PDA

Виж пълната версия : Превратът от 9 юни 1923 годинаШовинистъ
09-06-2004, 12:26
На 9 юни 1923 рано сутринта беше извършен държавен преврат,начело с проф. Александър Цанков,както и специалистите на всички преврати от 9 юни 1923 до 9 септември 1944-Кимон Георгиев и Дамян Велчев.
Преврата е протви управлението на БЗНС и Ал.Стамболииски.
Следват въоръжени сблъсци,придобили през тоталитаризма определнието "юнсо въстание"

Какво мислите за преврата? Аз напълно го одобрявам,тъи като правителството на Стамболииски ни е искало установяване на"работническо-селска" диктатура.
Освен това г-н Стамболииски се изкава твърде нихилистично за един премиер при посещение в Югославия.Там той казва "Я не сум бугарин,я не сум сърбин,я сум югословенин"

Негово Величество както винаги постъпва много хитро,хем е за преврата,хем е против.
Преди 9 юни,гостува във вилата на Стамболииски в с.Славовица/пазарджишко/
След преврата бави проф.Цанков почти цял ден,докато подпише.
Какъв ловък цар!

gollum
09-06-2004, 15:24
Моето отношение (както към всеки подобен акт) е строго отрицателно. Доста съм запознат със Стамоблийски и съм наясно, че ако беше с по-различн характер би могъл да се превърне в своеобразен български Мусолини, но едва ли това е правилният начин за прекъсване на едно управление, още повече, че наистина в страната се възцарява хаос, а и има доста сблъсъци, които си влизат в категорията въстание (тъй като Стамболийски има много привърженици и доста широка подкрепа). Въобще, преврътат отбелязва влизането на страната в нов перод на неустойчивост и насилие.

Док Холидей
09-06-2004, 15:55
Не са ли 81 години?

Иначе Шовинисте сте прав - когато се сетя за Кимон Георгиев се сещам и за други две думи "Стар превратаджия".

И царя постъпва много хитро. Това не може да му се отрече, но това което прави през 1923 е нищо в сравнение с 1934 след деветнадесетомайския преврат. :)

И въпреки всичко мисля че с ходовете си е останал в паметта на хората само с добро защото хитринките си е прикрил доста добре :)

Всъщност най-добре ще е да направим тема "Какво мислите и как оценявате Цар Борис ІІІ?"

messire Woland
09-06-2004, 16:01
Всъщност, макар и да има и доста простотия около управлението на БЗНС, то е доста сполучливо за България най-вече в икономически план. Всички положителни ефекти обаче се губят във варварщината на преврата. България не става и с една стъпка по-правова и демократична държава. Всъщност, става точно обратното. За съжаление. И въобще - всякакви крайни действия обикновено водят до по-голям хаос в държавата.

Док Холидей
09-06-2004, 17:16
Имам едно малко предложение - поправете заглавието на темата от "Днес се навървашт 71 години от преврата на 9 юни" на "Днес се навършват 81 години от преврата на 9 юни"

:)

Шовинистъ
09-06-2004, 20:17
Извинявайте,че съм объркал 8-мицата,и съм написал 71 :(

Иначе съгласен съм,че не е това начина за смяна на правителството.Но все пак съм твърдо против БЗНС управлението.

messire Woland
09-06-2004, 23:12
"Но все пак съм твърдо против БЗНС управлението."
Туй комай е въпрос на вкус :)
Е, те правят доста добри неща за страната ни, обаче накрая започват типично нашенските изгъзици, от сорта на това държавните учреждения да пишат с оранжево мастило и т.н. Което още веднъж показва как властта влияе на човека, особено на този, който не е свикнал с изкушенията, които предлага тя :)

Шовинистъ
10-06-2004, 09:35
Хмм да не забравяе,и побоя които нанасят над Малинов и другите лидери на Демократическия Сговор.
Тогава селяни с тояги,спукват от бой "буржоазията" и им режат брадите и мустаците :)

messire Woland
10-06-2004, 09:47
Е, ще се съгласиш предполагам, че има известна разлика между хората, които режат мустаци и бради и хората, които режат глави :)

gollum
10-06-2004, 10:31
Лошото е, че когато човек мислено обгърне с поглед цялата политическа дейност от възобновяването на държавата ни до днес, трудно може да намери някакви примери за нормална политическа дейност - почти винаги една или друга форма на насилие и негативизъм перобладават.

