PDA

Виж пълната версия : Български оръжейни конструкцииsvs
02-12-2006, 16:52
Някои има ли някакви даннни за екипите, проектирали български конструкции пистолети "СТЕХ", Бран, България 1300, Шипка/ но не картечния/, МЮ-25, М71-1,71-2, 9 мм МЦБ автоматичен,
а също за картечници /модернизации на ПК и МГ/.
Разработките са правени между 1965-75 година в НИТИ казанлък, и поделението в Божурище. По късно и във военния институт .
Интересуват ме и заповедите, с които се започва работатаи сформират екипите, евентуално и техническите задания,

AYB
02-12-2006, 20:39
Бяха пупликувани материали за тях във в-к "Всичко за оръжието". Ако изчакаш до утре ще прегледам броевете.

svs
02-12-2006, 23:12
Бяха пупликувани материали за тях във в-к "Всичко за оръжието". Ако изчакаш до утре ще прегледам броевете.
Това го имам, при разговор с Георги Маринов /автора на статиите/ не получих нищо по вече от написаното. До самите конструкции имам достъп, но при тях е чиста механика.Интересува ме защо и от кого са създадени .

AYB
02-12-2006, 23:16
Не мога да ти помогна с нищо повече! СЪЖАЛЯВАМ!!!

bsb
02-12-2006, 23:46
.....
Разработките са правени между 1965-75 година в НИТИ казанлък, и поделението в Божурище. По късно и във военния институт .
Интересуват ме и заповедите, с които се започва работатаи сформират екипите, евентуално и техническите задания,Ако си много упорит и може би малко мазохист, можеш да се възползваш от българското законодателство:
Закон за защита на класифицираната информация (http://www.aip-bg.org/library/laws/zzki.htm)
Раздел III
Срокове за защита на класифицираната информация

Чл. 34. (1) За защита на класифицираната информация се определят следните срокове, считани от датата на създаването й:
1. за информация, маркирана с гриф за сигурност "Строго секретно" - 30 години;
2. за информация, маркирана с гриф за сигурност "Секретно" - 15 години;
3. за информация, маркирана с гриф за сигурност "Поверително" - 5 години;
4. за информация, класифицирана като служебна тайна - 2 години.
(2) С решение на ДКСИ, когато националните интереси налагат това, сроковете по ал. 1 могат да бъдат удължени, но с не повече от първоначално определените.
(3) След изтичане на сроковете по ал. 1 и 2 нивото на класификация се премахва и достъпът до тази информация се осъществява по реда на Закона за достъп до обществена информация.

А ето и самия Закон за достъп до обществена информация (http://www.aip-bg.org/library/laws/zdoi.htm).
Идеята ми е, че заповедите и заданията вече трябва да са несекретни и поради това - достъпни в архивите (не че знам кои архиви). Виж, за документацията по самите разработки не е ясно.

svs
02-12-2006, 23:48
Не се коси , все ще излезе нещо ......но има и хора които имат информация, но си траят...или увъртат.Това е лошото.

lobo
05-12-2006, 19:41
Не мога да ти помогна с нищо повече! СЪЖАЛЯВАМ!!!
АУБ,имах предвид преди време точно посочените по-горе видове оръжия,плюс един картечен пистолет подобен на ЧЗ с дървен приклад.Успях да ги сканирам и да ги кача на диск,но не успях да ти ги изпратя.Ако ми дадеш адрес ще ти изпратя картинките по БТК-поща.За съжаление и аз не разполагам с повече информация за изделията.Жалко е, че ние не познаваме своето си.

AYB
05-12-2006, 19:53
Еми качи ги тука във форума, няма нужда да ми ги пращаш.

Sturmpionier
05-12-2006, 20:55
Здрвей СВС,
можеш ли да постнеш добра снимка на картечницата "кап. Николов" ?

valo
06-12-2006, 00:49
Здрвей СВС,
можеш ли да постнеш добра снимка на картечницата "кап. Николов" ?
Едва ли....
За добра снимка на оригиналната картечница трябва да се разходи до един руски музей. За снимка на копието - до НВИМ. Ето една лоша снимка, но с информация за книгата и автора......

svs
09-01-2007, 21:48
Някои има ли данни за български конструктори, работили след 9.9.1944 до 1990 година по разработката на различни конструкции картечници - главно в Базата в Божурище и казанлък. Интересуват ме имена, дати, видове системи...и други данни.

svs
04-02-2007, 12:47
7,62 мм картечница образец №1

Тактико технически данни:
- дължина 1150 мм;
- височина със спуснат мерник 200 мм;
- височина с вдигнат мерник 280 мм;
- ширина 120 мм;
- превишение на мерната линия над осканалната линия 45 мм;
- дължина на цевта 610 мм;
Автоматиката се основава на отвод на газове през стената на цевта и въздействието им върху газово бутало. Газовата камера е с регулатор, при ход на буталото от 7-10 мм се отваря напълно. Газовата камера е разположена под цевта. Пред нея има подвижна втулка за закрепване на двунога.
На предния краи на цевта е поставен конусен огнеприкривател - компенсатор .
Основанието на мушката е закрепено неподвижно към цевта с болт. Мушката е изработена с винтова опашка и е поставена в плъзгач / като на АК-47/ с възможност за регулиране по височина и встрани.
Газовата тръбичка е закрепена към цевната кутия с два болта и има големи отвори върху предния краи , до газовата камера.
Цевната кутия е фрезована.
Мерника е рамков, подвижен, сгъва се напред. В отворено положение се фиксира със зъб към капака на подавателя и тласкач с две пружини.
Захранване с патрони – лентово с метална лента с отворени звена и ляво подаване.
Характерно за подавателя са големи и заоблени устни на приемника на патрони. Целия подавател може да се сваля.. Капака на подавателя е закрепен шарнирно към предния горен край на цевната кутия с помощта на щифт с фигурен зъб. Отворите за щифта върху цевната кутия са елипсовидни и позволяват преместване на щифта на 6-7 мм назад. Щифта се задържа в предно положение от двойната пружина на мерника. За да се свали капака от кутията трябва първо да се избие оста на мерника, да се извади тласкача с двете пружини, след това щифта да се завърти на 90 градуса и да се извади. Куката на ключалката на капака на подавателя е заварена на горната повърхност на цевната кутия. За да се отвори капака трябва да се изтегли на 5 мм назад, след което да се повдигне нагоре. Отвътре капака има плоска пружина, играеща роля на задържащ зъб за лентата .
Подавателя се задвижва от два профилни канала върху затворната рама и трираменен лост-копир които се движи в каналите. Единият е за движение на дясно на подавателните зъби, другият канал – за движение в ляво, за да захване нов патрон.
Затвора е със заключване при вертикално движение. Изместването се осъществява от профилен издатък на затворната рама. За отражател на гилзата се използва жилото на ударника.
Газовото бутало е твърдо закрепено с щифтове към затворната рама.
Отвора за изхвърляне на гилзите е в дясно и се затваря с капаче в походно положение. Ръкохватката за презареждане е в дясно, върху нея има пружинна ключалка за капачето.
Картечницата започва цикъла на стрелба с отворена цев /не търпи патрон в патронника/.
Възвратно бойната пружина е скрита в телескопичен тласкач. Може да се свали и постави като се завърти профилна шайба в затилъка на приклада на 90 градуса.
Ръчника е е един блок с приклада. Изработен е от щамповани и заварени детайли. Приклада е дървен . Ръкохватката е от ламарина, с два дървени чирена.Закрепването на ръчника с приклада към цевната кутия става с профилни канали в цевната кутия и цилиндричен щифт.
Предпазителят е цилиндричен, с фигурен изрез, и се завърта на 180 градуса огън - заключен. Страничните му повърхности имат накатка.

svs
04-02-2007, 12:50
като се поразрових тук-там открих че това е:
" 7,62 мм универсална картечница обр.1957 год" Конструкцията е създадена през 50-те години на миналия век от конструкторите Никола Чомаков и генерал Георги Трифонов Ямаков .
По проекта са работили няколко групи, но в един екип по различни образци /общо 7 на брои /, най вероятно това са били хора от института и базата в Божурище, съдя по това че картечниците имат общи типови елементи - огнеприкривател, газова гръба, мерни прибори, подаватели, УСМ, предпазители. Използвани са добри машини - фреза, щамповани детайли, пресови сглобки, и нивото на качество е високо. На места личат следи от доработки и отстраняване на малки неизправности . Мисля че са правени и стрелби, но не разполагам с никаква документация.

Ако някои има информация за тия проекти да не мълчи.....моля.

svs
04-02-2007, 12:52
И още малко снимки ...

AYB
04-02-2007, 13:13
svs, много е интересно това което си качил. Конструкцията е много забележителна. Личи че създателите й са притежавали голям талант. Снимките ти ли ги прави? Много са сполучливи!

Има ли някакви чертежи за тази картечница?

svs
04-02-2007, 13:25
svs, много е интересно това което си качил. Конструкцията е много забележителна. Личи че създателите й са притежавали голям талант. Снимките ти ли ги прави? Много са сполучливи!

Има ли някакви чертежи за тази картечница?
общо са 7 прототипа, снимките са мои, като опиша другите ще пусна и за тях по нещо. Нямам нито чертежи, нито някакви данни за конструкторите на останалите образци, нито кога са правени и къде, освен два реда в една книга .

AYB
04-02-2007, 14:48
Еми за пореден път се убеждавам, че ние българите не цениме собственните си постижения. Уви така е... За чуждите разработки има купища информация, за родните - нищо!

Не е лошо някой, който може разбира се, да събере информация за нашите конструктори и техните творения, и да направи едно сайтче посветено на тях.
Занимават ни от известно време с Перперикон, с Голямата косматка и незнам си още какви вехти исторически "ценности" от пантивека, като ни се внушава постоянно, че трябвало да сме горди с тях, а никой нищо не споменава за достиженията на българските учени, инженери, откриватели, хора, които са допринесли в много голяма степен за развитието, и благото на родината. Те остава настрана, забравени и непризнати...

НВС
06-02-2007, 16:53
Работих навремето в НИТИ, но специалността ми беше взриватели. Все още виждам наоколо си (в Казанлък) мнозина от хората, които работеха на времето по различните задачи. Не искам да обещавам, но ще се помъча да събера някаква минимална информация за"България- 1300" и Шипка-та. За другите наименования за съжаление не съм чувал, още повече всичко беше с кодови имена. Например "...1300" беше БМП на база МТЛБ с наша разработка купол, "Тунджа" струва ми се беше пак шаси на МТЛБ с монтиран 120мм миномет и т.н. За "Шипка" вече съм сигурен че беше пистолет който се конкурираше навремето с Макаров, но политиката като че ли надделя. "Янтра" - осколочен истрел за СПГ (или РПГ), "Стършел" - предполагам знаете...Останалите разработки са правени преди годините в които работех ( т.е. преди 1975 ) и основният двигател - убеден съм в това, беше ген.Ямаков.Повече информация може да се намери в дублиращото звено в БНА - ВТНИ - който се намираше на 4-ти километър.Толкова засега!

"ШИПКА" е разработен в НИТИ-Казанлък от екип в състав - Петър Деков, Георги Гевгалов, В.Хаджиев, Пенделовски(Милчо?) по задание на МНО - "Техника и въоръжение", в средата на 70-те години. Останалите разработки не са били предмет на работа в НИТИ след този период - може би по ранните години, но засега всичко минало е в СС.

AYB
06-02-2007, 18:03
НВС, чудесно е това, че си работил НИТИ. Включвай се по-често в дискусиите, които провеждаме тук във форума по отношение на военното дело. Определено на моменти имаме нужда от експертни мнения, на хора, които са запознати детайлно с оръжейните технологии. Иначе често се случва да забиваме в безсмислени спорове... Като има човек, който е работил във военното производство и познава нещата е вече друго! Надявам се да се включваш често в темите!

svs
06-02-2007, 23:13
"ШИПКА" е разработен в НИТИ-Казанлък от екип в състав - Петър Деков, Георги Гевгалов, В.Хаджиев, Пенделовски(Милчо?) по задание на МНО - "Техника и въоръжение", в средата на 70-те години. Останалите разработки не са били предмет на работа в НИТИ след този период - може би по ранните години, но засега всичко минало е в СС.

Предполагам , че имаш в пред вид този пистолет?

НВС
07-02-2007, 09:55
За съжаление не съм спец по тези оръжия - сега за първи път му обръщам внимание. Впрочем сегашният ми шеф е любител на тези неща и потвърди че това е "Шипка"(почти Валтер ПП). Интересното е че излязоха още интересни факти, повече като легенди, но все пак достоверни. Историята е такава: при обявяването на конкурса за пистолет на ВД в Казанлък се явяват две конструкции - Шипка на НИТИ и "Дамянов" на Арсенал (тогава ОЗ"Фр.Енгелс") Разработката на втория е дело на тогавашния Директор на заводите - Стефан Дамянов - сегашен кмет на Казанлък :eek: - тулски възпитаник(!). Когато руснаците виждат неговия модел, заявяват че това е точно копие на Макаров, макар че до тогава Макаров все още го няма у нас, вследствие на което Дамянов изпада в немилост. От този втори модел се е запазил поне един в музея на АРСЕНАЛ и понеже съм наблизо ще се опитам да получа повече информация. Що се отнася до картечния пистолет Шипка - той е разработка на същия екип в НИТИ. През 1990-92г Гевгалов е назначен за Техн.Директор в АРСЕНАЛ (Директор тогава е А.Желев и след него - П.Демирев). АРСЕНАЛ започва производство на този модел, но явно не е приет добрв на пазара, защото производството му е прекратено. Днешната номенклатура на Казанлъшката оръжейница можете да видите на страницата http://www.arsenal-bg.com/main.htm

AYB
07-02-2007, 19:43
Пистолета на външен вид изглежда доста добре. Вероятно е добър и като технически показатели.
Руснаците при всички положения са се подвели от затворния блок. Той (поне визуално) прилича досущ на макаровския. Но това съвсем не означава, че оръжието е копие на руския пистолет. Незнам каква е точно историята...

svs
07-02-2007, 20:54
Абе жив "Макаров " си е ......

