PDA

Виж пълната версия : Europa Universalis 3Страници : [1] 2

RAPTOR
03-02-2007, 18:50
Днеска имах възможността да я разцъкам тази игра и на пръв поглед ми хареса.Не съм играл предишните части,но определено я бива.Само едно нещо недоумявам-за около 400 мб игра изискванията са доста големи 1гб памет 2мхц процесор.Най-много ми хареса възможността за колонизация и микромениджмънта-доста е комплексен.

gollum
03-02-2007, 19:53
Аз си я свалих преди дав дена, но засега съм я пускал само веднъж за кратко. Не забелязах (но още не съм я разгледал подробно) някакви съществени разлики спрямо предишната версия, освен тази, която влече високите изисквания - играта е минала в ЗД. Промяна, помоему абсолютно излишна за такъв тип игра, общо взето същата история като с четвъртата част на "Цивилизация". В резултат на това играта е станала много тежка, без това да идва поради подобрен геймплей, изкуствен интелект или нещо подобно (т.е. самоцелно) и невероятно грозна - нещо нормално за подобна игра, когато се прехвърли в ЗД. Когато/ако (много е тежка, пък и бая грозна, което дразни) имам време да я поразцъкам, мога да напиша и нещо съществено по промените в самата игра.

Hussar
03-02-2007, 21:41
Аз я играх 1-2 нощи, не е толкова тежка ако се мине в полтически режим, страните тогава са само оцветени без да се генерира теренът. Почнах с Унгария и колонизирах Куба, Антилите и няколко провинции в Южна Америка, но е адски трудно да правиш каквото и да е и да развиваш науката (инвестициите както са в играта), намесва се и инфалцията и изобщо не е много лесна играта. Баланс между икономика, армия, колонизиране, развитие трудно се намира и постоянно трябва да правиш нещо, за да поддържаш нещата. Като цяло съм доволен от играта, много е интересна.

Sir Gray
03-02-2007, 21:58
Пълно разочарование след 2 дена игра. Че си я и купих! Язък! Отвратителна графика и напълно идиотски и безсмислен 3д. От къф зор въобще им трябваше да го правят така и не става ясно, никаква полза от него (да беше красиво поне, айде). А за такава игра 2д или поне рендвана изометрична преспектива можеше да стане 10 пъти по-хубава (сега реално 2-ката е по-хубава от 3-ката, баси...). Иначе големи промени почти няма (някакви строежи има май повече в провинциите, което също е идиотско), някаква система на "съветници", които дават всъщност единствено бонуси в инвестициите в технологиите (същите като отпреди) и май реално единствената по-голяма новост - военна и флотска традиции, които се трупат с кютек и по време на мир спадат, един вид бойния опит на държавата. И носят там ред бонуси, що се отнася до войните.
Иначе има някакви шпиони, които не е ясно какво правят, дребни пинизчета с кардиналски съвет и съвета на електорите на Свещената Римска. Другото си е същото. Е, малко кютека е по-детайлен, обсадите също.
Това поне на първо впечатление - язък за големите надежди, поели са както толкова често в грешната посока. Ще си цъкам 2ката.

RAPTOR
04-02-2007, 13:59
За шпионите знам,че могат да правят разни мизерии на врага.На мен най-много ми хареса опцията да наема пират и да саботирам търговията на противника:).Иначе за папата ако станете Papal controller дава някакви бонуси-престиж,стабилност.Графиката е грозна ама си превключете на някой от другите режими.Аз играя с Португаля и голяма колонизация пада-интересното тука е, че трябва да наемате откриватели и конкистадори за да разкривате terra inqognita.Инфлацията е голям проблем,особено ако имате много провинции със злато-в един момент банкрута е нейзбежен.Единствено при търговците е досадно-трябва да се следят постоянно да не би някой чужд търговец да ги измести от пазара и постоянно да се пращат нови.

Hussar
04-02-2007, 17:59
Добре де, не би ли трябвало точно ако има провинции със злато да се намалява, аз гледах, че има някаква опция за намаляване на инфалцията посредство мини за злато, които обаче си нямам идея как се правят. А и не знам дали изобщо има опция за свалянето на инфалцията, при мен стана 1 банкрупт обаче инфалцията не се намали.

RAPTOR
04-02-2007, 19:00
Повече провинции със злато-повече инфлация.Освен това ако увеличаваш инвестицията в Treasure инфлацията пак расте.Намаляването идва от сградите Tax assessor и от National idea-National bank(това са нещо като национални принципи ли де да знам).Аз лично успях да я докарам -0,04(сега съм 18%),ама трябва бая игра със слайдерите.Някой да каже как да изкарвам повече пари от колониите,че много мизерни парици кихат,пък би трябвало да дават по-голям кеш тези дето имат ценни стоки(подправки,слонова кост,захар,тютюн).

messire Woland
04-02-2007, 21:17
Тоест, от написаното разбирам, че в играта почти няма промени, освен разбира се 3Д-то, което поначало е ... и значително и безсмислено утежнените системни изисквания. Явно идеите са се изчерпили, пикът е минал и оттук нататък нещата ще вървят по нанадолнището. А идеята поначало беше обещаваща ...

Sir Gray
05-02-2007, 00:12
Тоест, от написаното разбирам, че в играта почти няма промени, освен разбира се 3Д-то, което поначало е ... и значително и безсмислено утежнените системни изисквания. Явно идеите са се изчерпили, пикът е минал и оттук нататък нещата ще вървят по нанадолнището. А идеята поначало беше обещаваща ...
С две думи - да. Я, даже една стигна.

BulSoldier
14-02-2007, 19:01
Аз от известно време се оглеждам за 2ката ама никъде не я намирам.Та ако някой знае от къде да я намеря да деда линк,че 3ката е мн тежка за моята машина.

Syrian
17-03-2007, 04:23
Тройката наистина е тежка..но пък за фен,като мен не се сдържах да я видя.Смятам обаче,че двойката си е класика....

messire Woland
10-01-2008, 13:00
Има експанжън на EU III, който се оказа значително по-лек. Амбицията на Наполеон (EU3: Napoleon's Ambition). И като я поразгледах за 1-2 часа, останах доволен. По-нататък - повече впечатления :)

Sir Gray
10-01-2008, 14:06
А, аз я играя отдавна. Поправките в нея не са особено големи, но някои са особено, хм, значителни, главно по отношение на улесняването на играча. Например най-накрая може да пуснеш автоматично изпращане на търговци - в оригиналната версия това ме отказа след точно 1 ден игра, трябваше да пращам ръчно всеки един търговец. И то май това е главното - интерфейсни подобрения.
Каквото наистина е интересно е модът Magnus Mundi или нещо такова (има го на форума на играта). Мнооого е добър. Основата му са безкрайно много скриптирани събития, които внасят значителна историчност и засилват значението на някои доста важни за епохата аспекти (СРИ например, която в нормалната игра просто липсва на практика).

messire Woland
10-01-2008, 14:15
Ами ще погледна модовете, пък да видим. Ако версията, която аз ползвам не се окаже проблем ;)
Видях, че има разни настройки на старта - за търговци, за колонисти и т.н. Също така, че колонизацията е значително улеснена, военното дело - също. Това със съветниците и там, генерали-адмирали ми изглежда добро нововъведение. От националните идеи още нямам представа, досега съм имал възможност да избирам само една.
Пуснах се с Швеция, с най-ранната дата (май беше 1453 г.), но се оказа голям зор - страната е във война с Дания (и покрай нея и с Норвегия). Няма армия, няма пари и т.н., а две ключови провинции трябва тепърва да се колонизират, въобще - забавления :)
Ще потърся обаче за модове, в предишните версии имаше един забавен "Фантазия", но тук още не съм го видял.

княз Крылов
10-01-2008, 15:47
Аз оная вечер викам аде са си я инстална преди лягане , да ога утре да я поцъкам .... е инсталирах я и откарах до 5.30 сутринта след което насила се накарах да спя защото в 11 трябваше да съм свежарка за работа ;)

Ама защо така не обичат Франция .... още не съм почнал и вече ми обяви Тоскана война ;) Тъкмо я попритесних с корабчета и хоп - Олденбург и Швеция - обявиха ми символична война - така си и тече войната без един залп ха ха ха.

Но най тегаво стана когато ми обявиха война Англия, Прусия и Нидерландите - като хахав бягах по крайбрежието ;) А в същия момент отделно и Испания обяви война - нея я намлях та чак перушина се разфърчя и хоп Втелсбах и Бавария ме нападнаха - и тях намлях - Вителсбах престана да съществува - Бавария почти също. Накрая и Тоскана го отнесе. Та сега са поокротиха нещата - само Англия и Прусия досаждат, и Шведите се пънат от далеч ;)

messire Woland
10-01-2008, 16:01
Аз оглеждам за възможностите за модификация, но не от историческа гледна точка :)
Сигурно ще направя един мод с България - там 1-3 провинции, зависи от това, как ще дойдат нещата. Пък да видим. Като начало, видях, че организацията на файловете с данните е съвсем различна.

xopxe
10-01-2008, 17:24
Добре е измислено в играта попълването на полковете и възможността да си ъпгрейдвате единиците - за 3Д-то няма да коментирам - голяма излагация.
А за България не е нужен мод - просто се логвате с османците и предлагате мир на някоя държава който мир включва освобождението на България - след това сейф- лоуд и при лоуда избирате БГ и хайде цар Тодор I идва на хоризонта - ако оцелеете следващите 10 години всичко е ок ( Власите почти винаги ви нападат) ама аз ги отупах и анексирах барабар с Трансилвания и икономиката потръгна. И се дръжте приятелски с османлиите ако играете с България, че не е истина колко армия имат- и да се мъчите няма как да се изравните с тях в близко бъдеще така че забравете освобождение на тракия и македония.

П.С. Много гнусно са премахнали възможността от двойката да не включваш в някоя война съюзниците си - тук много често обявяване на война ти прецаква добре измислените съюзи ако някой предателски не пожелае да се включи в боя на твоя страна:(

gregorianus
10-01-2008, 18:04
А откъде може да се изтегли само саундракът на ЕУ 2? Музиката беше невероятна.

xopxe
10-01-2008, 18:38
От някой със инсталирана игра - саундтрака беще под формата на директория с мр3-ки. :)

княз Крылов
10-01-2008, 18:41
Мда , аз от там съм си издърпал няколко барокови парчета които си ги слушам с удоволствие ;)

messire Woland
10-01-2008, 20:41
Става модифицирането :)
Ето и резултатите след една бърза игра:
http://www.history-simulations.net/temp/bulg55.png
Всъщност, аз модифицирах 5 файла, за да създам Българското царство, така че то да стартира с 3 провинции. За една голяма война (съюзници ми бяха разни рицарски ордени, някоя и друга Балканска страна и т.н.) аз присъединих двете провинции.

xopxe
10-01-2008, 20:56
ММм, колко хубаво звучи този рапорт :) Ще се появят ли тези 5 модифицирани файлове някъде, да не трябва другите простосмъртни да правим магийки с Високата порта?

княз Крылов
10-01-2008, 21:00
кви са тия Naxonia ? ;)

messire Woland
10-01-2008, 21:18
Това са "Naxos", които първи ми предложиха съюз. След като набрах още някакви съюзници, пак тия обявиха война на Високата порта. След двугодишна война нещата се оправиха.
Обаче има още неща, които не съм видял откъде се модифицират.

За файловете - утре ще гледам да ги дооформя. И после ще ги кача някъде, така че да са достъпни.

княз Крылов
10-01-2008, 21:20
добре а Наксос какво е - както знаете не съм много запознат с историята на Средновековието и със всичките там хиляди държави империи и волни образования покрай кръстоносните походи ;)

messire Woland
10-01-2008, 21:24
Наксос са май някакви гърци. Но като гледам, кралете им са с италиански имена. В края на войната те взеха една провинция от османците, аз - две. Кой още какво взе не видях, понеже честно казано не вярвах, че ще се съгласят на мир и не бях огледал внимателно преди това кой какво има (освен мен ;)).
Не съм намерил файла, в който са записани войските и разположението им. Във всеки случай старта на България беше малко странен - имах доста армия (бивша турска явно), а една от провинциите беше спорна с още някого, докато не вкарах армията там.

княз Крылов
10-01-2008, 21:30
измислени държави - довечера ще се пусна с "Матушка Русь" и ще направим напишем "Анти-Наполеон" ;) ще вървим все на запад докато не умрем от препотяване поради тежкото лято на Фриенската и Испанската ревиера ;)

xopxe
10-01-2008, 22:15
Ех, княже, да не стане само Москва полска провинция - ако се пуснеш на хард от най-ранната дата с московците доста ще се попотиш още преди да станеш матушка Рус :)
Речпосполита появи ли се доста ще се зориш поне век.

gregorianus
10-01-2008, 22:51
Наксос трябва да е островче в Егейско море. В случая - може би и провинция в играта.

княз Крылов
10-01-2008, 23:27
Ех, княже, да не стане само Москва полска провинция - ако се пуснеш на хард от най-ранната дата с московците доста ще се попотиш още преди да станеш матушка Рус :)
Речпосполита появи ли се доста ще се зориш поне век.


ха ха намерил кого да плашиш - аз съм профи бе ;)

княз Крылов
11-01-2008, 02:21
Ха ха ха пуснах се с инките - най-раната технология ми пише че ще стане 1882 година - как да е напомпах я с пари - вложих близо 50 000 за първи ниво и ми даде че следващото ниво на технологията ще стане 2245 година х ха ха не е работа да играеш с диваци ;)

messire Woland
11-01-2008, 09:23
В ЕУ 2 беше същата история :) В Новия свят няма какво да търсиш - там всичко става със скоростта на светлината (е, тая от Диска де ;)).
Както и да е - днес ще поровичкам по файловете още и после ще пусна нещо за тестване.
А специално ацтеките като гледам стартират с доста негативни показатели, макар и с висока степен на централизация. И религията ... religion = animism :)

dibo
11-01-2008, 11:00
добре а Наксос какво е - както знаете не съм много запознат с историята на Средновековието и със всичките там хиляди държави империи и волни образования покрай кръстоносните походи ;)

Duchy of Naxos (Duchy of the Archipelago) - a maritime state created by the Venetians, 1207-1579

http://en.wikipedia.org/wiki/Duchy_of_the_Archipelago

messire Woland
11-01-2008, 11:03
То и аз си представих, че са някакви такива, но не съм се интересувал за подробности. Но явно флота им е мижав, защото когато пратих моите три галери в Егейско море и те веднага бяха пресрещнати от османците и върнати обратно :) Блокада един вид. Е, имаше и някакво търговско ембарго, но то май беше без ефект.

княз Крылов
11-01-2008, 13:15
Е след експерименти реших да поиграя сериозно - естествено както винаги става като почна да играя сериозно и ставам най-мразеният в играта ха ха ха

Московията тъкмо я обединихме (щото беше на две парчета) и Тевтонците се издървиха на съюзния Псков - в резултат имам Прибалтийски анклав - сега трябва да изгърбя Псков за да си съединя пак земите ц ц ц

Иначе водих 2 гудишна война с Османскта империя хи хи хи пращахме си дипломатически ноти и ултиматуми, накрая те приеха Бял мир ;)

messire Woland
11-01-2008, 14:24
В прикачения файл има указания къде какво да се копира. Преди да го направите обаче си копирайте оригиналните файлове, а най-добре си направете архив на директориите:

..EU III..\history\..
..EU III..\common\..
Промените засягат три провинции:
#148 - macedonia
#149 - edirne
#150 - bulgaria
Както и двата файла, в които се описва България.

xopxe
11-01-2008, 19:10
Много благодарим за България на три... провинции :)

П.С. Княже щом си профи да се срещнем на едно мулти.

княз Крылов
11-01-2008, 19:16
Хорхе, не се офлянквай - Австрия те чака ;)

xopxe
11-01-2008, 19:21
Нали я даде на друг вече Австрия :)

княз Крылов
11-01-2008, 19:31
ами няма го другия ;) така че само теб чака ;)

xopxe
11-01-2008, 19:35
Ами хубаво - иде Кауниц капитана на :sm232:

messire Woland
11-01-2008, 21:56
http://www.history-simulations.net/temp/bulg57.png
Хванах османците в някакъв кофти за тях момент - готовността им за война беше изключително ниска и практически нямаха резерви. Затова и резултатите бяха добри. Но след края на войната ми остана един окупационен корпус в техния съюзник Караман (една малка провинцийка на юг), който сега няма как да взема от там - и с флот не стана да си го изтегля ... ще чакам да мине примирието и пак ще нападам, та дано се докопам.
А, да, в Бурса са се окопали мюсюлмани и аз им пратих 1 брой свещенник да ги убеждава со кротце и со благо да минат в правата вяра. Някой пробвал ли е - сигурно не е лесно да се осъществи тази смяна на религията?

княз Крылов
11-01-2008, 22:33
Не е лесно - отнева 750 дена мисията , през това време не можеш да строиш инфраструктура там - и я стане , я не (обикновено - не)

Аз сега блъскам с православни кръстове по прибалтийските католически чутури - не поемат ;)

Sir Gray
11-01-2008, 22:51
Като пращаш поп и под бутончето пише какъв е процентът за успех. Обикновено 5-15%, което е мизерно откъдето и да го погледнеш :)
Аз преди решавах проблема радикално - държах армия в провинцията. Те се дигат, аз ги коля, те се дигат, аз ги коля и като останат 1000 души и процентът вече е над 50% ;)

княз Крылов
11-01-2008, 22:53
Касапин ;)

messire Woland
11-01-2008, 23:05
Е, аз в проблематичната провинция държа 12000 войници. Но май така или инак не бива да се оставя никоя провинция съвсем без войска. А попове - много ... то май всъщност идва 1 на 1-2 години, но засега имам двама, а проблематичната провинция е само 1. Е, след още една война с османците може и повече да станат, ще се види.
Кой каква идея избира? От националните имам предвид.

княз Крылов
12-01-2008, 00:23
ами зависи - ако има излаз на море или пък досег с неразкрити провинции - първата работа - Новият Свят ;)

xopxe
12-01-2008, 03:29
Ако съм с голяма държава и воювам често слагам - онази с църквата - която смъква цената на стабилността със 30% - ако съм с България или с друга държава с комшии с друга вяра - Deus Vult - Кръста - и после няма спадане на стабилността ако воюваш с друговерци - колиш колкото душа иска - така с Испанците(Кастилия) първо пуснах Новия свят, после напомпах бързо до ниво 5 и втората идея беше кръста - и хаиде бои по Гранада и по Маите и ей ти империя бързо - ако само ми се получаваше и обединяването с Арагон :( - на тройката досега не съм успявал.

