Ами точно Нона описваш.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Съвременна бронирана техника
Collapse
X
-
Ако правилно си спомням, "Нона" беше по-мултифункционална и можеше да служи и като гаубица с не малък обсег. Нещо, което е напълно ненужно за подобен "щурмови" танк, който ще води огън с право мерене (поне град, де) и едва ли му трябва обсег над 2 километра в полево сражение (в град ще е много по-малък, очевидно). Т.е. може доста по-късоцевно оръдие от "Нона" да е, т.е. по-леко. Или пък въобще нещо още по-леко с някакъв тип реактивна мина.
Comment
-
Гост
И на мен ми се струва, че БМПТ е само временна стъпка. Всички функции, описани по-горе може да ги изпълни едно тежко БМП от типа на НАМЕР. От една страна, то може да носи достатъчно специализирано въоръжение отгоре си. От друга - пехотата се спешава от него в максимално удобния момент и се прибира също така спешно, ако се наложи. Големият брониран обем в случая не е толкова страшен защото с модули лесно може да се правят различни типове машини.
Впрочем Украйна вече "обърна" Т64 и още един танков корпус, мисля, и произведе точно такава машина. Очевидно това е пътя, в съчетание с максимално повишаване на защитата на леките в съчетание със запазване, а и повишаване на мобилността.
Comment
-
Дааа !!! Повече от прекрасна дискусия се получи! Ако ми позволите да обобща резултата ! От това което споделихте с мен си правя извода ,че в момента бъдщето на танка е такова каквото е било на линеиния кораб през ВСВ - прекалено скъп за използване да потапя лодки но без него неможеВ настоящето с танка се случва същото-прекалено скъп за да бъде жертван срещу няколко "бунтовника" но без него на полето на съвременната воина неможе-колкото и да се усавършенстват БТР-те и БМП-та ! Значи очаква ме сухопътния вариант на самолетоносач които да замести или поне да постави танка на втора линия
Comment
-
Гост
Уф, мислех да не се обаждам, но ще дам една прогноза - танкът няма да стане никога ненужен в обозримо бъдеще. Но ще се отива към все по-добре (с използване на авангардни технологии) бронирани тежки машини, които знаедно с него ше формират един добър комплекс - танк, БМП, специализирани машини /кой знае, може би нов вариант на Щурмгешутц-а и нещо с ракетно въоръжение/, като знаедно да направят една мобилна тежка бронирана щурмова група...
Серията CV 90 на шведите вече го е напавила, само че при леките машини.
Comment
-
Във ВПК е излязла една готина статийка: Колесо или гусеница? На мен ми идва малко прекалено отвлечена, но има интересни разсъждения.
Comment
-
Въобще не е отвлечена статията на Барятински. Комплексно развитие - тежки съединения с двойно базиране, средни на колесна техника, леки въздушно-преносими за бърза реакция. Не съм съгласен единствено, че БТР-82А бил морално остарял /та той тепърва е навлязъл/ и не можел да върши работата на Страйкера. На първо време - близките 10-15-години ще я върши и още как.
Comment
-
В локалните конфликти - да. За сериозна война - трудно, заради големия разход на техника. БТР-82А и прочее, въпреки напълно модерното въоръжение и СУВ, не му достига достатъчно защита, икономичност и прочее, каквито (по слухове) базираните на Бумеранг системи предлагат (плюс много внушителна огнева мощ).
Comment
-
кало написа Виж мнениеВ локалните конфликти - да. За сериозна война - трудно, заради големия разход на техника. БТР-82А и прочее, въпреки напълно модерното въоръжение и СУВ, не му достига достатъчно защита, икономичност и прочее, каквито (по слухове) базираните на Бумеранг системи предлагат (плюс много внушителна огнева мощ).
Comment
-
Kramer написа Виж мнениеВъобще не е отвлечена статията на Барятински.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеНе бе, хубава е, ама тия идеи с двата комплекта бронетехника в двата края на Русия малко твърде теоретични ми идват
Comment
Comment