AYB
07-02-2007, 23:49
Да, явно действително доста е копирано от пистолет Макаров. Както и да е...

НВС
08-02-2007, 13:24
http://en.wikipedia.org/wiki/Walther_PPK
:sm113:
Без коментар. Не съм спец, ама...

... кой от кого е копирал?

кало
08-02-2007, 14:09
"Тунджа" струва ми се беше пак шаси на МТЛБ с монтиран 120мм миномет

от много години си е на въоръжение Тунджата

AYB
08-02-2007, 14:47
Чисто си е копие на Макаров:

http://www.pishtov.com/Russian/PM-izh71.gif

http://www.pishtov.com/Russian/Pm-makarov_takedown3.jpg

http://www.pishtov.com/Russian/Pm-makarov_takedown4.jpg

http://www.pishtov.com/Russian/Pm-makarov_takedown5.jpg

http://www.pishtov.com/Russian/PM-gunparts.gif

http://www.pishtov.com/Russian/PM-makarov_exploded.jpg

http://www.pishtov.com/Russian/PM-shem-left.jpg

http://www.pishtov.com/Russian/PM-shem-right.jpg

http://www.pishtov.com/Russian/PM-makarov_explo.jpg

http://www.pishtov.com/Russian/PM-makarov_explo2a.jpg

Разлики (поне така предполагам) има в задната част на ръкохватката (рамката) и е възможно също бойната пружина да е спирална, надъната на стебло, а не пластинчата, както е при Макаров. Но само предполагам... По-запознатите да кажат!

НВС
08-02-2007, 17:22
от много години си е на въоръжение Тунджата
Няма лошо! Щом върши работа - защо не? Спомням си че имаше големи главоболия с носещата греда на миномета - при изстрел с пълен заряд се цепеше от раз, докато не проектирахме наново профила на тая греда на база стабилни измервания на напреженията в материала.(Да живее СЪПРОМАТА!)! Впрочем това проектиране беше едно от първите, за които използвахме компютър с UNIX и ПП от типа AUTOCAD.След това всичко си дойде на мястото. :38:

P.P Я някой да ми обясни принципните разлики между "МАКАРОВ" и WALTER PP"? Има ли някакво заимстване? За приликата нежду АК и StG-44 вече е ясно - няма никаква прилика, или както казва Козма Прутков - "Етого не может бить, потому что етого бить не может!" . Ама ИЖ-ката си е по съвременна конструкция - къде може да прочете нещо лаик като мен за тая история?

AYB
08-02-2007, 18:57
Значи като принцип на работа на автоматиката Макаров и Валтер РР нямат разлика - и двата пистолета използват принципа на свободния затвор. Външно също много си приличат. Но имат съществени разлики по отношение на ударно-спускателните механизми, бойните игли и предпазителите, устройство на рамките, затворните задръжки и начина на задържане и освобождаване на пълнителите. Най-добре се разбира от чертежите:

http://www.pishtov.com/Walther/W-PP'.jpg

http://www.pishtov.com/Walther/W-pp_pic-sch.jpg

http://www.pishtov.com/Walther/W-ppk_sch.gif

Освен това при Валтера е наличен и индикатор показващ дали има зареден патрон в цевта. Изпълнен е като игла с пужинка, намираща се в затвора над бойната игла. При наличие на патрон в цевта, тя се придвижва назад и се показва в задната част на затвора. Разгледай добре чертежите!

svs
08-02-2007, 20:18
Няма лошо! Щом върши работа - защо не? Спомням си че имаше големи главоболия с носещата греда на миномета - при изстрел с пълен заряд се цепеше от раз, докато не проектирахме наново профила на тая греда на база стабилни измервания на напреженията в материала.(Да живее СЪПРОМАТА!)! Впрочем това проектиране беше едно от първите, за които използвахме компютър с UNIX и ПП от типа AUTOCAD.След това всичко си дойде на мястото.

Е , проблема го решиха като направиха противооткатни устройства , иначе не може да се озапти енергията на отката. И доколкото имам информация дължината на отката също е била проблем - до появата на идея за нова методика на проектиране на противооткатни устройства.

НВС
09-02-2007, 10:32
Виж, това за противооткатните сега го научавам. Не ми е било в сферата на задачите. Мога да говоря за взриватели, малко за разработката на боеприпаси, "Стършел", РЕБ, средства за комуникация, компютри. Впрочем нека SVS уточни не се ли отклоняваме от темата, понеже изброи само леки пехотни оръжия(освен 1300)? И ако ще работим по "цялото бойно поле" нека внесем елемент на системност - да речем: индивидуално въоръжение и екипировка, колективни тактически системи - артилерия, БМП и пр., средства за комуникация и управление и т.н. - нека ги класира специалист, защото на мен терминологията не ми е силата! Като цяло говорим за историята на успели и неуспели български оръжейни конструкции и техните автори! Така ли е?

AYB
09-02-2007, 13:04
Оооооо... темата за боеприпасите на мен ми е много интересна!!! Ако и другите потребители желаят можем да я подхванеме. Много ми е интересно да науча как точно протича процеса на разработване, тестване, провеждане на изпитания и т.н.
НВС ако желаеш може да споделиш с нас интересни и любопитни неща относно тези разработки. :)

НВС
09-02-2007, 13:37
Трябва ми малко време да се подготвя. Пък и нека изчакаме SVS и/или KALO да подскажат реда. Та като говорим и за хората, които са се блъскали по тези конструкции не мога да се въздържа да не спомена един каламбур. Навремето баща ми (приживе о.з.подполковник) завършва автомобилна школа - края на 40-те години и се прибира у дома с табло със снимките на целия випуск, с командира и офицерите и съответното мото най-отдолу: "Техника, без хора които владеят техниката е мъртва техника".. Й.В СТАЛИН.
Тате си беше ШОП от чернодрешковците (източно от София) и като пораснах съм го чувал често да превежда тая дълбокоинтелектуална фраза на Вожда по следния си негов начин : "Тейника, баджанак, без ора дет да га такоат таа тейника...да га такоам в тейниката...!":clown: :lol:

AYB
09-02-2007, 13:55
Хи-хи... много добра интерпретация на сентенцията. :sm113: Иначе е вярно това което е казал Сталин. То между многото глупости, които изричат диктаторите, се случва да кажат и нещо умно...

svs
09-02-2007, 21:13
Трябва ми малко време да се подготвя. Пък и нека изчакаме SVS и/или KALO да подскажат реда. Та като говорим и за хората, които са се блъскали по тези конструкции не мога да се въздържа да не спомена един каламбур. Навремето баща ми (приживе о.з.подполковник) завършва автомобилна школа - края на 40-те години и се прибира у дома с табло със снимките на целия випуск, с командира и офицерите и съответното мото най-отдолу: "Техника, без хора които владеят техниката е мъртва техника".. Й.В СТАЛИН.
Тате си беше ШОП от чернодрешковците (източно от София) и като пораснах съм го чувал често да превежда тая дълбокоинтелектуална фраза на Вожда по следния си негов начин : "Тейника, баджанак, без ора дет да га такоат таа тейника...да га такоам в тейниката...!":clown: :lol:
От тия изделия които посочих в първия си пост , всички са леки стрелкови системи. "България 1300 " е пистолет, да не се бърка с изделие "1300" - което е именувано по късно "БМП 23" и което си е МТЛБ с купол с 23 ммм оръдие, 7,62 мм картечница и противотанков комплекс 9П135 "Фагот", със стабилизация на оръдието в две плоскости .
Може би, абревиатурите се покриват, защото са давани в различно време, от различни организации - например в НИТИ и в МНО.....или от колектива "свободно" участвал в някакъв конкурс...

AYB
11-02-2007, 11:11
Стана въпрос за боеприпасите "Стършел" по-горе. Ето какво открих за тях: http://voiski.start.bg/?article=2574

http://voiski.start.bg/images/users/523/R-045.jpg

НВС
14-02-2007, 17:29
Работата по радиосмутителя с кодово название "СТЪРШЕЛ" започна през 1979 година (може и да греша - до една две години), едновременно с началото на подобна разработка от ВПК на САЩ. Сумите отделени за проектирането и изработването на опитни образци, както и изпитанията бяха съответно 1...1.5 млн. лева за "СТЪРШЕЛ" и около 10 млн долара за щатската система. Що се отнася до последната - представляваше ракетен носител. който се забива до "пояс" в земята, на дюзовата му част са монтирани три независими предавателя за радиосмущения в три различни подобхвата!. Няма да преценявам недостатъците на тази система, резултата от които е - такава система няма въведена на въоръжение в САЩ. Подробни характеристики на съвременната версия на нашия "Стършел" може да видите на страницата, поместена в предишния пост, от където е снимката.
Заданието идва от МНО. Колективите са първоначално два - ИСЕ-София (Гл.Конструктор - Ив.Иванов, екипа не ми е известен) и НИТИ-Казанлък (полк.Станков, Гл.Конструктор - Ст.Ненов и екип отговорни конструктори по носителя-152мм, дистанционната запалка, антената, парашута-стабилизатор, корпуса, таблиците за стрелба.) . Впоследствие се включиха и хора от БАН - екип, разработил батерията с еднократно действие, захранваща радиочастта.
Времето ми свършва за днес...ще продължа от утре...

AYB
14-02-2007, 19:08
На какъв принцип точно работи "Стършел"-а? Предполагам че представлява някакъв радиоелекронен блок, който генерира радиовълни в определен честотен диапазон и по този начин става заглушаване на ефира.
Питам защото съществуват начини за генериране на радиовълни без употребата на електронни схеми - примери; всеки електромеханичен контак (ако не се вземат мерки) е източник на радиосмущения във вид на високочестотно електромагнитно излъчване (най-вече в диапазона ДВ, СВ, и малко от късите вълни). Затова като се натиска ключа на лампата за осветление например, радиоприемниците "пръщят". Същото се получава и при образуването на "волтова дъга", когато се заварява с електрожен, или пък при високоволтови електрически разряди - светкавици и т.н.
Магнетрона, който е най-важния елемент на микровълновата фурна, генерира СВЧ благодарение на протичането на високоволтов искров разряд в газова атмосфера (но не си спомням, какъв точно газ беше). Съществуват и други начини разбира се.
Та затова питам, защото не съм наясно...

bocman
14-02-2007, 23:40
ЕПС "Стършел" работи като класически предавател...възбудител, усилвател, АФС....
В резултат на управляващото трионообразно напрежение, подавано на възбудителя, на изхода се получават радиосмущения (бял шум), сканиращи в определени граници. Основните трудности при конструирането се оказва издръжливоста на електрониката при големите натоварвания на която е подложена. Може би и затова всичко е залято в епоксидна смола. И едно уточнение - стабилизатора е от лентов тип, а не парашутен. :)

AYB
15-02-2007, 10:47
Предполагах че е нещо подобно, защото съм срещал любителски електронни схеми на устройства за заглушаване на "бръмбъри". Те функционират на подобен принцип, но с много по-малка мощност и по-малък радиус на действие.
Отрицателното ускорение, което се получава при изстрел и действа на снаряда и неговите съставни, е огромно. Елемент с тегло 1 грам може да натежи до десетки килограми, именно заради огромното отрицателно ускорение!!! Това е и един от главните проблеми при проектирането и създаването на управляеми артилерийски изстрели - всичко вътре в тях (електроника, кормилна система, органи за управление), е подложено на огромно претоварване.
Но епоксидната смола върши работа, да... :mhehe:

