУ Музеј Куманово, Дејан Ѓорѓиевски.

  Тој посочи дека археолозите во изминатите истражувања на овој локалитет пронашле остатоци од луксузна архитектура, градби во чии рамки биле вградувани јонски столбови од локално производство, локален камен од кој што се произведени, за што доказ се пронајдените делови од столбовите. Откриени биле ѕидови премачкани со малтер со фреско декорација, што сведочи за високото културно и цивилизациско ниво на кое што се наоѓал овој безимен град на локалитетот Градиште.

  – Локалитетот е важен за македонската археологија, затоа што веројатно претставува најсеверната точка до каде што се констатирани медитеранските, хеленските, грчки елементи на културата и додека не се откри Градиште, никој не претпоставуваше дека на овој дел од Македонија се живеело толку цивилизирано во палати со столбови кои што се во стилот со оние кои се наоѓаат во егејска Македонија, во Грција, рече Ѓорѓиевски.

  Предвидено е истражувањата да траат до 15 јуни годинава, по што ќе следи обработка на материјалот и документирање. Повеќеслојното наоѓалиште археолозите го истражуваат четири години по ред и досега откриени се делови од градби, меѓу кои значајни се остатоците од градбата кои најверојатно припаѓале на луксузна резиденција или палата, која датира од 4 век п.н.е.

  Пронајдена е и богата декоративна камена пластика и капители од јонски столбови. Локалитетот Градиште во Младо Нагоричане прв пат е откриен пред околу 30 години, а уште при самото прибирање на површинскиот материјал, увидено е дека станува збор за богата населба лоцирана на левиот брег на Пчиња, која егзистирала во периодот на енеолитот, железното време, раната антика и хеленизмот.

  http://vistina.mk/?p=500899
  ДАЛЕКУ ОД СЛОБОДАТА
  И НЕРАЗДЕЛЕНИ ОД НЕА
  ОВДЕ ПАДНАА 40 ХЕРОИ
  НА ИЛИНДЕН

  Паметна плоча, Крушево,
  ИЛИНДЕН 1953

 6. #806
  ветеран
  Регистриран
  Feb 2007
  Мнения
  1,284
  Откриена палеолитска станица во Овче Поле

  Во плодните овчеполски ниви, кај селото Мустафино откриена првата палеолитска станица во Македонија. На археолошкиот локалитет Узун мери,археолозите од штипскиот универзитет открија камени орудја изработени од неандерталци.

  Во плодните овчеполски ниви, кај селото Мустафино откриена првата палеолитска станица во Македонија. На археолошкиот локалитет Узун мери,археолозите од штипскиот универзитет открија камени орудја изработени од неандерталци.Се претпоставува дека тоа се и првите луге,ловци кои живееле на овие територии..

  Карактеристично за овчеполската палеолитска станица е тоа што е од отворен тип,наспроти сите останати на Балканот кои се во пештери.

  Се претпоставува дека во близина на делчевското село Град може да постои уште една ваква палеолитска станица. До крајот на август се очекува локалитетот Узун мери да го посетат археолози од Италија кои треба да ја утврдат точната временската рамка за постоењето на камените орудја изработени од рацете на неандерталци
  Инаку овој археолошки локалитет се наога на дел од земјиштето каде што треба да биде изграден карго аеродром.

  Видео

  http://www.alfa.mk/News.aspx?ID=121345#.WUKy2uvyjIU
  ДАЛЕКУ ОД СЛОБОДАТА
  И НЕРАЗДЕЛЕНИ ОД НЕА
  ОВДЕ ПАДНАА 40 ХЕРОИ
  НА ИЛИНДЕН

  Паметна плоча, Крушево,
  ИЛИНДЕН 1953

 7. #807
  ветеран
  Регистриран
  Feb 2007
  Мнения
  1,284
  Откриена нова локација на локалитетот „Стакина чешма“ во Валандово

  Видео

  https://www.youtube.com/watch?v=jJ-Q...ature=youtu.be
  ДАЛЕКУ ОД СЛОБОДАТА
  И НЕРАЗДЕЛЕНИ ОД НЕА
  ОВДЕ ПАДНАА 40 ХЕРОИ
  НА ИЛИНДЕН

  Паметна плоча, Крушево,
  ИЛИНДЕН 1953

 8. #808
  ветеран
  Регистриран
  Feb 2007
  Мнения
  1,284
  Мермерна скулптура на Афродита откриена на Виничко кале

  Една од главните цели на проектот поврзани со заштитата на цистерната оваа година е нејзино оградување со ограда од поцврст материјал, изјави Јулијана Иванова, директор на музејот "Теракота", установа која во мај почна со реализација на овој проект.

  Група археолози и студенти кои работат на проектот "Расчистување и доистражување на објектот цистерна" на археолошкиот локалитет Виничко кале открија мермерна скулптура која според првичните проценки е божицата Афродита со Ерос во рацете.

