PDA

Виж пълната версия : С нами богandreev
03-08-2006, 14:46
Някой знае ли какъв е произхода на девиза " С нами бог" върху българските саби . Имало ли е такъв надпис върху руските саби през 1877- 1878 г. Знам,че саби такъв образец са правени в Русия за нуждите на българската армия след освобождението . Сабите са били руски образец 1841г.

Sturmpionier
12-08-2006, 20:09
Най-добре попитай във форума на НД "Традиция".

andreev
05-09-2006, 23:29
Май откривам ,че " С НАМИ БОГ " е имало само върху българските саби. Изобщо някой знае ли дали е имало бойни чужди саби гравирани по клина , освен наградни , призови и лично гравирани.

Sturmpionier
05-09-2006, 23:45
Всъщност само българските парадни саби са били гравирани, но не и бойните.

Parabellum
06-09-2006, 04:55
Всъщност само българските парадни саби са били гравирани, но не и бойните.
Тцъ.Грешиш. Кавалерийските ни саби са били гравирани то едната страна с девиза "Напредъ", а от другата "С нами Богъ".
Става въпрос за доставките преди Войните.По време на ПСВ сме внесли немски и австрийски саби, но без надписи.

Станимер чаркчи
07-09-2006, 09:56
"С нами Богъ! Разумейте язицьи и покоряйтеся, яко с Нами Бог!" (тържествена песен на Исаийа)

В превод от старобългарски: Бог е с нас, разберете го друговерци (езичници) и се покорете, защото Бог е с нас.

Изписването на този стих върху бойни знамена и оръжие в православния свят изразява византийската идея за проекция на Небесното царство на земята. Византийската войска е влизала в бой с молитвената песен "Спаси Господи люди твоя и благослови..." След падането на Константинопол руската национална доктрина се формулира като Москва-третият Рим и пазителка на православието. Оттам стихът се налага в руската военна символика. Изобразяването му върху българските саби и кортици следва тази традиция.

Станимер чаркчи
07-09-2006, 13:20
andreev,
Без да искам да се заяждам, струва ми се че си допуснал малка грешка и се налага корекция в името на темата. Навсякъде по света, от атеистичния Съветския съюз, през либерално-безбожна Франция до Ватикана и Иран Бог се пише с главна буква...

fingolfin
07-09-2006, 14:51
Тцъ.Грешиш. Кавалерийските ни саби са били гравирани то едната страна с девиза "Напредъ", а от другата "С нами Богъ".
Става въпрос за доставките преди Войните.По време на ПСВ сме внесли немски и австрийски саби, но без надписи.

Ако не ти е проблем, би ли показал малко снимки на такива саби ако имаш ? :)(на тези дето пише "С нами Богъ")

Parabellum
08-09-2006, 05:19
Ако не ти е проблем, би ли показал малко снимки на такива саби ако имаш ? :)(на тези дето пише "С нами Богъ")
За съжаление бойна сабя с този надпис нямам.От тези саби са останали в България няколко бройки-останалите са били претопени.Самият аз такава сабя наживо не съм виждал.Впрочем виждал съм, но това беше едно срязано парче по средата на сабята с надписите.По тези надписи и по двата канала-остриетата на тези саби са били с два канала- разбрах че става въпрос за тази рядка сабя.


Май откривам ,че " С НАМИ БОГ " е имало само върху българските саби. Изобщо някой знае ли дали е имало бойни чужди саби гравирани по клина , освен наградни , призови и лично гравирани.
Руските саби също са имали този надпис и съответно вензелът на Александър или Николай.

Станимер чаркчи
14-09-2006, 10:01
Ето стихът "С нами Бог!" в големия руски императорски герб, в немско знаме от 1915 и в токата на немски морски офицер от ВСВ

andreev
16-09-2006, 00:05
Съжалявам за грешката и Станимер чарки е абсолютно прав в "С нами бог " бог се пише с главна буква , действително надписа го е имало и върху немските токи на колани , също съм виждал такава даже преди три месеца в гр. В.Търново ми предлагаха за 80 лв . на сбирката на антикварите . Не знам връзката на немците с православната идея. Във филма " Спасяването на редник Райън " също има малъка сцена за този надпис .Изобщо идеята е била популярна . Не знам връзката на западният свят с православието . Колкото до руските саби които споменва Парабелум Те са наградни саби и не са само с надписа " С нами Бог " а има и допълнение. Така че мисля , че единствените бойни саби които са били гравирани са българските и те не са били обезателно с "Напред", просо е гравирано " С нами Богь " а от другата страна е бил вензела на Фердинанд. Това е българската сабя образец 1905 г., дори се откриват повече такива саби , който на офицерите предполагам е било разрешено да задържат след воините. Първите саби с надпис " С нами Бог " са български но по руски образец - 1841г.
Иначе съм съгласен със Станимер за идеята на православието и Москва - трети Рим .

