Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Регистрация на ОМО „Илинден”-ПИРИН? Разбира се, че трябва! - статия

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Регистрация на ОМО „Илинден”-ПИРИН? Разбира се, че трябва! - статия

    Чавдар ми прати тази си статия и реших, че е добре да ви запозная с нея.


    Регистрация на ОМО Илинден -ПИРИН? Разбира се, че трябва!

    Чавдар Маринов

    Докато в София отекват поредните показни разстрели и след като от месеци съдебната ни система е обект на тежки критики от страна на европейските институции, в които скоро ще сме пълноправен член, с какво се занимават нашите полицаи и съдии? Проверяват под лупа членската маса на едно сдружение, което има амбиции да стане политическа партия. Оставям настрана обвиненията в бруталност спрямо полицията тя в България не би била новина, но тъкмо затова е и лесно да се оплакваш от произвол, дори когато него го няма съвсем. В случая обаче нещата намирисват точно на произвол. ОМО Илинден -ПИРИН, успяла да събере необходимата бройка от 5000 учредители (впрочем колко точно души учредиха бате-Бойковата партия?), е предмет на толкова безпрецедентно щателна проверка, че ако собствеността на хилядите мафиоти в страната ни беше подложена на подобна, днес само биха ни тупали по рамото от Брюксел и Страсбург. Същевременно кръчмарски патриотари медийни историци, чалга-певци, националноотговорни интелектуалци и аналитици, бивш кмет на София, оплетен в далавери, сегашен кмет и бивш футболист се надпреварват да обясняват от медия на медия, че в България нямало македонци и че Елс де Хрун миришела...
    На този истеричен фон, изпъкват следните сериозни доводи за проверката в ход: били записани в тази партия много роми, на които дори се платило, а и не знаели за какво става дума. Нима в България цигани не могат да членуват в политическа партия? Виж това е новина! Не разбрах и кое законодателно положение забранява членство в партия, ако за него ти е платено? А нима учредителите на ГЕРБ знаят какъв точно е политико-идеологическият профил на тяхната партия и за какво точно става дума? Дори на тези три въпроса да има задоволителен отговор, остава впечатлението за необичайна взискателност от страна на полиция и съдии, граничеща с обичайния съдебен волунтаризъм спрямо македонските националисти в България.
    Малко предистория.
    Първо, нека прецизирам, че става дума за ОМО Илинден -ПИРИН, а не за ОМО Илинден , както можем да видим в повечето медии. Това са различни организации, с различни лидери и програми. Докато радикалната ОМО Илинден на Йордан Костадинов никога не е била регистрирана, ОМО Илинден -ПИРИН на Иван Сингартийски беше: през февруари 1999 г. По-внимателна в своите искания, партията на Сингартийски успя не само да се легализира, но и да участва в местните избори през 1999 г., на които спечели всичко на всичко две кметски места (в Мусомища и Ново Ляски) и излъчи няколко общински съветници в Хаджидимово, Гоце Делчев и Разлог. Скромният успех не трая дълго, тъй като година след регистрирането си, през февруари 2000 г., ОМО Илинден -ПИРИН беше поставена извън закона от Конституционния съд. Очевидно самата й регистрация беше конюнктурна: през февруари 1999, Костов чакаше в София Любчо Георгиевски за решаването на езиковия спор . Постигнатата формулировка беше твърде неизгодна за Скопие и легализирането на партията трябваше да оправи падналия имидж на българомана Георгиевски. След като обаче изтече санитарният срок от година, българските съдии, пак като по команда, отмениха регистрацията.
