PDA

Виж пълната версия : SOCOM 16 или Scout Squad ?.38 Super
11-05-2009, 06:34
Интересуват ме мнения на хора използвали двете винтовки в последните години - плюсове и минуси. Ако някой също има мнение за National Match или може да я сравни като плюсове и минуси с горните две ще съм много задължен. Имам доста информация и хора които да питам но ме интересуват и вашите мнения и предимно впечатления от точност до 300м., контрол при дубъли и възможност да се слага по-прецизна оптика от порядъка на Х4 или устройства от сорта на Eotech(дефакто особености на горната релса). малко или много това е въпрос, продължаващ разговора за М14, така че нека да изкарам и аз малко полза от препирните :rolleyes1:
Държал съм всичките изброени модели, стрелял съм с М14 и М21 преди няколко години, в момента не ме интересуват ттд от интернет а просто впечатления от хора стреляли или притежаващи оръжията. Аз например я намирам за съвсем малко по-тежка от колкото бих искал от подобна пушка но не е нищо закоето да се притеснява човек. Чувал съм, че някой оптики идват твърде ниско и пречат на работата със затвора а ако се качат по-високо се променя удобството на "прикладването" (не е най-точно преведено - на английски е "chick weld")
Смятам да презареждам за в бъдеще, така че ако някой може да добави 2 думи и за това, например особености на патрона, също ще ми е от голяма полза.Спрял съм се на Дилън ако някой реши да коментира тази точка.
Благодаря предварително на участващите. :beer2:
Бъдете здрави.

tconiotconev
11-05-2009, 18:00
.38 Super лично аз незнам някъде в България по оръжейните магазини да се прадават въпросните два вариянта, а да не говорим въобще за масово продаване на продукти т.е. дългоцевно .. на спрингфилд армори. Значи от еди съфорумец, който е регистриран в Оръжие ... и Гън... разбрах, че към края на миналата година в един софийски оръжеен магазин са докарали , а последствие продали една М1Гаранд 30-06 и едно СВТ, но понеже темата е за продукти на спренгфилд... ще спомена само, че въпросния Гаранд е бил участник във войната. Ценово същият е бил продаден на стойност близка до 5000 лева и то за употребявана пушка, като същата е била закупена с ловно разрешително.
Лично аз ако в българия продават М1А скаут или модела соком бих си закупил такава стига финансово да е по джоба ми нищо, че е в калибър .308 уйн... , като задължително бих и взел един бързомер на ЕОТЕХ и една варио оптика с с максимална кратност до 4 или 6 и двунога.
Еотех съм ползвал т.е. го прострелвах за ЗИГ 551суат за който бях писал ... , а така също и една варио оптика на сваровски с малка кратност, като нямаше разлика в крупираността между бързомер и оптика.
П.П. Бих предпочел приклада за М1А скаут или соком да е полимерен независимо, че допира зимата до тъкъв приклад е малко неприятен за разлика от дървото.

майор
11-05-2009, 19:35
Колега Цонев, добър ти е избора. Мен лично ме смущава цената. Аз се замислям и над варианта на Рюгер-Мини 30. Но нямам никакъв опит с него. Но гледах клип за успешна стрелба Mini30 na 428 ярда...

tconiotconev
11-05-2009, 19:55
Колега Цонев, добър ти е избора. Мен лично ме смущава цената. Аз се замислям и над варианта на Рюгер-Мини 30. Но нямам никакъв опит с него. Но гледах клип за успешна стрелба Mini30 na 428 ярда...
Значи УСМ на М1А или М14 е много елементарно, а и самото разположение на предпазителя е много удачно т.е. на самата спукова скоба в предният и край, което позволява да се борави с него еднакво добре, като от десняци така и от левичари.
Недостатък при това оръжие е, че при редовно разглобяване за по качествено почистване нещо се износвало по приклада и ложата, а за това се слагали от оръжейници някакви вложки, но пък скоро като гледах един филм за разглобяване и потдръжка установих от самият филм, че толкова не е наложащо да се прави пълно разглобяване т.е да се сваля след всяка стрелба ложата с приклада.
Значи заключването става дологоре аналогична с това на калашника, понеже затвора на оръжието се движи по направляващи издадътци и ребра, а важно значение за самото презареждане играе затворната рама, на която има фигурен изрез за фигурния издатък на бойната главичка на затвора. Общо взето цевната кутия е ковано фрезонава, затворната рама е ковано фрезовата....
Наличието на затворна задръжка пък е един голям + и не е фатално да се борави еднакво добре за левичари също.
Самото оръжие има възможност за тунинг .... дори може да се вземе диоптрика от нещънал матч и да се сложи на скаут или соком ....
За мен не е лошо оръжие ...
http://www.youtube.com/watch?v=Yyo8Rbmh2Rs
независимо, че по информация няма победител в онзи спорт с такова оръжие, но за мен е важно удоволствието.
Абе здраво си е пушкалото, че и хитро е направено почти модолно може да се разглоби с подходящите енструменти и в полеви условия докато АК не.

майор
11-05-2009, 20:07
На твоето мнение съм. Интересен ми е Китайският му вариант,като цена.

Nick
11-05-2009, 20:12
Аз се замислям и над варианта на Рюгер-Мини 30. Но нямам никакъв опит с него. Но гледах клип за успешна стрелба Mini30 na 428 ярда...

Прострелях Mini-30 няколко пъти и моето скромно мнение за него не е добро. Пушка за селски пикап, та да можеш да стреляш по койоти, докато караш из прерията до работа или обратно. Сто пъти предпочитам моя български SLR-101 пред Mini-30. Mini-30 изглежда добре само на фона на египетските и румънските боклучави копия на АК.

А за стрелбата на 428 ярда...то и Боб Мънден стреля на 150 ярда по балон с 2-инчов револвер и улучва... И какво?

tconiotconev
11-05-2009, 20:14
На твоето мнение съм. Интересен ми е Китайският му вариант,като цена.

Китайски боклуци неща.

майор
11-05-2009, 23:00
О'К Колеги,Благодаря ви! Приеам мнението ви !...А това за Боб Мънди е интересно.Все пак си е умение. п.п Точно подобна тема ме интересува изключтелно.