Шовинистъ
10-06-2004, 12:38
Хмм gollum,какво ще кажете за периода 1931-1934,тогава Царство България е модел за действашща демокрация.

gollum
10-06-2004, 15:13
Е, не бих казал, че по това време България е "модел за действаща демокрация" - по-скоро се е запътвала бавничко натам, но отново безуспешно, за съжаление. Към това следва да се добави, че дадена държава не става изведнъж боразцово демократична ;), в момента, в който по една или друга причина бъде нормализирано положението и възстановени съответните институции - уви, това е много дълъг процес на изграждане на определени отношения между държавата и гражданите, както и на специфичен тип обществена култура и съзнание. При това всяко прекъсване връща процесът, така да се каже, на изходна позиция.
Пък и да ме прощавате - 3 години на фона на повече от 120 годишна практика ми се виждат твърде мъничко...

plamen_starbov
09-06-2006, 12:39
Според вас можеше ли превратът от 9 юни 1923 година да не се осъществи?

von Danitz
09-06-2006, 12:45
В смисъл да излезе неуспешен и земеделците да изловят военните? Или нужен ли е бил? Не разбирам въпроса!

plamen_starbov
09-06-2006, 12:55
Прав си, von Danitz, малко объркващо е. В смисъл дали е могло превратаджиите да бъдат изловени.

von Danitz
09-06-2006, 13:11
Е, естествено, могло е! Земеделците изобщо не са били беззащитни. А армията не е била и толкоз монолитна. Мнозина са чакали и как ще реагира царя. Царят, ако не да е уважавал, то да е имал страха на Стамболийски. И знам, че дори се е укрил, пише в Корона от тръни, Цанков поне не го е знаел къде е, преговорите се водели посредством сестрата на Борис ІІІ, Надежда. можело е да се обърнат нещата. Чисто технически.

plamen_starbov
09-06-2006, 13:21
Четох веднъж в "Труд", че този преврат се е осъществил с мълчаливото съгласие на царя.

von Danitz
09-06-2006, 13:39
Остави Труд.
Превратът го сварва по-скоро ужасен, отколокото съгласен. Така или иначе е бил сам в една ожесточена и объркана страна. Трябвало е да лавира.

Цанков има една цел, да спре олевявавено и отдръпването от "нормалните" партии и ценностите на частния труд и консервативното общество. Професорът има романтични виждания и ужасни начини да го направи. Справя се може би донякъде със "селския радикализъм", но както казва Куан Гон Джин винаги има по-голяма риба-комунистите стават по-силни. Все пак дейците на старите партии и офицерството не са склонни просто да гледат как строежът на бащите им си отива. Действали са, реагирали са някак. Това е по-добре от нищо.

neHCuoHEpa
28-06-2006, 16:13
Четох веднъж в "Труд", че този преврат се е осъществил с мълчаливото съгласие на царя.

Царят тогава е още много млад и неопитен. Цялото му царуване е минало под управлението на Стамболийски, който е бил доста властен човек. Цар Борис е бил повече една декоративна фигура(въпреки, че се е пробвал да се противопостави на премиера по някои въпроси). За това преврата го изненадва и той не е сигурен какво да прави. От една страна е разбирал отлично качествата на Стамболийски, а от друга положението в което се е намирал("под чехъл" ;) ). Заради младостта си не може да вземе ясна и точна позиция(то горе-долу цялото му управление такова, лавиращо между двете крайности, но играно с голямо майсторство). След това Стамболийски е зверски убит, което слага и край на евентуални контрапреврати и т.н.

Може би упрвалението на земедлския премиер е един от факторите които го карат по късно да ненавижда диктатурата и никога да не посяга на парламента, даже напротив винаги го поддържа и пази(даже когато след 1934г. на втори план диктува развитието на България).

Amateur
02-07-2006, 22:33
Здравейте !
Преди време писах по тази тема, но не си виждам писаното, затова .... затова ще го изпиша наново ( сега имам свободно време ).

Основния въпрос на темата е : можеше ли преврата на 9 юни да не се осъществи ?

категорично - Не. Просто е било невъзможно да не се организира преврат. Единственото неясно е само датата, а нея я поставя историята - 9 юни.
Има прекалено много аргументи, които показват не само възможността да бъде извършен преврат, но и доказват необходимостта от преврат.

1.
Незнам, да ли сте наясно с устройството и функционирането на държавата "Царството на Българите", но там се коренят около половината от причините за преврата.
За тези които нямат реална представа, ще опиша опростено целия механизъм на Българската държава.

Главна фигура и основен център на властта е ЦАРЯТ.
ТОЙ Е ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА.
Французите са го казали ( Луи 14-ти ) : Държавата това съм аз.
Наистина, в някой области, неговата власт е "скопена", но съществуват компенсаторни механизми, с които ЦАРЯТ може да постигне своите цели.
От качествата на Царят зависи, как ще се развива държавата.
Ние оцелваме "бинго". България се управлява от Царе имащи така наречената категория - Просветени монарси. Това са Фердинанд, Борис 3-ти. На основата на тяхното разбиране за добро-лошо, полезно-вредно, необходимост и компромис се води държавата. Поради тяхното високо интелектуално ниво и техните преценки за ситуацията, българската държавата прави изключително икономическо и социално развитие.