    Освен тази политическа поръчка, ред други обстоятелства хвърлят светлина върху чудната съдебна система, с която разполагаме. Регистрацията на ОМО Илинден -ПИРИН беше отхвърлена заради сепаратизъм, но ако четете устава и програмата на партията, това обвинение е, меко казано, изсмукано от пръстите (виж http://www.omoilindenpirin.org/about..._program.html). Във внимателно съчинените, явно от професионални юристи, документи, партията дори се обявява открито против сепаратизма на ОМО Илинден и декларира уважение към суверенитета и териториалната цялост на страната. Уставът й дори не говори за етнически македонци и малцинство! Питате се на какво се основава, в такъв случай, забраната? Ами на... спомените на някой си, който твърдял, че лидерът Сингартийски бил направил преди време и при неясни обстоятелства устна декларация в сепаратистки стил. Общото ниво и юридическият резон на Конституционния съд могат в случая да се илюстрират с едно неотдавнашно изказване на бившия му член и наскорошен кандидат-президент Георги Марков: бихме им шут на ОМО Илинден !
    Някой ще попита, може би, защо, след като няма достатъчно доказателства за сепаратизъм, партията на Сингартийски не е забранена като етническа ? Да, но тук съдиите попадат в капана на собствения си национализъм: нали няма македонски етнос в България, та затова и не може да се забрани македонска етническа партия... Нещата изглеждат още по-комични и абсурдни, ако се върнем назад в годините и разгледаме аргументите за отхвърляне на регистрацията на другата ОМО, онази на Костадинов. Съдиите редовно се държат по-скоро като етнолози и историци, които разполагат с правилната интерпретация на сложни и неотговорени еднозначно от няколко хуманитарни науки въпроси от типа на това какво е етнос , нация , малцинство . Тези от Благоевград, например, през 1998 г. твърдят, че няма исторически, религиозни, езикови или етнически (така!) основания за твърдението, че в България има македонско малцинство. Цялата тази юридическа бутафория просто крещеше Заповядай, Страсбург, осъди България! И Европейският съд го направи вече два пъти: през 2001 и 2005 г. Пита се, още ли искаме?
    Става дума не за друго, а за върховенството на закона в нашата страна. Батакът с различните ОМО е просто една от страните на лошите ни съдийство и полиция, от които всички иначе се оплакваме. Нека поясня: никой не може да накара България да признава етнически малцинства в смисъл да дава колективни права на определени групи хора. Въпросът около колективните права и дефиницията на термина малцинство е вече достатъчно сложен и без консенсус в правната теория, във философията на мултикултурализма и пр. Но в случая става дума за възмутителни нарушения на правото на сдружаване, залегнало и в Европейската конвенция за правата на човека, и в нашето законодателство.
    Темата за съществуването на етнически македонци в България определено не е и не трябва да бъде юридически въпрос. Но нека да кажа и нещо по-сочно , като за любителите на полемики. Понятието македонец със сигурност е имало много смисли от 19 век насам и македонски българин е само един от тях, а от 30-те години на 20-ти век не непременно доминантният. Публицистите от Република Македония със сигурност грешат, представяйки си огромно потиснато малцинство в България. Но и официалните преброявания в последната показват наличието на, макар и сравнително малко, хора с македонска национална идентичност (виж http://www.nsi.bg/Census/Census.htm). Тези хора не са нереални или объркани , поне не повече от шефа на Историческия музей в София. Нито са по-платени от него или по-некомпетентни по темата за историята на Македония. Просто идентичността не е нещо вечно и непроменливо в историята и българите, като всяка друга нация, като македонците, са доказателство за това.