tconiotconev
11-05-2009, 23:20
" .....М14 е приета на въоръжение в армията на САЩ през 1959 година. Тя функционира на принципа на отвеждаве на барутните газове през отверствие в канала на цевта, като заключването на канала на цевта се оъществява посредством завъртане на затвора с помоща на два бойни упора.
Разглеждайки М14 веднага ще видим, че тя е създадена на базата на едно доказало се оръжие от Втората Световна Война М1 Гаранд.
Самозарядната пушка М1 Гаранд е създадена от канадеца Джон Гаранд, като нейното констроиране е започнато през 30-те години на миналия век, под перспективния за тогава калибър ,270 или 7мм., а през 1932 година под влияние на генерал Дъглас Макартър е преконструирана за стандартния в САЩ пушечен патрон 30-06, като през 1936 година отново преминава изпитания.
След въоръжаване на армията с нея започнали да текат жалби относно нейната надежност, като поричината за жалбите се е дължала на множеството задръжки които е допускала по време на стрелба. Това наложило да се преразгледа оръжието, като се установило, че причината за тези задръжки се е дължала на газовата камера, която била променена и от 1941 година оръжието вече е било с нова газова камера.
Първият опит за модернизация на М1 Гаранд е направен през 1944 година по времето на Втората Световна Войная, като насоката е била за въвеждане на възможност за стрелба на редове , а така също оръжието да не е с патронна тенекийка, а с 20 заряден пълнител.Така се ражда прототипът Т20.
В началото на 50 те годи на миналият век е създаден патрон под обозноачението Т65 ( 0,308 или 7,62х51мм НАТО). Фактически това е един скъсен патрон 30-06, но с зареден със съвременен качествен барут, който обезпечавал перфектна балистика.
Тези двете разработки и перфектната система на функциониране на М1 Гаранд са способствали за разработването на едно старо- ново оръжие през 1954 година, като е създаден прототипа "Т37". Характерно за него е било, че газовата камера е била изнесена малко назад зад основата на мушкана, а на покъсен етап от развитието си дългия ход на газовото бутало при прототипа "Т37" е бил замене с къс ход, като през 1957 година е създаден прототипа "Т44", който след стандартизиране и приемане на въоръжение в армията на САЩ получава наименованието М14 и модификацията и М14 А1, която е била с по тежка цев с цел изпълнение на функцията, като лека картечница.
Една от причините за нейното приемане, а можеби и основна се е дължало на това, че състава на армията е бил привикнал да борави с М1 Гаранд.
С производството М14 били ангажирани следните оръжейни фирми: Thompson-Ramo-Wooldridge (TRW Inc), Harrington and Richardson Arms Co (H&R), Winchester-Western Arms Division of Olin Mathieson (Winchester) и Springfield Armory Inc (Springfield).
Тактико техническите характеристики на М14 са:
Калибър : 7,62х51 мм НАТО или 0,308
Дължина на оръжието: 1120 мм.
Дължина на цевта: 559 мм.
Темп на стрелбата: 700 изстрела в минута.
Тегло на оръжието: 3,95 кг.
Мерна далекобойност: 1000 метра.
През 1964 година с решение на правителството на САЩ било прекратено производството на М14, като през същата година ВВС на САШ закупуват първите М16, което говори за тяхната подмяна и официално преминаване на по-малък калибър. Независимо от това М14 е участвала във Виетнамската война, а впечатленията, които са били предобити са я характеризирали, като удовлетворяващи изсикванията. Тя била достатъчно лека спрямо дължината си, имала голяма ефективност и далекобойност, точностна стрелбата и изключително ефикасен боеприпас, но си имала и недостатъци, които веднага се проявили по време на бойните действия, а те са били, че същата е била много дълга и трудно се маневрирало с нея в джунглата, теглото на боекомплекта било голямо сравнено с броя на патроните, които носел стрелеца и т.н.
Отделно било констатирано, че повреме на стрелба, на редове точноста на оръжието рязко се влошавала и след тестова проверка се установило, че при ред, който е произведен с три патрона, същите отивали на 10 метра над мерната точка. Това наложило екстремното и заменяне с М16, като огромен процент от пушките били прибрани по воените складове, а на служба останали единствено оръжията, които били преработени, като снайперни пушки. В последствие част от тези оръжия биват продадени или подарени от САЩ на част от своите съюзници.
През 90те години на миналия век САЩ влиза в нови военни конфликти, по време на които вижда слабоста на приетия патрон в калибър 0,223рем. , а това налага да се извадят от складовете старите запаси с М14, като на същите са били направени леки модернизации.
Независимо, че била спряна от производство за нуждите на армията пушката се ползвала с голямо уважение сред американското население. Това накарало фирмата Springfield Armory Inc да възобнови нейното производство за граждански и полицейски нужди, а оръжието получило наименование М1А, като за гражданите оръжието се е сглобявало от стари части ( същото е важало и за М1 Гаранд ). Стечение на времето тази практика била прекратена.
Разглеждайки М14 първото нещо, което ни прави впечатление е традиционната форма на самозарядната пушка, характерна за оръжията от периода на Втората Световна Война, а тя се свързва с пушечен полупистолетен приклад с ложа, която да покрива по-голяма част от долната част на цевта, а така също и полуложа за горната част на цевта.В долната част на ложата пред спусковата скоба се намира ключалката и гнездото за поставяне на пълнителя.
Цевта на оръжието е с дължина 559 мм която е хромирана и има 6 бразди и полета, които играят голямо значение за точността на оръжието,а стъпката за нарязване на цевта според модификацията може да бъде 1- 11”( при снайперните модели тя е 1- 10”). В предния край на цевта върху дулният срез е поставен процепен огнепрекривател, който е монтиран върху цевта посредством гайка с фиксиращи изрези. Върху същият този огнепрекривател се монтира мушката, която се фиксира против изместване с болт, който непозволява да се развие и закрепващата гайка на огнепрекривателя. Отдоло под цевта е монтирана газовата тръбичка.
Цевната кутия на пушката е ковано-фрезована, като от външната дясната страна има фрезован изрез по който се движи затворната рама, а така също и задния десен упор на цевта. От вътрешната лява страна е фрезован задния ляв упор на цевта и изрез по който се движи левия упор на затвора. Характерното за всички съвременни американски самозарядни пушки е наличието на затворна задръжка, която на М14 се намира от външната лява страна на цевната кутия. Отделно върху цевната кутия отгоре е монтиран преходник за пълнене пълнителя на оръжието без същият да се сваля посредством тенекиени пачки. В задния край, от дясната страна се намира превключватела на пушката за режима на стрелба.
Затвора на оръжието е с два бойни упора ( ляв и десен), като на десният има фигурен издатък за затворната рама. Отделно в затвора се помещава ударника, който е с хромово покритие, екстратора, пружината на ескрактора, ежектора и пружината на ежектора ( при повечето руски или съветски оръжия ролята на ежектора се изпълнява от отражател, който е част от цевната кутия).
Затворната рама на пушката изпълнява много важна роля за презареждането на оръжието и е свързващият елемент с газовото бутало. Тя е изработена по същият начин, като цевната кутия. С предната си част тя контактува с газовото бутало, което се движи свободно в газовата тръбичка. В средната си част има отвор, в който се поставя възвратната пружина с направляващото стебло, което се свързва с цевната кутия. След гнездото за възвратната пружина затворната рама има една извивка на дясно и се оформя, като ръкохватка за зареждане на оръжието, която от вътрешната си страна има фигурен ирзез в който влиза фигурният издатък на десния упор на затвора. Посредством този фигурен изрез става и самото завъртане на затвора при отключване и заключване на цевта.
Ударноспускателният механизъм е много интересен при самозарядните пушки на Джон Гаранд. Той освен това изпълнява ролята на свързващият елемент на цевната кутия с приклада, като от него започва самото разглобяване на оръжието с помоща на спусковата скоба. На самият ударно спускателен механизъм е разположен предпазителя с който може да се борави изключително лесно, като в положение огън се избутва напред, а на заключено назад, а тази процедура може да се направи само с показалеца.
Под цевта се намира газовата тръбичка в която се намира газовото бутало, което свободно лежи в нея. В предната страна има резба, на която е завит газов регулатор, а след развиване на газовият регулатор може свободно да се извади газовото бутало.
Мерните прибори на М14 са от типа “Ghost Ring”, като самият мерник е разположен в задния край на цевната кутия, а мушката е разположена върху огнеприкривателя на цевта, като самото закрепване е на принципа „лястовича опашка”, което е подсигурено срещу изместване с фиксиращ болт. Корекцията на мерника спрямо мерните разстояния се извършва с левия мерен маховик. Освен това мерника има възможност за извършване на странични поправки при стрелба, като това се извършва с помоща на дясното маховиче.
Както бях споменал приклада на оръжието е изработен по характерния за времето на Втората Световна Война, но като вече има и нещо ново, като задтилъка, който предпазва приклада от подбиване е двоен т.е. външната част се надига с цел осигоряване на допълнителна упора върху рамото на стрелеца, а на вътрешната част има капаче под което е поставен ЗИП – а на оръжието.
По време на Виетнамската Война армията на САЩ бързо разбрала необходимоста от ефикасна снайперна пушка, която да обезпечава, висока точност на стрелбата, а така също и бърза повторяемост на изстрела. Най лесното решение е било, като се използва произвежданата пушка М14 с вариянта си National Match ( този модел е разработен специално за спортни състезания), като на същия е бил монтиран оптически мерник Leatherwood 3X-9X Adjustable Ranging Telescope (ART) на специален за пушката монтаж, като така създадена М21, а самото и изработване се извършва в Rock Island Arsenal.
През 1991 година се извършва пълна преработване на М21, която се изразява в подмяната на полуложата и приклада с такива на фирмата McMillan. Отделно е премахнат стандартния огнепрекривател, който изпълнява ролята и на основа за мушката, като същият е замене с друг. Подменен е и оптическият мерник на оръжието с такива, които са произведени от фирмите Baush & Lomb или Leupold, като същите основно са с мерни скали тип “ Mil – Dot”.
В настоящият момент официално М14 – това великолепно оръжие не се произвежда, но се произвеждат негови аналози от Американската фирма Springfield Armory Inc. , като същото се произвежда с наименованието Springfield Armory М1А. Причината за това негово производство, че изключително много е ценено от американските граждани.
Модификациите с който излиза на пазара са:
1./ Springfield Armory М1А STANDARD – същата е с три разновидности, които се различават по прикладите, а те са дървен, камуфлиран и полимерен със стъклени нишки.
2./ Springfield Armory NATIONAL MATCH М1А – има две модификации, който са с дървени приклади, но на единият цевта е с от неръждаема стомана. При двата модела мелника е изработен така, че да има изключителна точност на стрелбата.
3./ Springfield Armory LOADED М1А – модификаците так са:
- дървен приклад, цев от карбонова стомана и мерник, като на модела NATIONAL MATCH.
- дървен приклад, цев неръждаема стомана и мерник, като на модела NATIONAL MATCH.
- полимерен приклад със стъклени нишки, цев от карбонова стомана и мерник, като на модела NATIONAL MATCH.
- полимерен приклад със стъклени нишки , цев неръждаема стомана и мерник, като на модела NATIONAL MATCH.
- полимерен приклад със стъклени нишки , цев неръждаема стомана и мерник, като на модела NATIONAL MATCH, но върху ложата има монтирани релси ” Пикатини”, двунога и оптически мерник.
4./ Springfield Armory SUPER MATCH М1А – При тази пушка стъпката на нарязване на цевта е 1-10’’, а модификаците са:
- дървен приклад, цев от карбонова стомана и мерник, като на модела NATIONAL MATCH.
- дървен приклад, цев неръждаема стомана и мерник, като на модела NATIONAL MATCH.
- полимерен приклад със стъклени нишки произведен от фирмата McMillan , цев от карбонова стомана и мерник, като на модела NATIONAL MATCH.
- камуфлиран полимерен приклад със стъклени нишки произведен McMillan , цев неръждаема стомана и мерник, като на модела NATIONAL MATCH.
5./ Springfield Armory SCOUT М1А – Този модел по скоро можем да го причислим към щурмовите карабини понеже е с дължина на цевта 45,72 мм , а над цевта има монтирана релса „ Пикатини”, като същият е предназначен и за полицеиски нужди. Той има три модела, като единия е с дървен приклад, а другите два са с полимерни от които единият е с камуфлажен цвят.
6./ Springfield Armory М1А SOCOM 16 – Както и модела SCOUT и този можем да го причеслим към щурмовите карабини понеже е с дължина на цевта 40,64 мм и върху цевта има монтирана релса „ Пикатини” и се произвежда с приклад от полимер и стъклени нишки, като е в черен цвят.
7./ Springfield Armory М1А SOCOM ІІ – Този модел е има вариянт с камуфлиран приклад, но новото тук е наличиета на монтаж, който позволява закрепването по ложа и полуложа на много прикачен инвентар и двунога.
8./ Springfield Armory – Това е единият снайперен модел, които се изработва с модифициран дървен приклад, но цевите са два типа единият е от карбонова стомана, а другият от неръждаема. При този модел цевта е със съпка на нарязване 1-10’’.
9./ Springfield Armory М25 Това е втория снаперов вариянт при който приклада е произведен от фирмата McMillan, премахнати са механичните мерни прибори, а цевта е изработена по специална технология, а стъпката на нарязване е 1-10’’.
Виждайки колко модела и модификации има това легендарно оръжие човек може да направи веднага асоцияция, че ще има и възможност и за тунинг, който се изразява най елементарно в монтиране на сгъваем , разпъващ се приклад или други приклади, които да повишат функциалноста на това великолепно оръжие, което се ползва за спортни цели, а армията на САЩ го преоткри с конфликтите от Афганистан и Ирак

