PDA

Виж пълната версия : ВВС на България1951
07-08-2007, 20:09
Щом нещата стигнаха до открития печат могат да се пуснат и във форума за срам и позор на нашата армия...

Бойни самолети МиГ-21 не летят, останали без гуми

Пред провал е ангажиментът на България пред НАТО да дава бойни дежурства по т.нар. въздушна полиция, сигнализираха авиатори пред „24 часа" вчера.
Според този ангажимент два изтребителя се намират в постоянна бойна готовност. Екипажите дебнат в помещения на двадесетина метра от самолетите, при това облечени с височинни костюми. Досега дежурства давали изтребители МиГ-21 и МиГ-29. Ситуацията се усложнила, след като no-старите МиГ-21 били спрени от полети заради износени гуми. От няколко месеца командването на базата е направило заявка за нови гуми, но процедурата по доставката е изключително тромава, твърдят авиатори. По думите им през последните 1-2 месеца няколко комплекта по-читави гуми се въртели постоянно между екипажите на МиГ-21, но и те сдали багажа. В момента дежурствата са прехвърлени изцяло на по-съвременните МиГ-29. Доскоро летели шест машини. През летните месеци обаче някои от тях излезли в ремонт.
На практика за дежурствата по т.нар. въздушна полиция може да се разчита само на десетина пилоти от базата, твърдят авиатори. За да изпълнят задачите обаче, те трябвало да застъпват през 3-4 дни. Обикновено едно дежурство трае 12-13 ч и се заплаща по 3,60 лв. Доскоро изтребителите МиГ-29 пък не летяха, защото липсваха няколко ролки специална метализирана хартия. Върху нея лазер изписва евентуалните откази на системи и агрегати във въздуха.
От пресцентъра на МО потвърдиха сигнала за липсата на гуми за МиГ-21. Тези дни щял да бъде подписан договор, а до месец се очаквала доставката на гумите.

24 часа автор: ЛЮБОМИР ДЕНОВ

1951
11-08-2007, 00:38
Още една удърна статия от Любо Денов. Въпросният пилот, който се дава за пример напусна ВВС преди шест месеца и сега се проявява в частна авиокомпания.

Защо бягат въздушните ни асове?
Боен пилот напуска BBC, макар че има 2 г. до пенсия

ПРЕЗ юни хиляди гледаха в авиобаза Граф Игнатиево шоуто на американските "Буревестници".
Янките обраха овациите на публиката и си заминаха. Нашите летци не участваха в шоуто. Те са бойни пилоти, а не шоумени, коментираха генерали и с нескрита гордост заявиха, че ефектните изпълнения на американците не били никакъв проблем за родните авиатори.
Зад кадър останаха два факта: първо - че шестте изтребителя МиГ-29 на Графа не летят, и второ, че докато янките се рееха във висините, асовете от авиобазата бяха дежурни по паркинги?! Вместо да летят, те бяха натоварени с отговорната задача да пазят мястото, на което трябва да паркира някой VIP гост. Други пък развеждаха делегации из базата и тъй като владеят добре английски, бяха и преводачи.
А миговете не летяха заради една простотия. Някой бе пропуснал да достави поредната партида специална метализирана хартия, върху която се записват евентуалните откази във въздуха. В сравнение с разходите по ремонта на един двигател парите за стотина ролки от скъпоценната бумага са смешни - 10-15 хил. лева. Смешни-несмешни, но без тях спират полетите.
Това спиране обаче излиза златно на базата. Защото пилотите са като футболистите - ако не са играли няколко мача, твърдо сядат на скамейката, докато влязат във форма. Не знам колко излиза този лукс на спортистите, но за бойните пилоти разходите са огромни - поне 1,5-2 млн. лв. струва горивото за допълнителни тренировки.
Да се чудим ли тогава защо въздушни асове, с които би се гордяла всяка армия, напускат службата, без дори да изчакат 15-те години за пенсия?
Само от началото на тази година в елитната ни авиобаза Граф Игнатиево рапорти за уволнение са подали 2-ма капитани, един старши лейтенант и 1 лейтенант. Като изключим лейтенанта, който просто е разбрал, че тук няма да полети, останалите трима вече са добре обучени и тренирани пилоти. А капитанът е Петър Георгиев -истински въздушен ас. Още помня как като млад офицер Георгиев се гневеше срещу намерението на властта да закрие авиобаза Доброславци край София. Всяка европейска столица разполага с военна база за защита от въздушни пирати, твърдеше той и искрено жалеше за бракуваните изтребители МиГ-23.
През есента разбрах, че именно капитан Петър Георгиев е бил в двойката изтребители, които са прихванали самолета "шпионин", пратен от НАТО за проверка на бойната ни готовност.
Представям си обаче какво му е било на душата, за да напусне, без да изчака още 2 г. до пенсия. Колко ли му е било криво, за да се откаже от поне 400 лв. месечно до края на живота си, само и само да се махне от базата?!
Не се наемам да го съдя, че е избрал да лети за чужда фирма за поне 10 пъти повече пари. Той ги заслужава. Яд ме е на държавата, която не се научи да цени и пази талантите си.
Колцина са въздушните асове в без това орязаната ни армия? По неофициални данни не повече от 50. Но заплатите им са същите, както и на колегите им по звание и длъжност, които си веят крачолите по канцелариите. Разликата се измерва в едни 300-350 лв. - т. нар. летателни, които вземат всички авиатори, независимо дали са летели веднъж, или 100 пъти в годината.

Работната седмица на пилотите обаче не е 40, а 70-90 часа. Като извънредният труд обикновено не се заплаща. Миналата година в авиобаза Граф Игнатиево отпуснали по 200-300 лв. за двойната работна седмица, но това траяло само 2-3 месеца. Рискът, който съпътства всеки полет, няма как да го измерим в пари. Все едно да определим цена на човешкия живот.
За дежурствата по т. нар. въздушна полиция пилотите ни получават 3,60 лв. Нищо че дежурствата траят по 12-15 ч, а по правило през това време летците са облечени в специални височинни костюми. При температура 30 градуса костюмите почват да парят. Какво ли става при 40?!
Нима МО не може да осигури прилично заплащане на тези 50-ина човека?! На фона на разходите за отбрана и дори само на фона на онези 1-2 милиона, които неведнъж се дават бадева, за да влязат летците за пореден път във форма, парите за по-високи заплати са дребна работа.
Едно сравнение. Служителите от РВД (Ръководство на въздушно движение) например вземат по 4-5 пъти по-високи заплати, без да се излагат на толкова висок риск. А хората, които залагат живота си, за да охраняват въздушното ни пространство, получават малко повече от ватман в София?!

24 часа автор: ЛЮБОМИР ДЕНОВ

bsb
11-08-2007, 00:46
Чудя се защо четеш такива глупости. И още повече се чудя защо аз ги чета.

1951
10-09-2007, 17:08
Гърци или турци пазят небето ни след 5 г.
Това ще се случи, ако оставим родните BBC без нови изтребители

2012 г. Двойка гръцки изтребители каца на летище "Граф Игнатиево", за да поемат поредното дежурство по т. нар. въздушна полиция.

Пилотите отиват да отдъхнат, докато българските техници заредят машините с гориво и извършат задължителните проверки на най-важните системи и агрегати.

Наши пилоти не се забелязват нито на старта, нито в щаба. Десетина стари МиГ-29 и още толкова по-стари МиГ-21 са забутани в далечен ъгъл на авиобазата. Български летци няма, защото BBC са останали без изтребители. Поредното правителство е решило, че

държавата ни просто няма пари за нови самолети

Хората от високите етажи явно не са чели военните доктрини на водещите държави в НАТО, че националният суверенитет започва с въздушния суверенитет.

...Това не е фантастика. Както са тръгнали нещата, не след 5, само след 3-4 години армията ни ще изпадне в унизителното положение да не може сама да пази въздушните ни граници. И да прибягва до услугите на чужденци, ако и те да са наши съюзници по линия на НАТО.

Кои са аргументите в полза на това твърдение?

Първо, според авиационни специалисти животът на изтребителите, с които разполагаме, приключва през 2010-2012 г. Няколко по-читави машини биха могли да издържат още го-дина-две, което обаче не решава проблема.

В момента родните BBC разполагат само с 6 изправни изтребителя МиГ-29 и още толкова МиГ-21. Два от тях постоянно са ангажирани с дежурства по т. нар. въздушна полиция. Останалите летят, ако са годни, разбира се. Появи ли се и най-дребният дефект, липсва ли едно болтче, полетът се отменя. Така се случи в началото на лятото, когато свърши метализираната хартия, на която лазер изписва отказите по време на полет. Или когато

старичките МиГ-21 останаха без гуми

Сега в началото на есента, въпреки обещанията гуми и други консумативи все още няма и никой не се ангажира кога ще бъдат доставени. В това време летците ни, поемайки невероятен риск, продължават да носят дежурства за охрана на въздушните ни граници с 1-2 тренировъчни полета месечно. Мрачна статистика, която не носи нищо добро за безопасността на полетите.

Засега десетината изправни самолета вършат работа. Нито един от тях обаче не е оборудван с натовската система "свой-чужд". Не говорим за голямата електроника, с която разполагат съвременните западни модели. Как тогава ще участваме в съвместни операции на НАТО, какъвто ангажимент сме поели през 2004 г.?

Второ, както е тръгнало, изтребителната ни авиация съвсем скоро ще остане без въздушни асове. В Граф Игнатиево и в учебната база в Долна Митрополия стискат зъби и се надяват на бялата лястовица шепа ентусиасти.

По неофициални данни в момента BBC разполагат с около 20-ина пилоти, които криво-ляво поддържат форма за полети. Всички обаче са далече от натовския стандарт за поне 200 часа нальот годишно. Отгоре на всичко няма ресурси за обучение на млади летци. По-подготвените непрекъснато намаляват, а тези, които остават, са буквално смлени от дежурства и неизбежната всекидневна ангажираност.

Пилотите ни все по-често се изправят пред дилемата да продължават да се надяват

някои светъл ден да летят като колегите си от НАТО

и да получават възнаграждение, съответстващо на риска и натоварването, или да потърсят реализация на своя огромен потенциал в други по-безопасни и по-доходоносни области.

Така че дори да се случи чудо и се появи надежда за нови изтребители, няма да има кой да ги управлява. Тепърва ще трябва да заделяме луди пари за обучение на млади пилоти. Луди пари е меко казано. Малцина знаят, че 1 час във въздуха с МиГ-29 струва 20 000 долара. Още по-малко знаят, че пилот не се става за година-две. Действията във въздуха станаха толкова сложни, че изискват години напрегнато обучение, което не може да стане само в чужди школи.

Трето, ако все пак МС реши, че България има нужда от нови изтребители, процедурата за придобиването им вече е закъсняла. Теоретически съществува някакъв шанс да се навакса закъснението, но за тази цел търгът трябва да бъде обявен тази или най-късно в началото на следващата година. В Унгария процедурата по избор на нов изтребител трая 5 години, в Чехия - цели 7. Да не забравяме и факта, че от сключване на договора до доставката на първите изтребители ще минат поне 2-3 г.

А според План 2015 за организационното изграждане и модернизацията на армията първите нови изтребители трябва да постъпят на въоръжение през 2012 г. Пак в този план се сочи, че родните

BBC имат нужда от 20 многоцелеви изтребителя

Има индикации, че това правителство се отнася с огромни резерви към онази част от План 2015, която засяга придобиването на нови изтребители. Всеки опит на военния министър Веселин Близнаков да постави въпроса среща упорита съпротива най-вече от страна на червените членове на кабинета. Което означава, че процедура няма да бъде открита нито тази, нито следващата година.

Официалното обяснение на опонентите на идеята за нови самолети е липсата на пари. Все пак за купуването на една ескадрила от 20 самолета ще са нужни около 1,5 млрд. евро. Ако намалим бройката от 20 на 12-14, каквито гласове се чуват, цената ще падне до 1 млрд. евро. 12 обаче е санитарният минимум, под които покупката на нови изтребители губи смисъл. Сметката е проста: 2 за еър полисинг и 2 резерва, 2 за мисии и 2 резерва плюс 4 за тренировъчни полети пак по същата схема.

Много ли са обаче 1 млрд. евро? Ако трябва да ги плащаме накуп - безумно много. Коментара оставям на командващия сръбските BBC ген. Драган Катанич, който наскоро обяви, че Белград вече проучва пазара за покупка на нови многоцелеви изтребители. В интервю за тяхното списание "Отбрана" генералът казва: "Никой в днешно време не плаща такава сума накуп. Има възможности за покупка на лизинг, за размени, за двустранни междудържавни договори, за реинвестиции в инфраструктура чрез програми за офсет".

В Румъния ситуацията е същата. В момента северните ни съседи събират оферти от производителите, а военният им министър Теодор Мелешкану тези дни заяви, че догодина Букурещ ще вземе решение кой изтребител ще предпочете. В Хърватия процедурата вече е обявена и води люта битка между основните конкурента " Еврофайтер" и" Грипен".

Най-грубата сметка показва, че ако ние все nas стартираме процедура пo избор на нов многоцелеви изтребител догодина,

ще са нужни поне 2 години за проучване и преговори

Чехите например са разузнавали офертите по 200 технически параметъра. Смяната на правителството неминуемо ще забавя процеса поне с половин година. Което значи, че договор ще има през 2010 г. Ако сме достатъчно умни да договорим гратисен период от поне 2-3 г., значи плащанията ще започнат най-рано през 2013 г.

Отделно стои въпросът с разсрочването. Тази година Австрия купи 18 изтребителя "Еврофайтер" за 2 млрд. евро. Изплащането обаче е разпънато в рамките на 20 г. Което значи по 100 млн. на година. В нашия евентуален случай годишната вноска пада наполовина - по 50 млн. евро, което е по силата дори на тазгодишния ни военен бюджет.

Не гледайте цената в момента, а това, което ще ви струва в следващите 30-40 г., ми каза италианецът Маурицио ди Митри на тазгодишния авиосалон в Бурже. На толкова според него се изчислява животът на един съвременен многоцелеви изтребител.

Ако и тези 50 млн. евро се сторят непосилни на коалиционния ни кабинет, да заповядат гърците. Или турците, тъй като те си имат завод за Ф-16 край Анкара.

Само не си мислете, че това ще ни излезе по-евтино. Пълна заблуда е, че италиански изтребители пазят въздушното пространство На малка Словения без пари. Или че натов-ски пилоти рискуват живота си за небето на прибалтийските републики за тоя, дето клати гората.

Наемането на гръцки или турски самолети

ще ни струва почти колкото лизинга или покупката

на нови изтребители, твърдят водещи авиационни специалисти. Който се съмнява, да провери точните цифри. Така или иначе обаче максимата "Евтиното винаги излиза скъпо" в този случай се доказва по безапелационен начин. И ако парите все пак могат да се изчислят, то моралният удар върху гордостта и самочувствието на нацията не може да се измери.
P.S.: Тъй като напоследък морски Вълци натискат да купим 4 корвети за 700 млн. евро, не е лошо да се припомни, че един многоцелеви изтребител върши работата и на четирите кораба. Само дето той струва 4- 5 пъти по-евтино.

24 часа автор: ЛЮБОМИР ДЕНОВ

Пилот
10-09-2007, 17:21
1951, ако случайно знаеш, какво е положението с МиГ-29? Нали се договорихме с руснаците и започна ремонта на 16, вече имаме и 7-8 годни за полети... Но след този ремонт колко още години ще можем да ги ползваме? До 2015-2020? А ремонта включва ли и някаква модернизация освен GPS?

Vintersorg
10-09-2007, 17:40
Доколкото чух по медиите, двигатели на наши самолети са ремонтирани в руски заводи и в момента залежават по митниците, защото не са платени входните такси. Договорът за ремонта е подписан преди влизането ни в ЕС и тогава не са били нужни такива такси, но сега, като пълноправни членове (за разлика от Русия), трябва да приложим и тези норми. А казаха, че парите никак не са малко и в момента чарковете седят така...

gollum
10-09-2007, 17:50
Тъй като напоследък морски Вълци натискат да купим 4 корвети за 700 млн. евро, не е лошо да се припомни, че един многоцелеви изтребител върши работата и на четирите кораба. Само дето той струва 4- 5 пъти по-евтино.
На мен ми е интересно какво точно се има предвид в този абзац. Струва ми се очевидно, че един изтребител, пък бил и многоцелеви, едва ли може да върши работата дори на един подобен кораб, т.е. - не би могъл.