BulSoldier
12-01-2008, 17:57
Ама съм кърък.Взех от един приятел диска и взех че се хлъзнах и го счупих. :kill_myse

messire Woland
12-01-2008, 18:06
Има го в замундата и е само 100 и нещо МВ. Не ти трябва нищо друго - дърпаш ги тия мегабайти, инсталираш и си готов.

BulSoldier
12-01-2008, 20:23
Компютъра ми има някакъв доста уникален проблем с лан картата,като използвам интернета и се рестартира отвреме навреме,а особено често ако тегля. :evil:

княз Крылов
12-01-2008, 20:34
ох ох ох 23 години мир - преродих се - застроих всичко
ама това не ти е работа да имаш Новгоро за съюзник - все се сбива с някого и трябва да ходиш да го спасяваш - накрая ще го анексирам.

Прибиваш швеция, карам я да се откаже от всичките притенции и да освободи всичко квото може и една провинция не и взимам - щото са ми на майната си - трябва и гарнизон още да държа. Ха сключих мир със Швеция, тоя почнал война с Маклебург - боже мили Новгородско-Маклебургска война - тоя ген.сек. Фьодор не е наред ;(

messire Woland
12-01-2008, 20:36
Компютъра ми има някакъв доста уникален проблем с лан картата,като използвам интернета и се рестартира отвреме навреме,а особено често ако тегля. :evil:
Битторент ли ползваш? Ако да - проблемът е от него, свали си тази: http://www.utorrent.com/download.php - значително по-добре е.

BulSoldier
12-01-2008, 21:38
Биткомет,но не е от него.Драйверите на карата изглежда са проблема,но тъй като са най новите възможни,ще трябва да я сменя.

княз Крылов
12-01-2008, 22:42
агрррррррррррррррр Московското кралство се управлява от Кощей Безсмъртни ;)

Иван ІІІ Велики (1462-...) Сега вече е 1528 а той май и не мисли да пуква ;) 66 години на трона ...

messire Woland
12-01-2008, 23:48
Ами като гледам, играта му е отредила 60 години на трона (както и някакви си Фьодор I и Пьотр). На останалите е отредила по около 20 години. Но май има и случаен фактор, та затова е така при теб.

княз Крылов
13-01-2008, 00:35
вече е 1544 хъмн .... 82 години - казвам ви, безсмъртен е ;)

BulSoldier
13-01-2008, 00:56
82 години на трона или е на толкова (от рождението).То не че му е малко де,то и за сегашните стандарти е малко поостарял... :tup:

княз Крылов
13-01-2008, 01:28
на трона, на трона ;)

Накрая ще остане само един муахахахх

xopxe
13-01-2008, 05:42
Биткомет,но не е от него.Драйверите на карата изглежда са проблема,но тъй като са най новите възможни,ще трябва да я сменя.
Биткомета има проблем със някои файъруоли - на мен ми правеше огромни проблеми по едно време защото си бях сложил няккъв NVidia файъруол - най-добре си е със utorrent - ще се родиш с него, гаранция.

messire Woland
13-01-2008, 11:43
Друго си е да имаш за съюзници малки войнствени държавици :)

P.S.
Отразявам промяната:
http://www.history-simulations.net/temp/bulgaria13.png
Малките държави от сорта на Черна Гора май са твърде войнствени, което ми спестява обявяването на война в повечето случаи. Този път кой знае защо беше Хърватия (а покрай нея - Унгария и Бохемия). Унгария се случи полуокупирана от литовците и практически без армия, но пък крепостите изискваха много време, за да бъдат превзети.

messire Woland
14-01-2008, 12:51
За скоростта на технологиите - не случайно в Новия свят нещата са твърде бавни. Тук са модификаторите за скоростта на технологичния прогрес за всяка група:
латинска = 100%
източна = 90% (доколкото схванах, това е само Източна Европа + Русия)
мюсюлмани = 80%
индийци = 50%
китайци = 40%
африканци = 20%
Новия Свят = 10%

А да питам, ако някой има опит в това отношение - как се оправя "репутацията". Как пада е ясно - като водиш войни и заграбваш територии. Ако падне много май другите започват да ти обявяват войни по-често - което от една страна е добре - пести средства за възстановяване на стабилност, но пък от друга - почти постоянно воюваш с някого.

Sir Gray
14-01-2008, 13:57
Репутацията всъщност се покачва :) Значи имаш добра репутация когато стойността и е 0.00 (като посочиш на надписчето с репутацията и излиза туул-тип), оттам нагоре всяко гадно действие ти покачва тази стойност (известна също като Bad Boy). Различните съветници, монархът и някои случайни събития/фактори ти повишават горната граница на стойността (моята беше по спомени около 20.5). Ако доближиш или не дай си боже преминеш тази граница и всички ти скачат на бой. Същите съветници, монарх, стабилност и случ. фактори ти дават някакъв коефициент, с който стойността намалява на година (да кажем 0.75) и така с течение на времето си оправяш репутацията. Всичките детайли са видими в туул-типа.
Между другото някои благотворителни дипломатически действия също оправят репутацията - освобождаване на твои васали/държави или дори ако не се лъжа освобождаване като условие в мирен договор (което е яко, защото така освободените автоматично ти стават съюзници, от благодарност един вид :) )
В мода, който играя има много повече събития, които оказват влияние на репутацията (църковни събори, ако се отзовеш на молба за помощ от някой, вътрешно-политически събития...) и най-якото е, че има случайно хвърляне на зарче - примерно +10 или - 10 репутация без причина, с което се елиминира номерът да следиш репутацията ти да е точно под границата на ББ.

messire Woland
14-01-2008, 15:10
Аааа, ясно, то и аз така си помислих. Моята репутация беше 36.7 от 35, което явно е прекалено зле :) Вярно, имаше причина - отоманците останаха само с Константинопол, там разни дребни държавици около тях всичките се присъединиха към Царството ... Валахия остана с една провинция след две войни (нали беше съюзник на Портата), там разни бошнаци, хървати, унгарци, гърци - или изчезнаха, или останаха с по 1-2 провинции. Но накрая война ми обявиха даже и поляците. Е, да, разни там венецианци, някакви немски държавици, Бохемия и т.н. взеха да заплашват, вярно, но поне засега няма страшно. Единствено морските държави като Венеция ме притесняват, защото нямам кой знае какъв флот (главно галери всъщност). Аз поначало гледах славата - там нещата са добре (спечелих доста войни). Не знам дали се брои и конвертирането в моята вяра - там също имах успехи.

xopxe
14-01-2008, 19:15
Като гледам Воланд как я кара, май трябва да обявим конкурс за най-ранно достигане на идеала - България на 3 океана :)

kris4o1993
14-01-2008, 22:45
Като гледам Воланд как я кара, май трябва да обявим конкурс за най-ранно достигане на идеала - България на 3 океана :)
Не на три океана, а на три планети :mhehe:

TzarSamuil
14-01-2008, 22:56
Интересно ми е за колко време минава при вас една година, защото при мен чистото време е 250 секунди.Три минути на максимална скорост, без никакви паузи и намаляния на скоростта, а по принцип съм със силен компютър.
Тази игра просто ти изсмуква времето...

Пилот
14-01-2008, 23:30
Интересно ми е за колко време минава при вас една година, защото при мен чистото време е 250 секунди.Три минути на максимална скорост, без никакви паузи и намаляния на скоростта, а по принцип съм със силен компютър.
Тази игра просто ти изсмуква времето...

Една година ти се струва дълга ако е мирна - иначе на война като почнах да се гоня с турците ми се видя безкрайно.

Една основна забележка към тези, които сега започват да играят. Никога не водете войни по-дълго от необходимото. Например аз за първи път хванах да вгорчавам живота на братята мусулмани. Стигнах до 99% в моя полза някъде към средата на Мала Азия, но се бих още към година напред-назад и превземах допълнителни провинции. Уви, пак си бях на 99% в моя полза, но си изчерпах човешкия ресурс, а армията ми намаля два пъти. Тоест огромни човешки загуби без никаква реална полза. За това войните трябва да са максимално резултатни - атакуват се слабо защиени провинции, вземат се, вдига се процента в твоя полза, след което веднага се сключва мир преди противникът да събере сили или да са станали твърде много сражения. Така се пази и човешки ресурс, и паричен.

П.П. Воланд, след като заслужи скромната титла Спасител на Отечеството, пусни някоя снимка с територията на България - опряхме ли на Червено море?

княз Крылов
15-01-2008, 05:09
Репутацията стига неблагоприятни стоности когато - отказваш да помогнеш на съюзник, нападаш някого без казус бели, нападаш някого в период на Примирие, нападяш някого с когото имаш съюз/право на прохд/търговска спогодба. Крайната степен на падение е да те обявят за безчестна паплач - тогава напоразия цулия свят почва да ти пуска Warning /предупреждения/ а съседите те нападат на поразия и от веднъж - през период от 15 дена ;) Така при първата ми игра с Русия изведнъж се оказах въвлечен от воле в 11 войни.

Втората игра мина по-добре - съюзник - само Полша! Тя постоянно ме вика да бием Турци и азан и аз редовно с радост откликвам. В своя защита искам да кажа че при всяка война освобождавам България, която след 6 месеца напада Турция и отново престава да съществува (мда именно България напада Турция, а не обратното). Малките страни на поразия педлагат съюзи - отказвам. Тъй като освободените от мен малки държавици по принцип започват съществуването си в съюз с мен - при първия повик на рат - отказвам (рипутацията се качва съвсем незначително и я туширам със съветник или друго благородно дело - даряване кръв на аристократичните деца сираци, като педи това съм я източил от бунтуващите се селяни).

messire Woland
15-01-2008, 10:35
Както установих след като си направих няколко опита - репутацията пада значително (с 3-6 пункта) и когато някоя война завършва със заграбване на територии в твоя полза. Макар че то какъв друг смисъл би имало от войната тук? :)
Карта ще гледам да публикувам вечерта, иначе - след като войните с отоманците завършиха, те са си на една провинция (Константинопол), техния съюзник Караман вече го няма, там са християни-православни, както и на около 1/3 от превзетите отомански провинции. Сръбските, босненските и хърватските провинции в по-голямата си част са присъединени към Царството. Валахия е само с централната си провинция, Унгария е останала с две несвързани помежду си провинции, от Кримския Хаганат (или каквито бяха ония мюсюлмани там) чопнах три провинции също. След като Полша и Литва ми обявиха война (когато положението с репутацията ми беше най-зле) войната потръгна добре за мен и само за някакви си две години приключих и с тях, като от поляците си взех 3 провинции, а от литовците - 2. Със съответното влошаване на репутацията. Да, с Кипър и с Испания също имаше война, те ме нападнаха, но си платиха - Кипър стана мой, а с испанците сключихме мир без грабежи :)
За репутацията се погрижих чрез съветници - има такива, които много помагат в това отношение.

За войните - в никакъв случай не нападайте силни вражески провинции, освен ако нямате по-могъща от тях армия - по-добре превземайте слаби и след това дори и да не сте стигнали 100%, пак можете да си вземете някое и друго нещо при сключването на мира. Последната война с Полша ми приключи при 39% за мен и пак си взех три от петте окупирани от мен провинции. А поляците все още си имаха голяма армия, но явно не им се щеше да се бият.

Sulla
15-01-2008, 13:29
Крайната степен на падение е да те обявят за безчестна паплач
Аз на Europa Universalis 2 веднъж стигнах и ниво "по-лош от безчестна паплач" (worse than dishonourable scum) :kill_myse . Честно да ви кажа и аз не вярвах, че има по-долно ниво от споменатото от Княза, ама нейсе - изглежда съм задълбал дъното :devil: .

messire Woland
15-01-2008, 13:41
А, то лесно се слиза надолу - ако си решил да градиш империя по пътя на завоеванията много бързо успяваш да натрупаш отрицателна репутация.

Sulla
15-01-2008, 14:01
Ами долу-горе така се и получи :twisted: . Първите 50-60 години се упражнявах основно в две неща - войни и грабежи, грабежи и войни. Просто нямаше начин светът да не ме намрази :blush: .

княз Крылов
15-01-2008, 18:57
Не винаги когато взимаш провинции война пада репутацията - важното е да не ламтиш. Пада когато съюзниците ти не взимат нищо от започнатата от тях война бтв съм забелязал. Затова гледам да помогна на Поляка да вземе някоя провинцийка и да си я задържи след войната - така даже репутацията ми се дига (като желан съюзник явно). Освен това не лакомея и взимам не повече от 2-3 провинцийки, а понякога и само 1 колкото да заобля границите. И всичко поголовно е християнизирано ;)

xopxe
16-01-2008, 10:03
Ей, княже, ти колкото освобождаваш България толкова и заграбваш от остатъците от волжката - т.е. Казан ;)

А Сула как ми припомни с това "Worse than dishonorable scum" добрите стари дни на двойката когато Франция стигна до Краков през 1601-ва още. Много е хубаво като си с лоша репутация, не губиш стабилност от обявяване на война, щото другите ти я обявяват преди да се гътнат под формата на нови френски провинции :)

княз Крылов
16-01-2008, 12:14
Еми аз волжката не я грабяа - тя още си стои казанска ;)

княз Крылов
16-04-2008, 03:31
И така в Замундата се появи вече Европа Универсалис Рим ;)

Сега я разучавам и в много отношения съм доволен , макар още да не съм открил всичките възможности на управлението на държавата ;) Но иначе един 52 годишен консул си прибра една 16 годишна булка ха ха ха - ако успее да изкара и потомство от нея ще съм много учуден ... ;)

Мда , сдоби се със син на 57 годишна възраст след като после 7 преизбирания поредни за консул се провъзгласи за диктатор, а на следващата година бе обожествен. Баси консула ;)

за да се запомни името му в историята - Маний Валерий Максим (01.01.441 AUC - 18.07.499 AUC)

Ужас, диктатора умря оставяйки на трона сина си - едногодишния Публий Валерий Максим

von Danitz
16-04-2008, 10:19
Мод ли е или цяла игра?

gollum
16-04-2008, 10:54
Цяла игра е (продава си се като отделна), но на практика е мод върху системата на EUIII.

княз Крылов
16-04-2008, 11:22
неа, не бихказал че е мод - колкова е мод колкото Крусейдър Кингс е мод на ЕУ2 ;)доста нщата не са като в ЕУ3 - да не кажа повечето;)

но има нкои дразнещи моента - като това с действително управляващия диктатор на 1 годинка и възможността на жените да заемат магистратури - трябва да се пипне още ;) но като цяло съм доволен ;)

Sir Gray
16-04-2008, 11:26
Пача качи ли? има пач 1.01, който уж оправял повечето работи. Аз още не съм разцъквал

gollum
16-04-2008, 11:37
"Мод" е дотолкова, доколкото ползва същата основа (така както Crusader kings ползва основата на EUII), т.е. представлява модификация на съответната система и най-вече на данните, а не изцяло нова система, изградена специално за тази игра.

княз Крылов
16-04-2008, 14:04
ами според мен не е мод а баш отделна система - ползва само ограничен брой елементи (които от своя страна имат на места е те разни свооебразни добавки).

Иначе сутринта качих патча, не съм пробвал с него но в файла с корекциите не пише нищо за едногодишния диктатор ;) трябва да им драсна на форумите ;)

Иначе нищо не им струваше да направят по двама консули ;(

в крайна сметка и без това не контролираш персонажите пряко. Иначе Маний Валерий Максим натрупа пристиж и популярност защитавайки северните граници от непрекъснати варварски нашествия ;) готиното с Варварите че има възможност да им предложиш просто да се предадът (става винаги ако наблизо имаш своя голяма армия) - в този случай те се сливат с робите в провинцията, да им платиш да си отидат. Ако имаш достатъчно земи може да ги направиш клиенти - да им дадеш парче земя което да ти бъде буферна зона и клиентска държава. Или да им позволиш да се заселят в земите ти - това още не съм го пробвал и незнам каква е разликата между клиентелата - дали просто се присъединяват към населението на дадена провинция като варвари, които постепенно да бъдат културизирани.

Last roman
20-04-2008, 12:29
Свалих си я тая игрица от замундата, ама нещо не мога да я подкарам, и патча не ще да се инсталира. Някой да има идеи - кракове ли, какво трябва да добавя... :(

mehanizatora
20-04-2008, 12:46
Аз моята игра също си я изтеглих от замундата и върви виж да не си объркал инсталацията нещо.

Коцето
20-04-2008, 17:05
Не съм много по стратегиите, но тази я дърпам. :) Да видим какво ще излезе... ;)

Коцето
20-04-2008, 20:04
Да... играта си я бива. Обаче имам няколко питания. Националната стабилност ( дано така да се превежда оная иконка с везните :) ) е много зле, играх с Отоманската империя и достигнах -3, а пък бях почти завладял Сърбия :confused: Освен това, пълен финансов крах, от време на време взимах отнякъде 200 дуката, но за не стигат за нищо, показва ми, че съм във война с Трансилвания, Корфу, Влахия и др., ама никви бойни действия се не виждат :sm186:

Май-май, проблемът е, че не съм играл този тип игри. Така че ще съм благодарен, ако някой по опитен ми даде няколко начални съвета, по които малко-много да се ориентирам.

Sir Gray
21-04-2008, 12:11
Оправи си дипломацията - във война си докато не обявиш официално мир, с или без военни действия (е, има една опция ако с някоя малка държавица сте във война, но няколко години не се случва нищо автоматично се подписва Бял мир)
Стабилността се оправя с времето и с инвестиции в съответната технология (при технологиите)
Тия 200 дето ти идват са заеми, ще се наложи да ги връщаш (след 5 години) и ако не можеш, жална ти .... . Освен това им плащаш яки лихви всеки месец.

kris4o1993
03-08-2008, 23:47
Свалих си от пиратския залив експанжина за ЕУ3 - In Nomine. Аз лично смятам че е перфектен. Много ми харесва това че играта вече може да започне от 1399г. Пробвах една игра с Византия и завладях всички европейски владения (без Одрин) на Османците, Гръцките княжества, Кипър, част от Караман, Влахия и Молдова. Абе мн яко са го направили експанжъна. Също много ми харесват Провинциалните и Националните идеи. Например да придобиеш Imperial Administration. Добра черта са също и задачите които ти дават (например с Кастиля ми дадоха задача да завладея Гранада и ми дадоха след това 50 репутация (или нещо от сорта) и там още някакви бонуси. Ето ви няколко скрииншота от играта ми ;)

http://i189.photobucket.com/albums/z132/kris4o1993/EU3_7.jpg

http://i189.photobucket.com/albums/z132/kris4o1993/EU3_9.jpg

http://i189.photobucket.com/albums/z132/kris4o1993/EU3_10.jpg

http://i189.photobucket.com/albums/z132/kris4o1993/EU3_11.jpg

http://i189.photobucket.com/albums/z132/kris4o1993/EU3_12.jpg


И ето най-изумителното нещо: в една моя игра с Португалия не се развивах мн добре, обаче Испания беше в невероятен разцвет и имаше почти цялата Ю. Америка, САЩ, а пък аз имах Мексико и там още някви колониики и веднъж когато царят им умря моят наследи техният престол и след още около столетие някак си изведнъж наследих териториите им. Голям кеф беше. Сега е около 1750г. и вижте картата:

http://i189.photobucket.com/albums/z132/kris4o1993/EU3_MAP_PRU_15838.jpg

Лошото е че франчолята ми откраднаха Испания и части от Африка, докато аз воювах във Швеция :(EDIT: А ето това ми е от вчерашната игра:

http://i189.photobucket.com/albums/z132/kris4o1993/EU3_2-1.jpg


Оставям коментарите на вас...

