Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Подводни бомби

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #46
    Сун Дзъ написа Виж мнение
    Не трябва да се забравя, че РБУ-то не стреля боекомплекта само в една точка - обикновенно залпът поразява площ подобна на елипса. В случая торпедото е много възможно да премине през взривовете на няколко бомби.
    Възможно е, ако например се обстрелва някое индийско или китайско 53-65КЕ с ход до 15 метра дълбочина, или пък, не дай Боже, някой Шквал. Но ако обстрелваш споменатото DM2A4 с 25 градуса вертикален обзор или хайде - руското УГСТ, най-вероятно торпедото ще мине доста под взривовете.

    Comment


      #47
      Възможно и нормално е разбира се. То няма да е нормално една система да е вездесъща петдесетина години.

      Comment


        #48
        Сун Дзъ написа Виж мнение
        Възможно и нормално е разбира се. То няма да е нормално една система да е вездесъща петдесетина години.
        Ами именно, аз това го писах още в началото на разговора. Машината е чудесна, но е от времето на старите Волги. Те иначе хората нямаше да правят РБУ-12000, Пакет-НК и какви ли не други чудесии.

        Comment


          #49
          Кухулин написа Виж мнение
          Но ако обстрелваш споменатото DM2A4 с 25 градуса вертикален обзор или хайде - руското УГСТ, най-вероятно торпедото ще мине доста под взривовете.
          Между другото стана много интересно. Какъв модел на атаката разглеждаш? Като дистанция, дълбочина на ПЛ и т.н. ?

          Сега се сещам за нещо много забавно - например на руските малки ПЛК има обикновенно по 4 торпеда. И се смята за достатъчно, в което не съм убеден. В същият момент корабът се смята за непотопяем от ПЛ, защото има РБУ и то може да спре 1 или 2 торпеда пуснати от достатъчно голяма дистанция, като ПЛ има залп от 4-6 торпеда...
          Пълна промивка на мозъци, на кой както и за каквото му отърва
          Last edited by Сун Дзъ; 20-02-2013, 23:34.

          Comment


            #50
            Сун Дзъ написа Виж мнение
            Между другото стана много интересно. Какъв модел на атаката разглеждаш? Като дистанция, дълбочина на ПЛ и т.н. ?
            DM2A4 е оптимизирано за скрита атака с многоторпеден залп. Стрелба от безопасна дистанция, малошумен ход до някакви странични позиции и оттам вече атака към целта с подходящи маневри, скорости и дълбочини съобразно ситуацията. Примерно 50 км ход на всяко торпедоо за цялата операция.

            Оттук нататък вече зависи каква е целта, как се движи и как действа със сонара. Общо взето атака от 20 км, засада с торпедата по курса и ако сонара не е на активен режим - чао. Ако е някакъв нормален сонар на активен режим, ще ги хване примерно на няколко километра и там каквото сабя покаже. А сабята трябва да е остра, защото имаме торпеда със 100+ км/ч на 100-200 метра дълбочина и евентуално маневриращи, ако им е останала енергия.

            Това е за германските и италианските торпеда. При американските и китайските разликата е, че са доста по-шумни и с по-ниски транспортни характеристики на дълбочина (не са електрически).

            При руските има допълнителна разлика, че не може да се стреля с многоторпеден залп - само по едно торпедо в даден момент. Плюс големи проблеми със сензорите на торпедата - според специалистите положението хич не е добро.

            Comment


              #51
              Сун Дзъ написа Виж мнение
              Сега се сещам за нещо много забавно - например на руските малки ПЛК има обикновенно по 4 торпеда. И се смята за достатъчно, в което не съм убеден. В същият момент корабът се смята за непотопяем от ПЛ, защото има РБУ и то може да спре 1 или 2 торпеда пуснати от достатъчно голяма дистанция, като ПЛ има залп от 4-6 торпеда...
              Пълна промивка на мозъци, на кой както и за каквото му отърва
              Точно тези съветски МПК са много читави корабчета, вършили са страхотна работа неведнъж. Имат и проблеми, разбира се, но най-важното - евтини са и са много. Подводницата хич няма и да стреля, ще се чуди как да духне нанякъде. Има готини истории с тях, ще потърся някоя да постна.

              Comment


                #52
                Кухулин написа Виж мнение
                .... но най-важното - евтини са и са много...
                Точно на това се уповаваха

                Кухулин написа Виж мнение
                Точно тези съветски МПК са много читави корабчета.
                Колко са читави е друга тема. Някога ще ти разкажа няколко забавни истории.
                Last edited by Сун Дзъ; 21-02-2013, 00:56.

                Comment


                  #53
                  Кардиналния проблем при ПЛО е, че каквито оръжия и сензори да носиш, никой няма да те чака да се приближиш. Ето една случка, при която проблема е решен блестящо Из спомените на капитан I ранг Солдатенков:

                  Капитан 1-го ранга в отставке Солдатенков Александр Евгеньевич

                  -------------------------------------------
                  IV. ГОЛЬ НА ВЫДУМКИ ХИТРА.
                  О военных хитростях мирного времени.


