PDA

Виж пълната версия : Войната в СирияСтраници : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67

Dinain
27-11-2011, 12:21
Syria slowly inches towards civil war
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-15905970

Кореспондент на ББС в Сирия с малка група дезертьори.

Syria unrest: Arab League drafts economic sanctions
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-15901360

Изтече новият ултиматум на Арабската лига. Днес лигата ще гласува за налагане на икономически санкции срещу Сирия.

Смятате ли, че ще се повторят либийските събития?

Кухулин
27-11-2011, 13:36
Смятате ли, че ще се повторят либийските събития?
Според мен ще има голяма разлика. Чета, че "Адмирал Кузнецов" бил в сирийски води, също и "Джордж Х. У. Буш". Не знам колко е вярно.

Kramer
27-11-2011, 15:12
Syria slowly inches towards civil war
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-15905970

Кореспондент на ББС в Сирия с малка група дезертьори.

Syria unrest: Arab League drafts economic sanctions
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-15901360

Смятате ли, че ще се повторят либийските събития?

Никой не може да каже. Сирия се очертава като последната държава с така да го наречем "насъристки режим". Гледаме в Египет какво става, това което настъпва едва ли ще доведе до по-спокойно бъдеще в района.

NATAN
27-11-2011, 20:45
Според мен ще има голяма разлика. Чета, че "Адмирал Кузнецов" бил в сирийски води, също и "Джордж Х. У. Буш". Не знам колко е вярно.

http://news.argumenti.ru/army/2011/11/139677

Това много ми прилича на грубовата дезинформация, но те никога не са били добри във "византийските номера".
Още повече и този коментар : "Я не знаю какой это источник, но мне вчера (25.11.2011) мои друзья из Сирии проинформировали меня, что российские корабли у берегов Сирии стоят.
Вопрос: что это за источник в ВМФ???"

Кухулин
27-11-2011, 21:07
Дезинформацията е като пълноводна река в момента. Аз затова казах, че не знам колко е вярно, понеже не следя подробно ситуацията там. Всеки пише разни глупости.

US самолетоносач изпратен към Сирия (http://www.monitor.bg/article?id=316037)

В сайна на кораба пише, че е в Марсилия. Другаде пише, че е заминал на ремонт. Трябва всичко да се следи макс изкъсо, за да има някаква обективна картина.

Dinain
27-11-2011, 23:55
Трябва всичко да се следи макс изкъсо, за да има някаква обективна картина.
Щом си нямаш работа, следи :)

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-15901360
Арабската лига прие безпрецедентни санкции срещу Сирия. Освен стандартното спиране на инвестиции, транзакции на централните банки и замразяване на авоари, спират и пътническите полети, вкл. от/до Турция. Асад е бесен, все пак Сирия е една от основателките на тази организация. Не знам за подобен прецедент в арабската общност, между "техни хора". ЕС и САЩ отдавна са си наложили техните санкции, по този начин сирийците им остава да си другаруват само с Русия май...

beri_cd
28-11-2011, 03:01
Не мисля, че Либия 2 е възможен сценария. Сирия не е Либия, няма петрол, не граничи с Европа (отправна точка за бежанци/имигранти). Освен това сирийската армия не е либийската армия - ако се озоват с гръб до стената могат да разчитат на балистичен потенциал, с какъвто Кадафи не разполагаше, почти всичко в съседните на Сирия държави може да бъде ударено (дори и те самите да не участват пряко; пример - Ирак '91). Освен това, докато Либия нямаше силни съюзници, то Сирия има - Русия, Китай и най-вече съседен Иран.

Не е изключено обаче разните сирийски групировки да бъдат ощастливени от западни подаръци под всякаква форма. Стига тези, които взимат решенията да видят възможен край на режима и да ускорят процеса.

Dinain
28-11-2011, 20:36
Хм, нещо не ти е точна информацията. Сирия граничи с Европа точно толкова, колкото и Либия - дели ги едно Средиземно море. Където Сицилия, там и Кипър, ако това има някакво значение в случая. Нефт имат, макар и не много (0.5% от световния добив за 2010), но пък приходите от нефт са им 25% от общо държавните.
За балистичния потенциал - и Кадафи имаше скъдове (дори изстреля един), но този тип оръжия са доста безполезни в една гражданска война, ако ще и сирийската армия да е много по-сериозен противник от либийската, в това съм съгласен. Каква полза ще има Асад от нанасянето на ракетни удари по съседите си е друг въпрос - освен с бунтовници, да трябва да воюва и с армиите на съседите...?!?

Относно тези съюзници: Русия подкрепи морално и Кадафи - видяхме че това нямаше никакъв резултат. Ще видим дали ще могат да направят нещо за Асад или ще преценят, че им е рано да се протягат още. Китай въобще не го коментирам, единственият сигурен съюзник на Сирия е Иран, но отново - какво може да направи той срещу народната любов, особено ако е подкрепена с оръжие и инструктори от вън (вече се появиха сведения, че такива действат на турска и ливанска територия - в смисъл, че подготвят и въоръжават отряди от сирийски дезертьори за връщане в Сирия).

Относно помоща, либийския ПНС вече заяви, че изпраща 1000 бойци, инструктори и оръжие за сирийските си братя. От друга страна кюрдите от ПКК заявиха, че ще подкрепят Асад. Циркът става пълен.

Кухулин
28-11-2011, 21:03
А какви са интересите на Израел в тази ситуация? Преди време четох парче от някакъв анализ, според който никой там не е заинтересован от свалянето на Асад. Има ли нещо вярно?

Dinain
28-11-2011, 21:28
Познатото зло е по-добре от непознатото зло. От друга страна непознатото зло може да се окаже чучело.

beri_cd
28-11-2011, 21:40
Прав си, нека се поправя.
Сирия изнася 5 пъти по-малко петрол от Либия. Почти половината от италианското потребление да речем идва от Либия. 11% от цялото потребление на ЕС е от Либия. Сирия не е сред големите играчи на петролния пазар.

Балистичните ракети - Либия не е разполагала с това, с което Сирия разполага. Но Кадафи не е имало и кого толкова да удари, държавата му е до известна степен самостоятелен случай. Нападение над Сирия, без значение откого, почти сигурно би означавало сирийски удари по Израел (не е изключено и други съседи), нажежаване на обстановката по ливанско-израелската граница и тази с Газа. Ударът по Либия не рефлектира пряко върху Израел, западен съюзник в региона. Удар по Сирия би създал и големи проблеми в Ирак и в днешно време повече Афганистан, чиито групировки са до голяма степен финансирани от първия приятел на Сирия - Иран. И докато сирийско-иракските отношения не са цветущи, то ирано-иракските със сегашното правителсво са.

Не е съвсем ясно дали Сирия не разполага с ОМП (химически). Залогът става много по-голям.

Както всички знаят, Ирак праща около 40 СКЪД-а по Израел в началото на 90-те. Отговор не е имало, тъй като включване на Израел към коалицията не би се харесало н арабските страни в нея.

Сирия технически погледнато е на едно море от ЕС, но огромния поток от бежанци/имигранти към ЕС идва от Северна Африка, има ред споразумения, след които Кадафи ограничава силно тези потоци.

Китай и Русия подкрепяха Либия, подкрепят и Сирия, но затова и подчертах Иран, като единствената държава, която активно би помогнала на своя съюзник, конвенционално или неконвенционално. Не става въпрос Иран да спаси Сирия при евентуално решение за Либия 2 - при такъв сценарий първичният успех е почти 100% гарантиран, но би усложнило нещата, следователно би направило избора по-труден.

Нещо общо в двата случая е тоталната липса на арабска подкрепа за Сирия и Либия (с някои малки изключения). И в двата случая населението е разделено в подкрепата си за власта и има силно изразено обществено разделение (племенно при Либия и етно-религиозно в Сирия).

Не мисля, че само с инструктори и АК може да се финансира успешното сваляне на Асад и компания, сирийската армия е армия, заразлика от събраните от кол и въже либийски военни. Страната притежава достатъчно ресурс за дългогодишна война с такива групировки (говорейки само във военен аспект, не граждански). Ако същите "колосални" усилия се положат от западните сили и в Сирия, свалянето на властта ще отнеме много повече време. В Либия бунтовниците получиха оръжие и малко инструктори отвън и въздушни удари (империалистическата агресия на НАТО имаше решаваща роля) срещу Кадафи. Не знам до колко същата формула би имала същия сравнително бърз (7-8 месеца) първичен успех (нивото и количеството на сирийските сили е много по-високо).

Няма нищо невъзможно, но уравнението е много по-сложно. Не виждам обаче необходимите условия, поводи и желание за Либия 2. Поне не и засега. Нарушаването на човешките права не е особено добра причина. :) Ако беше, то Саудитска Арабия щеше да бъде пратена в средновековието (където доскоро е била и в много отношения все още е).

Да, след години лоши турско-сирийски отношения и едва в последните години стопляне, сегашните действия на Турция са изненадващи. ПКК-Сирия-Турция...бе...има някаква връзка. :D

beri_cd
28-11-2011, 21:42
А какви са интересите на Израел в тази ситуация? Преди време четох парче от някакъв анализ, според който никой там не е заинтересован от свалянето на Асад. Има ли нещо вярно?

Ами, до известна степен...
Както Динайн казва, тези поне си ги знаят, не се знае какви непрагматични и ирационални ненормалници могат да се появят. Не чакайте демократична Сирия скоро време. :)

jordani_vt
28-11-2011, 22:00
Както бях чел по повод Либия на руски - а те разбират от това: Такива режими падат, когато агентите на службите им вместо да използват удостоверенията си ги изгорят. Като помня събитията в Ирак, в Либия - като падне режима сигурно това е станало, но какви са причините още не е ясно.

Пилот
28-11-2011, 23:45
По принцип откъм техника и организация сирийската армия би трябвало да е на светлинни години от Либия - имат много повече и дори няколко хубави зенитни комплекса, имат доставени и брегови ракетни комплекси Яхонт (тоест никой няма да може да се навре на 5 километра от брега и да стреля с артилерия ала Либия, ами ще се виси на разстояние от поне 200-300км, което изключва хеликоптери да се ползват). Ще е в пъти по-трудно да се проведе въздушна кампания срещу Сирия, а и честно казано според мен на запада в момента не му е много до това да бомбардира още едно място.

Колкото до руските кораби - те си имат планирано учение в Средиземно море, доста са остарели и освен някаква чисто символична подкрепа друго едва ли са способни да направят. Кузнецов отива на разходка до Средиземно море след седмица, но на борда има цели 8 самолета (за сравнение - сащиянски самолетоносач носи десетина пъти повече) и е ескортиран от само един друг кораб... Става дума просто за учебен поход планиран много отдавна и никаква реална подкрепа на Сирия няма да бъде оказана.

Поне според мен положението ще е санкции и въоръжаване на опозицията и така до края на света, никой няма да предприеме нещо по-радикално.

beri_cd
29-11-2011, 00:17
Пилот, съгласен съм с теб, да допълня - финансирането на гражданската опозиция, НПО-та и подобни също не е малко. Мубарак не беше свален със сила, а убеден да се оттегли след мащабна кампания от разни организации и обикновени хора. Че Мубарак е върхът на айсберга и реално нищо не се е променило е друга тема.

Dinain
29-11-2011, 00:44
А, сетихте се за Мубарак. Та Египет има армия, много по-мощна и от сирийската, но въпреки това тълпите го свалиха от власт. Ключов тук е личностния фактор - Хавез Асад беше от соя на Кадафи, но Башар Асад не е. За наследник е бил готвен големият му брат, но кончината на последния в катастрофа и смъртта на Хафез го определят за приемник. Той въобще не е имал амбиции за такова нещо, по образование е очен лекар, ако не се лъжа - даже спешно променят конституцията (свалят минималната възраст), за да могат да го назначат за президент, когато Хафез умира от удар през 2000 г. Та въпросът е дали Башар Асад е човек, който ще се потопи Сирия в кръв, за да запази властта (в стила на Кадафи) или ще търси изход от ситуацията, когато стане напечено (политическо убежище някъде в чужбина). Според мен второто е по-вероятно.

Пилот, тоя Яхонт тепърва може би са започнали да го доставят, какво остава да има обучен персонал и изградена брегова отбрана. Така или иначе, при въздушно превъзходство е въпрос на време да бъде подавен. Да не говорим, че ако се стигне дотам, Турция ще предостави летища за НАТО.

beri_cd
29-11-2011, 02:03
Така, де, но Мубарак не беше свален със сила (като Кадафи; нямаше гражданска война), армията беше по-скоро буфер между полицията и протестиращите (благоприятна позиция, която последните седмици изчезна). Разликата между армията и полицията е огромна, най-малкото първите са основно момчета на под 25г., тоест, един вид част от народа. Затова и нямаше противопоставяне армия-протестиращи в началото на годината. Къде убеден от протестите, къде от по-далновидните във върхушката, къде от сащианците, Мубарак реши да се отегли мирно.

Башар ал-Асад засега не е показал подобни намерения (не че до последно Мубарак ги е показал) - начина, по който се случиха събитията в Египет са меки при сравнение със Сирия. А и Египет сравнение със Сирия си е една цветуща демокрация със свободни медии. Филтрите и изобщо хватката на Дамаск е по-всеобхватна, затова и протестите прераснаха в гражданска война.

Залагам на първия избор - ще потопи Сирия в кръв, ще потуши бунта или ще се занимава години наред с него. Не мога да се сетя за партизанско движение/терористи/бунтовници, които със сила и без външна помощ са свалили диктатор през 20-ти век...някой?

Оставката на един Мубарак, Асад и подобни не е смяна на режима - Тахрир беше обезумял от радост, но на западните сили бе ясно, че системата е същата. Тоест, ако има сценарий Либия 2, оставката на формалния лидер (неолицетворяващ еднолично системата) не би била достатъчна. Докато протестите в Египет бяха персонално насочени към Мубарак, то в Сирия е 50/50 (системата-Асад). Офтопик - досега не бях чел нито един активист, журналист и подобни да назоват нещата с истинските им имена и ми се повдига всеки път като чуя "египтяните се борят срещу 30-годишната диктатура". Глътка свеж въздух беше статия на Харири Абаза в НЙ Таймс.

П.С. И за двамата Асадовци е променяна конституцията (което я обезсмисля, хаха).

Кухулин
29-11-2011, 09:59
По принцип откъм техника и организация сирийската армия би трябвало да е на светлинни години от Либия - имат много повече и дори няколко хубави зенитни комплекса, имат доставени и брегови ракетни комплекси Яхонт (тоест никой няма да може да се навре на 5 километра от брега и да стреля с артилерия ала Либия, ами ще се виси на разстояние от поне 200-300км, което изключва хеликоптери да се ползват). Ще е в пъти по-трудно да се проведе въздушна кампания срещу Сирия, а и честно казано според мен на запада в момента не му е много до това да бомбардира още едно място.

Колкото до руските кораби - те си имат планирано учение в Средиземно море, доста са остарели и освен някаква чисто символична подкрепа друго едва ли са способни да направят. Кузнецов отива на разходка до Средиземно море след седмица, но на борда има цели 8 самолета (за сравнение - сащиянски самолетоносач носи десетина пъти повече) и е ескортиран от само един друг кораб... Става дума просто за учебен поход планиран много отдавна и никаква реална подкрепа на Сирия няма да бъде оказана.

Поне според мен положението ще е санкции и въоръжаване на опозицията и така до края на света, никой няма да предприеме нещо по-радикално.
От чисто военна гледна точка шансовете за успешна отбрана на Сирия при НАТО-вски удар са нула до отрицателни. Верно, "Бук-М1" може и да са свалили някой руски самолет над Грузия, обаче не помня руснаците да са започнали войната със залп от сто и кусир томахавки за подавяне на ПВО. "Яхонт" и "Бук" можем да ги броим за кратери в земята още на втория ден от такъв конфликт.

Въпросът е дали някой може да си позволи такъв удар без санкция на ООН.

gollum
29-11-2011, 10:24
Въпросът е дали някой може да си позволи такъв удар без санкция на ООН.
Аз бих разширил въпроса (или подменил, което ще е по-точно): а на тях това нужно ли им е? Т.е. този род промени в арабските държави дали са необходими, нужни или особено изгодни за НАТО (всяка промяна поотделно или всичките заедно - ясно е, че отговорите ще се различават за всеки конкретен случай, но има и обединяващ елемент), че да си струват всичките рискови, проблеми и разходи? Или по-скоро става въпрос за реакция, при това, принудена. Мисля че този въпрос се повдигаше при всяко конкретно обсъждане.
Моето лично впечатление (да уточня, гледам отдалеч, не познавам добре нещата, т.е. почти сигурно бъркам :) ) е, че става въпрос за вътрешно-арабска (не знам доколко ще е точно това понятие, но ще го оставя за сега) работа и събитията се задвижват (вероятно) колкото от вътрешното недоволство на част то населението, толкова и от някакви наднационални арабски организации (т.е. тези, които реално могат да се възползват или да имат изгода от промените). НАТО и структурите му където участват май е повече като реакция, инерция и прочее (не на последно място както на използването на оръжие срещу цивилни, така и на демократичните мантри).

Кухулин
29-11-2011, 10:36
В международен план всичко опира до Иран. Сирия е най-твърдия му съюзник в региона. Ликвидирането на руската военноморска база ще е по-скоро бонус. В арабския контекст основна движеща сила е Катар и борбата му за влияние. Двата процеса отново съвпадат, което вече не трябва да ни учудва.

ПП Ливан отказался вводить санкции против Сирии (http://lenta.ru/news/2011/11/28/lebanon/)

StrEagle
29-11-2011, 14:05
http://images.ibox.bg/2006/09/12/syriab/188x130.jpg


Руски военни кораби влязоха в териториалните води на Сирия, в района на пристанището Тартус ,където е руската военноморска база. Те са там за предотвратяване на всяка чужда военна намеса във вътрешните работи на страната, пише руското издание kp.ru.

Това е демонстрация от страна на Москва на намеренията и да защити своя близкоизточен съюзник. Формално присъствието им се обяснява с борбата с пиратството и контрабандата на оръжия за въстаниците. Башар Асад вече обеща „да се сражава до край" в случай на чужда военна интервенция. Той също така предупреди, че „нахлуването в Сирия ще се превърне в земетресение за Близкия Изток".

Сирийският журналист Атеф Хсара, живеещ в България от 1982г. коментира ситуацията: "Русия вече няма друг съюзник в района и ще направи всичко възможно, за да запази Башар Асад на власт и да съхрани военноморската си база в Тартус. Никой не знае за какво точно я използват руснаците. Официалният и статус предполага ремонт и поддръжка на руските кораби и отдих лечение на моряците. Едва ли обаче с това се изчерпват реалните и функции".

sauce: http://news.ibox.bg/news/id_1291510209


Русия е против налагането на оръжейно ембарго за Сирия.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от „Новости".

Руският министър подчерта, че трябва да се вземе поука от ситуацията в Либия, където ембаргото бе „приложено само на либийската армия".

„Групи, включително сирийски граждани, които влизат в Сирия от други страни, активно са подкрепяни с доставки на оръжия. Затова предложението за въвеждането на оръжейно ембарго за Сирия е толкова несправедливо", обясни Лавров.

САЩ и ЕС вече наложиха оръжейно ембарго за Дамаск. Русия е основният доставчик на оръжия за Сирия.

„Ние знаем как беше наложено оръжейното ембарго в Либия. Опозицията получаваше оръжия от страни като Франция и Катар, които публично обявиха, че предоставят оръжия на опозицията", допълни още той.

През последните седмици натиска върху режима на Башар Асад сериозно се увеличи, заради не спиращите кръвопролития в страната.

В неделя Арабската лига одобри санкции срещу Сирия. Санкциите се отнасят до: спиране на финансовите операции с централната банка в Сирия и спиране на парите от Арабската лига за страната, забрана за пътуване и замразяване на авоарите на представители от официалната власт.

От Дамаск заявиха, че действията на лигата са предателски.

sauce: http://news.ibox.bg/news/id_1263715085

става интересно

Кухулин
29-11-2011, 14:58
Говори се, че Махер Асад е убит при атентат в Дамаск.

Sula
29-11-2011, 15:47
Говори се, Кухулин, но няма доказателства затова. И тук се говори, че Борис III е отровен и Людмила Живкова убита, но нищо не е доказано.

Иначе по въпроса със Сирия. За мен нещата станаха необратими след като режимът уби първите 100на души по улиците. Всеки, който познава арабската психика знае, че един публично убит човек, създава минимум 5 противника на режима. Сега вече убитите са над 3000. Умножено по 5 цифрата набъбва. В този смисъл дори и да потуши бунта Асад няма лесно да въведе траен ред, а възстановяването на отношенията с външния свят ще е още по-мъчителен процес.

Накратко нищо добро не очаква Сирия. А Кухулин е прав, че ако там падне режима Иран ще е следващата страна на сътресения. Ще е добре ако израелците са в повишено бойна готовност, защото 50 и 60-те години на миналия век могат да се повторят и ако тогава израелците се отбраняваха срещу социалистическо-националистически режими, то след няколко години ще им се наложи да го правят срещу фундаменталистки такива. Не че изходът от войните ще е по-различен, но пак ще има кръв и страдания и за двете страни.

beri_cd
29-11-2011, 16:17
Сула, казваш решено е след първите 100 убити по улиците? Сега убитите са над 3000? Края на 70-те и началото на 80-те години в Сирия са белязани от далеч кръв - 60,000 убити. Само в Хама, по време на печално известното клане през 1982 са убити 30,000 души. Властта си остава на мястото си. Казваш, че арабската психология е такава? Саддам е избил по време на въстанията стотици хиляди души, запазва си властта (свален е чрез външна намеса). В общи линии, една здрава диктатура не може да бъде свалена от "народа" без помощ. И мисля, че без пряка военна намеса от САЩ/НАТО/загрижените демократични държави това няма да стане в Сирия. Дали ще има такава - залагам на "не", поне засега.

bsb
29-11-2011, 16:45
Off-topic:
..... Не мога да се сетя за партизанско движение/терористи/бунтовници, които със сила и без външна помощ са свалили диктатор през 20-ти век...някой?
.....Зависи какво разбираш под външна помощ. С известни уговорки може да се сметне, че Кастро и компания свалят Батиста без външна помощ.

Що се отнася до Сирия, струва ми се, че в момента тя все пак е нужна на някои кръгове в Щатите. Сирия и Египет бяха държавите, в които ЦРУ си довършваше някои операции с предполагаеми терористи. В Египет нещата са много неясни в момента, значи остава Сирия. Разбира се, това е твърде малък фактор в сравнение с останалите. Но пък точно останалите засега нямат особена тежест - реално няма кой знае какво обществено желание и в Европа, и в Щатите нещата в Сирия да се променят. Вярно, по европейските телевизии има репортажи от Сирия всеки ден (по американските се съмнявам), но не забелязвам някакво особено раздвижване в посока нещо повече от санкции.
Също така разликата с Египет е очевидна - армията в Сирия не се притеснява особено да гърми по протестиращите, че дори и по военнослужещите, които отказват да изпълняват такива заповеди. Сравнение с Либия не може и да става: може и да има някакви групички дезертьори, но досега видях само една горяща БМП, т.е. няма организирана въоръжена съпротива.

beri_cd
29-11-2011, 17:07
Off-topic: Зависи какво разбираш под външна помощ. С известни уговорки може да се сметне, че Кастро и компания свалят Батиста без външна помощ.

