Съобщение

Collapse
No announcement yet.

"Библия бесика" намерена?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    "Библия бесика" намерена?

    Открита е древната Тракийска библия Бесика

    #2
    Да прецизирам . Стефан Гайд/аров, известен с бомбастичните си хипотези, които никой друг не е приел, казва, че в някаква Британска библиотека има някякъв препис – КОМПИЛАЦИЯ на Biblia Bessica.

    Засега не вярвам.


    thorn

    Средновековните църкви в България

    Comment


      #3
      Наскоро македонската академия на науките_съобщи, че са разчели надпис на македонски със славянски букви,_върху розетския камък. Новината на Стефан Гайд е май от същия тип новини, основани на волното въображение на "учените".
      Last edited by Dinain; 16-07-2008, 23:19.

      Comment


        #4
        "Библия бесика" намерена?

        Някой знае ли нещо по въпроса? Вчера случайно видях такъв надпис по една телевизия.

        Дата: 15.07.2008
        На 16 юли, сряда, от 11.00 часа, в пресклуб БТА ще се състои пресконференция на д-р Стефан Гайд и екип от научни сътрудници от отдела по тракология към международния институт по Т-наука - София на тема:

        Открита е древната тракийска библия Бесика - безценен извор за езика и писмеността на древните траки!

        Неочаквано и изключително по важност за България откритие!

        Намерена е древната Тракийска библия Бесика, която траколозите търсят вече няколко десетилетия и която се считаше за безвъзвратно изгубена от мнозинството наши и международни учени.

        В библия Бесика са споменати траките и праотецът на Тракия - Орфей, както и съществуващ орфеев завет между Бога и народа на Тракия.

        Азбуката и езикът, на който е написана библия Бесика се наричат „бугарски” и са предшествуващи и потресаващо близки спрямо азбуката и диалектите на съвременния български език.
        със съответния текс нямам нищо общо цитатът е от http://www.journey.bg/news/
        Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

        Comment


          #5
          От теб научавам за намирането на "Библия Бесика". Но щом в тази работа е замесен "лингвистът" Д-р Стефан Гайд, настроен съм скептично.
          За незапознатите ще припомня, че "Д-р Стефан Гайд" наскоро "декодира" тракийското писмо и засега е единственият в света, който умее да чете "езика на траките", на който те са пишели преди 6000 години.

          P. S. Изглежда, че темата на tonev е слята с вече съществуваща такава, поради което се е получило повторение на някои казани вече неща.
          Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 17-07-2008, 15:21.

          "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
          It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

          Comment


            #6
            не мога да се оправя с тази търсачка и това си е.... мрази ме... съжелявам че повторих темата.
            Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

            Comment


              #7
              Спокойно , не си я повторил - тези три мнения бяха в тема "Новини" (в не много подходящ раздел), преместих ги тук, но понеже сортира по дата и час, са излезли преди твоя пост. Няма проблем, преместих ги само за удобство.

              Comment


                #8
                Въпрос за знаещите гръцки: Какво ще кажете за надписа на книгата, която държи Гайд на снимката?
                Малко странно звучи, все едно на първия превод на Библията на български да пише "Библия българи", или?
                И сефте виждам сигма, изписана по начина, използван в Βεσσοι, къде и кога е имала такава форма?
                He must have been an admiral, a sultan or a king,
                And to his praises we shall always sing

                Comment


                  #9
                  Надписът трябва да е с бески букви на бески език, а не на гръцки. Може би затова ти изглежда странно.

                  "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                  It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                  Comment


                    #10
                    Хайде да припомниме на уважаемата аудитория кой е този 'герой' /същински български Мулдашев, ако мога така да ги сравня/...

                    Сектант психиатър твърди, че траките са създали Египет

                    Древният народ на Балканите дал и първите династии на света


                    ЗОРНИЦА ЛАТЕВА



                    Откривателят на метода за
                    разчитане на тракийското
                    писмо д-р Стефан Гайд.
                    < Снимка: ИВАН НЕГРЕВСКИ >


                    "Тракийското писмо е декодирано. Тракийската цивилизация е съществувала още през 4-ото хилядолетие преди Христа. Траките са дали началото на египетската цивилизация". Това са най-новите открития в областта на историята и археологията според човека, разгадал тракийските символи на плочките от Градешница и Караново д-р Стефан Гайд.

                    Откритието обаче веднага разбуни духовете сред българските археолози и историци. Причината е, че твърденията на Стефан Гайд са в разрез с познатите досега исторически факти. Основното, което кара учените да негодуват срещу откритието, е твърдението, че тракийската цивилизация е по-древна дори от египетската.