.38 Super
12-05-2009, 06:36
.38 Super лично аз незнам някъде в България по оръжейните магазини да се прадават въпросните два вариянта, а да не говорим въобще за масово продаване на продукти т.е. дългоцевно .. на спрингфилд армори. ...П.П. Бих предпочел приклада за М1А скаут или соком да е полимерен независимо, че допира зимата до тъкъв приклад е малко неприятен за разлика от дървото.

Колега, аз живея в щатите, не ми е проблем да я купя, просто в момента не мога да отделя такива пари за такава покупка. Иначе ето: http://www.galleryofguns.com/genie/default.aspx?item=AA9122
М14 ми е една от любимите пушки и въпроса не е дали да я купя а кога :cheers: но все още се двуомя между двата посочени варианта. Най-вероятно ще е скаут-а. Имал съм и АК преди години и го махнах с още много други пушки и да ти кажа честно всичките АК и разновидности са ми абсолютно безинтересни с изключение на, разбира се ако попадна на нещо от по-старият внос, когато не събираха комплекти а внасяха цели оръжия - СЛР или каквото и да е на фрезована кутия и с българска или руска цев под 7.62. Ще ми се да си намеря сръбски кринков или да ми съберат сгъваем АК от БГ части ама цената накрая ще стигне почти до тази на М14 а като се сетя, че китаеца ми го продадох 95та за $75 и ми се плаче...:facepalm:
Друг фактор да взема първо М14 е, че патроните и се презареждат а аз съм твърдо убеден, че ние няма да видиме повече онея години когато по магазините имаше каквото си поискаш и по което време си кажеш а АК мунициите, макар и евтини не се намират а на скаута ще си ги презареждам като пич и ще си стрелям пак колкото искам.

За Ник: Колега съвсем скоро стрелях пак с Мини под .223 и много ми хареса. Ами тя не е нищо повече от това което казваш - пушка за пикап но пък е много приятна за стреляне. Въпреки всичко аз бих предпочел Скаут пред СЛР поради мунициите, както обясних по-горе и просто защото ми харесва. За да не превръщам написаното в спор между привържениците на едната или другата платформа ми е интересно твоето мнение за М14 Скаут, като гледам какво пишеш, предполагам ще извадиш някой интересен факт от ръкава...
Благодаря на всички за мненията.

майор
12-05-2009, 10:42
Явно,че М1А за полуавтоматично нарезно е един от оптималните варианти за хоби спортни цели. Но в Бг. цената ще бъде към 2500 евро. При това положение Влечугото май ще си направи прашка от опашката и с нея...

Nick
12-05-2009, 17:53
... ми е интересно твоето мнение за М14 Скаут, като гледам какво пишеш, предполагам ще извадиш някой интересен факт от ръкава....

За съжаление нямам никакъв опит с него. Аз притежавам много малко модерни (след ВСВ) оръжия, не повече от десетина. Основният ми интерес е ПСВ-ВСВ и главно конструкциите на Манлихер.

И не се излагай с този афганистански термин "кринков" - това е тяхното произношение на "укороченный" (Калашников е "каликов"). :thumbdown:

ПП. В кой щат си? Аз съм в "земята на Линкълн".

DDD
12-05-2009, 22:05
М 14; Добър обзор tconiotconev.
Но злите езици казват, че за времето си FAL е била по-добрата от двете и 14-ската е приета на въоръжение само защото е американска! Дали е вярно?:huh:

tconiotconev
12-05-2009, 22:49
М 14; Добър обзор tconiotconev.
Но злите езици казват, че за времето си FAL е била по-добрата от двете и 14-ската е приета на въоръжение само защото е американска! Дали е вярно?:huh:

Значи ако трябва да бъда точен има няколко оръжия, които имат някакво излъчване, красото и т.н. за мен, а те са АК, М14, СВД / изключително елегантна пушка/ ....
Да вярно, че е била по добра, но в крайна сметка минаха времената когато гледах на оръжието като средство за ... сега на него гледам като средство за спорт и забавлевние и съответно да ми харесва...
и зада несе отклоняваме от темата да си призная няма модел на М1А който дане харесвам.