Parabellum
16-09-2006, 03:11
Така че мисля , че единствените бойни саби които са били гравирани са българските и те не са били обезателно с "Напред", просо е гравирано " С нами Богь " а от другата страна е бил вензела на Фердинанд. Това е българската сабя образец 1905 г., дори се откриват повече такива саби , който на офицерите предполагам е било разрешено да задържат след воините. .
Колега, сабята която сте показали на снимката взета от Ибей-продавана от Миро-е парадна, а не бойна. Всички пардани саби на до абдикацията на Фердинад носят от една страна неговият вензел, а от другата девиза "С нами Богъ".Сабите Борисова емисия имат от едната страна девиза "За царя и Отечеството" а от другата вензелът на владетеля, но пак повтарям това не са бойни саби. Бойните ни саби са пруски образец с голям коронован лъв на на гарда, клинът е с два канала като от едната страна пише "Напредъ" а от другата "С Нами Богъ".Снимка на такава сабя не мога да предоставя, защото нямам.Единственото нещо което съм виждал останало от такава сабя беше клинът срязан от двете страни-само надписите стояха.
Има и още един модел бойни саби с надпис "С Нами Богъ"-те също са с голяма степен на рядкост-това са сабите Батембергова емисия, които са раздадени само на един випуск офицери и кавалеристи-випуск 86.Тези саби от едната страна имат този надпис, а от другата вензелът на Александър Батемберг.
Други въпроси? :)

andreev
16-09-2006, 11:41
Предполагам Парабелум , че си виждал много снимки от балканските и първата световна война , можеш ли да ми кажеш с какви саби са били въоръжени офицерите по време на бойните действия , а и при недостига на хладно и огнестрелно оръжие. Защото става въпрос за тяхното въоръжение .

Sir Gray
16-09-2006, 12:45
Не знам връзката на немците с православната идея. Във филма " Спасяването на редник Райън " също има малъка сцена за този надпис .Изобщо идеята е била популярна . Не знам връзката на западният свят с православието .
Те немците и те си имат Бог ;) Надписът не е изрично православен. Горе-долу май всички викат "Бог е с нас, давайте напред!"

Станимер чаркчи
18-09-2006, 10:25
Немският Райх още от Бисмарк има претенцията да е наследник на Свещената Римска империя от времето след превземането на Константинопол и Йерусалим от латинските рицари, когато се обединяват "източния" и "западния" Рим. (не съм вещ по точно тези събития) Така че идеята е същата.

Sir Gray
18-09-2006, 12:38
Не бих казал, че има въобще каквато и да е връзка. И конкистадорите призовават Господ като им напече на едно определено място под броните, а за ПСВ съм виждал и английски пропагандни плакати "Бог е с нас". Де що християни има си приписват и Божията помощ за щяло и нещяло (дори наскоро някой твърдеше, че Бог бил българин ;) ).

viking heart
18-09-2006, 20:47
А не е ли? :rock: :D

Mauser
19-09-2006, 18:03
Предполагам Парабелум , че си виждал много снимки от балканските и първата световна война , можеш ли да ми кажеш с какви саби са били въоръжени офицерите по време на бойните действия , а и при недостига на хладно и огнестрелно оръжие. Защото става въпрос за тяхното въоръжение .
На мен лично винаги ми е правело впечатление огромното разнообразие от саби, с които са изтипосани по снимките нашите офицери и подофицери. В момента например гледам една снимка на стената от около 1908-ма година на рота от 6 Търновски полк, на която офицеринът в средата е със фердинандова парадна сабя, вероятно немско производство, а фелдфебелът държи руска драгунска шашка. Притежавам другата ползвана от същия този фелдфебел сабя, а тя пък е бойна, без гравюри, руска шашка от батенбергово време с кожена кания с обратно захващане, но произведена за нашата армия от Алекс Копел в Солинген, демек тогавашната ширпотреба. Виждал съм също по снимките офицери с бойни френски, немски и руски саби, с казашки шашки и какви ли не още изпълнения от цяла Европа. Но никъде не съм виждал наши офицери с турски калъчи.