    Чавдар Маринов е доктор по история и цивилизации на Ecole des hautes études en sciences sociales в Париж, Франция

    #2
    кало, ако напиша всичко което мисля по тази статия ще бъде баннат за вечни времена.
    п.п. съжелявам за спама.
    Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

    Comment


      #3
      т.е. - не можеш да кажеш нищо разумно и аргументирано?

      Comment


        #4
        Искам някой да ми обясни за какво се борят ОМО „Илинден”-ПИРИН?
        Наистина не съм наясно по въпроса.
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

        Comment


          #5
          кало написа
          т.е. - не можеш да кажеш нищо разумно и аргументирано?
          Меко казано.

          Кало да поздравиш Чавдар от съученика на Андрей. Той трябва да се сети.
          Btw Чавдар е един от хората, които са ме накарали да се замисля, как ние се отнасяме с македонците и колко глупост има в нашата автоматична индивидуална (а оттам и колективна....а може би е обратното) реакция, когато видим други българи, да се самоопределят като не-българи. Той не заемаше надменно-подигравателна позиция спрямо тях - един вид: "Ама вие сте българи, не го ли знаете бе глупаци", не спореше с тях, на практика подмолно ги обезоръжаваше . Най-важното никога не съм чувал да говори за тях (македонците) като за "те", "чужденци", притежатели на някаква "другост" различна от нашата си българска същност. Каквато разлика на интимно и предразсъдъчно ниво, кажи речи всички правят. В съзнанието си делят ние -те, българи-небългари, българи-македонци и айде юруш да им се подиграваме и презираме, че не са българи.(А точно такъв тип отношение се среща масово и имаше неколкократни опити да обземе и форума. Радвам се, че засега всички неща от подобен род са били бяха успешно пресичани). Фактически точно такъв тип отношение, признава и легитимира македонците като отделна нация, като "други".
          Затова, като се правеха пътувания до Македония (за които аз само съм слушал за съжаление), Чавдар & Ко са успявали толкова лесно да влизат под кожите на местните. В Щип, когато са ходили да видят къщата на Т. Александров (един вид поклонение ), Гевгели, Скопие и т.н. Доста случки знам, и забавно-комични и тъжни...Но със сигурност автора статията е един от хората с най-принципно непримирима позиция за българският характер на населението на Македония, които познавам. И когато човек е уверен в правотата си, в случая в исторически подкрепената истинност на позицията му, то тогава не би трябвало и да се бои от чужди посегателства. От какво се страхувате бих искал да попитам тези, които са срещу регистрацията на тази партия.
          И Парабелум, статията хич не е за Омо Илинден Пирин, не знам дали трябва да се занимаваме с тая партия въобще. Статията е за самите нас. И най-вече е предназначена за такива като тонев. Белким успеят да си седнат на "Д"-то и да помислят...
          Recalibrating my lack of faith in humanity...

          https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

          Comment


            #6
            Въпросът е,че не може да позволяваме на чужди разузнавателни служби да правят каквото си искат на наша територия.Законът си е закон и за ОМО "Илинден" - нека съберат по коректен път 5 000 учредители без да плащат на мангали и да крадат ЕГН - та / през септември имаше точно такъв случай/.Истината е,че в България има не повече от стотина души които да се определят като македонци и повечето от тях са на заплата при македонското посолство.Защо в Гърция и досега не се разрешават подобни партии - нима те са по-малко демократични.Що се отнася до нашето отношение към така нареченото ОМО Илинден - смятам,че е недопустимо меко.

            Comment


              #7
              Вижте, законите трябва да се спазват - щом организацията не нарушава закони - нека се регистрира. И тези държавни организации и отделни чиновници, които й създават изкуствени спънки трябва да бъдат съдени - ако трябва и от международни институции. Защото явно това е начина нашенския чиновник да се научи, че в страната има закони и те трябва да се спазват.
              Колкото до чуждите разузнавания - това е отделна тема, имаме си и ние такова (нали? аз поне така съм чувал) - това е тяхна работа. Нека всеки си гледа своята работа и да я върши съвестно и със зачитане на законите - и няма да имаме проблеми. Съзнавам, че сме твърде далеч от идеалното, но поне можем да се стараем да се движим по пътя натам ...
              Отношението към тази организация нека всеки да си го състави сам. Моето е отрицателно - обаче! - също толкова отрицателно ми е отношението към чиновници, които са готови да потъпчат законите на страната ни, оправдавайки постъпките си с целта - да няма регистрация на тази точно организация. Това е опасно нещо - да пренебрегнем законите си днес, защото "..." - на мястото на многоточието могат да се сложат всякакви причини. Но - според мен няма такава причина, която да допуска да се нарушават законите. Ако днес се нарушат за едно, утре могат по същата логика да ги нарушат за друго. Това е против интересите на всички ни.
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