.38 Super
12-05-2009, 22:51
За съжаление нямам никакъв опит с него. Аз притежавам много малко модерни (след ВСВ) оръжия, не повече от десетина. Основният ми интерес е ПСВ-ВСВ и главно конструкциите на Манлихер.

И не се излагай с този афганистански термин "кринков" - това е тяхното произношение на "укороченный" (Калашников е "каликов"). :thumbdown:

ПП. В кой щат си? Аз съм в "земята на Линкълн".

E, знаеш, че използвам популярното име... Иначе имам в предвид АКС (не "У"!).
Взимам от време на време в къщи един Мосин-Наган, ако го снимам и сложа тук, можеш ли да ми кажеш подробности ?
Аз съм запознат с нормалната информация за него - нямам книжки, но съм чел статии и доста съм гледал в сайта им но предполагам, че можеш да ме насочиш към някаква литература - кое е добро, кое-не си заслужава да се купува. Аз някак си предпочитам книжките пред интернет-знанията.

Знам къде си а аз съм "cracker"...:cheers:

Nick
12-05-2009, 23:10
...Знам къде си а аз съм "cracker"...:cheers:

Един от най-големите колекционери на Мосин е в твоя щат - Тед Дерибери, познаваме се и сме модератори с него в Gunboards. Той е някъде около Атланта, но не в самия град (брр... имах проект там...:thumbdown:)

ПП. Един голям колекционер на АК & СКС варианти е близо до мен, западно от Чикаго. На това отгоре е българин, преди три седмици ходих при него да пострелям с някои от неговите играчки (този път бяха VZ58, Vz61 Scorpion & H&K MP5). Ако искаш да си сгъваш сам кутии и др., ще ти дам координатите му.

.38 Super
12-05-2009, 23:53
Един от най-големите колекционери на Мосин е в твоя щат - Тед Дерибери, познаваме се и сме модератори с него в Gunboards. Той е някъде около Атланта, но не в самия град (брр... имах проект там...:thumbdown:)

ПП. Един голям колекционер на АК & СКС варианти е близо до мен, западно от Чикаго. На това отгоре е българин, преди три седмици ходих при него да пострелям с някои от неговите играчки (този път бяха VZ58, Vz61 Scorpion & H&K MP5). Ако искаш да си сгъваш сам кутии и др., ще ти дам координатите му.

Ник, аз не съм в Джеорджа а във Флорида но информацията за АК би ми била много полезна, макар че не смятам в момента да купувам АК. Разбираш сам, че от всичките боклуци които се събират от който може и не може е трудно човек да 1. прецени какво точно го интересува и 2. кой да му свърши работа. Ще съм ти благодарен ако ми дадеш контактна информация за българина около тебе, аз ще го потърся определено, най-малкото за да съм на ясно какво мога да намеря и с какво качество.
Мосин-а е на мой много добър приятел, полицай, българче. Като ходиме да стреляме прасета го взимаме... Любопитно ми е да знам малко повече просто защото четох интересни факти за това как белгийците им сменяли цевите - мисля, на приятелят ми е такъв.
10Х за информацията.

Nick
13-05-2009, 00:07
.... четох интересни факти за това как белгийците им сменяли цевите - мисля, на приятелят ми е такъв...

Освен ако не е един от редките финландски обр. 1891, няма как да е със "сменена от белгийците цев". По какво разбра, че цевта е сменена от белгийците, какво клеймо има?

майор
13-05-2009, 00:25
Прострелях Mini-30 няколко пъти и моето скромно мнение за него не е добро. Пушка за селски пикап, та да можеш да стреляш по койоти, докато караш из прерията до работа или обратно. Сто пъти предпочитам моя български SLR-101 пред Mini-30. Mini-30 изглежда добре само на фона на египетските и румънските боклучави копия на АК.

А за стрелбата на 428 ярда...то и Боб Мънден стреля на 150 ярда по балон с 2-инчов револвер и улучва... И какво?

Бъди по-обстотелствен. Направи коректно професионало сравнение.

Nick
13-05-2009, 00:44
Не мога, щото не съм професионалист. :no: Накратко, не ме впечатли с групи, бяха по-големи от тези на АК средно качество. Единственото предимство е неръждаемата стомана, от която е направена (този образец, с който стрелях). Освен това, на някои хора Мини-30 им харесва повече "естетически"... въпрос на вкус.

Но най-важният въпрос за мен беше - защо именно Мини-30, след като мога (можех) да купя фрезиран български АК на по-ниска цена или руски СКС на половин? Патронът е същият, групите същите или дори по-добри, защо точно Мини-30?

майор
13-05-2009, 00:52
?...Мъдро!...

майор
13-05-2009, 01:10
...

Но най-важният въпрос за мен беше - защо именно Мини-30, след като мога (можех) да купя фрезиран български АК на по-ниска цена или руски СКС на половин? Патронът е същият, групите същите или дори по-добри, защо точно Мини-30?
Извини ме, забравих, че съхраняваш историята/не се шегувам/.Намери нещо от АК BG изпълнение м/у 1959-1979г.- невероятно качество.Твоят SLR101 kak е изработен-"т.нар" точно леене и... или чисто фрезован? Въобще не съм компетентен в технологията,но мисля,че има разлика.

Nick
13-05-2009, 01:30
Прецизно леене при АК? За пръв път чувам такова нещо.. :shock: И "чисто фрезовани" не знам да има, щото там операциите са много и от различни машини... :blink:

Не, при моя цевната кутия е кована и фрезована, цевта е студено кована около дорник (или поне така твърдят).

.38 Super
13-05-2009, 06:24
Освен ако не е един от редките финландски обр. 1891, няма как да е със "сменена от белгийците цев". По какво разбра, че цевта е сменена от белгийците, какво клеймо има?

До края на седмицата ще се опитам да я снимам и ще ти покажа всичките клейма а за информацията за финландските цеви - от едно от списанията е, ако го изровя ще ти кажа точно брой, статия и автор. Мисля, твърдяха, че повечето Мосин-Наган винтовки които се въртели в щатите били финландски... Честно, аз не знам много за тях, освен, че стреля доста добре и прави големи изходни дупки в прасетата...:whistle:
Останалото е от списанията и сайта им.

Nick
13-05-2009, 07:11
...Останалото е от списанията и сайта им... дупки в прасетата

Хммм... списания, сайтове, прасета... хайде малко по-сериозно, все пак. Колекционер си ужким? Или как?

.38 Super
13-05-2009, 17:27
Хммм... списания, сайтове, прасета... хайде малко по-сериозно, все пак. Колекционер си ужким? Или как?

Е, колекционер съм но предимно на пистолети и то все на стрелящи екземпляри ... :rifle: Имах 13 пушки преди но ги продадох всичките, ако ти кажа за какви пари ще дойдеш до тука да ме пребиеш...
Сега съм само с пистолетите и то подменил съм по-старите с по-нови модели дето да не се притеснявам да ги разнасям по стрелбища.
Знам, че историята звучи малко в страни от "колекционерската" тема, ама то момчето така си използва пушката, не аз... ходи да стреля прасета... Всеки си има приоритети а аз в случая се явявам сеирджия, защото после заедно ядеме прасето :beer2:
В момента си имам един къс списък с какво бих искал да имам като пушки и работя по него. За това събирам повече информация.
Разбирам, че товята страст са по-старите оръжия. Аз не съм запознат в детайли с нищо от тях. Харесват ми Маузерите и Манлихер, четох някъде за доста сполучлива партида наречена "българска" правена по поръчка на царското правителство с дупка върху патронника, сигурно знаеш за какво говоря, сигурно не предавам фактите 100% вярно, но общо взето такива неща ме интересуват.
За колекционирането - старая се да събирам неща които да стрелят с нещо което да се намира в днешно време за да си ги използвам и точно за това се навивам много за една преса за презареждане. М14, АКС и поне един маузер ще си взема, също в страни от колекционирането - ще си взема и една малка .22лр пушка да си плякам в задният двор.
Та такъв "колекционер" съм аз, не от истинските...:rolleyes1:
Пак, ако мислиш, че можеш да ми дадеш контактната информация на човека с АК дето е до тебе ще съм ти извънредно благодарен. Няма да му досаждам, просто искам да си изясня някой неща, мисля знаеш какво имам в предвид. Ако решиш, че можеш да ми го дадеш ще те помоля да ми го пуснеш на личната.
Жив и здрав.

tconiotconev
13-05-2009, 22:51
.........................
Пак, ако мислиш, че можеш да ми дадеш контактната информация на човека с АК дето е до тебе ще съм ти извънредно благодарен. Няма да му досаждам, просто искам да си изясня някой неща, мисля знаеш какво имам в предвид. Ако решиш, че можеш да ми го дадеш ще те помоля да ми го пуснеш на личната.
Жив и здрав.
Кажи какво те интересува за АК и кой модел. Сигурен съм, че ще ти бъда полезен.