Докато писах поста си мислех за Куба и Китай (Мао). Но както казваш - с известни уговорки. :) По принцип, относително към мащабите на Китай, Мао успява да вземе властта (не я "сваля") без голяма външна помощ (извън ВСВ). Е, в 20-ти и 21-ви век никой не е независим. :)

Това за предполагаемите терористи, ЦРУ и Сирия не го схванах, използват Дамаск за отправна/финална точка?

Има организирана (колко е друг въпрос) военна съпротива - Свобдната Сирийска Армия, 15,000-20,000 души (според различните източници). Не става дума тази армия утре да се изправи лице в лице с редовна армия в открити сражения, но започват все повече доброволци, оръжия и инструктори да влизат в страната. Най-малкото - поне една трета от загиналите са военни/полицаи, според най-ниските данни (според правителството повечето загинали са военни). За сравнение - в Египет не бяха 1/3, а 1/20, тоест по-малко от 15 ченгета.

bsb
29-11-2011, 17:26
Доколкото схващам, има следната практика - заподозрени за терористи се задържат или отвличат, транспортират се до Египет или Сирия (или други места) и там се обработват. Или от местните по указания на служителите на ЦРУ, или в по-редки случаи от самите американци. Но все пак това е доста маловажен фактор в сравнение с останалите. Я, и за това имало статия (но нещо не ми се чете): http://en.wikipedia.org/wiki/Extraordinary_rendition_by_the_United_States

beri_cd
29-11-2011, 18:52
Египет е американски съюзник, ОК, но Сирия!?

Kramer
29-11-2011, 21:31
Вярно че в статията, постната от bsb Сирия на две места се споменава като място където предполагаемите терористи са карани за мъчения:

Maher Arar, a Syrian-born dual Syrian and Canadian citizen, was detained at Kennedy International Airport on 26 September 2002, by US Immigration and Naturalization Service officials. He was heading home to Canada after a family holiday in Tunisia. After almost two weeks, enduring hours of interrogation chained, he was sent, shackled and bound, in a private jet to Jordan and then Syria, instead of being deported to Canada. There, he was interrogated and tortured by Syrian intelligence. Maher Arar was eventually released a year later. He told the BBC that he was repeatedly tortured during 10 months' detention in Syria—often whipped on the palms of his hands with metal cables. Syrian intelligence officers forced him to sign a confession linking him to Al Qaeda.

Manfred Nowak, a special reporter on torture, has catalogued in a 15-page U.N. report presented to the 191-member General Assembly that the United States, the United Kingdom, Canada, France, Sweden and Kyrgyzstan are violating international human rights conventions by deporting terrorist suspects to countries such as Egypt, Syria, Algeria and Uzbekistan, where they may have been tortured.[103]

Dinain
29-11-2011, 22:11
Армията в Египет също не се притеснява да стреля по цивилни. Просто не се стигна дотам, защото Мубарак предпочете да сдаде властта. Иначе има едни бунтове на наборници през 1986 г., които същия Мубарак потушава с убиването на 120, ранените са хиляди.

"Арабската пролет" не е нищо ново, а една игра с покачващи се залози, толкова е просто. Тълпата иска едното нещо, което режимът не може да й даде - реформи. Защото ако направи реформи, това значи диктаторът да загуби властта си. Затова му остават два реални избора - или да потуши протестите със сила, или да освободи трона. Започва се с газ и палки и оттам спиралата на насилието ескалира. На палките тълпата отговаря със запалителни бомби, на тях полицията отговаря с гумени куршуми, на тях тълпата отговаря с бойни куршуми, тогава се намесва армията с бронирани машини, на които тълпата отговаря с гранатомети и т.н. - въпросът е кой от двата лагера е готов да стигне по-далеч. Мубарак реши да освободи трона докато залозите бяха ниски. Кадафи избра другото решение. Аз мисля, че Асад няма топки за такъв курс.

Досега се опитваше да готви на бавен огън. Вече 8 месеца се боричка с протестиращите, хем не може да направи реформи (по очевидни причини), хем иска да потуши безредиците, хем не иска да използва прекалено много сила, за да не привлича вниманието на международната общност. Резултатът е вече 8 месеца безредици, 3500 убити и наченки на разпад на армията. Както Бери_цд спомена, баща му през 82 г. претрепа много повече цивилни за много по-малко време и въобще не се церемонеше така. Но тогава Сирия имаше сигурния чадър на СССР и времената бяха други.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hama_massacre

Sula
30-11-2011, 12:46
Бери, пропускаш три важни подробности.
1. Когато се случи Хама и когато Садам вилнееше в Ирак нямаше още интернет. Тогава всечки такива новини се разпространяваха по слухове, а в тоталитарните страни режимите до голяма степен контролираха слуховете. Външният свят също научаваше новините с голяма закъснение, та реакциите бяха даста забавени. Сега новините пристигат в реално време.
2. Тогава и в двете държави режимите не бяха станали още толкова личностни, а бяха все още партийни и БААС беше силна организация с широка база сред народа. Сега тази партия е шега и никой не отъждествява режима с нея, а с лидерите й т.е. те отнасят контрата за всичко.
3. Тогава имаше Изток - Запад, сега Русия е опора, но както видя от примера с Либия е доста несигурна като такава.
Иначе съм съгласен в общи линии с Диниан.
1. Правя паралел между Кадафи и Чаушеску, защото и двамата се бяха самозабравили до степен да си мислят, че са над всичко и всеки.
2. Мубарак винаги е бил добър политик и той изигра картите си правилно. След като докара нещата до бунт, той не избяга, а остана да го съдят. Сега болен и обиден той изглежда много над нещата и съм сигурен, че скоро доста египтяни ще си спомнят с носталгия неговото управление. В това се крие и майсторския му ход, защото той е наясно, че няма да живее дърго, за да харчи спестените милиарди, но оставайки в Египет да го съдят, той отваря пътя на синовете си, които един ден ще могат да оглавят завръщането на умереното прозападно крило в егепетската политика, когато ислямистите наклонят везните към другата крайност.
3. Асад е витрина на сирийската олигархия и се съмнявам, че той сам взима решенията. Според мен ще е на поста, докато върхушката около него не намери по-добро решение, а за да бъде намерено то им трябва време и разчистване на сметки с по-опасните опоненти.

beri_cd
30-11-2011, 19:19
1. Знам, че става дума за съвсем различна държава, народ, система, че и религия, но в Иран сериозни протести имаше много преди арабската пролет. И интернет, и Фейсбук, Туитър, и не знам си какво. И дори Иран не успя напълно да запуши мрежата, но няма голяма заплаха за режима. Но със сигурност социалните мрежи и Скайп са голям удар за властта, иначе нямаше да полагат толкова усилия да ги заглушават.

2. Нещо забавно :

http://militero.files.wordpress.com/2011/11/assad-syria.jpg

3. Да, съгласен съм напълно. Подобно нещо щеше да е невъзможно в Либия преди 30 години.

Henry Sinclair
30-11-2011, 22:55
Чета, че "Адмирал Кузнецов" бил в сирийски води, също и "Джордж Х. У. Буш". Не знам колко е вярно.
Самолетоносача сега тръгва от Баренцово Море и през Гибралтар ще достигне Сирия в началото на 2012. В момента в сирийски води се намират 3 по-малки руски кораба във военно-морската база на Руския Флот в гр.Тартус.

Kramer
01-12-2011, 09:27
Джордж Буш вече си тръгнал. Кузнецов щял да дойде в началото на декември.

StrEagle
01-12-2011, 13:21
Интересно, че Асад не ползва авияция. Може би се страхува от no-fly-zone?

Henry Sinclair
01-12-2011, 20:50
Интересно, че Асад не ползва авияция. Може би се страхува от no-fly-zone?
Не, убиха му пилотите - Syria: 6 Elite Pilots 'Killed In Ambush''.

beri_cd
01-12-2011, 21:22
В цяла Сирия трябва да има повече от 6 пилота. :)
Кадафи използваше хеликоптери и самолети за разпръскване на тълпи (изключително цивилизован метод). След това имаше организирана опозиция, над равнището на градски партизани.

Dinain
01-12-2011, 21:25
Точно защото ако използва авиация срещу бунтовниците, ще има предтекст да бъде наложена зона без полети.

Henry Sinclair
02-12-2011, 00:36
Зоната се канят да я наложат в дълбочина от 5 до 30 километра по протежение на северната граница на Сирия, като целта е в нея да влязат някои по-големи градове като Хомс, Едлиб и др., където да се "приюти" необезпокоявана "Свободната Сирийска Армия" по подобие на "либийския" сценарий.

Amazon
02-12-2011, 05:31
Интересно, че Асад не ползва авияция. Може би се страхува от no-fly-zone?
А за какво точно да използва авиация? За разлика от въораженият бунт в Бангази, в Сирия нащата са по-скоро граждански протести удавени в кръв от армията и полицията. Авиацията е излишна в случая, ако искаш да разнесеш червата на няколко протестиращи по паважа за назидание, обикновен автомат върши по-добра работа от самолет. Поредното доказателство че ако искаш да те възприемат сериозно, трябва да имаш пушка и да можеш да я използваш.

beri_cd
02-12-2011, 15:29
Е, не е баш така, отдавна не са училчни безредици, а организирана (що-годе) въоръжена съпротива. Най-малкото, тази съпротива е убила доста от органите на реда и армията. На моменти държат цели градове/квартали.

jordani_vt
02-12-2011, 18:17
Россия поставила Сирии береговые противокорабельные комплексы «Бастион» с крылатыми сверхзвуковыми ракетами «Яхонт».
http://polit.ru/news/2011/12/01/bastion-syria/

Henry Sinclair
02-12-2011, 21:03
„Свободната Сирийска Армия” атакува база на военното разузнаване
http://www.dnes.bg/blizak-iztok/2011/11/16/siriiski-dezertiori-atakuvaha-baza-na-voennoto-razuznavane.134100

Dinain
02-12-2011, 22:59
Това е новина отпреди 3 седмици.

Кухулин
03-12-2011, 17:45
МИД РФ заявил решительный протест послу Катара (http://www.itar-tass.com/c45/287650.html)
Источник: избиение посла России в Катаре связано с позицией Москвы по Сирии (http://www.gazeta.ru/news/lastnews/2011/12/03/n_2120334.shtml)

Оня ден охраната на летището е пребила руския посланик в Катар. Не е изключено да има връзка със Сирия.

Dinain
06-12-2011, 20:20
Hezbollah leader Nasrallah makes rare public appearance
"A message to all those who are conspiring against the resistance and banking on change... We will never let go of our arms," he said. "Day after day, the resistance gains more fighters, trains better fighters and arms even more heavily."
He also offered his support to the Syrian government and accused the United States of plotting to destroy Syria.
"We support the reforms in Syria and we stand with the regime against the resistance movement," he said.
"There are some people who do not want reforms, security and stability in Syria, and neither civil peace nor dialogue. There are people who want to destroy Syria to make up for their defeat in Iraq. Syria is a partner in defeating the Americans in Iraq."


http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-16048832


At least 34 people have been abducted and killed by pro-government militiamen in the city of Homs, activists say.

The UK-based Syrian Observatory for Human Rights quoted witnesses as saying the bodies had been found dumped in a square in the restive city on Monday.

Dinain
15-01-2012, 14:32
Една безкрайна революция

Над 10 месеца въстание, повече от 5000 загинали, загрижена международна общност и... нищо. Сирия продължава да е заложник на битката за оцеляване на един обречен, но озлобен до безумие авторитарен режим. И не спира да кърви. Натискът от САЩ, ЕС и Арабската лига не успя да доведе до решителна промяна в поведението на диктатора Башар ал Асад, от действията и думите на когото е трудно да се определи дали е истински безскрупулен злодей или просто кукла на конци в ръцете на психопати.

Противоречивите му речи, изпълнени с неясни послания и обещания, обаче подсказват едно – той няма да си тръгне без бой. Трудно е да се предвиди какъв ще е краят на Асад – безмилостна гражданска война, международна намеса, вътрешен преврат или нещо друго. За да се изясни развръзката, трябва да се отговори на много въпроси. Защо няма решителни международни действия? Коя е опозицията срещу Башар ал Асад? До какво може да доведе ескалация на конфликта? "Капитал" потърси отговорите.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2012/01/13/1744004_edna_bezkraina_revoljuciia/?sp=0#storystart

jordani_vt
25-01-2012, 17:17
Интересни наблюдения от първа ръка - Блог очевидца: противостояние в Сирии носит конфессиональный характер

http://slon.ru/world/reportazh_iz_stolitsy_siriyskikh_povstantsev-733897.xhtml

Dinain
01-02-2012, 21:11
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/9054440/Syrian-rebels-upbeat-despite-government-advances.html

Бунтовниците в Сирия вече имат и техника. Водят се сражения в Хомс и покрайнините на Дамаск, убитите от последните 3 дни трябва да са над 150.

Русия остава непреклонна за ветото в ООН: http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-16832787

Kramer
01-02-2012, 22:22
Там, в Сирия, всички ли са от "мюсюлманските братя", или има и от "нежните революционери"?:scholar:

Dinain
02-02-2012, 00:15
Това какво трябва да значи?

Kramer
02-02-2012, 22:29
Това какво трябва да значи?

По-горе пуснаха линк в който, в Хама са само от мюсюлманските братя. Та питам дали има и некакви други течения в Сирия?

Dinain
04-02-2012, 12:23
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-16883911

Dinain
05-02-2012, 04:25
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-16892200

Dinain
05-02-2012, 21:10
Над руското посолство в Либия се вее сирийското знаме
Около 200 сирийци нападнаха посолството на Русия в Триполи. По някои данни те са успели са проникнат в сградата. Демонстрастните развяха сирийското знаме. Тълпата скандира антируски лозунги заради ветото, което наложиха Русия и Китай на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН на резолюция за Сирия.
Според представител на Сирийския национален съвет - една от опозиционните формации, дипломатите не са пострадали.
Служител на руското посолство е отклонил искането на журналист от Интерфакс да коментира ситуацията. "Сега не ни е до вас", е казал той.
САЩ, Великобритания и Франция осъдиха остро позицията на Русия и Китай за Сирия. Те смятат, че това може да доведе до още по-ожесточени сблъсъци в Сирия и да прераснат в гражданска война.
Дълбоко съжаление по повод ветото изрази и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.
Както "Сега" вече съобщи, на 7 февруари руският външен министър Сергей Лавров ще разговаря с Башар Асад в Сирия.
Русия наложи вето на текста на резолюцията, защото в него повече се осъждат действията на правителството и по-малко на опозицията.
Сблъсъците между режима на Асад и опозицията доведоха до 6000 сирийци. В навечерието на гласуването в Съвета за сигурност войските на правителството подложиха на артилейрийски огън град Хомс, където загинаха 200 души.
.

Кухулин
05-02-2012, 21:49
Постоянный представитель США при ООН Сьюзан Райс выступила с жестким заявлением, осуждающим наложение вето Россией и Китаем на проект резолюции Совета Безопасности ООН по Сирии, сообщает «Интферфакс».

«Два члена Совета держат его в заложниках. Эти страны руководствуются пустыми аргументами и собственными интересами, задерживая и пытаясь максимально ослабить любой текст, который бы оказал давление на Асада и побудил бы его к изменению политики», – сказала Райс... (http://www.gazeta.ru/news/lenta/2012/02/05/n_2192993.shtml)

Борбата минава във фаза "Зъби и нокти". Много силно им забавиха плановете.

Thorn
05-02-2012, 22:45
Адски мразя лицемерието. Режимът на Асад може да е всякакъв, но хората на снимките по-долу не приличат на "мирни демонстранти" и не виждам защо подкрепата за тях трябва да е очевидна и безусловна. Нито пък смятам, че под управлението на "мюсюлмански братя" страната ще е по-либерална и по-демократична.

http://img-fotki.yandex.ru/get/5000/20682809.1f9/0_7f5db_b9dd92f7_XL.jpg

http://img-fotki.yandex.ru/get/4703/20682809.1f9/0_7f5d1_2cd315fd_XL.jpg

http://img-fotki.yandex.ru/get/4401/20682809.1f9/0_7f5d0_5e2e04f5_XL.jpg

http://img-fotki.yandex.ru/get/4700/20682809.1f9/0_7f5de_25e7239b_XL.jpg

Кухулин
05-02-2012, 23:09
В Сирия отдавна се води гражданска война. Жертвите от двете страни са съизмерими. Няма мирни демонстранти. Просто медиите са едно от основните оръжия в този конфликт, което обезсмисля думата "лицемерие". За съжаление изграждането на обективна картина коства прекалено много време и усилия, та щем не щем трябва да се водим по тяхното хоро.

Евгени
06-02-2012, 00:23
Бешар Асад е доста толерантен към така наречените "мирни демонстранти" . Иначе досега да ги беше сгънал като гладен циганин баничка .

Dinain
06-02-2012, 03:06
Адски мразя лицемерието. Режимът на Асад може да е всякакъв, но хората на снимките по-долу не приличат на "мирни демонстранти"
Кой ги нарича "мирни демонстранти"? Такива бяха преди 10 месеца. Сега са Free Syrian Army (http://en.wikipedia.org/wiki/Free_Syrian_Army). Ясно се вижда на снимките ти, че носят части от униформи.
И къде точно видя "мюсюлмански братя" на снимките?

Thorn
06-02-2012, 05:21
Ами слушах радио тези дни. Но хайде, за да ти угодя - няколко цитата:


Сирийските сили са убили при „масово клане" най-малко 217 цивилни граждани, включително жени и деца в сирийския град Хомс, съобщиха групи, които следят за спазването на човешките права, цитирани от „Франс прес".


ООН за пореден път изрази тревога от последователните и подкрепени с доказателства съобщения за екзекуции и изтезания на цивилни, включително деца, и за убийства на демонстранти в Сирия. Комисията на ООН срещу изтезанията заяви, че е обезпокоена от "множеството нападения срещу цивилното население, в това число убийството на мирни демонстранти" и преследването на активисти.

А това е от кавказ центр:


По данным сирийских правозащитных организаций, базирующихся в Великобритании, в результате атаки мушрики убили не менее 217 человек, сотни мирных мусульман получили ранения, сообщает Reuters

Колкото до мюсюлмански братя - не знам дали конкретно на снимките са от тях. Но ако Асад падне, те ще дойдат на власт и горко и на алевитите и на християните и на всички, които харесват цивилизацията.

Dinain
06-02-2012, 21:14
Не вярвам да отречеш, че демонстрациите бяха мирни, поне докато не стана прекалено опасно да протестираш (или да ходиш на погребение) под снайперистки огън. А дезертьорството и формирането на Free Syrian Army е естествена последица от това. Същият процес като в Либия. А при артилерийски обстрел на населени места, разбира се загиват предимно цивилни.

Новини от днес:

Syrian forces 'kill at least 50' in Homs bombardment
Activists say multiple rocket-launchers are being used by Assad forces
Syrian forces have maintained their barrage of Homs, killing at least 50 people on Monday morning, according to a senior member of the main opposition group, the Syrian National Council.

http://www.guardian.co.uk/world/2012/feb/06/syrian-forces-homs-bombardment

Thorn
06-02-2012, 21:39
Още преди няколко месеца бяха загинали двеста войници. Това не се случва при мирни протести. Съмнявам се въобще да е имало етап, в който да се минавало без стрелба от двете страни.

baian
07-02-2012, 19:44
http://www.youtube.com/watch?v=dzf0VClayH0
Малко поглед от другата страна :no:

Пак ни разиграват театър с измислени новини и нагласени събития като например точно преди гласуването в ООН стана касапницата в Хомс с 200 убити. Много странно съвпадение.


Кой ги нарича "мирни демонстранти"? Такива бяха преди 10 месеца. Сега са Free Syrian Army (http://en.wikipedia.org/wiki/Free_Syrian_Army). Ясно се вижда на снимките ти, че носят части от униформи.
И къде точно видя "мюсюлмански братя" на снимките?

а мюсюлманските братя като как изглеждат ?

ndragostinov
07-02-2012, 19:53
Ами слушах радио тези дни. Но хайде, за да ти угодя - няколко цитата:
А защо реши, че хората за които става въпрос в цитираното и онези от снимките са едни и същи?

Bulgarion
07-02-2012, 20:41
http://dnes.dir.bg/news/rusia-siria-sergey-lavrov-Lybia-and-Mid-East-unrest-10483594?nt=10

Dinain
07-02-2012, 21:25
Syria crisis: Gulf Arab states expel Syrian ambassadors
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-16932556

Още няколко арабски страни са изтеглили посланниците си и са изгонили сирийските посланници днес. До момента дипломатически отношения със Сирия са прекратили - от западните държави САЩ, Франция, Британия, Италия, Испания, Холандия, Белгия, от арабските държави Тунис, Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ, Бахрейн, Оман и Кувейт.

Кратък анализ

Русия прави последен опит да запази влиянието си в Сирия
Москва изпраща висши чиновници при Башар ал Асад, надявайки се да смекчи падането на режима му
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2012/02/06/1760657_rusiia_pravi_posleden_opit_da_zapazi_vliia nieto_si_v/?sp=1#storystart

SRH
07-02-2012, 21:49
Някой има ли идея как се снабдяват с оръжие опозиционерите? Да не излезе, че става дума за намеса във вътрешните работи на суверена държава :fbi:

Kramer
07-02-2012, 22:23
Русия, разбира се си има своите интереси в Сирия, ако падне режима губели 7 млрд от оръжейни сделки пишеше някъде. И военоморската база. Ясно, ще подкрепя Асад.
Обаче не ми е ясно защо западният свят е на страната на ислямистите, които ако падне правителството неминуемо ще дойдат на власт и ще разпаднат страната. За да отслабят Иран ли? Добре, отслабват Иран, цената на нефта се вдига и пак Русия печели.

Dinain
08-02-2012, 01:03
Каква "страна на ислямистите"? Що за елементарно мислене - откога всеки, който е против 40-годишните диктатури, стана ислямист...?
Въобще някои тук има ли конкретна информация каква роля играят "мюсюлманските братя" или някакви други ислямисти, в този конфликт - или се говори наизуст?Да не излезе, че става дума за намеса във вътрешните работи на суверена държава
E, това пък ще е сефте в човешката история.

Thorn
08-02-2012, 03:27
Въобще някои тук има ли конкретна информация каква роля играят "мюсюлманските братя" или някакви други ислямисти, в този конфликт - или се говори наизуст?

Би ли ми припомнил резултатите от изборите в Египет? И смяташ ли, че в Сирия други ще вземат властта? Може би светски, либерални партии, които ще разрешават на дъщерите си да ходят по бикини на плажа и да имат гаджета преди да се оженят?

baian
08-02-2012, 13:05
Като се замисля с оглед на изявленията на саудитския крал за обединение на мюсюлманите в халифат и вноса на оръжие с техни пари ми се струва че, цялата работа с арабската пролет си организирана от тяхната компания в комплект с САЩ.Египетските военни явно също са наясно защото вече арестуваха американските представители на "неправителственни организаций" ,парата за изборната победа на ислямистите доидоха именно от САЩ и Саудитска арабия.Обединението е в ход като такива препятствия като Иран и Сирия ще бъдат прегазени по пътя към световното обединение на исляма.След Иран идва ред на средна Азия и Кавказ и го отнасят Русия и Китай.

