Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Струмски отряд през Балканските войни

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Струмски отряд през Балканските войни

    Информация и снимки за пленено българско знаме се срещат в редица гръцки сайтове. Тук (http://www.ascsa.net/id/archives/image/0062) знамето е описано, че е на отряд на Христо Чернопеев. На лицевата страна пише "Струмски отряд", а на обратната "Напред към Атина", което свидетелства, че знамето е избработено и пленено по време на Междусъюзническата война. Моето предположение е, че това е станало по време на боевете по линията Кукуш-Лахана.

    Дали някой разполага с информация за Струмски отряд (разположение, състав и дали оперира самостоятелно като партизански отряд или е част от военна част или МОО) и дали самият Чернопеев по това време се е сражавал в Солунско, понеже според биографията на Христо Чернопеев в Уикипедия (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%...B5%D0%B5%D0%B2) по същото време се сражава със сръбски части в Радовишко.

    Click image for larger version

Name:	battlefront.jpg
Views:	1
Size:	57.9 КБ
ID:	557803Click image for larger version

Name:	11578zb.jpg
Views:	1
Size:	24.6 КБ
ID:	557804
    Малихери пукая!

    #2
    Струмският отряд е временно формирование - част от МОО. Довечера ще погледна за подробности из моите книги. Плененото знаме е автентично - някъде съм чел за него, но в момента не мога да си спомня къде. Може да се поспори дали е официално бойно знаме на войскова част.
    We don't see things as they are, we see them as we are
    ---Anais Nin----

    Comment


      #3
      Ръководител на един струмски отряд в МОО е Стефан Чавдаров, който в началото на октомври 1912 г. напредва в Пиринско в голяма и обединена чета на бивши дейци на ВМОРО, начело с Христо Чернопеев. Евентуално оттам да идва объркването в гръцкия източник. dibo, ще съм благодарен за всякаква информация по въпроса, понеже преди време и поддържащите сайта http://www.boiniznamena.com/ не можаха да отговорят на въпросите ми. Благодаря предварително!
      Малихери пукая!

      Comment


        #4
        Енидже Вардар написа Виж мнение
        и дали самият Чернопеев по това време се е сражавал в Солунско, понеже според биографията на Христо Чернопеев в Уикипедия (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%...B5%D0%B5%D0%B2) по същото време се сражава със сръбски части в Радовишко.
        В библиотеката към форума я има двутомната История на Македоно-Одринското опълчение. Виж там. Пак по спомени четата на Чернопеев е оперирала в тила между гръцките и сръбските войски по време на войната.
        Last edited by dibo; 16-08-2011, 15:09.
        We don't see things as they are, we see them as we are
        ---Anais Nin----

        Comment


          #5
          Значи става въпрос за знаме на чета, т.е. на паравоенно формирование, в никакъв случай за бойно знаме на военна част. Дори да е на чета на Чернопеев.
          Същия го мобилизират в състава на редовната армия чак през ПСВ, 1915г.

          Comment


            #6
            В началото на междусъюзническата война Христо Чернопеев действа все с четата на Крум Зографов. Между 16-25 юни 1913 г. са в Тиквешко и водят битки със сръбски части, без Дървингов да споменава това съвпада с едноименното въстание в района, след което се изтеглят в Радовишко. (Дървинговата история на МОО, т.II, стр. 606-663) Няма как да е той. От друга страна нищо не срещам за очевадно малочислената част - Струмски отряд, макар парадоксално да има свое собствено знаме, което в някое от сраженията да се губи... В „Македоно-одринското опълчение 1912-1913 г. Личен състав“, Главно управление на архивите, 2006 вероятно могат да се намерят поименно опълченците и', но това не е нужно.

            П.С. Лично аз не видях някъде в книгата си Петър Дървингов да ползва портрет на Христо Чернопеев (за разлика от мнозинството македонстващи), може би не е забравил враждата между ВМОРО и ВМОК от началото на 20 век, в който конфликт двамата имат главни роли.