майор
14-05-2009, 00:17
.38 Super, пистолетите са изключително интересна "ниша". По-специално:1890-1955. Всъщност интересни са боеприпасите,за които са конструирани...След втората половина на 20тия в. е досадно...Имаш ли по-спец. интереси?

Nick
14-05-2009, 00:42
Интересуваш се от късоцевните, значи? Каква литература имаш по въпроса?

Имаш ли тази книга? Това е едно невероятно подробно изследване за ранните конструкции, около 900 страници, 1,800 илюстрации и стотици таблици с информация за серийни номера, производство и др. При това е само първи том, втори още не е излязъл.

http://i8.photobucket.com/albums/a50/NickStan/Motz.jpg

А тези тук три тома, считани за Библията на Люгер?

http://i8.photobucket.com/albums/a50/NickStan/LugerBooks-1.jpg

А ето една за пистолетите и револверите на Германия, Австро-Унгария, България и Турция през ПСВ, също сериозен труд:

http://i8.photobucket.com/albums/a50/NickStan/Still2.jpg

.38 Super
14-05-2009, 04:06
Всичко много хубаво колега, благодаря и за снимките и за насоката но немският съм го забравил - не ми е на ниво техническа литература...
Оправям се перфектно със руски и английски, ако ми дадеш някой заглавия аз ще си ги намеря от къде да ги купя. Интересуват ме по-точно 1911 и майстори като Дан Уесън, Туси, ЛеБаер, нещо за Каспиан и т.н.т.
Може би не е достатъчно "старо" но това е горе-долу интерес ми, заедно с неща за германските късоцевни от периода преди и след последната война но на английски или руски ако може. Определено ще потърся английските заглавия.
Благодаря ти предварително.:beer2:

.38 Super
14-05-2009, 04:11
.38 Super, пистолетите са изключително интересна "ниша". По-специално:1890-1955. Всъщност интересни са боеприпасите,за които са конструирани...След втората половина на 20тия в. е досадно...Имаш ли по-спец. интереси?
По-специални интереси... Джон Браунинг и развитието на 1911 в ръцете на относително съвременни оръжейници... На мен модерните пистолети не са ми досадни но нали за това сме различни колега :cheers:

.38 Super
14-05-2009, 04:25
Кажи какво те интересува за АК и кой модел. Сигурен съм, че ще ти бъда полезен.
Колега, може би трябва да отвориме друга тема да не ни се карат модераторите но живо ме интересува това което ми каза за РПК 74 и РПК74Н - каквото можеш да ми кажеш, колкото повече можеш да ми кажеш, където ме пратиш да чета... Това ми е много интересно, защото мисля попаднах на такова изпълнение - нали знаеш, че при мене не можеш просто така да се натъкнеш на изцяло произведена в Русия или в някой от бившите сателити РПК...
Погледни ако обичаш това и ми кажи дали е същото за което говориш:

http://i699.photobucket.com/albums/vv356/YF-12A/th_100_1042.jpg (http://s699.photobucket.com/albums/vv356/YF-12A/?action=view&current=100_1042.jpg)

Благодаря предварително.

Nick
14-05-2009, 05:40
... но на английски или руски ако може.

Четири от показаните пет книги са на английски. Приготви си хилядарка за тях (показаните четири тома на Jan Still). Австрийската е под $200 доставена в САЩ.

Качествена оръжейна книга на руски? Ха-ха! Try again... :haha:

Има нелоши книги и на други езици, ето още една трилогия (на холандски този път). Има много добра информация за конкурсните оръжия, които холандската армия и флот са изпитвали, пистолети и револвери от цял свят.

Имам и на други езици, ама спирам дотук, че пак ще измислиш някакво оправдание (пушките не били интересни, книгите на чужд език...) :wave:

tconiotconev
14-05-2009, 07:07
Колега, може би трябва да отвориме друга тема да не ни се карат модераторите но живо ме интересува това което ми каза за РПК 74 и РПК74Н - каквото можеш да ми кажеш, колкото повече можеш да ми кажеш, където ме пратиш да чета... Това ми е много интересно, защото мисля попаднах на такова изпълнение - нали знаеш, че при мене не можеш просто така да се натъкнеш на изцяло произведена в Русия или в някой от бившите сателити РПК...
Погледни ако обичаш това и ми кажи дали е същото за което говориш:

http://i699.photobucket.com/albums/vv356/YF-12A/th_100_1042.jpg (http://s699.photobucket.com/albums/vv356/YF-12A/?action=view&current=100_1042.jpg)

Благодаря предварително.

Ето за това http://s699.photobucket.com/albums/vv356/YF-12A/?action=view&current=100_1027.jpg ти говоря.
П.П. останалото в отделна тема.

.38 Super
14-05-2009, 07:16
Ето за това http://s699.photobucket.com/albums/vv356/YF-12A/?action=view&current=100_1027.jpg ти говоря.
П.П. останалото в отделна тема.

Разбрах, само че това на мойта снимка е със същата кутия. Просто е с арсеналска АК цев. Както и да е, разбрах точно за какво говориш.

.38 Super
14-05-2009, 07:35
Четири от показаните пет книги са на английски. Приготви си хилядарка за тях (показаните четири тома на Jan Still). Австрийската е под $200 доставена в САЩ.

Качествена оръжейна книга на руски? Ха-ха! Try again... :haha:

Има нелоши книги и на други езици, ето още една трилогия (на холандски този път). Има много добра информация за конкурсните оръжия, които холандската армия и флот са изпитвали, пистолети и револвери от цял свят.

Имам и на други езици, ама спирам дотук, че пак ще измислиш някакво оправдание (пушките не били интересни, книгите на чужд език...) :wave:

Четирите тома на Jan Still ги намерих за по $95 - $125 всеки един, което прави под $500 но спирам до тук именно поради горните оправдания. Интересувам се не от музейни експонати а от нещо дето да го занеса на стрелбището и да стрелям без да се притеснявам как ще изглежда после, дали му се намаля цената след всяко стреляне и колко ще ми струват патроните... Както казах - за това всички сме различни, моето хвърчило го вее друг вятър.
Благодаря все пак за ценната информация. :wave:

Nick
14-05-2009, 07:44
Стрелям с всички оръжия, което имам, с изключеие на тези с екзотични патрони (Кропатчек, Бердан, Крнка, Верндл, Маузер М71/84 и т.н.)

Скив тук какво имам за тази цел и ми кажи, дали се "притеснявам как ще изглежда после, дали му се намаля цената след всяко стреляне" :whistle:

ПП. "Axis Pistols" не може да се намери под $400, а "Third Reich Lugers" под $250. Това, което цитираш са цените от преди 8 години.

.38 Super
14-05-2009, 08:31
Стрелям с всички оръжия, което имам, с изключеие на тези с екзотични патрони (Кропатчек, Бердан, Крнка, Верндл, Маузер М71/84 и т.н.)