Съгласно Търновската ( Руската имперска ) конституция, основна роля играе ПАРЛАМЕНТА, който избира Министерски съвет.
Българския парламент винаги, както и в настоящия момент е шарен.
Това е добре, защото са представени абсолютно всички елементи на обществото с техните интереси. Затова след всеки избори, той излъчва кандидат за министър председател, но не винаги лидера на победителите в изборите, стават министър-председател.
За министър-председател се избира след издаване на Указ на ЦАРЯТ.
ЦАРЯТ решава, кого да допусне във власта след като се убеди в неговите качестсва да води държавата.
Държавата се води от министър-пресдедателя с издаване на наредби и закони писани от различните Министри и удобрявани в момента ( ако има сесия на парламента) или по-късно от парламента ( той заседава два пъти в годината за по два месеца - оснаналото време от годината - 8 месеца власта в е Царя и Министрите )

Третата власт в държавата е Военното министерство или Министерство на Войната. Сега по съветски образец се нарича Министерство на отбраната. Това министерство е гарант за националната сигурност Буквално - защита от външни врагове.
Неявна функция е защитата на държавната власт, т.е. явява се защита на Конституцията ( Този обществен договор ) и Царя.
Основната единица която има глас от военните е офицерския корпус.
Това са няколко хиляди офицера, изключително яко "подковани" националистически, готови в името на България на всичко.
Власта на цяря тук е неявна, но съществена - Не всички старши офицери стават генерали - отново се иска царски указ.

2.
Общата ситуация в България в Периода 1919-1923 г.
Ситуацията в България през 1923 г. е следната.
Царя е нов - все още не е станал политически играч от класа.
В Парламента от 1919 до 1922 г.- господства земеделците, но не достатъчно за да управляват както си искат държавата. Обикновенно търсят съюзници от противниците на бившия цар. Един от тях е пияницата и пройдоха Атанас Буров, известен политически спекулант, представляващ интересите на Колониална Франция в България.
Военните са смазани психически, но не и бити.
Те по военному се групират в Военен съюз, в който членуват ( цитирам по памет ) около 900 човека от общо 1000-1100 офицера.
Друг въпрос е неудобрението на военните на управлението на земеделците водени от Стамболийски. Защо ли ?
1. те го винят за антибългарска дейност по време на войната 1915-1918 г. ( за това той в вкаран в затвора)
2. те го винят за ненужното въстание през 1918 г, довело до капитулацията на България. ( при това след като е пуснат от затвора да убеди въстанниците да прекравят метежа )
3. Те го винят за подписване на Ньойския договор.
4. Те се повлияват от редица факти, че Стамболийски продава "Царството на Българите" за златни френски франкове. Да не забравяме че щаба на армията и армиите са имали отделни разузнавателно отдели. Повдигнатите въпроси в Парламента от Андрей Ляпчев, за френското злато на земеделците, кара военните още повече да не му вярват.
5. Съкращенията във войската и политическата чистка на замеделците е допълнителен фактор. Изгонени са всичките царски генерали, все герой от войните. Издигнати са на ръководни постове все офицери със земеделски възгледи, при това непоказали се като "герой" командири във войната, без авторитет на водещи.

3.
Конкретния повод за преврата са проведените парламентарни избори през ( цитирам по памет ) есента на 1922 г.
Два месеца преди провеждането на тези избори, без да съгласяват с останалите политически партии те предлагат и гласуват поправки в избирателния закон. т.е. доколкото си спомням, тогава е била мажоритарна система ( гласуване за личностти), а те прилагат пропорционалната система ( гласове за партиите ). Така под земеделските знамена те печелят над 70 % от изборите.

Заключение :
през 1922-1923 г. България става тоталитарна държава - цялата власт се концентрира в земеделците които репресират всички останали партии и прислойки в обществото.
Появява се фюрер Ал. Стамболийски, които си позволява дори да заплашва Царя.
Българската интелегенция ( все пак сме имали 26 професора ), българските политически партии и други инакомислещи се обръщат към гаранта за българската държава - армията и нейния елит офицерството, водено от Военния съюз.
Бързо, мощно и само за 24 часа военните взимат власта в България и се съставя правителство на народния сговор. Нещо като сегашната непопулярна ( но необходима за обществото ) тристранна коалиция.
В това правителство от 12 министри + 1 министър председател, военните са само трима, участват и трима професора- все независими и трима социалисти.
Единствената жертва в преврата е недоволния от падането от власта Стамболийски, които се опитва да поведе група свой превърженици, но са пресрешнати и разбити.
За своята арогантност, самочувствие, бруталност и предателство е убит от развилнялите се офицери, които търсят мъст - вярно незаконно - без съд и присъда.
Оценката на БКП през юни 1923 г., водена от Димитър Благоев за тези събития е, че това са вътрешни работи между земеделската и другата буржоазия.
За БКП ( водено от Благоев, Кабакчиев и по-младите Георги Димитров, Васил Коларов ) Стамбoлийски им беше казал, че като вземе една сопа, ще ги бие до Москва и обратно.

ПП.
Вследствие от наслагване на абсолютна тоталитарна власт на една партия и нейните лидери в обществото, 9 юни не можеше да не се случи. Просто Царството на Българите в тези времена е била много по-демократично като общество дори отколкото сега.

Поздрави