Пилот
10-09-2007, 18:07
На мен ми е интересно какво точно се има предвид в този абзац. Струва ми се очевидно, че един изтребител, пък бил и многоцелеви, едва ли може да върши работата дори на един подобен кораб, т.е. - не би могъл.
В зависимост от изтребителя, може да се направи доста работа - да се следят надводните кораби с радар, да се работи по цели с противокорабни ракети, да се осигурява ПВО на наши кораби. Само не може да се действа по подводници, но те не са много в нашето море ;) Лошото е само че корабът може да е в морето непрекъснато, а самолетът във въздуха - не.

Thorn
10-09-2007, 18:11
F-16 втора употреба!

gollum
10-09-2007, 18:12
Към това бих добавил, че корабът носи повече боеприпаси, макар че това в случая не е толкова важно. По-същественото - корабът може да спре и провери друг кораб, нещо, което самолетът очевидно не може да стори. Т.е. написаното в статията по този въпрос е глупост - един самолет не може да замени дори един такъв кораб. Така както корабът не може да замени самолета. Не е хубаво да се пишат подобин неща, дори и ако авторът на статията много си пада по авиацията.

Пилот
10-09-2007, 18:36
F-16 втора употреба!
Защо направо не се върнем на витлови изтребители? Ф-16 втора употреба означава тотално загробване на авиацията. МиГ-29 в нашият вариант е по-добър от Ф-16 втора употреба (блокове под 42). А дори е и по-млад от Ф-овете. Тъй че Ф-16 втора употреба ще ни излезе златно безполезен.


Към това бих добавил, че корабът носи повече боеприпаси, макар че това в случая не е толкова важно. По-същественото - корабът може да спре и провери друг кораб, нещо, което самолетът очевидно не може да стори. Т.е. написаното в статията по този въпрос е глупост - един самолет не може да замени дори един такъв кораб. Така както корабът не може да замени самолета.
С добро взаимодействие между сегашните ВМС, Гранична полиция и ВВС нови изтребители биха били по-доброто решение.
Колкото до боеприпасите - Ф-18 може да се накичи и с 4 Харпуна.

gollum
10-09-2007, 19:30
С добро взаимодействие между сегашните ВМС, Гранична полиция и ВВС нови изтребители биха били по-доброто решение. В какъв смисъл биха били "по-добро решение"? Изтребител не може да върши работата на кораб. Да, може да атакува морски цели, но не това е основната задача на корабите ни все пак. Да не говорим, че на тези кораби ще се подготвя и поддържа нивото на доста повече хора, отколкото на един изтребител. Впрочем, самият въпрос е поставен абсурдно - кораби или изтребители.


Колкото до боеприпасите - Ф-18 може да се накичи и с 4 Харпуна.
Възможно е. Но един кораб освен "харпуни" (или съответните други противокорабни ракети) носи и доста други въоръжения. А и по-важонто е, че може да е активен много повече време, отколкото един изтребител, а и както отбелязах, за разлика от изтребителя може да задържа и проверява кораби в морето, т.е. да служи за повече неща, отколкото за директна атака.

Сержант Алексей Воронин
10-09-2007, 21:50
В случая, както обикновено, става дума за това, да се отблъсне евентуално нападение... предполагам в парламента няма империалисти, решили да завладяват света. Всъщност реална заплаха не съществува, но сме членове на НАТО, все пак трябва да поддържаме някакъв авторитет... дори и да е "на гол тумбак чифте пищови". В този случай изтребителите са безспорно по-добро решение. Защо ли? защото те могат да следят цялата територия, че и акваторията, а корветите не са особено многофункционални, нямат много възможности за действие над Кюстендил, да речем. А изтребителите са по-удачни дори и само защото са четири пъти повече, и може да се парадира повече с тях. На хората им трябва по един хубав парад годишно, да прехвърчат редовно наши самолети над главите им, за да са горди и щастливи. На нас армията за това ни трябва. Ясно е, че няма да се използва "по предназначение"... изключваме спорадичните учения и малоумните "умиротворителни" мисии. Странно защо си мисля, че бойната ни авиация има нужда от повече внимание, под всякаква критика е.

А що се отнася до F-16 втора ръка - наистина, защо да не минем на витлови изтребители? :sm113: Американците самолети не нарязват. Като им мине службата, ги оставят "на склад" с десетки хиляди, имат си пустини хората. Ми така де, може пък да си намерят някой шаран да ги купи. Самолетите не са като виното, не стават по-добри като отлежат...

Thorn
10-09-2007, 22:23
Щото ако не вземем F-16 на "политическа цена'" ше се дадат престъпно много пари за безполезни играчки.

Може и Торнадо втора ръка!

Майтап Уили!

Сержант Алексей Воронин
10-09-2007, 22:35
Хм, наистина, има ли такова значение. Каквото и да купим, няма да станем суперсила, пък и няма и да го използваме. Освен на ученията. Няма кой да ни напада. А всеки самолет става за показване и патрулиране.

Въпросът е, кое е по-изгодно - да се купят нови самолети или да се ремонтират настоящите. Което и от двете да е по-изгодно, важното е да се изпълни по-скоро, та да може все пак нещо да лети.

hindenburg
10-09-2007, 22:39
Преди време се говореше ,че има вариант за закупуване на най-новите американски многоцелеви изтребители F-18 Super hornet.Някой може ли да каже нещо по въпроса?

Thorn
10-09-2007, 22:46
Слава богу, май се отказаха от тази безсрамна идея!

hindenburg
10-09-2007, 23:01
Стана ясно също че този модел изтребители F-18 Super hornet са с прекалено големи размери за нашето въздушно пространство и за базите с които разполагаме.
http://bg-science.info/view_military.php?id=6

1951
10-09-2007, 23:24
Хе, интересна дискусия е тръгнала...


1951, ако случайно знаеш, какво е положението с МиГ-29? Нали се договорихме с руснаците и започна ремонта на 16, вече имаме и 7-8 годни за полети... Но след този ремонт колко още години ще можем да ги ползваме? До 2015-2020? А ремонта включва ли и някаква модернизация освен GPS?

Нещата до голяма степен са такива, каквито ги описва Vintersorg - нещата се бавят поради неизчистена бумащина. Причините за това са две - немърливост и умишлено пречене от заинтересовани кръгове. Доста хора биха били доволни на провал на работата по миГ-29 по очевадни причини.
Иначе за сега се говори само за КВР и удължаване на ресурс. Приказва се и за модернизация - малка или средна. Дай Боже!


Т.е. написаното в статията по този въпрос е глупост - един самолет не може да замени дори един такъв кораб. Така както корабът не може да замени самолета. Не е хубаво да се пишат подобин неща, дори и ако авторът на статията много си пада по авиацията.

Автора на статията не обича авиацията, а обича това това, което заинтересованите кръгове му дават. Как да е.
Важното е, че в случая е прав.
За съжаление нещата са поставени на такива везни - или корвети или многоцелеви изтребители в обозримо бъдеще.
Та сега нещата са такива. Тъй като ни върнаха сестрите от Либия ще трябва да си купим френски корвети. Няма мърдане.
За условията на Черно море един свестен боен самолет върши досат повече работа от каквато и да е корвета. Освен това корветата си седи само в морето. А я да си представим вариант в който ни се наложи да действаме в Македония. Какво ще правят тези корвети? Ще плашат чайките...
Що се отнася до спирането на други кораби, охрана на някакви интереси в Черно море, охрана на границите ни.
Първо си има гранична полиция, която както чувам ще се сдобие по евро линия с нови хубави катери. Второ си имаме разни фрегати изкопаеми, която (даже е добре да купим още една от Белгия) добре си върши работата и да плаши чайките и да ходи чат пат на мисии зад граница.


Стана ясно също че този модел изтребители F-18 Super hornet са с прекалено големи размери за нашето въздушно пространство и за базите с които разполагаме.
http://bg-science.info/view_military.php?id=6

Статията е левашка и глупава!
Super Hornet-a въобще не е толкова голям самолет. Май съм сред малкото хора в България, който се е запознавал със самолето от близо и на живо. Нормален самолет си е и изводи от типа "този е прекалено голям/малък за нас" са късогледи. Все пак няма да купуваме Ту-160... Да това би бил голям самолет за нас. :1087:

Сержант Алексей Воронин
10-09-2007, 23:37
Super Hornet е най-големият от хорнетите. Едно сравнение:

F/A-18E/F
дължина 18.31м
разпереност 13.62м

МиГ-29
дължина 17.37м
разпереност 11.4м

Доколкото си спомням от разни списания, дори и вкарването на миг-овете в укритията е проблем, а краищата на крилата едва не задират. Ще ни трябват нови укрития. :clown:

Защо пък, супер хорнета може и да е вариант. Важно е да се прецени кой вариант най си заслужава парите, както и кои са самолетите, които биха изкарали най-дълго на служба, били те нови или втора ръка. Трябва да е финансово изгодно :)

1951
10-09-2007, 23:42
Доколкото си спомням от разни списания, дори и вкарването на миг-овете в укритията е проблем, а краищата на крилата едва не задират.

Да, но Super Hornet-ите могат да си сгъват нагоре краищата на полукрилата.

gollum
11-09-2007, 10:32
Е, ако поставяш нещата в алтернативна ситуация - или кораби, или изтребители, то съм склонен да се съглася и то не защото смятам, че изтребителите могат да вършат корабната работа, а защото вече има някакво количество кораби, но явно липсват каквито и да е перспективи пред изтребителната авиация.

Thorn
11-09-2007, 12:06
Близнаков спря да се бори за париСтанишев отрязал военния министър за новите кораби и самолети

Военният министър Веселин Близнаков официално обяви, че спира да се бори за повече средства за отбрана.
"Образованието, здравеопазването и другите социални нужди трябва да бъдат приоритет за страната", заяви вчера военният министър след срещата си с монголския си колега Мишиг Сономпил. Близнаков обаче отново каза, че бюджетът за отбрана за следваща година трябва да се реши от Съвета на тройната коалиция. Досега той периодично обявяваше, че ще настоява за повече средства, за да може да стартират проекти за модернизация.
След скандалите с бившия министър на икономиката Румен Овчаров премиерът Сергей Станишев лично обяви, че ще отговаря за стартирането на проектите за модернизацията на армията. Според източници от МС премиерът е отказал увеличаването на БВП за отбрана и стартиране на проектите за придобиване на нови корвети за ВВС и нови изтребители за армията.
Ако бюджетът и за следващата година остане в рамките на 2.3% от БВП, ще се наложат ограничения и ще се извърши трансформация на въоръжените сили, каза Близнаков. В рамките на подобен бюджет не е възможно да започнат нови проекти в областта на модернизацията на въоръжените ни сили.
Министърът добави още, че 75% от разходите на МО са за текуща издръжка на военнослужещите. През миналата година при сформирането на бюджета за тази Близнаков обяви, че 50% от парите отиват за заплати и осигуровки. Средствата за войската за 2007 г. са около 1 млрд. лева.
България ще плати митото на седем ремонтирани двигателя за изтребителите ни МиГ 29, които са доставени по договора с руската корпорация РСК-МиГ. Двигателите обаче в момента са задържани на пловдивската митница. Близнаков обясни, че сумата за митото никак не е малка, но не пожела да уточни конкретната цифра. Тази сума не е отчетена и в договора с РСК-МиГ и ще се покрие от бюджета на МО. Плащането на митото се налага заради разпоредба на Европейския съюз, която е влязла в сила от началото на годината. Договорът обаче бе подписан миналата година.

Сержант Алексей Воронин
11-09-2007, 13:38
Да, но Super Hornet-ите могат да си сгъват нагоре краищата на полукрилата.:1087: Вярно... не бях се сетил :tongue5:

Както изглежда, и в близките години няма да имаме самолети. Long live Станишев & Co :x

Amazon
11-09-2007, 15:00
Като ще си връщаме услугата на франсетата, дали ще купим от тях Growind, или Рафали няма значение. Даже повече ще се зарадват ако купим самолетите, защото корветите ще се произвеждат в България, а хвъркалата са си във Франция.
Но ако трябва да се избира между самолети-корвета, аз съм твърдо за самолетите, въпреки че съм фен на Growind, заради всички изброени по-горе аргументи.

Thorn
11-09-2007, 15:17
И едното е излишно и другото. На нас ни трябва нормално мотострелково съединение с достатъчна и надеждна техника, достатъчно и надеждни комуникационни средства и хеликоптери. Въпреки, че не съм сигурен, че дъртите кугари бяха най добрия избор.

За еър полисинг върши работа буквално какъвто и да е реактивен изтребител и понеже по политически причини не може да вземем руски, то нека поне да е нещо евтино западно. А по-евтино от F-16 няма да има.

Флот, различен от стражеви кораби ни е напълно излишен.

И изобщо кажете ми някаква реална бойна задача, за която биха били необходими ескадрила съвременни изтребители или пък флот. И моля, нека да е различна от участие в учения и в неизвестно кому нужни мисии, като тази на Ванделаар в Ливан.

gollum
11-09-2007, 15:23
Торн, този въпрос вече май сме го обсъждали не веднъж и сигурно всеки пак ще си остане на собственото мнение. Погледнато откъм сегашната ситуация може да се каже, че общо взето цялата армия е излишна. Особено ако се сравни каква част от БВП се разходва за поддръжка и каква "полза" може да се извлече от нея. Но ако се мисли в перспектива и все пак се реши, че в някакъв момент България може и да има нужда от собствени, национални въоръжени сили, то тогава трябват някакви съвременни изтребители и кораби. Предназначението им ще е да поддържат нивото на подготовка и да се подготвят нови специалисти от съответните военни професии. Разбира се, същият този поглед в перспектива може да заключи, че България няма нужда от национални въоръжени сили, защото в бъдеще ЕС ще се слива все повече и съответно ще има над национални въоръжени сили, общи за съюза. Тогава остава въпроса какво място ще имат български военни в тези сили и той пак е свързан с въпросната поддръжка на съответните специалисти, т.е. с необходимост от закупуване на нова военна техника.

Thorn
11-09-2007, 15:45
Ако има наднационални въоръжени сили, то те ще се плащат от наднационален бюджет. И българското мнение по въпроса какви самолети да се купят с тези пари ще бъде неуместно, още повече, че в близките десетиелетия, това може да бъде само Юрофайтъра или със значително по-малка вероятност - Рафал. Шансът САЩ да пробутат в Европа F-35, освен в Англия е малък, особено за бъдещи общоевропейски ВВС.

gollum
11-09-2007, 15:48
Така или иначе и да ги има (а сигурно ще ги има ако ЕС продължава да се развива), то те ще се появят след време, вероятно поне след 5-10 години, а може би и доста повече. Естествено, че ще се издържат от бюджета на ЕС. Въпросът е, че в тях ще участват вероятно представители на всички национални държави в ЕС. От тази гледна точка всяка държава ще може да участва само дотолкова, доколкото има подготвени кадри. А за да има такива и след десет и повече години, тя трябва да разполага в националната си армия със съответната техника.

Thorn
11-09-2007, 16:02
тя трябва да разполага в националната си армия със съответната техника.

Представям си група гръцки или холандски пилоти, обучавани на F-16, няколко англичани и германци с Юрофайтър, унгарци с Грипен и франсета с Рафал.

Amazon
11-09-2007, 17:13
Представям си група гръцки или холандски пилоти, обучавани на F-16, няколко англичани и германци с Юрофайтър, унгарци с Грипен и франсета с Рафал.
Добре обучените пилоти, много лесно минават от един тип изтребител на друг. Дори и да има цяло поколение разлика между самолетите.
Все пак никой не открива топлата вода и основните прибори и похвати за управление са идентични.
Прав си, че Ф-16 ни върши идеална работа и аз много го харесвам този самолет, обаче самолети на старо според мен е абсолютен автогол. Колко е остатъчният ресурс? Десет години? Ние мислим за 40 напред. Колко време вече ни служи МиГ-21? Колко пари ще отидат за потдръжка? Как ще седят нещата с осигуряване резервни части на спрян от производство самолет? Ами ако се наложи да заменим загубена машина, откъде ще я вземем?
Така че, колкото и да е "политическа" цената, пак има вероятност в крайна сметка този вариант да не излезе особено по-евтин. Още повече, че ако ще е "политическа" цена по-добре да бъде за Тайфун примерно, с 20 годишен период на изплащане. Единственото положително на Ф-16 е, че ще може да си ремонтираме самолетите при южните комшии.
И спрете вече с това, че по политически причини трябва да изключим руските машини. В случая няма такова нещо. Гърция си купува руска военна техника, Турция също, САЩ купуват разработки, половината авионика на новите руски самолети се произвежда основно във Франция. Има френско-руски концерн за производство на двигатели за новият бизнезджет на Сухой, който вече е готов и има поръчки за него. Основни титанови части за Боинг и Еърбъс се произвеждат в Русия. Двигателите на ракетите с които Боинг изкарват спътници са руски. Да не продължавам, че мога да изпиша още много примери. За какви политически съображения става въпрос при нас? Няма такова нещо, ние и по-точно комисионерите ни просто в момента гледат в друга посока.
Ако има търг, там трябва да участва и руска техника. А дали биха спечелили, това е друга бира. Има си специалисти, които взимат заплати за тая работа, иама си лобисти и комисионери - като навсякъде по света.