Thorn
08-02-2012, 20:23
Не вярвам да отречеш, че демонстрациите бяха мирни, поне докато не стана прекалено опасно да протестираш (или да ходиш на погребение) под снайперистки огън.

А защо смяташ, че щом има снайперски огън, то това са правителствените войски? Щото тези на снимките са от същата "свободна армия".

http://cdn1.spiegel.de/images/image-313448-galleryV9-mkxa.jpg

А това да не е последица от мирна демонстрация? Или само ислямистите имат право да стрелят?

http://cdn2.spiegel.de/images/image-313449-galleryV9-uwjv.jpg

Thorn
08-02-2012, 20:34
26. In Homs and Dera‘a, the Mission observed armed groups committing acts of violence against
Government forces, resulting in death and injury among their ranks. In certain situations, Government forces
responded to attacks against their personnel with force. The observers noted that some of the armed groups
were using flares and armour-piercing projectiles.
27. In Homs, Idlib and Hama, the Observer Mission witnessed acts of violence being committed against
Government forces and civilians that resulted in several deaths and injuries. Examples of those acts include the
bombing of a civilian bus, killing eight persons and injuring others, including women and children, and the
bombing of a train carrying diesel oil. In another incident in Homs, a police bus was blown up, killing two
police officers. A fuel pipeline and some small bridges were also bombed.
28. The Mission noted that many parties falsely reported that explosions or violence had occurred in
several locations. When the observers went to those locations, they found that those reports were unfounded.
29. The Mission also noted that, according to its teams in the field, the media exaggerated the nature of the
incidents and the number of persons killed in incidents and protests in certain towns.

Report of the Head of the League of Arab States Observer Mission to Syria for the period from 24
December 2011 to 18 January 2012 (http://www.columbia.edu/~hauben/Report_of_Arab_League_Observer_Mission.pdf)

Това горе е официален документ. И си се говори за сражения и за медийни лъжи. Така,че гадно лицемерие е да се твърди, че е виновна само едната страна, а другите бели и невинни агънца.

Dinain
08-02-2012, 20:59
Не вярвам, че резултатите от изборите в Египет ги прилагаш като аргумент за конфликт в съвсем друга страна. Просто не е сериозно. Както казах, ако нямаш конкретна информация, просто говориш наизуст.
Какво показваш с тези снимки? Че силите на Асад срещат въоръжен отпор - това новина ли е за някого?
FSA беше обявена още лятото на 2011 г., ти цитираш доклад за сражения на Арабската Лига от декември 2011 - къде е новината тук?
Относно медийните лъжи - пак подхождаш несериозно. Асад от самото начало на конфликта не допуска чужди медии в страната, следователно те разчитат на телефонни обаждания от очевидци, блогове и т.н. Естествено е, че информацията идва раздута и неточна, и така се публикува.


Така,че гадно лицемерие е да се твърди, че е виновна само едната страна, а другите бели и невинни агънца.
Хубаво, лицемерие е. Все още не знам кой твърди такова нещо, но е лицемерие.


The Syrian city of Homs has come under renewed bombardment for the fifth day running - the heaviest so far, residents have told the BBC.
Activists say tanks are on the streets, and pro-government militias are murdering civilians in their homes.
On Tuesday, President Bashar al-Assad had promised to end the violence.
The US says it has run out of tools it can use to stop the killings in Homs, after Russia and China blocked a UN Security Council resolution last week.
A White House official told the BBC it was unrealistic to expect anything could be done to stop the violence in the short term, but that the US still hoped a political solution was possible.
Unconfirmed reports claimed that pro-government militiamen known as "shabiha" were going door-to-door and killing indiscriminately.
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-16941399


Shabeeha
From Wikipedia, the free encyclopedia
Shabeeha (also spelled Shabiha or Shabbiha) (Arabic: الشبيحة‎) (from the root Arabic: شبح‎ "ghost", plural of "shabbih" Arabic: شبيح‎), is an Arabic word used mainly in Syria roughly translating to thugs or bullies. The word has gained international notoriety since the beginning of the 2011 Syrian uprising, due to its use to describe armed men in civilian clothing who assault protesters against the regime of Bashar Al-Asad. It is widely believed that the shabeeha are hired goons of the regime, including some members of the security forces.[1]
They have been described as "a notorious Alawite paramilitary, who are accused of acting as unofficial enforcers for Assad’s regime"[2]; "gunmen loyal to Assad"[3]; "semi-criminal gangs comprised of thugs close to the regime.”[3] Some "shabiha" operating in Aleppo have been reported to be Sunni, however.[4] Those identified as Shabeeha include not only local criminal gangs, but "members of the security forces in civilian clothes, informants or simply unemployed and impoverished youths.”[1] The Shabbeha have been active in efforts to repress the 2011 Syrian uprising and compared to ‘baltajia‘ thugs in Egypt [5] -- gangs that the regimes threatened with mass demonstrations during the Arab Spring have "outsourced" repression to.[1]
The Shabeeha is said to have been started by nephews of the late president Hafez Assad (Fawaz, Numir, Munther) and was concentrated in the Mediterranean region of Syria around Latakia, Banias and Tartous, where they benefit from smuggling through the ports in the area.[1] At first they were mainly involved in smuggling goods from Turkey or Lebanon to Syria in the 90's, goods such as motor vehicles (stolen from Lebanon), cigaretts, electronics, arms, gasoline and diesel,[5] and also prostitution.[6] The police reportedly turned a blind eye, and in return Shabbiha would act as a shadow militia in case of need. According to journalist Adrian Blomfield, the Shabiha "gained notoriety for the brutal way it enforced a protection racket in Latakia in the 1990s", but had been "ostensibly disbanded" by president Bashar al-Assad after he came to power in 2000.[7] A major figure in the shabiha, "Numir Al-Assad," a cousin of president Bashar Al-Assad, has been called a "black sheep" of the Assad family.[8]

2011 Syrian uprising
In 2011 reports appeared of the Shabeeha attacking and killing protesters during the 2011 Syrian uprising. In March Shabeeha reportedly roared through the streets of Latakia firing at protesters in "cars armed with machine guns," later taking up "sniper positions on rooftops." Up to 21 people were killed.[7] In April, Wissam Tarif, director of the human rights group Insan, said the Shabbiha was operating in Homs,[9] and an anonymous witness said they were to blame for some of the 21 deaths there over the course of two days.
In May, Ahed Al Hendi of the Council on Foreign Relations reported that "in the coastal cities, [the] Shabiha, ... are armed with heavy weapons and partaking in the violence,"[10] "Shabiba joined the Fourth Division and attacked civilians in the cities of Banias, Jableh, and Latakia."[6]
In June Witnesses and refugees from the northwestern region say that the shabbiha have reemerged during the uprising and were being used by the Syrian government to carry out "a scorched earthed campaign [...] burning crops, ransacking houses and shooting randomly."[11] There have also been reports of rapes by Shabeeha.[12][13] Shabiha were also involved in fighting and assaulting unarmed protesters in Damascus neighborhood of Midan each Friday after Jumm'a prayer.

Leadership
According to Ahed Al Hendi "in the coastal cities", the Shabeeha is "headed by Assad’s first cousins, Fawaz al-Assad and Munzer al-Assad."[6] Another source, Mahmoud Merhi, head of the Arab Organization for Human Rights, has been quoted as saying that "most Syrians view" the Shabeeha as "operating without any known organization or leadership."[1]

Thorn
08-02-2012, 21:15
Unconfirmed reports =

Dinain
08-02-2012, 21:31
Още unconfirmed reports:


Report: Iran deploys 15,000 troops to help Syria's Assad
Published: 02.07.12, 17:22 / Israel News
The Al Arabiya news channel reported that Iran's Revolutionary Guard has deployed 15,000 armed troops to Syria recently in order to help Syrian President Bashar Assad in his fight against opposition forces. (Roi Kais)Syria’s most senior defector predicts Assad’s army collapse
Sunday, 05 February 2012
General Mustafa al-Sheikh said the Syrian army could soon meet a dead-end in its violent crackdown on dissent. (Reuters)
By AL ARABIYA
The most senior Syrian army defector has said that Bashar al-Assad’s army is close to collapse this month.
“The army will collapse during February,” General Mustafa al-Sheikh told The Telegraph in his first full-length newspaper interview.
“The reasons are the shortage of Syrian army personnel, which even before March 15 last year did not exceed 65 percent. The proportion of equipment that was combat ready did not exceed that, due to a shortage of spare parts.” General Sheikh added.
“The Syrian army combat readiness I would put at 40 per cent for hardware and 32 per cent for personnel.
“They are sending in elements from the Shabiha (militia) and the Alawite sect to compensate, but this army is unable to continue more than a month. Some elements of the army are reaching out to the FSA to help them to defect.”

http://english.alarabiya.net/articles/2012/02/05/192754.html

Kramer
08-02-2012, 21:35
На мен ми направи тиражираната в медиите новина за над 200 убити в Хомс от минохвъргачен обстрел. За толкова жертви от МХ обстрел трябва да стреля един полк от "гвардейски" минохвъргачки на РГК на Червената армия.:shock:

Кухулин
08-02-2012, 21:36
British and Qatari special operations units are operating with rebel forces under cover in the Syrian city of Homs just 162 kilometers from Damascus, according to DEBKAfile’s exclusive military and intelligence sources. The foreign troops are not engaged in direct combat with the Syrian forces bombarding different parts of Syria's third largest city of 1.2 million. They are tactical advisers, manage rebel communications lines and relay their requests for arms, ammo, fighters and logistical aid to outside suppliers, mostly in Turkey. (http://www.debka.com/article/21718/)

Играта със сирийската информация е много по-дълбока, между другото. Не случайно мисията на международните наблюдатели заглъхна - не можаха да овладеят потока.

Хан Тупан
08-02-2012, 21:45
Всичко зависи от това доколко масово сирийците са узрели да разкарат режима.

Dinain
09-02-2012, 20:13
The Syrian army has launched fresh mortar and rocket attacks in the city of Homs, as the government continues a push aimed at crushing rebel forces.
9 February 2012 Last updated at 15:23 GMT
Activists say 95 people have been killed so far on Thursday. Hundreds have reportedly died since last week.
Homs, Syria's third-largest city, has been a leading focus of unrest in the 11-month uprising against President Bashar al-Assad's rule.
UN chief Ban Ki-moon condemned the "appalling brutality" of the onslaught.
The international community is struggling to find a way to resolve the crisis after Russia and China blocked a UN resolution drafted by Arab and European countries on Saturday.
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-16959446

bsb
09-02-2012, 20:51
Моля за извинение за отклонението - няма повече.
.....
Относно медийните лъжи - пак подхождаш несериозно. Асад от самото начало на конфликта не допуска чужди медии в страната, следователно те разчитат на телефонни обаждания от очевидци, блогове и т.н. Естествено е, че информацията идва раздута и неточна, и така се публикува.

Така,че гадно лицемерие е да се твърди, че е виновна само едната страна, а другите бели и невинни агънца.
Хубаво, лицемерие е. Все още не знам кой твърди такова нещо, но е лицемерие.
Общо взето, не следя темата за Сирия. Само че всеки ден гледам новините на Euronews. За първи път онзи ден (или вчера) показаха "полковник" от Свободната сирийска армия в Хомс, който обясняваше за обстрела на града. Досега, а и днес, репортажите от Сирия по този канал следват един шаблон: "Правителствените сили <обстреляха/навлязоха в/обкръжиха> <град>, по непотвърдени данни загинаха <X> души. Показваме ви запис, за който се твърди, че е от <погребение, протест, друго> в <град>, за който обаче не можем да получим независимо потвърждение."
Винаги правителствените сили стрелят, а не се казва за ответните бойни действия. Даже и при няколкото излъчени клипа на действия на бунтовници.
Така че за такива като мен, които разчитат на снесеното от новините - а смея да твърдя, че това са повечето хора, - манипулация или най-малкото едностранчиво представяне на информацията има.
Е, разбира се, може по другите европейски телевизионни канали подходът да е по-различен.

Dinain
09-02-2012, 20:58
Отново - след като Асад не допуска чужди медии в страната, какво очакваш да публикуват тези медии? Каквото могат да докопат - записи от телефонни разговори, разкази от анонимни очевидци, аматьорски видео-клипове. Малкото, което пуска другата страна - сирийският официоз - е в стил "всичко е вражеска лъжа и пропаганда, няма никакви сражения" или "терористични банди атакуват вероломно силите на реда, но скоро ще бъдат заловени". Това е пълна порнография, ще извинявате за израза, и не е интересно за никого.

Случайно ми попадна продължение на официалния документ, публикуван от Торн:

The Mission determined that there is an armed entity that is not mentioned in the protocol. This
development on the ground can undoubtedly be attributed to the excessive use of force by Syrian Government
forces in response to protests that occurred before the deployment of the Mission demanding the fall of the
regime. In some zones, this armed entity reacted by attacking Syrian security forces and citizens, causing the
Government to respond with further violence. In the end, innocent citizens pay the price for those actions with
life and limb.
72. The Mission noted that the opposition had welcomed it and its members since their deployment to
Syria. The citizens were reassured by the Mission’s presence and came forward to present their demands,
although the opposition had previously been afraid to do so publicly owing to their fear of being arrested once
again, as they had been prior to the Mission’s arrival in Syria.

Dinain
10-02-2012, 21:15
http://news.bbcimg.co.uk/media/images/58428000/jpg/_58428699_58428698.jpg

Две мощни експлозии в Алепо, 28 убити и 235 ранени. Ударени са сгради на силите за сигурност.
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-16978803

Престрелка между сунити и алауити в Триполи, Ливан, след демонстрация против Асад. Използвани са и гранатомети.
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-16989939

Евгени
10-02-2012, 22:46
Престрелка между сунити и алауити в Триполи, Ливан, след демонстрация против Асад. Използвани са и гранатомети.


Днес някъде четох че Сирия струпва войски на границата с Ливан

Kramer
10-02-2012, 22:47
Става бая сложно. Нямаше как да не се пренесе и в Ливан.

Евгени
10-02-2012, 22:49
„Взгляд”: В Сирия действат британски и катарски спецчасти, заяви МВнР на Русия

http://www.focus-news.net/?id=n1619788


Много ми е чудно какво представляват " Катарските специални части "

Dinain
11-02-2012, 14:46
Syria analysis: Can Assad's army withstand growing pressure?
By Shashank Joshi Associate Fellow, Royal United Services Institute
Pressure is building on the Syrian army with a deepening armed uprising and growing defections. Shashank Joshi of the Royal United Services Institute considers how the military, the foundation of Bashar al-Assad's rule, is coping. Last year, late Libyan leader Muammar Gaddafi ordered his army to forcibly crush a burgeoning protest movement. The eastern part of his army melted away immediately, and over eight months the rest progressively disintegrated to leave a rump of loyal, family-led units. Thirty years ago to this month, President Hafez al-Assad of Syria ordered his elite forces to level the city of Hama in response to a surging Islamist rebellion. Only one brigade defected. Thomas Friedman - in his book From Beirut to Jerusalem - called this decisive brutality "Hama rules". Hafez's successor and son, President Bashar al-Assad, is operating under "Homs rules" - neither those of Libya last year, nor Hama a generation ago. Mr Assad's security forces have been predictably resilient. A regime built around the Alawite sect has stacked its officer corps with co-religionists, fellow tribesmen, and family members. The 4th Mechanised Division, which recently scrambled to regain control of Damascus' suburbs, is drawn entirely from that sect. So too is the Republican Guard and influential air force intelligence. The Shabiha, an Alawite militia, has also been a useful auxiliary. In short, Syria's military has been turned into a ruthless confessional militia that is likely to see little future in a post-Assad Syria.

Prediction of collapse
At the same time, no army can withstand stresses of this intensity and duration without suffering problems of morale, integrity and loyalty. The country's demography means that only Sunni conscripts can fill up the rank-and-file. Although the regime has sought to limit their role in combat, a steady trickle of defections has been unavoidable. The military opposition's commander Col Riad al-Assad, based in southern Turkey, claims to command 40,000 soldiers in his Free Syrian Army (FSA). Gen Mustafa al-Sheikh, the highest-ranking defector so far, has estimated the regime's combat readiness as having fallen to "40% for hardware and 32% for personnel". He argues that there is a grave shortage of manpower, that Sunni officers have fled or been removed, and that large parts of the army are secretly reaching out the FSA to defect. Gen Sheikh, who has formed his own Higher Revolutionary Council to supersede the FSA, boldly predicts that "the army will collapse during February". That timeline is highly improbable. It is as much an effort to garner international support and induce further defections, as it is an objective assessment of regime capabilities. Even if defections are as numerous as the opposition claims, that would still leave the ratio of government-to-rebel forces as more than four-to-one - a margin of superiority exceeding that seen in Libya, supplemented by militias, and with airpower held largely in reserve. At the same time, President Assad's force long ago passed the point at which they could hope for a final, decisive assault like that of Assad senior at Hama in 1982.

Russian 'lifeline'
The most important factor is the deepening and widening of the uprising over recent months. Those once wedded to peaceful protest now judge that taking up arms is the only viable option. One important milestone has been the outbreak of violence this month in Syria's second city, Aleppo. The army is increasingly stretched across fronts that it did not have to worry about last year. It took days to regain control of suburbs around Damascus, and the town of Zabadani - scarcely 20 miles (32km) north-west of Damascus - was entirely seized by rebels last month. These growing commitments thin out, and increase the strain on, loyal units. The paradox is that more fighting means more defections, but failing to do so risks conceding territory on which the armed parts of the opposition can regroup and consolidate.
Mr Assad's security forces do retain some advantages. Libya taught us that rebel control of territory can be tenuous and easily reversible. Indeed, Zabadani is falling back into regime hands. Moreover, the external support to Damascus outstrips anything that might be flowing to the FSA from Turkey, Saudi Arabia or Qatar. Russia has already sent tons of ammunition, and this lifeline is expected to remain open. Gen Qassem Suleimani, commander of the elite Quds Force of Iran's Revolutionary Guard Corps (IRGC), has reportedly served as "chief regime adviser and strategist". The Guardian reports that he "has taken up a spot in the war room" alongside President Assad and his ruling clique.

Minority fears
There is also diplomatic succour. Regimes can hold together or fall apart based on perceptions. Russia's angry veto of the modest UN resolution last week sent a powerful signal to those Syrian senior officers of wavering loyalty - Moscow is committed to preserving the regime in some form. It is rational for officials and groups hitherto sitting on the fence to adjust their loyalty in line with Russia's apparent commitment. One hope is that even if President Assad is squeezed out, a Yemen-style stage-managed transition keeps the "guts" of the regime in place. Some vulnerable minorities who see Assad as guarantor of their safety, have compelling reasons to take a gamble on this outcome. A secret US diplomatic cable from Damascus in 2006 observed "tremendous fear in the Alawite community about retribution if the Sunni majority ever regains power". Assad's "Homs rules" mean that he has no strategy, only tactics: indiscriminate bombardment of a fragmented opposition, the sharpening of sectarian loyalty to force minority communities to pick sides, and outreach to foreign patrons with a stake in his survival. It is hard to see how this can do anything but accelerate the militarisation of the opposition, induce greater countervailing help to the rebels from frustrated outsiders, and make it very hard for any pluralistic, democratic settlement to emerge from the wreckage.

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-16969501

jamega
13-02-2012, 18:20
Русия проучва възможността Арабската лига да изпрати съвместни сили на ООН и арабските страни в Сирия, но заяви, че е необходимо примирие преди изпращането на войници за опазване на мира. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров.

http://world.actualno.com/news_377600.html

Dinain
13-02-2012, 20:54
Режимът в Дамаск "отхвърли категорично" предложението за съвместна мироопазваща мисия на ООН и Арабската лига в Сирия, за да се спре насилието, което продължава вече 11 месеца, съобщиха световните агенции. Дамаск отново получи подкрепа от Русия и Китай и предложението няма да може да мине през Съвета за сигурност на ООН. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че за изпращането на миротворци в Сирия е нужно съгласието на режима на Башар ал Асад и прекратяване на насилието и от двете страни. Арабската лига прекрати дипломатическите си отношения с Асад и мисията на наблюдателите си в Сирия. Организацията реши също да влезе в контакт със сирийската опозиция и да й окаже политическа и материална подкрепа. Вчера поне 27 цивилни загинаха при подновените артилерийски обстрели в бунтовническия град Хомс. От сирийската опозиция заявиха, че отхвърлят подкрепата на терористичната организация "Ал Кайда". Продължават сраженията между противници и привърженици на сирийския режим в ливанския град Триполи, където бяха ранени още 12 души, между които и ливански войници.


13 February 2012 Last updated at 17:00 GMT Help
The UN's human rights chief has said the situation in Syria should be referred to the International Criminal Court, after several inquiries concluded it was highly likely crimes against humanity were occurring in the country.
Navi Pillay, who has been sharply critical of the actions of President Bashar al-Assad's government, told the UN General Assembly it was vital that "all member states must ensure that these crimes do not go unpunished".


http://www.cobithost2.com/wp-content/plugins/RSSPoster_PRO/cache/0a42d_120211023313-syria-tanks-story-top.jpg

boyankolev
15-02-2012, 10:52
интересна статия - http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1223384
(плагиатствам линка от друг форум)

Di0mitko
15-02-2012, 20:49
http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/02/15/1767431_siriia_svikva_referendum_za_nova_konstituc iia/

ndragostinov
16-02-2012, 20:30
Във връзка с темата предоставям някои общи данни за Сирия:
Страната е разделена на 14 окръга, чиито управители се определят от министъра на вътрешните работи във връзка с извънредното положение, въведено през 1963 година. Съгласно конституцията, приета на 13 март 1973 година, партия БААС осъществява ръководната роля в държавата и обществото.
Изпълнителната власт се ръководи от президента Башар Асад, който също така е генерален секретар на БААС и лидер на "Националния прогресивен фронт", има право да обявява война, извънредно положение и променя конституцията. Кабинетът, вицепрезидентите и вицепремиерите се назначават от него. Самият той се избира чрез "референдум" за срок от 7 години, като идването му на власт е "одобрено" с 97,23%.
Законодателен орган е еднкамерен парламент (Мажалис аш шааб) - 250 депутата, избрани за срок от 5 години. Обикновено между 15 и 30% от местата получават депутати в политически групи, които са дъщерни на БААС.
По-малкият брат на президента Махер Асад командва Президентската гвардия, Републиканската гвардия и Четвърта бронетанкова дивизия, които са гръбнакът на сирийската армия. Общият брой на военнослужещите е 220 000 души, включително наборниците. Сухопътните войски разполагат с 4950 танка, 590 бронеразузнавателни машини БРДМ, около 2450 бойни машини на пехотата БМП, 1500 бронетранспортьори БТР, 3440 артилерийски оръдия, 500 минохвъргачки и поне 4100 ракети земя-въздух. Военноморски сили имат бази в Латакия, Тартус и Мина ел-Байда. Военновъздушни сили: 555 Миг-а, от които над 150 изтребителя, над 300 щурмови самолета за въздушна подкрепа на сухопътните войски, 48 самолета за разузнаване и наблюдение, 22 тежки транспортни самолети. Хеликоптерите са 36 щурмови, 100 за разузнаване и транспорт. Отделно са формирани подразделения с брой 8000 жандармеристи на вътрешното министерство и други 100 000 души от Работническите милиции или Народната армия (към партия БААС). В целия състав на въоръжените сили върховните и средни офицерски позиции са доминирани от алауитското племе към което спада и президентското семейство, наброяващо 11% от населението в страната.
През 2005 година общият брой на населението достига 18 448 752 души (ако не броим още 40 000 от голанските възвишения, около половината от които еврейски жители). Възрастовата структура е 0-14 години: 37.4%, 14-16 години: 59.3%, над 64 години: 3.3%. Безработицата е 20%, а неграмотността възлиза на 26%. Основните параметри на БВП са селско стопанство: 25%, промишленост: 31%, услуги: 44%.

monte christo
16-02-2012, 23:30
Кои са алауитите? Григор Варданян - АЛАУИТИТЕ В СИРИЯ И ТЕХНИТЕ РЕЛИГИОЗНО–ОБЩИННИ ОСОБЕНОСТИ: http://www.orientbg.info/analizi/alevi_armen.html

Kramer
16-02-2012, 23:38
Виждат ми се доста по-боеспособни от Саддам, според посочените по-горе данни. Плюс взетите поуки.