НВС
15-02-2007, 15:05
ЕПС "Стършел" работи като класически предавател...възбудител, усилвател, АФС....
В резултат на управляващото трионообразно напрежение, подавано на възбудителя, на изхода се получават радиосмущения (бял шум), сканиращи в определени граници. Основните трудности при конструирането се оказва издръжливоста на електрониката при големите натоварвания на която е подложена. Може би и затова всичко е залято в епоксидна смола. И едно уточнение - стабилизатора е от лентов тип, а не парашутен. :)
...на последното - в прототипа стабилизатора е нещо като чадър, на който плата е останал едва около дръжката - хем е повече стабилизация и по-малко парашутиране, хем по този начин се гарантира и забиването на корпуса (същинския, а не на снаряда-носител) в прекалено мека почва до нивото на дъното, което в този случай е малко над почвения слой. Лентовия стабилизатор Ще да е бил внедрен в последствие.
Самите предаватели за радиосмущения се правят на базата на т.нар. генератор на "бял шум". Това е излъчвател на широкоспектърен (от 10 до 100MHz) радиошум, подобен на този, който сте чували по УКВ радиостанцията като се отпуши шумоподавителя. Този генератор няма нищо общо с искровите генератори, или генераторите на несинусоидални сигнали, които пораждат безброй хармоници, така че наподобяват спектъра му, но само го наподобяват. Генераторите на шум са се използвали и се използват в измерителната радиотехника - принципа е прост - постоянен ток през нелинейно съпротивление - и се "ражда" бял шум в широк спектър. Оценено първоначално за недостатък това свойство впоследствие както виждате влиза в употреба. Забележка - "шумят" почти всички радиоелементи, работещи с постоянен ток - радиолампи, резистори, диоди, транзистори и пр. Изработват се даже специално "силношумящи" елементи, които работят ефектно в такива схеми.
Естествено, с тези забележки схемата е класически предавател, с генератор, модулаторни и усилвателни стъпалано, но не на "полезен" сигнал - информация, а на "пречещ" сигнал - по терминология - "шум"
Самата схема на генератора(като идея разбира се) е заимствана от автора на идейния проект през 60-те години, от съветското списание за радиолюбители "РАДИО". Името му засега ще се въздържа да спомена!
Ефективността на потискането на радиовръзката зависи както от съотношението между нивата на сигналите (полезен и смущаващ) на входа на приемника(обективен фактор) така и от специалната обработка в електронната схема на "СТЪРШЕЛ" (вторична модулация), в резултат на която в слушалките се появява допълнителна звукова съставка, която пречи дори на опитния оператор-слухар да възприеме смислена информация - субективен (психологически) фактор!
Това разбира се е ефектно, когато се заглушават аналоговите системи за връзка - класическите УКВ и КВ радиостанции с АМ,FM, CW и SSB модулации. При дигиталните съвременни системи заглушаването се извършва по друг алгоритъм - такава система е разработената наскоро "КОМЕТА" на ЕЛЕКТРОНПРОГРЕС, предназначена за защита от терористични атаки с бомби, задействани чрез GSM.
И като обстоятелствена "подробност" - първият тактически радиосмутител, разработван в София (ВТНИ и ИСЕ) е представлявал хвърлян от самолет контейнер съдържащ радиозаглушителя. Ниската му надеждност вероятно е причината за раждането на "Стършел" И още един определящ фактор - все още не се е очертавала голяма печалба в производството на "Оса" - та (така се наричаше ) та да се стигне до безмисленото запълване на военните складове с нискоефективна и ненадеждна техника, какъвто беше случая с приемника Р-22 например. Че това е определящ принцип за съдбата на една ефектна идея е последвалото развитие на събитията в периода 1989 - 2000, когато благодарение на котерийни интереси загубихме един необятен пазар (ако си спомняте скандалите с "Бащите на СТЪРШЕЛ").
Засега толкова. Следващата "лекция" - по техническите въпроси на конструирането...

bocman
15-02-2007, 18:09
НВС ....Това е излъчвател на широкоспектърен (от 10 до 100MHz) радиошум.. :)

За да се покрие този диапазон са необходими не по-малко от 5-6 ЕПС, в зависимост от модификациите. Обикновенно диапазона на отделния предавател е рамките на 20 МХц. Последните попълнения в армията бяха в диапазона от 20 - 100 МХц, като същия се покриваше с 5 предавателя работещи в различни поддиапазони.

AYB
15-02-2007, 20:05
Преди няколко години почти се бях "навил" да правя устройство за радиозаглушаване с малък радиус на действие.
В нашия квартал имаше едно кафене и през лятото почти всяка вечер в него се събираха разни пияници (някои от тях бяха и "кримки"). Това че се събираха да пият, както и да е... обаче много шум вдигаха - като пуснат уредбата на една от местните радиостанции; чалга се "лееше" чак до зори. Поздрави по радиото, това-онова... И ние от квартала не можехме да спим спокойно. Та полиция се вика на няколко пъти, та разправии със собствениците на кафенето - нищо не помага. Това си е истински тормоз ви казвам!!!
И аз нервиран до краен предел бях решил да вземам вече радикални мерки по въпроса. Точно мислех да направя електронен радиозаглушител и периодично да развалям "купона" на тия нахалници. Но не го направих в крайна сметка. Нали сме съвестни граждани и това не ни е в манталитета...

НВС
16-02-2007, 09:38
Bocman, естествено. Генераторите на шум работят със сигнали с ниво от порядъка на микроволти в много по широк диапазон от този, който споменах. Друг е въпроса да усилиш това ниво до мощност, подходяща за заглушаване в реални условия - тук влизат в сила ограниченията в честотната лента на усилвателното стъпало - въпрос на компромис между излъчената енергия и честотната лента на която се "работи". Затова се налага използването на комплект "СТЪРШЕЛИ", които заглушават задружно неколкократно по-голям участък (честотен) с оптимална ефективност. Тук искам да вмъкна и реалните условия при които се проектира едно такова устройство - Заданието започва с технически характеристики, които включват време на заглушаване и относителен диаметър(площ) на заглушаване. От тези цифри, чрез "прости" пресмятания, включващи стойности като входна чувствителност и селективност на атакуваните типове апаратури и енергийните възможности на токоизточника с еднократно действие ( той не е електроцентрала в края на краищата) се стига до работния модел в който изискванията на Армията се постигат единствено в комплект "Стършели" работещи всеки в своя диапазон и заедно покриващи заданието като цяло! В предишния пост се опитах само да обясня принципа на действие на електрониката, тогава нещо уникално - днес вече е демоде! Днешните методи на РЕБ ползват къде къде по "научно извратени" методи! :1087:
Но това което е уникално и българско си е тактикотехническата характеристика на изделието - стига електрониката да е на ниво, методът на приложение е "неотразим" от евентуалния противник - я иди да откриеш десетина заглушителя в пресечена местност до половин-един час под огъня на артилерията и когато вече пехотата му :rock: ти се качва на главата а ти нямаш никаква връзка в целия периметър на боя? :confused:

AYB
16-02-2007, 09:59
Предполагам че съвременните РЕБ са ориентирани основно за подавяне на дигитални радиосигнали. То аналоговата радиовръзка почти отпадна, или поне в най-развитите армии.

НВС да питам; работено ли е навремето (пък и сега) по създаването на устройства за генериране на свъхмощни електромагнитни импулси?
Едно пояснение; това са специални генератори, които са способни да възпроизведат краткотраен гигантски по мощност електромагнитен импулс. Този импулс по параметри е сравним с електромагнитния импулс, който възниква при взрива на малка атомна бомба!!! Импулса с гигантска мощност при разпростванението си в околното пространство, щом достигне някаква електропроводима материя (например метални проводници), в нея се индуцират високочестотни вихрови токове от порядъка на стотици, хиляди ампери! Всичко мигновенно изгаря.
Тази технология се използва именно за противодействие на радиоелектронното оборудване на противника. Електронните компоненти са много чувствителни на силни токове и се повреждат при облъчване.

НВС
16-02-2007, 10:12
Вероятно се е работило и се работи! Най-"доброто" за момента е тактическият ядрен генератор. Полупроводниците (т.е 90% от електрониката) отиват "на кино" почти 100%.Но се оказва че има известно противодействие. Например старата технология на радиолампите се оказва достатъчно издръжлива на такъв импулс и по тази причина (поне така дочувам) масово се използва специално оборудване на база разбира се съвременни радиолампи, които нямат почти нищо общо с тези, които сме виждали по старите радиоприемници и радиостанции. Но мисля че се отклоняваме от темата!

AYB
16-02-2007, 11:06
Е защо да се отклоняваме?! Така и така само ние си пишеме по тази тема, други не се включват... Поне да обмениме знания и мнения по тези въпроси...
Не само елекронните компоненти са податливи на унищожение; проводниците на елекрическите мрежи също. Иначе друг начин за противодействие е пълната екранировка на радиоелекронната апаратура (т.н. "фарадеев кафез"). Цялата апаратура се помества в херметически затворена метална кутия и това я предпазва от лъчението. Но електроинсталацията трудно може да се предпази.
В нета бях попаднал на едно анимирано видеоклипче (но не си спомям къде го гледах), което нагледно показва действието на тези устройства. Значи след като се изстреля снаряда от артилерийската установка, на една определена височина взривателя със закъснително действие сработва и изхвърля корпуса на устройството навън. Отваря се парашут, който забавя падането му и едновременно с това служи като отражател (явно материята на парашута е метализирана по някакъв начин). При активиране на генератора се създава мощен електромагнитен импулс, който се отразява от парашута и облъчва отгоре земната повърхност. Там вече ако има какво да се поразява, го поразява...
Беше показано как един движещ се военен камион след облъчването моментално спира! Явно елекроинсталацията и елекрониката му "заминават"...

Можеш ли накратко да кажеш какво точно представява тактическият ядрен генератор? Аз четох нещо по тези въпроси в един руски сайт, но все пак...

bocman
16-02-2007, 11:19
Tо може да се каже, че по-голямата част от електрониката в армията е в такъв "фарадеев кафез", защото е монтирана в бронеобекти и метални апаратни. Проблема е, че няма как да се екранира АФС... Ако има такъв ЕМИ то той ще "влезе" оттам. :)

AYB
16-02-2007, 12:07
Мисля че е нужно заземяване на антената. Това се прави и при защита на външните антени от мълнии. Но това не е приложимо във всички случай, особено при транспортните средства.

НВС
16-02-2007, 12:16
Отговора е точен!(Сори, имам предвид поста на Bocman а не на AYB!) ЕМИ влиза през антенния вход ( АФС е Антенно Фидерна Система), Но по-големия проблем на полупроводниковата техника е в промяната на физическите свойства на p-n преходите при облъчване с Гама лъчения! Иначе ако говорим за поразяващи ефекти върху електрониката, електроавтоматиката и електропреносната мрежа - спомнете си "графитните" бомби на НАТО върху Югославия!
Що се отнася до ТЯГенератор - само съм чувал за него - предполагам че е определен клас ядрен боеприпас, но подробности не знам. А за клипчето което споменава AYB - за сега не съм сигурен, но смятам че нещата са все още във фазата на експеримента, въпреки многото легенди по този въпрос.
На въпроса за начина на проектиране, производство и въвеждане на въоръжение на правените у нас оръжия - за това съществуват стандарти. Понеже не знам дали все още са секретни, няма да цитирам точките от тях, а само общия принцип, който важи за всяко ново изделие в промишлеността.
Отначало се тръгва от "Техническо Задание" - основните технически характеристики, на които трябва да отговаря новото оръжие (изделие) и какви ТТ въпроси ще решава. Заданието обикновено се изготвя от бъдещия потребител на изделието, и като правило е доста далеч от крайният резултат - припомнете си анегдота за проекта шевна машина - картечница или локомотив-ракета!)
Вторият етап е "Идеен Проект" - тук бъдещото изделие се показва като макет, рисунка, схема, графики и прочие бумащина, целяща да убеди Заявителя, че Конструктора е наясно какво се е захванал да прави ,което обикновено не е така и всички го знаят. По смешното е че на този етап Заявителя почва да се съмнява дали точно това е което е искал и се мъчи да върне нещата в изначално положение - към ново ТЗ!
Трети етап - Работен проект! Тук вече нещата стават сериозни, защото се иска работещи (действащи) прототипи, който се подлага на предварителни изпитания. Това е етапа на доуточняване на ТТ изисквания към изделието, което трябва да се "приеме на въоръжение" - термин, който обхваща всичко свързано с промените във военния устав и всички свързани с него документи и методики, необходими за вписване на новото оръжие в армейската среда. Приемането на въоръжение отваря вратите към производствените етапи, осигурява финансиране, раздвижва военно-бюрократичната машина (защото всеки иска да се пише съпричастен към раждането на "бебето" - така се "раждат" и "Бащите" - виж предишните ми постинги!). Следват - пробна серия и множество изпитания, внасяне на съществени изменения в конструкцията свързани вече с технологията, пак изпитания, пак изменения и така докато редовното производство даде брак под 15-20% и започне борбата за неговото намаляване! На този етап шевната машина вече действително прилича на картечница. И стреля даже!
Една от важните страни на процеса са изпитанията. Това е и най-легендарната част, защото тук се случват толкова приключения, че може да се напише книга за всяко едно изделие само по случките на полигона. Един пример: началото на 70-те години. Изпитва се нов арт. взривател на полигона в Анево. Десет истрела. Девет от тях - без разрив. Десетия гръмва победоносно! В изпитанията участва и Ген. Ямаков. След стрелбата сядат на масата,чакат работниците да изровят неразривите, всичките начумерени (няма как - провал), само Генерала със застинала физиономия(все пак - взривателя е негово любимо протеже). И когато всички очакват кавга, Ямака замислено проговаря - "Абе тоя последния защо сработи?..." :1087:
Майтапа настрана - ето за това го уважаваха! Винаги задаваще точните въпроси! Как да не е легенда?
А взривателят беше от серията също легендарни ОФЗ - уникалнен български механизъм с двойно стопорене, влязъл впоследствие като класика в българските и руските учебници, за съжаление непатентован по ред причини. Доколкото знам серията е описана в книга на Боян Иванов (или Боян Николов) - военен инженер през същия период, работеше в ВТНИ и като "представител на Заявителя" за това и за много други изделия, разработвани в НИТИ.

bocman
16-02-2007, 12:21
Не съм чувал войскови РЕС да работят с вътрешни антени! И как ще "заземиш" например" антените на движещи се обекти. Наистина има такива устройства за защита от гръмотевици при стационарните обекти...но обикновенно при такива метеоусловия "свъръзките" изключват антените понеже не са достаъчно ефективни. Абе за сега не съм срещал информация за някоя сигурна защита от ЕМИ. Още повече практиката показва, че дори и полевите телефонни линии не са достаъчно обезопасени в този случай. :)

НВС
16-02-2007, 12:30
Получи се омесване на мнения и отговори, понеже пишем едновременно. Bocman -ти си прав! :confused:

bocman
16-02-2007, 12:33
Май така се получи :)

AYB
16-02-2007, 13:42
Еми то и затова съществуват такива технологии за поразяване на радиоапаратура. Ако имаше ефективен начин да се противодейства, щеше да бъде безсмислена тяхната употреба.

