Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Lonely Planet

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Lonely Planet

    хипотетивка.:
    Представете си, че на 01.12.2009 ( в стил Кларк или С.М. Стърлинг ): всичкото човечество извън границите на БГ изчезва ( по някакъв "космичен" и "квантов" начин - deux ex machina ) и извън-българската планетата се завръща в pristine state все едно никога не е обитавана? Какви истории развива остатъчния такъв homo sapience субстрат - с всичката налична техника, демография, етно-демография, трендове на растеж, свързаност със света, политическа и икономическа култура, държавно устройство и пр. ... ?

    #2
    Нещата отиват на наночушкопек и тихоокеанска зона под контрола на 6-то управление на ДС. Група свободолюбиви българи бягат в Хималаите, но там се изпокарват и от непалската съпротива не излиза нищо. При появата на президентския самолет - с най-големия обсег в авиацията ни, част от тях молят за прошка, а най-твърдоглавите са изпратени на Ливингстън да копаят Царичина ²². Казахстан е на ТИМ, Арабският полуостров остава в ръцете на Маргините. Краси Гергов взима и двата бряга на Северна Америка и възстановява всички телевизионни канали там с помощта на павликенски и горнооряховски журналисти.

    Македония остава ли или тя изчезва?

    Comment


      #3
      само Р.България остава.
      самолети - във всеки един момент няколко десетки поне самолета са над БГ - ще полетят полетят па ще се върнат към единствените работещи летища... Кораби в акваториите. Интересно, Държавата ще обсеби ли юридически всички територии и Вселената ( бъдейки де факто универсална ) -- ще позволи ли свободно установяване на независими колонии или ще бъде предпазлива да не позволи да израстат бъдещите и съперници и даже поробители? , също така как биха се третирали различните ( малцинства и пр. ) при условие, че няма външни фактори на които да се уповават, колониите и крушенците от по няколко стотин до хиляди бройки ще поискат ли оригиналните си територии, и ако ги поискат дали ще ги поучат? как ще ни се отрази изолацията? в крайна сметка какво внасяме и колко ще издържим без какво и как ще го компенсираме? технологиите - компютри, телефони, микроелектроника , как ще ги възпроизведем имаме ли възможност - от нулата да правим чипове, автомобили и т.н. Също така демографският вакуум , ще доведе ли до Бум или ще запазим стопяващия си "растеж" на населението?

      Comment


        #4
        setebos написа Виж мнение
        хипотетивка.:
        Представете си, че на 01.12.2009 ( в стил Кларк или С.М. Стърлинг ): всичкото човечество извън границите на БГ изчезва ( по някакъв "космичен" и "квантов" начин - deux ex machina ) и извън-българската планетата се завръща в pristine state все едно никога не е обитавана? Какви истории развива остатъчния такъв homo sapience субстрат - с всичката налична техника, демография, етно-демография, трендове на растеж, свързаност със света, политическа и икономическа култура, държавно устройство и пр. ... ?
        звучи ужасяващо...
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

        Comment


          #5
          Също така демографският вакуум , ще доведе ли до Бум или ще запазим стопяващия си "растеж" на населението?
          демографските процеси са функция на културата, така че - не. Не и в първото поколение. След това, хубаво е да се зададе въпросът доколко една държава като България е в съсотяние сама да произвежда всичко, което й е необходимо в дадения момент и дали притежава нужното ноу-хау, за да го прави (ако не може). По-скоро - бърз упадък. В подобна ситуация най-вероятно държавата бързо ще се срине и ще изчезне, а обществото ще я последва. Какво ще се роди от този хаос е трудно да се каже, но ще му трябва много време и ще е доста първобитно.
          Иначе както и да се развият демографските процеси, няма как да имаме експоненциално нарастване, защото няма вакуум: териториите са нищо без инфраструктура (наличната без надзор и поддръжка няма да изкара дълго) и умения.