Dinain
17-02-2012, 00:50
Някъде по-горе дадох линк към интервю с дезертирал сирийски генерал, според който боеготовността на армията е плачевна - нещо от порядъка на 30-40%. Цитираните от ndragostinov данни трябва да се разглеждат много скептично, предвид първо голямата секретност, поради която това са най-различни догадки и предположения, и второ че това е придимно военна техника, доставяна от СССР преди десетилетия. Още през 90-те се счита, че голяма част от нея вече е небоеспособна. Танковете са предимно Т-55 и Т-62, изтребителите - предимно Миг-23 и Миг-21.
Генералът говори и за друг голям проблем - недостигът на обучени кадри и незаети щатове.

ndragostinov
17-02-2012, 11:28
http://www.un.org/News/dh/photos/large/2012/February/504973-generalassemblyboard.jpg

Генералната асамблея на ООН подкрепи резолюцията за Сирия, в която правителството на Сирия се призовава да прекрати насилието, предаде Би Би Си.
В подкрепа на документа гласуваха 137 страни, 12 държави се обявиха против него, 17 се въздържаха.
Русия и Китай, които на 4 февруари блокираха в Съвета за сигурност предишния проект на резолюция за Сирия, и сега гласуваха „против".
Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин се изказа с остър критичен тон за съдържанието на документа.
По думите му, с новия проект за резолюция „се изолира сирийското ръководство" и се отказват каквито и да било контакти с него, и се „натрапва отвън формула за политическо регулиране".
По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров за пореден път декларира руската позиция против оттеглянето на сирийския президент Башар Асад.
Припомняме, руската страна подпомага с оръжейни доставки режима на Асад.
Междувременно насилието на властите срещу цивилното население продължава.
Позицията на върховния комисар на ООН за човешките права Нави Пилай е, че провалът на Съвета за сигурност към ООН в опитите за предприемане на някакви действия са окуражили властите в Сирия да засилят нападенията над опонентите си. В реч пред Общото събрание на ООН, произнесена на 14 февруари, Пилай допусна, че сирийските правителствени войски не само са използвали прекомерна сила, но са извършили и престъпления срещу човечеството.

http://news.ibox.bg/news/id_1610466933

Евгени
20-02-2012, 01:00
САЩ вече използват безпилотни самолети за следене на ситуацията в Сирия


http://www.focus-news.net/?id=n1622661

Dinain
22-02-2012, 22:01
Вашингтон готви военна помощ за опозицията в Сирия
Администрацията на Барак Обама открехва възможността за международна военна подкрепа за въоръжената опозиция в Сирия, съобщиха агенциите. "Не искаме да предприемаме действия, които биха допринесли за по-нататъшно милитаризиране на Сирия, защото това може да тласне страната по опасен път. Ние обаче не изключваме допълнителни мерки, ако международната общност изчака твърде дълго и не предприеме нужните действия", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни пред репортери. "От наша гледна точка не смятаме, че има смисъл да допринасяме сега за по-голямо милитаризиране на Сирия. Но ако не успеем да накараме Асад да се поддаде на натиска, може да обмислим допълнителни мерки", заяви и говорителката на Държавния департамент Виктория Нулънд. От координираните изявления остава неясна каква ще е ролята на САЩ в осигуряването на такава помощ.

В същото време през уикенда ген. Мартин Демпси, председател на Съвета на началник-щабовете на американската армия, каза по Си Ен Ен, че Вашингтон все още не знае достатъчно за опонентите на Асад. "Докато не постигнем по-голяма яснота за това кои са те, смятам, че е рано да се говори за въоръжаването им", заяви Демпси.

Журналистката от САЩ Мери Колвин и френският й колега Реми Ошлик бяха убити вчера в град Хомс, съобщи френският министър на екологията Натали Косцюшко-Моризе. Те са загинали при бомбардировка, която засегнала пресцентър, организиран от сирийската опозиция в квартала Баба Амр, който бил подложен на силен обстрел. Ранени са други 3-4 чуждестранни журналисти.
http://www.segabg.com/article.php?id=590254

Кухулин
29-02-2012, 12:46
Как сообщают источники в командовании сирийской армии, в Идлибе арестованы 30 офицеров из Турции, Саудовской Аравии и Катара. Среди них также 18 ливийцев, в том числе один из главных полевых командиров повстанцев, которые боролись с Муамаром Каддафи — Абдель Хаким бель Хадж. Официальные представители в министерстве обороны эту информацию пока не комментируют.
:grin:

Dinain
29-02-2012, 21:49
Не бих приемал на доверие тези съобщения за заловени наемници и прочие. През ден се пускат разни партенки за пленени чужденци - я французи, я турци, я катарци.

Междувременно започна щурма на Баба-Амр (Хомс):
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-17202311
http://www.dw.de/dw/article/0,,15776574,00.html

http://www.dw.de/image/0,,15776264_401,00.jpg

Kramer
02-03-2012, 18:20
Тия нямат екрани на 55-ците. Значи не ги е страх от РПГ?

Dinain
09-03-2012, 11:30
8 March 2012 Last updated at 18:28 GMT
Syria crisis: Homs at centre of fresh massacre, activists say
Dozens of people have been killed in a suburb of Syria's battle-scarred city of Homs, reports say, in what activists are describing as a "new massacre".
Forty-four of those killed came from just a handful of families, the Local Co-Ordination Committees (LCC) said.
The reported killings come a day after the UN's humanitarian chief visited Homs, saying parts had been devastated.
Meanwhile a Syrian deputy oil minister posted a message on YouTube saying he had defected to the rebels.
Abdo Hussameddin is the highest level political figure to abandon the government of President Bashar al-Assad since the uprising erupted a year ago.
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-17304490

Опозицията в Сирия: Край на диалога!
http://www.standartnews.com/svyat/opoziciyata_v_siriya_kray_na_dialoga-138829.html

DDD
11-03-2012, 17:45
Не бих приемал на доверие тези съобщения за заловени наемници и прочие. През ден се пускат разни партенки за пленени чужденци - я французи, я турци, я катарци.


Няма начин да няма такива! :)

jamega
12-03-2012, 11:03
Въпреки изключително деликатното положение и предупрежденията на редица международни експерти да не се предприемат военни действия, администрацията на САЩ е започнала консултации със свои съюзници за атака на територията на Сирия. За това съобщават няколко анонимни високопоставени източници от Капитолия.

Официално целта на операцията ще бъде "защита на мирното население", но в действителност мисията е подкрепа на въоръжената опозиция и накрая за сваляне на режима на президента Башар ал Асад.

Разглеждат се следните варианти.

Първо, въвеждане на зона, забранена за полети, второ - военна охрана на хуманитарен коридор и трето - установяване на зона за безопасност на сирийска територия близо до границата с Турция.

http://america.actualno.com/news_380470.html

Кухулин
12-03-2012, 12:13
Изпуснаха момента за такава операция. Опозицията вече е овладяна, руснаците се договориха с Арабската лига, бастионите са развърнати. Малко вероятно.

Dinain
12-03-2012, 15:33
"Опозицията е овладяна"? Това откъде се разбира?
И какво са се договорили руснаците с Арабската Лига?

Кухулин
12-03-2012, 16:32
"Опозицията е овладяна"? Това откъде се разбира?
Сирийские власти приступили к восстановительным работам в Хомсе (http://www.itar-tass.com/c303/359820.html)


И какво са се договорили руснаците с Арабската Лига?
Россия и ЛАГ согласовали позицию по Сирии, ЕС поддерживает миссию Кофи Аннана (http://www.itar-tass.com/c188/362872.html)
Сирия согласна на предложения Кофи Аннана по вопросу сирийского урегулирования (http://www.itar-tass.com/c1/363930.html)

Моментът просто не е подходящ за американска атака. Не че е невъзможна, просто ще е с висока политическа цена. Освен това има слухове, че "Петър Велики" е тръгнал към сирийски води, та може би цената ще е висока и в технически план.

Ако ще се атакува, според мен първо трябва да изградят нова база от типа на Хомс и да провалят мирната инициатива на Кофи Анан. Може би ще се опитат да преодолеят ветото на Китай и да го докарат до "въздържал се", за което има индикации. Значи поне месец, може и два. Там пък идва проблема със сирийските избори...

Dinain
12-03-2012, 21:50
Кухулин, не искам да оборвам сводката на ИТАР-ТАСС от 05.03, но ето ти една карта от днес, 12.03:
http://news.bbcimg.co.uk/media/images/58789000/gif/_58789122_syria_homs_624_v6.gif


'Many dead' in fresh Homs attacks
Activists believe as many as 47 people have been killed in an attack by pro-government militia in the embattled Syrian city of Homs.
Women and children are among those reported to have been tortured and killed on Sunday night in the neighbourhood of Karm el-Zeytoun.
The Syrian government acknowledged the deaths, but blamed "armed terrorists".
The attack happened hours after UN-Arab League peace envoy Kofi Annan ended his two-day mission to Damascus.
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-17336560

По всяка вероятност това е акция на Шабиха.

Колкото до мисията на Кофи Анан, още при пристигането му опозицията каза учтиво, че "той живее на Марс".

Kramer
12-03-2012, 22:27
С риск да да не съм съгласен с BBC, правителствените не прочистиха ли Холмс вече?
За убийствата на 47 цивилни твърдят само инсургентите. Няма как да се потвърди от независим източник.

Кухулин
12-03-2012, 22:38
Колкото до мисията на Кофи Анан, още при пристигането му опозицията каза учтиво, че "той живее на Марс".
Това е ясно, но се изисква технологично време за провал на целия процес в политически план. А във военен план трябва "опозицията" отново да поеме инициативата.

Dinain
13-03-2012, 02:04
С риск да да не съм съгласен с BBC, правителствените не прочистиха ли Холмс вече?
Разбира се! Щом говорителите на режима са казали, сигурно е така. :boogie1qw:

За убийствата на 47 цивилни твърдят само инсургентите. Няма как да се потвърди от независим източник.
Разбира се, че няма. Нали силите на режима не допускат никакви медии наоколо? :rofl:

Сериозно, темата завива към комедия. Убитите цивилни в неделя са потвърдени от официалните власти, само дето според тях са дело на "въоръжени терористи".

Кухулин
14-03-2012, 18:39
Сериозно, темата завива към комедия. Убитите цивилни в неделя са потвърдени от официалните власти, само дето според тях са дело на "въоръжени терористи".
Сирийские власти задержали террористов-убийц 47 мирных жителей в Хомсе (http://www.itar-tass.com/c1/366059.html)

Dinain
14-03-2012, 22:15
Кореспондентът на ИТАР-ТАСС информира какво съобщил държавния канал "Сирия" на агенция САНА... какъв е смисълът от такива 'новини'?

The Syrian Arab News Agency (SANA) is the national official news agency in Syria. It was established in 1965. It is linked to the Ministry of Information and has its headquarters in Damascus.

Други новости - почти е превзет Идлиб, след като FSA са се изтеглили и оттам, Дераа е подложен на обстрел, 17 войници са убити при засади в провинцията. Явно войната е далеч от завършек.

Syrian troops 'take control of northern city of Idlib'
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-17364372

http://www.reuters.com/article/interactive/idUSBRE8280G820120314?view=small&type=worldNews

Кухулин
14-03-2012, 23:29
Кореспондентът на ИТАР-ТАСС информира какво съобщил държавния канал "Сирия" на агенция САНА... какъв е смисълът от такива 'новини'?
Според мен в случая сирийската власт дава по-достоверна информация от западните медии, затова съм пуснал новината.

ndragostinov
19-03-2012, 11:45
Според мен в случая сирийската власт дава по-достоверна информация от западните медии, затова съм пуснал новината.
Хм, според мен е точно обратното:

http://www.youtube.com/watch?v=hyM1mWEtRTk&feature=player_embedded

Dinain
19-03-2012, 22:18
Ожесточени боеве се водят в столицата на Сирия
Сраженията се водят в квартала, в който са разположени силовите ведомства
4 19 мар 2012, 11:33
Сражения избухнаха в западния квартал на Дамаск Меза, където са разположени силовите ведомства, предадоха световните агенции. Представител на опозицията заяви пред телевизия Ал Джазира, че при боевете с бунтовниците силите на реда и военните части са понесли загуби. Сраженията започнаха още в ранните сутрешни часове.
Според базирания в Лондон Сирийски център за наблюдение на правата на човека 18 войници от силите на президента Башар Асад са били ранени при сраженията. Центърът описва престрелките като "най-тежките и най-близките до центрове на силите за сигурност в Дамаск от началото на революцията" преди една година.
По-късно взривове от гранати и автоматични откоси са били чути в кварталите Кабун и Хараста при изхода на столицата, както и в редица съседни предградия. Според опозиционни източници над 200 войници от Трета механизирана бригада, която е дислоцирана в Каламун, са преминали в редицата на опозиционната Сирийска свободна армия.
Сега сирийските сили за сигурност провеждат операции по претърсване и арести в Меза.
Жител на Дамаск заяви, че столицата "прилича на казарма" след изпращането на големи военни части в нея. Изостря се положението и в два други града - Рака и Деxр аз Зур, където бунтовниците са превзели редица квартали и блокирали пътища със свои барикади. Те нападат войниците, които охраняват държавни учреждения, партийни офиси и учебни заведения. От Алепо и Дамаск се изпращат военни подкрепления.
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2012/03/19/1790486_ojestocheni_boeve_se_vodiat_v_stolicata_na _siriia/

Todor Pavlov
22-03-2012, 21:15
Разбира се! Щом говорителите на режима са казали, сигурно е така. :boogie1qw:

Разбира се, че няма. Нали силите на режима не допускат никакви медии наоколо? :rofl:

.


Журналистката от САЩ Мери Колвин и френският й колега Реми Ошлик бяха убити вчера в град Хомс, съобщи френският министър на екологията Натали Косцюшко-Моризе. Те са загинали при бомбардировка, която засегнала пресцентър, организиран от сирийската опозиция в квартала Баба Амр, който бил подложен на силен обстрел. Ранени са други 3-4 чуждестранни журналисти.
http://www.segabg.com/article.php?id=590254

... кой ли ги е допуснал ...

Dinain
23-03-2012, 19:53
... кой ли ги е допуснал ...
Със сигурност не официалната власт. Дошли са инкогнито. Ако не е ясно от само себе си, де.

feersum
26-03-2012, 11:05
Актуални снимки от Сирия:

http://www.theatlantic.com/infocus/2012/03/deadly-stalemate-in-syria/100268/

DDD
28-03-2012, 01:08
Актуални снимки от Сирия:

http://www.theatlantic.com/infocus/2012/03/deadly-stalemate-in-syria/100268/

http://cdn.theatlantic.com/static/infocus/syria032312/s_s23_23018123.jpg
A Syrian woman kisses a soldier from the Free Syrian Army in front a destroyed Syrian army tank which was attacked during clashes between the government forces and the rebels, in Rastan town, on March 21, 2012. (AP Photo) #

Тоя съвсем няма вид на сириец; По скоро британски наемник; Униформата с британска шарка, изгладена, с ръбове; тениската бяла, чиста; Радиостанция в ръката; Нищо общо с останалите персонажи;

feersum
28-03-2012, 10:37
И аз се зачудих, абсолютно европеиден тип си е, ама много пък е лъскав и изгладен за наемник :)
Шарката не е съвсем британска според мен, по-скоро е избелял woodland.
Но пък от друга страна - "soldier from the Free Syrian Army" - баш наемник или "консултант".

Todor Pavlov
28-03-2012, 16:46
От разговорите ми със сирийски приятели , се наложи извода , че фундаменталния проблем се корени в следното :
" “Нусайритите са по-невярващи от християните и юдеите, даже по-невярващи от много езичници”. Нусайритите са нанесли на мюсюлманската общност повече поражения, отколкото франки, турци и други. Те се смятат за мюсюлмани-шиити, но не вярват нито в Аллах, нито в Мохамед, нито в светия Коран. Нусайритите са най-опасните врагове на мюсюлманите, затова всеки мюсюлманин е длъжен да води с тях свещена война”.

Т.е. в момента християни и алауити са поддръжници на правителството и статуквото ,въобще . Конфликтите са етнически и религиозни и между квартали с обособени маси от тези вероизповедания и сунитски такива .

Dinain
29-03-2012, 22:27
http://cdn.theatlantic.com/static/infocus/syria032312/s_s33_RTR2ZO4L.jpg
Syrian children who fled to Jordan with their families enjoy a day out at an amusement park in Amman, on March 21, 2012. The activity was organized by an aid group to help the children acclimatize to life in their new environment. (Reuters/Ali Jarekji) #

Това момиченце е русоляво и зеленооко - не е мургаво, грозно и покрито с кал, сигурно е наемно британско момиченце.
С други думи, моля да се въздържате от демонстрации на примитивните си стереотипи и да не пишете глупости.

Изчезнал Безследно
30-03-2012, 00:08
От разговорите ми със сирийски приятели , се наложи извода , че фундаменталния проблем се корени в следното :
" “Нусайритите са по-невярващи от християните и юдеите, даже по-невярващи от много езичници”. Нусайритите са нанесли на мюсюлманската общност повече поражения, отколкото франки, турци и други. Те се смятат за мюсюлмани-шиити, но не вярват нито в Аллах, нито в Мохамед, нито в светия Коран. Нусайритите са най-опасните врагове на мюсюлманите, затова всеки мюсюлманин е длъжен да води с тях свещена война”.

Е, браво! Хубави приятели имаш, дето смятат, че вярата или липсата на такава е причина да се колят хората.

Digmon
13-04-2012, 17:22
Хаха доста стереотипен начин на мислене имате.
Имам братовчед ( 100% сириец) който е рус със сини очи, също и познати сириици които са със светли очи и русоляви коси.
Виждал съм и червенокосо момиче ( баща ирландец).
Особенно в северните провинции се намират бели хора.

DDD
14-04-2012, 12:44
Не става въпрос само за генетичните черти, а и за навиците; Военен нямащ нищо общо със сирииците /арабите като черти + неарабска униформа (не е дезертьор от сирииската армия), изгладена с ръбове сякаш не е на война, ниско подстриган, подстригана брада, чиста бяла тениска като за парад, радиостанция в ръцете (автомати в останалите персонажи). Явно дългогодишно придобивани военни навици. И това на фона на подбит танк, което необучен войник трудно ще направи: Чист наемник /инструктор. Е каква е националността му можем само да гадаем, но определено не е арабин. Живал съм сред араби и ги познавам добре; И съм виждал и руси сред тях, но те не са араби; Например в севрена африка такива са берберите; В Сирия има доста националности, както и гени от кръстоносните походи; Но и да са руси, местните си имата местния вид; Този на снимката с подбития танк не е от тях!

DDD
14-04-2012, 12:56
От разговорите ми със сирийски приятели , се наложи извода , че фундаменталния проблем се корени в следното :
" “Нусайритите са по-невярващи от християните и юдеите, даже по-невярващи от много езичници”. Нусайритите са нанесли на мюсюлманската общност повече поражения, отколкото франки, турци и други. Те се смятат за мюсюлмани-шиити, но не вярват нито в Аллах, нито в Мохамед, нито в светия Коран. Нусайритите са най-опасните врагове на мюсюлманите, затова всеки мюсюлманин е длъжен да води с тях свещена война”.

Т.е. в момента християни и алауити са поддръжници на правителството и статуквото ,въобще . Конфликтите са етнически и религиозни и между квартали с обособени маси от тези вероизповедания и сунитски такива .

Най-вероятната изказана до момента теза за причината на войната!
Няма нищо по устойчиво от етно-религиозен конфликт!

Dinain
15-04-2012, 13:24
DDD, моля да престанеш да защитаваш нелепата си теза, защото губиш времето на всички и отклоняваш темата към коментиране на незначителни детайли от някаква си снимка.
Тезата ти е абсурдна, защото:
1. Правиш генерални изводи на базата на една единствена снимка - какви навици, какви 5 пева.
2. Изводите ти се базират на абсолютно погрешни предположения - ето снимка на униформени военни от Сирия, така че можеш да престанеш да твърдиш, че "това не било арабска униформа":
http://2.bp.blogspot.com/-PSAa6SaGUr8/TkVs2tlm-1I/AAAAAAAAAjA/5Zm2ezdVqgk/s1600/syriamilitary6666.jpg
3. Разбира се, че е подстриган, нали е войник - или до вчера е бил такъв.
4. Да ти е минавало през акъла, че снимката може би е режисирана, т.е. поизкъпали са го този дезертьор и са му изгладили униформата, преди да го снимат? Нещо, което се случва откакто съществува фотографията?
5. Вече ти беше казано, че демонстрираш примитивни предрасъдъци. Руси и червенокоси араби има, друзи също.
6. Наистина престани с тези дивотии вече. Смешно е.


Най-вероятната изказана до момента теза за причината на войната!
Няма нищо по устойчиво от етно-религиозен конфликт!
Ама наистина ли е най-вероятната? Това арабската пролет, въжделенията за демокрация в целия арабски свят, отчаянието от старите диктатури, въздесъщите мизерия, безработица и корупция + 40-годишното управление на семейство Асад - това е не-вероятна теза, нещо незаслужаващо внимание, а етнически конфликт на общности, съжителстващи от векове, това е най-вероятната теза?
В смисъл, няма значение какво гледаш и четеш за този конфликт от една година насам, ти търсиш някаква друга, тайна причина за войната?
Моля те, кажи ако е така, тук имаме дълга традиция в третирането на любители на теория на конспирацията.

Digmon
15-04-2012, 21:02
DDD Да определено индивида не се вписва в представата ни за млад сирииски бунтовни, който вчера е хванал за първи път оръжие,но както Dinain подчерта, не всички живеещи в Арабските страни са араби и/или имат типичните черти.
Друг въпрос е колко и ние ги познаваме след като в медиите ни ги представят винаги във военна обстановка.