Знаете ли как става захранването на тези генератори за свъхмощни електромагнтни импулси? Ако не, да кажа... Много е интересно...

AYB
17-02-2007, 15:46
Ако някой се интересува на какъв принцип работят генераторите за свъхмощни електромагнитни импулси, мога да кача интересен материал на руски език във формат PDF.

Luchs
18-02-2007, 00:30
това не са ли атомни бомби>?ЕМИ..........или как се водеха там>?>?

AYB
18-02-2007, 09:33
Не, нищо общо нямат с атомните бомби.

bocman
18-02-2007, 11:22
ЕМИ - електромагнитен импулс! Получава се при въздушни ядрени взривове...

AYB
18-02-2007, 13:10
Но има начин импулс от такъв порадък да се генерира и без ядрен взрив!

Luchs
20-02-2007, 17:45
Но има начин импулс от такъв порадък да се генерира и без ядрен взрив!
трябва ти доста голям кондензатор мисля хахахахха някъде четох че може да се използва и обикновен взрив а не атомен ако не се лъжа...............

AYB
20-02-2007, 20:57
трябва ти доста голям кондензатор мисля хахахахха някъде четох че може да се използва и обикновен взрив а не атомен ако не се лъжа...............

Да, прав си! :) Един от начините е електрическата енергия да се "акумулира" предварително между електродите на кондензатор. Но за да се запаси достатъчно енергия, необходима за работата на генератора, трябва такъв голям кондензатор, че се обезсмисля напълно тази постановка.
Освен кондезатор може като акумулатор на енергия да се използва и бобина с голяма индуктивност, но пак има сериозен проблем с размерите...

Правилно си чел че могат да се използват конвенционални взривни вещества за генерирането на електоенергия с колосални параметри (ток и напрежение)! :tup: Това са така наречените "Взривни магнитокумулативни генератори". Те са специални много компактни устройства, които преобразуват енергията на ВВ в електроенергия с мощност от порядъка на 10-100 Гигавата за период от няколко десетки наносекунди до 1 микросекунда!
Пръв руският академик А.Д.Сахаров през 1951г. изказва идеята за възможно преобразуване на енергията на ВВ в енергия на магнитно поле и предложил принципни конструкции на източници на свръхсилни магнитни полета и токове, основани на бързо взривно деформиране на токоносещ електропроводим контур.
Трябва да отбележа, че тези устройства са създадени от физици за да служат на физиката!!! Използват се за провеждането на редица научни изследваня в областта на ядрената физика, физика на плазмата, лазерната техника, енергетиката и т.н. По-късно са приети в армията...

Накратко как работят;
От "Закона за електромагнитната индукция" е известно, че индуцираното е.д.н. в даден токов контур, е равно на взетата с обратен знак скорост на изменение на магнитния поток обхванал контура: e= -dФ/dt

От израза се вижда, че за да се генерира е.д.н. с голяма стойност имаме две възможности; или бавно именение на мощен магнитен поток обхващащ токовия контур (което не е постижимо често пъти), или бързо изменение във времето на малък по стойност магнитен поток. Е точно това се прави при магнитокумулативните генератори! Благодарение на взривното въздействие на ВВ е възможно да се направи така, че магнитния поток да се изменя много бързо - съответно да се генерира много високо е.н.д.

Съществуват различни разновидности на подобни устройства, мога да кача материали за тях ако някой се интересува. Тука ще покажа един примерен вариянт (картинката съм я анимирал!!!).

Около постоянен магнит е навита бобина, краищата на която са свързани с галванометър. Постоянният магнит създава постоянен във времето магнитен поток обхващащ токовия контур (бобината). Ако в даден момент този магнит (сърцевина на бобината) се прониже от кумулативна струя създадена от кумулативен заряд, то същия почти мигновенно ще намали обема си - резпективно ще намалее магнитния поток обхващащ бобината. Бързото изменение на магнития поток, както вече споменах, води до генерирането на високо по стойност е.д.н. в токовия контур.
Стойностите на тока при реалните магнитокумулативни генератори може да достигне стотици килоампери, напрежението десетки и стотици милиона волта, за период до 1 микросекунда!!! :)

AYB
22-02-2007, 13:07
Абе няма ли да си пишем вече в този раздел?!? Никой нищо не пише...

НВС
13-03-2007, 13:51
http://bgarmy.eamci.bg/Scripts/isapiVWB.dll/theme?THEMEID=67758
Ето нещо интересно от проф. Боян Петков - ту са събрани на едно сведения за основните разработки в последните 20-на години, включително и част от тези за които споменах по-горе.

AYB
13-03-2007, 14:45
Линка нещо не е читав май...

ahileas
13-03-2007, 14:52
Линка нещо не е читав май...
Читав си е и статията е интересна.

lobo
29-03-2007, 19:34
Абе няма ли да си пишем вече в този раздел?!? Никой нищо не пише...
Ами хайде да си пишем! Да речем гатанки?

Що е то - струва 16 хил.лева,направено е от 4 тръби,монтирано е отгоре и върши работа за по-малко от една пробито стотинка!
Вероятен отговор - може би куполно устройство "Умиротворител"?Някой може ли да даде повече информация за това изделие,прославило българският оръжеен гений по света и по-точно в Ирак.Ама много съм любопитен и дали случайно няма някакви други подобни изгъзици. :confused:

AYB
29-03-2007, 20:48
Ами хайде да си пишем! Да речем гатанки?

Що е то - струва 16 хил.лева,направено е от 4 тръби,монтирано е отгоре и върши работа за по-малко от една пробито стотинка!
Вероятен отговор - може би куполно устройство "Умиротворител"?Някой може ли да даде повече информация за това изделие,прославило българският оръжеен гений по света и по-точно в Ирак.Ама много съм любопитен и дали случайно няма някакви други подобни изгъзици. :confused:

Какво е това? :sm186: Аз не знам...

lobo
30-03-2007, 18:39
Едно шантаво изделие,което се монтира на УАЗ-ка и служи за стойка на ПК.Дава възможност да се води кръгова стрелба,без възможност да се коригира по вертикал,тъй като ПК-то е застопорено неподвижно с болтове.Иначе казано,ако пласмасовите втулки на които се лагерува не са се износили и амуджите не мърдат много,шофьора не кара много бързо и т.н. могат да се дадат евентуално сполучливи изстрели.
Коригирането по вертикал може да се извърши ако МПС-то се катери по нанагорнище или слиза по нанадолнище.Въобще щура работа.Много искам да си проверя информацията чрез някой служил в Кербала и участвувал в патрул-конвой.Изобщо много ми мирише на страхотни злоупотреби с доставките към нашата армия.Ако някой има информация ще е любопитно да се разчопли

AYB
30-03-2007, 18:49
Е в нашия военно-промишлен комплекс все пак не работят дебили. Мисля, без да съм запознат с изделието разбира се, че в него са заложени някакви приемливи показатели. Щом е прието и на въоръжение, значи е преминало успешно редица тестове. Ако бойците не са доволни от него, или от други армейски продукти - те да си кажат... Вместо да снимат глупости с мобилните телефони и да ги качват в Интернет, нека заснемат проблемите с въоръжението и техниката. Това ще спомогне да се анализират грешките и недостатъците и да се отстранят в бъдеще.

НВС
02-04-2007, 14:25
AYB каза:"Вместо да снимат глупости с мобилните телефони и да ги качват в Интернет, нека заснемат проблемите с въоръжението и техниката. Това ще спомогне да се анализират грешките и недостатъците и да се отстранят в бъдеще."
Имаше един случай, при който от "приятелски огън" загина наш в Ирак. Грешката станала, понеже връзката с Базата не била ефикасна. По обясненията на картата се оказа че Базата е била на около 50 км. Още едно обяснение показва, че ефективна връзка са имали с портативна станция, но когато си извън машината! :eek:
Е, аз съм радиолюбител. Нормалната дистанция за директна радиовръзка на УКВ с примитивните станции с които разполагам и със саморъчно изработени (прости) антени е около 100км, когато използвам ретранслатор - мога да говоря с кой да е край на България, стига там да има радиолюбител. Когато проектирам ЛЮБИТЕЛСКА мрежа за радиовръзка с ретранслатор, поставен на 20м над земята и подходящи антени, и ако отсреща имам колега с мобилна станция (50вт) и обикновена 1.5м (5/8) антена на покрива на колата, мога да покрия над 100 км зона за радиовидимост в полупланински релеф, да не говорим за равнинен.
Е, след като аз съм един от 4000 лицензирани радиолюбители, от които поне 1/3 са действащи или бивши офицери, колко ли ще му е лесно на необразования и необучен достатъчно войник да покаже колко е неефективна "армейската" система за връзка, която не може да гарантира 50км сигурна радиозона? И в крайна сметка кой трябва да държим отговорен за такива пропуски, които не се показват по телевизията с цел да не омаскарим Армията? :1087:

valo
02-04-2007, 19:41
Още едно обяснение показва, че ефективна връзка са имали с портативна станция, но когато си извън машината! :eek:

Е, аз съм радиолюбител. Нормалната дистанция за директна радиовръзка на УКВ с примитивните станции с които разполагам и със саморъчно изработени (прости) антени е около 100км, когато използвам ретранслатор - мога да говоря с кой да е край на България, стига там да има радиолюбител
Колега, то е "според-зависи". Ако портативната станция е токи с "гуменка", нямаш шанс да закараш повече от 15-20 км. От такова разстояние отварям пловдивския R-5 с GP-300. Е, с GМ-300 на 45 вата е друга работата...

lobo
03-04-2007, 11:34
[QUOTE=AYB]Е в нашия военно-промишлен комплекс все пак не работят дебили.
Искрено се надявам в нашият ВПК да не работят дебили.
Налице са достатъчно доказателства - "Стършел"-и,разработка на автомобили,ръчно стрелково оръжие,спец.боеприпаси и т.н.Ние сме особено много силни и по другото направление.Имаме страхотни икономисти.Те са в състояние да унищожат тотално всичко.Като след канонада от ядрени взривове.
Това което най-много ме дразни е, че благодарение на шепа хора държавата ни е доведена до просешка тояга.И няма край и няма свършване.
Какво от туй че не сме губили битки и няма пленено българско знаме.

НВС
03-04-2007, 16:58
Е, хайде стига сме се дрънкали. Държавата ни е това което сме си ние. Ето някои нови разработки на НИТИ - http://niti.kazanlak.bg/products/cat4/index.html
Страницата им е малко особена - без начало, така че се ориентирайте по пиктограмите вдясно.
Между другото, попаднах и на една лична страница на доц.Гаргов - бивш мой колега по "онова" време - той е математик и е един от теоретиците на всичките ни разработки след 1980 година!
http://gargov.hit.bg/index.htm
Всичко това в реда на темата! :sm186:

AYB
03-04-2007, 18:00
Е, хайде стига сме се дрънкали. Държавата ни е това което сме си ние. Ето някои нови разработки на НИТИ - http://niti.kazanlak.bg/products/cat4/index.html
Страницата им е малко особена - без начало, така че се ориентирайте по пиктограмите вдясно.
Между другото, попаднах и на една лична страница на доц.Гаргов - бивш мой колега по "онова" време - той е математик и е един от теоретиците на всичките ни разработки след 1980 година!
http://gargov.hit.bg/index.htm
Всичко това в реда на темата! :sm186:

Пистолета СПС не изглежда никак лошо, поне на външен вид.

http://niti.kazanlak.bg/products/cat4/img/sps.gif

chewbaca
13-04-2007, 12:58
http://www.vbox7.com/play:78317074

AYB
13-04-2007, 19:21
http://www.vbox7.com/play:78317074


Да питам; пистолета, който съм го оградил с червена рамка, какъв модел е? На мен не ми е известен. :sm186:

AYB
14-04-2007, 11:07
Никой нищо ли не знае за пистолета. Изглежда доста добре външно - полимерна рамка, съвременен дизайн и т.н. Дали е наша разработка или се произвежда по лиценз?

AYB
15-04-2007, 14:33
Това клипче трябва да го гледате задължително! Много е интересно!: http://vbox7.com/play:2b9e042c

НВС
16-04-2007, 14:49
Никой нищо ли не знае за пистолета. Изглежда доста добре външно - полимерна рамка, съвременен дизайн и т.н. Дали е наша разработка или се произвежда по лиценз?

Според запознати около мен колеги - това е "ШИПКА" - произвежда се в АРСЕНАЛ. Ще потърся доп.данни.

п.п. глупости, обърках се от картечния пистолет. Но другия съм го виждал някъде, ще потърся

AYB
16-04-2007, 16:28
Ок...ще почакам. Дано да намериш някакви данни за пистолета.