Скив тук какво имам за тази цел и ми кажи, дали се "притеснявам как ще изглежда после, дали му се намаля цената след всяко стреляне" :whistle:

ПП. "Axis Pistols" не може да се намери под $400, а "Third Reich Lugers" под $250. Това, което цитираш са цените от преди 8 години.

Ами ти тогава си първият колекционер дето познавам който не си трепери над оръжието - да си жив и здрав да си стреляш така и за в бъдеще !

майор
14-05-2009, 15:05
NICK задравей.Зле съм с литературата. Събирам информация от различни източници и това,което се припокрива, го приемам. В предишната тема беше качил Манлихер1900, Щаер1912,но вторият какъв е?Прилича на Рот-Щаер 1907,но не е... Иначе интересите ми са към: Маузер "C 96" и варианти, Люгерите, Бра/о/нинг: 1911+/ испанските,аржентински и т.н...производни/; Р-35; НР. Валтер: РР/РРК/+ /НР,Р38/. Интересни са Бергманите,но не съм ги и помирисвал.

Nick
14-05-2009, 17:50
Ами ти тогава си първият колекционер дето познавам който не си трепери над оръжието!

Треперех, когато имах само няколко. Сега се радвам, когато имам време да ги изкарам "за проветряване" на стрелбището.


...В предишната тема беше качил Манлихер1900, Щаер1912, но вторият какъв е? Прилича на Рот-Щаер 1907, но не е...

Ако имаш предвид тази снимка

http://i8.photobucket.com/albums/a50/NickStan/CCW.jpg

то отгоре надолу пистолетите са Mannlicher M.1905, Roth-Steyr M.07 и Steyr M.12 (Steyr-Hahn). Така че вторият си е Рот-Щаер 1907. Скив тук един комикс по разглобяването му, който направих преди време за един друг български форум:

http://i8.photobucket.com/albums/a50/NickStan/Step1.jpg

http://i8.photobucket.com/albums/a50/NickStan/Step2.jpg

http://i8.photobucket.com/albums/a50/NickStan/Step3.jpg

http://i8.photobucket.com/albums/a50/NickStan/Step4.jpg

http://i8.photobucket.com/albums/a50/NickStan/Step5a.jpg

http://i8.photobucket.com/albums/a50/NickStan/Step5b.jpg

http://i8.photobucket.com/albums/a50/NickStan/Step6.jpg

http://i8.photobucket.com/albums/a50/NickStan/Step7a.jpg

http://i8.photobucket.com/albums/a50/NickStan/Step7b.jpg

http://i8.photobucket.com/albums/a50/NickStan/Step8.jpg

http://i8.photobucket.com/albums/a50/NickStan/Step9.jpg

http://i8.photobucket.com/albums/a50/NickStan/Step10.jpg

http://i8.photobucket.com/albums/a50/NickStan/Step11.jpg

ПП. Този образец е правен в Будапещ и статистически е два пъти по-рядък от направените в Щаер:

http://i8.photobucket.com/albums/a50/NickStan/Roth-Steyr3.jpg

http://i8.photobucket.com/albums/a50/NickStan/Roth-Steyr4.jpg

ППП. Пълнене на М.07 с шина:

http://i8.photobucket.com/albums/a50/NickStan/Roth-Steyr2.jpg

майор
14-05-2009, 18:51
Благодаря, записах го.Създава впечатление на здрава и сигурна система.Онзи клин отпред,който застопорява цевта как точно се задържа за блока? Представата ми за Рот-Щаера бе,че цевният блок е плосък странично,но не е. Ще те попитам за друго: направи ми впечатление,че при някои М.95 М отвора отдолу на магазинната кутия /пред спусъчната скоба/ не съществува. С каква цел? Изваждането на патронната тенекиика как се извършва?

Nick
14-05-2009, 19:20
Онзи клин отпред,който застопорява цевта как точно се задържа за блока?
Такива хубави снимки съм направил, пък ти питаш... Клинът се вижда поне на три от тях; фиксира се с плоска пружина отгоре. Подобно е решението и при М.12 (Щаер-Хан).


.. при някои М.95 М отвора отдолу на магазинната кутия /пред спусъчната скоба/ не съществува. С каква цел? Изваждането на патронната тенекиика как се извършва?

Това е друга тема. Видял си югославски М.95М или М.95/24, които са модифицирани за 7,92х57 и пълнене от шини, а не от пачки. При тях няма патронна тенекийка (пачка), а шина Маузеров тип.

Показал съм разликите в "Традиция", разходи се там да видиш.

tconiotconev
14-05-2009, 23:03
Колега, може би трябва да отвориме друга тема да не ни се карат модераторите но живо ме интересува това което ми каза за РПК 74 и РПК74Н - каквото можеш да ми кажеш, колкото повече можеш да ми кажеш, където ме пратиш да чета... Това ми е много интересно, защото мисля попаднах на такова изпълнение - нали знаеш, че при мене не можеш просто така да се натъкнеш на изцяло произведена в Русия или в някой от бившите сателити РПК...
Погледни ако обичаш това и ми кажи дали е същото за което говориш:

http://i699.photobucket.com/albums/vv356/YF-12A/th_100_1042.jpg (http://s699.photobucket.com/albums/vv356/YF-12A/?action=view&current=100_1042.jpg)

Благодаря предварително.
Понеже нямах много време сутринта да ти пиша защото тръгвах за работа, ще ти кажа, че това са юго изпълнения.
Първото отгоре е снайпер на базата на АК но ползва 7,92 мм маузерови патрони.
Отдоло имаш някакво сръбско измислено РПК ако мога да го кажа така т.е без значение дали е 7,62х39 мм или 5,45х39,5мм задната антабка за ремъка нетрябва да е на цевната кутия, а на приклада. Отделно това си е чист приклад за АК47.
Пак ти казвам, че ако ти трябва пълна информация за АК , РПК и ПК свиркай аз съм насреща.
Информативно за теб, а можеби и за останалите:
Навремето като карах курса за подборен, а и след това исках да си взема SLR, но да е направен така като аз искам т. да е с цевна кутия като на АК74 , да е с дълга цев 508 мм, да е с дулен спирачкомпенсатор като на АК74, приклад на АК74 общо взето един АК74 но с цев дълга 508 мм. За калибъра на тази играчка няма притенции дали ще е 7,62,.223 рем или 5,45/ за последния калибър мога само да спомена, че в България несе продава за ловни цели/.
Допълнително пова пушкало бих го тунинговал само с една двунога и някой бързомер или оптика с малка кратност, но задължително да е със скала пип ПСО-1

майор
15-05-2009, 00:18
Понеже нямах много време сутринта да ти пиша защото тръгвах за работа, ще ти кажа, че това са юго изпълнения.
Първото отгоре е снайпер на базата на АК но ползва 7,92 мм маузерови патрони.
Отдоло имаш някакво сръбско измислено РПК ако мога да го кажа така т.е без значение дали е 7,62х39 мм или 5,45х39,5мм задната антабка за ремъка нетрябва да е на цевната кутия, а на приклада. Отделно това си е чист приклад за АК47.
Пак ти казвам, че ако ти трябва пълна информация за АК , РПК и ПК свиркай аз съм насреща.
Информативно за теб, а можеби и за останалите:
Навремето като карах курса за подборен, а и след това исках да си взема SLR, но да е направен така като аз искам т. да е с цевна кутия като на АК74 , да е с дълга цев 508 мм, да е с дулен спирачкомпенсатор като на АК74, приклад на АК74 общо взето един АК74 но с цев дълга 508 мм. За калибъра на тази играчка няма притенции дали ще е 7,62,.223 рем или 5,45/ за последния калибър мога само да спомена, че в България несе продава за ловни цели/.
Допълнително пова пушкало бих го тунинговал само с една двунога и някой бързомер или оптика с малка кратност, но задължително да е със скала пип ПСО-1

...О бедно ми Влечуго, що не тe "згази "навремето некой изостанал Джоган,вместо сега да слушаш мъдростите на Цонев...