1951
12-09-2007, 00:55
Като ще си връщаме услугата на франсетата, дали ще купим от тях Growind, или Рафали няма значение.

Системата е следната - работата с корветите е готова опечена. Френчитата спечелиха порно конкурса и от година и нещо чакат да се подпише договора.
Работата с изтребителя едно, че е някъде далеч в бъдещето и второ играта ще е мноооого по-сериозна отколкото при корветите. Е вярно, че изтребителната програма ще струва двойно и тройно на корветната.


А по-евтино от F-16 няма да има.

Абееее зависи. Реално самолета е скъп за закупуване и не евтин за експлоатация. Ако ни го подарят или ни ги подаря ще са евтини за първоначалното придобиване. Обаче това не е нищо, тъй като ако погледнеш цената на един изтребител за даден период на експлоатация, основните разходи идват от експлоатацията, а не от първоначалното закупуване.


Шансът САЩ да пробутат в Европа F-35, освен в Англия е малък, особено за бъдещи общоевропейски ВВС.

F-35 e 90% "набутан" и в Италия и Холандия. От там има доста прилични шансове в Дания и Норвегия. Турция не я броим.

Въобще въпроса за закупуването на нов многоцелев боен самолет е сложен и важен. За всеки от потенциалните участниците има измислен сериозен негативен факт:
Gripen е малък
Eurofighter e скъп
F-16 e стар
Super Hornet е голям
Rafаle e.... френски :tdown
Реално обаче всичко е доста, доста по-сложно и всеки един е подходящ, но просто трябва да разберем какво ни трябва.

tonev
12-09-2007, 01:03
работата с корветите е 90% изгоряла. уви.
миг и су са руски...

Amazon
12-09-2007, 13:33
Rafаle e.... френски :tdown
Остави, че е френски, но е и най-скъпият от всички, с изключение на Супер Хорнета. С повече от $20 млн. е по-скъп дори от Тайфуна! :tdown

naiden stoitsov
12-09-2007, 20:34
CDSD

Dragoon
12-09-2007, 20:39
Остави, че е френски, но е и най-скъпият от всички, с изключение на Супер Хорнета. С повече от $20 млн. е по-скъп дори от Тайфуна! :tdown
Aха, сигурен ли си? Супер Хорнет ни предлагат на цена около $74млн. бройката, а на Рафал цената вече прехвърли $100млн. Без въоръжението и самолетообслужващата техника.

Thorn
12-09-2007, 20:59
Супер. А целият бюджетен излишък е около милиард и половина долара - т.е. горе-долу колкото една ескадрила от скъпите тенекии! За него претендират учители, лекари, пенсионери и т.н., но според вас за предпочитане са 20 тенекиени безполезни играчки за момченца с лампази!

Dragoon
12-09-2007, 21:07
Ако се осигури ремонт и "малка модернизация" на МиГ-29 ще се охарчим с не повече от $200млн., само че и руснаците ни въртят игрички. А изтребител за ПВО в момента ни е нужен много повече отколкото можеш да си представиш. :nod:

работата с корветите е 90% изгоряла.
Други неща чувам от познатите ми моряци. Че договорът на практика е пред подписване, но все още се пази в тайна именно заради протестите за ниските заплати на учители, лекари и т.н.

Amazon
12-09-2007, 22:39
Aха, сигурен ли си? Супер Хорнет ни предлагат на цена около $74млн. бройката, а на Рафал цената вече прехвърли $100млн. Без въоръжението и самолетообслужващата техника.
Рафал наистина е над $100 млн. а Евробоеца е 70-80 млн. Разбира се това е цена без ракетите и бомбите, обучение и обслужваща техника. Така че и за двата самолета трябва да слагаме по 30% отгоре, само за разходи по придобиване. Иначе това което знам за Супер Хорнета е цена от $120 млн. От теб разбирам, че са ни го предлагали за цена $74 млн. Това официално ли е? Както и де е. Няма значение. Нито можем да си го позволим дори при тази цена, а и дори така струва колкото два броя МиГ-29К и е с около 15 млн. по-скъп от Су-30(МКБ).

1951
13-09-2007, 14:41
работата с корветите е 90% изгоряла.

Toва, че в момента няма пари не значи нищо. Както казах френчитата са си опекли работата и в момента просто се чака последният решителен натиск от френска страна. След като всичко е готово Саркози ще посети България. ще бъде награден с няколко кила ордени и медали за сестрите и ще подпише договора за корветите.
Според мен всичко това ще стане в рамките на 6 - 9 месеца.


Остави, че е френски, но е и най-скъпият от всички, с изключение на Супер Хорнета.

Super Hornet-a ни бе предлаган на възможно най-изгодната оферта - oколо $60 млн. на машина, което беше доста близко до официалната цена за US Navy тогава ($54 млн.). Сега цените са паднали още повече и по последни данни Бoeing предлагаше F/A-18E/F на флота за по $49.9 млн. парчето.
Обаче това са цените на самите машини. Резервни части, въоръжение, обучение и всичко друго е отделно.


Ако се осигури ремонт и "малка модернизация" на МиГ-29 ще се охарчим с не повече от $200млн.

Всъщност под $100 млн. и то не за "малка", а за "средна" модернизация. Тоест нещо от типа на словашката.

bigbeer
02-03-2008, 04:41
Има да ги "модернизират" поне 3-4 години ако съдим от практиката на руснаците в последно време.Ако след "модернизацията" въобще успеят да полетят.Като падне и сегашното ни (триумвиратно) правителство и отхвърлим вече сключените договори за петроло-газо провода,вследствие на политически игрички има да си ги чакаме още поне няколко годинки.До тогава или Миг-Мапо и компания ще са фалирали,или машините ще са за нов ремонт.После ще ги изгубят,ще ги подменят със сходни(с различна авионика) за която нямаме обучени пилоти (те наличните до това време ще са в пенсия) и когато си ги получим ще са "морално остарели". - Винаги съм мразел конкретно този скудоумен израз,но какво да правя като е навлязъл в разговорната практика.

багатур
02-03-2008, 21:37
Така и така имаме ВВС само на книга, и щом ще са ограничени като количество до една ескадрила то няма смисъл да се вземат морално остарели самолети като Ф-16, Ф-18 или Миг-29, Рафал не искам да го мисля той при целия френски напън не е по-добър от изброените. Най-умното което можем да направим е да издрапаме още няколко години с каквото има и да преминем на Ф-35, който като цена и възможности за развитие през ХХІ в. най-добре ще ни свърши работа! Еврофайтър е добър вариант но цената му от 70 млн. евро бр. е непосилна за нас.

Пилот
02-03-2008, 21:46
Така и така имаме ВВС само на книга, и щом ще са ограничени като количество до една ескадрила то няма смисъл да се вземат морално остарели самолети като Ф-16, Ф-18 или Миг-29, Рафал не искам да го мисля той при целия френски напън не е по-добър от изброените. Най-умното което можем да направим е да издрапаме още няколко години с каквото има и да преминем на Ф-35, който като цена и възможности за развитие през ХХІ в. най-добре ще ни свърши работа! Еврофайтър е добър вариант но цената му от 70 млн. евро бр. е непосилна за нас.
Еврофайтъра може направо да е безплатен в сравнение с това, което може накрая да струва Ф-35. А и за Ф-35 има да чакаме доста.
Иначе MиГ-29 лети, в Криле има повече информация -> http://airgroup2000.com/forum/viewtopic.php?t=5439&start=435

багатур
03-03-2008, 00:31
Еврофайтъра може направо да е безплатен в сравнение с това, което може накрая да струва Ф-35. А и за Ф-35 има да чакаме доста.
Иначе MиГ-29 лети, в Криле има повече информация -> http://airgroup2000.com/forum/viewtopic.php?t=5439&start=435
Миг-29 като всичко руско е с отчайваща авионика, а напоследък май и планера не правят като хората(Алжир върна за дооправяне доставените преди година 29-ки). Що се отнася за вероятноста Ф-35 да бъде суперскъп, дори сравнен с Еврофайтър това е малко вероятно поради простия факт че се очакват около 3000бр.това е масово производство което сваля цената! Да не забравяме, че именно това е изначалната концепция на Ф-35- лек, многофункционален масов самолет с елементи на "стелт"! Това не е Ф-22 който е първопроходеца на изтребителите 5 поколение, и е опитна платформа за много от конструктивните и технологични решения приложени при "35"-цата с което се обяснява и баснословната му ценаот 300млн. долара бр.! Но дори и за тези пари има луди да го купят - Япония, Австралия и др.богати клиенти. Тук бих искал да задам въпрос" Оправдана ли е тази "стелт мания", едва ли не панацеята в новите оръжейни системи? Руснаците упорито твърдят, че могат всичко да видят и чуят, че тези технологии дават предимство само пред страни от третия свят...

кало
03-03-2008, 00:51
Миг-29 като всичко руско е с отчайваща авионика, а напоследък май и планера не правят като хората(Алжир върна за дооправяне доставените преди година 29-ки).

Нищо отчайващо няма в авиониката на МИГ-29, особено за някой, поне мъничко грамотен в авиационната сфера. (колкото до израза "всичко руско е с отчайваща авионика", то поне аз досега не съм забелязал авионика във водката си, нито пък много отчаяние. поне не често, де).
Иначе, оригиналния 9-12 просто е остарял. 9-13 - също. Затова се и правят разни СМТ-та, например. Скандалът с Алжир (никой не е връщал мигове оттам) тръгна, защото французите не могат да преживеят как част от тяхна територия (бивша, де) няма да си купува френски самолети. Всъщност проблем няма - след преглед на самолетите в Русия, и в Алжир, те са приети за експлоатация, при това са експлоатирани здраво - за няколко месеца - по няколстотин часа на машина. След което, разни среди в Алжир вдигнаха шума - части от самолетите - например фюзелажите, били стари. Всъщност това е било ясно още в договора - направените за Алжир СМТ са наистина с фюзелажи, произведени в началото на 90-те. Това не ги прави по-зле или нещо подобно. Просто поредната политическа история, с цел икономически интереси. Разбира се, проблемът е и в недобрия маркетинг на руснаците, но няма нищо общо с качествата на самолета, още повече бойните му качества.

bigbeer
03-03-2008, 06:45
Момчета ерата на пилотираните машини и на летците герои е история.Никой жив пилот не би издържал претоварванията нужни за оцеляване в битка с безпилотен(умен)прехващач.Отделно,скапването на аеродинамиката от наличието на пилотска кабина и дебаланса в центровката.Каквото и да направят за многострадалната ни авиация ще е загробване на пари в нечии джобове.Каквото и да кажем тук,че си остане само като "умна" приказка.Истината е да изпратим на скъпо,но качествено обучение кадри,които след години евентуално да сложат малко ред в хаоса.А до тогава можем да вземем едни наистина добри тренировъчни машини с многоцелево приложение,защото битката трае секунди,в най лошия случай часове,а армия се гради за векове.Както немците доказаха през ВСВ,далеч по важно от количеството и качеството на техниката са редица други фактори.Ние не можем да победим в евентуална война с количество,нямаме пари за ултрамодерна техника,нито база за да я поддържаме,а само на един гол боен дух в днешно време не може да се разчита.Остава ни професионализъм и добра организация.Което значи скъпо обучение и редовни тренировки.Къде скачаме на Ф-35 с 9 пролетени часа средно,на боен пилот годишно?Или с тях ще плашим гаргите ?Братушките дадоха десетки милиони жертви за да стигнат до извода "Не числом ,а умением"Ние това не можем да си го позволим.Истината е една-или трябва да бъдем добре подготвени,или ще изчезнем като нация.Да ни е честит празника.

Пилот
03-03-2008, 11:24
Лично аз имам сериозни съмнения, че нещо безпилотно ще навлезе масово в сферата на бой въздух/въздух. Безпилотният самолет може да издържи повече претоварване, но едва ли нещо над 12-15 g. От друга страна, съвременните ракети за близък въздушен бой може съвсем спокойно да изкарат до 25g.
Отделен е въпросът, че един безпилотен самолет се командва от земята, а това води до много недостатъци кога насреща си безпилотника има високотехнологичен противник. Силна РЕБ и безпилотния самолет губи връзка със земята и вече е просто падащо желязо. Или пък се удря директно командния пункт, хоп и целият флот от самолети е загубен.

кало
03-03-2008, 14:01
Момчета ерата на пилотираните машини и на летците герои е история.Никой жив пилот не би издържал претоварванията нужни за оцеляване в битка с безпилотен(умен)прехващач.


много филми гледаш. именно в БВБ никой засега не помисля за безпилотни самолети. Ерата на пилотираните бойни самолети ще продължи минимум още 40 години.

Dinain
03-03-2008, 16:45
ОТ

Силна РЕБ и безпилотния самолет губи връзка със земята и вече е просто падащо желязо. Или пък се удря директно командния пункт, хоп и целият флот от самолети е загубен.
В момента летящи над Афганистан безпилотни апарати се насочват от територията на САЩ, така че удрянето по командния пункт не е толкова проста работа ;) Освен това, напредват и все повече разработките на автономни системи.
Предимствата на БЛА е във времето за подготовка на пилот (което играе роля предимно в "истинските" [както е модно да се наричат] войни, когато пилотите свършват много по-бързо от самолетите) и в липсата на риск от пленяване на пилота, с което се избягват редица дипломатически и морални дилеми, когато конфликтът е с някаква терористична организация.
/ОТ

Пилот
03-03-2008, 18:25
Все пак казах високотехнологичен конфликт, не САЩ на талибани :p

Иначе ако противникът е на ниво калашников+максимум лаптоп с гугълърт безпилотните самолети нямат проблеми, тук съм съгласен.

П.П. Все пак във въздуха май резултатът е все още 1 на 0 в полза на пилотируемите самолети (МиГ-25 и онзи Предатър) :)

Dinain
03-03-2008, 18:44
Не става дума за талибани и не, а за разстояния. Казвам че БЛА могат да се насочват от другия край на света, от различни и по всяка вероятност взаимозаменями пунктове - така че това удряне на командния център не проста работа. Особено ако са (многото) в бункери на 30 метра под земята ;)

Юлиан Август
03-03-2008, 19:01
А как се гарантира сигурността на връзката ? Не в смисъл, някой да я манипулира, а как да се гарантира непрекъснатостта и качеството... ;)
Но тъй или инак България е много далече от възможността да поддържа такива технологии. За нея е скъп час-полет дори и на изтребители от класа МиГ/F-16.

bigbeer
03-03-2008, 20:09
1/За мой срам трябва да призная,че филми не гледам последните 5-6 години.Така,че това с филмите го приемам като приятелска закачка.
2/Електрониката на пилотируем апарат е много по уязвима от компактната и сериозно защитена такава на безпилотния.Да не споменавам противопретоварващите и животоподдържащи системи.
3/Напоследък връзката на безпилотни апарати от подобен тип е само за свръхточно позициониране.Останалото го правят така наречените "адаптивни мозъци"Тоест за не-ползващите фантастика да обесня-това са изцяло автономни системи контролиращи апарата и взимащи решения с невероятна за жив човек скорост,те са временно независими от какъвто и да било команден център.Това не са ви безпилотните мишени които до преди петнайсетина години произвеждахме,а продукт на десетки години проучвания и развитите от най-цненените мозъси на миналия век.
4/в постовете които коментирах се говореше за период от следващите 30 и повече години,нека изчакаме и сами ще прецените доколко съм фантазирал :)
5/компактната електроника става все по евтина,а поддръжката и обслужването на подобен апарат са в неизмеримо по евтини от тази на стандартен многоцелеви пилотируем такъв.Да не говорим за минималните изисквания към далеч по малко уязвимите стартови ускорители сравнени със стандартна излетна писта.
6/както вече беше отбелязано загубата на такъв апарат е далеч по малка отколкото тази на пилотируем.
7/най-честата причина за аварии,а именно:-човешката греша е сведена до минимум,като е ограничена само във фазата на предполетна подготовка.
8/ и далеч не най важното.Не чух никакъв коментар относно идеята за изграждане на флот от многоцелеви машини предназначени предимно за учебни цели и обучаването на висококвалифицирани професионални кадри.Максимата "Повече пот в подготовката,по-малко кръв в боя"не е моя фантазия.