                    Българските учени са обидени и от изказванията на Гайд, че никой от тях досега не се е занимавал с тази тема и не се е опитал да разчете написаното на споменатите вече плочки. "Няколко български учени са работили по този въпрос", каза за "Монитор" ст. н. с. Диана Георгиева от Института по археология към БАН. Според нея твърденията на Гайд са много спорни, а в доказателствата му има фактологически грешки. "Това са факти, съшити с бели конци, при които умишлено се пропускат цели хилядолетия", обясниха и археолозите, присъствали на представянето на Стефан Гайд.




                    Снимки на плочката от Градешница и на компютърно обработения текст


                    Притеснение буди и фактът, че Гайд не е археолог или историк, а психиатър. По думите му той от години живее в САЩ, но източници на "Монитор" съобщиха, че докторът от няколко години се е завърнал в България. Според тях истинското му име е Стефан Гайдаров. Задно с брат си Цветан Гайдаров той е основател на сектата "Колегиум на тракийските епископи". Според Дирекцията по вероизповеданията учението е смесица от окултизъм и орфизъм. Сектата имала два храма в апартаменти в София, последователите на двамата братя били сравнително малко. Сектата не е регистрирана в България, а създателите й никога не са подавали документи за узаконяването й.

                    Основната хипотеза на Гайд е, че древното египетско писмо е развито в Тракия 4 хиляди години преди рождението на Христос. В проучването си той използва източници, които, по думите му, досега не са били познати на българските учени. Първият от тях е дело на римския историк Йосиф Флавий, който споменава траките и името на техен владетел, наречен Тир. Според източника Тир е син на Яфет - библейски пророк от Стария Завет. Споменаването на Тир и траките в една толкова ранна епоха е доказателство, че те са много стара цивилизация, твърди Стефан Гайд.

                    Последвалите проучвания на Гайд показват, че орфическите текстове също потвърждават тезата, че Египет води началото си от Тракия. Според него египетски исторически извори свидетелстват за съществуването на цар с името Тир или Тцер, който е основател на първата египетска столица. Това било записано на плочка от Древен Египет, която в момента се намира в Британския музей в Лондон. Гайд твърди, че йероглифът, който означава името на Тир, има много видоизменения в египетското писмо. Това променяло и значението му и в зависимост от контекста този знак означавал "основен стълб", "гръбначен стълб" или "четирите подпори на света", както и можел да символизира земята на храмовете или Тракия, според Гайд. Стефан Гайд твърди, че всички тези значения доказват, че първите династии в света са тракийски. Той заявява още, че подобни символи и йероглифи се срещат и в земята на траките. Можете да ги откриете в Рогозенското съкровище или в Старосел, каза още Гайд. Според него тези доказателства са много важни и те са известни на траколозите, които обаче не ги оповестяват.

                    След анализирането на всички тези факти Гайд стига до извода, че тракийското писмо е най-старото египетско писмо. "Тук обаче няма патенца и човеченца", обяснява откривателят.

                    Гайд доказва откритието си, като твърди, че е разчел какво пише на две според него тракийски плочки, открити край Градешница и Караново. Според Гайд след компютърна обработка на изображението на плочката ясно проличавали отделните символи. При по-внимателно проучване и вглеждане и леко изменение на древните букви те много заприличали на египетски йероглифи. Така чрез аналогията с египетското писмо Гайд успял да разбере какво точно е написано на плочката. По думите му текстът на нея гласи: "О, Триединни Боже, който обитаваш в Тракия, Свидетелствувам Истинно и принасям ти дарове, велики Божий Сине, И само теб величая, О велики Боже мой, Ти, който си в храма си, избави ме". Гайд твърди, че това е първото споменаване на монотеистична вяра.

                    По същия начин, наречен "методика на Гайд", откривателят е разчел и плочката от Караново. На нея пишело: "Който е преминал през Мистерията и Смъртта на Възкресението , Той е новороден и е с Ново Божествено Естество. Той е оставил Лъжата и е познал Истината, и царува с короната и жезъла на Правдата в този свят и в отвъдния".

                    Според Гайд най-голямото откритие, до което се достига след декодирането на двата надписа, е, че йероглифите за Тракия" и "територия" се споменават заедно. Това доказвало, че тракийската държава и цивилизация са съществували още през четвъртото хилядолетие преди Христа.

                    "Призовавам всички български учени към анализ на тези факти, защото аз не претендирам, че това е последната дума", каза в края на изложението си Стефан Гайд. По думите му, ако се използва неговата методика, ще могат да бъдат разгадани и други тракийски артефакти.




                    ...както и изображение на оригинала на плочката от Караново и на нейното обработено копие. Според Стефан Гайд обработеният текст прилича на египетски йероглифи.