Toso
01-09-2008, 00:56
.

Toso
01-09-2008, 00:57
Страхотна игра, размазвам се всеки ден, и най - хубавото е, че без чийтове ги омазвам от всякъде. Ще ви покажа какво направих с Австрийците за период от 1453 - началото до 1521 когато започна да ми писва заради това, че подкарах австрия до война в руските провинций.
Не ми харесват тези големи територий без форт, а и с тези мижъви пари които получавам от тях е грях да хабя за workshop или fort пък камули за воения фактур които дава бонус към добиването на желязо и още някъв вид руда( медна... ддзн )
П.С. Васални държави / Бургунди, Франция , Англия , Шотландия , Османлийте, Арагонци , Кастилянци , Лутиргия / Финландия / Норвегия / Швеция / Дания / Новгод / Персия / Кримерия / Сибир / Унгария / Савой (май са тези, с най силните имам алианс с другите по 1 територия нямам и с нетърпение чакам да ми обяват война за да ги анексирам :D )
Иначе махам алианса с някой, след 2-3 години той ми обявява война и го омазвам ( много забавно )
А и, искам да си обясна, но всъщност немога защо като победя някой, ама тотално го оставя без никаква войска на 100% победа той при положение, че има доста територий ми се подиграва и не приема да ми даде всичките си територий...(Затова и го правя васал и след това алианс...) А и, в началото когато нямах съюзници и се омазвах сам самичък имаше моменти с по 3-5 държави в война които ме разбиват, превземат ми някой градове и след време се появява и съобщението за мир, с което аз им отговарям да ми дадат наличните си пари и те се съгласяват( за да стане така първо трябва да се изчака първи те са поискат мир, иначе ви отказват категорично :D ) В крайна сметка това е много дразнещо, защото аз имам шанс да ги бия ама те мен не...
http://img237.imageshack.us/my.php?image=austria1tz0.jpg
http://img527.imageshack.us/my.php?image=austria2rf3.jpg
http://img149.imageshack.us/my.php?image=austria3vz3.jpg
Много ме радва следващата картинка, по едно време бях останал само аз след това се включи франция и после и бургунди, но защо ? Те всъщност не за от Свещената империя, а и много е страно как някой държави гласуват за държави от различна религия дори :D По рано в играта една държава ми беше -200 и гласуваше за Етиопия, за бога ... Етиопия, а и на всичко от горе как Етиопия която е в Африка е с Християнска Религия, хаха
http://img145.imageshack.us/my.php?image=austria4is8.jpg
Е както беше казал един от потребителите за да направиш бързо империя няма начин да не те намразят, а ето и доказателството...
http://img222.imageshack.us/my.php?image=austria5rn9.jpg

Искам да попитам защото се появява един глупав проблем с играта,
играя наполеоновата амбиция а когато се опитвам да сложа пача 2.2 ми изписва, че дори не е инсталирана амбицията :D
В предния пост вече става дума и за Номие ( пача ) , той е на същото диреже, баси... защо ми изписва подобни простотий...:mad1:

княз Крылов
01-09-2008, 01:19
kris4o1993, може ли да сподериш как направи такава карта (http://i189.photobucket.com/albums/z132/kris4o1993/EU3_MAP_PRU_15838.jpg) на света - от играта някой файл или ...?

kris4o1993
01-09-2008, 16:02
kris4o1993, може ли да сподериш как направи такава карта (http://i189.photobucket.com/albums/z132/kris4o1993/EU3_MAP_PRU_15838.jpg) на света - от играта някой файл или ...?

Ако имаш експанжъна [InNomine] натискаш Ф12 ;)

kris4o1993
01-09-2008, 16:45
Страхотна игра, размазвам се всеки ден, и най - хубавото е, че без чийтове ги омазвам от всякъде. Ще ви покажа какво направих с Австрийците за период от 1453 - началото до 1521 когато започна да ми писва заради това, че подкарах австрия до война в руските провинций.
Не ми харесват тези големи територий без форт, а и с тези мижъви пари които получавам от тях е грях да хабя за workshop или fort пък камули за воения фактур които дава бонус към добиването на желязо и още някъв вид руда( медна... ддзн )
П.С. Васални държави / Бургунди, Франция , Англия , Шотландия , Османлийте, Арагонци , Кастилянци , Лутиргия / Финландия / Норвегия / Швеция / Дания / Новгод / Персия / Кримерия / Сибир / Унгария / Савой (май са тези, с най силните имам алианс с другите по 1 територия нямам и с нетърпение чакам да ми обяват война за да ги анексирам :D )
Иначе махам алианса с някой, след 2-3 години той ми обявява война и го омазвам ( много забавно )
А и, искам да си обясна, но всъщност немога защо като победя някой, ама тотално го оставя без никаква войска на 100% победа той при положение, че има доста територий ми се подиграва и не приема да ми даде всичките си територий...(Затова и го правя васал и след това алианс...) А и, в началото когато нямах съюзници и се омазвах сам самичък имаше моменти с по 3-5 държави в война които ме разбиват, превземат ми някой градове и след време се появява и съобщението за мир, с което аз им отговарям да ми дадат наличните си пари и те се съгласяват( за да стане така първо трябва да се изчака първи те са поискат мир, иначе ви отказват категорично :D ) В крайна сметка това е много дразнещо, защото аз имам шанс да ги бия ама те мен не...
http://img237.imageshack.us/my.php?image=austria1tz0.jpg
http://img527.imageshack.us/my.php?image=austria2rf3.jpg
http://img149.imageshack.us/my.php?image=austria3vz3.jpg
Много ме радва следващата картинка, по едно време бях останал само аз след това се включи франция и после и бургунди, но защо ? Те всъщност не за от Свещената империя, а и много е страно как някой държави гласуват за държави от различна религия дори :D По рано в играта една държава ми беше -200 и гласуваше за Етиопия, за бога ... Етиопия, а и на всичко от горе как Етиопия която е в Африка е с Християнска Религия, хаха
http://img145.imageshack.us/my.php?image=austria4is8.jpg
Е както беше казал един от потребителите за да направиш бързо империя няма начин да не те намразят, а ето и доказателството...
http://img222.imageshack.us/my.php?image=austria5rn9.jpg

Искам да попитам защото се появява един глупав проблем с играта,
играя наполеоновата амбиция а когато се опитвам да сложа пача 2.2 ми изписва, че дори не е инсталирана амбицията :D
В предния пост вече става дума и за Номие ( пача ) , той е на същото диреже, баси... защо ми изписва подобни простотий...:mad1:

Защото си свалил играта от замундата а там само разархивираш и играеш. Трябва да я имаш инсталирана ;)

княз Крылов
01-09-2008, 18:03
Ако имаш експанжъна [InNomine] натискаш Ф12 ;)

хе хе довечера ще ви пусна да видите могъщия Утрехт (Нидерландите) владеещ половин Европа, половин Сибир, цели Америки и 80% от Африка през 1700 година муахахаха

Toso
01-09-2008, 19:32
Защото си свалил играта от замундата а там само разархивираш и играеш. Трябва да я имаш инсталирана ;)
Благодаря, може ли да ми дадеш линк от където да я сваля, че бая по интересна ми се види по снимките които постна няколко мнения по горе

А и п.с. От обят съм я подкарал с шотланците, и сега се късам от нерви, майка му на компютъра нещастен, окупирвам всички колоний в америка на французойките и тръгвам да искам да ми ги дадат, ама фанах на мойсей жезала, сейвам и пробвам дали ще ми даде поне една територия и уви НЕ
, след това 100 голд, НЕ , Фасал, НЕ , да освободи една нация, ПАК на мойсей .... ЕЙЙЙЙ тая глупост трябва да се оправи, как да ги бия подяволите като те не искат мир освен ако не е бял или в полза на тях :ranting:

А ето и снимката... От нерви в гоненицата почнах да му гуря и колонийте... не е познал с кой да се закача
http://img80.imageshack.us/my.php?image=scotlandxi1.jpg
Бая дълга война , от 20к човешки ресурс падна на 0 а и като приех протестанската религия и станах с всички - 200 ( абе съмнявам се за това да ми отказва и една територия :thumbdown: )

kris4o1993
02-09-2008, 02:19
Благодаря, може ли да ми дадеш линк от където да я сваля, че бая по интересна ми се види по снимките които постна няколко мнения по горе

А и п.с. От обят съм я подкарал с шотланците, и сега се късам от нерви, майка му на компютъра нещастен, окупирвам всички колоний в америка на французойките и тръгвам да искам да ми ги дадат, ама фанах на мойсей жезала, сейвам и пробвам дали ще ми даде поне една територия и уви НЕ
, след това 100 голд, НЕ , Фасал, НЕ , да освободи една нация, ПАК на мойсей .... ЕЙЙЙЙ тая глупост трябва да се оправи, как да ги бия подяволите като те не искат мир освен ако не е бял или в полза на тях :ranting:

А ето и снимката... От нерви в гоненицата почнах да му гуря и колонийте... не е познал с кой да се закача
http://img80.imageshack.us/my.php?image=scotlandxi1.jpg
Бая дълга война , от 20к човешки ресурс падна на 0 а и като приех протестанската религия и станах с всички - 200 ( абе съмнявам се за това да ми отказва и една територия :thumbdown: )


Значи има и друг начин: натискаш старт бутона след това Run. след това в появилото ти се меню отстрани натискаш HKEY LOCAL MACHINE, след това SOFTWARE, след това Paradox Interactive и там трябва да има папка Europa Universalis 3. Натискаш в/у нея и отстрани ти се появяват няколко реда с данни. Даваш десен бутон в десния прозорец и натискаш New -> String Value. После променяш името на новия стринг на Napoleon. Даваш с десен бутон на стринга Napoleon и после Modify. След това му даваш Value нa 2.0


Сега вече ще можеш да си инсталираш всички пачове както и InNomin-а който си дръпнал от замундата. Успех :cool2:


ПП: За Княза: ако натиснеш Shift+F12 ще вземеш скрийн само на твоята държава и васалите ти ;)EDIT: скоро ще излиза пач за ИН и ще има такива промени че ще ви падне шапката :D :

- Added a province decision page to the ledger.

- Admiral AI: Naval Patrol AI functional.

- Rebel defection is no longer possible to overseas countries, unless the province neighbors their territory.

- Added "is_rival" and "is_threat" triggers.

- You now must be orthodox to restore the Byzantine Empire.

- Commisioning privateers will now create privateers that are friendly to you and won't blockade your ports or attack your ships, but create havoc for everyone else.

- The emperors bonus is now only adapted after the start of the game, so starting troops will not be insanely large.

- You can now also demand provinces belonging to vassals and lesser personal union partners in a separate peace with their overlord.

- Privateers now give their money to their sponsor.

- You now get a CB on anyone doing spy actions on you and getting discovered with it in multiplayer.

- Spy Efficiency now affects spy action success instead of just discovery.

- Added an indicator for when a province will become a core province.

- Players can now freely edit the names of their provinces in the province panel.

- New ledger page listing all previous emperors of the HRE.

- Added new spy actions 'sponsor_patriots', 'sponsor_nationalists' and 'sponsor_pretender'.

- Added a 'war_score' trigger that checks ANY war if score is better than x.

- AI should now be more keen on constructing buildings in general.

- Small cot's are now far more likely to close down due to stagnation.
След като ще мога да променям имената на провинциите, спокойно ще прейменувам Лондон на Нова София :DEDIT 2: Княже, видя ли последния ми пост във темата за Виктория (играта)? ако не погледни последното мнение по темата... Като го видях по време на играта ми се скъсах от смях :D

Toso
02-09-2008, 10:06
Благодаря за подробното описание, по късно като се събудя ще я инсталирам.

Интересни промени, не вдявам защо трябва да съм православен, че да мога да освободя Византийската Империя ?! П.С. Не, че ще си играя да я освобождавам при положение, че ще играя с нея.

За провинцийте ще бъде забавно, Истамбул / Константинопол - Наше Село
Ще се почака още докато сложат нещо и за царското семейство, адже ба за какво ми са като за нищо не ги ползвам :D

княз Крылов
02-09-2008, 11:09
Детска радост - бенгалски огън ;)

Toso
02-09-2008, 13:16
..

Toso
04-09-2008, 17:47
Нормално ли е? / доло в ляво съм почертал /
http://img225.imageshack.us/my.php?image=byzantineempirerd8.jpg
Питам се царя коя ли държава е избрал да се крие, че да не опита ножаааа :boogie1qw:
На бас, че е отишъл в някоя неотрална държавица, нещо на почивка у новия свят :haha:

Макс Щирнер
09-09-2008, 11:42
Ок,а сега след като са минали почти 2 години от излизането на играта и са направени толкова пачове и експанжъни какво ще кажете за качеството на този продукт?
От парадокс затъват ли в 3Д разработването за сметка на ИИ както са го правели и други компании или все още удържат фронта...?

kris4o1993
09-09-2008, 12:33
Много хора казват че 3д-то sucks, ама на мен лично много ми харесва. ИИ-то също според мен се държи на ниво, а пък във HoI2, която не е 3д, ИИ-то е ужасно, дори трагично... Надявам се когато HoI3 излезе догодина да има един стабилен ИИ :)

княз Крылов
12-09-2008, 03:11
Ето и моят запис. Оранжевото дето преобладава по картата са Нидерландите на 2 април 1708 година :king:

kris4o1993
12-09-2008, 03:31
Ето и моят запис. Оранжевото дето преобладава по картата са Нидерландите на 2 април 1708 година :king:

OMG 0_o :blink::blink::blink:

княз Крылов
12-09-2008, 03:42
Това стана реално заради първоначалния огромен буст в морското дело - до известно време развивах само него, за да стигна до америките първи. Успях и от там като потекоха ресурси ....

kris4o1993
12-09-2008, 20:27
Ето още от промените в новия пач:


In Nomine – 3.1 Players Guide

We’ve worked hard at 3.1 over the summer, and hope to have it out very soon. Since its such a big update with close to 600 lines in the readme alone, we thought a quick guide highlighting the major changes and improvements would be a good read before the weekend. Of course not everything is mentioned, and this is still may be subject to change.

Policy Sliders
One of the first things you will notice when playing the new update is the enhancement to the policy sliders. Now you have the possibility to get events happening when you move a slider in a certain direction. Some give bad effects, and some give benefits in short and long term. This adds another strategic element to the act of changing your country.

What also is important is the change to the time between the changes. This have been reduced dramatically, and is now something that can be done even in the larger empires in a reasonable time period.

Rebels
The abilities of rebels should now depend much more on the local province they are from, which may make them harder to fight in Europe, but easier outside of it.
We’ve also added severe restrictions on how rebels can defect and declare independence to avoid weird results in the world.

Spies
We have added three new spy actions, mostly tying it in with rebels. You now have the possibility to sponsor rebels of pretender, nationalist or patriot ambitions in an enemy’s territory. These rebels formed from these actions will be friendly towards the country sponsoring them.

The formula for spy discovery and success have been reworked, so that spy efficiency is the offensive attribute, and the spy defence is the defensive attribute when it comes to success. Discovery depends entirely on prestige and badboy of the involved countries. These values are now shown in the spies interface, together with tooltips.

The cost of sending a spy now directly depends on the tax-value of the target province, so it is more expensive to attack richer provinces. For the multiplayer crowd, you also get a casus belli on any human player that is discovered sending spies to you.

Privateers
The privateers you commission will now be friendly to you, and will not blockade your coasts. Instead they will send part of the money they take in to your cofferts. This will create some new naval strategies, where people can play like the historical England, and try to ruin Spanish trade.

HRE
The Emperor no longer start the game with a large amount of standing troops, but just with extra manpower. This makes Bohemia less like a mobile death-star at the start of the game.

Countries inside the HRE now are more wary of any anyone doing anything bad towards another member, and an attack on any of them results in a relation hit with everyone.

We have also fixed a few bugs with the election mechanism, and we hope this will create a more interesting mechanic in the HRE.

Military
First of all, we fixed the bug that sometimes made a unit without morale enable to wipe out a unit with morale if they still had a certain amount of troops.

Secondly, we reworked how the naval combat works so that losses are reduced, and morale drops are much bigger. This will make naval battles less like bloodbaths.

Another aspect that impact this is the penalties for going over your forcelimits. Now the scaling depends on the force limits. Also, the costs of building a ship is increased by how much you go over the force limits.

Economy
We’ve strengthened the economy of European home provinces drastically, by increasing the production income efficiency by tax values. Tariffs base factors have also been decreased, so that a rich province like Napoli is actually not worth less than a random Indian province.

The value of the trade-goods wine have been increased.

We’ve reworked centre of trade dynamics quite a lot, and the stagnation logic is now in full effect. Small centres of trade will slowly disappear if they can’t reach a certain threshold of income.

Diplomacy
It wil now be possiblr to declare war on vassals and lesser partners in personal unions. The overlord will always be called in. Declining the call results in the end of the vassalization or union.

Quite a few issues with alliances have been worked out, so that it should no longer be possible to end up in a war against someone you are in a war together with.

Another impact on multiplayer is that alliances between players will not auto-terminate if relations go below 0.

War exhaustion
War exhaustion will now drop quicker when you are at peace, and the war exhaustion from blockades is now scaled depending on size.
Revolt risk from War Exhaustion has been dropped by 50%, but the stability costs from it have been increased. The morale on troops will no longer be decreased by WE, but it will take longer to recruit new troops.

Warscore & Peace Negotiation
Warscore from blockades on allies are now scaled the same way as everything else, and blockading occupied provinces no longer affects the war score.

It is now also possible to demand territory owned by vassals and lesser union partners from someone in a peace treaty. Of course only if they are in that war.

The cost of a province in peace-negotiation has been rebalanced to depend on the size of the country giving it up. Religion, Culture and Core-status also impacts it.

Stabilityhitting another nation in a peace offer now have more serious impact. First of all the threshold for when you can do it is reduced by the targets war-exhaustion, secondly the target also gets a prestige hit, and thirdly there is a likelihood of getting rebels.