Все пак във въздуха май резултатът е все още 1 на 0 в полза на пилотируемите самолети (МиГ-25 и онзи Предатър) :)

Пилоте,къде набърка дърт летящ слон като МиГ-25 в съвременния въздушен бой ?Че той дори не можеше даже да ускори над наша територия.Нали за това ги върнахме на братушките преди повече от 20 години ?Не го очаквах от ерудит като теб това.http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D0%93-25#.D0.92_.D0.91.D1.8A.D0.BB.D0.B3.D0.B0.D1.80.D0. B8.D1.8F

кало
03-03-2008, 21:25
"Електрониката" и на пилотируеми и на БПЛА е еднаква. Изкуствен интелект се прилага в БПЛА, но засега в много малка степен. Почти всяка една секунда от полета им е контролира и управлява от оператор.

Пилот не бърка нищо. Има случай, при който иракски МиГ-25 свали някакъв БПЛА. ОТ - освен това са глупости и приказките, че "не ускорявал на наша територия". Върнахме 25-ците на руснаците, защото просто от такъв тип разузнавателен самолет нашите ВВС, вече извън Варшавския договор, нямаха нужда. Получихме прекрасни 5 броя МиГ-23МЛД, които твърде рано си отидоха.

Пилот
03-03-2008, 21:40
Да отбележа - иракският МиГ-25 сваля с Р-60 един Предатър над южната зона забранена за полети (май беше 2002). Предатъра засича МиГ-а и пуска Стингър, но на последния му свършва горивото преди да е стигнал и не успява да свали МиГ-а. Това май е единственият бой възду-въздих между безпилотнен и пилотируем самолет.

bigbeer
03-03-2008, 22:02
"Електрониката" и на пилотируеми и на БПЛА е еднаква. Изкуствен интелект се прилага в БПЛА, но засега в много малка степен. Почти всяка една секунда от полета им е контролира и управлява от оператор.

Пилот не бърка нищо. Има случай, при който иракски МиГ-25 свали някакъв БПЛА. ОТ - освен това са глупости и приказките, че "не ускорявал на наша територия". Върнахме 25-ците на руснаците, защото просто от такъв тип разузнавателен самолет нашите ВВС, вече извън Варшавския договор, нямаха нужда. Получихме прекрасни 5 броя МиГ-23МЛД, които твърде рано си отидоха.

Kalo,бате доскоро имаше случаи прелитащи птици да "свалят" реактивен самолет и то не единични,това значи ли ,че чайките са най-добрите прехващачи?Относно "глупостите" за ускорението:-знаеш колко ни е територията,имаш и ТТ данните на "нашите" бивши 25-ци сметни си сам,какво разстояние му трябва за да стабилизира при излитане и каква е минимално допустимата скорост за да не се срине.Не е нужно да замазваш гафа на Пилота,аз съм правил далеч по големи,включително и в този форум-лошо няма,всеки бърка.По отношение контрола на полета при "БПЛА" вероятно акцентираш конкретно за използваните резузнавателни такива,за които основното е да изпращат информация в реално време-от там и особеностите при контрола на полета им.Позшири малко спектъра,нека не забравяме,че хамериканците имат близо 40 години практика с (верно елементарни ИИ версии) използвани за насочване на крилатите им стратегически ракети,които определено са си "БПЛА".Отново ти натвърдям,че говорех за след 30+години като възможна перспектива.


Да отбележа - иракският МиГ-25 сваля с Р-60 един Предатър над южната зона забранена за полети (май беше 2002). Предатъра засича МиГ-а и пуска Стингър, но на последния му свършва горивото преди да е стигнал и не успява да свали МиГ-а. Това май е единственият бой възду-въздих между безпилотнен и пилотируем самолет.
Изключенията оформят правило само когато станат достатъчно много,а както само отбеляза това е единичен случай.Аз просто посочих несъответствието за тема в която си спекулираме по повод бъдещето на бойната ни авиация да даваме пример с машина летяла по времето на ученическите години на майка ми.Съгласи се ,че си е вид гаф.Ако го беше писал бай Онзи от Горно Нанадолнище можеше и да мине.За Теб е непростимо.

Юлиан Август
03-03-2008, 22:47
bigbeer, много бързате и съответно много неточности и смехории излизат.
Първо, много бързате за т.н. бъдеще- все още е неясно как ще изглеждат бъдещите прехващачи. Това, че се работи в определена област нищо не значи- безпилотните прехващачи са само идея, така както идеи в авиацията много и моментни увлечения на практика са се сгромолясвали, така може да стане и с тая. Да припомним, че преди 40 години някои хора са виждали всички самолети вертикално излитащи, други отписаха бордовите оръдия като морално остарели и ги премахнаха, за да ги върнат после, бъдещето е описвано като такова на стратосферните свръзвукови изтребител-прехващачи, а какво стана ?

Второ, за Миг 25 няма толкова чак толкова много да се чете, че да го домързи човек, но пък после няма да се черви да говори такива дивотии за "разтояние да се стабилизира" и пр. А ще разбере, че режимът на разузнавателния МиГ е доста по-различен от този на изтребителя, а и дори и първия си маневрира отлично на наша територия.

кало
03-03-2008, 22:56
Уважаеми bigbeer, никак няма да е лошо да се запознаеш както с някои основни понятия в авиацията и авиационната история, така и по-специално с опита от експлоатация на МиГ-25РБ у нас, както и с това що е то МиГ-25РБ и РБУ. От досегашните ти постове никак не личи да имаш и частица подобни познания. Евентуално, след това запознанство (което очевидно ще бъде за теб навлизане в един нов и напълно непознат свят), би могъл да си позволиш да спориш на тази тема и дори да даваш оценки що е то "гаф" и що не е. на този етап е очевидно, че дискусия на авиационна тема с теб не само няма смисъл, но е и невъзможна.


не мога да се сдържа да не отбележа, че всяка една думичка от това:


Kalo,бате доскоро имаше случаи прелитащи птици да "свалят" реактивен самолет и то не единични,това значи ли ,че чайките са най-добрите прехващачи?Относно "глупостите" за ускорението:-знаеш колко ни е територията,имаш и ТТ данните на "нашите" бивши 25-ци сметни си сам,какво разстояние му трябва за да стабилизира при излитане и каква е минимално допустимата скорост за да не се срине.Не е нужно да замазваш гафа на Пилота,аз съм правил далеч по големи,включително и в този форум-лошо няма,всеки бърка.По отношение контрола на полета при "БПЛА" вероятно акцентираш конкретно за използваните резузнавателни такива,за които основното е да изпращат информация в реално време-от там и особеностите при контрола на полета им.Позшири малко спектъра,нека не забравяме,че хамериканците имат близо 40 години практика с (верно елементарни ИИ версии) използвани за насочване на крилатите им стратегически ракети,които определено са си "БПЛА".Отново ти натвърдям,че говорех за след 30+години като възможна перспектива.

е бисер, заслужаващ достойно място в "Майтапи". между другото вече поствах там изявите на друг един познавач за "съветските каски за пилоти"...

bigbeer
03-03-2008, 23:40
Сега като си гледам поста,чак се изчервих,егати бисерите.как мога да си помисля,че птица засмукана от реактивен двигател може да доведе до авария.Интересен е и бисера сътворен от големите производители на съвременни авиационни двигатели да хвърлят милиарди долари за разработката и серийното производство на двигатели устойчиви на такива поражения.Аз поне само си говоря глупости,те хората си и плащат за тях.Друг бисер е че машина разработена около 1960 и приета на въоръжение към 1970 година не отговаряла на съвременните изисквания за въздушен бой.Отговаря ами още как.Щом сваля най модерни американски апарати дай веднага да я поискаме на въоръжение.Още бисери,че на машина имаща към 40 тона полетно тегло и трябва маса разстояние да се вдигне във въздуха и определена скорост за да не ни се срути на главите.Ама съм глупав как мога да повярвам в некви си физични закони.А с това че американците вграждат ИИ в крилатите си ракети направо избих рибата.Никой разумен човек не би помислил такова нещо.Довиждане ще се чуем пак след около година,ако не решите да ме баннете перманентно.Отивам да се образoвам.

кало
04-03-2008, 00:13
бигбиър, не се обиждай, но:
1. никой не води спор за най-добри прехващачи
2. МиГ-25РБ, които бяха у нас, изобщо не са предназначени за въздушен бой, а за разузнаване. надявам се, намираш разлика между двете. ФАКТ е, че голяма част от съвременните БПЛА можеш да свалиш, стига да ги откриеш, и с изтребител от ВСВ.
ФАКТ е, че засега сваленият от иракски МиГ-25 е единствената победа на изтребител срещу БПЛА в нещо като въздушна схватка.

Ще те помоля, вместо да продължаваш да се излагаш със смешни постове, да се запознаеш с това защо и как летят самолетите, а като го направиш, да прочетеш ето това - http://airwar.ru/other/bibl/mig-25rb_aero.html, касаещо МиГ-25РБ.


И, накрая, радвам се, че все пак си решил да се образоваш поне мъничко в авиационната сфера. Аз, като лаик в нея, мога отговорно да те насърча в тази насока. имаш много сериозна нужда.

1951
07-06-2008, 00:22
Твърде интересна статия на Ганчо Каменарски (цък) (http://krilebg.net/forum/viewtopic.php?p=2941#p2941) относно последните тенденции в избора на нов боен самолет за ВВС на България.

Stormbringer
07-06-2008, 01:32
Твърде интересна статия на Ганчо Каменарски (цък) относно последните тенденции в избора на нов боен самолет за ВВС на България.

Значи все пак опира до МиГ-29/F-16. А толкова се надявах да погледнат към Швеция...

1951
25-07-2008, 17:30
Доста откровенна статия на Ганчо Каменарски (цък) (http://krilebg.net/forum/viewtopic.php?p=3756#p3756) относно не радостното състояние на родните ВВС.

landsturm
20-05-2009, 11:01
Това, че България е твърде тясна за МиГ-25, според мен е предимство а не недостатък. В случай на сблъсък държавните граници "отпадат" и самолет като този става силна карта, на фона на това, че противникът не разполага с подобен. За балканските мащаби си е направо стратегическо оръжие. До колкото знам, навремето (преди 89-та) командваането на ВВС е искало да се закупят по-голям брой самолети, дори летището в Балчик е разширено заради базирането им там, но именно заради по-горе споменатите "мащаби" , държавата е преценила че това би ни излязло много скъпо. Лично на мен МиГ-25 ми е любим и смятам, че докато е служил в България си е бил точно на мястото.

С.Николов
20-05-2009, 11:46
дори летището в Балчик е разширено заради базирането им там
Ъъъ такова не беше ли тогавашен Толбухин сегашен Добрич или бъркам ?

landsturm
20-05-2009, 12:37
http://web.hit.bg/aviation/aviobazi/balchik/index.html

В момента се сещам само за този материал относно инфраструктурата на летището, свързана с МиГ-25.

1951
21-05-2009, 01:50
Разузнавателните МиГ-25 е трябвало да подпомагат нанасянето на ракетно-ядрени удари на нашия фронт.
Изтребителите МиГ-25 са отказани, тъй като МиГ-29 е сметнат за много по-универсален инструмент.
А иначе Балчик наистина е разширяван в началото на 80-те с идея да поеме ескадрила МиГ-25ПД.

Пепеляев
25-05-2009, 23:35
http://http://lenta.ru/news/2009/05/25/migs/
Съдейки по руснаците всичките ни Мигове са ремонтирани и ще могат да се ползват до 2030?

landsturm
26-05-2009, 10:20
На същото място пише, че С-27J са испано-американски самолети.

http://lenta.ru/news/2006/03/01/bulgamigs/

А за нашите МиГ-29 знам, че удължиха ресурса на двигателите с още две години.

landsturm
26-05-2009, 10:44
Премиерът Станишев обаче също е казал, че МиГ-29 могат да служат до 2030г.

http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=131810

recidivist
26-05-2009, 16:26
За миг - 25 мога да спомена че във военното летище в моят роден град Добрич ( тогавашен Толбухин) се намираха 5 миг -25 но един от тях се разби по време на полет , а летището на Добрич нямаше нужда от разширяване защото нашето летище беше смятано за най голямото на балканите.

mitaca
26-05-2009, 17:40
За миг - 25 мога да спомена че във военното летище в моят роден град Добрич ( тогавашен Толбухин) се намираха 5 миг -25 но един от тях се разби по време на полет , а летището на Добрич нямаше нужда от разширяване защото нашето летище беше смятано за най голямото на балканите.

Не беше май по-време на полет, а при кацането и не се разби, а се повреди (имаше нещо, че се е ударил (ударили са го) в хангара - 85-та година (непотвърдени сведения ;)).

recidivist
26-05-2009, 18:57
Ми един мой роднина е бил бил там по време на инцидента е станал по време на захождане за кацане самолета така се е "ударил" че после не е ставал за нищо.

landsturm
29-05-2009, 17:50
А какава е съдбата на българските МиГ-29, на които не е удължаван ресурсът? Ако не се лъжа още пет самолета се намират на въоръжение и възможно ли е да бъдат вкарани в строя?


В том шести на "Реактивните самолети" от Иван Бориславов и Александър Младенов пише, че според пилота А. Зуев, радарът НО19 на МиГ-29 не успява да поддържа захват за времето на полета на Р-27 поради дефект в компютъра. Това важи ли за българските самолети или нашите радиолокационни станции могат да държат захват за полет на Р-27Р на максимална дистанция( 70км.)?

verigite
24-07-2009, 00:50
Ето това е престъплението заснето от упор. Имам доста интересни снимки от Узунджово....там е една голяма каспница на наши Мигове.
Има даже самолети 10 на (Миг-23БН) в части дворове (незнайно кака са се озовали) който са в летателна годност!
Кака става това?
Имам снимки ..мога да го докажа! Даже има информация коя фирма ги пази!
Първо ще изчистя снимките за да не може да се проследи кой и кога ги е снимал, и после ще ги постна да ги видите.


ПС: Не живееме в свободна страна докато няаме наша авияция! Двете снимки са от Доброславци....там някой си ги реже и си продава метали. Кой си ги реже и защо му е позволено да ги реже?

Sailor_Malan
24-07-2009, 12:11
Що не престанете с глупостите? Това не е някакво престъпление, а купчина вторични суровини дето на никого не са необходими вече и съответно заминават за рециклиране.
Това се случва с всяка непотребна техника и на места като Davis Monthan AFB си е ежедневие без някой да го прави на въпрос и да обяснява, че ей сега ще се затрие нацията щото са нарязали някой и друг В-52.
Още повече всичко друго разбирам но да се реве за МиГ-23 БН, чието основно оръжие е ракета с радиокомандно насочване(метода е бил силно напредничав през втората половина на 1944 г.) ми е страшно странно

StrEagle
24-07-2009, 13:19
А сега като модернизирахме МиГ-29, дали ще се сетят да модернизират МиГ-21?
Да кажем в "Bison" или в "-93" версиите?

bsb
24-07-2009, 13:23
да се реве за МиГ-23 БН, чието основно оръжие е ракета с радиокомандно насочване ........... ми е страшно странно
Това изказване беше особено несериозно. Въоръжението на един самолет е нещото, което се модернизира най-лесно. И защо ли Турция и Гърция още си търкалят своите F-4E?
На всичкото отгоре ракетата не е с радиокомандно насочване, а е с полуактивна глава. Напълно стандартно въоръжение за онова време.
Самолетът си има други проблеми, които са довели до там, че свалянето му от въоръжение да е изглеждало като добър ход преди години. Но преди да бъдат премахнати от служба, МиГ-23 в никакъв случай не са били "купчина вторични суровини".

Доколкото си спомням, МиГ-21 си заминава. Жалко, че не мога да намеря точно къде го пише :)

1951
24-07-2009, 14:17
А сега като модернизирахме МиГ-29, дали ще се сетят да модернизират МиГ-21?
Да кажем в "Bison" или в "-93" версиите?

МиГ-29 не е модернизиран у нас.
МиГ-21 е пътник, ще доживее до 2012 г. пряко сили.

МиГ-23БН си беше страховит изтребител-бомбардировач, който си имаше и свое време, разбира се. А основното му оръжие, въобще не е Х-23, а свободно падащи бомби.

Sailor_Malan
24-07-2009, 17:31
На всичкото отгоре ракетата не е с радиокомандно насочване, а е с полуактивна глава.
На всичкото отгоре това просто не е вярно. Ракетата има опция за полуактивно насочване. И в двата случая обаче, не трябва да си сменяш курса достатъчно дълго, че да можеш "заработиш" AIM-7 или AIM-9


И защо ли Турция и Гърция още си търкалят своите F-4E?
Дали гръцките и турските фантоми не са мръднали от датата на построяването си? Случката с нашенските 21 и 23 май е такава.