НВС
17-04-2007, 13:26
9x19mm Arsenal Pistol P-M02 Compact -
http://www.arsenal-bg.com/images/defense_police/thumbnails/COMPACT-9x19_P-M02-Compact.gif
http://www.arsenal-bg.com/images/defense_police/thumbnails/Compact-PMO-2_new_left.gif

И ето няколко връзки към страниците на нашите оръжейни фирми:
http://www.arcus-bg.com/ - АРКУС
http://www.arsenal-bg.com/main.htm - АРСЕНАЛ
http://niti.kazanlak.bg/products/ - НИТИ
http://www.vmz.bg/ - ВМЗ
http://www.opticoel.com/ - Оптикоелектрон

AYB
17-04-2007, 16:43
Много добре конструиран пистолет, БРАВО!!!!!!! Модерен дизайн, полимерна рамка, отлични пропорции и ергономична ръкохватка, отлично решение за лостчето на предпазителя - подобно е при пистолета ПСМ.
Кой е конструктор на оръжието? Кога е разработено? За експорт ли е предназначено, или се предлага и за вътрешна употреба? Малко повече инфо моля!

AYB
17-04-2007, 19:43
Сега разледах сайта на "Арсенал - Казанлък" и се запознах с данните на въпросния пистолет - достоен конкурент на най-добрите. По нищо не им отстъпва!
А някои говорят, че в България не се произвеждали качествени продукти, а...

draka
06-05-2007, 20:21
Сега разледах сайта на "Арсенал - Казанлък" и се запознах с данните на въпросния пистолет - достоен конкурент на най-добрите. По нищо не им отстъпва!
А някои говорят, че в България не се произвеждали качествени продукти, а...
Скромното ми мнение е ,4е дали е достойно едно оръжие си проли4ава със времето и се определя от ползвателите.В този ред на мисли ,като един ползвател на КП Шипка мога да споделя ,4е това оръжие не потвърждава по никакъв на4ин претенциите на създателите си за оръжие предназна4ено за правоохранителните органи и т.н......
1-липсва едини4ен огън
2-нека4ествено е изработено,предпазителят след около година употреба,се разхлопа,тоезт и при най лек контакт се мести
3-при стрелба регулярно трябва да си търся болта държащ ложата ,на земята-пада от вибрациите при стрелба явно
4-липсва регулируем по дължина приклад,да не говорим ,4е този е така закрепен,4е когато прикладваш по стабилно,при стрелба се мести наляво-надясно от там
5-4есто заси4а и то със боеприпаси произвеждани у нас ,от създателите и
Мога още да пиша и за укаро4ените варианти на АК ,които ползваме, от които 50% дадоха по ниакакав дефект,а ги взехме 4исто нови... :sm186:
А..между другото Шипката ве4е не се ползва,само заема място
И друго тези дето конструират да крадат идеи от класики в жанра,и то на цяло,4е засега нищо кой знае какво не сме видели-ползвали
Не изскам да обидя някого,просто споделям ли4ен опит
Айде Поздрави на вси4ки :)

Само ако може вместо 4 да се използва хубавата буквичка ч.
Sir Gray

Thorn
06-05-2007, 21:36
на живо съм виждал шипка само веднъж. направи ми впечатление на невероятно грозна самоделка!

AYB
06-05-2007, 23:44
на живо съм виждал шипка само веднъж. направи ми впечатление на невероятно грозна самоделка!

Всеки има право да създаде по-добър картечен пистолет и да критикува след като предложи своето решение.

1951
07-05-2007, 01:26
За Шипката мога само да потвърдя думите на draka и да отбележа, че тази родна недодялка няма никакъв търговски успех извън насила продадените бройки за Жандармерията.

AYB
07-05-2007, 09:25
Имате право на лично мнение, което обаче едва ли е меродавно.

кало
07-05-2007, 10:13
значи - първо - подобно на изказаните мнения по-горе е и мнението на други хора, работещи с това чудо на българската оръжейна индустрия, с които се разговорих по темата. тоест - ненадеждно, капризно, разпадащо се, с недобра групираност. с една дума - боклук.

AYB, кой, ако не човек, ползващ този продукт, има меродавно мнение? рекламната страничка на производителя ли?!?

Гледам, значи, страницата на Арсенал, и се питам - ся какви точно са аргументите почти цялата им продукция да не бъде наречена пиратска, ако липсва лиценз за нея. Разбирам, че сигурно е непатриотично да се мисли така, ама все пак - независимо от разните именца - тва са чисти АК, АКМ, АК-74 и подобни, ПК и ПКМ, ГП-25 и 30, М-203, РПГ-7, СПГ-9, ЗУ-23-2...

Thorn
07-05-2007, 10:17
Аргументите от типа на апелесовия - "обущарю, гледай само обувките" не са валидни. Нима не мога да кажа никакво мнение за разлики между Запорожец и Мерцедес ако не съм автоинженер?

Ами това ми е най мътната област от правото, но пиратството при оръжията не е рядкост. Не знам дали Израел се е опитвал да оправя юридическата бъркотия около Кфир и Галил.

AYB
07-05-2007, 10:38
значи - първо - подобно на изказаните мнения по-горе е и мнението на други хора, работещи с това чудо на българската оръжейна индустрия, с които се разговорих по темата. тоест - ненадеждно, капризно, разпадащо се, с недобра групираност. с една дума - боклук.

AYB, кой, ако не човек, ползващ този продукт, има меродавно мнение? рекламната страничка на производителя ли?!?


Това толкова калпаво по вашите думи оръжие, почти всеки ден го гледам по новините ;) Няма операция на ГДБОП или Жандармерията, в която да не се вижда този картечен пистолет ;) Щом с него са въоръжени елитните звена на правоохранителните държавни органи, това доказва, че притежава безспорни качества. Или може би подценявате професионализма на експертите...

Thorn
07-05-2007, 10:43
ъхъ

кало
07-05-2007, 11:10
Това толкова калпаво по вашите думи оръжие, почти всеки ден го гледам по новините ;) Няма операция на ГДБОП или Жандармерията, в която да не се вижда този картечен пистолет ;) Щом с него са въоръжени елитните звена на правоохранителните държавни органи, това доказва, че притежава безспорни качества. Или може би подценявате професионализма на експертите...


А кой мислиш, ми е споделил, че Шипка-та е боклук? Иначе го гледаш по новините, щото често пари за по-добро - няма...

1951
07-05-2007, 11:12
AYB, какви "елитни" подразделения в България са въоръжени с Шипката?
Не го ползват в СОБТ, нито в НСО, нито в бригатда "Специални сили"... Има няккави насила пробутани бройки в Жандармерията.
После гледам draka е от Жандармерията - мнението му е компетентно мисля. Аз съм имал вземане, даване с Шипката, а и познавам хора, които са гърмяли с него не малко. кало не го знам какъв е, що е, но и неговото мнение е сходно.
Много наизист говориш!

draka
07-05-2007, 21:04
Това толкова калпаво по вашите думи оръжие, почти всеки ден го гледам по новините ;) Няма операция на ГДБОП или Жандармерията, в която да не се вижда този картечен пистолет ;) Щом с него са въоръжени елитните звена на правоохранителните държавни органи, това доказва, че притежава безспорни качества. Или може би подценявате професионализма на експертите...
На елитните звена НИ го дадоха,както се казва-помирисахме го,опитахме го на вкус,не ни хареса и сега само хваща паяжина в оръжейната
Не целя да обиждам никой,просто това е реалната картинка

AYB
08-05-2007, 00:09
Странно... Темата отдавна се върти, а чак сега "избухнаха" някакви пламенни страсти и емоции. На мен честно казано, ми е безразличен целия този спор - няма смисъл просто. Нито аз ще ви убедя в моите вижданя, нито вие мене във вашите, но както и да е :tongue5:

кало
08-05-2007, 00:22
тоест, това, че хората, които пряко ползват посочения продукт и имат всъщност най-меродавно мнение и оценка за него, не може да те убеди в тази оценка? при условие, че дори не си ПИПАЛ посоченото нещо?

1951
08-05-2007, 00:57
Аз Ламборджини Галардо не съм карал (Need for Speed не се брои...), даже не съм и виждал на живо... Но снощи прочетох данните му в сайта на производителя и смятам, че е много смотана кола.
Никой не може да не убеди в обратното, тъй като си имам собствено мнение.

PS Надявам се схаванхте иронията и сори за офтопика.

AYB
08-05-2007, 00:59
Това си е лично тяхна преценка за нещата. Според мен "Шипка" е едно добре замислено съвременно оръжие от среден клас. Вярно, не може да се мери с Хеклер и Кох, но едва ли такава е била задачата на разработчиците му.

bsb
08-05-2007, 13:58
Никой от критикуващите досега не каза нищо за замисъла на оръжието, като изключим невъзможността за единичен огън - на хората не им харесваше изпълнението. Нали правиш разлика между проект и конструкция от една страна и материали и изработка от друга?
Освен това на базата на личните преценки на разни хора, наречени потребители, се гради колективната оценка на дадено изделие. Като има много лични негативни преценки, дори и "Работническо дело" трудно може да създаде колективна положителна оценка.
Не знам доколко всичко това има общо с темата. Но за пореден път се убеждавам в един свой емпиричен извод - руснаците, а в случая българите, са много добри в изобретяването, конструирането и изработването на единични изделия, ама когато се стигне до масово и серийно производство, нещата се развалят (да не използвам по-неприлични думи).

AYB
08-05-2007, 14:47
Не знам доколко всичко това има общо с темата. Но за пореден път се убеждавам в един свой емпиричен извод - руснаците, а в случая българите, са много добри в изобретяването, конструирането и изработването на единични изделия, ама когато се стигне до масово и серийно производство, нещата се развалят (да не използвам по-неприлични думи).

Във времена като сегашните - и малкото прилича на много!!!

draka
08-05-2007, 20:53
Никой от критикуващите досега не каза нищо за замисъла на оръжието, като изключим невъзможността за единичен огън - на хората не им харесваше изпълнението. Нали правиш разлика между проект и конструкция от една страна и материали и изработка от друга?
Освен това на базата на личните преценки на разни хора, наречени потребители, се гради колективната оценка на дадено изделие. Като има много лични негативни преценки, дори и "Работническо дело" трудно може да създаде колективна положителна оценка.
Не знам доколко всичко това има общо с темата. Но за пореден път се убеждавам в един свой емпиричен извод - руснаците, а в случая българите, са много добри в изобретяването, конструирането и изработването на единични изделия, ама когато се стигне до масово и серийно производство, нещата се развалят (да не използвам по-неприлични думи).
липсва едини4ен огън
2-нека4ествено е изработено,предпазителят след около година употреба,се разхлопа,тоезт и при най лек контакт се мести
3-при стрелба регулярно трябва да си търся болта държащ ложата ,на земята-пада от вибрациите при стрелба явно
4-липсва регулируем по дължина приклад,да не говорим ,4е този е така закрепен,4е когато прикладваш по стабилно,при стрелба се мести наляво-надясно от там
5-4есто заси4а и то със боеприпаси произвеждани у нас ,от създателите и
Замисълът сигурно е бил добър,но горепосочените недостатъци са твърде
много за оръжие претендиращо да изпълнявя зядачи във високорискови ситуации
Аз коментирам само крайния продукт :)

Юлиан Август
08-05-2007, 22:44
1 и 4 са явно конструктивни недомислия /като го видях за първи път, си помислих, че приклада на МП-38, 40 е по-свестен/. За качеството на изработка и материали е ясно, същата работа като при Аркуса. Ресурс- 5000 изстр. ?

AYB
08-05-2007, 23:18
"Шипка" е младо оръжие и като такова подлежи на доусъвършенстване и развитие. Първите образци на АК и М16 също не са били перфектни - напротив, дълги години са доработвани и изчиствани от грешки, и слабости.

Юлиан Август
08-05-2007, 23:35
Ами да, но вместо чуждите грешки да са отчетени още на ниво разработка, то сега ще откриваме топлата вода. Например, липсата на единична стрелба и редове по 2-3 изстр, прозрачен пълнител, ергономика и допълнителни аксесоари като свястно фенерче и пр. А и този 9x18, който е със стоманен сърдечник и е крайно неподходящ в градска среда, отделно дето на ниво стоп-ефект и дулна енергия е скръб. Няма и вариант с вграден приклад. Всички тези неща е можело да предвидят преди производството, но кой да мисли... Аз съм твърдо на мнение, че е по-добре да се плати повече за нещо като МП-5/10 и частите да имат свястно и проверено оръжие, от колкото да се държи на родното, само защото е родно- без да се гледа що за стока е.

кало
08-05-2007, 23:52
"Шипка" е младо оръжие и като такова подлежи на доусъвършенстване и развитие. Първите образци на АК и М16 също не са били перфектни - напротив, дълги години са доработвани и изчиствани от грешки, и слабости.


Е, Шипка май не е сред първопроходците сред картечните пистолети...

1951
09-05-2007, 00:31
Шипка не е младо оръжие.
За първи път четох за него през 1993 или 1994 г. Някъде от тогава датират първите образци.

Стич
09-05-2007, 01:21
Въпросната "Шипка" е урод недомислен и още по-лошо изпълнен.