              Comment


                #8
                messire Woland написа
                Вижте, законите трябва да се спазват - щом организацията не нарушава закони - нека се регистрира. И тези държавни организации и отделни чиновници, които й създават изкуствени спънки трябва да бъдат съдени - ако трябва и от международни институции. Защото явно това е начина нашенския чиновник да се научи, че в страната има закони и те трябва да се спазват.
                Колкото до чуждите разузнавания - това е отделна тема, имаме си и ние такова (нали? аз поне така съм чувал) - това е тяхна работа. Нека всеки си гледа своята работа и да я върши съвестно и със зачитане на законите - и няма да имаме проблеми. Съзнавам, че сме твърде далеч от идеалното, но поне можем да се стараем да се движим по пътя натам ...
                Отношението към тази организация нека всеки да си го състави сам. Моето е отрицателно - обаче! - също толкова отрицателно ми е отношението към чиновници, които са готови да потъпчат законите на страната ни, оправдавайки постъпките си с целта - да няма регистрация на тази точно организация. Това е опасно нещо - да пренебрегнем законите си днес, защото "..." - на мястото на многоточието могат да се сложат всякакви причини. Но - според мен няма такава причина, която да допуска да се нарушават законите. Ако днес се нарушат за едно, утре могат по същата логика да ги нарушат за друго. Това е против интересите на всички ни.
                Точно за това говоря - да се спазват законите.Искат се 5 000 учредители за създаване на партия ами да ги съберат.Точно там е проблема - че ОМО Илинден НЕ МОЖЕ да събере по легален начин този брой учредители.Затова се прибягва до всякакви хватки - цигани слагат кръстче срещу 5 лева или директно се вписват трите имена и ЕГН та на хора които и не подозират.От ОМО Илинден / и техните покровители/ добре знаят,че при една проверка тези машинации ще излязат наяве и дигат вой до небето тези списъци да не се провяряват.Точно една такава проверка е гаранция за законност.Е хайде господа демократи отговерете ми какво толкова лошо има в една такава проверка - или предлагате специално за ОМО Илинден да променим закона???

                Comment


                  #9
                  resavsky написа
                  Точно за това говоря - да се спазват законите.Искат се 5 000 учредители за създаване на партия ами да ги съберат.Точно там е проблема - че ОМО Илинден НЕ МОЖЕ да събере по легален начин този брой учредители.
                  А ти гарантираш ли за това? 5000 души не са чак толкова много всъщност. Ами ако се окаже, че може? Какво ще кажеш тогава? Че са фалшиви, нали? А аз бих казал - майната му, още една партия сред стотиците вече. Ако спазват законите ни - добре. Ако не - има съдебна и изпълнителна власт, които трябва да си гледат работата. Но не и да си превишават пълномощията.

                  resavsky написа
                  Затова се прибягва до всякакви хватки - цигани слагат кръстче срещу 5 лева или директно се вписват трите имена и ЕГН та на хора които и не подозират.
                  Ти видял ли си ги? Аз не съм. Това се нарича съждение наизуст, без да се има представа от истинското положение на нещата. Или с други думи - разпространение на слухове и сплетни.

                  resavsky написа
                  От ОМО Илинден / и техните покровители/ добре знаят,че при една проверка тези машинации ще излязат наяве и дигат вой до небето тези списъци да не се провяряват.Точно една такава проверка е гаранция за законност.Е хайде господа демократи отговерете ми какво толкова лошо има в една такава проверка - или предлагате специално за ОМО Илинден да променим закона???
                  Да, една проверка би била чудесен начин това да се разбере. Не незаконни действия, а законни такива. Ако издържат на проверката - добре. Ако не издържат - прекасно. Но да се спазва закона. Просто и ясно
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                  Comment


                    #10
                    Ако не знаеш - да ти припомня през м.септември тази година активист на ОМО Илинден беше заловен да качва на диск със служител на Община Благоевград от компютър на общината лични данни на граждани - трите им имена и ЕГН.Познай после тези лични данни как ще се използват.И една такава проверка за легитимност на новосъздадената партия си е напълно законна.Ако тръгнат да правят такава проверка и на ГЕРБ /вероятно ще направят/ - според тебе пак ли ще бъде полицейски произвол.