Prestige
Prestige is now more important, but there are caps on the gains of prestige from battles. You no longer will get prestige from fighting rebels, pirates or natives.

Ledger
Two full new pages have been added to the ledger. The first one lists all previous emperors, so you can see who was interrupting your rightful reign as Emperor. The other page is a listing of which provinces can do provincial decisions, and which ones.


Interface
It will now be possible to change the name of a province and the name of its capital at any time you like, by just clicking on the name.

There is now an indicator at the province screen for provinces that are not your core yet, telling you when they will become a core.

We’ve worked hard on adding in and expanding tooltips all over the game to make information more obvious to the player.

AI
A lot of development for this patch has been into improving the capabilities of the AI.

The naval AI has had a lot of attention, is now better at maintaining competitive fleets. It also knows how to patrol to keep pirates away, and is better at keeping its transport fleets protected.

The land AI has learned quite a lot about saving damaged troops, and at handling rebels and armies outside its own territories.

We have also severely updated the diplomatic AI to understand when to go to war and to sign peace, as well as how to behave to other countries.

The Strategic AI has also gotten a lot of love, and is now better at understanding the situation. The economic AI should be able to use its money better, and will be able to build more buildings and ships to compete with the player-

Databases
We’ve corrected a few setups in the world, thanks to the great input of people at the forum. Also, france has been nerfed, and italy boosted.

We went through all events, decisions and missions, tweaking them and balancing them after feedback from players. Most noticeable here would be the following changes.

Several dozens of random events have been added, giving more decisions to the player, and making it harder to keep a +3 stability at all times.

Quite a few new missions have been added as well, several from ideas given in the forum thread requesting them.

The religious wars event series is now a major one, and is as “bad” as the peasant wars or times of troubles one for a player.

Toso
12-09-2008, 23:51
Има доста да поработят по изкуствения интелект, не ми е интересно да играя в една европа където всеки го е страх да обяви война на друг защото другия ще бъде защитен от HRE. А ако ще нападат някой то ще бъдеш съмия ти и то няма да си главно от един а ми от поне 5-6 малки гадни войнствени държавици, защото проклетите баши бузуци сключват алианс и гарантират свободата на 50 държави...

kris4o1993
14-09-2008, 12:25
Има доста да поработят по изкуствения интелект, не ми е интересно да играя в една европа където всеки го е страх да обяви война на друг защото другия ще бъде защитен от HRE. А ако ще нападат някой то ще бъдеш съмия ти и то няма да си главно от един а ми от поне 5-6 малки гадни войнствени държавици, защото проклетите баши бузуци сключват алианс и гарантират свободата на 50 държави...

Европа няма да е агресивна ако си изключил опцията за Lucky Nations. Ако сложиш тази настройка на historical, Франция, Англия/ОК, Кастиля/Испания, Москва/Русия, Швеция/Скандинавия, Осм. империя, Австрия и Португалия ще са доста агресивни и ще получат доста бонуси по време на играта. Ако обаче сложиш на random тази опция Сърбия и Саксония може да се превърнат във велики империи :rolleyes1: Ако някоя от щастливите държави бде унищожена, то нейния статут на "щастлива" се прехвърля на Холандия и т.н. Ако пък ти играеш със щастлива държава, то нейният статут се маха и отива също на Холандия

Toso
14-09-2008, 14:38
И аз си мислех, че това му е проблема обаче ми втръсна да гледам едно и също, навярно трябва да направя и агресивноста да е на max и ще пада меле, аз до ся играя на very easy, обаче ще започна на нормал...
А.. П.С. какви точно са бонусите на lucy nations?, а и как ще даде бонус на холандия при положение, че може да не съществува :DDDD

kris4o1993
14-09-2008, 14:56
И аз си мислех, че това му е проблема обаче ми втръсна да гледам едно и също, навярно трябва да направя и агресивноста да е на max и ще пада меле, аз до ся играя на very easy, обаче ще започна на нормал...
А.. П.С. какви точно са бонусите на lucy nations?, а и как ще даде бонус на холандия при положение, че може да не съществува :DDDD


Colonist Placement Chance 0.1
Government Tech Cost Modifier -0.02
Land Tech Cost Modifier -0.02
Leader Fire 1
Leader Shock 1
Merchant Compete Chance 0.1
Missionary Placement Chance 0.1
Naval Tech Cost Modifier -0.02
Production Tech Cost Modifier -0.02
Spy Efficiency 0.05
Stability Cost Modifier -0.50
Trade Tech Cost Modifier -0.02


Ето ги бонусите

княз Крылов
14-09-2008, 15:50
не е зле ...

kris4o1993
17-09-2008, 07:25
Понеже много хора във форума питат кога ще дойде пача, ето какво казва един от Development team-a - Johan:


The patch arrives when Johan chooses the Release Patch national decision, which reduces revolt risk by 1, increases stability by 1, and resets the "When is the patch coming?" event chain.

Много забавно а :rofl::rofl::rofl:


btw, очаква се днес следобед да излезе пача и когато това стане, ще ви сложа линк и списък с промените ;)

Toso
17-09-2008, 08:03
:D толкова скоро :happy:

kris4o1993
17-09-2008, 20:09
Use the "update" button in the launcher to download and install this update.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---- Changes for 3.1
---------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

**********************************
******* Gameplay Balancing *******
**********************************
- Added new spy actions 'sponsor_patriots', 'sponsor_nationalists' and 'sponsor_pretender'.
- Implemented a system for events to be called when going left or right on a policy slider, including dozens of events.

- Updated accepted culture gain/loss to disregard cultures in the group of a union tag (there is no need for special acceptance.)
- Prestige from battles is now capped.
- Reduced the prestige-hit from cores getting lost to -10.
- Increased impact of prestige slightly.
- There is no longer any prestige gains from fighting pirates, natives or rebels.
- There is now a monthly hit for each uncostested core at about 0.3% yearly.
- Reduced time-delay of changing policies dramatically.
- Fixed an exploit with changing leaders in hostile territory.
- Forcelimits are now rounded down properly.
- Tribal Federations can't have a higher centralization value than 2
- Countries with a Republican Dictatorship can't form royal marriages anymore
- The 'Excommunication' triggered modifier is no longer applied to non-Catholic countries, even if their ruler has been excommunicated (through a personal union).
- The bonus for Absolute Monarchy is now 5% discipline instead of lowered war exhaustion.
- Uncontested core status is now refreshed properly when a core is expired.
- Tweaked down probabilities of unions, succession wars and inheritances.

- Implemented support in code for pirates/rebels/natives units to be friendly to a country.
- Commisioning privateers will now create privateers that are friendly to you and won't blockade your ports or attack your ships, but create havoc for everyone else.
- Pirates & Rebels get tech research again now.
- Privateers now give their money to their sponsor.

- Costs for provincial spy-actions are now scaled with the tax-value of the target province.
- Spy Efficiency now affects spy action success instead of just discovery.
- Spy discovery chance is now based on prestige and badboy.
- You now get a CB on anyone doing spy actions on you and getting discovered with it in multiplayer.

- Newly formed rebel states will now get a guarantee and good relations with their sponsor from the start.
- Warnings and Guarantees now changes relations a little bit when done.
- Patriot rebels no longer add cores to provinces they take.
- Smaller rebel forces spawn on islands.
- Defection of the last province of a country should now result in a proper annexation
- Patriot rebels failing to move from a "friendly" province should now disband.
- Rebels now use combat abilities of their origin province's owners tech.
- Peasant and Heretic rebel controlled provinces can now defect after 10 years.
- Increased defection delays of rebels.
- Rebel defection is no longer possible to overseas countries, unless the province neighbors their territory.
- Colonial rebels are no longer possible before 1750.
- Doubled the defection delay (now 36 months) for colonial rebel types.
- Religious and heretic rebels can no longer enforce their demands on the Papal State.
- Normal nationalist rebels can no longer seek independence for colonial tags, preventing any kind of unhistorical early colonial rebellion.
- Rebel armies now use the new friend system for their units, if they are of a defector type.
- Rebels will no longer lose control of occupied provinces when their last army dies.
- Throne pretender rebels are now more keen on taking the capital province.
- No longer possible to negotiate with rebels that are willing to negotiate but unable to enforce their demands.

- The emperors bonus is now only adapted after the start of the game, so starting troops will not be insanely large.
- New HRE elections are now properly held when the previous emperor dies, no matter how it happens (through events etc.)
- It is now much less likely for the HRE to go above 7 electors.
- HRE electors will now vote for themselves if at least one other elector is also voting for them.

- Sieges should no longer reset if someone in the war makes a separate peace.
- There is now a cap on prestige from a single battle, no matter how successful.
- Reworked naval combat a bit, and morale hits are bigger than strength damage each round.
- Going over force limits is now a bit more costly. (It now increases by the percentage above it, not percentage of units above)
- Going above naval force limits increases costs of ships.

- Wine is now more valuable.
- Population impact on production values is now capped at 100k for 100% bonus, and is only applied in non-overseas provinces.
- Each base-tax value increases production income base by 5% in a non overseas province.
- Decreased base income on tariffs to take vice-roys and naval to get it up to about 100%.
- Starting fleets are now adapted to the need for tariffs.
- Adjusted the 'has_coastal_center_of_trade' and 'has_inland_center_of_trade' modifiers.
- Stagnation now actually works on Centers of Trade.
- It is no longer possible to create a CoT adjacent to another CoT.
- Small cot's are now far more likely to close down due to stagnation.
- Fixed a problem where two countries could get a monopoly in the same CoT.

- Declaring war, demanding vassalization/annexation & claiming thrones on someone in the HRE will now reduce relation with all other HRE members.
- You can now declare war on vassals and lesser partners in personal unions. The overlord will always be called in. Declining the call results in the end of the vassalization or union.
- Alliances between two players will not auto disband because relation is <0.
- Junior partners in PUs can no longer be targeted for excommunication.
- Alliances are now broken if two countries go into a succssion war against each other.
- All alliances are now broken when a country joins a union.
- Annexations now give control of provinces to the current occupier if they got a core, which is needed in revolutionary wars.
- Allies are called in for all defensive wars, even if the ally has not discovered the provinces of the attacker.
- Joining a war now properly cancels all alliances, warnings and guarantees with everyone you fight with.
- Nations fighting a war together can not be called as allies into war against each other.
- Truce dates are now originating properly from the end of the war.

- Warexhaustion from blockades now depend on size of homearea much more.
- War exhaustion now increases cost of stability by 5% for each step.
- War exhaustion no longer impacts on morale of troops, but increase recruit speed dramatically.
- Each war-exhaustion now increases revolt risk by 0.5 instead of +1.
- Slightly increased the effect of WE on war capacity.
- Added default peacetime war exhaustion decrease (-1 per year of peace).
- You now take the WE hit for attrition on other countries territories when at peace.

- Warscore from blockades on allies are now scaled the same way as everything else.
- Blockading occupied provinces no longer affects the war score.
- You can now also demand provinces belonging to vassals and lesser personal union partners in a separate peace with their overlord.
- Peace Offers: You can now demand the last province of a lesser partner in a personal union, like you can with vassals.
- Rebalanced costs of peace a bit , so that for a large country, demanding 100 WS is maximum 25% of the country.
- Peacescores are now scaled to importance for country.
- Religion, Culture and Core status now affects the peacecosts of a province.
- Revolts are more likely to happen when you refuse a good peace offer.
- It is no longer possible to demand more gold than what a country has in its coffers.
- Declining a stability hitting peace offer now also reduces your prestige.
- Can now demand more than one vassal capital province in the peace view.
- The "stability hit" threshold on a peace offer is now reduced by the war-exhaustion of the target.

- Tropical now have severe impacts on income from a province.
- Halved the colonial growth penalties from tropical provinces and natives to correspond to the new colonial growth rate.
- Rebalanced colonial range to be lower before 1500.
- Non-Accepted culture provinces are now -30% on manpower instead of -50%. (Same as tax is).
- There is now a random chance of discovering unknown provinces neighboring your cities.
- You can now correctly send missionaries to provinces that are constructing troops or ships.
- Overseas territories will no longer be the home of the counter-reformation.


*****************************************
******* Interface Enhancements **********
*****************************************
- Players can now freely edit the names of their provinces in the province panel.
- Now possible to change the name of province capitals.
- Added an indicator for when a province will become a core province.

- The displayed supply limit is now rounded the same way in the unit tooltip and province view.
- Added an explanation of union tags to the culture tooltip in the country view and diplomacy view.
- Added a tooltip to the FoG in the game setup view.
- The inaugeration date for foreign monarchs is now shown in a tooltip.
- Added missing tooltips for the Cancel Alliance diplomatic action.
- Added a missing tooltip to the Propose Alliance action.
- The inflation tooltip in the treasury slider is now color-coded.
- Corrected the tooltip for Marketplaces.

- Added a province decision page to the ledger.
- Added a ledger page listing all previous emperors of the HRE.

- Added a new message type, for the senior country when a junior partner ends a personal union.
- Added a separate message for when you cancel the military access given to you by another nation.
- Added a separate message for when succession wars involving the player break out (the text is the same though.)
- Added a message for when your enemies accept peace with another country.
- Changed the default for the message when a personal union ends so it's a popup.
- Zooming in on newly independent countries from the message will now always target the correct capital province.
- The self-sustaining colony message now pops up from event effects too.

- The actual name of the Holy Roman Emperor is now show in the HRE view.
- Shortened the length of the leader text field in the unit view.
- Made more room for the ruler name and changed the formatting in the game setup view.
- Added spy efficiency and defense to the spy view.
- Rearranged some text fields in the province panel.

- Your own preferred unit types will now be listed first in the army build view.
- Rebel factions now get their appropriate unit sprites.
- Missionary maintenance is now correctly added to the topbar gold tooltip.
- Missionary maintenance is now correctly included in the sum of expenses in the economy view.
- Truce expiry alerts are now shown with dates, like CB expiry.
- Made more room for advisor names.
- Shortened the Outliner a bit so it doesn't hide the Find Province button.
- The game now first looks for "gameplaysettings.txt" under "\mod\mod_name", then "\mod", then the default.
- Music is no longer played at all if the music volume is set to 0.
- The map in the peace negotiation window will be better centered on the relevant area.
- Fixed the "send missionary" button so it won't lit up when you can't send a missionary.
- Monthly income text scrolling up from map provinces: All monthly income from the province is now added to the figure.
- Corrected icon colors for the 'expand_colonial_territory' and 'restrict_colonial_expansion' modifiers.
- Fixed so the eventwindow is always centered when shown.

- Selecting the currently selected province again no longer clears the province modifier icons.
- Selecting an enemy occupied province will drop you out of any sub-view (decisions, etc).
- While in the build mercenaries view, switching to other occupied provinces will not drop you out of the view.
- While in the building, merc or province decision views, switching province to a non-core province will no longer drop you out of the view.
- The correct flag will now be shown for rebel units again when zoomed out on the map.


**********************************
******* Modding Support **********
**********************************
- Added "army = <num>/this/from" comparison trigger to compare total number of men.
- Added "navy = <num>/this/from" comparison trigger to compare total number of ship.
- Added triggers for "rival_countries" and "threat_countries".
- Added a "preferred_emperor = this/from/<tag>" trigger.
- Added a "tariff_efficiency = x" trigger.
- Added "is_rival" and "is_threat" triggers.
- Added a 'garrison' trigger for province scope.
- Added a 'war_score' trigger that checks ANY war if score is better than x.
- Added new event trigger 'can_spawn_rebels'.

- The prestige trigger now handles this/from for comparisons.
- The has_empty_adjacent_province trigger now works as intended.
- The naval force limit trigger now works for all values.
- The 'culture_group' trigger now handles specified culture-groups in the province scope as well.
- The "religion-count" triggers can now handle 0-1 values to check for percentage in a country.

- Added effects for "rival_countries" and "threat_countries".
- Added new event effect 'spawn_rebels'.
- The "manpower" effect using values between -0.999 and +0.999 is now using that as % of max manpower.
- "<x>_tech" effects using values between -0.999 and +0.999 is now using that as % of the current cost.
- The create_pirate effect now creates privateers if using a negative value.

- The size argument of the rebel type event commands now uses the proper calculation.
- Provincescope is now reset properly when using "<tag> = {}"
- check_variable now uses >= as everything else.

- Added a 'capital_city' static modifier.
- Added a 'center_of_trade_level' static modifier.
- Added support for multiple policy restrictions in government types.
- Exported years of truce to defines as _DDEF_TRUCE_YEARS_.
- Added new parameter to rebel types: 'unit_transfer'. If set to yes, rebel troops will become national when demands are accepted or enforced.


