Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Плетената ризница – кой я създаде?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Плетената ризница – кой я създаде?

    Преди време такава дискусия беше повдигната на някой руски форуми. Смятам, че ще е интересно на уважаемите читатели на Бойна слава, защото този въпрос все още не е намерил решение в българската археологическа литература.
    Не става дума за всякакви писания, че е изработена от асирийците или пък, че в скитски гробове от 5 в. пр. Хр. се среща. Явно се касае за неправилно интерпретиране на изображения, или пък недобросъвестност при проучване на даден комплекс.
    Интерес образец на бронзов боен колан с етруско произхождение се пази в Париж, Музея на армията, 4 в. пр. Хр.. Той в долната си част е снабден с халки, свързани помежду си, но все още не образуващи ризница. Явно такива експерименти е имало, въпрос е че не са довели до това, което се е появило по – късно. Въпроса е къде?
    Традиционно се смята, че нейните създатели са келтите. Това твърдение има за основа написаното през – в. пр. Хр. от Марк Теренций Варон. Тази идея се подкрепа от доста оръжейни специалисти – Питър Коноли счита, че най ранна е тази от Циумещи, Румъния, датирана около 300 г. пр. Хр. Майк Бишоп също така пише, че келтите са създатели на доспеха от метални халкички.
    Плетената ризница се среща върху келтските трофей, изобразени на храма на Атина от Пергам ІІ в. пр. Хр., на надгробие от Сидон, където се предполага че е изобразен галски наемник.
    Проблем, е че в последните години продължава да се пише в родната литература, за ризници едва ли не от 5 в. пр. Хр., които са създадени от траките. Покойният Мечислав Домарадски, без съмнение велика фигура, по време на лекции се мъчеше да ни убеди, че фигурките от Летница са облечени с панталони от ризница и такава с дълги ръкави. По – детайлното вглеждане обаче показва, че персонажите имат ризници от метални пластинки – люспест тип, а останалото защриховано с коси насечки са просто дрехите. По подобен начин е представен персонаж върху шлема от Аджигьол.
    Тази идея напоследък се подкрепя от Георги Китов. Така, той пише, че при Светицата са открити ” сковани от ръжда късове железни пластинки, получени от свързването на стотици миниатюрни халки. …Във всички случаи изправени сме пред най – старите остатъци от плетено предпазно въоръжение, за което по някога се твърди, че е донесено на балканите от келтите в началото на ІІІ в. пр. Хр. – т.е. столетие и половина по-късно.”
    Интересно, е че великият траколог не прави разлика между халка и пластинка. Какво бе изумлението ми като видях снимки – та това са пластинки, наредени като люспи, редувани на участъци – бронз и желязо.
    За какво иде реч – непознаване на материали свързани с въоръжението; немарливост при писането; преднамереност!??
    Същото твърдени, въпросният велик гробокопач споделя в книгата си заедно Даниела Агре “ въведение в тракийската археология”
    “Вече може почти със сигурност да се твърди, че плетените ризници са известни н Тракия преди келтските нашествия и появата им при келтите е под тракийско влияние.”(sic!)
    явно след като дадохме на света най-великите тракийски открития, не може тези тъй прекрасни хора да не са създали и плетената ризница. А може би и пушката!
    От нашите земи, Нарцис Торбов дава няколко датировки на комплекси свързани с присъствието на плетена ризница:
    Кълново датиращо то края на ІІІ – началото на ІІ в. пр. Хр.; Мездра и Търнава датирани в края на ІІ-І в. пр. Хр.; Дойренци, датирана най – общо в ІІІ-І в. пр. Хр.
    Явно съдейки по тези данни, по никакъв начин за сега не може да се говори, за това, че траките са създателите на плетеният доспех.

    На снимките – етруският бронзов колан, ризницата от Циумещи
    “халките” НА Китов от погребението в могилата Светица, според него V в. пр. Хр.

    #2
    Гладиатор, сигурен ли си, че точно това на снимките е имал предвид Китов? Защото иначе окончателно ще ми се затвърди мнението, че той е един съвременен Шлиман. Вади златото и т.н., а документирането и интерпретацията остават на недопустимо за претенциите му аматьорско ниво.


    И един офтопик за темата. Можеш ли да ми намериш някаква снимка или снимка на макета на „къщата на госпожа Бойка” и да ми кажеш, дали църквата „Свети Петър и Павел” е пострадала сериозно през 1913?


    thorn

    Средновековните църкви в България

    Comment


      #3
      това е ризницата на Китов

      Comment


        #4
        Доколкото си спомням от прочетено някъде в книгите на Питър Коноли, създаването на плетената ризница от железни халки се приписвана келтите някъде през 5 в.пр.н.е., ще трябва да се пораровя из книгите за да аргументирам моето становище.
        И още нещо се сетих по повод нещо писано за галското наществие в лациум през 4 в.пр.н.е., а имеменно че келтите с тяхните ризници са по-добре защитени от римляните втехните ленини панцири - гръцки стил или бронзовите кираси, за нагръдните пекторали на хастатите няма да споменавам.

        Comment


          #5
          Tова което успях да изровя:

          Двата вида плетки:

          "4 в 1" и "6 в 1"



          По подробана снимка на "4 в 1"



          И "6 в 1"

          Comment


            #6
            Коноли пише, че вероятно ризницата е създадена около годината 300 пр. ХР.
            Определено келтите нахлули в Италия не са имали плетени ризници през 4 в. пр. Хр. Дори в келтски комплекси се среща много рядко и то по периферията на келтската култура.
            Също така определено лененат броня е защитавала по-добре срещу стрели и копия от ризницата.

            Comment


              #7
              Също така определено лененат броня е защитавала по-добре срещу стрели и копия от ризницата.
              Гладиатор, понеже разбираш от тези неща, може ли да те помоля (ако смяташ, че в тази тема не е подходящо, то тогава в друга) за малко по-подробна информация по въпроса за "степента на защита" на различните защитни облекла - ризници, брони и прочее доспехи?

              Comment


                #8
                Предполагам,че първо само келтските племенни вождове са ги носели,а не простолюдието.Естествено,че при келтските нашествия в Римската република през 4 в пр. хр. обикновените войници изобщо не са ги носили,но е възможно да са се употреблявали.Това,че най-старата намерена ризница е от 300г.пр.хр не значи,че няма по стари ненамерени.
                Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.
                Надпис от чашата с пожелания от гробницата на Тутанкхамон.

                Comment


                  #9
                  Степента на защита мисля, че се е дискутирала и на други места по форума, наскоро бяха писали и на форума на 10 легион
                  А на Владетеля бих казал, че археологията е точна наука и борави с факти. Останалото е на принципа на боят батко е по-силен от твоя :tongue5:

                  Comment


                    #10
                    Това,че първо най-богатите или владетелите са носели ризници на различни келтски племена е универсална хипотеза и не е нова.За другото може и да греша.
                    Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.
                    Надпис от чашата с пожелания от гробницата на Тутанкхамон.

                    Comment


                      #11
                      Плетената ризница сигурно не се е носила на голо , а върху защитна дреха - руснаците я наричат стеганка /не знам има ли български превод/. Та желязна ризница + стеганка ми се струва много по сигурна защита от лен + бронзови плочки.

                      Comment


                        #12
                        uzi71 написа
                        Плетената ризница сигурно не се е носила на голо , а върху защитна дреха - руснаците я наричат стеганка /не знам има ли български превод/. Та желязна ризница + стеганка ми се струва много по сигурна защита от лен + бронзови плочки.
                        римляните са я наричали subarmilis, била е кожена:

                        sigpic

                        Comment

                        Working...
                        X