          Comment


            #6
            По-принцип в момента ще се получи изключително бърз срив на икономиката, както и липса на хранителни продукти и стоки от първа необходимост. Понеже нямаме суровини (или по-скоро внасяме почти всичко) индустрията и производството ще се сринат - вероятно технологично ще се върнем 50-70г. назад (до 1-2 години).
            Липсата на петрол ще доведе до масова емиграция от градовете към селата, а ако управлението не се е сринало до контролирана емиграция до петролните полета на Румъния.
            Ако последното се срине в рамките на една две години ще се обособят мини феодални владения - вероятно доста хора ще се опитат да се преселят в страни с по-топъл климат. Ще има демографски колапс - първоначално намаляване на населението с около 20-30%(поради мини войни за контрол на мини, електроцентрали, язовири и т.н. поради властването на закона на джунглата, религиозни расови или други признаци).
            До едно-две поколения ще се възроди робството. Масово хората ще се заселват към крайбрежни райони или таквиа сплавателни реки (няма да има кои да поддържа инфраструктурата). Примерно хората от Западна българия вероятно ще се заселят около бяло море, а в последствие и по на юг.
            Поради наличието на много свободни пространства ще има демографски бум във второ-трето поколение (може да се появят и социални модели в стил Денят на Трифидите).
            След обединението на мини феодалните държавици (което е неизбежно). Престъпниците (и хората с друга религия от официалната) вероятно ще бъдат прогонвани в пустошта на север и запад от България и/или заробвани, а колонизацията ще бъде в южна посока и/или източна - северна Африка, Турция, Гърция, Черноморското крайбрежие, прикаспийският район и т.н.
            Поради естеството на развитието на обществото българският ще си остане официален език независмо кои етнически елемент и/или религиозен елемент успее да се наложи (напрактика всички други езици освен турски, ромски, български ще изчезнат до 4то поколение).
            Вариант в които обществото и държавата да не се сринат някакси не си го представям.

            Comment


              #7
              Зашо бърз упадък и срив?
              Какво ще ни липсва?
              Дайте по-подробно. Темата е супрамунданно фантастична като постановка, но от друга страна е изчистен до крайност метод за изследване на бъдещите ни шансове за развитие изобщо и би отговорил на въпроса - какво съдържа БГ?
              За демографията - не съм съгласен също. Когато работната ръка е скъпа, хората се въдят, имам предвид скъпа като реална стойност като производствен фактор... пример - БГ обществото до средата на ХХ-ти век ... а 6-7 деца на жена означава удвояване на населението на всеки 10 години! т.е. от 7 милиона след само около век - 7 милиарда!!! . Празният свят също е гигантски източник на ресурси - дивеч, гори... на първо и второ време. Не би трябвало индустриалната база да пострада също - тези предприятия които сега са на изчезване поради неефективност и унищожителна външна конкуренция , ще станат незаменими - машиностроенето и химията. Какво, АКО е жизнено важно не можем да произвеждаме автомобили ли? или електроника? също канибализацията и безкрайното поддържане на наличната техника може да продължи десетилетия - пример Куба, но ние имаме машиностроителен капитал и знания ( все още ). Горива -- канибализират се националните тръбопроводи ( които и без това са скъсани по краищата / границите ) за да се овладее наи-близкия петролен източник ( в Румъния? ) , дестилация по 1909 методи, груба, мръсна неекологична... биогорива - изобилие от земя , биодизелът се прави по-лесно и нискотехнологично от ракията...
              ===
              Интересно какъв би бил политическия модел - от една страна опасностите на оцеляването ще засилят концентрацията на власт, от друга страна наличието на свободна територия за бягство... ще накара властта да бъде по-внимателна със субектите, особено при условията на висока стойност на всеки индивид като работна ръка.
              ===
              Модела на заселване -хаотично или контролирано -- Държавата няма да има интерес да се появяват себеподобни и ще контролира всички ресурси за сериозно колонизиране и разширение на инфраструктурата...