Въобще разбирам да имахме МиГ-27К или М примерно - да ревем че са нарязани. Обаче в нашия случай няма пък лошо. А машините в летателна годност ми се ще да ги видя в някой аероклуб като британските Ягуари снети от въоръжение и продадени на цивилни примерно. Или като еднинствения "частен" стратегически бомбардировач Авро Вулкан ХН558.
Уви у нас бюрократщината би отказала всеки от такова начинание.

bsb
24-07-2009, 18:54
A AIM-7 как точно се насочва? По-различно ли от Р-23? И не е вярно, че курсът не може да се сменя. Може, стига да се удържа захват на целта.
И коя точно ракета "въздух-въздух" е с радиокомандно насочване? "Радиокомандно" означава, че ракетата получава управляващи сигнали отвън - уточнявам, за да не се окаже, че говорим за различни неща. Не че не е имало такива - например Sparrow I или разни опитни руски образци, чиито разработки са прекратени преди 1960 г. Освен ако нямаш предвид AIM-120 и Р-77, които могат да получават данни от самолета през част от полета си.
А ако имаш предвид ракетата с радиокомандно насочване Х-23, част от въоръжението на МиГ-23БН, тя е ракета "въздух-земя". И да, наистина при нейното пускане маневрирането е ограничено. Което и няма как да бъде иначе при тази технология. Все пак, като имаме предвид, че самолетът може да носи две такива ракети, ми е трудно да я нарека "основно оръжие". Въобще МиГ-23БН си е доста повече "Б", отколкото чист изтребител. Само дето у нас е имало и от "по-изтребителните" варианти на МиГ-23 (МФ, МЛ, МЛД).
А това, че нашенските МиГ-23 не са модернизирани след получаването си, не означава, че е принципно невъзможно да бъдат модернизирани. Даже е имало такова предложение от страна на конструкторското бюро към потребителите на самолета, разбира се, останало нереализирано (ето една статия, разказваща най-вече за МЛД: http://krilebg.net/main/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=34 ). Ако вярваме на Wikipedia, а в случая не виждам защо да не вярвам, гръцките F-4E са модернизирани през 1997 г., а турските - през 1995 г. Ние по това време се чудехме как точно да плащаме заплатите на хората. Тъй че и сравнението в тази посока не е уместно.
И въобще в решението за сваляне от въоръжение на определени самолети техните бойни качества явно са били със сравнително малка тежест. Което е разбираемо при онези обстоятелства.

Sailor_Malan
24-07-2009, 20:03
Къде навря ракетите Въздух-въздух?
Иначе АIM-7 се насочва с радара. Не е необходимо да държиш целта никъде. Стреляш и радара се грижи за останалото. И как удържаш захвата ако същевременно се наложи да сриваш захвата на някой Фантом или (още по-зле) на някоя топлинна ГСН.
Въобще с Х-23 сме щели да вкараме съседите в преразход - на боя и шаблони. Ръчичките щяха да им се изкривят на механиците от пръскане по шаблоните.
То и за късмет поне останалите ни машини са имали Х-25


А това, че нашенските МиГ-23 не са модернизирани след получаването си, не означава, че е принципно невъзможно да бъдат модернизирани
И това в ерата на F/A-18C, Тайфуна в активен стадий на разработка, F-15E и момента в който всички гледат да свалят от въоръжение машините с изменяема геометрия на крилата(щото са много скъпи за поддръжка)? И на каква цена ако смея да питам?
Дали пък F/A-18C нямаше да излязат по-евтини?

кало
24-07-2009, 20:31
С оглед на факта, че МиГ-23 в различните му варианти бяха най-обезпечени с резервни части, и с най-малко изработен ресурс - на изключително ниска цена. Със сигурност си струваше оставянето поне на МЛД-тата.Дали пък F/A-18C нямаше да излязат по-евтини?

няма такъв филм.

Sailor_Malan
24-07-2009, 20:49
С оглед на факта, че МиГ-23 в различните му варианти бяха най-обезпечени с резервни части, и с най-малко изработен ресурс - на изключително ниска цена. Със сигурност си струваше оставянето поне на МЛД-тата.няма такъв филм.

A това зависи преди всичко от обхвата на една предполагаема модернизация, не от изявления от сорта на "Аз казах!"
Виж кофти е, че не продадоха някоя от тия машини на частни лица или на някой аероклуб. Сега можехме да правим компания на
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bf/Vulcan-G-VLCN-173.jpg/800px-Vulcan-G-VLCN-173.jpg
по шоутата ако бюрокрацията у нас не беше страшна

кало
24-07-2009, 21:41
Виж кофти е, че не продадоха някоя от тия машини на частни лица или на някой аероклуб. Сега можехме да правим компания на

абсолютно. да не говорим за ПОСЛЕДНИЯ произведен МиГ-23 изобщо, който май изчезна с неясна съдба. А си беше директно я за музей, я за летящ експонат.

landsturm
27-07-2009, 22:12
А проявил ли е някой клуб или частно лице интерес към закупуването на самолет снет от въоръжение? Ако не греша, бяха закупени няколко L-29 от чужденци и ако е така, какво би попречило на български гражданин или клуб да се сдобие с МиГ-23 например?

landsturm
27-07-2009, 22:22
http://www.ndt1.com/article.php/20050713210759958

Тези самолети например не изглеждат скъпи, макар че да си призная,
не знам в какво състояние са.

1951
28-07-2009, 02:50
А проявил ли е някой клуб или частно лице интерес към закупуването на самолет снет от въоръжение? Ако не греша, бяха закупени няколко L-29 от чужденци и ако е така, какво би попречило на български гражданин или клуб да се сдобие с МиГ-23 например?

В чужбина са продадени не просто няколко L-29, а над 1/4 от машините, които са били на въоръжение тук. Въобще през годините е продадено значително количество авиационна техника. Ето тук (http://krilebg.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=11) едно хора са опитали да сглобят историята, къде, колко и какво е продадено през годините.

Иначе няма лошо да се вземе МиГ-23 за някое частно лице. Проблема е, че всички ги нарязаха.

beri_cd
01-11-2010, 04:55
Един въпрос - относно МиГ-21 на служба в България от всичи модификации. Открих данни за 238 общо. За всеки един от тях са дадени версия, сериен номер c/n, line no. (?), дата на доставка, първоначалното подразделение, в което са служили и кратък коментар към повечето от тях. Интересуваме обаче дали някой може да даде подробен списък (ако не за отделните бройки, то за "партидите") на снетите от въоръжение единици и годината им на снемане?

Източника ми е книгата "Известни руски самолети - Микоян МиГ-21".

Preslav
12-03-2011, 22:33
Интервю с командващия българските ВВС.
Едно от нещата в интервюто вече се случи - Ан-2, след почти 3 години извън строя, направи първи полет вчера.
Интересен е последният отговор на ген.Попов по отношение на новия итребител.

:arrow: Ген.Попов: Работим като екип за бъдещето на българските ВВС (http://www.pan.bg/view_article-1-3628-Rabotim-kato-ekip-za-bydeshteto-na-VVS.html)

nikd2
13-03-2011, 19:35
http://www.ndt1.com/article.php/20050713210759958

Тези самолети например не изглеждат скъпи, макар че да си призная,
не знам в какво състояние са.

Ама те въобще не са скъпи,само да имах писта,щях да си го купя!:haha:

кало
17-03-2011, 03:31
А можеше вместо Кугари да се купят два пъти повече Ми-171, например. Както направиха и Унгария, и Полша, например.

А 29-ките вече щяха да летят в сериозно модернизиран вариант (поне до стандарта СМТ), ако имаше воля и нямаше корупция.

И всичко това щеше да излезе хем по-евтино от алтернативите, хем без да противоречи на изискванията на НАТО.

Preslav
18-03-2011, 00:10
Малко снимки и информация в линковете от днес - събитието - 60 години авиобаза "Граф Игнатиево"! Честито на графалии!

http://www.pan.bg/view_article-1-3671-Aviobaza-Graf-Ignatievo-na-60-chestito-Chast-1.html

http://www.pan.bg/view_article-1-3672-Aviobaza-Graf-Ignatievo-na-60-chestito-Chast-2.html

http://www.pan.bg/view_article-1-3673-Aviobaza-Graf-Ignatievo-na-60-chestito-Chast-3.html

И още малко:

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_spartan_072.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/spartan_072.JPG)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_32_better.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/32_better.JPG)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_normal_DSCF6532.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_DSCF6532.jpg)

Thorn
18-03-2011, 19:38
Това последното защо още не е в музея? Като се замисля, бисовете май са произведени 70-те години, ама все пак когато са разработвали концепцията е било толкова далечна епоха, че Алжир е бил френски град.

кало
19-03-2011, 13:52
Старата машина си върши работата, вероятно година още. Иначе, дори преди споменатия период са направени и Б-52, и Ту-95, така че това не е нито аргумент, нито критерий.

Amazon
19-03-2011, 17:49
Торн, то и А-10 е концепция от 70-те но никой и не мисли да го пенсионира. Пък и пилотите ни трябва да летят на нещо а доколкото знам кюнеца не е скъп за потдръжка. Освен това е достатъчно бърз, за да дава дежурства по еър полисинг и да сваля метереологични балони или да ескортира някой заблудил се пилот на чесна. :)

Благодаря на Преслав за чудесните снимки! Следя пан.бг от месеци и мисля, че става все по-хубав.

Пилот
19-03-2011, 17:56
Между другото не забравяйте, че ползването на МиГ-21 за патрулиране и полети до известна степен пести ресурс на МиГ-29, а тъй като след няколко години ще имаме само 29-ки е добра идея да могат да се ползват максимално дълго. Така или иначе в момента основната задача е еър полисинг, там МиГ-21 си върши работа без проблеми.

Thorn
20-03-2011, 23:54
Кало, и Ту-95 и Ф-52 са бомбери за чисто небе. Май вече не са и въоръжени с нищо, освен с РЕБ. А А-10 може и да е концепция от 70-те /и май го свалят от въоръжение/, но МиГ-21 е концепция от 50-те!

BTW, вчера министърът каза, че нашите 29-ки нямат съвместимост с НАТО. Ясно, че това е удобно извинение да не се забъркваме с либийските глупости, но по принцип в какво се изразява тази несъвместимост, в смисъл - какви са критериите?

bsb
21-03-2011, 01:27
МиГ-29 се води фронтови изтребител. Не виждам как някой дори би могъл да иска да се ползва в Либия. Справка:
"Практическая дальность:
со 100% топлива: 1430 км
с 2 ПТБ: 2100 км"

"ПТБ" - окачен (т.е. допълнителен) горивен резервоар.

Така че освен ако не работят от бази в Африка, такива самолети няма как да послужат за нещо над Либия.

Иначе и на мен ми е интересно какво точно значи „несъвместим с НАТО“, след като самолетът си се ползва в съвместни учения и изпълнява задачи по air policing.

По повод концепциите - виж http://en.wikipedia.org/wiki/Northrop_F-5 в частта за Турция.

кало
21-03-2011, 02:16
Май вече не са и въоръжени с нищо, освен с РЕБ.

Имат си ракети, но станции за РЕБ нямат.

какво като е от 50-те - при слагане на по-нов двигател, плюс нова РЛС и ракети, съвсем си става. индийските UPG имаха бая сериозни победи срещу Ф-15.

Soul_Hunter
23-03-2011, 00:23
Несъвместимостта е, че техните радари разпознават нашите самолети като враг :) както и нашите ПВО междудругото :)

кало
25-03-2011, 00:05
няма такова нещо.

Preslav
31-03-2011, 20:16
:arrow: Третият "Спартан" влезе в строя! (http://www.pan.bg/view_article-1-3888-Tretiqt-Spartan-vleze-v-stroq.html)

http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/31091/normal_DSC08120.JPG (http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/31091/DSC08120.JPG)

Preslav
20-04-2011, 16:44
Ако някой все още не го е прочел:
:arrow: Скандалните сделки във ВВС при министър Ангелов продължават! (http://www.pan.bg/view_article-1-4129-Skandalnite-sdelki-vyv-VVS-pri-ministyr-Angelov-prodylzhavat.html)

Preslav
21-04-2011, 15:21
Състоянието на българските ВВС и ВМС по бройки, четете в края на този разказ:

:arrow: Из дневника на един военен от Н-ското поделение (http://www.pan.bg/view_article-6-4177-Iz-dnevnika-na-edin-voenen-ot-N-skoto-podelenie.html)

и
Стенограмата от Парламента, в която се разкрива истината за българските ВВС.

:arrow: ЕПИЗОД 2: ВВС в колапс! (http://www.pan.bg/view_article-1-4181-EPIZOD-2-VVS-v-kolaps.html)

Preslav
02-05-2011, 17:43
:arrow: VIP-ден на учението „Тракийска пролет - 2011” (http://www.pan.bg/view_article-1-4339-VIP-den-na-uchenieto-Trakijska-prolet-2011.html)

Preslav
05-05-2011, 19:21
:arrow: Списание "КРИЛЕ" - ФОТООКО ОТ ПОДГОТОВКАТА ЗА ВЪЗДУШНИЯ ПАРАД (http://www.pan.bg/view_article-1-4410-Spisanie-KRILE-FOTOOKO-OT-PODGOTOVKATA-ZA-VYZDUShNIQ-PARAD.html)

http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/31091/normal_DSC08695.JPG (http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/31091/DSC08695.JPG)

http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/31091/normal_DSC08648.JPG (http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/31091/DSC08648.JPG)

pkolev
05-05-2011, 22:40
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/05/05/1085393_kak_se_pileiat_pari_v_otbranata/

Preslav
13-05-2011, 23:00
Привет. Новина от списание "Криле" с актуални снимки от днес!

Авиобаза Граф Игнатиево: ”И замириса на море…” (http://www.pan.bg/view_article-1-4498-Aviobaza-Graf-Ignatievo-I-zamirisa-na-more.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_Grafa_13_petak_May_2011_MP%20%2869%29.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/Grafa_13_petak_May_2011_MP%20%2869%29.JPG)

Preslav
15-05-2011, 12:27
Още малко снимки, вече от Балчик

Изтребителите кацнаха в авиобаза Балчик - фотооко (http://www.pan.bg/view_article-1-4499-Iztrebitelite-kacnaha-v-aviobaza-Balchik-fotooko.html)

и тук

Галерия - Балчик (http://aviationlistonline.com/v1/gallery/?album=25&gallery=58)

http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/32940/normal_P1590355.JPG (http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/32940/P1590355.JPG)
http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/32940/normal_P1590594.JPG (http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/32940/P1590594.JPG)

Preslav
17-05-2011, 12:55
:arrow: "Морските орли" се завърнаха от Балчик (http://www.pan.bg/view_article-1-4506-Morskite-orli-se-zavyrnaha-ot-Balchik.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_MP_15_May_2011%20%2821%29.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/MP_15_May_2011%20%2821%29.JPG) http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_MP_15_May_2011%20%2842%29.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/MP_15_May_2011%20%2842%29.JPG)

Preslav
25-05-2011, 00:01
Тук:
Отпразнуваха 10 години военно-въздушна авиобаза "Г. Бенковски" - Долна Митрополия (http://www.pan.bg/view_article-1-4571-10-godini-voenno-vyzdushna-aviobaza-G-Benkovski-Dolna-Mitropoliq.html)

http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/31091/normal_DSC08856.JPG (http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/31091/DSC08856.JPG)

.................................................. ...........
И тук:
Учението на Шабла в снимки (http://pan.bg/view_article-1-4550-Uchenieto-na-Shabla-v-snimki.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_P1610601%7E0.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/P1610601%7E0.JPG)

случайно прелитащ
09-06-2011, 15:10
България, Румъния и Хърватия ще купуват турски изтребители

www.focus-news.net/?id=n1533478

Preslav
17-06-2011, 20:28
:arrow: ЛЕТЦИ-ИЗТРЕБИТЕЛИ ОТ ВВС ПОВИШАВАТ КЛАСНАТА СИ СПЕЦИАЛНОСТ (http://www.pan.bg/view_article-1-4899-LETCI-IZTREBITELI-OT-VVS-POVIShAVAT-KLASNATA-SI-SPECIALNOST.html)

Preslav
23-06-2011, 11:26
Една хубава вест

Подписахме споразумение за "Пантерите" - идват до края на годината! (http://www.pan.bg/view_article-4-4969-Podpisahme-sporazumenie-za-Panterite-idvat-do-kraq-na-godinata.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_normal_DSC09734.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_DSC09734.JPG)
Снимка на "Пантер"-а на авиошоуто в Париж отпреди 3 дни (сн.сп."Клуб КРИЛЕ")