AYB
09-05-2007, 09:51
Ами да, но вместо чуждите грешки да са отчетени още на ниво разработка, то сега ще откриваме топлата вода. Например, липсата на единична стрелба и редове по 2-3 изстр, прозрачен пълнител, ергономика и допълнителни аксесоари като свястно фенерче и пр. А и този 9x18, който е със стоманен сърдечник и е крайно неподходящ в градска среда, отделно дето на ниво стоп-ефект и дулна енергия е скръб. Няма и вариант с вграден приклад. Всички тези неща е можело да предвидят преди производството, но кой да мисли... Аз съм твърдо на мнение, че е по-добре да се плати повече за нещо като МП-5/10 и частите да имат свястно и проверено оръжие, от колкото да се държи на родното, само защото е родно- без да се гледа що за стока е.

Би ли назовал едно оръжие от този категория, което ти допада и за което смята, че е безгрешно направено.

А и частите ако имат "свястно и проверено оръжие" като МП-5/10, какво ще стане? Ще бъдат ли по-ефективни в работата си, или само да се "перчат" повече?

Thorn
09-05-2007, 10:25
Естествено че ще бъдат.

Мисълта, че в решителен момент оръжието може да откаже или да си изплюе болтовете дали допринася за по-голяма ефективност?

1951
09-05-2007, 14:20
А и частите ако имат "свястно и проверено оръжие" като МП-5/10, какво ще стане? Ще бъдат ли по-ефективни в работата си, или само да се "перчат" повече?

Това е идеята - да им се даде свястно оръжие на момчетата, а не нещо на което му пада пълнителя по време на стрелба или засича когато трябва и нетрябва.

Между другото лобито на Арсенал и Аркус са доста стабили и поради това още дълго може да ни пробутват недодялки като Шипка или патлаците Аркус.

AYB
09-05-2007, 14:28
Това е идеята - да им се даде свястно оръжие на момчетата, а не нещо на което му пада пълнителя по време на стрелба или засича когато трябва и нетрябва.

Между другото лобито на Арсенал и Аркус са доста стабили и поради това още дълго може да ни пробутват недодялки като Шипка или патлаците Аркус.

Това положение с лобито не е лошо - освен командоси в страната има и голям процент работници във Военно-промишления комплекс. Е, те на улицата ли да останат?

bsb
09-05-2007, 14:58
Всъщност това щеше да бъде най-доброто решение още преди 10 години. Но с това си мнение много навлизам в политическите води и затова ще спра дотук.

Thorn
09-05-2007, 15:27
А аркус лош патлак ли е?

Sir Gray
09-05-2007, 15:43
Ако може да останем в обсъждане на кострукциите, не на техните лобита. Че не ми се разчиства пак тема :)

AYB
09-05-2007, 17:58
Наскоро в нета ми попадна един интересен принцип на автоматика за огнестрелни оръжия. Автора на статията е дал и пояснения относно изобретението си. Идеята не е реализирана все още напрактика, само е предложена, но е доста интересна и оригинална като хрумване. :tup:
Интересното тука е, че затворът участва единственно за затваряне на патронника - но не и в презареждането! Системата е хибрид между познатата с дълъг ход на цевта и тази с подвижна цев, но самия процес на функциониране е особен. Не се използва директно откатният импулс за презареждане, а енергията първо се акумулира от една мощна пружина... Направих и анимация на принципа. Разгледайте го и ако желаете ще коментираме след това. ;)


http://www.picvalley.net/u/17/4138_292.JPG (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/17/4138_292.JPG)


http://www.picvalley.net/u/17/4139_302.GIF (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/17/4139_302.GIF)

Юлиан Август
09-05-2007, 18:20
А аркус лош патлак ли е?

Аркуса 98 е един развален Хай Пауър, според 90% от хората, имали си работа с него. Хайде това, че материалите са калпави и ресурса му е към 2000 изстр. едно на ръка, но най-голямото безумие за военен пищов е, че е ръчно напасван и частите от един не са взаимозаменяеми без преработка /че и някога и това не помага/. Просто не ми е ясно в уж "бойна" обстановка как би се отразило това... Ако го сравним с едно ЧЗ 75, то нито покритието му се хваща на това на чеха /макар и той да си има проблеми с ръждата/, нито ресурс или ремонтнопригодност. За сравнение с Глок или Хеклер не ми се говори. Не знам армията на какви цени купува, но Аркуса според мен не си заслужава 500-те лв., които някои дават за него като КНО.

AYB
09-05-2007, 18:54
Аркуса 98 е един развален Хай Пауър, според 90% от хората, имали си работа с него. Хайде това, че материалите са калпави и ресурса му е към 2000 изстр. едно на ръка, но най-голямото безумие за военен пищов е, че е ръчно напасван и частите от един не са взаимозаменяеми без преработка /че и някога и това не помага/. Просто не ми е ясно в уж "бойна" обстановка как би се отразило това... Ако го сравним с едно ЧЗ 75, то нито покритието му се хваща на това на чеха /макар и той да си има проблеми с ръждата/, нито ресурс или ремонтнопригодност. За сравнение с Глок или Хеклер не ми се говори. Не знам армията на какви цени купува, но Аркуса според мен не си заслужава 500-те лв., които някои дават за него като КНО.


Като критикуваш Аркус - критикуваш Браунинг :rolleyes:

draka
09-05-2007, 19:47
Ами да, но вместо чуждите грешки да са отчетени още на ниво разработка, то сега ще откриваме топлата вода. Например, липсата на единична стрелба и редове по 2-3 изстр, прозрачен пълнител, ергономика и допълнителни аксесоари като свястно фенерче и пр. А и този 9x18, който е със стоманен сърдечник и е крайно неподходящ в градска среда, отделно дето на ниво стоп-ефект и дулна енергия е скръб. Няма и вариант с вграден приклад. Всички тези неща е можело да предвидят преди производството, но кой да мисли... Аз съм твърдо на мнение, че е по-добре да се плати повече за нещо като МП-5/10 и частите да имат свястно и проверено оръжие, от колкото да се държи на родното, само защото е родно- без да се гледа що за стока е.

:tup: :tup: :tup: :nod:

кало
09-05-2007, 19:49
той не критикува откраднатата идея, а изпълнението й.

Юлиан Август
09-05-2007, 20:38
Като критикуваш Аркус - критикуваш Браунинг

Е, то и ТТ е заимстван от Колт 1911, ама да ги сравнява човек е, хм, как да кажа- светотатствено. Макар че в задачата си да създаде армейски пищов, Токарев се е справил далеч по-добре от нашите оръжейници. Пистолет с такова напасване като Аркус, е далеч от изискванията.
Впрочем говори се за бъдеща замяна на служебните оръжия на полицията /най-после/, но идея нямам какво ще измъдрят нашите ръководни кадри по въпроса. Арсенал дава атестации с нова конструкция- P-M02. Обаче някои нещица не хвърлят в съмнение- фиксирана цев, единично действие, заменяемо използване на 9х18 и 9х19 /първия е по-широк?/- нещо не ми звучи добре. А пусто с използването на полимери и полигонална цев /в превод/ се постигнал живот на системата от .... 6000 изстр. :rock: Думи нямам ! Берета 92 FS има точно 10 пъти по-дълъг. Разни Глок-ове и те.
Но има напредък поне- място за разни фенерчета и лазерни приц., смяна на мерни прибори и др. ;)

http://www.arsenal-bg.com/defense_police/9x19mm%20Arsenal%20Pistol%20P-M02%20Compact.htm?

1951
09-05-2007, 21:29
Аркуса спечели конкурс за превъоръжаване на армията преди бая години, но след като купиха не голяма бройка се видя, че нещата няма да станат и идеята я изоставиха. Военните си действат с ПМ и даже в Ирак и Афганистан ходиха с него.
За полицията сега чувал за такива идеи. Не е лоша. Чисто теоретично най-добре би било да се направи един свестен конкурс с условие за евентуално лицензно производство. Въпреки, че полимертните глезотии като Glok посмъртно няма да можем да ги правим тук.

Между другото по спомените на мой близък работил като конструктор във военният завод в Лясковец в началото на 80-те. По негови спомени тогава идеята е била да се изкопира Baretta 92, но после някой наредил да се копира по-разпространения дизай на Browning Hi-Power.

А и нещо друго.
Тия дни говорех с един познат, който ги отбира кашимерските въпроси. Аз го питах кога ще сменят Калашника в БА. Той казва - "Никога. Не защото ще е толкова скъпо да го сменим или АК е чак толкова добър. Просто лобито на Арсенал е желязно."
Такива неща.

AYB
10-05-2007, 00:15
Да, Р-М02 е добро решение за замяна на Макаров :tup:

http://www.arsenal-bg.com/images/defense_police/thumbnails/COMPACT-9x19_P-M02-Compact.gif

Вижте само какви изящни форми има пистолета, каква изчистена линия, какви пропорции...

Стич
10-05-2007, 02:05
Като критикуваш Аркус - критикуваш Браунинг :rolleyes:
От доста време имам НР като личен. И идея си нямаш колко е далеко "Аркус"-а като качество от "Браунинг"-а.В началото имаше едни Аркус "Карийн",които бяха по-читави,следващите са смешка.

AYB
10-05-2007, 09:29
Така, две от българските оръжия зачертнахме като негодни и некачествени :rolleyes: Други има ли?

НВС
10-05-2007, 11:11
Така, две от българските оръжия зачертнахме като негодни и некачествени :rolleyes: Други има ли?

Не смятам че дискусията е безполезна. Мисля че я четат и хора от бранша на производителите! Така че нека се чуят различни мнения - полезно е.
Качеството на конструкцията е половината стойност на едно оръжие. Останалата половина е качеството на изготвянето му - и като резултат - поведението в бойни условия (респ. експлоатация). А че качеството на българските производители е снижено в последните 10-15 години - няма спор. Резултат от "вятъра на промените". Много опитни оръжейници от Казанлък, Лясковец, Сопот, Червен бряг просто бяха прогонени от работните си места по икономически причини и много малък процент от тях се е върнал обратно. Един фрезист или стругар, да не говорим за шлосерите, монтажниците и испитателите, се обучава дълго и трудно. Липсват опитни технолози, което е главната слабост на днешното производство, да не говорим за конструкторите. Прекъсната беше традиционната връзка между поколенията, а това е загубен потенциал!
Свидетел съм на цели производствени звена от пенсионери и току-що излюпени випускници от техникумите и гимназиите. Средното поколение - в силата си , се труди на по-добре платени работни места у нас и в чужбина, много често далеч от специалните си познания...Това е братлета. Чета с интерес!
:x

AYB
10-05-2007, 13:56
По това спор няма - така е!

AYB
10-05-2007, 17:47
Фирмата "Арсенал" имат и друг картечен пистолет, разработен на базата на "Шипка". Става дума за картечният пистолет "Борд". За разлика от първия, тук е налице превключвател за вида на огъня (единичен / автоматичен), лостчето на който служи и за предпазител.


http://www.pishtov.com/BG/Pic-Ars_bord9x19.jpg

Юлиан Август
10-05-2007, 18:51
Да, променена е и ръкохватката, с анатомична форма за по-удобен захват. Но прикладът е отново същата тел. Вижда се все пак, че има някакъв напредък, остава да вдигнат и културата на производство, да се въведат по-качествени материали и току-виж излязло нещо...
Какво бих препоръчал аз, съвсем като любител и дилетант...
Ясно е, че с оглед бъдещето ни в ЕС и НАТО, трябва някой у нас да се замисли сериозно за замяна на калибрите. Крайно време е старите плюкала да се изведат от употреба- визирам най-вече Макаров. Дал си е своето, става за самозащита до някъде, но като гледам как са екипирани престъпните групировки в Б-я, жал ми е за полицията и другите части. Да не говорим, че 9х19 има толкова богат асортимент като боеприпас- и бронебойни, полуоблечени, , нерикоширащи, хидрошокове, всьо и вся. Неслучайно доста от познатите ми ходят на акция с лично оръжие, освен със служебното.
Второ, ако нашите производители искат да получат истинско признание и на международния пазар, трябва по-адекватно да отговарят на текущите изисквания. Най-вече качество и богат асортимент. Ако погледнем Глок как спечелиха голяма част от сърцата на много българи- сравнително поносима цена, качество, огромен асортимент от допълнителни аксесоари и части. Не казвам, че някой в Б-я е длъжен да се мери с такива производители от световна величина, но насоките да са ясни. Ето "Шипката" да речем- нужен е вариант със свестен приклад, с вграден заглушител, пълнители с възможност за прихващане и прочее. Да работи надеждно с всякакви боеприпаси. Тогава ще може и да кажем, че е конкурентна до някъде на вносните образци. Но при сегашното положение...

А иначе недомислици не само при Арсенал се срещат. СПС на Нити е типичен пример. Замисъл добре, малогабаритен, лек, сменяеми цеви и пълнител- подходящ за скрито носене и защита особено за дами. Да, ама с тия калибри при нападение освен да се почеше нападателя, няма по-различен ефект. Защитата- никаква, а разтакаването по изкарване на разрешително е същото като за Дезърт... Ако беше отчетена тенденцията при този клас оръжия, щеше да се помисли за нещо като Колт Покет или малките рами на Смит или Рюгер.

lobo
10-05-2007, 19:32
Така, две от българските оръжия зачертнахме като негодни и некачествени :rolleyes: Други има ли?
AYB-е,в никакъв случай не мога да се съглася,че Аркуса и Шипката са негодни оръжия.С Шипка не съм си играл.Но с Аркус съм се позанимавал,даже имах намерение да си го купя.Бях им омръзнал на момчетата от оръжейните магазини в Пловдив.Колега си беше купил един но мод.95 - този само с единичното действие.Изстрелях с него доста патрони на стрелбището и твърдо бях решил да си купя мод.98.В крайна сметка си купих поради финансови причини унгарски ФЕГ от който също съм доволен.
Причината за проблемите по оръжието не е в идеята,а в качественият контрол.Итози който е допуснал некачествено изделие да излезе от завода,трябва да си понесе последиците.Така знам аз.