DDD
17-04-2012, 18:06
DDD, моля да престанеш да защитаваш нелепата си теза, защото губиш времето на всички и отклоняваш темата към коментиране на незначителни детайли от някаква си снимка.
Тезата ти е абсурдна, защото:
1. Правиш генерални изводи на базата на една единствена снимка - какви навици, какви 5 пева.
2. Изводите ти се базират на абсолютно погрешни предположения - ето снимка на униформени военни от Сирия, така че можеш да престанеш да твърдиш, че "това не било арабска униформа":
http://2.bp.blogspot.com/-PSAa6SaGUr8/TkVs2tlm-1I/AAAAAAAAAjA/5Zm2ezdVqgk/s1600/syriamilitary6666.jpg
3. Разбира се, че е подстриган, нали е войник - или до вчера е бил такъв.
4. Да ти е минавало през акъла, че снимката може би е режисирана, т.е. поизкъпали са го този дезертьор и са му изгладили униформата, преди да го снимат? Нещо, което се случва откакто съществува фотографията?
5. Вече ти беше казано, че демонстрираш примитивни предрасъдъци. Руси и червенокоси араби има, друзи също.
6. Наистина престани с тези дивотии вече. Смешно е.


Ама наистина ли е най-вероятната? Това арабската пролет, въжделенията за демокрация в целия арабски свят, отчаянието от старите диктатури, въздесъщите мизерия, безработица и корупция + 40-годишното управление на семейство Асад - това е не-вероятна теза, нещо незаслужаващо внимание, а етнически конфликт на общности, съжителстващи от векове, това е най-вероятната теза?
В смисъл, няма значение какво гледаш и четеш за този конфликт от една година насам, ти търсиш някаква друга, тайна причина за войната?
Моля те, кажи ако е така, тук имаме дълга традиция в третирането на любители на теория на конспирацията.

О Динайн, не знаех че във форума е забранено човек да има мнение различно от твоето!
И още: ако смяташ, че търся тайна причина за войната просто ме попитай, а не гадай и не ми приписвай мисли които не са мои! Мисля че доводите трябва да се излагат по-хладно.
А също и никога не съм те обвинявал в предрасъдаци и стереотипи или каквото и да е било и съм се отнасял с уважение към мнението на всички, за да съм предизвикал подобни лични нападки. :)

Евгени
20-04-2012, 00:30
САЩ ще предприемат военни мерки в Сирия, ако е необходимо :


http://www.focus-news.net/?id=n1644673

Кухулин
09-05-2012, 14:48
Сирия отвергла примирительную инициативу Катара о включении "братьев-мусульман" в состав правительства (http://www.itar-tass.com/c45/412776.html)


Источник в Дамаске сообщил сегодня ливанской газете "Аль-Ахбар", что сирийскому руководству было передано на днях послание эмира Катара шейха Хамада бен Халифы Аль Тани, в котором тот высказал пожелание "нормализовать двусторонние отношения и перевернуть страницу разлада".

Кухулин
17-05-2012, 12:36
Победивший на выборах в Сирии блок Национальное единство завоевал 183 из 250 мест в парламенте (http://www.itar-tass.com/c12/421393.html)

baian
21-05-2012, 09:51
http://www.fondsk.ru/news/2012/05/20/sirijskie-ekstremisty-predupredili-izrail.html
Сирийские экстремисты предупредили Израиль

baian
28-05-2012, 15:34
http://www.youtube.com/watch?v=QyM_quLZOpg&feature=related
Последните убийства в Сирия, избиване на деца, видеото не е за впечетлителни хора и си е ужасно. Интересното е че, децата са вързани и после са заклани или са разстреляни в главата. Това доста се различава от версията за въздушно нападение и артилерийски обстрел.По-скоро са изловени и методично са избити.Общо около 160 души са изклани.Версията на Ал-Джазира и BBC за бомбардировка не изглеждат обосновани, няма много кръв и разкъсвания а и хората са предимно вързани. Последно в населеното място са били "борците за свобода" има и видео на воиници от блокпоста до селото които са изгорени живи но преди малко го изриха от тук, а и не беше за гледане.

beri_cd
28-05-2012, 16:31
Това е проблемът - не можеш да разбереш много-много какво става. Някакво си видео и с някакви деца - убити ли са наистина, кой ги у убил, кой може да го потвърди, каква е гаранцията, че не е шашма/изиграно, както неведнъж се оказа, че става в Сирия? Това и от двете страни.

baian
28-05-2012, 18:52
Ами в случая едва ли, имаше подробен репортаж на сирийската телевизия ама тия от yuotube го махнаха, там имаше доста интересни работи като показваха кадри както, снимани от терористите така и по-късно от армията, в случая съвпадат доста и децата деиствително са избити, както и доста воиници и селяни.Някои са запалени и покрити с боклуци.Затова и Русия реагира толкова остро и от снощи Съвета за сигурност се мъчат нещо да измислят.
http://anna-news.info/node/6221
Намерих нещо на руски ама най-бруталните вече ги няма. Ама и от това ми настръхна косата.

Amazon
28-05-2012, 20:06
шашма/изиграно.
Не мисля, че е шашма - гледах клипчето (за съжаление).

Кухулин
28-05-2012, 20:31
Почва последния етап от играта, това е. Асад не им остави никакъв избор, освен интервенция. Ще играят яхонтите, буковете и томахавките. В сряда ще видим докъде са стигнали пазарлъците с Китай, пък и с Русия.

baian
28-05-2012, 20:48
Значи, нещата стоят долу горе така. Това всъщност не е точно село а близки поселения, (нещо като махали) населени с сунити.Населението е слабо образовано и безработно,които работи е предимно в Саудитска Арабия. Доскоро мястото е било средище на съпротивата и даже армията е гледала да стои настрана от района.Поставен е бил блок-пост пред селото с 20тина воиници.Но, изведнъж на 25 вечерта, в селото пристигат няколкостотин терористи и започва клането,някои оцеляват като избягват,други се крият в полето но доста са избити.Терористите снимат клипове, а част от тях напада съседното алевитско село. Тогава става засечката, явно алевитите са чули какво става и терористите успяват да убият само 2 семеиства, после са изтласкани(явно първоначално целта е била да представят ставащото като междуетнически сблъсък)Прекалено бързо реагират и военните и влизат в селото и започват и те да излъчват кадри от ставащото там.Сега селяните вече не искат и да чуят за Ал-Кайда, ама доста късно според мен.

Dinain
29-05-2012, 21:51
Обявиха награда от $450 000 за главата на Башар Асад

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=908852

Европа, Канада, САЩ гонят сирийските посланици


Няколко страни от ЕС, сред които Франция, Великобритания, Германия, Испания, Италия, Холандия, решиха съгласувано да експулсират посланиците на Сирия от столиците си. България също гони първия сирийски дипломат. Канада, САЩ и Австралия направиха същото.

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-sauz-siria-poslanitzi-11245105?nt=4

Кухулин
30-05-2012, 10:22
Мы только что вернулись из района Аль Хула и Хомса. Мир явно сошел с ума. По краней мере - США и Европа. Деньги, профессиональные наемники, хладнокровные убийства малышей, трупы каждый день. Сейчас идет тотальная зачистка всех лояльных власти в Аль Хула, бандиты открывают огонь на поражение по всем без исключения, стреляют по ООНовцам, солдатам и даже по нам - журналистам... У боевиков высокоточное оружие, снайперские винтовки, пулеметы, РПГ, минометы, гранаты. Численность пришедшего из Ар Растана и вторнувшегося в Аль Хула отряда боевиков-ваххабитов превышает 700 террористов, которые захватили и сейчас удерживают этот городок. Сейчас переводим на русский язык показания уцелевших свидетелей и формируем документ видеообвинения. Ночью выставим в ЖЖ и на ленте ANNA. Сирийские власти мышей не ловят, похоже на месте была только одна наша съемочная группа. Поэтому прошу помощи в распространении материалов.

http://maramus.livejournal.com/86257.html


Ако ще се атакува, според мен първо трябва да изградят нова база от типа на Хомс и да провалят мирната инициатива на Кофи Анан. Може би ще се опитат да преодолеят ветото на Китай и да го докарат до "въздържал се", за което има индикации. Значи поне месец, може и два. Там пък идва проблема със сирийските избори...
!

Ако искате, можем да залагаме как ще свърши цялата цигания. Аз мисля, че до един месец ще пуснат бомби, а до два месеца Асад ще падне. Няма да издържи финалния бой.

Henry Sinclair
30-05-2012, 18:57
Last Thursday, May 24, a Russian arms ship "Professor Katsman", was detected approaching the Syrian port of Tartus. Although the crew shut down communications systems and crept forward in silence, sources discovered the vessel dropping anchor in the Syrian port Friday. Military equipment was then unloaded behind tarpaulin screens and transferred to waiting Syrian military truck convoys. Our sources identified the cargo delivered as consisting of large quantities of artillery and tank shells as well as spare parts for tanks.The North Korean arms ships "Odai" is also reported on its way to Tartus with hardware for the Syrian army.

http://photos.marinetraffic.com/ais/showphoto.aspx?mmsi=273355040&imo=9368261
Russian arms ship "Professor Katsman"

Military sources report at the same time that Syrian rebels have started using German HK MG4 machine guns in their attacks on Syrian military targets. These weapons are in service with the German Bundeswehr. It is the first time German military hardware has been seen in the Middle East in the 67 years since World War II ended. It is not known how the Syrian rebels procured the guns and who is supplying them with ammo.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3b/HK_MG4_01.jpg/800px-HK_MG4_01.jpg
Heckler & Koch MG4

Кухулин
30-05-2012, 19:09
It is not known how the Syrian rebels procured the guns and who is supplying them with ammo.
Официалната, публично обявена в Истанбул финансова помощ за бунтовниците след падането на Хомс беше 500 млн долара. Едва ли имат проблем с доставките от тази гледна точка.

Kramer
30-05-2012, 19:45
Според мен Асад едва ли е кретен да избива собствения си народ и да провокира.

beri_cd
30-05-2012, 19:48
It is the first time German military hardware has been seen in the Middle East in the 67 years since World War II ended.

Wanna' bet? :D Пълна глупост.


Според мен Асад едва ли е кретен да избива собствения си народ и да провокира.

Когато из мрежата се появят клипове, в които (истински или преструващи се на) сирийски войници вършат варварщини, ефектът може да се разглежда от две страни. От една страна се сплашват "колебливите", от друга - пада реноменто на Сирия (повече), нахъсват се опозиционерите и материалните и парични помощи се увеличават. Когато опозиционери го правят от ПР-гледна точка за тях промяната е пропорционално много по-малка. Някои "колебаещи" се могат да се обърнат към стария, познат им режим, други, от страх от вендета, се отричат от него. За съжаление в западните медии не се споменава достатъчно за зверствата извършени върху цивилни (обвинени в "сътрудничество", което може да значи всичко) отстрана на опозицията.

Кой е казал, че с достатъчно насилие не може да се потуши въстание? Даже напротив - в 20-ти век 99% от успешните въстания са чужда помощ, иначе не могат да си постигнат целта. В същата Сирия преди точно 30 години да не би да не е потушено въстание с цената на клане и десетки хиляди убити? Или пък в Ирак подобни действия не са носили успех? Вярно, епохата на youtube и facebook е...

Henry Sinclair
30-05-2012, 20:28
Косово обучавало сирийски бунтовници

http://balkansbg.eu/images/Emotions/uck%20and%20big%20brother.jpg

Косово вероятно е терен за обучение на сирийската въоръжена опозиция. Това подозира Русия, както стана ясно от изказване на руския постоянен представител в ООН Виталий Чуркин. Той се позовава на притеснителни информации в пресата, че косовските власти установяват контакти с представители на сирийската опозиция, за да обучават бунтовници на своя територия.Министърът на външните работи на Косово Енвер Ходжа отхвърли обвиненията, че извършва подобна тренировъчна дейност в страната, но призна, че правителството му поддържа дипломатически контакт със сирийските бунтовници и ги подкрепя напълно.
По време на дебат в Съвета за сигурност на ООН за обстановката в Косово Чуркин окачестви като тревожни съобщенията на някои медии, че косовските власти установяват контакти с представители на сирийската опозиция с цел да обучават сирийски бунтовници на своята територия.
Подобна инициатива би била в разрез с усилията на специалния пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан, подкрепяни от цялата международна общност, изтъкна руският дипломат. "Освен това превръщането на Косово в международен полигон за подготовка на бойци от различни въоръжени формирования би могло да стане сериозен дестабилизиращ фактор, излизащ от рамките на балканския регион", посочи Чуркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Делегация на сирийските бунтовници сe договори с властите в Прищина, да обменят опит за партизанска война. Сирийската опозиция изпращd бойци в Косово, които да се обучават в тактика за сваляне на правителството на президента Башар ал-Асад.

Според Асошиейтед прес, на 26 април делегацията на сирийската опозиция на път за Съединените щати, направи спирка в Прищина, за да преговаря за това как да използват опита на Армията за освобождение на Косово (АОК) в Сирия.
Досега, зле организираната сирийската опозиция не е в състояние да се организира и да образува силен фронт срещу силите на президента Асад. Терористичната тактика на бунтовниците, която им позволяват да убиват военни и правителствени служители, не е достатъчна, за да възпре редовната армия.
"Ние дойдохме тук да се учим. Косово премина по този път и имат опит, който би бил много полезно за нас ", казва ръководителят на делегацията на Сирия Амар Абдулхамид, който е активист за правата на човека и дисидент от сирийски произход. "По-специално, ние бихме искали да знаем как разсеяните въоръжени групи, в крайна сметка, да се обединят в АОК."
Сирийските опозиционни лидери обещават незабавно да признаят Косово, веднага след като завземат властта в страната.
Тренировъчният лагер на албанско-косовската граница, който е приел сирийската делегация, първоначално е бил организиран от Съединените щати, за да съдейства за обучението на техните АОК бойци.
Каквото и да е било, изследователят и член на проекта GlobalResearch, Бенджамин Шетт, разказва пред RT, че сирийските бунтовници едва ли ще научат много от военната тактика на АОК."Т. нар. Армия за освобождение на Косово е терористична група, която в действителност претърпя поражение от сръбската армия през 1998 г..

Kramer
30-05-2012, 21:55
Според мен режимите в Катар и Бахрейн искат да бият шиитите на далечните подстъпи.
Не вярвам че някой в Западния свят иска Израел да е обграден с държави на фундаментални ислямисти.

beri_cd
30-05-2012, 23:12
Според мен режимите в Катар и Бахрейн искат да бият шиитите на далечните подстъпи.
Не вярвам че някой в Западния свят иска Израел да е обграден с държави на фундаментални ислямисти.

Извинявай, би ли уточнил за първото изречение?
Иначе - да, но това не е единствения фактор. Но за съжаление в арабския свят диктатурите май се наследяват само от ислямисти (което преди година звучеше като обида).

Kramer
30-05-2012, 23:37
Извинявай, би ли уточнил за първото изречение?


Нали имаше вълнения най-малко в една от страните. А там обратно на Сирия сунитското малцинство, у което са финансите, управлява шиитското мнозинство.

RAMMSTEIN
31-05-2012, 12:46
Как според вас би се развила едно нападение на НАТО и международна коалиция срещу Сирия като се знае , че там има и голяма руска ВМС база , как биха реагирали Русия , може ли да се противопоставят военно на НАТО , и Запада , ? След разпадането на СССр и воините които имаше по света Русия е имала интереси в размирните места и военни конфликти но не и бази там , а и Сирия е много близък съузник на Русия .? И какво значение има такава ВМС база на Русия ако не именно да се използва в в такъв момент да помогне на Сирия иначе е излишна ,за какво им е ? други съузнице в средиземно море вече маи няма отдавна ?

gollum
31-05-2012, 14:31
И какво значение има такава ВМС база на Русия ако не именно да се използва в в такъв момент да помогне на Сирия иначе е излишна ,за какво им е ? други съузнице в средиземно море вече маи няма отдавна ?
Хъм, военните бази имат голямо значение в мирно време, особено ако нямаш съюзници в райони, чиито бази да използваш. Те ти позволяват да поддържаш операции на флота си доста по-далеч, отколкото ако разчиташ само на собствените си. Това особено важи за Русия с оглед на базите й. Под "операции" недей да разбираш непременно бойни - основната дейност на флота, както и на всички военни сили, е мирновременна.
Така че въпросната база има значение сама по себе си, без връзка с каквито и да е конфликти или конкретни политически ситуации. Естествено, първият им интерес би бил да си запазят базата, иначе ще трябва да търсят друга, а това не е лесна работа.

Henry Sinclair
31-05-2012, 19:13
Преди време СССР/ респективно Русия/ имаше 4 военноморски бази в Близкия Изток - на о. Сокотра в Южен Йемен, на архипелага Дахлак в Червено Море / сега на Еритрея/, в Триполи, Либия и в Тартус, Сирия. Сега остана само последната. Значението и е стратегическо за руското присъствие в района на Средиземно Море.

Dinain
31-05-2012, 22:03
Сирия е много близък съузник на Русия
И Египет беше близък съюзник едно време. Докато властта не се смени и Ануар Садат изгони консултантите през 1972 г.

Пилот
31-05-2012, 23:59
По принцип само да вметна - това което руснаците наричат база в Тартус не е нещо подобно на американските бази в Близкия изток които са примерно 10 000 души или от сорта. Става дума за съвсем малко оборудване и едва ли повече от 100 души технически персонал. Това е по-скоро символично присъствие в Сирия, да не говорим, че Черноморският флот има всичко на всичко 3 кораба (1 крайцер и 2 фрегати) които да имат смислената възможност да излизат из Средиземно море в настоящия момент. Тъй че спокойно могат да прежалят базата ако имат интерес от това, а и да не искат да я губят освен да протестират в ООН, да дават вето и да внасят оръжие - нищо друго реално не може да се направи от тях. Честно казано когато западът предложи достатъчно висока цена на Русия и Асад направи още някоя и друга грешка, ще го зарежат.

Изчезнал Безследно
01-06-2012, 00:01
[I]
Ако искате, можем да залагаме как ще свърши цялата цигания. Аз мисля, че до един месец ще пуснат бомби, а до два месеца Асад ще падне. Няма да издържи финалния бой.
Или иначе казано - язък за двата милиона алауи, друзи и християни...

П.П. ...и нашего брата всякакви там интелигенти.

Кухулин
01-06-2012, 09:04
Закритото заседание в сряда нещо май се е оплело. Твърде неясни позиции излизат:

ВАШИНГТОН, 1 июня. /Корр. ИТАР-ТАСС Иван Лебедев/. Министр обороны США Леон Панетта считает, что американские вооруженные силы смогут принять участие в какой-либо военной операции в Сирии только при наличии соответствующей резолюции Совета Безопасности ООН. Беседуя в четверг с журналистами, сопровождавшими его на борту самолета по пути в Сингапур, он также заявил, что видит свою задачу в том, чтобы американские войска при выполнении подобных миссий за рубежом всегда пользовались поддержкой международного сообщества.
Заявление Панетты отличалось и по тону, и по содержанию от высказываний постоянного представителя США при ООН Сюзан Райс, которая днем ранее предположила, что в случае провала плана по Сирии спецпредставителя ООН и Лиги арабских государств Кофи Аннана и раскола в СБ ООН мировому сообществу придется действовать в обход Совбеза. По ее словам, это "самый худший вариант", но в данный момент он "выглядит наиболее вероятным".
Комментируя по просьбе журналистов подобный сценарий развития событий, Панетта заявил: "Нет, я не могу такое представить". "Однако в конечном итоге решение о том, какие шаги следует предпринять, будут принимать международное сообщество и президент Соединенных Штатов", - добавил он.
Министр также подтвердил, что в Пентагоне существуют планы действий "при любом развитии ситуации".

Historiker
03-06-2012, 15:54
Бих искал да задам въпроса , който и зададе Милен Цветков : защо му е на Башар Асад да избива цивилно население ? Какво печели с това ?

Кухулин
03-06-2012, 16:40
Официалната позиция на Русия след закритото заседание в сряда:

Комментарий официального представителя МИД России А.К.Лукашевича в связи с развитием ситуации в Сирии и вокруг нее (http://www.mid.ru/brp_4.nsf/newsline/B422A8900415B67144257A1000580829)

В последние дни происходит резкое обострение ситуации в Сирии и вокруг нее. Детонатором послужила жестокая трагедия 25 мая с.г. в деревне Хула, в результате которой погибло более ста мирных жителей, включая 49 детей. Были практически полностью вырезаны несколько больших сирийских семей. Как известно, злодеяние по горячим следам в самых резких выражениях осудил Совет Безопасности ООН.

Результаты проведенного сирийскими властями расследования, которые были оглашены 31 мая с.г., свидетельствуют о том, что преступление было хорошо спланированной акцией боевиков с целью срыва усилий по политическому урегулированию сирийского кризиса, подведения ситуации в Сирии к новому витку кровавого насилия. В Москве, где решительно и безоговорочно осуждают насилие против мирных граждан, ожидают итогов расследования МООННС в соответствии с поручением СБ ООН. Исполнители и заказчики этого варварского преступления должны понести самое суровое наказание.

Без комментариев оставляем попытки использовать гибель детей и невинных людей в политических целях для возвращения к порочному алгоритму «ливийского сценария». С явственно проявившейся в Сирии опасностью возникновения гражданской войны с конфессиональной подоплекой предлагают бороться с помощью угрозы иностранной интервенции и подталкивания сирийских сторон к дальнейшей ожесточенной и непримиримой конфронтации. Намекают и на «виновника» негативного развития событий – Россию, чья политика, дескать, осложняет создание единой международной коалиции и способствует развитию гражданской войны. Вряд ли такие подходы могут принести добрые плоды.

Мы уже неоднократно обращали внимание на реальные причины, оказывающие негативное влияние на имплементацию плана К.Аннана в Сирии. Это, прежде всего, неготовность некоторых ведущих международных и региональных игроков действовать на сирийском направлении в соответствии с логикой мирного урегулирования. Предпочтение, как мы видим, по-прежнему отдается собственной повестке дня, важнейшим пунктом которой остаётся смена правящего режима в Дамаске. Трагедия в Хуле показала, к чему может привести финансовая помощь и поставки контрабандным путем современных видов вооружений боевикам, вербовка иностранных наемников и заигрывание с разного рода экстремистами.

В Москве считают, что, несмотря ни на что, шансы на достижение мирного урегулирования в Сирии в соответствии с одобренным Советом Безопасности ООН планом К.Аннана сохраняются. Их надо использовать. Россия, со своей стороны, готова к продолжению активного поиска путей для совместной работы по содействию разрешению сирийского кризиса на имеющейся консолидированной основе.

Кухулин
06-06-2012, 18:09
Асад засега мачка новите попълнения, но да видим докога.

В Сирии уничтожен отряд "эмира" Саида Таббуша и он сам (http://anna-news.info/node/6382)

В результате сегодняшнего многочасового боя с крупным отрядом боевиков из деревни Бкас численностью свыше 500 человек во главе с «эмиром» Саидом Таббушем, который захватил несколько деревень в пригороде Аль Хаффа провинции Латакии: Джуб Аль Ахмар – Аль Хаварат – Аль Хамила, и объявил там о создании исламского эмирата, новоиспеченный эмир уничтожен как и множество других бандитов. В плен попало большое количество наемников из Туниса и Йемена.