За още много снимки от най-големия авиосалон в света - тук:
http://www.pan.bg/?page=view_all_articles_air

И ако ви се ходи на авиошоу в България - американската шоугрупа с F-16 "Тъндърбърдс" ще летят на Граф Игнатиево тази събота, вход свободен - ето още:
Програмата на шоуто! (http://pan.bg/view_article-1-4941-Po-povod-100-godini-Bylgarska-aviaciq-demonstracii-na-Burevestnicite--v-aviobaza-Graf-Ignatievo-programata.html)

Preslav
30-06-2011, 22:40
Още малко актуални новини:
Българските ВВС участваха в BLACK SEA ROTATION FORCE (http://www.pan.bg/view_article-1-5106-Bylgarskite-VVS-uchastvaha-v-BLACK-SEA-ROTATION-FORCES.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_normal_DSC_0487.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_DSC_0487.jpg)

Българските ВВС най-накрая със сайт-http://airforce.mod.bg/bg/ (http://www.pan.bg/view_article-6-5102-Bylgarskite-VVS-naj-nakraq-sys-sajt-httpairforcemodbgbg.html)

Preslav
08-07-2011, 21:45
Напоследък само тъжни новини...
:arrow: Равнец погребва летището, прави самолет-паметник (http://www.pan.bg/view_article-6-5201-Ravnec-pogrebva-letishteto-pravi-samolet-pametnik.html)


:arrow: Бойко Борисов за авиобаза БАЛЧИК: Буренясало е, военните не го поддържат, самолета ми щеше да се разпадне, Аню - ти само го сдай! (http://www.pan.bg/view_article-1-5205-Bojko-Borisov-za-aviobaza-BALChIK-Burenqsalo-e-voennite-ne-go-poddyrzhat-samoleta-mi-shteshe-da-se-razpadne-Anju-ti-samo-go-sdaj.html)

Preslav
13-07-2011, 13:37
Ето още новини:
Фотофакт - два броя МиГ-23 в ТЕРЕМ (http://www.pan.bg/view_article-1-5265-Strogo-sekretno-2-broq-MiG-23-v-TEREM.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_IMG_2228.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/IMG_2228.jpg)

ПЪРВИ ПОЛЕТИ В ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ В СЪОТВЕТСТВИЕ С ИЗИСКВАНИЯТА НА НОВАТА НОРМАТИВНА БАЗА (http://www.pan.bg/view_article-1-5260-PYRVI-POLETI-V-DOLNA-MITROPOLIQ-V-SYOTVETSTVIE-S-IZISKVANIQTA-NA-NOVATA-NORMATIVNA-BAZA.html)

Курсантите в Долна Митрополия с първи полети на РС-9М (http://www.pan.bg/view_article-1-5232-Kursantite-v-Dolna-Mitropoliq-s-pyrvi-poleti-na-RS-9M.html)

ЩЕ ПОЛЕТИ ЛИ РС-12 ОТНОВО? (http://www.pan.bg/view_article-1-5253-ShtE-POLETI-LI-RS-12-OTNOVO.html)

Списание "КРИЛЕ": Подготвят Рамково споразумение с РСК МиГ (http://www.pan.bg/view_article-1-5221-Spisanie-KRILE-Podgotvqt-Ramkovo-sporazumenie-s-RSK-MiG.html)

Провали се конкурсът за продажбата на 6 броя Ми-24 (http://www.pan.bg/view_article-1-5208-Provali-se-konkursyt-za-prodazhbata-na-6-broq-Mi-24.html)

Kramer
13-07-2011, 15:23
Преславе, защо ги пускаш въобще тия новини? Коментарите под линка за двата МИГ-23 в Терем говорят достатъчно...

Preslav
26-08-2011, 21:09
Учението на полигон Шабла с пресни снимки:

ВИП денят на стрелбите на полигон Шабла - текст и снимки (http://www.pan.bg/view_article-6-5729-VIP-denqt-na-strelbite-na-poligon-Shabla-tekst-i-snimki.html)


:arrow: Втори успешен ден за изтребителите, действащи от авиобаза Граф Игнатиево (http://www.pan.bg/view_article-1-5730-Vtori-uspeshen-den-za-iztrebitelite-dejstvashti-ot-aviobaza-Graf-Ignatievo.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_DSCF0406.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/DSCF0406.JPG)

Стрелбите започнаха – ден първи (http://www.pan.bg/view_article-1-5719-Strelbite-zapochnaha-%E2%80%93-den-pyrvi.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_DSCF0208.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/DSCF0208.JPG)

Amazon
29-08-2011, 00:45
Благодаря Преславе, страхотни снимки. Само коментарите са малко лаконични, ако има повече имена няма да е лошо.

Preslav
31-08-2011, 18:35
Благодаря. Имена - скоро ще публикуваме голяма статия за учението и ще я пусна и тук. Ето още малко фотки:
:arrow: Фото око: Су-25 в действие от летище Балчик (http://www.pan.bg/view_article-4-5761-Foto-oko-Su-25-v-dejstvie-ot-letishte-Balchik.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_IMG_0104.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/IMG_0104.jpg)

:arrow: Фотооко - Авиобаза Крумово в учението ЕСЕН 2011 (http://www.pan.bg/view_article-1-5745-Fotooko-Aviobaza-Krumovo-v-uchenieto-ESEN-2011.html)[/size]

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_IMG_5483%20copy.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/IMG_5483%20copy.jpg)

Предполагам, че част от снимките са на Оги Стефанов и на Любо Славов. Супер кадри!

:arrow: Фото око: ЕСЕН 2011 (http://www.pan.bg/view_article-5-5763-Foto-oko-ESEN-2011.html)

Preslav
07-10-2011, 17:02
На 9 октомври първият български "Пантер" ще бъде представен пред медиите (http://www.pan.bg/view_article-1-6443-Na-9-oktomvri-pyrviqt-bylgarski-Panter-shte-byde-predstaven-pred-mediite.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_normal_DSCF5404%7E2%7E1.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_DSCF5404%7E2%7E1.JPG)

Днес празнуват 70 години авиобаза Балчик (http://pan.bg/view_article-1-6437-Dnes-praznuvat-70-godini-aviobaza-Balchik.html)

Су-25 – с достойно място и в настоящето на ВВС (http://pan.bg/view_article-1-6432-Su-25-%E2%80%93-s-dostojno-mqsto-i-v-nastoqshteto-na-VVS.html)

Габровница сега, Габровница преди... (http://www.pan.bg/view_article-1-6406-Gabrovnica-sega-Gabrovnica-predi.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_normal_DSCF6915.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_DSCF6915.jpg)

Командирите и самолетите на авиобаза Балчик (http://pan.bg/view_article-1-6343-Komandirite-i-samoletite-na-aviobaza-Balchik.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_df.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/df.jpg)

Авиобаза Крумово в борба с пожарите (http://www.pan.bg/view_article-1-6239-Aviobaza-Krumovo-v-borba-s-pozharite.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_DSC_17741.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/DSC_17741.jpg)

След рамковото споразумение идва ред и на годишен договор за изтребителите МиГ-29 (http://pan.bg/view_article-1-6064-Sled-ramkovoto-sporazumenie-idva-red-i-na-godishen-dogovor-za-iztrebitelite-MiG-29.html)

60 години БЕЗМЕР - празникът в снимки (http://pan.bg/view_article-6-6424-60-godini-Bezmer-praznikyt-v-snimki.html)

http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/31091/normal_DSC01840.JPG (http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/31091/DSC01840.JPG)

“Есен 2011” на Шабла – качеството носи успехи (http://pan.bg/view_article-4-6303-Esen-2011-na-Shabla-%E2%80%93-kachestvoto-nosi-uspehi.html)

http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/12122/normal_P1610676.jpg (http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/12122/P1610676.jpg)

Су-22 – единственият без авария в българските ВВС! (http://pan.bg/view_article-6-6293-Su-22-%E2%80%93-edinstveniqt-bez-avariq-v-bylgarskite-VVS.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_726.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/726.jpg)

Preslav
17-10-2011, 00:14
Честито на всички ни!

:arrow: 16 октомври е! Честит празник! (http://www.pan.bg/view_article-1-6584-16-oktomvri-e-Chestit-praznik.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_362%7E0.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/362%7E0.jpg)

Preslav
18-11-2011, 14:42
Малко новини от последния месец:

Самолет PC-12 се завърна в България (http://www.pan.bg/view_article-1-7315-Samolet-PC-12-se-zavyrna-v-Bylgariq.html)

Българските МиГ-29 с Годишен договор (http://www.pan.bg/view_article-6-7361-Bylgarskite-MiG-29-s-Godishen-dogovor.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_DSCF0461.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/DSCF0461.JPG)

Рунд 3 и последен за Ми-24, рунд 1 за Ми-17 (http://www.pan.bg/view_article-1-7340-Rund-3-i-posleden-za-Mi-24-rund-1-za-Mi-17.html)

Пристигна и вторият "Пантер" (http://www.pan.bg/view_article-3-7344-Pristigna-i-vtoriqt-Panter.html)

ВИДЕО И СНИМКИ - ПЪРВИ "ПАНТЕР" ЗА БЪЛГАРИЯ (http://www.pan.bg/view_article-1-6475-VIDEO-I-SNIMKI-PYRVI-PANTER-ZA-BYLGARIQ.html)

http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/12122/normal_%CF%E0%ED%F2%E5%F0_10.JPG (http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/12122/%CF%E0%ED%F2%E5%F0_10.JPG)

С този бюджет е невъзможно да започне процедура за изтребител... (http://www.pan.bg/view_article-1-7195-Pri-bjudzhet-15-ot-BVP-za-otbrana-e-bilo-vyzmozhno-da-zapochne-procedura-za-iztrebitelsega-veche-ne-mozhe-da-stane.html)

Фотооко: Какво има в авиобаза "ЧАЙКА" (http://pan.bg/view_article-1-6926-Fotooko-Kakvo-ima-v-aviobaza-ChAJKA.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_normal_DSC02119.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_DSC02119.JPG)

Фотооко 3 - 50 години авиобаза КРУМОВО (http://www.pan.bg/view_article-1-6865-Fotooko-3-50-godini-aviobaza-KRUMOVO.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_normal_DSCF0217.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_DSCF0217.jpg)

Preslav
16-12-2011, 16:09
Новината на деня:

:arrow: Цветан Василев купи хеликоптери Ми-17, "Металика АБ" - Ми-24 (http://www.pan.bg/view_article-6-7930-Cvetan-Vasilev-kupi-helikopteri-Mi-17-Metalika-AB-Mi-24.html)

:arrow: МО ще плати 25 млн. евро за 5 години за поддръжката на 3-те Spartan C-27J (http://www.pan.bg/view_article-4-7931-MO-shte-plati-25-mln-evro-za-5-godini-za-poddryzhkata-na-3-te-Spartan-C-27J.html)

Preslav
05-01-2012, 16:17
Една реалност:
:arrow: Капитулираме за 48 часа, ако избухне война (http://www.pan.bg/view_article-6-8211-Kapitulirame-za-48-chasa-ako-izbuhne-vojna.html)

gollum
09-01-2012, 20:28
Преместих мненията в страни от темата в нова (http://forum.boinaslava.net/showthread.php?12926)такава, в "Алтернативна история" (по предложение на Амазон). На когото му е интересно, моля да продължим разговора там.

Kramer
15-01-2012, 15:42
А ето гърците в условия на криза какво правят:
http://www.pan.bg/view_article-1-8312-Gyrciq-chaka-transha-za-da-si-kupi-iztrebiteli.html

Чакат да получат поредния заем и да си купят 60 "еврофайтера".

Preslav
06-02-2012, 18:38
Снимки от днешната спасителна операция при село Бисер

Коментар: Борисов и хеликоптерите, какви са цифрите? (http://www.pan.bg/view_article-6-8759-Komentar-Borisov-i-helikopterite-kakvi-sa-cifrite.html)

ОТ КРУМОВО ОФИЦИАЛНО ЗА КРИЛЕ: ЕКИПАЖИТЕ НА "КУГЪР" СПАСИХА ХОРА! (http://www.pan.bg/view_article-1-8760-OT-KRUMOVO-OFICIALNO-ZA-KRILE-KUGYR-SPASI-HORA.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_IMG_20120206_105318.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/IMG_20120206_105318.jpg)
Снимка - 24 ВАБ, от спасителната операция

Било е нещо нечовешко...
Колата се е преобърнала, а двамата се качили отгоре й...

УНИКАЛНО ФОТООКО: КРУМОВЦИ СПАСЯВАТ ХОРА! (http://www.pan.bg/view_article-4-8761-UNIKALNO-FOTOOKO-KRUMOVCI-SPASQVAT-HORA.html)

http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/12122/normal_Photo-0431.jpg (http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/12122/Photo-0431.jpg)

Preslav
16-02-2012, 16:50
Чешката "Аероводоходи" чрез "Терем-Г.Бенковски" е единственият представител в конкурса за ремонт на Л-39 (http://www.pan.bg/view_article-1-8980-Cheshkata-Aerovodohodi-chrez-Terem-GBenkovski-e-edinstveniqt-predstavitel-v-konkursa-za-remont-na-L-39.html)[/size]

България ще използва МиГ-21 поне още около година и половина (http://www.pan.bg/view_article-1-8972-Bylgariq-shte-izpolzva-MiG-21-pone-oshte-okolo-godina-i-polovina.html)

Preslav
02-03-2012, 22:42
10 души по специалност "Летец-пилот" ще приемат в Долна Митрополия през 2012 г. (http://www.pan.bg/view_article-4-9309-10-dushi-po-specialnost-Letec-pilot-shte-priemat-v-Dolna-Mitropoliq-prez-2012-g.html)

ПРАКТИЧЕСКО ЗАНЯТИЕ В МОРСКАТА ВЕРТОЛЕТНА АВИОБАЗА (http://www.pan.bg/view_article-3-9261-PRAKTIChESKO-ZANQTIE-V-MORSKATA-VERTOLETNA-AVIOBAZA.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%20%287 %29.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%20%287%29.JPG )

ВЪЗСТАНОВЯВА СЕ ПОДГОТОВКАТА ЗА СТРЕЛБИ С МИ-17 (http://www.pan.bg/view_article-1-9277-VYZSTANOVQVA-SE-PODGOTOVKATA-ZA-STRELBI-S-MI-17.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_4_4.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/4_4.jpg)

Preslav
26-04-2012, 15:39
Вероятни причини за инцидента с МиГ-29УБ борд 11, екипажът е добре! (http://www.pan.bg/view_article-6-10389-Veroqtni-prichini-za-incidenta-s-MiG-29UB-bord-11-ekipazhyt-e-dobre.html)

Аню Ангелов пред КРИЛЕ: Летците са действали изключително професионално! (http://www.pan.bg/view_article-1-10390-Anju-Angelov-pred-KRILE-Letcite-sa-dejstvali-izkljuchitelno-profesionalno.html)

and in English:

Bulgarian MiG-29 Aircraft Drops in Southern Bulgaria during Training (http://www.pan.bg/view_article-41-10391-en-Bulgarian-MiG-29-Aircraft-Drops-in-Southern-Bulgaria-during-Training.html)

Preslav
26-04-2012, 17:28
:arrow:ФОТООКО: МиГ-29 падна край Царимир (http://www.pan.bg/view_article-1-10392-FOTOOKO-MiG-29-padna-kraj-Carimir.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_normal_Untitled-1_copy%7E2.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_Untitled-1_copy%7E2.jpg)

Preslav
27-06-2012, 18:03
Да съживим малко темата:
В Парламента: "Българската авиация е изправена пред пълно унищожение" (http://www.pan.bg/view_article-6-11143-V-Parlamenta-Bylgarskata-aviaciq-e-izpravena-pred-pylno-unishtozhenie.html)

И все пак може би ще има авиошоу за 100 години... (http://www.pan.bg/view_article-49-11348-I-vse-pak-mozhe-bi-shte-ima-avioshou-za-100-godini.html)

ФОТОФАКТ: Вестник "Дневник" - израелските ВВС тренират над България! (http://www.pan.bg/view_article-1-11372-FOTOFAKT-Vestnik-Dnevnik-izraelskite-VVS-trenirat-nad-Bylgariq.html)

Изтребители на XXI век- МиГ-29М2 (http://www.pan.bg/view_article-49-11147-Iztrebiteli-na-XXI-vek-MiG-29M2.html)

Тема за размисъл: Защо да не изберем МиГ-29 за нов български изтребител? l (http://www.pan.bg/view_article-6-10911-Tema-za-razmisyl-Zashto-da-ne-izberem-MiG-29-za-nov-bylgarski-iztrebitel.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_MiG29M-154-MAKS.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/MiG29M-154-MAKS.jpg)

“Тракийска пролет 2012” – жега, първи скокове с нови парашути и професионализъм (http://www.pan.bg/view_article-1-11350-Trakijska-prolet-2012-%E2%80%93-zhega-pyrvi-skokove-s-novi-parashuti-i-profesionalizym.html)
http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_C-130j_RS_landing4.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/C-130j_RS_landing4.JPG)

Подписват годишния договор за МиГ-29 (http://www.pan.bg/view_article-1-11054-Podpisvat-godishniq-dogovor-za-MiG-29-dnes.html)

Фотооко: „Хемус 2012” – отлитане на участващите в изложбата хеликоптери (http://www.pan.bg/view_article-4-10984-Fotooko-Hemus-2012-%E2%80%93-otlitane-na-uchastvashtite-v-izlozhbata-helikopteri.html)

УНИЩОЖАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ - ВТОРА ЧАСТ! (http://www.pan.bg/view_article-6-11270-UNIShtOZhAVANETO-NA-BYLGARSKATA-ARMIQ-VTORA-ChAST.html)

Preslav
01-07-2012, 15:22
Понеже не видях някъде обща тема за БА, публикувах тук. Ако админа реши нека я премести. Поздрави.