*******************************
******* AI Improvements *******
*******************************
* Naval AI
- No blockades of occupied enemy provinces.
- AI now uses patrols to prevent piracy.
- Improved blockade behaviour.
- Fixed an infinite loop bug that could occur when switching nations in a save game.
- More careful with its transport fleets.
- Will scramble fleets from port to block straits in their own sea zone.
- Will no longer cancel moves out of enemy occupied provinces
- Will prioritize its original planned invasion target province more.
* Land AI
- Fixed a problem where the main army could go passive in order to reinforce, though the enemy was almost overrunning the country.
- Fixed a problem with the main army moving around deep inside enemy territory instead of returning home.
- The main army will no longer go passive to reinforce if not at war (i.e. cleaning up rebels.)
- The main army will no longer go passive to reinforce if there are no decent manpower reserves.
- The main army is better at forming, despite enemy armies in the way.
- Fixed a problem with the AI stacking up a huge army in an area, way past the supply limit.
- Fixed some problems with the sufficient force checks for new attacks.
- Improved check for enemy units on their way into a target province.
- Fixed a problem with cancel move orders sent to retreating units.
- Fixed a problem with units moving to a province they are already in.
- Fixed a crash bug.
- Better at taking back strongholds of defecting rebels.
- Changed the base calculation for area needs to be more dependent on forces in neighboring areas. Should greatly help countries with overseas possessions near belligerents.
- Adjusted overseas troop stacks.
- More intelligent about when to withdraw and rest up damaged regiments.
- Fixed a problem where the AI would strip its home area of troops and send them to another area bordering the same enemy area.
* Diplomatic AI
- Better at waiting for one-province nations to get occupied before willing to sign peace.
- Fixed a bug that let players milk AI nations with high WE for money, or force vassalize them.
- Adjusted acceptance of separate peace demands.
- Fixed two stalemate bugs in the Peace AI.
- Fixed a problem with overly stubborn Peace AI in some situations.
- More prone to accept alliances with threatening nations.
- Acceptance of diplomatic vassalization proposals adjusted (now harder and more dependent on the difference in diplomatic skill of the rulers.)
- Revised code for deciding on whom to target for trade agreements.
- Optimized and improved trade agreement proposal code further.
- Improved DoW checks. AI will be less afraid of guarantees and alliances if the target is annexable or the allies distant.
- AI electors will now always re-determine who to vote for at the end of a month.
- AI electors is now less likely to vote for emperors outside the empire.
- AI nations with an interest in the HRE should now send gifts to the electors.
- Fixed a problem with AI HRE Electors very rarely changing their votes.
- AI electors that have an interest in the HRE throne and are able to vote for themselves will now tend to do so.
- Tweaked AI HRE Elector choice of emperor code to be more dependent on relations.
- Fixed a problem with the Holy Roman Emperor overbidding insanely in peace deals.
- AI should be more reasonable about military access paths for land movement.
- Updated AI for the new DoW and Call Allies rules.
- When considering declaring war, now better at estimating whether an ally will answer a call to war or not.
- Improved AI acceptance code for call to war requests.
* Strategic AI
- Updated the code for checking if a country should be interested in the HRE throne.
- Adjusted relative priority between colonial and construction expenses.
- Reduced the colonial interest of small nations.
- Greatly increased number of desired ships up the tariff needs.
- Proper power rank checks to curb superpower alliances.
- Befriend and Antagonism values are now also dependent on relative world military ranking.
- Adjusted personality calculation.
- Adjusted consolidation check for Militarist AIs.
- Added AI strategy calculations to the new triggers "army", "navy", "tariff_efficiency" and "preferred_emperor".
- Adjusted wanted buildings calculations.
- Will prioritize building warships if it cannot use transports safely while at war.
- Updated the wanted number of warships calculation to match the biggest enemy (threat, target) navy.
- Doubled the minimum number of wanted transports.
- Fixed a problem with it going into a long period of consolidation for dubious reasons.
- No longer counts transports when worrying about the naval force limit.
- Will prioritize building ships if it has less then 3/4 of the desired amount.
- Improved calculation for army recruit priority.
- Added consolidation check for low manpower reserves.
- Improved desperation calculation (more likely to fold in a war if it loses core provinces of its own culture in its capital area.)
* Other
- AI now stops collecting wartaxes if war exhaustion grows high.
- Adjusted the Colonial AI to handle the new 50 people/year growth rate.
- Improved Colonial AI expense checks.
- Improved Colonization target selection code. Will prefer islands, and clustering its colonies, avoiding rival colonies, etc.
- The AI should not create new CoTs early in the year, but wait and see if it still has surplus gold later on.
- The AI should not create new CoTs if it is currently suspending that type of expense.
- The AI should not create new CoTs if it has building construction plans.
- Recruit AI: Tweaked the code for selecting the best province to build ships in.
- AI should now be more keen on constructing buildings in general.
- Fixed a minor bug with invalid building plans being started.
- Higher prio on goods manufactories.
- Improved modifier evaluation for provinces.
- The choice between light and big ships is no longer random. It will strive for a 2:1 ratio.
- Will now correctly count warships under construction when calculating new ships to build.
- Will not build galleys if it has overseas provinces.
- AI will now disband "exiled" units even while at war.
- Toned down AI tendency to overrun army force limits.
- AI will no longer take decisions that permanently raise the global revolt risk.
- Fixed a bug that made it possible to the AI to cancel a retreat.
- AI countries now get the full revolt risk in their home areas, but a more reduced chance overseas.
- AI will no longer move sliders if it has less troops than an average rebellion would spawn, nor do it when at war.
- AI will cancel missions after 25 years.


******************************
******* Scenario Setup *******
******************************
- Ladislao takes control of Rome and Ancona in1408
- Moldavia controls Budjak until 1472
- Changed the date when Sicily takes control of Nice
- Changed the date when the Ottomans takes control of Kosovo to 1456
- Gotland is sold to Denmark by the The Teutonic Order in 1409
- Control is returned to Genoa after the rebels (1477 and 1488) in Liguria are defeated
- Tweaked the date for when Persia and the Shaybanids divide the territories of the Timurids
- Extended the territories of the Jalyirids to include, Al Jawf and Badiyat Ash Sham
- Increased the territory controlled by Khorasan to include; Hormuz, Kerman, Makrah, Sisran, Herat, Kandahar, Gazni, Garchistan, Baluchistan, Indus and Quetta

- Added an alliance between Naples and Provence in 1435
- Added a union between Provence and Lorraine
- Made Serbia a Turkish vassal
- Added a union between Hainaut and Holland
- Added a union between the Timurids and Khorasan

- Corrections to the Serbian monarchs
- Added some missing monarchs to Corfu
- Updated the historical monarchs of Khorasan
- Updated the leader-, ship- and monarch names for Lithuania
- Added Vittorio Amedeo II as king of Sicily in 1713
- Changed the start- and death date of Claudio Monteverdi

- Lorraine takes part in the Neapolitan Succession War
- Added Corfu as a defender in the Ottoman-Venetian War
- Changed the revolutionary rebels of Spain, during the Napoleonic wars to pretender rebels
- Changed the start date of the Timurid-Shaybanid War
- Persia participates in the Timurid-Shaybanid War from 1503
- The Jalayirids takes part in the 'Timurid-Qara Qoyunlu War'
- Pere de Portugal leads the rebellion in Girona (1463)
- Zhu Di leads a (pretender) rebellion in Beijing, 1399

- Updated the Mississippi Region
- The Straits of Johore are discovered by Malacca in 1399
- Increased Indian discoveries to include Laristan, Khurasan, Charjo and Sistan
- Armenia, Sharizhor, Toubkhal and Fez are discovered by the Eastern countries from start
- Increased Eastern discoveries to include Baghdad, Mosul, Dayr Az Zor, Medina, Ibrim, Kargah and Nubia

- Updated the flag of the Palatinate
- Boosted Italian manpower and taxbase
- Reduced French manpower a slight bit
- Tweaks to the history file for MUG
- Added a Milanese core on Pisa
- Added a Galician core on Galicia
- Removed the Byzantine core on Kosovo
- Serbia and Venice have cores on Zeta from game start
- Updated the historical ideas for the Knights and Cyprus
- Changed the foundation date of the University of Leipzig
- Gave Reykjavik and Akureyri city status to improve Norway's economy
- The center of trade in Constantinople is only available after 1453
- Changed the culture of Samogitia to Lithuanian and removed the Teutonic core
- Increased the revolt risk in Samogitia and changed the religion to Catholic in 1413
- Added forts to Ahmadnagar, Maharastra, Nagpur, Bastar, Beirut, Al Karak and Hawran
- Changed the land- and naval policies for Khandesh, Shan, Persia, Khorasan, Baluchistan, Hyderabad, Maharashtra, Mysore and the Mughal Empire

- Changed the capital of Serbia
- Changed the capital of G&#246;rz
- Made Pozega the capital of Slavonia
- Changed Presburg to Pressburg
- Changed the capital of Ersekujvar to Ersekujvar
- Renamed Troki -> Trakai and Lithuania -> Vilna
- Changed the capital of Macedonia to Thessaloniki
- Changed the capital of Limburg to the larger Maastricht
- Renamed Moldavian and Wallachian armies to 'Oastea de ...'
- Changed the capital of the Ming Empire to Nanjing, Beijing becomes capital in 1420
- Changed the name of the province and capital of Salonica to Larissa due to the previous border changes
- Made Modena the capital of Modena until 1452 when Ferrara becomes the capital


*************************
******* Decisions *******
*************************
- Denouce Neo-Confucianism no longer gives +50% to missionary success, but a reasonable change instead.
- All religious decisions now have proper AI directives. Also, moved some prerequisites from 'potential' to 'allow'.

- The Papal States can no longer create Italy
- Fixed the effects of the 'Form Kingdom of Prussia' decision.
- Fixed a typo in PolishDecisions.txt
- Fixed the 'Germany Nation' decision so that cores are given correctly
- Making Constantinople capital through the decision makes it Turkish and Sunni as well
- 'The Jizya Tax' decision now increases stability costs by 20% instead of +1 RR.
- Made ownership of Edirne, Bithynia, Bursa and Burgas a requirement for the 'Make Constantinople Capital' decision
- Increased the manpower bonus from the Devshirme System to 33%
- Added country flags to the 'move capital' decisions to keep them from triggering repeatedly
- Making St-Petersburg the capital will cost 200 ducats but also increase the city size
- You must be orthodox to restore the Byzantine Empire
- "Defend Russia Against The Mongols" only happens if the Golden Horde is big and strong

- Transformed the tribal government reform event into decisions.
- Added a province decision to establish a march in border provinces.
- Changed 'Trade Crisis', 'Force Open Market', 'Gain Monopoly', 'Pass Joint-Stock Companies Act' and 'Stato da Mar' so that they trigger if your trade_income_percentage is above 40% or your trade income is above 100 ducats
- The 'Benign Neglect' decision only requires you to own 30% provinces overseas
- Removed the "Promote National Merchants" province decision.
- Tweaked effects from 'statue in restraint of appeals'
- Removed ownership of five colonies as a requirement for the 'Abolish Slavery' decision
- Restriction for colonies no longer reduce revolt risk dramatically.


************************
******* Missions *******
************************
- Fixed a few problems with missions sharing tags
- It is no longer possible to cancel missions multiple times due to lag

- Only monarchies can get the 'Convince Electors' mission
- "Improve Relations with Vassal" aborts if rival ceases to exist
- The generic "Annex Minor" aborts if the nation disappears
- Added a mission to get an elector to vote for you
- Theocracies and republics no longer get the "Become Emperor" mission
- The generic alliance- and relation missions abort if the nations cease to exist
- The royal marriage mission aborts if the countries are no longer monarchies
- The 'Improve Relations" missions will only trigger if you're current relations are below 100
- The 'Generic Annex Vassal' mission won't trigger if you already have a core on the target province
- The 'Improved Relations with Electors' mission will increase your stability
- The generic "annex vassal" mission will only trigger for countries of the same religion
- The generic form alliance mission won't trigger if the country feels threatened by the other
- The 'Improved Relations with Elector' mission now correctly improves your own stability

- The 'Construct Navy' mission will only trigger for core provinces
- The 'Blockade province' mission aborts if you're not at war
- The 'Construct Navy' mission will abort if the country doesn't have a port
- The "Naval Race" mission won't trigger for African and New World countries
- "Get Control of Naval Supplies" won't trigger if you lose your ports
- Added missions to construct fleets and armies larger than a rivals
- Added a mission to improve navysize to reach 100% tariff efficiency if needed
- The 'Buildup Manpower Reserves' mission won't trigger for minor countries

- Added abort clauses to the colonial missions in case the country lacks a port
- The 'Establish Colony' mission will abort if someone else builds a colony in that province
- Made some historical balance tweaks for generic colonise and discover missions for Spain, Portugal, England and France

- "Force Open Market" aborts if you own the CoT
- Fixed the abort-clause in the "Reduce Inflation" mission
- Establish trade missions now wants 5 merchants placed
- Added a 'last mission' check to all monopoly mission
- "Get Minor Cash Reserve" and "Amass Wealth" abort if you take a loan
- "Improve Economical Mismanagement" aborts if the nation goes bankrupt
- "Gain Monopoly" and "Establish Trade in CoT" requires at least one merchant
- "Recover Negative Stability" triggers more often when the stability is below -2
- "Grain Trade post in China" and "Increase Spice Trade" abort if you no longer control a port
- The manufactory-missions now gives a 4-star advisor instead of +1 base-tax when completing

- Added two missions to attack rivals
- Added a mission for rivals to clash over Italy
- "Blockade Enemy Coast" aborts if the war ends
- Added another mission to make christian medium/majors to get into Italy
- "Conquer Neighbour" aborts if the target country isn't a neighbour anymore
- "Conquer Core" aborts if you lose the core
- "Attack Prestigious Rival" aborts if you become a vassal or lesser partner in a union
- "Attack Weaker Rival" aborts if you become a vassal or lesser partner in a union

- Added a mission to restore the Holy See if catholic
- Added a mission to increase relations with the pope if catholic
- Fixed a missing title for the 'Embrace the Reformation' mission
- The generic force convert mission aborts if the countries change religion
- The convert province mission only fire if you have at least one missionary
- "Take control of Papacy" won't fire for excommunicated countries and aborts if you go to war with the Papacy or the Papacy ceases to exist
- "Gain Cardinals" aborts if the Papacy ceases to exist or the target country is excommunicated
- "Restore Holy See" won't fire for excommunicated countries and fires more often for neighbours
- "Solidify our Papal Relations" aborts if you are excommunicated or no longer Catholic

- Added port triggers to the discovery missions
- Added religion triggers to the annex missions
- Burgundy, Bavaria, Byzantium, America, Lithuania, Bohemia, Scotland, Polish, Sweden, Ming China, Denmark, Russia, Portugal, France, the Ottomans and Aragon: added abort clauses to all the "conquer missions" for countries becoming vassals or lesser partners in unions
- Added port triggers to the colonization missions
- The "Partition Poland" mission won't trigger unless Russia, Austria and Prussia are Poland's neighbours
- The 'Annex Genoa' mission will abort if Genoa doesn't own Liguria
- The "Connect Brandenburg and Prussia" mission will only trigger if Prussia and Brandenburg have a valid land connection
- The 'Conquer Delhi' mission requires you to conquer Multan instead of Jammu
- Fixed some potential exploits in the Mughal and Timurid vassalize missions
- Added a country flag to the 'Taj Mahal' mission to keep it from triggering for the Mughals more than once
- The 'defeat England' mission requires the Mughals to take over all British provinces in the Indian region
- Changed the provinces you need to protect in the "Block the Safavid Advance" and "Defend the Timurid Lands" missions
- The 'Conquer Delhi' mission only aborts if the Timurids doesn't own any of sultanate's provinces and Delhi doesn't exist
- Changed the "Block the Safavid Advance" and "The footsteps of Timur" to trigger for Khorasan instead of the Timurids
- The 'Recapture Minsk' mission won't be counted as a success unless Poland both owns and controls Minsk
- The Polish 'Relations with Mazovia' mission will abort if Mazovia doesn't exist
- The discovery missions for Madeira and Azores will only trigger between 1415 and 1425
- Fixed the broken text for the 'Dutch Colony in the Caribbean' mission
- Changed the relation requirement for the 'Ming-Oirat Relations' mission to 150
- Added a neighbour trigger to the "Defend Korea" mission
- The 'Defend Bohemia against Hungary' mission will abort if Hungary doesn't exist
- Tweaked trigger and effect for the Austrian Mission to take north Italy
- The 'Establish a CoT in Britain' mission won't trigger if you own Antwerp or &#206;le-de-France
- The "Conquer Korea" mission won't trigger unless Korea is a neighbour
- The "Establish Foot holding in Manchuria" won't trigger unless Manchuria is a neighbour
- The 'Conquer Sicily' mission will add a core on Palermo
- The Spanish missions to improve relations with Portugal and Aragon won't trigger if either of them become a republic or cease to exist
- Iberia must be controlled by Spain for the "Finish Reconquista" to be a success
- The 'Continue the Reconquista' mission will abort if Tangiers, Ceuta and Melilla are controlled by another Christian nation
- The 'Continue the Reconquista' mission won't trigger if some other Christian nation than Spain owns Tangiers, Melilla and Ceuta
- Updated the success condition of the 'Reach the Mississippi' mission
- The 'Tobacco Factory' mission will only trigger once
- "Defend the American colonies" will only be counted as a success, if the US owns the colonies
- "Reach the Mississippi" will abort if there are no neighbouring provinces
- Increased the requirements for the 'Conquer Florida' mission to include Pensacola and Apalachee
- The 'Reclaim Mecca' mission will abort if Mecca is conquered by some other Muslim country
- The "Muslim Asia Minor" mission will abort if the Ottomans change religion


***********************
******* Events *******
***********************
- Added a check for native size in 'Native Raids'
- Events can no longer drop the size of a city down to a colony
- Fixed the discovery triggers for 'Colonial Ventures' and 'Trade Expansion'
- Increased the number of colonies required for the 'Colonial Migration' event to trigger
- The 'Colonial Expansion' event will only give you 200 settlers and won't trigger unless you have discovered at least one empty, neighbouring province
- Toned down the frequency of the 'Minorities flock to the colonies' events and changed the option so that it sets the culture to the main culture

- Added a missing merchant trigger to the Slider event for mercantilism-free trade
- Fixed the "Minority Prospers" event so that it increases province tax
- Added in the events for the aristocracy/plutocracy slider

- Added a few new events that triggers at high war-exhaustion
- Reworked province defection event-chain slightly
- Changed the effects of 'support monarch' in 'Civil War'
- 'Temporary Insanity of Monarch', 'Excellent Minister', 'Nobles Demand Increased Pensions' and 'Revolution' can trigger for Imperial governments too
- Altered the second option for the "Monarch ignores Country" event so that it is displayed correctly
- Fixed the text for the "Fortification Expert" event and added a "number of cities" trigger

- New events for the centralization_decentralization, serfdom_freesubjects, innovative_narrowminded, mercantilism_freetrade, offensive_defensive, land_naval slider and the quality_quantity slider
- Changed the "slider events" so that 'overseas_provinces_percentage' triggers correctly

- Religious Wars now end when less than 10% is a minority
- Reworked the religious war event chain to be a bit more challenging
- Made the effect of the "enable the counter reformation" event immediate
- The Spread of Protestant and Reformed religion events now have a lower chance of triggering overseas and in non-Christian countries

- Added lots of new random events, and also tweaked triggers and effects of the old ones to get more of them appearing


********************************
******* General Bugfixes *******
********************************
- There is no longer a slowdown when combat is selected.
- The Tutorials are now working again.
- The current HRE vote is now correctly saved for all electors.
- Non-core provinces at game start now get an owner change date if they don't have one set in their history.
- Fixed so the penalty for being ahead of time in techs work correct.
- Fixed a potential problem with the form of government of independence rebels.
- Colonies being removed are now always actually removed.
- Fixed a serious bug that caused the decimals to get inverted on negative numbers when read from a file.
- Fixed a bug with lesser partners in a union not storing old union kings in their list of previous monarchs.
- Lesser partners in a union will now properly store the first union king in their history at the start of a game.
- Fixed a bug with new "union" history entries being stored for each reload of a save game.
- Fixed a bug where fleets might not be allowed to retreat into a port province with enemy land troops present.
- Fixed a bug with nations called to offensive wars not getting all of the proper stability hits.
- Improved support for tracking down localisation problems.
- All provincial modifiers are now checking country data properly when starting a new game.
- Province flags, variables and tradegoods are now cleared when ownership is reset.
- Expired temporary CBs are no longer added to country relations on load.
- Fixed a bug that could cause ghost armies to remain after a country is gone.
- Did some minor optimisations.
- Monarchs created from events will not give stability hits if the previous monarch was commanding a unit.
- Fixed an issue where the wrong country could be targeted for diplomatic actions.