  "Интересен предмет кој го пронајдовме на подното ниво на цистерната е мермерна скулптура во седечка положба, најверојатно се работи за Афродита, која седи на карпа и со левата рака се потпира на карпата. Не успеавме да ги најдеме телото и главата од скулптурата. Покрај тоа откривме и доста ќерамика која во следниот период ќе биде научно обработена и се разбира конзервирана и изложена во витрините на музејот "Теракота".

  Една од главните цели на проектот поврзани со заштитата на цистерната оваа година е нејзино оградување со ограда од поцврст материјал, изјави Јулијана Иванова, директор на музејот "Теракота", установа која во мај почна со реализација на овој проект.

  Конзервација и покривање на цистерната, посочи таа, би биле последователни фази од проектот за кој треба да се изготви проект во соработка со Национален конзерваторски центар кој е надлежен за недвижното културно наследство на територијата на општина Виница.

  Проектот е финансиран од Министерството за култура.

  http://vecer.mk/kultura/mermerna-sku...-vinichko-kale
  ДАЛЕКУ ОД СЛОБОДАТА
  И НЕРАЗДЕЛЕНИ ОД НЕА
  ОВДЕ ПАДНАА 40 ХЕРОИ
  НА ИЛИНДЕН

  Паметна плоча, Крушево,
  ИЛИНДЕН 1953

 9. #809
  ветеран
  Регистриран
  Feb 2007
  Мнения
  1,284
  Продолжуваат археолошките ископувања на локалитетот „Врбјачка Чука“

  По минатогодишните извонредни археолошки откритија во локалитетот “Врбјанска Чука”, научниот тим, составен од врвни домашни и странски археолози, годинава ги продолжува ископувањата каде лани беа откриени исклучителни податоци за архитектурата и материјалната култура на неолитските земјоделски заедници, со целосна реконструкција на: нивната исхрана, животинскиот свет и природната околина, како и времето во кое тие живееле.

  Според Центарот за истражување на Предисторијата, “Врбјанска Чука” била специфична неолитска населба која имала клучна улога во појавата на земјоделството во северниот дел на Пелагонија. Проектот е резултат на меѓународната соработка меѓу Универзитетот на Јужна Бохемија, Институтот “Биосенс”, Швајцарската национална фондација за наука, Министертсвото за култура на РМ и на општина Кривогаштани.

  Видео

  http://sitel.com.mk/prodolzhuvaat-ar...rbjachka-chuka
  ДАЛЕКУ ОД СЛОБОДАТА
  И НЕРАЗДЕЛЕНИ ОД НЕА
  ОВДЕ ПАДНАА 40 ХЕРОИ
  НА ИЛИНДЕН

  Паметна плоча, Крушево,
  ИЛИНДЕН 1953

 10. #810
  ветеран
  Регистриран
  Feb 2007
  Мнения
  1,284
  Hа Стибера откриен придружен објект на храмот на божицата Тихе

  Покрај храмот, придружниот објект и работилницата, од римскиот царски период на градот Стибера, откриени се уште и комплексот на гимназионот позициониран под нив и еден жртвеник од отворен тип во подножјето на соседното возвишување Бакарно Гумно, веднаш до селото Чепигово

  Завршија годинашните ископувања на Стибера кај прилепското село Чепигово. Дваесет работни дена со 300.000 денари обезбедени од Управата за заштита на културното наследство се истражуваше просторот до храмот на божицата Тихе, заштитничка на градот. Се откри објект во кој најверојатно се одвивале обредни процесии, кои им претходеле на главните дејства во самиот храм.
  - Во централниот дел на објектот имало платформа оформена од мермерни подни плочи и оградни блокови - парапети со бунар со култна намена, со иста длабочина од три метри како и бунарот во храмот. Средствата со кои се располагаше овозможија само делумно откривање на градбата, така што истражувањата во иднина ќе ја потврдат нашата претпоставка за нејзината намена. Поврзана со оваа градба е и работилницата за изработка на теракотни претстави на божества, откриена претходните години, што значи дека и таа била во служба на храмот - вели археологот Душко Темелкоски, раководител на истражувањата.

  Покрај храмот, придружниот објект и работилницата, од римскиот царски период на градот Стибера, откриени се уште и комплексот на гимназионот позициониран под нив и еден жртвеник од отворен тип во подножјето на соседното возвишување Бакарно Гумно, веднаш до селото Чепигово.
  - Од периодот по зенитот, кој градот го достигнал од првиот до третиот век, датира светилиштето со божество со птичје лице, единствено на Балканот. Во античките митологии во медитеранскиот круг познато божество со птичје лице е единствено египетскиот бог Хорус, но тој е прикажуван со човечки екстремитети. За разлика од него, божеството од Стибера е со канџи на рацете и на нозете. Доколку е тоа претстава на некое локално автохтоно божество, тогаш претставува раритетно и мошне значајно откритие - додава археологот.