майор
15-05-2009, 00:22
NICK,Благодаря- Имам тема за размисъл...Ще "четеме" повече.

tconiotconev
15-05-2009, 00:31
...О бедно ми Влечуго, що не тe "згази "навремето некой изостанал Джоган,вместо сега да слушаш мъдростите на Цонев...

Обадисе и щети намерим джуган :boogie1qw:

майор
15-05-2009, 00:58
Обадисе и щети намерим джуган :boogie1qw:

АЗ ша са жертвам, само да не даваш повече компетентни съвети....

.38 Super
15-05-2009, 04:49
Понеже нямах много време сутринта да ти пиша защото тръгвах за работа, ще ти кажа, че това са юго изпълнения.
Първото отгоре е снайпер на базата на АК но ползва 7,92 мм маузерови патрони.
Отдоло имаш някакво сръбско измислено РПК ако мога да го кажа така т.е без значение дали е 7,62х39 мм или 5,45х39,5мм задната антабка за ремъка нетрябва да е на цевната кутия, а на приклада. Отделно това си е чист приклад за АК47.
Пак ти казвам, че ако ти трябва пълна информация за АК , РПК и ПК свиркай аз съм насреща.
Информативно за теб, а можеби и за останалите:
Навремето като карах курса за подборен, а и след това исках да си взема SLR, но да е направен така като аз искам т. да е с цевна кутия като на АК74 , да е с дълга цев 508 мм, да е с дулен спирачкомпенсатор като на АК74, приклад на АК74 общо взето един АК74 но с цев дълга 508 мм. За калибъра на тази играчка няма притенции дали ще е 7,62,.223 рем или 5,45/ за последния калибър мога само да спомена, че в България несе продава за ловни цели/.
Допълнително пова пушкало бих го тунинговал само с една двунога и някой бързомер или оптика с малка кратност, но задължително да е със скала пип ПСО-1

Цончо, понеже и аз нямам много време ще се постарая и аз да съм кратък: Да и двата автомата на снимките са събирани със сръбски кутии. Горният е .308 а долният е РПК.
Сега да ти обясня - аз не мога да купя каквото имаш или предпочиташ ти в БГ просто защото при мене отдавна (89та) вече няма внос на сглобено оръжие... Всичко което се купува се сглобява - било от БГ части или от ВЕПР, сръбски и т.н.т.
Това което мога аз да направя е да си събера каквото искам или, което все още е относително лесно - да си намеря стара РПК, оригинална, или съветска или БГ и да си играя с нея. Такава (сръбска) е долната пушка на снимката. Ето една възможност:

http://vectorarms.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=2&products_id=37

Тези пък са ми на 1ч. каране и са едни от най-добрите за Флорида, държал съм техни пушки, изработката е абсолютно перфектна, по-чисти ръбове и по-добро покритие имат от руските автомати а затворите ги пасват на ръка и се плъзгат напред-назад като на Зиг.

http://www.ak-103.com/rifles.html

Погледни ги ако обичаш и си кажи мнението. Те събират повечето автомати върху чешки и български кутии, като БГ частите са с по-добро качество.

Въпросите са ми :

1. Не ми харесва в никакъв случай приклада на РПК, има ли някакъв технически проблем ако се смени с нормален АК приклад ?

2. Цевта остава така както си е на картечницата ако правилно съм те разбрал - не се скъсява, само компенсатора се сменя с този от 74 ?
Калибъра е 5.45Х39 (виж от същият линк 5тата снимка от горе на долу - АК-74 със приклада и ложа от светло дърво) Калибъра ми е важен да е този за да мога да духам в бъдеще руските излишъци и през Смита за който ти писах.

3. Оригиналната ложа на РПК също не ми харесва - има ли възможност като размер да се замени с ложа от нормален автомат или трябва да се прави ?

4. Може ли да се махне двуногата ?

5. ПРК-то мисля няма шина от ляво за закачане на оптика или бъркам ?
Ще пречи ли на механиката вътре в кутията ако се закачи ?

За сега се сещам само за това, дано не те занимавам с много глупости, благодаря предварително.

майор
15-05-2009, 10:59
NICK, Отвори ми генерално очите. Това второто въобще не го знаех.Благодаря. Информация за това,което е изработвано за Балканските страни по принцип/снимков материал/.Ако не те затруднява разбира се.

майор
15-05-2009, 11:33
.38 Super здравей, моето "некомпетентно" мнение е,че щом ще взимаш нещо на базата на АК спази едно правило: да бъде с BG цевна кутия. Препоръчвам ти кал. .223 или 7.62х39./това вече си е твой избор в зависимост от целта и начина на забавление/. Не те разбирам защо ти е РПКто/няма да ти даде по-добра група/. Ако пък те интересува дължината на цевта обърни внимание и на други модели SLR,ako се произвеждат още. А за останолото,за което питаш: ДА, в зависимост от модела всичко може да се направи-въпрос на майстор...И оше нещо:не прави компромис с цената на оръжието за сметка на качеството.

uzi71
15-05-2009, 14:20
.Препоръчвам ти кал. .223 или 7.62х39./това вече си е твой избор в зависимост от целта и начина на забавление/.о.

Зависи за какво ще се ползва оръжието - ако е за спортна стрелба или лов на хищници - да избора е добър, но ако е за лов на по-едър дивеч и двата калибъра определено са много слаби. Лично аз имам две карабини кал.3006 - болтова ЧЗ-550 с оптика и ПА Броунинг ЛонгТрак с мех. мерник. Имам и две "флоберки" - болтова и ПА, но те са само за развлечение.

.38 Super
15-05-2009, 16:49
.38 Super здравей, моето "некомпетентно" мнение е,че щом ще взимаш нещо на базата на АК спази едно правило: да бъде с BG цевна кутия. Препоръчвам ти кал. .223 или 7.62х39./това вече си е твой избор в зависимост от целта и начина на забавление/. Не те разбирам защо ти е РПКто/няма да ти даде по-добра група/. Ако пък те интересува дължината на цевта обърни внимание и на други модели SLR,ako се произвеждат още. А за останолото,за което питаш: ДА, в зависимост от модела всичко може да се направи-въпрос на майстор...И оше нещо:не прави компромис с цената на оръжието за сметка на качеството.

Aми РПК-то заради по-солидната кутия и по-дългата и мисля, по-дебела цев. Максималната дистанция на която стрелям обикновенно на открито е 100-150м. като най-често стреляме по падащи мишени (пожарогасители, компютри, кегли) на около 50-70м. Аз стрелям по такова нещо с дубъли а мисля, РПК-то ще ми даде по-добри попадения просто защото прицелните му спецификации са за малко по-дълги разстояния от нормален АК. СЛР няма да откажа, стига да има наоколо...Определено ми трябва в 5.45Х39 защото 1.Тези патрони в момента са много евтини при мене, това са руските военни излишъци и 2. Искам нататъка да си взема една М4 - S&W M&P 15r, която е под този калибър, дефакто е направена да стреля руският патрон. Като качество е много добра, ще мога да използвам патроните в двете пушки, ако трябва да си играя с М4 за в бъдеще единствено ще ми трябва горен ресивър (например от Н&К416 или нещо по-дълго) и изобщо ще е занимавка.
Аз предпочитам български кутии или комплекти, каквото мога да докопам. Няма да откажа и руски такъв, та и сръбски ако трябва. В интерес на истината има една фирма, в момента не мога да се сетя името, но те правеха РПК за наемниците, та те правят кутии за РПК с извънредно добро качество - удебелени са около нитовете, материала е много качествен, мисля даже имат и руски машини и специалисти при тях. Ако изровя информацията ще я сложа тук, но в края на краищата дори и най-лошото копие на АК пак ще стреля без проблем, аз обичам да имам добре изработени оръжия но не робувам задължително на правилото, че по-скъпото е по-добро. Както обаче и да го гледаш, то си е горе-долу вярно... Аз имах на времето китайски калашник и го махнах - абсолютно дърво беше и на външен вид и като качество и единственото му достойнство беше, че стреляше непрекъснато, нищо друго. Е... и аз имах автоматичен затвор и компенсаторна муфа, което по онези времена беше разрешено да притежаваш но не и да го имаш инсталирано на оръжието...:whistle:

.38 Super
15-05-2009, 16:53
... Имам и две "флоберки" - болтова и ПА, но те са само за развлечение.