ПП Новия сирийски министър-председател:

http://www.itar-tass.com/data/Newses/MainPhoto/440033.JPEG

Изглежда корав :grin:

Dinain
07-06-2012, 01:31
Ау, "бандити" - жаргонът от кавказките войни. И явно работи безотказно:

Все эти "эмиры" кое-что напоминают: Дагестан, Ингушетию, Чечню и Кабардино - Балкарию. Механизмы разрушения Сирии и России схожи: "карманный террористический ислам", иностранные спецслужбы, наемники и толерантные защитники прав человека, действующие в одной связке. Сирия перемалывает сбитую с толку, темную арабскую бедноту, купившуюся на идею насилия или просто за деньги. Кто в этой ситуации может быть доволен? Тот кто воюет против всех арабов.

Интересно, но не мога да намеря нищо за тази новина в англоезичния интернет. Да не става дума за това:


New 'massacre' reported in Syria's Hama province
At least 86 people, including many women and children, have been killed by Syrian pro-government forces in Hama province, opposition activists say.
A spokesman for the Syrian National Council, the main opposition coalition, said there had been a "massacre" in the villages of Qubair and Maarzaf.
More than 20 children and 20 women were reportedly among those who died.

The activist groups said the Qubeir killings brought the total number of people killed nationwide by security forces on Wednesday to 130.
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-18348201

Кухулин
07-06-2012, 09:30
Интересно, но не мога да намеря нищо за тази новина в англоезичния интернет. Да не става дума за това:
Мне, това е друг случай. Ето и сирийската гледна точка:

«Силы (правительства) Сирии атаковали укрытие террористов в Аль-Кубейре после того, как от местных жителей поступила просьба о помощи», - говорится в сообщении сирийских СМИ, которое проводит AFP. Согласно заявлению руководства Сирии, в ходе боя между террористами и военными все члены экстремистской группы, напавшие на Аль-Кубейр, были убиты.

При этом официальный Дамаск отрицает свою причастность к убийству мирных жителей под Хамой.
Согласно оценке правительства Сирии, массовое убийство в двух селах под Хамой совершено с целью оказания давления на сирийские власти в преддверии заседания Совета безопасности ООН по кризису в сирийском государстве.

«Полное ненависти преступление было совершено против жителей Аль-Кубейра накануне заседания Совбеза ООН и других международных встреч с целью оказания давления на Сирию», - говорится в заявлении правительства страны, распространенном местным телевидением, передает РИА «Новости».

Кухулин
07-06-2012, 10:14
Малко повече подробности за операцията в Латакия:

Успешная операция по ликвидации банд террористов в Латакии (http://anna-news.info/node/6408)

... Вчера утром мы узнали, что для «продавливания» в СБ ООН резолюции о военной интервенции в эту страну блока НАТО началась очередная крупная акция в Латакиии. В 4 часа утра несколько отрядов боевиков, включая самый крупный из них из деревни Бкас численностью до 500 человек во главе с «эмиром» Саидом Таббушем, атаковали несколько деревень в пригороде Аль Хаффа провинции Латакии: Джуб Аль Ахмар – Аль Хаварат – Аль Хамила.

В первые же часы мы узнали, что в полном окружении остался блок пост правоохранительных органов из 16 человек. Мысленно я простился с ребятами, но, как выяснилось, был неправ.

Мы попросили пропуск в район боевых действий, но получили отказ. Пытаемся и сейчас туда пробиться.

На волне эйфории террористы объявили о создании своего исламского эмирата. Селения в панике покинули около 1500 жителей из числа аллавитов. В захваченных деревнях Саид Аббуш объявил мобилизацию в сирийскую свободную армию, единовременно выделяя по 500 долларов США каждому примкнувшему к отряду бандитов. Напомню, что средняя зарплата в Сирии не превышает 300 долларов США. Как я уже писал, Саид Аббуш в мирное время занимался обжигом угля для кальянов, являясь классическим представителем малого сирийского бизнеса.

Ожесточенный бой шел более 10 часов. К счастью, окруженные на блокпосту 16 сирийских военнослужащих заняли круговую оборону и не стали сдаваться на милость победителей. Многие из них были ранены, но ни один не погиб. Боевики сожгли два танка Т-72. По неподтвержденным данным, террористы применяли боеприпасы с белым фосфором. Тем не менее, отряды бандитов были рассеяны и частично уничтожены (жители называют цифру в 400 убитых боевиков. Убит был и новоявленный эмир), в плен попало много тунисцев и иорданцев. Часть боевиков смогла уйти в Турцию, но большая часть легла в сырую (точнее каменистую) сирийскую землю. Оставшиеся полностью окружены и их окончательная ликвидация - это всего лишь вопрос времени.

Похоже сирийская армия сделала правильные выводы из трагедии в Аль Хула.

Kramer
07-06-2012, 10:46
Може ли да намерим сходни черти с гражданската война в Ливан преди 30г.?

Henry Sinclair
07-06-2012, 19:15
Трудно, там имаме християни-маронити, Амал, палестинците от ООП, израелците, ООН и кой ли още не. Тук ситуацията е ясна - алевитския режим срещу сунитите.

Dinain
07-06-2012, 21:39
Ако беше толкова просто, гражданската война щеше отдавна да е в пълен разгар. Да не би в сирийската армия да служат само алауити ("алевит" е русизъм)?
В Близкия Изток никой конфликт не е чак толкова прост. Сходни черти по-скоро трябва да се търсят с гражданската война в Либия.

Henry Sinclair
07-06-2012, 23:30
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3pbboDfZfkg

Не мога да разбера какво се случва с този танк, че пламва така като запалка?! Някои да има идея?

Кухулин
07-06-2012, 23:38
Изглежда като да се взриви боекомплекта.

Kramer
08-06-2012, 12:08
Сходни черти по-скоро трябва да се търсят с гражданската война в Либия.


В Либия противопоставянето е на племенна основа, а в Сирия на религиозна:алеуити(шиити) - сунити.
В Ливан също шиитите от "Амал" се биеха с палестинците сунити.

baian
08-06-2012, 13:52
Не мога да разбера какво се случва с този танк, че пламва така като запалка?! Някои да има идея?

Четох руснаци специалисти по танкове. Това нещо не е танк, а "Брадли" и е американско. Сирия няма брадлита значи филмчето не е от там, най-вероятно е от Ирак и тия дето се пекат са иракската армия или американци.Първоначалния огън бил от противотанкова ракета TOW после се пали боекомплекта вътре( ракети) и те така.:pionier:

baian
08-06-2012, 14:02
В Либия противопоставянето е на племенна основа, а в Сирия на религиозна:алеуити(шиити) - сунити.
В Ливан също шиитите от "Амал" се биеха с палестинците сунити.

Ами не е просто ама хич.
1 Сунитите са мнозинство между 68-70% ама не управляват, но имат силна промишленно-търговска база.
2 Алауитите са около 10% или около 2млн.-управляват и държат армията.
3 Християните 8-10% подкрепят режима защото знаят какво ще стане ако падне ( сунитите ще ги изколят)
4 Друзите 6-8% в началото бяха против режима, ама като видяха за какво става въпрос сега са яростни подръжници на власта.
5 Кюрдите около 800 000 и те в началото бяха против ама се споразумяха с Асад и сега го подкрепят, ПКК също се споразумя с власта получи бази и подкрепа и сега си провежда операциите срещу Турция от там.
6 Има малко шиити-истински, малко черкези-140 000,евреи,йезиди и др. и всички са за власта.
Противници са Салафитите и сунитите като цяло.

Dinain
08-06-2012, 22:30
В Либия противопоставянето е на племенна основа, а в Сирия на религиозна:алеуити(шиити) - сунити.
Не съм съгласен. В Либия противопоставянето беше всички срещу клана Кадафи; в Сирия противопоставянето е всички срещу клана Асад. Това е прилика.
Фактът, че либийците се сборичкаха след кончината на Муамар, е естествено последствие и се очакваше, но няма общо с причините за конфликта. Чисто логически, каквито и разделения на племенна или религиозна основа да има, то си ги е имало открай време, но клановете Кадафи/Асад управляват/ха страните си над 40 години - защо войните се водят сега? Сунитите едва ли се обичат с алауитите повече или по-малко, в сравнение с преди 40 години.


2 Алауитите са около 10% или около 2млн.-управляват и държат армията.
Това изречение е категорично грешно. Асад управлява и държи армията, не алауитите. Той закриля алауитската общност и й дава привилегии, защото принадлежи към нея, но това не значи, че алауитите управляват каквото и да било.


3 Християните 8-10% подкрепят режима защото знаят какво ще стане ако падне ( сунитите ще ги изколят)
4 Друзите 6-8% в началото бяха против режима, ама като видяха за какво става въпрос сега са яростни подръжници на власта.
5 Кюрдите около 800 000 и те в началото бяха против ама се споразумяха с Асад и сега го подкрепят, ПКК също се споразумя с власта получи бази и подкрепа и сега си провежда операциите срещу Турция от там.
6 Има малко шиити-истински, малко черкези-140 000,евреи,йезиди и др. и всички са за власта
3. Защо пък да ги изколят? Християните са по тези места от някъде 1500 години и никой не ги е изколил още. Това са пресилени приказки.
4. Същото важи за друзите.
5. Същото важи за кюрдите.

Гореизброените далеч не са естествени съюзници на Асад. Всичко зависи от това какво може да им предложи той, за да застанат на негова страна, и дали ще стане сделка. Естествено е да се опитва да обедини малцинствените групи срещу мнозинството на сунитите. Тук могат да се намерят паралели с ливанската война, но тогава заключенията ще са коренно различни. Там по същия начин шиите бяха против всички, но нито друзите, нито християните бяха изтребени. Християните (маронитите) загубиха влиянието си и ръководната роля в страната, но тя беше наследство от колониалната система и непропорционална на дяла им в населението. Същото по всяка вероятност ще се случи с алауитите в Сирия, но за разлика от Ливан, Сирия се управлява от едно семейство над 4 десетилетия - достатъчна предпоставка всички групи да се озлобят достатъчно срещу него, за да загърбят всякакви различия, докато Башар не увисне на въжето или избяга някъде; пък после ще се хванат един друг за гушата като либийците.

Kramer
08-06-2012, 22:55
Не съм съгласен. В Либия противопоставянето беше всички срещу клана Кадафи; в Сирия противопоставянето е всички срещу клана Асад. Това е прилика.
Фактът, че либийците се сборичкаха след кончината на Муамар, е естествено последствие и се очакваше, но няма общо с причините за конфликта. Чисто логически, каквито и разделения на племенна или религиозна основа да има, то си ги е имало открай време, но клановете Кадафи/Асад управляват/ха страните си над 40 години - защо войните се водят сега? Сунитите едва ли се обичат с алауитите повече или по-малко, в сравнение с преди 40 години.


Това изречение е категорично грешно. Асад управлява и държи армията, не алауитите. Той закриля алауитската общност и й дава привилегии, защото принадлежи към нея, но това не значи, че алауитите управляват каквото и да било.


3. Защо пък да ги изколят? Християните са по тези места от някъде 1500 години и никой не ги е изколил още. Това са пресилени приказки.
4. Същото важи за друзите.
5. Същото важи за кюрдите.

Гореизброените далеч не са естествени съюзници на Асад. Всичко зависи от това какво може да им предложи той, за да застанат на негова страна, и дали ще стане сделка. Естествено е да се опитва да обедини малцинствените групи срещу мнозинството на сунитите. Тук могат да се намерят паралели с ливанската война, но тогава заключенията ще са коренно различни. Там по същия начин шиите бяха против всички, но нито друзите, нито християните бяха изтребени. Християните (маронитите) загубиха влиянието си и ръководната роля в страната, но тя беше наследство от колониалната система и непропорционална на дяла им в населението. Същото по всяка вероятност ще се случи с алауитите в Сирия, но за разлика от Ливан, Сирия се управлява от едно семейство над 4 десетилетия - достатъчна предпоставка всички групи да се озлобят достатъчно срещу него, за да загърбят всякакви различия, докато Башар не увисне на въжето или избяга някъде; пък после ще се хванат един друг за гушата като либийците.
Спомням си навремето беше направил във форума много добър анализ на войната в Ливан. Затова би ми бил интересен и подобен на тази в Сирия.

Henry Sinclair
09-06-2012, 12:26
Сирийските кюрди създадоха свой собствен Кюрдски национален съвет, по подобие на базирания в Турция Сирийски национален съвет. На преговорите между двете опозиционни организации в Истанбул, кюрдите поставиха искания за създаване на автономна кюрдска област при следвоенното разпределение на Сирия и промяна на наименованието Сирийска арабска република. Първоначално проф. Галиун и СНС отхвърлиха претенциите. На неофициалните преговори в България преди десетина дни отново присъстваха и кюрдите. Ако плановете на Кюрдски национален съвет станат реалност, то в района на Близкия Изток ще се появи нова кюрдска квази-държава, по подобие на Кюрдската автономна област в Северен Ирак. Последното, както и изграждането на сериозни кюрдски въоръжени сили ще доведе до нови заплахи за Турция и ще засили надеждите за свободен Кюрдистан.

http://www.gloria-center.org/wp-content/uploads/2012/05/Syrian_kurds.jpg

Dinain
09-06-2012, 14:26
Крамер, благодаря за високата оценка, но за съжаление вече нямам свободното време за такива занимания... а и онази статия беше превод и анализ на няколко подробни източника, които по разбираеми причини отсъстват за Сирия - докато онзи конфликт горе-долу е приключил преди 20 години, сирийският тече в момента. Да не говорим за медийното затъмнение.

Иначе - вчера армията е подложила отново Дераа на артилерийски обстрел, опозиционерите съобщават за между 17 и 80 убити. Всичко се повтаря отново и отново, едни и същи градове се обстрелват и "умиротворяват" за н-ти път.
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-18377756


International peace envoy, Kofi Annan, has said his six-point peace plan is not being implemented.
No shit, Watson.

baian
09-06-2012, 20:46
Dinain това което твърдиш е минало свършено,колкото останаха християни в Ирак, толкова ще останат в Сирия.Вземат ли властта сунитите няма да остане никои от малцинствата. Тия практики за които говориш останаха в миналото сега имаме вахабити-салафити и те няма да пожалят никои и нищо. Справка (Афганистан-статуите на Буда и езическите малцинства които просто бяха изклани и сега не съществуват откакто дойдоха талибаните),Новите закони в страните от Персийския Залив за религията и смъртното наказание.Та те дори искат роби от други религий и то в Кувеит.Сега на дневен ред е Халифата, Саудитска Арабия вече налапа Бахрейн.Скоро ще доиде и реда на коптите в Египет.И най-интересното е че, САЩ и Израел подкрепят сунитите и войната дето ще почне скоро.

Dinain
09-06-2012, 22:24
Интересното е, че аз не твърдя каквото и да е, затова пък ти си нахвърлял множество гръмки твърдения. Минало свършено, казваш? :) Моля да раздуеш по следните въпроси:

1. Какви и колко "езичници" е имало в Афганистан, които са изклани от талибаните?
2. В Ирак има към 1.5 млн християни. През 1987 г. са били 1.4 млн. Какво искаш да кажеш с това "колко са останали"? От 3-4 млн. иракски бежанци след инвазията от 2003 г., около 300 хиляди са християни - цифра напълно пропорционална на дяла им в населението (5%). Та да речем постоянно пребиваващите са останали 1.2 млн. Е?

Другите гръмки твърдения оставам настрана, но постът ти много прилича на тролене.

Изчезнал Безследно
10-06-2012, 00:22
И най-интересното е че, САЩ и Израел подкрепят сунитите и войната дето ще почне скоро.
Не знам как реши, че Израел подкрепя опозицията. Доколкото ми е известно, нито един израелски политик не се е изказал по въпроса. Вярно е, че болшинството израелски медии се придържат към западната гледна точка, но това е друг синдром - да сме като цивилизованите.
Обективно погледнато, Израел губи, както и да се развият събитията:
- ако алауите останат на власт - ще продължат да поддържат Хизбалла
- ако сунитите надделеят - ще поддържат Хамас
- ако сегашното положение продължи - ще измести центъра на общественото мнение от ядрената програма на Иран

beri_cd
10-06-2012, 02:44
Не знам как реши, че Израел подкрепя опозицията. Доколкото ми е известно, нито един израелски политик не се е изказал по въпроса. Вярно е, че болшинството израелски медии се придържат към западната гледна точка, но това е друг синдром - да сме като цивилизованите.
Обективно погледнато, Израел губи, както и да се развият събитията:
- ако алауите останат на власт - ще продължат да поддържат Хизбалла
- ако сунитите надделеят - ще поддържат Хамас
- ако сегашното положение продължи - ще измести центъра на общественото мнение от ядрената програма на Иран

По принцип има изказвания отстрана на израелски политици, съвсем официални.
По трите точки/тирета - това за сунитите не съм съвсем съгласен. Ти ги групираш по религиозна принадлежност, но и сегашната власт подкрепя Хамас. Както и шиитски Иран. По-големият хазарт е в развитието на ирано-сирийските отношения. Засега изявленията са по-скоро следване на вълната и отвличане на внимание, но не се знае. При влошаване на тези отношения - Техеран губи доста от козовете си.


2. В Ирак има към 1.5 млн християни. През 1987 г. са били 1.4 млн. Какво искаш да кажеш с това "колко са останали"? От 3-4 млн. иракски бежанци след инвазията от 2003 г., около 300 хиляди са християни - цифра напълно пропорционална на дяла им в населението (5%). Та да речем постоянно пребиваващите са останали 1.2 млн. Е?

Бъркаш в данните, Динайн. В момента в Ирак християните са под 1 милион, а различните данни говорят, че между 20 и 40% от всички иракски бежанци са християни (непропорционално спрямо дяла им). По принцип в Близкия Изток винаги християните имат по-голяма "мотивация" да избягат - Ливан, Ирак, Палестина...

Dinain
10-06-2012, 03:35
Тц. Моите данни може да са спорни, но твоите са невъзможни - 40% от 4 млн. е 1.6 млн, а толкова християни в Ирак просто няма... Да не говорим, че според ООН бежанците може да са повече и от 5 млн. Дори долната ти граница от 20% от това са 1 млн., а сам казваш че в момента в Ирак са останали по-малко от 1 млн. А те общо едва ли някога са надвишавали 1.5 млн.

Although Christians probably represent less than 5% of the total Iraqi population, they make up to 13% of the refugees now living in nearby countries.[51]
И къде са избягали - главно в Йордания и Сирия. Накратко, Ирак е разграден двор, атентати през ден, хората бягат от там - християни и всякакви. Само не виждам къде "сунитите са изклали християните". Точно тия християни са асирийци, говорещи арамейски, най-старата общност в Ирак, наследници на Месопотамия от 4000 г. пр. Хр. :)

Но темата все пак е за Сирия, а не за Ирак. Интересно какво ще стане с тази страна, след като Асад падне?

Guy de Mont Ferrand
10-06-2012, 21:42
Ще си позволя малко отклонение, но цялата ситуация в Сирия с нещо ми напомня периода от историята й преди Саладин и Мамелюците, точно по времето на пристигането на кръстоносците. Биха могли да се направят интересни аналогии...

Amazon
10-06-2012, 21:59
Мисля си, че един от основните проблеми в Сирия (и не само) е че много от държавите в близкият изток, изключая примерно Египет, Иран, Турция(без кюрдите), не са "национални" държави в смисъла в който са повечето от европейските държави. По-скоро са искуствени образования от немай-къде, образувани основно по силата на някакви външни сили (подобно на Индия/Пакистан и Югославия). Точно за това всякакви религиозни/кланови/расови и каквито и да е различия лесно прерастват в кланица, а ние се чешем по главите и търсим някакви логични причини/конспирация/геополитика/Израел и т.н., за да си обясним логично и подредено нещо което просто не се вмества в нашата логика и ценности.
Признавам си, че почти не познавам района и историята му, просто си дрънкам защото темата ми е интересна. Предполагам Динайн може да потвърди/опровергае това което съм написал.

beri_cd
10-06-2012, 22:25
Тц. Моите данни може да са спорни, но твоите са невъзможни - 40% от 4 млн. е 1.6 млн, а толкова християни в Ирак просто няма... Да не говорим, че според ООН бежанците може да са повече и от 5 млн. Дори долната ти граница от 20% от това са 1 млн., а сам казваш че в момента в Ирак са останали по-малко от 1 млн. А те общо едва ли някога са надвишавали 1.5 млн.
И къде са избягали - главно в Йордания и Сирия. Накратко, Ирак е разграден двор, атентати през ден, хората бягат от там - християни и всякакви. Само не виждам къде "сунитите са изклали християните". Точно тия християни са асирийци, говорещи арамейски, най-старата общност в Ирак, наследници на Месопотамия от 4000 г. пр. Хр. :)
Но темата все пак е за Сирия, а не за Ирак. Интересно какво ще стане с тази страна, след като Асад падне?

Прав си, че темата е за Сирия, не Ирак, но от една страна бежанците са към 4млн., отдруга са разделени 50/50 - избягали в други държави и преместили се вътре в Ирак. Имаше няколко публикации в НЙ Таймс от организация, защитаваща правата на християнските бежанци от Ирак. Трябва да я изкопая. Та, нещо, на което обърнаха внимание, което и статистиката показва е, че процентът на християнските бежанци е много по-голям спрямо дяла им от населението, но още по-голям е дяла им в други държави, тъй като по-голяма част от тях избират да напуснат страната, поради по-затворените им общности. Та, тези 20-40% са от бежанците извън Ирак, не преместилите се.

Но, както казваш, това е извън темата. По темата - за християните в Близкия Изток. Исторически, винаги са бягали повече.
1. Имат по-добри възможности.
2. Има по-голяма вероятност да бъдат преследвани.

Ако може да се направи паралел между Сирия и Ирак - и в двата случая най-силното религиозно противопостовяне не включва християните, а сунити и шиити (или в случая алауити). Разликата - властта в Ирак традиционна е била на сунитите, макар шиитите да са мнозинство. В Сирия е обратното.

Какво ще стане когато Асад падне? Със сигурност алауитите ще го изядат най-много. Динайн е прав - властта не е алауитска, властта се държи от алауити. Тънка разлика, която едва ли ще има значение когато тръгне да се раздава правосъдие. За мен няма съмнение, че при смяна на режима на власт ще дойде по-религиозно ориентирана клика (друг е въпросът колко по-). Това автоматично е минус за алауитите и християните.

Изчезнал Безследно
10-06-2012, 23:50
По принцип има изказвания отстрана на израелски политици, съвсем официални.

Бинго! (искам да кажа - право в десятката!)
Нетанияу днес се изказа - все едно, че е чел поста ми :rofl:
Каза, че зад последните престъпления стоят бандити от Хизбалла и Иран.
А бившият началник на генералния щаб Буги Аялон каза, че Израел ще подкрепи бежанците (разбирай алауи, друзи и християни), в държави с които има дипломатически отношения (разбирай Йордания).
Това означава, че Израел продължава да гледа на Иран като на най-голяма заплаха и не иска да влиза в конфликт със САЩ, дори и да довлекат Ал-Кайда на североизточната й граница.