              Comment


                #8
                Рязката изолация ще доведе не до бърз упадък, а направо до моментален срив на държавата, защото икономиката й представлява нещо като обърната пирамида, отгоре в най-широкия сегмент е сферата на услугите, а долу в тесния е производството и тази безумна конструкция се крепи изцяло на вноса, ако трябва да разчитаме само на собственото си производство в този си вид нашата икономика и общество веднага ще се срутят - просто няма как адвокати, секретарки, певици, специалисти по маркетинг и други подобни тарикати да осигурят производството, доставките и издръжката на тази самотна държава

                Ама темата верно бие на филм на ужасите по-скоро.
                (\_/)
                (°_°)
                (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

                Comment


                  #9
                  setebos написа
                  За демографията - не съм съгласен също. Когато работната ръка е скъпа, хората се въдят, имам предвид скъпа като реална стойност като производствен фактор...
                  Защото това не е въпрос на икономика (толкова), колкото на култура и общество. А въпросният "културен модел" се усвоява докато се формира личността, т.е. с държава с нашата демографска пирамида, той е формиран за 80% от населението, а така или иначе, поне още 10-15 години след евентуалната точка на начало, ще продължи да се формира от хора, чиито разбирания са такива.
                  След това, хората не се "въдят" просто така: трябва да има условия и то определени, за да се случва въпросното "въдене". За да се върнем към традиционният модел на големи семейства, в който децата имат голямо значение дотолкова, доколкото са "малки възрастни", а не "деца" в нашето сегашно разбиране, ще трябва да мине много време и да се сменят изцяло поколения и модели на мислене. Т.е., минимум 20 години, според мен. Естествено, възможен е и друг вариант на смяна - рязък хаос, много висока смъртност от социалния хаос, болести и глад, който ще редуцира популацията с 50%-60%, в резултат на което ще имаме само след няколко години малко хора, разпръснати в отделни едва изхранващи се общини без никакво централизирано управление. Ускорена варваризация, при която ще се изгуби всякакво познание. Това може да върне достатъчно бързо някогашния модел на възпроизводство, но също толкова бързо ще се върне и всичко останало7 смъртност от най-обикновени болести, висока детска смъртност, никакво обучение.

                  setebos написа
                  пример - БГ обществото до средата на ХХ-ти век ... а 6-7 деца на жена означава удвояване на населението на всеки 10 години! т.е. от 7 милиона след само около век - 7 милиарда!!!
                  Това, ще ме прощаваш, Setebos, е съвсем несъстоятелно. Никакво удвояване на десет години не е възможно, а въобще в областта на демографията недей да пристъпваш с аритметична или още повече геометрична прогресия - нещата са съвсем различни и много по-сложни. Още повече, че нарастването на населението от периода на ранна индустриализация има причини, които в този сценарий няма да са валидни.
                  При сегашната възрастова пирамида и демографски процеси ще са необходими много години - дори десетилетия, за да има някаква сериозна положителна промяна. А всичко това ще съвпадне с варваризация, хаос, глад и пандемия (най-вероятно), т.е. все условия, при които никакво нарастване на населението не е възможно.
                  Според мен, тенденцията ще е - първо населението ще намалее до 3-4 милиона в рамките на десетилетие. И, евентуално, когато се възстанови някакъв средновековен социално-културен (и икономически) модел е възможно постепенно населението да започне да се увеличава, примерно с 1-2% на десетилетие. След век вероятно темпът може и да е нараснал до 4-5% на десетилетие.

                  setebos написа
                  Не би трябвало индустриалната база да пострада също - тези предприятия които сега са на изчезване поради неефективност и унищожителна външна конкуренция , ще станат незаменими - машиностроенето и химията.
                  Напротив, тя е изцяло зависима от външни консумативи. Това първо. След това, основата на индустриалната цивилизация са градовете, а те първи ще се обезлюдят и изчезнат при подобен сценарий - няма как да се поддържат (представете си какъв хаос ще е само). Като се има предвид колко бързо ще загине инфраструктурата, ще е почит невъзможно да се докарва нещо отвън, самото придвижване в страната ще е проблем.
                  Повечето хора в момента имат професии, които не вършат никаква работа в подобен прекрасен нов свят, нямат никаква способност да отглеждат нещо, т.е. да се изхранват сами, нито пък имат навици или способности за подобен живот.