Денят на хирурзите или Джулай ивнинг за Българската армия (http://www.pan.bg/view_article-6-11441-Denqt-na-hirurzite-ili-Dzhulaj-ivning-za-Bylgarskata-armiq.html)

albireo
01-07-2012, 16:08
Всеки път като видя авиационен линк към нещо от Криле, влизам в сайта на Аеро, за да мога да се информирам относно новината.

Amazon
02-07-2012, 04:06
Всеки път като видя авиационен линк към нещо от Криле, влизам в сайта на Аеро, за да мога да се информирам относно новината.
Това пък защо? Аз също през ден чета аерото, но това което прави @Преслав с Пан.бг е много хубаво ИМО и се радвам че пуска линкове натам в авиационният ни раздел. Искаш да спре ли? За какво въобще беше този коментар?

albireo
02-07-2012, 09:30
Абе не искам да обяснявам, споделям като потребител и това е.

Preslav
03-09-2012, 19:37
Аз в дискусии не искам да влизам, работя само с факти (а те винаги - и със снимки и с текст свързани с новините от Българската армия са първо при нас)... Предполагам по това, което виждам като статистика, че доста от линковете, които пускам в уважавания от всички ни форум на Бойна Слава, се посещават доста от потребителите тук. За което благодаря.

ЕКСКЛУЗИВНО ФОТООКО: "Шабла 2012" (http://www.pan.bg/view_article-1-12452-EKSKLUZIVNO-FOTOOKO-Shabla-2012.html)

http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/31091/normal_P8313770.JPG (http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/31091/P8313770.JPG)

Sailor_Malan
03-09-2012, 20:00
Да ти имам източниците на информация Албирео. И благодарности за Куба и Осата снимани в близък план :)

Кухулин
03-09-2012, 23:11
ЕКСКЛУЗИВНО ФОТООКО: "Шабла 2012" (http://www.pan.bg/view_article-1-12452-EKSKLUZIVNO-FOTOOKO-Shabla-2012.html)

Разбира се стрелбата със Sea Sparrow по мишена на базата на ракетата на ЗРК С-75М "Волхов" меко казано не е най-доброто решение, но към момента това са възможностите в България.
Хората използват за тази цел различни видове ПТУР, но не знам каква е организацията на нашия флот - има ли такива средства. Във всеки случай със сигурност ще е по-евтино от разходка до критския полигон.

Preslav
21-09-2012, 18:58
100 години ВВС: ОРЕЛЪТ КАЦНА! (http://www.pan.bg/view_article-49-12784-100-godini-VVS-ORELYT-KACNA.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_normal_P9214580.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_P9214580.JPG)

Amazon
21-09-2012, 19:22
Паметника е хубав, само да не е надгробен камък на изтребителната ни авиация.

Preslav
25-09-2012, 15:07
Напускат пет опитни летци от българските ВВС... (http://www.pan.bg/view_article-49-12797-Napuskat-pet-opitni-letci-ot-bylgarskite-VVS.html)


ПРОГРАМА ЗА АВИОШОУТО ПОСВЕТЕНО НА 100 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИ ВВС НА ЛЕТИЩЕ ГРАФ ИГНАТИЕВО (http://www.pan.bg/view_article-1-12832-PROGRAMA-ZA-AVIOShOUTO-POSVETENO-NA-100-GODINI-BYLGARSKI-VVS-NA-LETIShtE-GRAF-IGNATIEVO.html)

Preslav
05-10-2012, 09:54
Не е баш ВВС, а учение на СВ - "Траен мир 2012" с участието и на ВВС, но понеже не намерих подходяща тема, ако админът иска да я премести. Поздрави. Общо взето това бе едно полезно учение за армията ни. Едно от малкото през годината с толкова техника и 1000 бойци...

Обобщено:

ФОТООКО - "ТРАЕН МИР 2012" - част 1 (http://www.pan.bg/view_article-5-12995-FOTOOKO-TRAEN-MIR-2012-chast-1.html)
http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_normal_PA045391.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_PA045391.JPG)

ФОТООКО: КЩУ "ТРАЕН МИР 2012" - част 2 (http://www.pan.bg/view_article-1-13002-FOTOOKO-KShtU-TRAEN-MIR-2012-chast-2.html)
http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_normal_PA045423.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_PA045423.JPG)

ФОТООКО: КЩУ "ТРАЕН МИР 2012" - част 3 (http://www.pan.bg/view_article-4-13003-FOTOOKO-KShtU-TRAEN-MIR-2012-chast-3.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_normal_PA045493.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_PA045493.JPG)

Preslav
06-10-2012, 22:46
:arrow: Фотооко: Открит летателен ден в авиобаза Граф Игнатиево по случай 100 години български ВВС (http://www.pan.bg/view_article-1-13016-Fotooko-Otkrit-letatelen-den-v-aviobaza-Graf-Ignatievo-po-sluchaj-100-godini-bylgarski-VVS.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_Mi_17_419_flag.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/Mi_17_419_flag.JPG)

Preslav
05-11-2012, 17:18
Нови пет пилота напускат! Майор Илия Дойчинов също, Графа Игнатиево остава само с трима инструктори на МиГ-29 (http://www.pan.bg/view_article-1-13592-Novi-pet-pilota-napuskat-Major-Iliq-Dojchinov-syshto-Grafa-Ignatievo-ostava-samo-s-trima-instruktori-na-MiG-29.html)

Сун Дзъ
20-11-2012, 18:47
Някой знае ли какви са характеристиките на мишената и "разузнавача" ? В нета нищо не намирам за тях...

http://img802.imageshack.us/img802/4561/95129423.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/802/95129423.jpg/)

Sailor_Malan
20-11-2012, 23:13
Koe e мишената? Така като гледам разузнавача е доволно проста но за сметка на това тутмачеста и трудна за пренасяне машина. Вероятно иска писта за приземяване(иначе казано не можеш да кацнеш къде и да е) съдейки по шасито и предполагам има около час и половина автономност. Почти съм склонен да се обзаложа, че ползва търговски GPS за да си следва курса, а най-вероятно и търговски софтуер за планиране на полетите - иначе казано има написан и добре тестван вече софтуер за крадене на данни от него и за хакване на апарата като цяло. Ако и стартира от писта, а не от катапулт е уникално дърво, а самолетния тип шаси горе долу на такива мисли навява и докато повечето свестни самолети от тоя клас(цивилни) се транспортират в багажника на комби, това като гледам иска камион. Ма пък са купили джиджин куфар за базовата станция.

Сун Дзъ
21-11-2012, 18:35
Koe e мишената?

И аз не знам кое от двете е точно. Разузнавача е "Teres" - витловия.
Но пък реактивните се различават, едното е с колесник, а на другото има някакви "килчета" отдолу... явно ще да е еднодневка.

http://img571.imageshack.us/img571/5905/copyof2s.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/571/copyof2s.jpg/)

Но пък излита от две "пръчки" и то бързо.


http://www.youtube.com/watch?v=Ci5KekzJfUs

Прилича малко на МиГ-29, много кефи дизайна.

Пепеляев
05-12-2012, 10:59
Има ли вече повече информация за продажбата на СУ-25 за Грузия?В смисъл ясно е че са решили да купуват едни самолети които да вършат всичко но ми е интересно продадените машини дали имат още достатъчен ресурс?

Sailor_Malan
05-12-2012, 12:08
Но пък излита от две "пръчки" и то бързо.
Малеее, повечето самолети от тоя тип излитат от сгъваем катапулт събиращ се в багажника на кола, а това наистина иска камион за пренос. Иначе ако това е мишената, прибере ли се, явно някой се е издънил.

Amazon
05-12-2012, 18:40
Има ли вече повече информация за продажбата на СУ-25 за Грузия?В смисъл ясно е че са решили да купуват едни самолети които да вършат всичко но ми е интересно продадените машини дали имат още достатъчен ресурс?
Нищо не е ясно. Машините имат ресурс (май са на по около 1000 часа), но не е ясо дали крайният купувач е Грузия, или там ще ги ремонтират и ще ги препратят към някоя бананова република.

Suun70
16-12-2012, 13:51
Искам да попитам дали някой знае в момента колко МиГ-21 са в бойна готовност и дали, както се беше писало, през декември вече ще бъдат премахнати окончателно? Поздрави! :)

Thorn
16-12-2012, 14:02
Нищо не е ясно. Машините имат ресурс (май са на по около 1000 часа), но не е ясо дали крайният купувач е Грузия, или там ще ги ремонтират и ще ги препратят към някоя бананова република.

За Мали.

Amazon
31-12-2012, 21:17
Искам да попитам дали някой знае в момента колко МиГ-21 са в бойна готовност и дали, както се беше писало, през декември вече ще бъдат премахнати окончателно? Поздрави! :)
По спомени една спарка и три бойни са с удължен ресурс и носят дежурство. За окончателното премахване, не е решено със сигурност. Дори се говори за ново удължаване на ресурса по състояние.

Amazon
06-01-2013, 19:39
Изключително приятен(и интересен) разказ на български пилот на МиГ-29 (http://aeropress-bg.com/categoryblog/1240-aviaciata-i-yano.html)

Preslav
26-01-2013, 10:55
63 ВЕРТОЛЕТА И САМОЛЕТА В БЪЛГАРСКИТЕ ВВС НЕ ЛЕТЯТ (http://www.pan.bg/view_article-53-15167-63-VERTOLETA-I-SAMOLETA-V-BYLGARSKITE-VVS-NE-LETQT.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_Mi-24_140.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/Mi-24_140.JPG)

Preslav
10-04-2013, 15:20
УЧЕБНАТА АВИАЦИОННА ГРУПА В ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ „НА ВИСОКИ ОБОРОТИ” (http://www.pan.bg/view_article-1-16571-UChEBNATA-AVIACIONNA-GRUPA-V-DOLNA-MITROPOLIQ-NA-VISOKI-OBOROTI.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_pC_9_BGR_666_2.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/pC_9_BGR_666_2.jpg)

Авиобаза Крумово – полетите също не спират (http://www.pan.bg/view_article-53-16555-Aviobaza-Krumovo-%E2%80%93-poletite-syshto-ne-spirat.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_Mi-17_418_air_NURS.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/Mi-17_418_air_NURS.JPG)

Фотоко: Един ден (и нощ) в авиобаза Граф Игнатиево (http://www.pan.bg/view_article-1-16541-Fotoko-Edin-den-i-nosht%29-v-aviobaza-Graf-Ignatievo.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_2.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/2.JPG)

Уморените коне ги убиват, нали? (http://www.pan.bg/view_article-53-16524-Umorenite-kone-gi-ubivat-nali.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_Unt1eitled-3.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/Unt1eitled-3.jpg)

ФОТООКО ОТ ВВС: МОРСКА ПОДГОТОВКА И СТРЕЛБИ ПО ЗЕМНА ЦЕЛ (http://www.pan.bg/view_article-49-16589-FOTOOKO-OT-VVS-MORSKA-PODGOTOVKA-I-STRELBI-PO-ZEMNA-CEL.html)

http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/ZORO_5.jpg

Предстои първи полет с L-39 в края на месеца (http://www.pan.bg/view_article-49-16572-Predstoi-pyrvi-polet-s-L-39-v-kraq-na-meseca.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_DSC02518.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/DSC02518.JPG)

Preslav
24-04-2013, 11:36
Поредната хубава вест във ВВС: L-39ZA летят с български екипажи! (http://www.pan.bg/view_article-1-16867-Porednata-hubava-vest-vyv-VVS-L-39ZA-letqt-s-bylgarski-ekipazhi.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_normal_ss_IMG_4853.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_ss_IMG_4853.jpg)

Preslav
27-05-2013, 16:21
ВИДЕО И ФОТОООКО: ИЗРАЕЛСКИТЕ ВВС ДОЙДОХА С ГРЪМ И ТРЯСЪК! (http://www.pan.bg/view_article-1-17404-VIDEO-I-FOTOOOKO-IZRAELSKITE-VVS-DOJDOHA-S-GRYM-I-TRQSYK.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_F-16_IZR_12%20copy.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/F-16_IZR_12%20copy.jpg)

piston
27-05-2013, 21:19
ВИДЕО И ФОТОООКО: ИЗРАЕЛСКИТЕ ВВС ДОЙДОХА С ГРЪМ И ТРЯСЪК! (http://www.pan.bg/view_article-1-17404-VIDEO-I-FOTOOOKO-IZRAELSKITE-VVS-DOJDOHA-S-GRYM-I-TRQSYK.html)


Ще тренират ли с/у ЗРК?

piston
27-05-2013, 21:25
Прилича малко на МиГ-29, много кефи дизайна.

Ето и продължението:


http://www.youtube.com/watch?v=R89lubiufYc

Preslav
30-05-2013, 22:08
Фотооко: Горещ ден на учението "Collector's Item 13" (http://www.pan.bg/view_article-53-17449-Fotooko-Goresht-den-na-uchenieto-Collectors-Item-13.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_Collectors_item_13_30May%20%28114%29_s%7E0. JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/Collectors_item_13_30May%20%28114%29_s%7E0.JPG)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_Collectors_item_13_30May%20%2820%29_s%7E0.J PG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/Collectors_item_13_30May%20%2820%29_s%7E0.JPG)

За още снимки в линка! Поздрави!

Пепеляев
21-06-2013, 16:55
Значи покрай регистрите на ООН за големите продажби на оръжие излязоха някакви данни за 10-те СУ-25 за Грузия.
http://www.un-register.org/ReportingStatus/mRegisterDetail.aspx?Register_Id=2128&YearDate=2012
Самолетите изрично са изписани "Expired lifespan, for repair stock"("С изтекъл ресурс за ревервни части")

Кухулин
21-06-2013, 17:10
Да, днес и в бмпд има статия по тоя въпрос. Цитират Пан.БГ:

Продажа Болгарией списанных самолетов Су-25 в Грузию (http://bmpd.livejournal.com/546844.html)

Eguo
22-06-2013, 11:51
Да, днес и в бмпд има статия по тоя въпрос. Цитират Пан.БГ:

Продажа Болгарией списанных самолетов Су-25 в Грузию (http://bmpd.livejournal.com/546844.html)

Убеден съм, че българските самолети са били в по-добро състояние, отколкото руски самолет.

"...е бил открит повече от 100 попадения в Су-25"
http://fishki.net/comment.php?id=139180

Preslav
21-07-2013, 11:58
:arrow: Хърватска купува МиГ-21 от България? (http://www.pan.bg/view_article-49-18250-Hyrvatska-kupuva-MiG-21-ot-Bylgariq.html)

Пилот
22-07-2013, 11:18
Моля без такива квалификации и офтопик, ако някой друг е казал различно на новината на Преслав - просто да се даде линк. Не виждам защо да се минава върху личностите на журналисти.