Dinain
11-06-2012, 03:08
Предполагам Динайн може да потвърди/опровергае това което съм написал.
Ами мога да го потвърдя отчасти. Не че съм експерт по Близкия Изток. Самото определение "проблем" може да се използва само, ако приемем че европейският модел на национални държави е "правилен", та всички, които не го следват, имат "проблем".
Иначе наистина голяма част от Близкия изток и практически цяла Африка си е чертана по карта от колониалните сили. Основните заподозрени са британците, разбира се ;)

Последно, защо съм скептичен към "изколването" на християните в Близкия Изток - според мен това е руски наратив, който се появи във връзка със сирийския конфликт, и е прекалено елементарен. Един вид, дайте да подкрепим Асад (нашия човек), че ако не е той, ще изколят нашите. Аз поне не вярвам на тази постановка - копти, маронити, асирийци - това са от най-старите християнски общности въобще, преживели са арабския халифат, персийската империя, османската империя, съвременността с разните му диктатури, и са си още там.

Изчезнал Безследно, ако спреш и помислиш наистина, в изказванията които цитираш, няма нищо странно - да, Израел ще приеме арабски бежанци, и не, няма да ги остави на своя територия. Да не очакваш да кажат, че ще оставят бежанците да умират на границата?

Това означава, че Израел продължава да гледа на Иран като на най-голяма заплаха и не иска да влиза в конфликт със САЩ, дори и да довлекат Ал-Кайда на североизточната й граница.
Естествено, че Иран, няма да приемат за най-голяма заплаха някакви селяндури, яздещи камили, я.

Кухулин
11-06-2012, 09:35
Американският сенатор Джон Маккейн заяви, че въпреки призивите на международната общност, арабските държави въоръжават сирийската опозиция и призова САЩ да направят същото, предаде "Взгляд". (http://news.ibox.bg/news/id_46149779)

Луд e :D

Относно горните анализи, според мен пропускате основния фактор в случая - арабските монархии и особено Катар. Три са ключовите думи - нефт, газ, Иран. Общочовешките политико-религиозни тежнения са добри за цвят, ама дотам...

Изчезнал Безследно
11-06-2012, 21:00
Изчезнал Безследно, ако спреш и помислиш наистина, в изказванията които цитираш, няма нищо странно - да, Израел ще приеме арабски бежанци, и не, няма да ги остави на своя територия. Да не очакваш да кажат, че ще оставят бежанците да умират на границата?
Може би съм се изразил мъгляво. От горните изказвания може да се заключи, че Нетаняу прави опит да убеди запада, че удар по Иран би решил и сирийския проблем.


Естествено, че Иран, няма да приемат за най-голяма заплаха някакви селяндури, яздещи камили, я.
По мои най-груби изчисления, в основата на около 99.3% от военните поражения стои подценяване на противника.

baian
12-06-2012, 13:50
Интересното е, че аз не твърдя каквото и да е, затова пък ти си нахвърлял множество гръмки твърдения. Минало свършено, казваш? :) Моля да раздуеш по следните въпроси:

1. Какви и колко "езичници" е имало в Афганистан, които са изклани от талибаните?
2. В Ирак има към 1.5 млн християни. През 1987 г. са били 1.4 млн. Какво искаш да кажеш с това "колко са останали"? От 3-4 млн. иракски бежанци след инвазията от 2003 г., около 300 хиляди са християни - цифра напълно пропорционална на дяла им в населението (5%). Та да речем постоянно пребиваващите са останали 1.2 млн. Е?

Другите гръмки твърдения оставам настрана, но постът ти много прилича на тролене.

1 Имало е в минало свършено време, прав си имало е според преброяване от 1970г. 300 000 зоастриици, няколко хиляди сикхи,4000 християни,езичници сред нуристанците и памирските народи които са подложени на ислямизация не само в Афганистан но и в Пакистан.
2 В Ирак в момента има между 600 000-700 000 християни и те почти всички са бежанци в Кюрдските райони, преди войната са живеели предимно в околностите на Багдат но сега там християни почти няма, незнам откъде ги намери тия милиони.Тролене е защото не ти харесва май?
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3499111
http://www.besove.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/25919/%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B7%D0%B8%D 0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%9F%D0%BE%D0%BA%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D 0%BD-%D0%BC%D1%8E%D1%81%D1%8E%D0%BB%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D 0%B8%D0%BD-%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-besovebg-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B0%D0%B2%D 0%B0%D1%89%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0--%D0%B2-%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BA

messire Woland
12-06-2012, 14:45
Сирийските бунтовниците са извършили клането в Хула, пише германски вестник (http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/06/12/1844569_siriiskite_buntovnicite_sa_izvurshili_klan eto_v_hula/)
от вестник "Дневник"
"... Според статия на водещия германски всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЗ) клането в Хула всъщност обаче е било извършено от сунити, противници на Асад. По-голяма част от жертвите са били членове на алауитското и шиитското малцинство в селото, което като цяло подкрепя режима. ..."

Dinain
12-06-2012, 20:54
baian, изключително силно се съмнявам в цитираните от теб цифри, но няма да питам за източници, защото темата не е нито за Ирак, нито за Афганистан. Само ще вметна, че според изчисления от 2004 г., общо зороастрийците в целия свят са между 165 и 210 хиляди души.

UN monitors in Syria 'fired on' near Haffa (http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-18409500)

Mr Ladsous, UN Under-Secretary for Peacekeeping Operations, said the attack on the UN team near Haffa was deliberate.
Asked whether he believed Syria was now in a civil war, Mr Ladsous told a small group of reporters: "Yes, I think we can say that.
"Clearly what is happening is that the government of Syria lost some large chunks of territory, several cities to the opposition, and wants to retake control."

baian
13-06-2012, 10:18
baian, изключително силно се съмнявам в цитираните от теб цифри, но няма да питам за източници, защото темата не е нито за Ирак, нито за Афганистан. Само ще вметна, че според изчисления от 2004 г., общо зороастрийците в целия свят са между 165 и 210 хиляди души.

UN monitors in Syria 'fired on' near Haffa (http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-18409500)

Данните за зороастрийците ги има в википедия, както и данните за преброяването в Афганистан.Ето ти и линк.
http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Afghanistan

baian
13-06-2012, 10:32
Сирийските бунтовниците са извършили клането в Хула, пише германски вестник (http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/06/12/1844569_siriiskite_buntovnicite_sa_izvurshili_klan eto_v_hula/)
от вестник "Дневник"
"... Според статия на водещия германски всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЗ) клането в Хула всъщност обаче е било извършено от сунити, противници на Асад. По-голяма част от жертвите са били членове на алауитското и шиитското малцинство в селото, което като цяло подкрепя режима. ..."
Ами една рускиня дето живее наблизо твърди че, това не е така, всички са били сунити, други конфесий там просто не са живели.Твърди че, преди воината по голяма част от бунтовниците са били дребни престъпници от района, и че избиват наред без разлика.Незнам на кое да вярвам.
Цитата: blackstone от 12.06.2012, 13:06:55
В Хуле вырезали алавитов

Камрад blackstone!!!
В Хуле НЕТни алавитов ни шиитов и даже никогда там не жили .Лично я была в этой деревни СОТНИ РАЗ!!!до конфликта,потом стали объезжать тридесятой стороной этих чумовых.У мужа там коллега с работы живет и вот он говорит,что у них есть пара-тройка бандитских семей,которые всем остальным жизнь и кровь портят.
А вырезают всех здесь в Сирии Ваши друзья и соратники по вере ваххабиты.Не перекидывайте пожалуйста с больной головы на здоровую

Също казва че, не е имало никакво нападение на ПВО база,и че, тези ракети С-75 били неизползваеми и просто са оставени там.

Dinain
13-06-2012, 20:37
ОМГ
И тази рускиня знае всичко това, вкл. какви и в какво състояние ракети се намират по базите на Асад. Това прекалено ми напомня за някои други форуми, затова заявявам тук и директно, че такива постове занапред ще ги трия директно - цитати от форуми, блогове, туитъри, фейсбук и пр. на разни "очевидци", не се броят за новина.

Ето една новина от Тунис, но показателна за това какво очаква семейство Асад, когато изпадне в немилост.

Тунис осъди бившия диктатор Бен Али

на 20 години затвор в негово отсъствие, съобщиха агенциите. Той е признат за виновен по обвинение в подклаждане на насилие по време на опит на полицията да измъкне племенника му от страната през 2011 г. Бен Али, който успя да избяга в Саудитска Арабия на 14 януари м.г., след като протестите срещу управлението му обхващат Тунис, вече бе осъден на десетилетия затвор, но отново в негово отсъствие. Обвиненията са най-различни - от корупция до измъчване. Преди месец тунизийски военен прокурор поиска смъртно наказание за дългогодишния държавен ръководител на Тунис заради участието му в смъртта на протестиращи в градовете, където започна Арабската пролет. Малко вероятно е обаче Саудитска Арабия да се съгласи да екстрадира Бен Али. Никой високопоставен чиновник в Тунис засега не е признат за виновен за смъртта на над 300 души по време на въстанието.

Kramer
13-06-2012, 23:11
Бен Али е намерил убежище в Саудитска Арабия, да. Няма да го предадат. За тях явно не е диктатор.
Асад обаче не може да намери там убежище по обясними причини. Но може да намери другаде. Където също предполага се не го смятат за диктатор.
Всичко е шахмат. Бжежински книга беше написал по въпроса. "Голямата шахматна дъска". Ндаа...

Amazon
14-06-2012, 03:47
Някой може ли да ми каже ако това е вярно къде е логиката и какво Русия печели в случая:

http://security.blogs.cnn.com/2012/06/12/u-s-says-russian-attack-helicopters-on-way-to-syria/?hpt=hp_t2

Толкова е нелогично, че ако беше по Fox News и цитираният "политик" беше ембицил като Кондолиза Райс изобщо нямаше да му повярвам. Но в случая новината е от Хилари Клинтън и CNN.
Каквото и обяснение да измисля все ми звучи нелогично.

Кухулин
14-06-2012, 10:17
Но в случая новината е от Хилари Клинтън и CNN.
:grin:

Относно интересите на Русия, положението е доста сложно. От една страна седи военноморската база. От друга страна седи достъпа на Саудитска Арабия и Катар до турските газопроводи и до сирийските пристанища. Същевременно избягването на Ормузкия проток е свързано с Иран, който пък е в най-тесни връзки със Сирия, респективно с лагера на Китай и Русия.

Изобщо, положението е много натегнато и Русия трябва да намаже нещо бая голямо, за да предаде фронта. От известно време е ясно, че никой нищо не е склонен да и даде, затова ще има "продължение на политиката с други средства". На всичкото отгоре Щатите успяха да я вържат с една база в Уляновск, което внася допълнителен хаос в картината.

От тази гледна точка не е чудно, че руснаците вкарваха и вкарват военна техника. Положението обаче е леко изтървано според мен - от доста време Сирия де факто води война с външен агресор, която засега губи. Помощта на всеки етап идва с няколко стъпки закъснение.

messire Woland
14-06-2012, 11:57
От тази гледна точка не е чудно, че руснаците вкарваха и вкарват военна техника. Положението обаче е леко изтървано според мен - от доста време Сирия де факто води война с външен агресор, която засега губи. Помощта на всеки етап идва с няколко стъпки закъснение.
[ОТ] Всъщност, това със закъснелите решения е класика, търговска марка така да се каже. И вероятно заради този тип поведение Русия ще плати сметката и заедно с това ще отнесе негативите.
А не мога да разбера поведението на Запада: ясно е, че това е вътрешна мръсна и кървава арабска работа, в която "добри", или поне такива, дето си струва да ги подкрепяш - няма. Хуманитарната катастрофа е неизбежна, дори и да се проведе военна операция. Така че - за какво се напъваме не е ясно.[/ОТ]

bsb
14-06-2012, 11:58
Не съм сигурен, че е по темата, но все пак. Вече съм се примирил, че за журналистите всяка бойна машина с вериги е танк. Сега пък картечниците станаха оръдия:
http://www.euronews.com/2012/06/13/russia-defends-arms-sales-to-syria/
Първо дикторката бърка, като прочита в написания й текст "MI8" като "Ем 18". Малко след това чуваме на английски как Ми-8 може да носи ракети и оръдия, докато руснакът си казва, че може да носи от ракети до картечници.
Не че има особено значение в общата картина на случващото се в Сирия, просто споделям.

Thorn
14-06-2012, 12:20
guns.

baian
14-06-2012, 16:06
[ОТ] Всъщност, това със закъснелите решения е класика, търговска марка така да се каже. И вероятно заради този тип поведение Русия ще плати сметката и заедно с това ще отнесе негативите.
А не мога да разбера поведението на Запада: ясно е, че това е вътрешна мръсна и кървава арабска работа, в която "добри", или поне такива, дето си струва да ги подкрепяш - няма. Хуманитарната катастрофа е неизбежна, дори и да се проведе военна операция. Така че - за какво се напъваме не е ясно.[/ОТ]
Ами ще се напъват, и то много а и нищо не е решено тепърва започва.Хуманитарния аспект е за пред хората по света, и не решава нищо Запада може да ги омиротворява до последния сириец само и само да вземе Сирия.Другото са подробности.
Русия вижда в Сирия единствения си съюзник на Средиземно море и в Близкия изток.Освен това Сирия държи в шах Турция и Израел от това по-добре има ли?Асад е най-важния съюзник и на Иран, а самия Иран е голямата награда в Близкия изток.И се оказва че, всъщност борбата не е за Сирия а за Иран.Американците трябва да вземат Сирия ако искат да контролират нефта в залива или около 40% от световния нефт.Падне ли Сирия моментално идва реда на Иран, а след тях Русия и Китай.Защото за Китай доставките на петрол от залива са жизнено важни и без тях тои е нищо.Не случаино китаиските генерали казаха че, ако някои нападне иранците автоматично получава война с Китаи.Ако вземат Иран САЩ засташават и Пакистан който пък е друг стратегически съюзник на Китаи,това означава че, Пекин ще се бори с зъби и нокти.
За Русия проблема е че, падането на Иран, отваря средна Азия за американците,това значи край на Русия защото пламва Кавказ,Поволжието и Средна Азия.Русия ще бъде разкъсана от процесите и това Путин няма да допусне,не случайно преди седмица поздрави Близкия Изток с фойервейки в вид на Топол-М има го в ютубе.http://www.youtube.com/watch?v=jnNnHQtZVj8&feature=related

Кухулин
14-06-2012, 16:50
В уравнението с китайския нефт, освен Иран и Пакистан, много активно се включва и Индия. Китай е причината да купуват като луди фрегати, да разработват хиперзвукови ракети и т.н. Русия и тук играе непремерена игра, тъй като поставя моментните си икономически интереси над политическите. При това положение китайците ще са изправени пред много тежки задачи, ако трябва да подкрепят Иран във военно отношение. Кофти е географията.

Всички тези сметки отпадат, ако Русия и Китай успеят да спасят Сирия. Да видим...

Dinain
14-06-2012, 22:09
[ОТ] Всъщност, това със закъснелите решения е класика, търговска марка така да се каже. И вероятно заради този тип поведение Русия ще плати сметката и заедно с това ще отнесе негативите.
А не мога да разбера поведението на Запада: ясно е, че това е вътрешна мръсна и кървава арабска работа, в която "добри", или поне такива, дето си струва да ги подкрепяш - няма. Хуманитарната катастрофа е неизбежна, дори и да се проведе военна операция. Така че - за какво се напъваме не е ясно.[/ОТ]
Само че - напъваме ли се? В какво се изразява напъването?
Аз виждам напъване от страна на Арабската лига и ООН, но със стандартните неефейктивни методи на независими наблюдатели и наивни мирни инициативи, които никой няма намерение наистина да спазва.
Не виждам никоя от западните страни да се е втурнала да атакува Асад, така както беше с Либия, и според мен това е точно заради Либия.

Thorn
14-06-2012, 22:14
Ами след като напълно съсипаха Либия и я превърнаха във варварски сомалийски хаос, в момента е малко по трудно да мотивират и предаването на още една относително цивилизована страна в ръцете на ислямистки мракобеси.

ndragostinov
14-06-2012, 22:17
Нормално е да има противоречиви информации в различни медии по въпроса кой извършил кланетата в Хула и останалите селища, като на тази лабилна основа всеки изгражда лични предположения. Разбира се не искам да налагам определена гледна точка, но нека обърнем внимание на факта че именно след като наблюдателите на ООН успяха да документират клането в Хула, сирийското правителство стана необичайно враждебно към сините каски. По-късно при сигналите за клане в Ал-Кубир войските на Асад сякаш си "научиха урока" и навреме преградиха пътя на наблюдателите към селището. Трябваше да чакат 24 часа, а след като ги пуснаха до мястот там имаше само следи от кръв. Това последно събитие докара троловете до комична шизофрения, първо ревнаха че клането било извършено от сирийската опозиция, а на следващия ден заобясняваха че клане изобщо не е имало. Пропагандата също не спи - тези дни "спонтанни" про-правителствени демонстранти отново попречиха на наблюдателите да си вършат работата нападайки колоната им със сопи и бухалки, докато сирийската държавна телевизия излъчва сърцераздирателни репортажи как пратениците на Кофи Анан газят невинни граждани с автомобилите си.

Като цяло ако трябва да обощаваме вината, отговорността и т.н., освен да се тюхкаме за цивилните жертви не би било зле да си припомним плана на Арабската лига. В края на краищата останалите арабски страни нямат никаква полза от стихийна революция в Сирия и затова ако не греша предложиха компромис: основите на режима не се пипат, но персоната на Асад и неговия клан отстъпват управлението на останалите държавни функционери. Според мен тези държавни функционери и армията със сигурност щяха да да бъдат по-инициативни към налагане на този компромис даже "през трупа" на Асад, ако руснаците бяха показали съобразителност с плана на Арабската лига. Този "горбачовски" сценарий със сигурност би се видял ужасно противен за днешните руски управляващи и техните симпатзанти, но ако мислим обективно и рационално би следвало да признаем, че именно той щеше да бъде по-безболезнен от сегашните кръвопролития.

Dinain
14-06-2012, 22:26
Забележително е, че Воланд пише "Западът-ние", а Торн - "Западът-те". Време разделно :)

Kramer
14-06-2012, 22:43
Може би сини каски, не само наблюдатели трябва да се вкарат от ООН. Но това означава скъпо струваща операция, каквато световната организация не е провеждала от Камбоджа 1992-93 г. на сам. Разделяне на враждуващите, разъоръжаване, на следващ етап избори.
Но това са мечти...

Dinain
14-06-2012, 22:59
Никакъв шанс. В Южен Ливан 17000 сини каски не можаха да разоръжат Хизбула, за Сирия и десет пъти повече няма да стигнат.

Thorn
15-06-2012, 01:39
Забележително е, че Воланд пише "Западът-ние", а Торн - "Западът-те". Време разделно :)


За съжаление нещата са много, ама много по-лоши . Западът за мен е ние, но действията на управляващите го са буквално предателски към основните "западни ценности". А и са доста шизофренични. Воюваш срещу Ал-кайда, но подкрепяте едни и същи хора. Кога Западът е Запад - когато стреляше по хора като Белхадж в Афганистан или когато с въздушни удари им разчистваше пътя в Либия? Как така и Ал-кайда призовава да се подкрепя "опозицията в Сирия", а преди това в Либия, а Клинтън също призовава да ги подкрепим? Така, че инсинуациите, че има разделение между хора, като мен и Запада просто не попадат в целта. Сегашният Запад подкрепя движения, които взели властта ще установят в страните си по-малко демокрация, по-малко свобода на религията, на словото, повече цензура и повече ограничаване правата на жените, на религиозните и етнически малцинства отколкото режимите, срещу които се борят.

beri_cd
15-06-2012, 01:41
Не виждам никоя от западните страни да се е втурнала да атакува Асад, така както беше с Либия, и според мен това е точно заради Либия.

Ммм, не мисля, че кампанията в Либия е причина да няма такава все още в Сирия. Първата беше сравнително ефективна (изразходван ресурс към получен резултат). Сирийските бежанци не са западноевропейски проблем, сирийския петрол не е фактор в Европа (като либийския), а и Либия е изолирана държава, не част от домино.


Ами след като напълно съсипаха Либия и я превърнаха във варварски сомалийски хаос, в момента е малко по трудно да мотивират и предаването на още една относително цивилизована страна в ръцете на ислямистки мракобеси.

Западът е съсипал Либия!? Колкото до цивилизоваността на Сирия...действията говорят повече от думите.


Може би сини каски, не само наблюдатели трябва да се вкарат от ООН. Но това означава скъпо струваща операция, каквато световната организация не е провеждала от Камбоджа 1992-93 г. на сам. Разделяне на враждуващите, разъоръжаване, на следващ етап избори.
Но това са мечти...

Няма как сините каски да обезоръжат сирийската армия (това е суверена държава). Към този момент и въздушна кампания не би помогнала много, предвид че не са толкова ясно разделени двете страни. А и какво ще спечели "западът" от такава операция? Интересът клати феса.

Amazon
15-06-2012, 02:14
guns.
Мда, на американски (докога ще продължаваме да му викаме английски на тоя международен език, при положение че заслугата на Англия за превръщането му в международен е близка до нулата?) "guns" значи просто оръжия, а не "оръдия".

1951
15-06-2012, 02:34
Не виждам никоя от западните страни да се е втурнала да атакува Асад, така както беше с Либия, и според мен това е точно заради Либия.

Най-вече заради милиардите закопани в Либия, като нито Европа, нито САЩ в момента могат да си позволят да харчат пак толкова скоро и толкова много. Особено на фона на Афганистан.
В интерес на истината така и не попаднах на еднозначна информация колко е струвала общо операцията, но дори най-консервативните сметки показват, че Европа е хвърлила към $3 - 4 млрд., а САЩ към $1 млрд. И това на фона на финансова криза. Даже скромната ни татковина прати беззъбата фрегата и потроши 1,5 млн. лева народна пара.
Та за мен най-важната причина за ненамеса в Сирия е липсата на пари.
На второ място е факта, че Сирийците са осезаемо по-добре въоръжени, организирани и май мотивирани от редовната либийска армия (която практически се разпадна почти веднага след старта на гражданската война).

Dinain
15-06-2012, 22:08
Първата беше сравнително ефективна (изразходван ресурс към получен резултат). Сирийските бежанци не са западноевропейски проблем, сирийския петрол не е фактор в Европа (като либийския), а и Либия е изолирана държава, не част от домино.
Мисля, че сам си отговаряш. Това беше разисквано в темата за Либия, аз поне не виждам някакви осезаеми ползи за ЕС от падането на Кадафи. 40 години беше business as usual. Та какъв е резултатът, спрямо ресурса, както посочва 1951? Ресурсът определено надхвърли първоначалните разчети, операцията вместо 1-2 месеца продължи 7. За разходите пише тук (http://en.wikipedia.org/wiki/2011_military_intervention_in_Libya#Costs). Разбира се, има и индиректни разходи отвъд бакалските сметки за изразходени муниции и гориво.
Та наистина на фона на тази криза, и предвид факта, че една интервенция в Либия продължи 7 месеца, не ме учудва липсата на желаещи да влязат в нова продължителна авантюра в Сирия, срещу по-многоброен и по-добре въоръжен противник; да не говорим, че докато Кадафи беше изолиран, никой не може да каже докъде може да се разпространи сирийския пожар.