- Fixed numerous typos, missing strings and other text errors.
- Fixed many bugs and problems with the end of game history text.
- Fixed some bugs in the naval battle report screen.
- Fixed a problem with mercenaries being disabled in the build view, though they shouldn't be.
- Fixed a problem where it was not possible to recruit mercenaries on foreign territory if the owner was too poor.
- No longer possible to rename provinces to an empty in the "New Colony" screen.
- The 'marching boots' sound is no longer played when clicking province decisions.
- "Detach Blockade" now generates correct navy names (and not army names.)
- Rewrote the way trees are generated.
- The trees on the map will now be drawn correctly.
- The same error message can now only be seen once in file-transfers.
- Fixed so that background sounds go completely silent when not over the showed area.
- Fixed so that not all background sounds play when dragging the slider in the sound settings.

- Fixed a bug in the combat algoritms that would cause smaller units with proper morale to get wiped out by bigger no morale units.
- Fixed a problem with zero morale ships being eliminated mid-combat.

- Fixed a crash bug in Peace Offers.
- Fixed two random crash bugs.
- Hopefully fixed a crash bug when clicking the "play" button twice in the lobby.
- Fixed a crash bug that occurs when extending the end date beyond 1880 (because there are no tech levels beyond that.)
- Fixed several out-of-sync problems with Multiplayer.


Това по скоро ми прилича на експанжън а не на нов пач :boogie1qw:

Toso
17-09-2008, 20:57
Бая дългичко уе човече, можеше просто да дадеш линк :D
четох ред през ред, ама най - добре ще разбера промените като почна пуцанииииииицата :rolleyes1:
Едит: Защо се получава това ? --> http://img222.imageshack.us/my.php?image=eu3innomine31verkv3.jpg
Как да добавя флаговете, че така е пълна боза

княз Крылов
17-09-2008, 22:25
бля, опитвах се да се правя на хитър и да променя крайната дата на играта за да продължа да играя след нея - мрън мрън мрнъ не става - крашва ;)

Ако някой узнае как да махна ограничението на последната дата, ще му подаря 2-3 кралства (и без това имам 133 ) ;)

kris4o1993
18-09-2008, 15:18
бля, опитвах се да се правя на хитър и да променя крайната дата на играта за да продължа да играя след нея - мрън мрън мрнъ не става - крашва ;)

Ако някой узнае как да махна ограничението на последната дата, ще му подаря 2-3 кралства (и без това имам 133 ) ;)

Ми знчи трябва да направиш още нива на технологиите и там някви още неща ама нз как точно...

княз Крылов
18-09-2008, 15:48
те нивата на технологиите сами се правят ;( ама лошото че и аз незнам как да оправя останалото ;(

kris4o1993
18-09-2008, 16:13
Защо се получава това ? --> http://img222.imageshack.us/my.php?image=eu3innomine31verkv3.jpg
Как да добавя флаговете, че така е пълна боза

Съжалявам. Незнам как да ти помогна :(:no:

княз Крылов
18-09-2008, 16:25
аз съжелявам повече - вече съм 1825 година а още толкова страни за унищожаване ;)

Toso
18-09-2008, 16:58
Аз се досетих но немога да намеря точните флагове за да оправя проблема, на теб не ти го създава тоя проблем затова ще те помоля да ми пишеш като влезеш в skype да ми пратиш директорията \gfx\flags
от инсталационата папка на пача, на мен пача ми тръгна както си спомняш само върху Наполеонската амбиция и там е всичко, вчера бях copy paste flags от EU3 обаче са с различни кодове и си остана същото, иначе в \gfx\flags имах само 40-50 флагове на държави и това обяснява защо останалите са бели :sleep: та както и да е, не можах да мина без обяснение :haha:

Toso
18-09-2008, 17:00
аз съжелявам повече - вече съм 1825 година а още толкова страни за унищожаване ;)

радвам се за тебе, че не ти омръзва :king:

kris4o1993
18-09-2008, 17:07
Аз се досетих но немога да намеря точните флагове за да оправя проблема, на теб не ти го създава тоя проблем затова ще те помоля да ми пишеш като влезеш в skype да ми пратиш директорията \gfx\flags
от инсталационата папка на пача, на мен пача ми тръгна както си спомняш само върху Наполеонската амбиция и там е всичко, вчера бях copy paste flags от EU3 обаче са с различни кодове и си остана същото, иначе в \gfx\flags имах само 40-50 флагове на държави и това обяснява защо останалите са бели :sleep: та както и да е, не можах да мина без обяснение :haha:

свали си това. предполагам че ще ти помогне :)

http://www.mediafire.com/?9yxqvnc5tn2

Toso
18-09-2008, 17:39
свали си това. предполагам че ще ти помогне :)

http://www.mediafire.com/?9yxqvnc5tn2

Дано като я пре-инсталирам да се оправи, защото ся дирекно върху тези които бях сложих от EU3 не се оправи освен, че смени дизайна. Иначе много ти благодаря

княз Крылов
21-09-2008, 15:56
някой може ли да даде линк от където да се дръпне инсталациона версия на Играта с адд-он-овете?

kris4o1993
21-09-2008, 17:03
някой може ли да даде линк от където да се дръпне инсталациона версия на Играта с адд-он-овете?

сваляш това

http://zamunda.net/details.php?id=113400&comments=1#startcomments


след това правиш това:


натискаш старт бутона след това Run. след това в появилото ти се меню отстрани натискаш HKEY LOCAL MACHINE, след това SOFTWARE, след това Paradox Interactive и там трябва да има папка Europa Universalis 3. Натискаш в/у нея и отстрани ти се появяват няколко реда с данни. Даваш десен бутон в десния прозорец и натискаш New -> String Value. После променяш името на новия стринг на Napoleon. Даваш с десен бутон на стринга Napoleon и после Modify. След това му даваш Value нa 2.0


след това сваляш това:

http://zamunda.net/details.php?id=130645&hit=1

при стартирането сваляш пач 3.1 и си готов :)

княз Крылов
21-09-2008, 17:13
мля, не ща да барникам в регистрито - затова питам за инсталациона версия ;( ама явно няма ...

Toso
21-09-2008, 17:37
Нищо няма да му стане на компа като влезеш в регистрите.
Ако не беше крисчо сега нямаше да я играя 3.1 in nomine, такаче го послушай

княз Крылов
21-09-2008, 18:06
не че ще стане нещо - мързи ме да ровя в регистрито ;)

kris4o1993
21-09-2008, 19:15
не че ще стане нещо - мързи ме да ровя в регистрито ;)

Е то аз съм ти описал точно какво да правиш ;) Не е нужно да се ровиш и да търсиш ;)

Макс Щирнер
21-09-2008, 20:04
Има доста да поработят по изкуствения интелект, не ми е интересно да играя в една европа където всеки го е страх да обяви война на друг защото другия ще бъде защитен от HRE. А ако ще нападат някой то ще бъдеш съмия ти и то няма да си главно от един а ми от поне 5-6 малки гадни войнствени държавици, защото проклетите баши бузуци сключват алианс и гарантират свободата на 50 държави...

Е то това му е доброто на ИИ-то,значи.И в реалността никой не те оставя да си правиш каквото си искаш.Като те видят слаб и почват да те ''покровителстват'';)

Само този момент със щастливите нации нещо не ми е ясен.За какво изобщо са го пъхнали?

kris4o1993
22-09-2008, 12:26
Само този момент със щастливите нации нещо не ми е ясен.За какво изобщо са го пъхнали?

Ми според мен защото в реалния живот тези държави са били Велики сили и са имали доста привилигии ;)

Toso
22-09-2008, 13:25
Да му се невиди и коравата игра, в мойта любима Византия първо започнах да пускам патриоти в по градовете държави които имам core, стигнах до венеция ама тая игра имат армия в градовете с core и като пусна патриоти в crete немога да превзема всичките провинции които имам core :medieval:
Та както и да е, по нататък правя армия и си викам, че ще избия баши бозуците ама уви не стана така, почвам пак от сейфа и сключвам алианс с власите и унгарците(които имат граница с отоманците) и си викам аи вече няма да ги бъде, уви придвижвам се към техните градове и гледам как умира войската постепено, а и когато вече са в техния град пак си продължават, минат 1-2 години усилено превземане на градовете му на балканите и постепено армията замре и оня баши бозук чак тогава ми тръгва на бой :haha:
Както и да е, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ !!!

княз Крылов
22-09-2008, 13:30
патриоти? какви патриоти?:ohmy:

Toso
22-09-2008, 15:36
Византийците по култура са гръки, и всички провинци които са с гръцка култура и имаш core и в същото време са в чужди владения може да им пускаш патриоти. Ако държавата на която си пуснал има само една провинция или още няколко без войска които въщо са с гръцка култура стават твой, ако има на другите градове ще трябва да изчакаш 10 години и ако до тогава не убият патриотите провинцията се присъединява към теб... Аз бях пробвал провинците в азия които са турски по култура но са на караман / дулкадир / катар да се присъединят към мен но ги пръсединява към отоманците :haha:
Абе трябва да си поиграеш в регистрите и да подкараш новия in nomine, EU3 i наполеонавата амбиция са корено различни с in nomine... просто рулира, повече неща са от важност да ли ще успееш да победиш някой, аз на предишните версии не използвах шпиони, както и да е сега без тях немога....

Само не мога си обясня защо националистите при положение, че съм византиец при успех правят core на greece а не на мен :D:D

княз Крылов
22-09-2008, 16:11
аз играя Ин Номине, ама лошото е че съм го свалил в пакет - просто пакетирана вече инсталирана игра ... не че ми създава проблеми, ама не мога да я апдейтвам, щото реално не е инсталирана на компа...

Toso
22-09-2008, 17:06
Абе човече, крисчо ти обясни от до какво да направиш, че всичко да е тип топ ;) И на мен Наполеонската амбиция ми беше рип'ната дирекно да се разархивира и да се играе и крисчо ми показа как да я оправя и т.н.
същото трябва да направиш и ти... ама що се дърпаш само ти и бог си знаете :sleep:

княз Крылов
22-09-2008, 17:21
едно е да бараш в регистриро за Наполеон Амбишънс, друго е да бараш в регистрито за Ин Номине - две различни игри все едно. Просто не знам коя версия е инсталацията дето съм я разархивирал - а ме мързи да тегля сега първо наполеоновата, след това да нагласям, след това качвам Ин Номине и след това чак да патчвам ... просто мързел ;)

Toso
22-09-2008, 17:28
Ахъм, ясно... аз съм я трил и качвал поне 10-15 пъти, до такава степен ми е омръзнало от грешки но пак и пак докато не я подкарам...
До колкото разбрах твоя ин номине е рип версия, в замунда си има исо версията която се инсталира... както и да е...


в нета намерих нещо много интересно...
http://www.europa-universalis.com/forum/showthread.php?t=341699&page=1
ЕДИТ:/
а в следващия е часта с свалянето, ама ще взема да я пропусна
http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?t=363614

княз Крылов
22-09-2008, 17:32
в първия пост пише: "Whole World Mod for Napoleon's Ambition!!!"

а в подписа пише:


Whole World Mod v3.11 For EU3 INv3.0, NAv2.2, v1.3 Basic version availible

Toso
22-09-2008, 17:33
мдаааа, кои да прочете... аз докато го едит'на ти отговори
както и да е, одавна трябваше да сложат тея територии в In nomine... вместо да се правят модове с тях

княз Крылов
22-09-2008, 17:39
http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?t=363614

тука са повече подробности и за В Името на ...

княз Крылов
22-09-2008, 17:43
это го отговора на моя въпрос!


Timeline extended to 1918

Toso
22-09-2008, 20:59
мда, точно като за теб... аз толкова време немога да играя, се играя от началото до след 100-150 години и започва да ми писва, вълнува ме само за по малко време да направя империя. Ся с тея отоманци ще си ядем ушите... много кофти се получи, немога да бия тях затова почнах да бутам държавиците в италия
http://img137.imageshack.us/my.php?image=asasasasasasasasasasasapa5.jpg

княз Крылов
22-09-2008, 21:48
сваляш това

http://zamunda.net/details.php?id=113400&comments=1#startcomments


след това правиш това:след това сваляш това:

http://zamunda.net/details.php?id=130645&hit=1

при стартирането сваляш пач 3.1 и си готов :)

Всичко прекрасно, а какво правим в случаите когато в регистрито няма папка Парадокс Интерактив?

Toso
22-09-2008, 22:08
Start -> Run пишеш regedit -> HKEY_LOCAL_MACHINE -> SOFTWARE -> PARADOX INTERACTIVE

княз Крылов
22-09-2008, 22:10
няма Парадокс Интерактив

Toso
22-09-2008, 22:26
Моля? http://img67.imageshack.us/my.php?image=azazazazazazazazmm2.jpg

княз Крылов
22-09-2008, 22:47
не съм идиот - естествено че това - няма въобще папка такава.

Toso
22-09-2008, 23:02
Добре, незнам как е възможно, такаче немога да ти помогна

княз Крылов
22-09-2008, 23:18
ами аз като говоря че ми трябва инсталационен , вие не ми вярвате ;( накрая ще си купя оригиналната ...

kris4o1993
22-09-2008, 23:26
ами аз като говоря че ми трябва инсталационен , вие не ми вярвате ;( накрая ще си купя оригиналната ...

а когато разархивираш играта (НА 2.0) стартираш ли .bat файла който се намира в разархивираната директория?

княз Крылов
23-09-2008, 00:03
не, така си го играя - иначе как ще я инстална ако не разархивирам ... както казах не съм идиот. като видя старт.бат - знам за какво служи ...

kris4o1993
23-09-2008, 00:14
не, така си го играя - иначе как ще я инстална ако не разархивирам ... както казах не съм идиот. като видя старт.бат - знам за какво служи ...

ок. съжалявам че попитах...

kris4o1993
25-09-2008, 12:12
Ураа. Излезе Whole World mod за IN3.1 Сега го разцъквам и мога да кажа че е чудесен. Особено сценария на ПСВ (е има някои грешки относно България и малко лагва но ще го преживея :rolleyes1:)Ето линк. Enjoy

http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?t=363614

княз Крылов
25-09-2008, 14:11
аз това вече го писах май някъде нагоре.... даже го пробвах вече, ама имам малко градове в морските провинции (включително столицата на България) , което дразни ....

Toso
25-09-2008, 14:52
аз това вече го писах май някъде нагоре.... даже го пробвах вече, ама имам малко градове в морските провинции (включително столицата на България) , което дразни ....

Това което аз изкарах, и ти допълни беше за NAmbition 2.0
а това е за INomine 3.1
Едит:/ Крисчо нали "You can download v3.12 for INv3.1 here (2008.9.23) Recently Updated!" ??

kris4o1993
25-09-2008, 15:12
Това което аз изкарах, и ти допълни беше за NAmbition 2.0
а това е за INomine 3.1
Едит:/ Крисчо нали "You can download v3.12 for INv3.1 here (2008.9.23) Recently Updated!" ??

Дам ;)

княз Крылов
25-09-2008, 15:14
аха да, аз давах за Ин Номин 3.0 , ясно

като се преинстална уиндоуса се надявам накрая да кача нормална версия (може би оригинална) и тогава пак ще си сложа да видим дали пак ще изникват подобни проблеми ...

Toso
25-09-2008, 15:38
Да де верно беше това, щях да си оправя мнението преди да ми отговориш крисчо обаче като я пуснах и направо изпаднах в екстаз... мамицата му, ей тва вече мяса 120% на игра... Пускам и гледам 1919край, майкоооооооооооооооуууууууу а 1914 wolrd war I :boogie1qw:
от сега нямам търпение да излезе новия пач :haha::haha::medieval::w00t:
тогава ако включат и края на втората световна направо ще почерпя :cheers:
аааааааааааииииииде като ми умразне ще се вясна в форума :boogie1qw::happy:

княз Крылов
25-09-2008, 15:57
Бля никъде не продават в БГ онлайн магазините IN само NA ;(

Toso
25-09-2008, 16:19
Пиратството убива бизнеса. Още не са тръгнали да се молят да не пиратстват игри музика филми и т.н. да по изкарат някой лев за (х)ляб :rofl:

княз Крылов
25-09-2008, 16:22
не си съвсем прав - пиратството не убива бизнеса , по някакъв извратен начин то дори рекламира бизнеса, затова въпреки че питарските версии излизат в един ден с оригиналните големите производители все пак влагат все по-големи пари в игрите и получават все по-голуми печалби.

Toso
25-09-2008, 16:31
Няма да споря по тая тема, поради простата причина, че не съм много запознат и по добре да не се излагам.
Та да си дойдем на думата
http://img218.imageshack.us/my.php?image=azazazazazazazazso0.jpg
Абе тея хора като ще пускат пач, модове
поне да го тестват бе майна, на пача 3.1 нямаше флаговете на едно 80% от държавите(евала на следващия ден бяха пуснали ъпграйд за проблема)
А ся конкретно за мода няма знака на религията която изповядваш и тази на провинциите чуждите провинции и т.н. ( Разбира се, че се разбира коя религия ама ся... като ще правим нещо да го правим качествено )
И какви са тея нови къщички, по оригинала си има само стандартни къщи които нарастват с населението на провинцията а тука ми блъснали 2 огромни къщи и си мисля, че 90% от хората са в тях :rofl:

княз Крылов
25-09-2008, 16:46
религията поне я пише - няма ресурса който се произвежда в провинцията, а обикновенно и на икономическата карта са разместени и не мож разбереш кое къде е - но подозирам че мода реагира така само на пиратските версии .... поне не виждам оплаквания на форума им ...

Toso
25-09-2008, 17:01
възможно, но все пак е куцава работа, а и защо като имаше wolrd whole за 3.0 тея от компанията не прибавиха провинците в 3.1 пача ама...
Едит :/ Крисчо, твоя whole wolrd и има ли същите проблеми, ако няма ако обичаш да ми пратиш твоя по skype, че така не се играе :(

Toso
25-09-2008, 20:38
Абе защо морските пътища ги счита като провинции, ся имам с българите два пътя до великобритания и ми е някво страно, а и посредата на самото поле има къщата като, че ли е провинция
http://img218.imageshack.us/my.php?image=gagagagagagagagagagagagkb0.jpg

kris4o1993
25-09-2008, 23:54
Абе защо морските пътища ги счита като провинции, ся имам с българите два пътя до великобритания и ми е някво страно, а и посредата на самото поле има къщата като, че ли е провинция
http://img218.imageshack.us/my.php?image=gagagagagagagagagagagagkb0.jpg

Човек аз нямам такива проблеми. Нещо бъркаш :no:

княз Крылов
26-09-2008, 01:07
не бърка - същия проблем описах и аз по-горе

княз Крылов
26-09-2008, 05:36
Вече съм щастлив собственик на пълен оригинален комплект ЕУ3 :king:

kris4o1993
26-09-2008, 07:19
Вече съм щастлив собственик на пълен оригинален комплект ЕУ3 :king:

И колко пари ти излезе това удоволствие?

