Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Войската на Второто царство

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    gladiator написа
    Тате, става дума за книгата им за българското бойно искуство
    Сетих си и точно това предизвика ужаса ми. Борисчо е личният ми образец, и КГ разбира се.
    Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

    Comment


      #32
      gladiator написа
      Симеон не воюва заедно с маджари, сърби и ромеи.
      Интересна логика-Империята няма връгове, тя събира цялата си войска срещу Симеон, което означава прехвърляне от хиляди места, тук на Балканите, а Нашият си разпилява силите на къде ли не и не може да извади много хора.да спрем до тук, темата не е за Симеон, нито някой може да каже как са посроени двете страни без да има сведения, защото иначе ще се превърне в Ангелов и Чолпанов
      Срещу сърбите праща войски по-късно. А за маджарите не е много ясно, знае се само, че опитът на византийците да ги прехвърлят през Дунав пропада. Но почти всичките сили, с които е разполагал Симеон трябва да са били съсредоточени срещу Византия при Ахелой.
      За построяването на армиите се споменава в изворите, за протичането на битката - също. Но както и да е. И аз нямам желание повече да споря по тоя въпрос, а и темата все пак е за войската на ВБЦ.
      (\_/)
      (°_°)
      (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

      Comment


        #33
        Hans Delbruck написа
        Аз пък си загубих 3 часа да го търся негов съименник(реалният - Али - е живял 300 години по-рано).
        Е мислех, че ша съ усетиш о време. Даже бях замислил доста по-интересна форма на дезинформационното упражнение, но беше много късно при мен и са отказах.
        Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

        Злобата крепи човека, а мързела го грози!
        (собствен патент)

        Comment


          #34
          Самият Деян е най-информираният човек, които познавам относно строеж и отбрана на крепости.
          Това "познавам" в какъв смисъл е - от тези, които са ти известни или от тези, които съответно познават теб. Защото малко ме смути в другата статия съчетаването на "ранноследновековни" с "от асенов тип". Разбира се, това което ме смущава е неразумната употреба на определения - от "най-информираният човек" се е стигнало до определянето като "сепаритисти" на Хриз, Слав и Стрез. В интерес на истината виз. автори гледат като на сепаратисти и на Асеневци и на Комитопулите (споменатия по-сетне от другине учистници - Самуил). И последните също са имали известно право - в бълг. държава се наблягало на династичния принцип - този, който е от царски род (или поне сродил се с династията) имал право на трона. Така погледнато Василий ²² макар и само годеник на бълг. принцеса е имал по-основателни претенции към бълг. земи от сина на един комит. Ангелите пък са родствено свързани с Комнините, които пък са свързани с цар Иван Владислав - това ще рече, че Исак ²² имал повече право да претендира да е владетел на бълг. земи от някакъв клеарх.

          Разбира се, всичко това е условно. Защото става дума за един динамичен период, в който се променяла структурата и на евр. държави (вкл. България и византия) и на армията им. Тя се е изменяла като социална структура, въоръжение, численост, етн. състав, механизъм на съставяне.... Променяли са се и възгледите и вижданията. Така че статията е вярна в отделни части за отделни периоди, а не въобще за ²² царство.

          Comment


            #35
            Galahad написа
            Това "познавам" в какъв смисъл е - от тези, които са ти известни или от тези, които съответно познават теб. Защото малко ме смути в другата статия съчетаването на "ранноследновековни" с "от асенов тип".
            Така че статията е вярна в отделни части за отделни периоди, а не въобще за ²² царство.
            С извинение, бих те информирал, че тази статия все още е мое дело-Деян ще работи крепостите. Второ няма нужда да продължаваш с така любимият си подход да се заяждаш. Щом съм писал, че е най-добрият, не означава, че само аз го познавам. Не знам в какви среди се движиш, но в средновековната археология доста хора ще ти кажат за него.

            Comment


              #36
              Преди време с византиеца публикувахме подобна статия в ,,клуб оръжие,, но тя бе ограничена в края на 13,нач на 14 век.
              Забравили сте два рода войски това са акритите/още кан Аспарух преселва северите в балкана,при кан Крум те вдигат 15 000 души на бой с Никифор,а за Ивайло мисля бе Г Акрополит казва че произхождал от земята на акритите/.
              Забравяте и корпусите на чужденците живеещи на компактни маси в българия.
              Например Тертер/бащата на цар Георги 1/ бил командващ на куманите живеещи в бг.,Видин през 1361/ако не бъркам годината/ бил бранен от унгарците от яси живеещи във видинско,Яков Светослав,Иван Русина били руснаци,счита се че в българия е имало доста руски бежанци.В момента не си спомням годината и извора ,но при цар Иван Александър трима татарски вождове с хората си са заселини в българия за да служат като войници.Всъщност татарите заселилисе в българия по тоя начин били твърде много,смята се че пак като войници е имало и власи заселени в българия.
              www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!

              "...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....

              Comment

              Working...
              X