/ОТ

Воюваш срещу Ал-кайда, но подкрепяте едни и същи хора.
Съжалявам, че търсиш идеология, където не трябва да я има (според мен). Вместо нея има интереси. Днес сме приятели, утре сме врагове, вдругиден пак може да сме приятели - така е поне в бизнеса, и това е моето виждане за света също. Да громиш някого винаги, навсякъде където го срещнеш, при всички обстоятелства, като закон - това е фанатизъм, не политика. Политиката трябва да е защитаване на собствените интереси. /ОТ

Dinain
15-06-2012, 22:23
Първо дикторката бърка, като прочита в написания й текст "MI8" като "Ем 18". Малко след това чуваме на английски как Ми-8 може да носи ракети и оръдия, докато руснакът си казва, че може да носи от ракети до картечници.


Мда, на американски (докога ще продължаваме да му викаме английски на тоя международен език, при положение че заслугата на Англия за превръщането му в международен е близка до нулата?) "guns" значи просто оръжия, а не "оръдия".
Guns може да се преведа и като двете в зависимост от контекста, както и други неща (например hired gun=наемник), но във въпросния клип се използва думата cannon, което си е баш "оръдие". Освен това дикторката не прочита "Ем 18", а "Ми Ай 8", което е разбираемо (Mi=Ми). А това за американския е вица на деня :)

Кухулин
16-06-2012, 16:35
Большие десантные корабли Черноморского флота готовы к отправке в Сирию: Генштаб ВС России (http://www.regnum.ru/news/polit/1542304.html?google_editors_picks=true)

Американская телекомпания NBC сообщила 16 июня со ссылкой на осведомленные источники в министерстве обороны США, что российское военное судно направлено в сирийский порт Тартус с целью охраны принадлежащих России объектов.

В Генштабе ВС России категорически опровергли информацию NBC, но при этом подтвердили, что несколько боевых кораблей Черноморского флота, в том числе большие десантные корабли с подразделениями морской пехоты на борту, находятся в полной готовности к отправке в Сирию.

+

Скончался наследный принц Саудовской Аравии Наиф ибн Абдель Азиз Аль Сауд (http://www.itar-tass.com/c12/448618.html)

Принц Наиф, занимавший пост вице-премьера и министра внутренних дел, был объявлен наследником престола в конце октября прошлого года после кончины наследного принца Султана ибн Абдель Азиза Аль Сауда.

Положението става много, много сложно.

Dinain
16-06-2012, 16:46
16 June 2012
UN suspends Syria peace mission
The head of the UN Stabilisation Mission in Syria (UNSMIS) says the mission has been suspended because of escalating violence, agencies report. On Friday, the Norwegian Gen Robert Mood said there appeared to be a "lack of willingness" from Syria's government and opposition to seek peace. He also said violence had intensified in the preceding 10 days, putting his unarmed observers at significant risk. Earlier, activists said troops had been shelling parts of Homs and Damascus. At least seven people were killed overnight in Douma, an eastern suburb of the capital, while at least 18 others died in violence elsewhere, the UK-based Syrian Observatory for Human Rights reported. In a statement announcing the suspension of UNSMIS operations, Gen Mood said: "The observers will not be conducting patrols and will stay in their locations until further notice."
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-18471686
ООН прекратява мирната си мисия в Сирия. Командващият ген. Мууд заявява, че "изглежда липсва желание за търсене на мир от страна на сирийското правителство и опозицията". Поредното откриване на топлата вода от страна на ООН.

Kramer
17-06-2012, 18:36
Интересно е че две страни с противоположни позиции по въпроса - Русия и Турция, не се ритат конкретно, напротив, съвместни икономически проекти.
Това навежда на мисълта, че нищо няма да стане.

Digmon
17-06-2012, 23:12
Видях че има интерес по темата и се сетих за една история която скоро чух от един позна сириец, който живее в България.
Позвънял на сестра си да пита какво става след като разбрал по телевизията за военните деиствия. Сестра му е казала, че наистина е сериозно и се чуват гърмежи, не се излиза на улицата и тн ( това от град Латакия северо-запад). Това което ми направи най-голямо впечетление е следното - имало е протест, разбира се незаконен( то не вярвам някога да е имало законен протест против управлението в Сирия) дошли са полицаи/воиници и са казали на протестиращите да се махнат, но те продължили да скандират , така втори и трети път, накрая обаче решили да стрелят във въздуха, за да ги сплашат,но и това не помогнало. Тук идва скандалното, воиниците почнали да стрелят по тълпата и убили няколко човека, а другите избягали. Позволявам си да вярвам в историята, защото не взима твърдо краина страна. Като звънал след няколко дни обаче му е било отговаряно по един начин всеки път като са му казвали, че всичко е добре, което поне според моят човек значи че се е разчуло, че правителството подслушва телефоните разговори, особено тези които са международни.

Кухулин
18-06-2012, 14:29
US military intervention in Syria – “Not if but when” (http://debka.com/article/22088/US-mi...-when%E2%80%9D)

As the violence in Syria continued to go from bad to worse in scope and intensity, US official sources had this to say Saturday, June 16, about planned US military operations in the war-torn country:

"The intervention will happen. It is not a question of ‘if’ but ‘when'."

A Syrian Free Army rebel delegation is now in Washington to talk about their requests for heavy weapons from the Obama administration. In their meetings with US Ambassador to Syria Robert Ford and the State Department’s expert on Syria Fred Hof, the rebel leaders handed in two lists for approval: types of heavy weapons capable of challenging Bashar Assad’s armed forces and selected targets of attack to destabilize his regime.

Спотърите по военноморските форуми пишат, че корабите от ЧФ са бункеровани и чакат. Путин днес ще говори с Обама в Лос Кабос, пък да видим...

1951
18-06-2012, 19:26
Русия ще изпрати морски пехотинци в Сирия (http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/06/18/1849129_rusiia_shte_izprati_morski_pehotinci_v_sir iia/)

Два броя десантни кораба с някакъв ескорт.
Всичко на всичко ще пренесат две усилени роти морска пехота.

Кухулин
18-06-2012, 19:42
ЧФ по принцип не разполага с кой знае какви сили, но присъствието дори на две руски пехотни роти е достатъчно, за да вкисне сериозно евентуална външна агресия. Разбира се, при нужда руснаците биха могли да мислят варианти, но пък ако се появи действително такава ситуация (как ли ще се появи?), нищо не пречи да се пратят няколко стратегически бомбардировача. А пък ако нещо пречи, ще се преодолява по етапния ред.

Но все си мисля, че никой няма да почне агресия, ако Русия и Китай действително проявят политическа воля по въпроса.

Dinain
19-06-2012, 01:00
Чакай малко, тия няколко стратегически бомбардировачи срещу кого ще воюват - американския флот ли...? :)
Иначе тия пехотинци очевидно не могат да спрат въздушна кампания, ако започне такава срещу Асад, ами задачата им ще е по-скоро да защитават и евентуално евакуират руските активи в Сирия. То си е написано:

На борда ще има и неназован брой морски пехотинци, които ще трябва да защитят руското население и да евакуират оборудване от Тартус, ако има такава нужда.

Кухулин
19-06-2012, 09:49
То си е написано:
Е, сега, нека не се придържаме към буквализма, особено в международната политика :) Разбира се, че Русия ще защити руските граждани. Наистина, в Либия не положи големи усилия по този въпрос, но пък всички видяха какво означава руския паспорт в Осетия.

Бомбардировачите (условен символ) могат да воюват срещу всеки при добра воля. Не мисля, че САЩ биха се намесили пряко, ако Путин и китайците тропнат по масата. Те и сега гледат да пипат по своя си начин - с чужди ръце. Но виж, Саудитска Арабия и Катар съвсем реално и открито си се месят. Що да не изядат 12 х Х-55 за предупреждение. Нека после задействат договорите за взаимопомощ, да видим кой какви топки има. Разбираш ли, Русия е притисната до стената, а врага натиска и натиска против основните правила на Сун Дзъ :) Всичко може да се очаква.

Аз обаче малко се съмнявам, че у руснаците ще се намери достатъчно политическа воля, защото там има големи пари навързани. Катар обещава инвестиции, Аляска също е отворена за инвестиции, изобщо, операцията ще е болезнена в този план. На другата везна обаче стои реалното желание на Саудитска Арабия да смъкне цената на петрола, което става тук и сега. Още един фактор в сметките. И позицията на Турция не е съвсем ясна - още хаос...

А колкото до конкретните варианти в технически план - бомбардировачи, кораби и т.н. - това е друга тема. Все ще измислят нещо.

baian
19-06-2012, 20:00
Най-мразя да съм прав.
http://www.stoletie.ru/rossiya_i_mir/kishki_namotajem_na_krest_511.htm

Dinain
19-06-2012, 20:20
Е, сега, нека не се придържаме към буквализма, особено в международната политика
Ами, Кухулин, след като самата информация е от някакъв анонимен източник и не е официално потвърдена, защо я приемаш за вярна по начало? В смисъл, една част от съобщението приемаш за чиста монета, а друга част от същото съобщение - не? По тази логика цялото съобщение за готвен десант в Сирия може да се приеме за политически блъф.


Ship 'carrying attack helicopters to Syria' halted off Scotland heads for Russia
http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-highlands-islands-18503421

Британия накарала по-доста хитър начин руски кораб с оръжие за Сирия да се върне обратно.

Henry Sinclair
19-06-2012, 20:31
Русия, Иран, Сирия и Китай готвят мащабно военно учение

http://medya.todayszaman.com/todayszaman/2012/02/20/warship.jpg
иранска фрегата минава през Суецкия канал

Над 90 хиляди войници от четири страни ще участват в най-голямата военна игра в Близкия Изток, съобщи иранска медия, цитирана от „Джерусалим пост".

Иран, Русия, Китай и Сирия ще проведат най-голямата правена някога военна игра в Близкия изток, съобщава иранската агенция Fars, която се позовава на анонимни източници.

Според информацията 90 хиляди войници, 400 бойни самолети и 1000 танка от четирите страни ще вземат участие във военни учения по земя и море. Към ученията ще се включат и руски атомни подводници, според иранската медия, също така бойни кораби, самолетоносачи и други.
От агенцията съобщават, че ученията са координирани с Кайро, който ще позволи на 12 китайски бойни кораба да преминат през Суецкия канал. Според информацията китайският конвой ще акостира на сирийски пристанища до две седмици.
Относно периода на планираните учения източникът е заявил, че военните игри ще се проведат „скоро".
По-късно от руското военно министерство отхвърлиха информацията, че ще участват в мащабни военни учения в Близкия Изток, съобщи РИА Новости. От министерството подчертаха, че тази информация има за цел „допълнително да нажежи ситуацията в Сирия".
Припомняме, че вчера бе съобщено, че два руски десантни кораба ще отплават за сирийското пристанище Тартус. Руската агенция РИА Новости опровергава информацията, позовавайки се на официални лица от руските ВМС, че корабът „Цезар Куников" ще проведе само рутинни действия.

Кухулин
19-06-2012, 20:44
Ами, Кухулин, след като самата информация е от някакъв анонимен източник и не е официално потвърдена, защо я приемаш за вярна по начало? В смисъл, една част от съобщението приемаш за чиста монета, а друга част от същото съобщение - не? По тази логика цялото съобщение за готвен десант в Сирия може да се приеме за политически блъф.
Може да се нарече и блъф, в смисъл - инструмент за натиск. Не е задължително да има десант, а просто да има готовност за десант като средство за пазарлък. Това дори е по-добрия вариант за Русия, защото, както стана дума по-рано, ЧФ не е в цветущо състояние. Дори ескорта на двата БДК е леко проблемен и политически неоптимален - може би ще трябва да изпратят Москва. А че корабите са в готовност (май 12-часова) се потвърждава от няколко страни.

Ето нещо любопитно, свързано с горните постове:

Саудовская Аравия играет на понижение (http://www.ng.ru/courier/2012-06-18/9_aravia.html)

Dinain
19-06-2012, 21:39
Vlad Dracul e успял в един пост да пусне новина заедно с опровержението й :)

Кухулин
19-06-2012, 21:46
Интерфакс от днес следобед:

Российские корабли находятся в 4-часовой готовности для выхода к берегам Сирии (http://www.interfax.ru/politics/news.asp?id=251326)

Москва. 19 июня. INTERFAX.RU - Большие десантные корабли (БДК) Черноморского флота РФ "Николай Фильченков" и "Цезарь Куников" отрабатывают предпоходовые мероприятия перед выходом в Средиземное море для выполнения специальных задач в сирийском порту Тартус, сообщил "Интерфаксу" во вторник информированный источник в Москве.

"В состоянии четырехчасовой готовности пребывает и экипаж спасательного буксира СБ-15, которому предстоит обеспечивать в походе деятельность боевых кораблей", - сказал собеседник агентства.

По его словам, в готовности к погрузке на все три корабля находятся подразделения морской пехоты из бригады "черных беретов", которой командует Герой России полковник Владимир Белявский. "Для выполнения задач боевой службы готовятся морпехи из самого "крутого" подразделения - отдельного десантно-штурмового батальона, которым командует подполковник Владимир Латынин", - подчеркнул собеседник агентства.

"До полудня команды на выход в море пока не поступало, как не было и отмены ранее поставленных задач. Поэтому экипажи по-прежнему находятся в готовности к выходу в море", - добавил источник.

Он также отметил, что "задача по подготовке кораблей для выполнения задач по защите государственных интересов у берегов Сирии была поставлена военным морякам внезапно".

"Калининград" зайдет в сирийский порт (http://www.interfax.ru/politics/txt.asp?id=251268)

Балтийский флот готовится в ближайшие дни отправить к берегам Сирии большие десантные корабли с морской пехотой на борту...

Ако решат да вкарат в играта и части от другите съединения, положението ще стане много интересно.

Henry Sinclair
19-06-2012, 23:12
Блъфират, прекалено отдалечени са от Сирия и не могат да се закрепят само с две роти морска пехота. Ще стане като в Прищина през 99'та- без логистика и подкрепления ще окапят като зрели круши. А Свободната Армия вече е обявила руснаците за своя легитимна цел. Ще ударят Тартус с два камиона с експлозиви и ще се приключи с т.н "база".

Кухулин
19-06-2012, 23:39
Ще стане като в Прищина през 99'та- без логистика и подкрепления ще окапят като зрели круши.
Именно, примера е много подходящ. Ако Русия реши да прати 2-3 роти пехота и 30-тина машини в Сирия, единствения начин да им въздействат е логистиката. Никой не иска да яде тактически нюкове - просто и ясно.

Dinain
20-06-2012, 01:24
Много забавно, стратегически бомбардировачи, тактически нюкове, sci-fi channel.
В реалността днес сирийската армия за пръв е подложила на артилерийски обстрел предградие на Дамаск, както и Хомс (дето беше превзет и умиротворен преди 4 месеца), Растан и други градове. Двете страни се обвиняват една друга, че пречат на евакуацията на цивилни.
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-18505693

The Russian defence ministry meanwhile denied reports that the ship Kaliningrad, part of the Baltic Fleet, was preparing for a trip in the Mediterranean, including the Syrian port of Tartus.
However, the ministry did not comment on an earlier report by Russian news agency Interfax saying two amphibious vessels were apparently on a mission to protect Russian citizens and remove equipment if necessary from the naval base in Tartus.
BBC defence correspondent Jonathan Marcus says that, if confirmed, the deployment of the ships suggests the Russians are taking prudent precautions in the event of the Syrian regime collapsing.
the deployment of the ships suggests the Russians are taking prudent precautions in the event of the Syrian regime collapsing. - колкото и ехидно да звучи, това е най-логичното обяснение. Не може някой да си вярва, че ще закрепи Асад на власт с две роти пехотинци, ако 300-хилядна армия не успява. :)

Пилот
20-06-2012, 03:31
Минах за секунда през руските форуми - Калининград си е на някакво учение и посещения които са си планирани предварително из Европа, друго нищо не се движи накъдето и да било. ЧФ има два-три десантни кораба които биха могли да се разшават евентуално, отвъд това няма какво да може да стигне до там в обозримо бъдеще. Има някакви неясни слухове за това, че десантните кораби на ЧФ са поставени в по-висока степен на готовност и повече не се споменава. ИМХО десантните кораби и рота-две морска пехота са ако трябва да си евакуират някакви техни хора и ресурси от Тартус, за каквото и да било друго не стигат. Ако се мобилизира всичко подвижно морско над МРК на ЧФ и БФ, ще съберат 3-4 фрегати, 1 есминец, 3-4 средноголеми десантни кораба. На нищо не може да се повлияе с толкова сили.

Между другото Динайн, може ли да си погледнеш ЛС-тата?

Кухулин
20-06-2012, 09:15
sci-fi channelЕ, дано да си прав. Аз не съм убеден, че подобни сценарии са толкова далеч от реалността.

Dinain
21-06-2012, 21:05
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-18535330

Сирийски пилот на Миг-21 е дезертирал със самолета си в Йордания, където му е предоставено политическо убежище. Междувременно продължават сраженията в Хомс и други райони на Сирия, с десетки убити всеки ден. Русия официално потвърждава, че в спрения кораб за Сирия е имало 3 съветски хеликоптера, връщани от ремонт.

Кухулин
22-06-2012, 16:26
C.I.A. Said to Aid in Steering Arms to Syrian Opposition (http://www.nytimes.com/2012/06/21/world/middleeast/cia-said-to-aid-in-steering-arms-to-syrian-rebels.html?_r=1&pagewanted=all)

WTI Crude Oil: $78.54 (http://www.oil-price.net/)

bonebiter
22-06-2012, 19:23
http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/06/22/1852206_turciia_e_izgubila_voenen_samolet_nad_siri iski_vodi/?ref=rss

Турция е изгубила военен самолет над сирийски води

1951
22-06-2012, 20:38
http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/06/22/1852206_turciia_e_izgubila_voenen_samolet_nad_siri iski_vodi/?ref=rss

Турция е изгубила военен самолет над сирийски води

Поправка на заглавието.
Сирия е свалила турски самолет...

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-18554246

Кухулин
22-06-2012, 21:08
Сирия извинилась за сбитый турецкий самолет (http://lenta.ru/news/2012/06/22/sorry1/)

Комшиите сега да инициират НАТО-вската процедура и айде томахавките...

Dinain
22-06-2012, 21:18
Много интересно, сирийските ВВС трябва да са психясали от страх и да очакват начало на въздушните удари всеки момент. Да не са го взели за израелски или американски? Иначе не мога да си обясня защо им е да стрелят по турски самолет.

1951
22-06-2012, 21:38
Сирия извинилась за сбитый турецкий самолет (http://lenta.ru/news/2012/06/22/sorry1/)

Комшиите сега да инициират НАТО-вската процедура и айде томахавките...

И ще инициират разпада на НАТО за един уикенд.

А иначе, инцидентът е нормален. Нервите са опънати, турците може да са нагазили надълбоко в сирийска територия (случайно или не), офицерите в близкия ПВО дивизион са имали ясни заповеди да стрелят по всичко подозрително и хоп...
Аз честно казано не очаквам съществени развития от инцидента.

Кухулин
22-06-2012, 21:43
Много интересно, сирийските ВВС трябва да са психясали от страх и да очакват начало на въздушните удари всеки момент. Да не са го взели за израелски или американски? Иначе не мога да си обясня защо им е да стрелят по турски самолет.

Ами постави се на тяхно място. Засичат вражески самолет. "Какво прави там? Пробва ПВО? Ако не го ударим, може да дойде друг и да се почне. Ако го ударим, може да си вземат поука и да се отложи шоуто"...

А може да са го свалили на автоматичен режим, макар да не ми се вярва. Ще се разбере.

Кухулин
22-06-2012, 21:45
И ще инициират разпада на НАТО за един уикенд.
Каква е логиката, в смисъл - какви ще са фракциите?

Пилот
22-06-2012, 21:52
Турците нямаха ли разузнавателни Фантоми? Имхо този може да е бил такъв, да е слухтял около или леко в Сирия и от другата страна да са решили да стрелят.

1951
22-06-2012, 21:52
Каква е логиката, в смисъл - какви ще са фракциите?

НATO не е това, което беше през 80-те - стройна военна структура с ясни противници и цели.
Днес НАТО е клуб по интереси между 28 (!) страни, някои от които имат диаметрално противоположни "цели в живота".
Чисто теоретично, ако Турция задейства член 5, то поне няколко страни (начало с Гърция) ще кажат, че това не отговаря на изискванията на члена (тоест не е реално въоръжено нападение). В същото време Русия директно ще мобилизира танковите си дивизии, Китай ще размаха пръст, а ООН ще скочи до Луната.
Никой не е толкова луд. Даже мустакатият чичка в Анкара.

Кухулин
22-06-2012, 21:59
Мда, имаш право.

1951
22-06-2012, 22:00
Турците нямаха ли разузнавателни Фантоми? Имхо този може да е бил такъв, да е слухтял около или леко в Сирия и от другата страна да са решили да стрелят.

Имат, но в случая машината е излетяла от база, където нямат разузнавателни варианти.

Dinain
22-06-2012, 22:39
Ами постави се на тяхно място. Засичат вражески самолет. "Какво прави там? Пробва ПВО? Ако не го ударим, може да дойде друг и да се почне. Ако го ударим, може да си вземат поука и да се отложи шоуто"...

А може да са го свалили на автоматичен режим, макар да не ми се вярва. Ще се разбере.
Аз това неслучайно го написах. Визирам израелските полети дълбоко в сирийска територия през 2006 и 2007 г. Единия път демонтративно прелетяха над Дамаск, другия път унищожиха ядрения реактор в строеж. И двата пъти сирийското ПВО не само че не стреля, ами не показа с нищо, че въобще е засякло самолетите. Като приемем че сирийското ПВО не се е променило особено оттогава, излиза или че туските ВВС са на много по-ниско ниво от израелските (едва ли), или че се е променила политическата ситуация - тогава сирийците съзнателно са се въздържали от реакция, а при този случай стрелят и свалят самолет, и то турски. Или както казах, психясали са и стрелят по всичко в небето. Което не е добре, ако и да имала някакви колебания Турция на чия страна да застане, след този инцидент едва ли са останали.

А има вероятност и самолетите да се окажат два.

Кухулин
22-06-2012, 23:08
тогава сирийците съзнателно са се въздържали от реакция
Доколкото съм чел разни работи, май такъв е бил случая или подобен. Сега Сирия е във война, реална война с външни сили. Турция може да има своите стратегически колебания, свързани с Русия и Иран, но в оперативно-тактически план е пълноценен участник в тази война - има лагери на своя територия, доставя оръжие и т.н. Ясно е, че нейните самолети нямат работа по границата, ако искат да са в безопасност.

Относно сирийската ПВО, имат съответните съвременни средства, например Бук и Панцир. Старите системи са минали дълбока модернизация. Всеки самолет може да бъде свален при желание, ако не е с намалена видимост. Реално съвременната сирийска отбрана няма как да се преодолее без масирана атака с крилати ракети или по земя.

Тоест, според мен всеки такъв полет ще бъде насилствено прекратяван и занапред. Ситуацията не позволява друго.

Dinain
23-06-2012, 00:10
Само не разбрах с какви външни сили воюва Сирия и какви лагери има в Турция, освен бежански. Обикновените въстания не са ли на мода вече :)