AYB
10-05-2007, 19:36
Съгласен съм с това, което казваш, но трябва да се знае, че и оръжейното производство в България е функция на общата действителност - да не би да има сфера от общественния живот, която да не е засегната от прехода? :(


А сега нещо уникално!!! :D В www.box7.com намерих ето това клипче: http://vbox7.com/play:2ee40d35 На програмата Google Earth се вижда заснета крилата ракета в полет - уникално!!! :tup: Аз зададох точните координати посочени в клипа и я намерих. А, познайте каква е? :p

http://www.picvalley.net/u/20/4995_765.JPG (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/20/4995_765.JPG)

svs
04-08-2007, 10:16
Андрей Янакиев е роден в село Яребична Варненско, през 1911 година.След завършване на военно-морското училище през 1935-37 години постъпва в школа за оръжейни техници и пиротехници към ДВФ Казанлък и я завършва. Няколко години по късно се връща във военната фабрика като техник в оръжейната работилница. Там разработва и изработва опитните 15 броя на 9 мм картечен пистолет А-44.поради лоша изработка на възвратната пружина картечния пистолет не е преминал изпитанията успешно.
Янакиев умира през 1965 година.

Картечния пистолет е със свободен затвор, селектор за единичен/автоматичен огън, използва пълнители от МР40-41, разглобява се когато лоста на селектора се извади от гнездото си.
Цевта е дълга 23 см, навита на резба в цевната кутия, защитния кожех е също с резбова сглобка и контра винт. В предната си част оформя своеобразна камера-компенсатор на ритането.
Мерните прибори са фиксирани, прости.
Затвора има ключалка в предно положение. Има предпазител за стрелбата, които се командва с един пръст.
затворния блок е тежък около 500 грама, с мощен изхвъргач и фиксирано жило.
Частите носят пореден номер 13 , а на блока на затвора има щемпел с лъв.
На снимката , на която деснофланговия офицер е Андрей Янакиев , а отзад са работници от ДВФ, зад тях школници от 9-ти оръжейно артилерийски курс 1943-45 година.
На оригиналната снимка пише ,че е от първомайска манифестация /1945 година?/.

...снимките като се отпуши форума....

svs
04-08-2007, 15:21
А ето и снимките.....

ако някои знае за това изделие нещо повече, или е виждал в някои музеи такова да пише...s.v.p.

petresko
11-09-2007, 00:45
Една от най новите разработки на българските конструктори през последните години е направата на бойни 9мм пистолети от газови такива :D внесени от братска Русия Браншът е печеливш предполагам :mhehe:

НВС
18-10-2007, 11:24
http://www.kazanlak.com/news.php?p=show_news&newsid=3891
- започва производството на новия БГ пистолет - конструктора му носи фамилия Куцаров (струва ми се). Доколкото знам вече е на въоръжение - има ли някой впечатления от него? Има интерес от реалистична оценка! :)

AYB
18-10-2007, 12:18
Добра новина!!! Ще следя с интерес развоя на събитията около това оръжие. Снимки на пистолета има ли?

НВС
18-10-2007, 13:00
Вече сме го обсъждали - това е : http://www.arsenal-bg.com/images/defense_police/thumbnails/COMPACT-9x19_P-M02-Compact.gif

Thorn
18-10-2007, 13:15
Отвреме-навреме преглеждам оръжейните каталози в книжарниците. Раздел "България" още не съм виждал...

AYB
18-10-2007, 13:30
Отвреме-навреме преглеждам оръжейните каталози в книжарниците. Раздел "България" още не съм виждал...

Една от причините това да е така, е че у нас много се плюе.

Thorn
18-10-2007, 13:36
Би ми било интересно да видя чужди мнения за Шипка, Аркус, Б-1300 и т.н.

кало
18-10-2007, 14:06
Има ли вече някой с мнение за качеството на новия пистолет или ситуацията е на ниво Аркус?

uzi71
18-10-2007, 21:45
Ами на снимка изглежда страхотно. Като ТТ данни също е отличен. Виждам че е изчистен от към стърчащи детайли които да се закачат по дрехите и е с външно ударно чукче , което за мен е по-удачно. Обаче и от Аркус имах подобни впечатрения от снимките , докато не го видях на живо и стрелях с него .......... пърно разочарование. Много се надявам ситуацията да не е като в Аркус.

AYB
18-12-2007, 14:49
Някой може ли да ни представи кратка визитка на конструктора на новия пистолет? Любопитен съм да разбера що за човек е. :)

НВС
08-01-2008, 09:37
Честита нова година. И от новия календар на Арсенал - една убийствена гледна точка :D :kill_myse

Amazon
08-01-2008, 12:09
Това ми се видя интересно:
http://pishtov.blogspot.com/2007/11/blog-post_15.html

AYB
08-01-2008, 14:41
Има ли вече официално публикуван сборен чертеж на новия пистолет? Любопитен съм да го разгледам отвътре.

nickvas
01-04-2008, 22:48
НЯКОИ МОЖЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕ МАТЕРИАЛИТЕ ОТ КОИТО СА НАПРАВЕНИ ЧАСТИТЕ НА МАКАРОВ

AYB
01-04-2008, 23:17
Различни марки стомани.

НВС
02-04-2008, 09:25
Това ми се видя интересно:
http://pishtov.blogspot.com/2007/11/blog-post_15.html

Бележката в края отразява точно проблематиката до момента. Надявам се Куцаров вече да е решил на какво да заложи - имаше доста "опитни" образци - дано вече си подредят приоритетите и производството да тръгне. Иначе има всички условия - и нови машини(ЦПУ-линия), и опитни специалисти и млади кадри и най-вече - достатъчно средства - нещо, което досега не е бивало в БГ оръжейницата... :tup:

AYB
22-04-2008, 17:46
Хе-хеее :rock: "Доживехме и с очите си го видохме!" :tup:

http://world.guns.ru/handguns/hg215-r.htm


http://world.guns.ru/handguns/p-m02_1.jpg
http://world.guns.ru/handguns/p-m02_2.jpg

Ето сега разбирам, че пистолета бил с газоотводна система за забавяне на затвора.

AYB
22-04-2008, 22:07
Това е принципът на работа на българския пистолет:

AYB
30-04-2008, 11:33
Някой пробвал ли е вече новия български пистолет Arsenal P-M02 Compact? Ако има такъв нека сподели впечатления. :)

AYB
02-06-2008, 19:07
Здравейте,

Какво беше това затваряне на форума бе? По-лошо от бан... :sm186:

Между другото искам да кажа, че открих сборен чертеж на пистолета Arsenal P-M2 Compact. Публикуван е в официалния бюлетин на "Патентно ведомство", но не знам дали не е нарушение ползването на материали от там. Някой ако се интересува, ще посоча линк и упътване как да го намери.

bigbeer
02-06-2008, 21:29
Линка го дай,да видим какво е публикувано.И вземи си посъбери постовете,че по 2 изречения на пост си е натоварващо за четене.А за затварянето на форума може да се направи темичка да си почешем езиците.Струва си да благодарим за това,че не ни го отнеха перманентно.

AYB
03-06-2008, 16:12
Ето линка за сваляне на бюлетина от 11/2007г. http://www1.bpo.bg/images/stories/buletini/zaiavki-11-07.pdf

На страница 18-та е представен патента на пистолета. :)

AYB
04-06-2008, 17:38
Разгледахте ли чертежа? Малко са попрекалили с разрезите, но иначе е доста добър.
Много ме впечатли ударно-спускателния механизъм, поне от това, което се разбира за него. Просто и надеждно направен. Особено изпълнението на пластинчатата бойна пружина е върха!

draka
04-06-2008, 20:20
харесваше ми поне на външен вид,но чак сега видях че дори бил едновременно 9х19\9х18 :)
Чудя се кога излиза модификацията ,която пече и фъстъци,и надува балони :1087:

Дано не ни го набутат и това "бижу"

:p

AYB
04-06-2008, 21:38
Уникалният принцип изобретение на "Неклер и Кох" - полусвободен затвор с газово бутало, позволява това. Предполагам че за основен боеприпас се ползва 9x19 Para, а при нужда може и 9x18 Макаров. Естествено така пистолета ще има силно променена балистика, но ако нямаш избор и това е решение.

Харесва ми пистолета, разбира се още е много пресен, но тепърва ще се развива и усъвършенства.

Fil
05-06-2008, 09:57
Уникалният принцип изобретение на "Неклер и Кох" - полусвободен затвор с газово бутало, позволява това. Предполагам че за основен боеприпас се ползва 9x19 Para, а при нужда може и 9x18 Макаров. Естествено така пистолета ще има силно променена балистика, но ако нямаш избор и това е решение.

Харесва ми пистолета, разбира се още е много пресен, но тепърва ще се развива и усъвършенства.
AYB, впечатлен съм от анимацията и документацията, която си намерил за нашият пищов!
Разбира се този принцип не е и не може да е причината за да стреля с двата калибъра...9х18 , 9х19...лично на мен не ми е ясно как става това...коментирал съм и в други специализирани форуми...ако някой може да обясни как става това ше е много полезно...

п.п.Изобретението иначе е на Браницки (разработено е в края на втората световна война) , а нашият пищов е изпълнен по схема "модифициран Браницки" като Heckler&Koch P7 PSP

AYB
05-06-2008, 12:29
AYB, впечатлен съм от анимацията и документацията, която си намерил за нашият пищов!
Разбира се този принцип не е и не може да е причината за да стреля с двата калибъра...9х18 , 9х19...лично на мен не ми е ясно как става това...коментирал съм и в други специализирани форуми...ако някой може да обясни как става това ше е много полезно...

Ами много лесно става... Цилиндъра с буталото играят рола на газов амортисьор, който забавя движението на затворния кожух. Силата с която буталото противодейства е пропорционална на средното налягане на газовете в цевта. При 9x19мм откатната сила е по голяма, но и средното налягане върху буталото е по-високо от това на патрона 9x18mm. Т.е. има баланс между откатна сила и налягане върху цилиндъра.


п.п.Изобретението иначе е на Браницки (разработено е в края на втората световна война) , а нашият пищов е изпълнен по схема "модифициран Браницки" като Heckler&Koch P7 PSP

Не, не е на Барницки! Неговото е по-друго...

Fil
05-06-2008, 12:43
Ами много лесно става... Цилиндъра с буталото играят рола на газов амортисьор, който забавя движението на затворния кожух. Силата с която буталото противодейства е пропорционална на средното налягане на газовете в цевта. При 9x19мм откатната сила е по голяма, но и средното налягане върху буталото е по-високо от това на патрона 9x18mm. Т.е. има баланс между откатна сила и налягане върху цилиндъра.
Не, не е на Барницки! Неговото е по-друго...
Значи ти обясняваш принципа на работа, но това не обяснява как в един патронник влизат различни патрони?! И как в тази цев се движат различни куршуми с реален диаметър 9х19 /9мм/, и 9х18 /9,25мм/ ???

Иначе тука прочетох за принципа на работа...твърдят, че принципа е на Барницки.
http://world.guns.ru/handguns/hg71-r.htm
"Steyr GB представляет собой самозарядный пистолет, построенный по схеме немецкого инженера Барнитцке, разработанной в конце второй мировой войны в Германии"

и модифициран Барницки (нашият е като този)
http://world.guns.ru/handguns/hg52-r.htm
"Пистолеты серии Р7 построены на основе автоматики с полусвободным затвором, и используют модифицированную схему Барнитцке"

AYB
05-06-2008, 13:52
Значи ти обясняваш принципа на работа, но това не обяснява как в един патронник влизат различни патрони?! И как в тази цев се движат различни куршуми с реален диаметър 9х19 /9мм/, и 9х18 /9,25мм/ ???

Две десети от милиметъра нищо не са, но нека да изчакаме да пуснат повече информация за пистолета. Щом го твърдят от Арсенал, значи има начин...


Иначе тука прочетох за принципа на работа...твърдят, че принципа е на Барницки.
http://world.guns.ru/handguns/hg71-r.htm
"Steyr GB представляет собой самозарядный пистолет, построенный по схеме немецкого инженера Барнитцке, разработанной в конце второй мировой войны в Германии"

и модифициран Барницки (нашият е като този)
http://world.guns.ru/handguns/hg52-r.htm
"Пистолеты серии Р7 построены на основе автоматики с полусвободным затвором, и используют модифицированную схему Барнитцке"

Това е интерпретация на автора на сайта. Схемите като принцип на работа са сходни, но изпълнението е различно.