            Извън темата, благодаря за добре "подредената" Бойнославска библиотека на военна тематика и конкретно за двутомната история на Петър Дървингов, макар не това да ми е специалността.
            Last edited by Енидже Вардар; 16-08-2011, 19:54.
            Малихери пукая!

            Comment


              #7
              Струмски отряд се споменава в „Македоно-одринското опълчение 1912-1913 г. Личен състав“, Главно управление на архивите, 2006 сред " временно образуваните отряди и чети във връзка с формирането на 13-а Кукушка, 14-а Воденска и 15-а Щипска дружини". Както е известно тези три дружини са формирани в началото на март 1913г. За техните знамена се знае, че това на 15-а е в НВИМ, а това на 13-та е било предадено след войната на Двореца и оттам следите му се губят. За 14-та Воденска дружина "няма данни за знамето".
              Иначе на стр. 535 на том I на Историята на Дървингов има следния прелюбопитен абзац:
              "По едно разпореждане от Главната квартира в края на януари (1913) в Малград и Кешан бяха съсредоточени всички войводи и четници от партизанските взводове, пратени в Македония в началото на войната, и нови доброволци македонци от цяла Македония за организирането им в дружини. Какво назначение щеше да се даде на тия нови дружини, в щабът на опълчението не бяха получавани никакви известия. По слух, обаче, се разбираше, че те щели да съставляват нов отряд със специална, но неизвестна мисия. Между това дните течаха, а разпореждане за организирането на няколкото хиляди доброволци не се правеше. Новите доброволци бяха принудени да чакат доста време в бездействие в Малград и Кешан, като част от тях отчаяни постъпиха в съществуващите дружини, друга част се разпръснаха и останалите послужиха в първите дни на март да се сформират три пълни дружини".
              Тоест имало е време и причина да се ушие знаме, пък и предвид обстановката в района - текстът на знамето придобива смисъл Веднъж ушито - много е вероятно да е попаднало в някоя от четите, действащи през Междусъюзническата война. Що се отнася до четата на Чернопеев виж в том 2 от стр. 677, когато тя е придадена на 2-ра армия - има неколкократни споменавания за нейни действия "За далечно охраняване и разузнаване" в рамките на армията срещу гръцки части. Виж например 678-679, 684 и пр.
              We don't see things as they are, we see them as we are
              ---Anais Nin----

              Comment


                #8
                За каквато и част да става въпрос в Одринска Тракия (Малгара и Кешан), специалната мисия явно е насочена срещу Османската империя. Друга е възможността надпис "Напред към Атина" винаги да е бил извезан допълнително при назряването на конфликта със съюзниците. Възможно е знамето да е взето в по-късния етап на войната, когато българската армия е изтласкана отвъд Рупелското дефиле, но доколкото познавам логиката на партизанските отряди в МОО, то по-вероятно фаталното сражение да се е случило в навечерието или самото начало на войната, в тила на гръцката армия. На 894 страница от книжката на "Архивите Говорят" е споменат Стефан Чавдаров като неин ръководител, както и Таке Глигоров от Сяр (178 стр.), който е опълченец. Вероятно има и други, но въпрос на сериозно ровичкане е да се изкарат в списък всичките. След това Чавдаров продължава в 13-а Кукушка дружина, което предполага че Струмския отряд вече не съществува. Съществува възможност и този отряд да е разбит и преди 16 юни при някое от сраженията между реките Ангиста и Негрита.
                Малихери пукая!

                Comment


                  #9
                  Снимката е от книгата
                  Hellas and the Balkan wars
                  by D. J. Cassavetti.
                  With an introduction by the Hon. W. Pember Reeves;
                  with 10 maps and 74 illustrations.
                  Published 1914 by T. F. Unwin in London

                  Ей тука, в клуб Македония на Дир-а, сме го обсъждали преди 5-6 години.

                  Comment

                  Working...
                  X