                  За политическият модел - според мен, на първо време - никакъв. Държавността ще изчезне, с нея и властта. По-точно ще се разпадне на местни "феодалчета". Докато (ако) се стигне до възстановяване на някаква по-обща държавност, варварството ще е пълно. Вярно, книжното знание ще остане (електрониката едва ли ще се ползва дълго, защото бързо ще изчезнат неща като електричество, да не говорим за поддръжка), но докато нещата се пооправят след няколко десетки години, едва ли ще са останали хора, които да са в състояние да прочетат нещо, а дори и да има грамотни, те няма да притежават специфичното знание, за да разберат нещо.
                  Религията ще се завърне много бързо до ролята си от преди хилядолетия.

                  ПП Специално за демографията мога да преработя модела си, за да дам някакви съвсем приблизителни прогнози.

                  Comment


                    #10
                    Много зависи, поне на първия етап, кой и с кви идеи ще стигне до лондонските хранилища, форт Нокс и някои ювелирни магазини в Париж. А до ядрените арсенали и B2-тата в Невада или дори до най-близките ядрени установки?

                    Според мен ще има обща мобилизация, макар че е малко абсурдно, ще обявят извънредно положение в първите 24 часа и отмяна на редица свободи. Ще има недостиг на храни, ясно е, но пък мнозина ще бягат навън, и това ще стане забранено в един момент без държавна санкция, защото ще останат болни и стари, само. На първия етап, няколко дни до седмица, държавата ще се бори за контрол, после вече който когото.

                    Чужденците в страната, тези с чужди паспорти, ще се обявят за наследници на своите земи. Ще се пробват да се съпротивляват и най-вероятно ще имат успехи. Ако не ги арестуваме всичките. Но американското посолство, примерно, ще събере бая сила около себе си. С турското малцинство и наследниците на Индия, Пакистан и Египет какво ще правим...

                    Comment


                      #11
                      von Danitz написа Виж мнение
                      Чужденците в страната, тези с чужди паспорти, ще се обявят за наследници на своите земи. Ще се пробват да се съпротивляват и най-вероятно ще имат успехи. Ако не ги арестуваме всичките. Но американското посолство, примерно, ще събере бая сила около себе си. С турското малцинство и наследниците на Индия, Пакистан и Египет какво ще правим...
                      Ще ги изловим всичките естествено толкова проблеми ще са на дневен ред за решаване, че не може да се допуснат и етнически борби. Няма да има международен съд или Хелзинкски комитети които да пищят за това.
                      Ще се организира заветния победен марш към опразнения Истанбул и там ще се построи специален затвор на родна земя за турските арестанти хаха а циганите можем да ги пуснем да си вървят по живо по здраво в Индия - необятна, опразнена и фрашкана с ресурси само за тях (и от тук да отворим нова алтернативка за това какво биха направили те ако съществуват сами в момента в Индия
                      (\_/)
                      (°_°)
                      (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

                      Comment


                        #12
                        Ти си малко по-радикално настроен, но мисля, че изселване на някакви обособени общности е грешка. Ще е необходима всяка възможна работна ръка. Бързо два екипа ще могат с хеликоптери да заемат Черна вода и Словенската ядрени централи и ако до ден-два пуснем и тях и преносните мрежи на Сърбия и Хърватия, ток, поне безплатен ще има на първия етап. С горивата нещата са по-сложни. Според мен, хан Аспарух, стохилядника, ако може да се движи с Дръзки веднага трябва да се насочат към Персийския залив, с поне няколко екипа за абордаж и спецове от нефтохим. Там сигурно има готови запаси. парашутистите ни ще трябва да установят и неприкосновените държавни резерви на съседите ни.
                        Това са част от задачите, но пък политиците може да измислят други проблеми.