Sailor_Malan
22-07-2013, 18:08
Любов ко да правиш. Иначе днес погледнах инфото в Еър интърнешънъл за новината - покупката ще е от Украйна както и модернизацията, не от нас

Amazon
11-08-2013, 18:35
БВБ между два български МиГ-29, като полковника в единят коментира всяко действие въпреки претоварването. Сигурно доста от пишещтите тук са го гледали, но не видях да е поствано в тази тема.

http://www.youtube.com/watch?v=4dHok0qcS-U

Preslav
18-09-2013, 19:34
СРЪБСКО ФОТООКО ОТ ТУБС ШАБЛА 2013 (http://pan.bg/view_article-49-18732-SRYBSKO-FOTOOKO-OT-TUBS-ShABLA-2013.html)
http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_MJV_6404.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/MJV_6404.jpg)

ФОТООКО-1 ОТ ТУБС ШАБЛА 2013 (http://pan.bg/view_article-49-18727-FOTOOKO-2-OT-TUBS-ShABLA-2013.html)

ФОТООКО-2 ОТ ТУБС ШАБЛА 2013 (http://pan.bg/view_article-49-18714-FOTOOKO-OT-TUBS-ShABLA-2013.html)

"ОТЛИЧЕН” за стрелбите на нашите летци в учението ТУБС „Шабла 2013” (http://pan.bg/view_article-49-18712-OTLIChEN-za-strelbite-na-nashite-letci-v-uchenieto-TUBS-Shabla-2013.html)

Хеликоптер "Кугър" се включи в учението ШАБЛА 2013 (http://pan.bg/view_article-49-18703-Helikopter-Kugyr-se-vkljuchi-v-uchenieto-ShABLA-2013.html)

СНИМКИ: Авиобаза Крумово в учението ШАБЛА 2013 (http://www.pan.bg/view_article-4-18722-SNIMKI-Aviobaza-Krumovo-v-uchenieto-ShABLA-2013.html)

http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/12122/normal_DSC07488.JPG (http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/12122/DSC07488.JPG)

Подготовка на сръбските ракети за реалните стрелби на „Шабла 2013” (http://pan.bg/view_article-49-18681-Podgotovka-na-srybskite-raketi-za-realnite-strelbi-na-Shabla-2013.html)

ФОТООКО-3 от ШАБЛА 2013 (http://pan.bg/view_article-1-18775-Spomeni-v-snimki-ot-ShABLA-2013.html)

Фотооко-4 от ШАБЛА 2013 (http://pan.bg/view_article-4-18929-Oshte-spomeni-ot-ShABLA-2013.html)
http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_normal_DSC07560.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_DSC07560.JPG)

ФОТООКО: Безмерци се справиха отлично в ШАБЛА 2013 (http://pan.bg/view_article-1-18721-FOTOOKO-Bezmerci-se-spraviha-otlichno-v-ShABLA-2013.html)

http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/12122/normal_DSC07368.JPG (http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/12122/DSC07368.JPG)

Aвиобаза Граф Игнатиево - "Стрелби - 2013" (http://pan.bg/view_article-1-18704-Aviobaza-Graf-Ignatievo-Strelbi-2013.html)
http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_MiG-29_39_air.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/MiG-29_39_air.JPG)

Aвиобаза Граф Игнатиево - "Стрелби - 2013" , ден втори (http://pan.bg/view_article-3-18713-Aviobaza-Graf-Ignatievo-Strelbi-2013-den-vtori.html)
http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_R-27_under_NB.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/R-27_under_NB.JPG)

Preslav
12-11-2013, 21:43
"Мирен страж 2013" - Поредно успешно представяне на авиобаза Безмер и ВВС (http://pan.bg/view_article-1-19821-Miren-strazh-2013-Poredno-uspeshno-predstavqne-na-aviobaza-Bezmer-i-VVS.html)[/size]

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_Su-25UBK_up_NB.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/Su-25UBK_up_NB.jpg)

В авиобаза Граф Игнатиево тържествено отбезяха 50 години от първия полет на МиГ-21 в България (http://pan.bg/view_article-1-19889-V-aviobaza-Graf-Ignatievo-tyrzhestveno-otbezqha-50-godini-ot-pyrviq-polet-na-MiG-21-v-Bylgariq.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_50_g_MiG-21_Grafa%20%28111%29s.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/50_g_MiG-21_Grafa%20%28111%29s.jpg)

Preslav
18-02-2014, 19:44
МиГ-21 ОТНОВО В БЪЛГАРСКОТО НЕБЕ! (http://pan.bg/view_article-1-21590-MiG-21-OTNOVO-V-BYLGARSKOTO-NEBE-obnovena+snimki%29.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_MiG-21UM_28_oblitane%20%2819%29pS.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/MiG-21UM_28_oblitane%20%2819%29pS.jpg)

Preslav
28-05-2014, 09:37
ФОТОФАКТ: ПЪРВИЯТ САМОЛЕТ, ОСИГУРЯВАЩ УЧЕНИЕТО "ТРАКИЙСКА ЗВЕЗДА 2014", КАЦНА НА АВИОБАЗА ГРАФ ИГНАТИЕВО (http://pan.bg/view_article-1-23168-FOTOFAKT-PYRVIQT-SAMOLET-OSIGURQVASht-UChENIETO-TRAKIJSKA-ZVEZDA-2014-KACNA-NA-AVIOBAZA-GRAF-IGNATIEVO.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_C-17_1s.jpg (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/C-17_1s.jpg)

Фотофакт: Първи летателен ден на учението „Тракийска звезда 2014” (http://pan.bg/view_article-1-23205-Fotofakt-Pyrvi-letatelen-den-na-uchenieto-Trakijska-zvezda-2014.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_mIg-29_tz_Grafa%20%281%29.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/mIg-29_tz_Grafa%20%281%29.JPG) http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_mIg-29_tz_Grafa%20%284%29.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/mIg-29_tz_Grafa%20%284%29.JPG)

"Тракийска звезда-2014"-втори ден (снимки) (http://pan.bg/view_article-1-23211--Trakijska-zvezda-2014-vtori-den-snimki%29.html)

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_MiG-29_F-16_0053%20%286%29.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/MiG-29_F-16_0053%20%286%29.JPG)

червенков
15-03-2015, 22:32
http://www.airforce.ru/content/attachments/62137d1426325281-a_v_noye_mig-21bis_234_1200.jpg Господа нещо хубаво, като за края на седмицата.

29548

Hawkeye
20-05-2015, 23:02
Една иключително тъжна статия...
http://aeropress-bg.com/categoryblog/3180-kraiat-nablijava.html

Preslav
21-12-2015, 01:36
ПОСЛЕДНИ ПОЛЕТИ С МИГ-21, ОСТАВАЩ ЗАВИНАГИ В СЪРЦАТА НИ!
http://www.pan.bg/view_article-1-327062-POSLEDNI-POLETI-S-MIG-21-OSTAVASht-ZAVINAGI-V-SYRCATA-NI.html#sthash.BenPGVzB.dpuf

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_DSC_0407%7E1.JPG (http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/DSC_0407%7E1.JPG)

Amazon
28-12-2015, 16:56
Утре пристигат първите два двигателя от Полша.

gabocvet
28-12-2015, 18:04
Утре пристигат първите два двигателя от Полша.

Източник ?

Amazon
28-12-2015, 18:08
Източник ?
Писах от таблета а там трудно се линква. Ето: http://www.segabg.com/article.php?id=784707

gabocvet
10-01-2016, 14:17
Придобиването на нов изтребител ще доведе до намаляването на личния състав на ВВС

Създаването на условия за реализация на основните проекти за модернизация - „Нов тип основен многофункционален боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка” и „Нови трикоординатни (3D) радари“ се определят, като изключително важни за развитието на ВВС.

Посочено е още, че при придобиване на нов тип боен самолет ще продължи носенето на бойно дежурство с част от основния състав на МиГ-29, а в същото време другата част ще се обучава на новия самолет, което цели избягването на „вакуум” в способностите на ВВС. И още от плана: „Придобиването на нов тип боен самолет на практика ще замени трите вида използвани сега самолети – МиГ-21, МиГ-29 и Су-25, което ще доведе до намаляване на личния състав на ВВС и необходимите финансови средства за поддръжка на цялата бойна авиация на страната при значително увеличаване на оперативните способности. Ще се реши и проблемът с освобождаване на честотния спектър, както и ще се постигне информационна и оперативна съвместимост с въоръжените сили на страните - членки на НАТО и ЕС, и ще се преодолее дефицитът от способности.

Организационната структура на ВВС към 2020 г. ще включва Командване на ВВС, авиационни бази, зенитно-ракетна база и бази за бойно осигуряване, поддръжка и подготовка, като ще бъде отчетено освобождаването от излишно въоръжение, техника и редуциране на личния състав след реализиране на основните инвестиционни проекти за ВВС.

http://www.otbrana.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_8200

gabocvet
12-01-2016, 18:28
По дирите на изчезналите МиГ-овеМинистерството на отбраната е открило мистериозен неизползван двигател за изтребител МиГ-29, съхраняван с години.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/12/18/2672294_po_dirite_na_izcheznalite_mig-ove/

България купува шест нови двигателя за МиГ-овете

До края на януари ще бъде обявена обществена поръчка за шест нови двигателя за "МиГ 29". Това съобщи пред журналисти в авиобаза "Граф Игнатиево" министърът на отбраната Николай Ненчев.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543109

piston
13-01-2016, 22:46
Незнам дали е публикувано във форума:


Swiss Air Force Confidential Report on the Evaluation of the Eurofighter, the Gripen NG, and the Rafale

http://www.scribd.com/doc/81390363/Swiss-Air-Force-Confidential-Report-on-the-Evaluation-of-the-Eurofighter-the-Gripen-NG-and-the-Rafale

ValBo
15-01-2016, 21:05
И сега какво?!
Двигатели ги платихме, обаче миговете пак няма да летят, защото изтичат и други ресурси. на последно ремонтираният - колесника
http://www.blitz.bg/news/article/387019

gabocvet
16-01-2016, 10:13
Има опасност за продължаване функционирането на нашата изтребителна авиация. Това каза пред БНТ командирът на Военно-въздушните сили генерал-майор Румен Радев.

Той каза, че не приема промените в закона за отбраната, които уреждат съвместната охрана на въздушното пространство с други държави членки на НАТО. "Не го приемам в този вид - и като командир на ВВС, и като българин", каза той и припомни, че от командването на ВВС отдавна са предложили вариант, с който да се спаси авиацията. "Мислим, че е реален, съвсем балансиран и показва, че ние сме и лоялни членове и съюзници на НАТО и в същото време защитаваме интересите за бъдещото развитие на авиацията", обясни той.
Радев каза, че се притеснява от двусмислие в закона. Според него формулировката за охрана на въздушното пространство "самостоятелно и съвместно" не е ясна. "Липсата на дефиниция какво означава това "съвместно" силно ни тревожи и то с основание", каза генералът. Притеснението му е, че съвместното изпълнение на мисията по охрана на въздушното пространство Air Policing може да означава страната ни да се включи с наземните системи на авиацията, а самата охрана с изтребители да се поеме от друга държава. "Ние трябва да мислим преди всичко за нашите способности. Това е фундаменталният принцип на НАТО", каза Радев.

Той обясни, че от ВВС са предложили да се дефинира ясно водещата роля на нашата изтребителна авиация, така че законът да задължава управниците ни да полагат грижи, за да "не допуснем един ден да останем само с наземните компоненти".
Радев обясни, че още това лято е трябвало да бъдат приземени всички изтребители, но от ВВС сами се нагърбили на своя отговорност сами да увеличават ресурса на двигатели и агрегати. Доставените от Полша ремонтирани двигатели е подкрепа, но недостатъчна, каза Радев.

"От година настояваме пред ръководството на Министерството на отбраната за три неща. Първо, спешен договор с РСК МиГ по силата на рамковото споразумение, което имахме. Беше необходимо да използваме това рамково споразумение, за да може по най-краткия начин да сключим договор за ремонт и доставки, така че за края на 2016 г. ние да сме сигурни", каза Радев.
По думите му самолетът, с който летя министърът на отбраната Николай Ненчев с новоремонтираните двигатели от Полша на 26 януари, трябва да бъде спрян от полети, защото изтича ресурсът на колесника му. "МиГ-29 е заложник на политически интереси. В стремежа си на всяка цена да скъсаме отношенията си с Русия, без да са гарантирани сроковете и възможностите, като обхват на бъдещото споразумение с Полша, се стигна до там, че ние ще продължим да удължаваме ресурс. Защото на самолетите им изтича ресурсът на много други агрегати и части по тях", каза още командирът на ВВС и обясни, че до средата на годината всички самолети ще бъдат приземени.
"С двигателите от Полша, без двигателите от Полша - самолетите остават на земята", каза той. По думите му е необходимо спешно внасяне на проекта за купуване на нов изтребител.

Оръжейник
16-01-2016, 19:55
От както се раздуха по медиите темата за двигателите се чудя, няма ли кой да попита авиаторите (или пък те да се обадят сами), дали проблема е само и единствено в двигателите. Един боен самолет не е само двигател. Нищо не споменават, например за въоръжението - оръдието и ракетите и те имат своя ресурс...
И като плещят журналята за фърчащата полиция, що никой не провери дали само това е нашето задължение като член на НАТО и какви са останалите и изпълнени ли са...

Draken
16-01-2016, 21:28
От както се раздуха по медиите темата за двигателите се чудя, няма ли кой да попита авиаторите (или пък те да се обадят сами), дали проблема е само и единствено в двигателите. Един боен самолет не е само двигател.

Генерал Радев: И като командир на ВВС, и като българин не приемем промените в ЗОВС в този им вид (http://aeropress-bg.com/novini/36-news/3654-general-radev-ne-priemam-promenite-v-zovs-v-tozi-im-vid.html)


Но давам следния пример, самолетът на който летя министъра след 10 дни трябва да го спрем от полети, защото изтича ресурса на колесника му”, разказа генерал Радев и каза, че и за в бъдеще ще се удължава ресурса на агрегати, защото иначе трябва да се спрат полетите.


„С или без двигателите от Полша, до средата на годината всички МиГ-29 остават на земята, но това няма да се случи, защото ще удължаваме техническия ресурс на двигатели, КСА и други отново сами. През 2016 г. няма да допуснем спиране на дежурството по „ер полисинг”, категорично заяви генерал Радев.

Super_Hornet
16-01-2016, 21:54
То май имаше договор за абонаментно обслужване с РСК, ама и те пари искат!

Оръжейник
17-01-2016, 10:47
А имат ли възможността сами да удължават ресурса?

Amazon
17-01-2016, 15:12
Удължават го по състояние. Но това сигурно е свързано с риск.

Оръжейник
17-01-2016, 18:23
И кой го прави - ИАС или в ТЕЧ-а фърлят боб и кой носи отговорност.

Amazon
17-01-2016, 21:01
Не знам.

Оръжейник
24-01-2016, 17:24
Баси чудото... От време на време изскачат "новини" и после тихо... Имам чувството, че и в командването на ВВС не им пука особено. Само си играят игрички. И ся кво - ген. Радев депутат от ГЕРБ ли? Да си гукат с ген. Михов ...

Amazon
15-04-2016, 17:38
МО обяви поръчка за покупка на десет двигателя за МиГ-29 (http://www.segabg.com/article.php?id=799843)

gabocvet
18-04-2016, 12:07
Двигатели, агрегати и резервни части ще купува МО, за да летят изтребителитe МиГ-29

http://www.otbrana.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_8630

Super_Hornet
13-05-2016, 13:22
а какво стана с тези 24-ки?
къде са сега, в какво състояние са, ще летят ли пак?

По план 18 стоят на служба, но летящ е май само един.

Amazon
13-05-2016, 19:12
По план 18 стоят на служба, но летящ е май само един.
Сега държавата като придоби обратно завод Бенковски, да се надяваме че ще има и още.

Super_Hornet
13-05-2016, 21:18
Сега държавата като придоби обратно завод Бенковски, да се надяваме че ще има и още.

Ремонтите на модела се правят в завод "Летец", а не в Пловдив.

Просто няма пари, а и то няма голям смисъл - не са никак първа младост и В-та.

Най-добре Ми-35М.

Amazon
13-05-2016, 22:50
Може да бъркам, мислех че в Пловдив им правят КВР на двигателите. А Ми-35М е супер и вероятно НАТО и ЕК биха ни разрешили да го купим, ама пак опира до пари които нямаме.

gabocvet
04-06-2016, 21:02
Нашите Кугари също ли са заземени?

http://fakti.bg/world/188995-zazemiha-helikopterite-na-merkel-

В последствие беше открит дефект в конструкцията на хеликоптера. Това доведе до забрана от Европейската асоциация за авиационна сигурност за използването на този тип хеликоптери.

Draken
05-06-2016, 19:01
Нашите са H215M. Забраната засяга цивилния H225 и военния H225M- тези са големите котки от семейството Кугър/Пума, и имат съвсем друга силова установка (50% по-мощните двигатели Makila 2A1) и носеща система (5-лопатен винт).

aiwara
01-05-2017, 16:24
https://www.youtube.com/watch?v=2OksLNBg2iE