andreev
20-09-2006, 10:44
Притежавам другата ползвана от същия този фелдфебел сабя, а тя пък е бойна, без гравюри, руска шашка от батенбергово време с кожена кания с обратно захващане, но произведена за нашата армия от Алекс Копел в Солинген, демек тогавашната ширпотреба. Виждал съм също по снимките офицери с бойни френски, немски и руски саби, с казашки шашки и какви ли не още изпълнения от цяла Европа. Но никъде не съм виждал наши офицери с турски калъчи.
Тогавашната ширпотреба сега струва по хиляда лева.Руските шашки са били на официално въоръжение в българската армия през този период, за запасните офицери и подофицерският състав , а до 1908 и на редовият състав на артилерията и кавалерията . Това са руски шашаки образец 1881г . офицерска и войнишка.
Ползвам книгата на Въчков , не знам дали по въпроса е излизало нещо .

Smart_Patriot
20-09-2009, 15:08
А нещо ми се върти в ума като: "Бог с нами, кто против нами!", има ли такова нещо?

багатур
20-09-2009, 18:33
А има ли изобщо някакво изследване за качествата на сабите произвеждани в отделните европейски страни? Ширпотребата за която стана дума струва 1000 лв., защото се среща рядко в наши дни а не поради някаква изключителност на изработката. Всъщност, в Европа на хладното оръжие в края на ХІХ и нач.на ХХ в. поне според мен се гледа по-скоро като на досадна необходимост(изключвам щикопоклонничеството в Русия). Един вид досадна необходимост някаква... Дори такива фенове на удара "На ножъ!" като нашите прадеди са предпочитали все пак да имат повечко джепане под ръка. Факта, че с малки изключения конницата не се използва масово в класическия си вид в конен строй(по обективни причини, разбира се) същэ навежда на мисълта че качеството а хладното оръжие не са вълнували кой знае колко генералитета.

Smart_Patriot
29-09-2009, 20:03
А има ли изобщо някакво изследване за качествата на сабите произвеждани в отделните европейски страни? Ширпотребата за която стана дума струва 1000 лв., защото се среща рядко в наши дни а не поради някаква изключителност на изработката. Всъщност, в Европа на хладното оръжие в края на ХІХ и нач.на ХХ в. поне според мен се гледа по-скоро като на досадна необходимост(изключвам щикопоклонничеството в Русия). Един вид досадна необходимост някаква... Дори такива фенове на удара "На ножъ!" като нашите прадеди са предпочитали все пак да имат повечко джепане под ръка. Факта, че с малки изключения конницата не се използва масово в класическия си вид в конен строй(по обективни причини, разбира се) същэ навежда на мисълта че качеството а хладното оръжие не са вълнували кой знае колко генералитета.
Ако го няма в Гугъл - значи няма! =)) Шегичка.
А ти с руска клавиатурна подредба ли си? ^ Как така го вкара това "е оборотное"?

Vulcho
31-10-2009, 00:28
Наскоро видях сабя със следните надписи от едната страна "С нами Бог"
от другата "За отвагу" . На дръжката на сабятя има предпазител, в края на дръжката има жълт пискюл, дръжката и канията са от черна кожа.
Около надписите си личи позлатата. За сабята знам че е наградна и руска. Човека дето я притежаваше каза че са произведени 600 такива, раздавани са за награждаване на български и руски офицери след руско турската освободителна война. Та въпросът ми е каква е тая сабя
парадна или бойна и колко такива са раздадени в България ако някой има информация де.

Parabellum
01-11-2009, 01:51
Дайте снимки колега иначе само ще гадаем.

Изчезнал Безследно
02-11-2009, 19:07
И аз да се намеся, въпреки, че не съм специалист по оръжия.
Изразът "С нами Бог" е библейски. Използва го пророк Исая.
В оригинал звучи "Имману-ел". Пророк Исая е нарекъл сина си
Имануел. От там произлиза името Емануил (Манол).

Кухулин
02-11-2009, 19:41
Пророк Исая е нарекъл сина си
Имануел. От там произлиза името Емануил (Манол).
Исаия е нарекъл синовете си със звучните имена Шеарясув и Магер-шелал-хаш-баз :grin:
"Емануил" е пророчество за раждането на Иисус (Исаия 7:14).