  Стибера е формирана за време на владеењето на македонските кралеви. Од пишани антички извори се дознава дека за време на Втората македонско-римска војна, римските легии доаѓаат во градот да се снабдат со житарки, додека за време на третата војна, последниот македонски крал Персеј токму во Стибера го стационирал својот воен штаб и оттука тргнал во поход против соседните Пенести во градот Ускана, денешно Кичево, а кои биле сојузници на Римјаните.
  - Од овој доцномакедонски период, оваа година на Стибера откривме остатоци од неколку градби, најверојатно со култна намена, на истиот простор каде што е позициониран подоцнежниот римскодобен храм на божицата Тихе, што значи континуитет на егзистирање на просторот како култен - истакнува Темелкоски, посочувајќи дека ископувањата на Стибера се дел од капиталните проекти за истражувања локалитети во Македонија.

  http://novamakedonija.com.mk/NewsDet...6-771aedee9e2f
  ДАЛЕКУ ОД СЛОБОДАТА
  И НЕРАЗДЕЛЕНИ ОД НЕА
  ОВДЕ ПАДНАА 40 ХЕРОИ
  НА ИЛИНДЕН

  Паметна плоча, Крушево,
  ИЛИНДЕН 1953

 11. #811
  ветеран
  Регистриран
  Feb 2007
  Мнения
  1,284
  Наредниот месец продолжуваат археолошките истражувања поврзани со Боров Дол

  Наредниот месец продолжуваат археолошките истражувања поврзани со Боров Дол. Активностите на археолозите на овој локалитет се во завршна фаза, но работа има на теренот околу пристапниот пат кој води до Боров Дол. Овде интензивно ќе се работи од наредниот месец:

  Ќе продолжат археолошките истражувања, но не на локалитетот Боров Дол, туку на локалитетот Марчово, каде се гради пристапен пат до Боров Дол. Истиот поминува низ доцноантичка некропола и во наредниот месец овде ќе имаме опсежни истражувања, кажа Мите Штериов, дир. на Завод – Музеј, Штип.
  Паралелно со Боров Дол во Радовишко, се интензивираат и работите на Штипски Исар:

  Треба да се направат геомагнетски и геофизички истражувања на локалитетот Исар, во склоп на проектот за конзервација и реставрација за кој се надеваме да почне да функционира во наредната година. Штериов, дир. на Завод – Музеј, Штип)
  Работата на штипските археолози, пак, на трасата на експресниот пат Штип – Кочани, на виделина извади црква за чии темели постојат индиции дека поекнуваат од ранохрисијанскиот период, додека горните слоеви се од периодот на средниот век.

  Видео

  http://www.televizijastar.com/2017/1...5%D0%BE%D0%BB/
  ДАЛЕКУ ОД СЛОБОДАТА
  И НЕРАЗДЕЛЕНИ ОД НЕА
  ОВДЕ ПАДНАА 40 ХЕРОИ
  НА ИЛИНДЕН

  Паметна плоча, Крушево,
  ИЛИНДЕН 1953

 12. #812
  ветеран
  Регистриран
  Feb 2007
  Мнения
  1,284
  Ранохристијанска црква е пронајдена на трасата преку која ќе минува експресниот пат Штип – Кочани

  Ранохристијанска црква е пронајдена на трасата преку која ќе минува експресниот пат Штип – Кочани. Таму, веќе дваесетина дена археолози од Археолошкиот музеј на Македонија и Заводот музеј Штип работат на археолошко-конзерваторски работи.

  Целиот простор кој што ние го истражуваме е на површина од 25 на 25 метри квадратни и при истражувањата, а морам да напоменам дека објектот е средновековен, во поголемиот дел, повисоките партии се средновековни, но имаме индиции дека се работи за некоја постара градба во темелите, во основата, вели Илинка Атанасова, археолог во Археолошкиот музеј на Македонија.
  На локалитетот ќе се продолжи со работа и во следниот период. Освен црквата на овој локалитет, на трасата на експресниот пат се наоѓаат уште два локалитети, но поради оддалеченоста тие нема да подлежат на истите конзерваторски работи како овој.

  На самата траса на експресниот пат во близина се наоѓаат три поголеми локалитети, како што е локалитетот Лозен Градиште кај Горни Балван и Клетовник до Крупиште, меѓутоа тие се малку подалеку од трасата. Така што според правилата таму се вршеше само надзор на трасата. Додека кај овој локалитет мора да има конзерваторски работи, па потоа да се ослободи за градежните работи на експресниот пат, вели Мите Штерјов, дир. на Завод Музеј.
  Очигледно е дека на оваа траса археолозите имаат доста работа, па прашање е дали нивните активности ќе влијаат на самата изградба на експресниот пат Штип – Кочани, односно дали ќе го пролонгира крајниот рок.