                    Comment


                      #11
                      Те не че официалните проверки в България означават нещо с цялата корупция...
                      Но стига с тая политика! Идеята на статията (която и на мен ми хареса) съвсем не е конкретната партия.
                      XV mile the sea brode is
                      From Turkey to the Ile of Rodez...

                      Comment


                        #12
                        resavsky написа
                        Точно за това говоря - да се спазват законите.Искат се 5 000 учредители за създаване на партия ами да ги съберат.Точно там е проблема - че ОМО Илинден НЕ МОЖЕ да събере по легален начин този брой учредители.Затова се прибягва до всякакви хватки - цигани слагат кръстче срещу 5 лева или директно се вписват трите имена и ЕГН та на хора които и не подозират.От ОМО Илинден / и техните покровители/ добре знаят,че при една проверка тези машинации ще излязат наяве и дигат вой до небето тези списъци да не се провяряват.Точно една такава проверка е гаранция за законност.Е хайде господа демократи отговерете ми какво толкова лошо има в една такава проверка - или предлагате специално за ОМО Илинден да променим закона???
                        Ресавски съгалсен съм с теб с едно изключение. Цигани да слагат кръстче срещу 5 лева, не е "хватка", поне от юридическа гледна точка.
                        Я да цитирам нещо, което може би си пропуснал в текста.
                        ...били записани в тази партия много роми, на които дори се платило, а и не знаели за какво става дума. Нима в България цигани не могат да членуват в политическа партия? Виж това е новина! Не разбрах и кое законодателно положение забранява членство в партия, ако за него ти е платено?
                        Моралната страна на този въпрос е нещо съвсем различно разбира се. Е...при положение, че тя така или иначе е традиционно пренебрегвана не само при партийното строителство, но и на всички нива в политическия процес, не виждам с какви очи, можем да я използваме като аргумент, отказващ правото на съществуване на точно тази партия.

                        И понеже имаш навика да смесваш нещата и да не удържаш отграниченията, които често се правят в дискусиите - да уточня: За вписването на имена и лични данни на хора, които не подозират за това си прав, за циганите не. От правна гледна точка разбира се
                        Recalibrating my lack of faith in humanity...

                        https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

                        Comment


                          #13
                          Всъщност създаването на тази "партия" е своеобразно преброяване на македонците в България.Резултатите са категорични - по-малко от 5 000 души повечето от които малограмотни роми /които срещу 5 лева ще се пишат и марсианци или по-точно ще сложат кръстче където им се каже/ а останалата част от хората дори не са разбрали,че са учредили нова партия.Едва ли има и 100 човека в момента в България които да имат македонско самосъзнание - много шум за нищо.

                          Comment


                            #14
                            И какво от това? Какъв ти е проблема Ресавски?
                            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                            Проект 22.06.1941 г.
                            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                            Comment


                              #15
                              Проблемът на Ресавски май е че си е наумил че 5000 македонци в България няма и не може да има. Между другото, не се ли говореше наскоро че са се натрупали 100 000 молби за български паспорти от македонски граждани? То не един ОМО ами 20 ОМО-вци могат да основат
                              Конкретно тия разсъждения за липсата на морал и грамотност у циганите са толкова елементарни, че не мога да се сдържа : според теб, Ресавски, колко "ЧИСТО" БЪЛГАРСКИ наркомани има в България, които за 5 лева не само ще се подпишат под каквото и да е, ами и ще ограбят някоя бабичка? И въобще колко "неморални" беднички хора познаваш, които ще се запишат за членове на ОМО-Илинден-ПИРИН срещу 5-те лева? (Между другото как разбра че са точно 5? И освен това - откъде-накъде член на тази партия = македонец???)
                              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                              "But I know none, and therefore am no beast."

                              (Richard III - William Shakespeare)

                              Comment

                              Working...
                              X