Toso
26-09-2008, 07:55
Къде може би да съм допуснал грешка.
1. Го свалям
2. Инсталирам в отделна папка
3. Copy paste в директорията на играта (NAmbition + Inomine)
и иначе си тръгва ама липсват някой работи, после гледам Basic mod и него качвам кво промени нищо не разбрах, зех, че се върнах от начало първо сложих 3.11 за 3.10 и после 3.12 за 3.11версия ин номине и пак басик мода и пак същата работа :sleep:

княз Крылов
26-09-2008, 10:38
И колко пари ти излезе това удоволствие?

много - но няма по-евтино (след като нито пулсар нито озоне внесоха Ин Номине) - всяка от приложенията е 20 долара на GamersGate, така че обощо около 80 лева

Sir Gray
26-09-2008, 10:43
Е, ЕУ се купува от 1.0 (която ми е на немски, хихи), макар сега Номинето почти да не съм го играл. Чакам Магна Мунди за него :)

княз Крылов
26-09-2008, 11:03
ами интернет магазините със твърда доставка (тоест не дънлоуд) предлагат основата за около 30-36 долара и двата адона за по 9-12, което с доставката отново излиза около 80 лева само дето се налага да ги чакам около 2 седмици докато пристигнат.

княз Крылов
26-09-2008, 11:24
както и подозирах - при инсталването на WW мода върху оригиналната игра няма нито градове в морето, нито проблем с отобразяването на религията и ресурсите - всичко е просто песен :beer2:

Toso
26-09-2008, 14:56
Радвам се за теб;) Жалко, че така ми се получава...

kris4o1993
26-09-2008, 15:18
Радвам се за теб;) Жалко, че така ми се получава...

ми значи инсталирай в директорията на Еу3 и после когато стартираш там отдолу има опция "Choose mod" или нещо от сорта. От там избираш Whole World Mod ;)

Toso
26-09-2008, 16:31
ми значи инсталирай в директорията на Еу3 и после когато стартираш там отдолу има опция "Choose mod" или нещо от сорта. От там избираш Whole World Mod ;)

По нагоре бях описал какво правя но явно не си прочел.
1. Инсталирам в оделна папка и после copy paste в NA където всъщност единствено ми тръгваше IN и затова и там сложих и мода...
2. Сега като ти го прочетох опитах да стартирам играта от файла eu3 а не от eu3game та от eu3
http://img228.imageshack.us/my.php?image=azmodnevijdamqx6.jpg
3. copy paste мода и в EU3 и там като стартирах eu3 пак няма мод

ЕДИТ :/ Ауууууоууу ама чак сега като го прочетох това което написа загрях къде ми е проблема...
Получава се така не само защото не стартирвам мода от eu3 и играя от eu3game ами защото в самата директория на играта трябва да има папка mod а аз като copy paste само това в нея без самата нея и затова ....

ЕДИТ 2 :/ Тъкмо я стартирах и гледам, че си изписва дори, че играя еди коя си версия - mod whole wolrd ... влизам в играта и всичко е тип топ УРААААААААААААААААААа :)
И сега започвам в рязаните побеждавам войната с тимуидите и освобождавам българите и почвам да ги къртяяяяя до де не направя България на цял континент :)

kris4o1993
26-09-2008, 20:08
Хора играе ми се на ЕУ3 ама нз с коя държава да почна :( Преди малко започнах с Холандия ама франчолята за няма и 20 години ме изнесоха. Играх с Москва но Златната Орда непрекъснато ме напада. Играх с Осм. Империя но е много лесно :D

Я дайте и вие акъл!

Toso
26-09-2008, 20:46
Крисчо, започни с The Paladinate или някоя друга държава която може да съедини и обедини Германия, всъщност ако не играеш по грубия начин и да си над допустимата граница на репутацията ще ти е доста трудно да набереш всички територий, а и със сигурност ще те изберат за Emperor of holy roman empire и още повече ще губиш репутация от съвзвети или анексирани след 10 годишно васалство, бая нерви иска цялата работа

Абе да ви питам само на мен ли ми прави такива глупави грешки, правя първа игра с отоманците, приключих войната с тимуид и останалите и забелязах, че България няма core на никоя провинция... Ядосвам се и пускам следващия исторически период и виждам, че има България, пускам после играта да започне 1400 и пак има България, пускам самото начало и какво да видя, има България... Та единия път я има другия път я няма... АПффффффф

kris4o1993
26-09-2008, 21:48
Ми играл съм и с Брандендург->Прусия->Германия. Сега започнах с Кастиля :medieval:

Toso
26-09-2008, 22:18
ще ти умразне бързо, като започнеш много добре и другите изостанат и няма интрига... Аз с брандебург по бих играл ама в началото са под контрола на luxemburg и е някво тъпо да минат 2-3 владеля а ти още да си под тяхно владичество.... както и да е, има и други народи ;)
Яко ми е срещу рязаните, както ти каза с тях е много лесно ама срещу тях... а а а ;):happy:

kris4o1993
27-09-2008, 01:17
ще ти умразне бързо, като започнеш много добре и другите изостанат и няма интрига... Аз с брандебург по бих играл ама в началото са под контрола на luxemburg и е някво тъпо да минат 2-3 владеля а ти още да си под тяхно владичество.... както и да е, има и други народи ;)
Яко ми е срещу рязаните, както ти каза с тях е много лесно ама срещу тях... а а а ;):happy:

Защо два-три владетеля :mellow:? Когато владетеля на Люксембург умре и вие имате отношения по-малки от 0 съюза ви ще се разпадне ;)

Toso
27-09-2008, 01:26
Вярно, че имаше нещо такова иначе ето какво направих с България...
http://img216.imageshack.us/my.php?image=bulgariaqb1.jpg
Започна да ми писва, мисля да си пусна Дания и като съм владетел на Норвегия и Швеция да си ги инкасирам и да направиме Скандинавската република ;)

kris4o1993
27-09-2008, 02:53
Вярно, че имаше нещо такова иначе ето какво направих с България...
http://img216.imageshack.us/my.php?image=bulgariaqb1.jpg
Започна да ми писва, мисля да си пусна Дания и като съм владетел на Норвегия и Швеция да си ги инкасирам и да направиме Скандинавската република ;)

Аз преди време пробвах такава игра и е мн интересно :) Значи пускаш се 1399 и тогава имаш Personal Union с Норвегия и Швеция. Лошото е че Швеция ще ти изпраща Insults. Това е защото армията им е по голяма от твоята. Ако ти имаш по-голямата армия те ще си стоят мирно и тихо ;) След вземи няколко заема и си построи Търговски център в Копенхаген (или още по-добре изчакай мисията която ти казва да направиш търговски център, защото тя дава някакви яки бонуси :) ). След това си стой кротко, дръж отношенията с Швеция и Норвегия на + и чакай царя ти да умре. След акто умре имаш 5% шанс да анексираш една от държавите с които имаш PU. Ако това стане то ти автоматично получаваш cores на техните територии ;)

Аз в моята игра с Дания анексирах и Швеция и Норвегия наведнъж :P Шанса за това е 2,5% :rolleyes1:

Toso
27-09-2008, 10:53
Забелязах, че пускат insult. Това ми е най - малкия проблем в слючая.
Проблема ми беше, че нямам проблем, той си пуска инсулти в началото до -100 и нещо а аз си правих армия и имах мисия да превзема "osel" (града на тевтонския орден и бях направил 26хиляди армия и отидох и им взех 2града и сложих край, и после почнах да им пращам пари (36-37) злато ми зимаше да оправя взаимоотношенията (гадна работа) и ся са взаимоотношенията са на 80-90... Незнам всъщност, ся ставам и те първа ще влизам да продължа ;)
П.С. Точно последната мисия ми е да направя център, ся ще се опитам да събера някак си 500 и ще го направя там където каза
Едит:/ Меckleburg ми бяха васални и ся ги анексирах и направо готов търговски център в lubeck :D

kris4o1993
27-09-2008, 12:35
Нали веднъж ме пита по скайпа какъв е бонуса от търговските центрове:

Merchant Competitiveness

In order to reap the vast increases in income possible through trade, you must ensure that your merchants are able to both secure a position in a center of trade and hold it for a long time. Success in either endeavor depends on the relative competitiveness of your merchants which is divided into two parts, the chance to compete out another merchant, and the chance to place a merchant when there is an empty slot.
Merchant Placement Chance

The chance to fill an empty slot is the sum of these modifiers:

* Base chance: 35%
* Prestige rank (-10% to 10%)
* Stability multiplied by 5 (-15% to 15%)
* Monarch Administrative Skill multiplied by 3 (3% to 18%)
* Trade Efficiency divided by 2

Merchant Compete Chance

The sum of these modifiers is compared to the "defending" merchant. If they are equal, the chance will be 50%.

* Base: 50%
* Stability (-3% to 3%)
* Monarch Administrative Skill (1% to 9%)
* Trade Efficiency divided by 2
* Badboy points reduce competitiveness in foreign CoTs by 1% each
* Owning a CoTs with non-accepted cultures reduce competitiveness in foreign CoTs by 15% each

(In patch 1.3 this was changed to non core). This penalty is not applied in your own COTs

* Lucky AI nations get an additional 10% bonus to compete chance.

Trade Efficiency

If you are going through all the trouble and cost of keeping your merchants in CoTs, then you should also make sure that you are maximizing their income. Trade Efficiency is the percentage of your merchants' share of trade that you earn as income. If you look at any CoT, you will see your merchants' share of the total trade. However, only a percentage of that actually gets to you. So, your merchants could be earning 80 ducats - but you will only get 24 of those if your trade efficiency is 30%.

There are several ways to affect your trade efficiency; each trade tech level you attain increases your trade efficiency, the Aristocracy/Plutocracy and Land/Naval domestic policies, as well as the National Trade Policy national idea, diplomatic options, your government type and state religion:

* Refusing trade diplomatic action gives a 3% penalty
* Trade agreement diplomatic action gives a 3% penalty
* Administrative republic has a 5% bonus
* Tribal federation has a 10% bonus
* Reformed state religion gives a 10% bonus

Every percent of trade efficiency increases merchant placement chance and compete chance by 0.5% (as is listed in the Merchant Competitiveness section).
National Ideas

There are three national ideas that tie in directly with trade:

* Merchant Adventures: +1 merchant/year
* National Trade Policy: +10% trade efficiency
* Shrewd Commerce Practice: +10% merchant compete chance

Of these, National Trade Policy is arguably the best, since its trade efficiency increases merchant competitiveness by 5% and merchant placement chance by 5%, as well as trade income by 10%.
Trading Goals

In 1453 European nations will be ignorant of many of the world's centers of trade. In this time frame, a good goal for the trading state is to place 5 merchants in each of Europe's centers of trade. Once this is done, new discoveries should begin to reveal trade centers in the rest of the world, and exploration to uncover more markets to trade in may become useful. If you can maintain your competitiveness by continuing to invest in trade technology and also avoid any penalties to your competitiveness, you should be able to place 5 merchants in every center of trade in the world. Once this goal is attained, it is worthwhile to attempt to monopolize wealthier centers of trade. Monopolies are often difficult to sustain and usually it is best to ensure that 5 merchants are maintained in all COT's before pursuing them.
Monopolies

When you reach level 7 of Trade tech you will be allowed to set up monopolies in centers of trade.

This allows you to put 6th merchant in a center of trade where you have 5 merchants already. After you succeed in this, whole mechanics inside the CoT changes. First of all, arriving AI merchants don't compete with each other anymore. Everybody arriving to the CoT is targetting your merchants and trying to end the monopoly. It makes the game inside much more difficult to you. Maintaining a monopoly is a real challenge. Normally you have to compete only with a few percent of arriving merchants, most of what AI sends fights against each other. After you get a monopoly you have to face every single merchant and this means that even if you have 90% compete chances you will have to work hard to keep the monopoly up and running.

If your trading technology is well ahead and you have both national ideas connected to it, if your prestige is high, if your monarch is competent, finally, if you have 0 BB and no foreign CoTs, you can manage to hold onto a monopoly for longer periods. This allows you to compete out any foreign merchants that are still inside and as you are the one arriving merchants have to compete with, you can reach a point where you will be the only or nearly the only person in the Center of Trade. In such situation your incomes from that center skyrocket to unimaginable levels. You can earn as much as few hundreds ducats if the CoT is very rich.

So certainly it is very important for you to try to get monopolies. Don't listen to people who claim it's pointless and stupid. They are usually the same who claim that one can ignore trade completely in this game and still be fine and then complain that their countries are seriously behind in research.

You just have to do it in a smart way. Don't try to get monopolies everywhere - it is impossible, the science of statistics denies you from achieving that.

It is much easier if the CoT you're sending your merchants to is close to your capital. Also, you need dozens of merchants to keep the monopoly (Free Trade is your friend here, as well as advisors that add to that) and to rule out any competition that's left. So keep sending there every single merchant you have.

You can maintain one or even two monopolies in the wealthiest CoTs in the world. And if you manage to do it, you will have more cash than you can spend.

It costs a lot of effort, a lot of time and lives of many merchants, but is worth doing just to be able to say to yourself that you achieved everything that is to achieve in trade in this game.

Good luck!
Nations Well Suited For Trading

First, if you want to be a trading nation; you must pick a nation that is well suited. These are the ones that I find the best, right from the get go. Though if you are a dedicated trader you will find yourself trading with any nation.

Mecklenburg: Mecklenburg owns Lubeck which starts off one of the richest CoTs in the world. Not to mention one already has 5 mercehnts placed there. Then Mecklenburg has a chance to join the Hanseatic League, which boosts trade efficency. If for your first National Idea you choose shrewd commerence, Mecklenburg can easily become the richest nation in the world.

Tuscany: Tuscany is a well suited Italian minor. Their provinces have high tax bases and they have two universities to help them get an edge of technology. You can expand this wealth by continuing down the trading path.

Venice: Venice is the natural choice for a trader. You start off with a CoT and your government, being a merchant republic, grants you a break on merchant costs. With merchants being cheap you can trade without it having drain your budget.

Switzerland: Switzerland isn't noticed for trading, but I find it is well suited for it. Their government, Administrative republic, gives a boost to trade efficency, and if I remember correctly their initial slider position favor trading.
Napoelon's Ambition: Changes to Trading

* You can now create your own CoT. But there are some requirements to meet:
o A province that you own must not be trading to a CoT that you own.
o The foreign CoT that it is trading to, must be worth more that 300 ducats.
o To build it, it costs 500 ducats.
* You can now autosend merchants to a CoT if you wish to do so.

In Nomine: Changes to Trading

* Tech level for monopolies is now 15.
* Sliders will influence your trading differently: Mercantilism will strongly improve your compete chance in CoTs you own. Free Trade will strongly improve your compete chance in foreign CoTs.
* There are now some national decisions which can improve your Trade Efficiency or influence your compete chances.


Или казано накратко: когато пратиш търговец и като влезнеш в търговския център то ще пише Value of Our Trade. И примерно изкарваш 80 дуката на година, но имаш 30% ефективност, то тогава ти ще получаваш по 24 дуката на година :)

Toso
27-09-2008, 12:52
Вярно, че те питах. Благодаря ти, иначе това с ефективност си е голяма играчка. Както и да е, и аз ся немога да си намеря държава с която да играя. Играта с България се разочеровах заради това, че играх 64 години и съм превзел само 8-9 града май... Винаги съм желал по бързо и по бързо... ТОТАЛНА ВОЙНА

Toso
27-09-2008, 15:38
Абе да попитам, ся съм се разчел за втората световна война и нещо ми се дощя да направим едно мултиплърче, сигурно е възможно играчите да сключват мир помежду си и да трепят компютъра на ред :happy:

kris4o1993
27-09-2008, 18:45
Абе да попитам, ся съм се разчел за втората световна война и нещо ми се дощя да направим едно мултиплърче, сигурно е възможно играчите да сключват мир помежду си и да трепят компютъра на ред :happy:

Бих бил съгласен обаче игрите на Парадокс имат един огромен проблем - мултиплеъра. Пробвал съм на HoI и на Victoria, но лага е неуписуем. Пращам обявяване на война на един който игра с мене, анексирам го а той след 1 седмица разбира че дори съм муобявил война :D

Toso
27-09-2008, 19:19
Ми дай да пробваме пак каквото стане. Писах ти в skype, отговори ме да се разберем и да видиме

kris4o1993
28-09-2008, 01:25
Ето 2 шота от една моя игра:

Крепостта се пази от 5 човека които могат да издържат с години :haha:
http://i189.photobucket.com/albums/z132/kris4o1993/siegewe7.jpg


И преставям ви могъщатааа Емператрица Наполеонка :haha::haha::haha:

http://i189.photobucket.com/albums/z132/kris4o1993/Strange-1.jpg

княз Крылов
29-09-2008, 15:19
тъй като съм любител на извращенията реших да почна играта с Люксембург (след това ще ви кажа как се играе с държави от по една начална провинция) ;) Отварям аз Държавните задачи и какво да видя - "Създаване на Европейския Съюз". Викума си иху аху, поглеждам какви са изискванията и вътре - изредени всичките европейски столици като провинции които трябва да притежаваш и да са ти основни ха ха ха голям майтап ;)

Та как се играе с малка държавица. Първото нещо което трябва да направите е съюз със голям и агресивен съсед (Франция е най-подходяща за целта в западна европа). От там нататък само си траете докато не натрупате менпауър поне за 4-5 000. Под траене не значи да отказвате на съюзник помощ - приемайте с радост. Дори врага да ви окупира - рано или късно ще подпише мир с Франция и ще се изтегли от вас. Доэкато сте натрупали достатъчно войска за да участвате а не преживявате войните , западна европа вече е обвързана с милиони кръвосмешения и съюзи ;) Нападне ли Франция Англия (това става веднъг па 5 години ;) ) във войната на двете страни се включват поне 5-6 малки държавици във вашия регион. Концентриран удар по вражеска еднопровинциална държавица (не си пазете метрополията - не могат да я анексират без Ваше разрешение) и я анексирате. Проверете преди това дали не е васал на някоя от големите във войната (няма да можете да дипломатствате и анексирате васал и ще е само загуба на време и сили). Станете ли 3-4 провинции - нещата добиват съвсем друг цвят ;)

Toso
29-09-2008, 17:24
Ще ми кажеш, че нямаш проблеми с парите?
Навярно чийтовете много помагат... Щял да ми остави да му превземат единствения град от където добави мангизи и ги изнасял... дрън дрън та пляс... прати една снимка

княз Крылов
29-09-2008, 17:39
Ще ти пратя , като почна нова игра - сега вече съм около 1700 година и ще е малко безсмислено. Но наистина не е голям проблем - защото началните войни свършват бързо, а и има заеми за тая работа ;) Макар че не помня дали в тази игра взимах заем. Но миналата когато почнах с Утрехт взех на два пъти заем - не е смъртоносно ;) Играта е направена така че винаги е по-важна политическата игра (явно са се учили от Фридрих Велики) , ако си планираш добре съюзите и войните можеш до 1450 вече да си с 3-4 провинции и да почнеш да се държиш по-наперено.