                        Тук ще победи или авторитарна власт, или наистина за седмица ще се разпаднем до неузнаваемост.

                        Comment


                          #13
                          Може би ще се наложи обявяване на военно положение и армията бързо ще нарастне, все пак ще е нужно планомерно налазване на изоставените чужди ресурси и инфраструктура и поставянето на части, които да ги подържат, а и да наглеждат и контролират изкъсо малцинствената работна ръка, щом няма да я опандизваме.

                          п.п. А със Суецкия канал ще можем ли да се оправим сами за да стигнем до нефта на Персийския залив или ще обикаляме Африка като в добрите стари времена отпреди 19 век (ще ни стигне ли горивото), щото с Панамския и шлюзовете му със сигурност няма да можем да се оправим?!
                          (\_/)
                          (°_°)
                          (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

                          Comment


                            #14
                            Трябва да проверя в Народната библиотека дали имаме описание на шлюзовете Суец мисля, че няма да е проблем. Ние, обаче и нормална метеорологична прогноза няма да имаме, ако не се оправим със спътниците.

                            Но въпросът ще бъде страшно сложен на конституционно ниво. Всеки от политиците и партиите ще дърпа към себе си, дори и при военно положение. Това е огромна власт. Но тъй като перспективите не са добри, паля колата и се изнасям със семейството през Стрезимировци (но все пак ми е чудно по какъв критерии половината село е останало живо, а другата се е изпарила. Нашите граници не са някаква географска или материална величини, а плод на историята!) Само е важно за колко време ще се установи безспорно какво се е случило. Може пък да го обявят за държавна тайна!?

                            Мани, сега се сещам, че сървърите на гугъл може да изключат след няколко часа и тогава на dir.bg ще трябва да я караме.

                            Comment


                              #15
                              Ако въобще остане някой да я поддържа, защото ще трябва всички да се пренасочват към производството и сигурността в този критичен момент. Може би доколкото ще се подържа интернет връзка тя ще е привилегия само на правителството за бързи комуникации. Сигурен съм че повечето от младежите ще бъдат най-силно съкрушени от мисълта че няма да могат да ползват интернет вече, а не толкова от купчината останали проблеми

                              А! И след като секне притокът на петрол и газ за страната, дори още на първия ден ще поникнат километрични опашки от обездвижени автомобили пред всяка бензиностанция. Запасите ще се запечатат и използват само за цели на армията и държавата, например стигането на Дръзки до Персийския залив... всъщност защо не разцъкаме турския и гръцкия флот с наличното им към днешна дата гориво

                              А тук отново ще започнем да се придвижваме на крак и копито, както през ПСВ докато не са възстанови нормалния ритъм на доставки на петрол и газ към страната, за което ще бъдат необходими години и това допълнително ще забави възстановяването ни.

                              Колкото до политическата ситуация със сигурност ще има сблъсък и на нови интереси, но мисля че с оглед на крайно критичната ситуация различните партии ще са склонни на всякакви компромиси стига положението да бъде закрепено и населението поне изхранено, защото само със секването на нефта ще секнат и доставките на зърно към градовете, ако въобще се произвежда зърно в момента... абе въобще не виждам как ще се оправим с такъв катаклизъм при положение, че не можем да се оправим с елементарни глупости в момента като натрупалия сняг например... това според мен ще е една Велика пародия, стига да си я обсъждаме така от страни, а не да я преживяваме
                              (\_/)
                              (°_°)
                              (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

                              Comment

                              Working...
                              X