                  Район несения службы многоцелевыми АПЛ ВМС США 50-80 миль юго-восточнее Петропапловска – Камчатского был известен давно. Но американские асы морских глубин не давали себя обнаруживать ни подводным лодкам, ни надводным кораблям, своевременно уклоняясь от обнаружения. А заставить их вздрогнуть очень хотелось. Тогда “великий и ужасный” капитан-лейтенант Никонов В.Н. (да продлиться память о н¸м не только у меня – отличный был противолодочник) предложил через комдива и комбрига командованию КВФ план операции “Буксир”. Суть дела сводилась к тому, что американские подводники отлично классифицируют надводные цели и совершенно не уклоняются от рыболовецких судов, а последние часто проходят через район вероятного нахождения разведывательных АПЛ ВМС США. Выделили два средних рыболовных морозильных траулера для участия в операции. И летом 1978 года каждый из СРТМов взял на буксир по одному МПК пр.1124 и с небольшим временным интервалом повел в заранее выбранные точки опускания ПОУ КТ – 1А. Винты буксируемых кораблей были застопорены, чтобы не создавать характерных демаскирующих подводных звуков при ротации от набегающего потока воды. Электропитание от дизельгенераторов ¹ 2 (ДГ ¹ 2 конструктивно не стояли на фундаментах, а были через звукопоглощающие амортизаторы подвешены к верхней палубе). В остальном соблюдался режим тишины и радиомолчания. РЛС в навигационных целях использовали только СРТМы. Скорость разв¸ртывания кораблей в заданные точки соответствовала обычной скорости движения рыболовецких судов при следовании в районы промысла. Вышли ночью, с рассветом день выдался пасмурный и не штормовой. По прибытии в свои точки корабли отдали буксирные тросы, опустили антенны ОГАС МГ – 339 на оптимальную глубину в соответствии с гидрологическим разрезом и начали прослушивать водную толщу в режиме шумопеленгования с использованием анализаторов дискретных составляющих шумов (“Кассандра”) от АПЛ. СРТМы проследовали своими курсами прежней скоростью. Операция с блеском удалась. Были обнаружены в режиме ШП сразу две АПЛ ВМС США! Оказывается, мы застали момент смены на разведывательном дежурстве одной лодки другой. Каждый корабль имел шумопеленги на обе АПЛ и, обмениваясь информацией с помощью системы групповых атак “Гранат” Р – 770, соответственно определял их координаты. Так как американцы вели себя спокойно, стало ясно, что нас они не обнаружили. В режим эхопеленгования мы переходить не спешили, дали оповещение по флоту об обнаружении ИПЛ и вызвали противолодочную авиацию. С прибытием авиации, передали им контакт с АПЛ и начали работать в режиме эхопеленгования. В общем, сюрприз для американских вердрузей вполне удался. Общее время контакта противолодочных кораблей с обнаруженными АПЛ составило 16 часов, а в сумме с авиацией ПЛО двое суток! Именно после этой операции американские подводники вынуждены были сместить район своего разведывательного дежурства ещ¸ на сто–сто пятьдесят миль на юго-восток, подальше от этих коварных русских.
                  -------------------------------------------

                  Comment


                    #54
                    Сун Дзъ, между другото и 2 торпеда да може да спре РБУ-то, пак е много - при боекомплект от примерно 12-18 торпеда подводницата едва ли може да си позволи 4-6 торпедни залпове по МПК, още повече, че те ще са сигурно 2-3 бройки.

                    Иначе интересна история, 1124 излиза да са били сравнително кадърни МПК-та.
                    „Аз, Драгомир, писах.
                    Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

                    Модератор на раздел "Военна Авиация"

                    Comment


                      #55
                      Пилот написа Виж мнение
                      Сун Дзъ, между другото и 2 торпеда да може да спре РБУ-то, пак е много - при боекомплект от примерно 12-18 торпеда подводницата едва ли може да си позволи 4-6 торпедни залпове по МПК, още повече, че те ще са сигурно 2-3 бройки..
                      Нещо не си схванал иронията в моят пост.

                      ... или аз не съм достатъчно ироничен?

                      Comment


                        #56
                        По повод възможността на РБУ-6000 да спре две торпеда, ето няколко съвсем бързи сметки:

                        За РБУ-12000, което е създадено поначало като противоторпедно средство (влиза в състава на РКПТЗ-1М), са огласени следните стойности: "Одним залпом комплекса "Удав-1М" с вероятностью 0,9 обеспечивается срыв атаки прямоидущей торпеды и с вероятностью 0,76 - самонаводящейся торпеды".