чийтове обикновенно ползвам към края на играта когато ме дразни това че постоянно ми свършват дипломатите и мисиионерите (макар те да не са важни, щото аз винаги съм религиозно толерантен) ;)

княз Крылов
29-09-2008, 18:02
Между другото , тъй като регистрационите номера не се ползват при инсталирането на играта и служат само за форума и т.н. мисля че мога в нарушение малко да предоставя на истинските фенове едно архивче с оригиналната версия на играта и адоновете .... така няма да имат проблеми с патчовете и модовете ... цялата игра с адоновете е около 450 Мб (тоест 15-30 минути в скайпа ;) )

Toso
29-09-2008, 20:39
По наперено?, че аз и с една провонция си играя като, че ли имам 30.
Важно е в мозъка да си кух и с времето всичко ще си дойде на мястото.
А и това твойто чакане на войни би ми било желанието да живея, целта ми винаги е била колкото може по бързо да направя империя а не да си играя на алианс ( бавни обороти )
Та мен защото не ме е срам да покажа какво адже ба постигам в играта ще постна и тази снимка.
http://img227.imageshack.us/my.php?image=xxxmn1.jpg
малко инфо как се побеждава най - лесно отоманската империя.
Започнах с тях победих в тимуруидската война но не реших аджеба тогава да освободя българия защото ще е алианс Тимудиите а в повечето ми игри тея не помагат срещу турците а ти ... лелята.
Та обявих война веднага на унгария, отнесох ги докато не видях, че искат мир и тогава освободих България... Добре до тук, първата цел както винаги беше номер едно морска сила в тази част от контитента и не беше много трудно за постигане, първата война беше обявена от Унгарска страна което беше добре но не свърши толкова добре защото се забавих с исканията срещу турците за мир, и оня глупак обра 5 територий а аз бях превзел 4... Но както и да е, в следващите войни вече имах по голяма морска армия от отманците и ги сложих м/д столицата на Византийците за да немогат от Азия да прекосяват и идват в Европа та нападам си аз техен васал ( в мода е по добре, защото може да се нападат васалите) и така той е принуден да се бие само с него от негова страна срещу мен и може би някой път и Унгария защото в повечето случай разваляха алианса като путки... Вкрайна сметка след 10-15 години непрекъсната война с тях върнах обратно у майка азия да берат круши... Сега вече е времето на истината, с търговски център в thrance и близо 500 мангизи в касата сме пощи готови да се опълчим на така наречения ни приятел Унгария и да го ограбим като по нашенски :happy:

kris4o1993
29-09-2008, 20:48
Аз немога да разбера нещо: защо понякога мога при peace negotiations да им поискам столицата, а по някой път неможе :blink:

Toso
29-09-2008, 21:48
и аз това съм го забелязал, а понякога дори сами си ги местят след война когато са близо до твойте градове :cool2:

княз Крылов
29-09-2008, 22:25
Значи когато има повече от 1 главни града (обикновено столица и търговски център) при договаряне на мир понякога ти дава да избереш едното от двете - избереш ли едното другото автоматично отпада като избор. Когато е само една провинция и не го анексираш ами отиваш на демандс - то тогава и на мен ми дава столичната провинция като избор , но досега винаги са ми отказвали като съм я искал по този начин ;)

княз Крылов
30-09-2008, 15:40
Боже мили, това с националистите и патриотите било имбаво направо - аз за 5 години сринах Франция до държава с 3 провинции :shock:

княз Крылов
30-09-2008, 15:47
един коментар от форума на играта (повече е за секция Майтапи, но поради спицифичната терминология мисля че му е мястото тук):Quote:
Originally Posted by Plow565
Anyone else notice the similarites between EUIII and Russia's recent annexation of the Georgian Regions? They fabricated claims and declared war, annexed two regions, and suffered large Badboy from the rest of Europe. Just interesting, and I think it speaks well of Paradox's ability to simulate the real world in terms of geo politics.Russia had a core on both provinces, a fair Causus Belli and no one honoured any alliance with Georgia.

kris4o1993
30-09-2008, 15:51
един коментар от форума на играта (повече е за секция Майтапи, но поради спицифичната терминология мисля че му е мястото тук):

Хахахаха! Тва ме разби :boogie1qw::haha:

княз Крылов
30-09-2008, 16:01
забравили са само да пишат че ситуацията е леко аномална. Абхазия и Южна Осетия са васални държави на Грузия, но имат гарантирана независимост от страна на Русия. САщ праща на Грузия Военни Субсидии, а Русия спонсорира местните националисти ха ха ха

kris4o1993
30-09-2008, 17:02
забравили са само да пишат че ситуацията е леко аномална. Абхазия и Южна Осетия са васални държави на Грузия, но имат гарантирана независимост от страна на Русия. САщ праща на Грузия Военни Субсидии, а Русия спонсорира местните националисти ха ха ха

По скоро са в Personal Union ;)

княз Крылов
30-09-2008, 17:04
мне, слава богу Путин и Медведев не са женени за Абхазски и Осетински принцеси ха ха ;)

kris4o1993
03-10-2008, 12:50
Ето най сетне отговор на въпроса: как може да вземеме столицата на противника:

Q:

Can I cede capital to enemy?
Also can it demand it? Thanks.


A:

Depends what version of the game you're playing. IN 3.0 or later and you can, although even then only if it's completely cut off from any of your other provinces and is not a coastal province.


Enjoy :D

btw, след няколко часа ще излезе мода Magna Mundi (или нещо от сорта беше :D), който ще направи от ЕУ3 съвсем нова игра. Когато излезе ще сложа тук линк и описание какво прави мода ;)

княз Крылов
03-10-2008, 13:55
до тогава вероятно ще съм завършил играта със своята Люксембургска империя ;)

Toso
03-10-2008, 15:38
направи снимки на така наречената ти империя

княз Крылов
03-10-2008, 15:44
нямаш проблеми - тя не е голяма, но като за Люксембург си е доста ;)

Toso
03-10-2008, 20:28
Защо ми се обясняваш в любов, като няма проблем качвай

княз Крылов
03-10-2008, 22:41
еми трябва да се прибера, да пусна компа и играта ;) вече съм направил първите две, остава само третото ;)

kris4o1993
04-10-2008, 10:41
MAGNA MUNDI PLATINUM V.1.00


DOWNLOAD HERE (http://www.magnamundi.com/downloads/public_release/MagnaMundiPlatinum.exe)Install instructions


1) Install EU3, Napoleon’s Ambition and In Nominee.

2) Update In Nominee to version 3.1

3) You should see a mod pull-down option in the launcher (it should say "default" to begin with).

4) Extract the MagnaMundiPlatinum.exe file to your EU3/mod directory.

4.1) Make sure that before extracting, you delete all content from any previous version of Magna Mundi from the mod directory.

4.2) After extracting, make sure that you see a file with a MagnaMundiPlatinum.MOD extension in that directory. If you don't, you should move the directories so the MagnaMundiPlatinum.MOD is in EU3/mod and there is a MagnaMundiPlatinum directory right after it (in EU3/mod/MagnaMundi2).Има Manual с промените които внася този мод в играта, но е дълъг 220 страници и няма да поствам тук всички промени. Знайте че без този мод ЕУ3 съкс :D

Toso
04-10-2008, 11:25
По добър ли е от мода Whole wolrd ?
Няма нужда да казваш, че е по добър от EU3, нормално е да бъде по добър.
Князе# Апф от къде да знам, че пишеш и от друг компютър. Можеше пре - спокойно да кажеш ;)

kris4o1993
04-10-2008, 11:37
Whole World e боза в сравнение с този. Изтегли си го. Няма да съжаляваш. Има само 1 малък проблем - при преминаването към нов месец има едно малко зацепване но не е фатално :)

EDIT: Създателят на мода каза че са фикснали повече от 10000 проблема

Toso
04-10-2008, 14:31
Първо ми изписва да изчакам 7минути докато зареди calculate path
а след това идва и голяма, не чак толкова голяма изненада
http://img395.imageshack.us/my.php?image=nishtonovozb1.jpg

княз Крылов
05-10-2008, 19:39
мда по-интересна и логична е от към логически и исторически връзки, евенти и т.н. Но има едно нещо заради което никога повече няма да си пусна този мод - няма десета скорост. Не искам да преживявам историята риалтайм ....

княз Крылов
06-10-2008, 01:35
забравих да отбележа че мода прави играта много тежка и на моята супер-машина аз успях да го изтрая само до 1490, след което просто ми писна да не мога да цикна един бутон с 10 клика на мишката по него.

kris4o1993
06-10-2008, 07:27
забравих да отбележа че мода прави играта много тежка и на моята супер-машина аз успях да го изтрая само до 1490, след което просто ми писна да не мога да цикна един бутон с 10 клика на мишката по него.

Да. И аз затова оставих мода. А толкова надежди имах в него...

Сега започнах игра с Бохемия от към 1500-тната (когато има PU с Унгария), превзех Бранденбург, Саксония и там още няколко немски княжества. След това си преместих столицата в Бранденбург и основната ми culture group стана Саксонска. Сега се появиха нови National Decisions, с които мога да формирам Прусия и да обединя Германия :boogie1qw:

Та този трик със смяната на столиците съм го пробвал и с Португалия - Завладях всички Холандски княжества и си преместих столицата там. Веднага ми дойде десижън да стана Хиландия и аз станах :D

Само трябва да имаш повече провинции от тази culture group за да може тя да ти стане основна :)

Toso
06-10-2008, 07:32
Спокойно, не си единствения които разбира от тая игра. Това със столицата е ясно на много хора само, че аз немога си обясня закво даваш 1000 жълтици да я смениш от бохемия на брандебург...

kris4o1993
06-10-2008, 17:47
Спокойно, не си единствения които разбира от тая игра. Това със столицата е ясно на много хора само, че аз немога си обясня закво даваш 1000 жълтици да я смениш от бохемия на брандебург...

А ти като си такъв разбирач що не си отговориш сам...

kris4o1993
06-10-2008, 21:19
btw ето скрииншот на това което съм завладял (минали са малко повече от 100 години):

http://i189.photobucket.com/albums/z132/kris4o1993/EU3_MAP_PRU_159894_1.jpg
http://i189.photobucket.com/albums/z132/kris4o1993/EU3_MAP_PRU_159894_2.jpg

Toso
06-10-2008, 22:22
по спокойно де, да не те пита нещо човек

kris4o1993
06-10-2008, 22:54
по спокойно де, да не те пита нещо човек

Аз съм спокоен, но напоследък не ми харесва това че все се заяждаш за щяло и за нещяло

Toso
07-10-2008, 00:43
пийни си една студена вода :beer2:
живота е тежък, и ако аз съм груб към теб бъди сигурен, че в бъдеще ще има още много такива като мен само, че аз съм в нета а те са в реалността... Абе какво ти се обяснявам в любов, какво може да очакваш от човек с детски мозък и без работа ( става дума за мен )
Постарайте се малко повече да вникнете в духа на форума. Мнения като това не са желателни.
Воланд.

gollum
07-10-2008, 10:17
Toso, на крачка сте от първо наказание. Целта на този форум не е да се карате или заяждате с някого - преосмислете целите й поведението си, ако желаете да продължите участието си в него. Никой не е длъжен да търпи, и, разбира се, никой няма да толерира подобно поведение.

княз Крылов
07-10-2008, 15:03
Иначе играта с Магна Мунди е интересна, особенно ако играеш с голяма държава. Но аз имам емоцианолна привързаност към три държави и обикновено първо изигравам такива игри с една от тях , а те са си чисто предизвикателство дори на най-лесно ниво - Нидерландите, Венеция и Новгород. Особенно Венеция на която постоянно империята и диша във врата и й проваля търговията в Генуа и Любек - най-богатите търговски центрове на Стария Континент ;)

kris4o1993
09-10-2008, 07:27
Ето ви още ч готино модче: "Rising Nations". Не съм го пробвал но казват че е добър. Може да се играе до 3000 година.

http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?t=368890&page=1&pp=20


Някои казват че като стигнат до страница 13 от ledgera им зацепва тотално компа. Някой ще каже ли дали наистина е така :mellow:

княз Крылов
09-10-2008, 16:32
до 3000 година е предвидено технологичното дърво, като краяна дата на годината в описанието е посочена 9999 година ....

Toso
10-10-2008, 00:59
глупости на търкалета, 3000 година, 9999 година...
то през 2008 има ядрена ракета те ми играят през 9998 с някви си пушки хъ хъ хъ :thumbdown:

княз Крылов
10-10-2008, 01:10
предполагам че унитите имат различни наименования и статистики отговарящи на някакви модерни подделения - но да, скина на войничетата си остава не по-късен от наполеоновите войни ;)

Toso
10-10-2008, 01:24
То просто е ненужно, кой ще ти играе 6000 години?
аз немога да изиграя 100 пък камули 6000
а и през тея 6000 години възникват и нови градове.
А и за 300 години бих ти завладял цяла европа, та какво ли бих направил за 6000 ? :D лол е бахти пародията

княз Крылов
10-10-2008, 01:28
То просто е ненужно, кой ще ти играе 6000 години?
аз немога да изиграя 100 пък камули 6000
а и през тея 6000 години възникват и нови градове.
А и за 300 години бих ти завладял цяла европа, та какво ли бих направил за 6000 ? :D лол е бахти пародията

Цяла европа за 300 години? Е, ти си гигант ;) Аз мога за 300 цяла америка, ама Европа с тия милиони кралства и империйки ....

Toso
10-10-2008, 01:45
Е тя цяла америка за 100 години колонизиране ( извън whole wolrd )
иначе да го кажем 200 МАКС.. да в европа е трудно, ама аз като си наложа цел да я завладея, ще го направя. Такива неща като репутация , стабилизация и тем подобни немогат да ме спрат, освен като не ми отъпеее ( това е най - страшното ) :rolleyes1:

княз Крылов
10-10-2008, 03:10
Е тя цяла америка за 100 години колонизиране ( извън whole wolrd )
иначе да го кажем 200 МАКС.. да в европа е трудно, ама аз като си наложа цел да я завладея, ще го направя. Такива неща като репутация , стабилизация и тем подобни немогат да ме спрат, освен като не ми отъпеее ( това е най - страшното ) :rolleyes1:

цЦц , ти явно минаваш през картата като монголската орда ;)

то и аз последната игра - с Полша. Подбирам си някой съюз от малки държавици в германия и нападам едната, в хода на войната всичките от саюза ги васализирам - сред тях при добро разположение на силите - 1-2 електори - след три войни станах император с толкова сигурна позиция че няма накъде - по-изгодно отколкото да ги завладея ;) колкото и електори да анексирам имам само един глас, а така васалчета - 6 от 10 ;)

Toso
10-10-2008, 07:46
Да!! така се играе.. В централна европа първо се биеш с електротите и ги правиш васални и те си дават гласа за теб, и след това става елементарно, после просто си газиш напред :happy:

kris4o1993
10-10-2008, 09:04
Да!! така се играе.. В централна европа първо се биеш с електротите и ги правиш васални и те си дават гласа за теб, и след това става елементарно, после просто си газиш напред :happy:

Да обаче като ги газиш си намаляваш manpower-a (предполагам знаеш защо и няма да ти обяснявам :happy:)

княз Крылов
10-10-2008, 13:54
ъъъ защо?

kris4o1993
10-10-2008, 19:06
ъъъ защо?

Ето ти на английски че не ми се превежда:


Only feudal heads of state (i.e. not Theocracies and Republics) can be elected emperor. To secure the position you need to receive the most elections of any candidate, with ties being broken by (help please).

The emperor receives several bonuses:

Constant bonuses

* One extra diplomat per year
* Spy efficiency is increased by 5%
* Yearly prestige is increased by 1%

Bonuses based on the number of states in the HRE:

* Land force limit is increased by 2 for each member
* 1 ducat invested in stability per month for each member
* 0.5 manpower for each member

If you are the Emperor and your nation defaults to a Regency Council, someone else immediately becomes the Emperor. Not only that, but that new Emperor will remain the Emperor until his death, even if you get a new regent. Only when the other Emperor dies will a new election take place. Note that the Holy Roman Emperor (at least in IN) can indeed be a female (e.g., the Queen of Castille).

The Emperor is responsible for protecting the states of the Empire. If any member of the Empire is attacked the Emperor must declare war on the attacker or suffer a severe penalty in relations with the members of the empire. This increases the difficulty of reelection to the imperial throne.
End of the Empire

княз Крылов
10-10-2008, 19:14
Еми всичко е прекрасно, никъде не пише че губиш бонуса на глава , ако главата е васална ;)

Toso
12-10-2008, 00:13
Самата игра започна да отъпява...
На мен ми е много интересно защо винаги като предложа на някой приятел да ми стане васалуващ се е крайно недоволен от идеята :thumbdown:

княз Крылов
12-10-2008, 01:15
ами ако предложиш на гаджето ти да я защитаваш и срещу това да взимаш половината и заплата и да няма право да излиза от вкъщи или да говори с никого без твое разрешение - виж как ще реагира на подобни предложение ;)

Toso
12-10-2008, 01:24
ще ме скъса от любов...

Toso
18-12-2008, 18:43
Какво стана с тая игра, от два месеца тишина.. Няма ли някое ново мод'че ?

княз Крылов
18-12-2008, 18:47
аз играя адона на РИМ ;)

Zalmoxis
18-12-2008, 18:51
Не ги разбирам тия игри... Ако няма мелета като в Total War, то какъв е смисълът от тия политики :medieval::axe:

Toso
18-12-2008, 19:04
аз играя адона на РИМ ;)
Дай някоя картинка, да видя за какво иде реч.

Zalmoxis: Има, стига да си направиш ;) То и на мен за туй два месеца не барах играта, и чак ся се сетих за нея. Но това е друга тема, ся търся някоя мод'че ау, пък може и друга игрица :happy:
Иначе Total War е супер, ама се дразня на ходовете, никога не са ми достатачни :wave:

xopxe
08-04-2009, 23:45
Издирват се!
живи или мъртви(за предпочитане живи)
играчи на Европа универсалис 3
за игра в мрежа, :medieval:
Награда: 5 минути слава :boogie1qw:

П.П.До сега сме двама играчи и играем лежерно на In Nomine по 1-2 пъти седмично, най-често през уикендите една дъъъъъълга игра.