Qucar
05-08-2008, 19:32
При зададените размери по поле и бразда на полигоналната цев с пистолета могат да се изстрелват патрони 9х18 и 9х19. Особеното е, че групирането на пробоините на 25m и за двата патрона е на едно и също място.
Производителите също считат, че най-добрата оценка за едно оръжие може да се даде, когато го вземеш в ръце и постреляш с него. Освен това, се надяват, че каквито и да бъдат отзивите, те ще бъдат откровени и, естествено, полезни. С това се надяват да зарадват запалените спецове по стрелково оръжие.:rifle:

AYB
05-08-2008, 23:54
При зададените размери по поле и бразда на полигоналната цев с пистолета могат да се изстрелват патрони 9х18 и 9х19. Особеното е, че групирането на пробоините на 25m и за двата патрона е на едно и също място.
Производителите също считат, че най-добрата оценка за едно оръжие може да се даде, когато го вземеш в ръце и постреляш с него. Освен това, се надяват, че каквито и да бъдат отзивите, те ще бъдат откровени и, естествено, полезни. С това се надяват да зарадват запалените спецове по стрелково оръжие.:rifle:

Qucar, добре дошъл във форума! :wave:

В подписът под ника ти си написал "Арсенал" АД. Ти там ли работиш? Ако да то това е много добре - най-после ще има с кой да водим качествена дискусия по оръжейната тематика. :)

Можеш ли да дадеш по-подробна информация за новия български пистолет? Нещо от кухнята така да се каже...
Интересно ми е също така да науча нещо повече за конструктора, за творческите му постижения и т.н.

Qucar
07-08-2008, 18:20
Здравейте!
Завършил съм Тулския университет през 1972. Завършил съм ШЗО в Шумен като младши лейтенант. Работил съм в групата на Стефан Дамянов по пистолетите "Бран", "М-3" и "Б-1300". През 1977 станах офицер-капитан и преминах към военното представителство. През 1981 завърших академия в София и ме пратиха в Сопот. През1987 ме преместиха в Казанлък. През1990 преминах към завода-бях директор. Уволних се от армията през 1998. От тогава съм конструктор. Работил съм по подцевни гранатомети, а от 2005 по пистолетите, които вече усвояваме. Пиша така, защото в патентната заявка, вярвам сте видели, имаме и друг вариант с разделящи се маси, който може да стреля с по-мощни патрони. От 1999 преподавам на хонорар в ТУ София Филиал Пловдив производство на СО. Това последното ми дава право да се обявя като такъв специалист. Оръжието ме интересува единствено като техника и не се занимавам с политика. Общо взето, това е.

AYB
07-08-2008, 20:29
Qucar, ами имате доста впечатляваща професионална биография! Какво друго да кажа... Браво!

Ако се включвате по-често във форума ще бъде много добре за всички - така ще вдигнете многократно нивото на дискусиите!

Да попитам дали има пуснати от "Арсенал" АД някакви по-подробни информационни материали за Р-М02? Освен две-три снимки и основите тактико-технически характеристики друго нищо не откривам. В официалният бюлетин на "Патентно ведомство" се намира и един сборен чертеж, но изображението е толкова неясно, че...

AYB
07-08-2008, 20:36
Също за работата по пистолетите "Бран", "М-3" и "Б-1300" ще бъде интересно да разкажете.

AYB
14-08-2008, 23:47
За възможностите на Р-М02 можем само да гадаем, но нека погледнем немския пистолет НК-Р7


http://www.youtube.com/watch?v=rIUfMsct_ao&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=tofqw_2TKyY&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=iAXJVm0p44w&feature=related


Трябва да се правят клипове и презентации на българските оръжейни разработки, иначе широката публика как да се запознае с тях?!

RAMMSTEIN
18-08-2008, 23:29
Може ли да попитам в тази тема , интересуваме какви разработки има и по светът , на огнестрелно оръжие без гилзи , в смисъл метателния заряд да се зарежда по друг начин и които начин да има предимства пред гилзите :unsure:

AYB
18-08-2008, 23:45
Има - автоматичната карабина НК G-11. Стреля с безгилзови патрони, но аз лично предимства пред останалите не откривам. Ето един клип:

http://www.youtube.com/watch?v=n6JWCEmCgD8

AYB
18-08-2008, 23:53
Види се, че има голям проблем с обтурацията на газовете от патроника - пуши доволно. Гилзата си е много важен елемент...

другаря парабелум
20-08-2008, 18:53
По вапроса дали може една цев да стреля с 9/18 и 9/19 едновременно...Спомних си един стар виц където се казваше ''...и аз мога,и тате може да свърши тази работа,но тъпата крава си иска бик...''.Може разбирасе,но резултата няма да е добър с нито един от двата боеприпаса.Тука се гонят само рекламни ефекти.Притеснително е дето явно такива ги говорят ''отговорни другари'' от бранша.Нещо такова беше произвел мой познат-патроник поемащ 22дп и 22маг комбиниран с масивна игла на ударника(да обхваща един цял радиус от дупето на гилзата).Произведението действаше,но пукаше гилзи,неуцелваше.Правят се револвери със сменяеми барабанино,но и това е винаги компромис.При пистолетите и сега ПСМ може да стреля(по един,някой серии) патрони 6,35мм,при Манлихерата стават(по един,някой серии от войната)патрони от Мосин.

AYB
20-08-2008, 19:08
По вапроса дали може една цев да стреля с 9/18 и 9/19 едновременно...Спомних си един стар виц където се казваше ''...и аз мога,и тате може да свърши тази работа,но тъпата крава си иска бик...''.Може разбирасе,но резултата няма да е добър с нито един от двата боеприпаса.Тука се гонят само рекламни ефекти.Притеснително е дето явно такива ги говорят ''отговорни другари'' от бранша...

"Отговорните другари" това са могли, това са направили. Нека "господата" направят по-добър ако могат... :rolleyes1:

Човекът по-горе писа, че при така зададените размери на полетата и браздите на полигоналната цев, попаденията на двата вида боеприпаси на 25 метра съвпадат. Значи е установено опитно.

uzi71
21-08-2008, 17:17
Съвпадат, обаче какво е разсейването, защото ми се струва, че ще е по-лошо и от ПМ и от всеки 9х19 пистолет. Напълно съм съгласен, че такъв компромис не е добър. 0,2мм разлика в диаметъра на куршума не може за бъде заличена дори от полигонаелна цев. Иначе той и ПМ може да стреля с патрони 9х19 /зареждани по един в патронника/, обаче много бързо се чупи в резултат на такава срелба. Лично аз не бих пробвал 9х18 в пистолет 9х19 - даже незнам влиза ли в патронника.

AYB
21-08-2008, 17:35
Съвпадат, обаче какво е разсейването, защото ми се струва, че ще е по-лошо и от ПМ и от всеки 9х19 пистолет.

Защо да е по-лошо разсейването? Щом куршумът получава от цевта скорост, направление и достатъчен въртящ момент, какъв е проблема?

Но и да има известно разсейване по-голямо от другите пистолети, какво от това? За сухите тренировки на стрелбището може и да има значение, но за реалния бой - не. Когато около тебе свистят куршуми едва ли си способен на точна стрелба.

uzi71
21-08-2008, 17:41
То при реален близък бой въобще няма време за прицелване, затова се стреля инстинктивно, обаче разсейването наистина има много голямо практическо значение - не е все едно дали стреляш в подбедрицата, а уцелваш топките. Между другото инстинктивата срелба е доста точна на близки дистанции.

lobo
29-08-2008, 21:14
Лично аз не бих пробвал 9х18 в пистолет 9х19 - даже незнам влиза ли в патронника.
Аз съм пробвал - 9х19 влиза в Макаров,но затвора не затваря плътно и чукчето не може да удари по иглата.Чатка но не гърми.В патронник за пара пък патрон от макаров въобще не влиза - по е дебел.
Ми то,хора без работа какви ли простотии да измислят! Съветвам горещо,никой никога по никакъв начин да не опитва тези есперименти.Включително и да се опитва да изгърми един 6,35 мм патрон с ПСМ пищов.

lobo
29-08-2008, 21:34
АУБ-е,прощавай,но тази нова система,не е ли капризна по отношение на качеството на барута.В смисъл такъв,дали няма да се зацапва камерата с нагар и от там да се влошава качеството на стрелбата.Чувал съм НК,този при който иглата се натяга с захващането на дръжката,че имал подобни проблеми.В крайна сметка на колко"чисти" изстрела ще може да се разчита

AYB
30-08-2008, 00:26
Добре беше Qucar да отговаря на въпросите за РМ-02, но нещо хич не се включва...

Доколкото съм запознат около 50-60 изстрела могат да се възпроизведат с тази система, преди да се наложи почистване. Демек боекомплекта от 2-3 пълнителя могат да се изстрелят без проблем. Системата не е съвършена, но за сметка на това предлага добри възможности.

От "Арсенал" допускат голяма грешка, че не рекламират добре разработките си! На запад едно нищо и никакво пищовче да направят, това веднага се огласява. Правят се клипове, презентации, правят се публикации в известни оръжейни списания и сайтове, показва се по телевизията, и т.н.

Тука при нас се разчита основно на вестникарски изцепки от рода на "без аналог в света..." и прочее, което е меко казано несериозно, но това е мое виждане за нещата.

Qucar
18-12-2008, 17:08
Чакаме мнение на собствениците на пистолета. Приведен е към нормален бой с 9х19-7,5гр. За да се запази усилието от самовзвод в рамките на 4,5±0,5кг, 9х18 разбива 100% от боен зъб. Впечатлява "шареното" снарядяване на пълнителя(9х19,9х18,9х19 и т.н.). Добре е, преди да се разглобява, да се прегледа инструкцията. Не че е сложно, но все пак е важно. Най-добре се обслужва със силиконов спрей. Вярно е, че никой не е станал пророк в собствената си родина, но разчитаме на обективно мнение. Поздрави и напред!:rifle:

AYB
18-12-2008, 20:34
Е, какво мнение да дадеме след като това оръжие се крие от производителя?! Две снимки, кратко описание на основните ТТ-характеристики, "...без аналог в света" и друго нищо... Поне един клип да беше заснет за да добиеме някаква представа за възможностите на пистолета. Известните оръжейни фирми добре рекламират продукцията си, а тука при нас не знам защо така?

svs
18-12-2008, 20:51
Ами може да ги е срам от новото пищовче на "Аркус" - с пластмасова ложа и УСМ близък до Р-99 .... и 9х19 патрон

AYB
19-12-2008, 12:41
Ами може да ги е срам от новото пищовче на "Аркус" - с пластмасова ложа и УСМ близък до Р-99 .... и 9х19 патрон

Повече информация...

Румен Уруков
01-02-2011, 16:47
Никой от критикуващите досега не каза нищо за замисъла на оръжието, като изключим невъзможността за единичен огън - на хората не им харесваше изпълнението. Нали правиш разлика между проект и конструкция от една страна и материали и изработка от друга?
Освен това на базата на личните преценки на разни хора, наречени потребители, се гради колективната оценка на дадено изделие. Като има много лични негативни преценки, дори и "Работническо дело" трудно може да създаде колективна положителна оценка.
Не знам доколко всичко това има общо с темата. Но за пореден път се убеждавам в един свой емпиричен извод - руснаците, а в случая българите, са много добри в изобретяването, конструирането и изработването на единични изделия, ама когато се стигне до масово и серийно производство, нещата се развалят (да не използвам по-неприлични думи).

Сигурно и създателите на КП "Шипка" не са си изяснили замисъла на оръжието , камо ли след производството му за какво ще служи и кои органи на правоохранителната система ще го използват.
Всичките му недостатъци , които бяха изтъкнати са абсолютно верни.Дори бих казал , че няма нищо положително , освен , че може да произвежда изстрел.

Румен Уруков
01-02-2011, 17:07
http://www.kazanlak.com/news.php?p=show_news&newsid=3891
- започва производството на новия БГ пистолет - конструктора му носи фамилия Куцаров (струва ми се). Доколкото знам вече е на въоръжение - има ли някой впечатления от него? Има интерес от реалистична оценка! :)

АЗ съм стрелял с него и съм доволен , но съм определено мнооого по-доволен от стрелбата с оригинала Хеклер и Кох.Това , че са закупени 50-100 бройки от ГДО–МП(Съдебна Полиция)не означава ,че е приет на въоръжение.Отзивите на колегите са , че предпочитат да се върнат отново на Макаров.Цената също не е за подценяване 850или950 лева и то за сериозно закупено количество и за сериозна служба , а не за износ или препродажба , без осигурен сервиз и резервни части.За таково количество нали се сещате например Глок или Хеклер какви отстъпки биха направили.
Все пак нека се стимулира и родното производство , но дано да не е с цената на живота на някой служител.

Victor_Nevsky
11-11-2015, 02:05
Тук изглежда добре за запитването ми ...

Та чаткам си аз пешеходната из Витоша, храбро тръгнал към Черни Връх откъм Железница, и малко преди хижа Физкултурник /не запомних сегашното и име/ намирам да си почива на земята една гилза 9х19. Взимам я, гледам поседяла е известно време ... червена боя отгоре и отдолу ... наша ще да е. Гледам отблизо пише "10 98 9х19", наша ще да е ???
Това което ми направи по-серизно впечатление, е че "отпечатъка" на ударника не е в кръгла а във правоъгълна форма, нещо което съм го забелязал само при Глок (лично наблюдение, не съм имал много работа с ударници). Питането ми е дали има друг широко разпространен пищов който да оставя подобна на Глок следа в калибър 9х19 и по-конкретно дали е от "Аркус" или друго българско ?

Оръжейник
22-11-2015, 14:35
Темата е "Български оръжейни конструкции", а споменавате само шипката и пищовите.
За мен на първо място сред българските оръжейни разработки стои ОГ-7В за РПГ-7. Разработен е в НИТИ и произвеждан във ВМЗ.