  Конституиран новиот Совет на општина Делчево

  Драган Маневски, носителот на советничката листа од СДСМ и коалицијата е избран за нов претстедател на Советот на Општина Делчево. За него гласаа 8 советници , додека 7 од опозицијата беа против.

  сакам да се заблагодарам на сите советници кои гласаа за мојот избор , но и на тие кои не гласаа . Ќе работиме во интерес на граѓаните, изјави Драган Маневски, претседател на Советот на Општина Делчево.
  Првата контситутивна седница на која се верификуваа мандатите на 6-от советнички состав на Општина Делчево во независна Македонија, ја отвори поранешниот претседател на Советот, Драган Христов, а неа ја водеше најстариот советник Ванчо Велиновски.

  Најпрво да им го честитам зборт на советници и на градоначалникот Трајковски и да им посакам успешна работа, седницата ќе ја води најстариот советник, кажа Драган Христов, поранешен претседател на Советот на Општина Делчево.
  Градоначалникот Трајковски, очекува конструктивна работа на Советот.

  Очекувам конструктивна соработка и поддршка на сите проекти кои се во интерес на граѓаните, кажа Горан Трајковски, градоначалник на Делчево.
  Консттутивна седница за в понеделник е најавена во Општина Пехчево, а во текот на идната недела ќе се конституира Советот и во Општина Берово.

  http://www.televizijastar.com/2017/1...5%D0%BD%D0%B0/
  ДАЛЕКУ ОД СЛОБОДАТА
  И НЕРАЗДЕЛЕНИ ОД НЕА
  ОВДЕ ПАДНАА 40 ХЕРОИ
  НА ИЛИНДЕН

  Паметна плоча, Крушево,
  ИЛИНДЕН 1953

 13. #813
  ветеран
  Регистриран
  Feb 2007
  Мнения
  1,284
  Се истражува археолошкиот локалитет „Градот“ кај Горни Дисан

  Директорот на Музејот во Неготино Ристе Марков информира дека со средства на Министерството за култура се истражуваше археолошкиот локалитет „Градот“ кај неготинското село Горни Дисан, на неколку локации.

  - Археолошкото истражување претставуваше активност одобрена и финансирана од Министерството за култура, како проект од национален интерес за оваа година со цел да се добијат релевантни податоци за значењето на локалитетот, а со тоа и неговиот потенцијал, кој би ги насочил истражувањата кон долгорочно планирање и систематско археолошко истражување, рече Марков.

  Тој информира дека локалитетот се наоѓа 15 километри јужно од Неготино и претставува долга тераса, на рид кој се издига 80 метри над изворот на Дисанска река. Неговата надморска височина изнесува 780 метри. Локалитетот се истражувал на неколку локации. На првите три локации се истражувал бедемот, а на четвртата, која се наоѓа во внатрешниот или северен дел на локалитетот, се истражувал простор на кој била затекната откриена групација на камења.

  - Истражувањето на јужниот бедем покажа солидно градена фортификација со камен и малтер, со големи оштетувања по должината. Овде и јужната кула се дефинираше во целост, со што се покажа дека таа е прилепена од надворешната страна на бедемот. На позицијата југоисточен бедем исто така се откри дел од бедемот, како и кулата која исто како и предходната е прилепена од надворешната страна на бедемот, рече Марков.

  На позицијата источен бедем е откриен дел со што, како што рече, се потврдува неговата одбранбена функција на источната страна.

  - На четвртата позиција во текот на истражувањето откриен е дел од градба, можна базилика, со колонада од столпци, поплочување од тегули, северна просторија со влез и централна просторија, поплочена со тегули и со две скали од западната страна, од кои на едната се откриени две бази за столбови, појасни директорот на Музејот од Неготино кој изрази надеж дека археолошкото истражување на овој локалитет ќе продолжи и наредната година.

  http://cooltura.mk/arheologija/se-is...aj-gorni-disan
  ДАЛЕКУ ОД СЛОБОДАТА
  И НЕРАЗДЕЛЕНИ ОД НЕА
  ОВДЕ ПАДНАА 40 ХЕРОИ
  НА ИЛИНДЕН

  Паметна плоча, Крушево,
  ИЛИНДЕН 1953

Страница 33 от общо 33 ПървиПърви ... 23282930313233

Информация за темата

Users Browsing this Thread

В момента има 1 потребители, разглеждащи тази тема. (0 потребители и 1 гости)

Правила за писане

 • Не можете да пускате нови теми
 • Не можете да отговаряте
 • Не можете да добавяте приложения
 • Не можете да редактиране своите мнения.
 •