                    "Не можем да твърдим, че това са тракийски плочки, въпреки че са намерени на територията на Тракия", каза пред "Монитор" ректорът на Нов български университет доц. Сергей Игнатов, който е един от най-добрите български египтолози. По думите му по времето, когато са направени плочките, а именно 4000 г. пр. Хр., не може да се говори за траки по тези земи. "Първите сведения за тях са от 2000 - 1000 г. пр. Хр.", допълни доц. Игнатов. Той каза, че е скептично настроен към откритието на Гайд, защото, за да се разчете едно непознато писмо, трябва да има негов превод на познат език.

                    "Това са група знаци, които съм виждал и на друг исторически паметник. Това доказва, че те имат за цел да предават информация", каза още Игнатов. По думите му обаче не може да се говори за писменост.

                    Според доцента е несериозно да се говори за тракийска цивилизация и държава в тези ранни времена. "Дори в египетските източници от това време никъде не се споменава държавата Египет", обясни Игнатов. Той каза още, че в такива стари текстове не може да има толкова смислено свързани думи. "Дори в Египет, родината на литературата, не могат да се намерят такива", аргументира се ученият. По думите му моралът и етиката в текстовете, преведени от Гайд, са християнски, а не тракийски. "Древните хора са живели в свят, в който има задгробен живот, но не и отвъдно царство", обясни Игнатов.

                    Той добави, че знаците от плочките са интересни и те могат да бъдат видени в цялата страна върху най-различни керамични предмети. "Интересното е да се систематизират всички тези знаци в таблица. Тогава може да се говори за декодирането на цяла писменост", смята ректорът на НБУ. Според него събирането на символите вече е започнато от Хенриета Тодорова, която е издала и книга по темата.


                    А ето и повече за плочките:
                    Енциклопедични статии и подбрани текстове за народа, историята, земята, етнографията, фолклора и кухнята на българите. Животоописания на съвременици.
                    sigpic

                    Comment


                      #11
                      Брей, верно и азбуката била оригинално беска, "Библия Бешой" се било четяло.
                      Значи какво излиза сега: траките дали писмеността на египтяните, сега идва "изненадващото" откритие, че бесите са българи, демек задава се книга "Българите - цивилизатори на всички земни кълбета". Пък аз си мислех, че ziezi лечко се поизсилва...
                      He must have been an admiral, a sultan or a king,
                      And to his praises we shall always sing

                      Comment


                        #12
                        За съжаление, така се получава, щом като разни икономисти и лекари се занимават с лингвистика.

                        Иначе, според данни от изворите, библията наистина била преведена на бески, а също и на готски език. Текстове на бески език обаче все още не са намерени... до вчера. Затова и не е ясно как е изглеждала тяхната азбука. Но за Гайдарски (Гайд) няма никакви неизвестности, тъй като той получава информация директно от космоса.

                        P. S. Не разбирам, защо е необходимо да четем мненията на археолози и египтолози. Въпросът за "тракийската писменост на Д-р Гайд" не се нуждае от тяхната оценка, а от диагнозата на нарочен медицински екип, съставен предимно от психиатри, тъй като става дума не за лингвистичен въпрос, а за медицински случай.
                        Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 17-07-2008, 15:35.

                        "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                        It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                        Comment


                          #13
                          IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа Виж мнение
                          Въпросът за "тракийската писменост на Д-р Гайд" не се нуждае от тяхната оценка, а от диагнозата на нарочен медицински екип, съставен предимно от психиатри, тъй като става дума не за лингвистичен въпрос, а за медицински случай.
                          Психиатърът Гайдарски знае какво прави - намърдва се в доста доходоносна пазарна ниша. Нещо подобно направиха и фоменко и ко в Русия през 1981 г.
                          Първоначалното им игнориране само задълбочи проблема. Злото трябва да бъде рязано от корен.
                          sigpic

                          Comment


                            #14
                            Може би си прав. Не е луд този, който яде баницата.
                            А такива, като Гайдарски и като Добрев просто казват това, което хората искат да чуят. Достатъчно е само да погледнем патриотичните мнения на потребители, явно не достатъчно добре запознати с материята, изказани в онзи линк, за да се убедим какви застрашителни размери придобиват тези явления.
                            С помощта на "нови прочити" и "разчитания" на неразчетени от никого до сега текстове има опасност в близко бъдеще да заприличаме на нашите югозападни съседи от БЮРМ, на които иначе основателно се присмиваме.
                            Необходима е системна борба с подобни метастази, пълзящи уверено из българската историография и лингвистика!
                            Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 17-07-2008, 19:02.

                            "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                            It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                            Comment


                              #15
                              оставете глупостите... а истиско ли е въобще или е поредния фалшификат беззначение сегашен или античен.
                              Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

                              Comment

                              Working...
                              X