                        Като маса залпа на РБУ-12000 е примерно два пъти по-тежък от запла на РБУ-6000, но като ефективност положението е несравнимо - първо се създава зона от примамки, след това се създава минно заграждение по пътя на торпедото и чак на третия рубеж се използват преградни взривове. Условно ще приема, че ефективността на РБУ-6000 е три пъти по-ниска от ефективността на РБУ-12000, при това с доста голям резерв според мен.

                        Тоест, нека вероятността РБУ-6000 да порази едно "условно" торпедо с един залп е 0.25.
                        Нека нашия кораб да е въоръжен с 2 х РБУ и да има време за два залпа, а срещу него да идват две торпеда.
                        Нека всеки бомбомет да обстреля по едно торпедо с двата запла.

                        Следователно, за всяко торпедо вероятността да избегне поражение ще е (1 - 0.25) ^ 2 = 0.56
                        Следователно, вероятността и двете торпеда да бъдат унищожени е (1 - 0.56) ^ 2 = 0.2

                        Тоест, РБУ-6000 ще унищожи 2 атакуващи торпеда в един от пет случая.

                        Comment


                          #57
                          Ако приемем, че РБУ-12000 ще унищожи торпедото с преградни взривове и преди това е стреляло две примамки и две мини, то ще има залп от шест бомби. РБУ-6000 има 12, значи 1/3 коефициент на ефективността (ако смятаме само мощността на боеприпаса) по две и ще се получи 0.5.

                          Comment


                            #58
                            Сун Дзъ написа Виж мнение
                            Ако приемем, че РБУ-12000 ще унищожи торпедото с преградни взривове и преди това е стреляло две примамки и две мини, то ще има залп от шест бомби. РБУ-6000 има 12, значи 1/3 коефициент на ефективността (ако смятаме само мощността на боеприпаса) по две и ще се получи 0.5.
                            РБУ-12000 дава ефективност (по данни на производителя) 0.76 за един цял залп. Тоест, от четири атаки ще срине три. Това е ефективност на запла като цяло, да речем първата атака е отклонена от примамките, втората игнорира примамките, но се нанизва на мините, а третата е поразена чак с дълбочинните бомби. Ако приемем такава равна ефективност на трите вида въздействие, то на бомбите се пада примерно сриване на една атака от всеки четири.

                            Обаче, ако бомбите бяха със същата ефективност като мините и примамките, изобщо нямаше да пускат РБУ-12000, а щяха примерно да удвоят стволовете на РБУ-6000.

                            Сега, чисто количествено, по открити данни. В момента боеприпаса на РБУ-6000 съдържа малко под 20 кила експлозив. РБУ-12000 има два вида боеприпаси: 111СО2 с два броя примамки и 111СЗГ вероятно с 4 бомби по 20 кила взрив, общо 80 кила. В режим на миниране тези бомби се разпръскват и чакат торпедото, а в режим на дълбочинни бомби направо си гърмят. Стандартната тактика е два изстрела с примамки (общо 4 примамки), а останалото мини и бомби.

                            Следователно:
                            - един залп от РБУ-6000 (12 ствола) въздейства с 12 бомби;
                            - един залп от РБУ-12000 (10 ствола) въздейства с 4 примамки и 32 мини/бомби.

                            Тоест, според мен 0.25 ефективност на РБУ-6000 е дори твърде щедро при 0.76 ефективност на РБУ-12000.

                            Comment


                              #59
                              На РБГ-60(боеприпасът на РБУ-6000) може да и се зададе дълбочина на взривяване до 350 м,като дълбочината може да се зададе към взривателят УВД-60 по няколко начина-ръчно,от ХАС и от ПУС "Буря"като зададената дълбочина на взривяване на всяка една от 12 РГБ може да е различна.Освен това във взривателят УВД-60 има и акустичен взривател ВБ-2,който при взрив на едно РГБ осъществява взрив и на другите 11 от залпа.Абе доста ефикасно си е оръжийцето.Ако небеше индийците нямаше да ги поставят на техните 11356,а щяха да поставят РБУ-12000.

                              Comment


                                #60
                                Принципния проблем не е във възможността за дълбочинен взрив (новите управляеми боеприпаси 90Р работят до 1 км дълбочина), а в целеуказването и точността на стрелбата. Особено по дълбочина.

                                komuso написа Виж мнение
                                Ако небеше индийците нямаше да ги поставят на техните 11356,а щяха да поставят РБУ-12000.
                                Ефективността сама по себе си няма много общо с една или друга сделка (виж например ЗРАК на 11356). Освен това комплексите са с различни задачи - РПК-8 е противолодъчен комплекс с някакви противоторпедни възможности, а РКПТЗ-1М е противоторпеден комплекс без противолодъчни възможности.

                                Колкото до реалната ефективност на РБУ-12000, а не "инструменталната", можем да погледнем какво пише директора на Черноморския корабостроителен завод Юриий Макаров:

                                время от обнаружения торпеды до ухода ее в мертвую зону — 6—8 секунд, работное время «Удава» — 17 секунд. Что испытывать?

                                Целеуказване...

                                Comment

                                Working...
                                X