Спомена флоберка, болтова ? Събирам мнения за такава, беше ми препоръчна ЧЗ 452 Лукс и като я сравнявам с другите от които да избирам много ми харесва. Можеш ли да дадеш мнение по въпроса ако не те затруднява ? Благодаря предварително.

uzi71
15-05-2009, 18:11
Нямам впечатления от ЧЗ 452, така че не мога да дам мнение. Моята пушка е болтова ТОЗ-8 с тежка цев /когато я купих преди години беше еднозарядна, но в последсвие монтирах пълнител от Бърно/. Мога да кажа че е много надеждно и прецизно оръжие - доволен съм и нямам никакви забележки. Другата пушка е ПА ТОЗ-99 с 10 и 5 зарядни пълнители - също съм много доволен. Известно време ползвах болтова Бърно-1 - не е толкова прецизна като ТОЗ-8, но е много безотказна и удобна.

Nick
15-05-2009, 18:44
.... Информация за това,което е изработвано за Балканските страни по принцип/снимков материал/...

"Вам на блюдечке или на тарелочке? Может быть, тебе дать ещё ключ от квартиры, где деньги лежат?" би попитал Остап Сюлейман-Берта-Мария-Бендер-Бей...

майор
15-05-2009, 20:24
Прав си NICK. Помогна достатъчно. Благодаря ти! .38SUper, дистанцията за стрелба не е голяма,така,че всичко ще ти свърши работа.Разликата м/у АК и РПК на практика не се усеща.Само дето РПК е по-неудобно.За това се явява излишно оръжие като концепция. Щом си решил - ползвай сръбското РПК.Доколкото си спомням трябва да има оребряване на цевта донякъде.

кало
15-05-2009, 20:59
т

Kramer
15-05-2009, 22:23
Двуногата на РПК не е проблем да се махне, планки от ляво за оптиката има само на някои, но не проблем според мен да се монтират. За другото не съм сигурен.

tconiotconev
15-05-2009, 23:38
Цончо, понеже и аз нямам много време ще се постарая и аз да съм кратък: Да и двата автомата на снимките са събирани със сръбски кутии. Горният е .308 а долният е РПК.
Сега да ти обясня - аз не мога да купя каквото имаш или предпочиташ ти в БГ просто защото при мене отдавна (89та) вече няма внос на сглобено оръжие... Всичко което се купува се сглобява - било от БГ части или от ВЕПР, сръбски и т.н.т.
Това което мога аз да направя е да си събера каквото искам или, което все още е относително лесно - да си намеря стара РПК, оригинална, или съветска или БГ и да си играя с нея. Такава (сръбска) е долната пушка на снимката. Ето една възможност:

http://vectorarms.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=2&products_id=37

Тези пък са ми на 1ч. каране и са едни от най-добрите за Флорида, държал съм техни пушки, изработката е абсолютно перфектна, по-чисти ръбове и по-добро покритие имат от руските автомати а затворите ги пасват на ръка и се плъзгат напред-назад като на Зиг.

http://www.ak-103.com/rifles.html

Погледни ги ако обичаш и си кажи мнението. Те събират повечето автомати върху чешки и български кутии, като БГ частите са с по-добро качество.

Въпросите са ми :

1. Не ми харесва в никакъв случай приклада на РПК, има ли някакъв технически проблем ако се смени с нормален АК приклад ?

2. Цевта остава така както си е на картечницата ако правилно съм те разбрал - не се скъсява, само компенсатора се сменя с този от 74 ?
Калибъра е 5.45Х39 (виж от същият линк 5тата снимка от горе на долу - АК-74 със приклада и ложа от светло дърво) Калибъра ми е важен да е този за да мога да духам в бъдеще руските излишъци и през Смита за който ти писах.

3. Оригиналната ложа на РПК също не ми харесва - има ли възможност като размер да се замени с ложа от нормален автомат или трябва да се прави ?

4. Може ли да се махне двуногата ?

5. ПРК-то мисля няма шина от ляво за закачане на оптика или бъркам ?
Ще пречи ли на механиката вътре в кутията ако се закачи ?

За сега се сещам само за това, дано не те занимавам с много глупости, благодаря предварително.
Виж гледах ти още един пост и затова ще се помъча преди да ти отговоря подробно да ги посъбера:

Aми РПК-то заради по-солидната кутия и по-дългата и мисля, по-дебела цев. Максималната дистанция на която стрелям обикновенно на открито е 100-150м. като най-често стреляме по падащи мишени (пожарогасители, компютри, кегли) на около 50-70м. Аз стрелям по такова нещо с дубъли а мисля, РПК-то ще ми даде по-добри попадения просто защото прицелните му спецификации са за малко по-дълги разстояния от нормален АК. СЛР няма да откажа, стига да има наоколо...Определено ми трябва в 5.45Х39 защото 1.Тези патрони в момента са много евтини при мене, това са руските военни излишъци и 2. Искам нататъка да си взема една М4 - S&W M&P 15r, която е под този калибър, дефакто е направена да стреля руският патрон. Като качество е много добра, ще мога да използвам патроните в двете пушки, ако трябва да си играя с М4 за в бъдеще единствено ще ми трябва горен ресивър (например от Н&К416 или нещо по-дълго) и изобщо ще е занимавка.
Аз предпочитам български кутии или комплекти, каквото мога да докопам. Няма да откажа и руски такъв, та и сръбски ако трябва. В интерес на истината има една фирма, в момента не мога да се сетя името, но те правеха РПК за наемниците, та те правят кутии за РПК с извънредно добро качество - удебелени са около нитовете, материала е много качествен, мисля даже имат и руски машини и специалисти при тях. Ако изровя информацията ще я сложа тук, но в края на краищата дори и най-лошото копие на АК пак ще стреля без проблем, аз обичам да имам добре изработени оръжия но не робувам задължително на правилото, че по-скъпото е по-добро. Както обаче и да го гледаш, то си е горе-долу вярно... Аз имах на времето китайски калашник и го махнах - абсолютно дърво беше и на външен вид и като качество и единственото му достойнство беше, че стреляше непрекъснато, нищо друго. Е... и аз имах автоматичен затвор и компенсаторна муфа, което по онези времена беше разрешено да притежаваш но не и да го имаш инсталирано на оръжието...:whistle:

І. Значи да започнем съвпросния модел дето е бил за наемници: Лично аз такова чудо несъм чувал, но знам че руския завод " Молот" правят карабини "Вепр" на които цевните китии са от щампована ламарина, а участъка където е цевта е допълнително усилен точно като на въпросната РПК. Та има някаква американска фирма която го вкарва в САЩ и го пипва тук и там, като се получава наистина нещо успешно за това ти показвам това http://www.robarm.com/mainpage.htm значи същото е в следните калибри 5,45мм ; .223 рем и 7,62х39 мм.
Оръжието леко коприра галила, но в това няма нищо лошо. Мерните му прибори са полудиопрични или т.н. гост ринг.
ІІ. За продуктите на Арсенал: От продуктите на Арсенал съм ползвал и то изключително мното следните дълги нарезни леки стрелкови оръжия, а така също и ловни следните модели и модификации основаващи се на АК / в това влиза носене, стрелба лов и привеждане към нормален бой/: АК-47, АКС-47, АКС-47УФ, АК74Н, АКС-74У; РПК74; РПКС74Н и личния SLR 95LHMB.
ІІІ. Това е тук е адреса на американския филиял на арсенал http://www.arsenalinc.com/index.htm , а това тук на Арсенал - казанлък http://www.arsenal-bg.com/hunting.htm .
Разгледай всички модели и и питай защото за всеки има много специфични неща. Ако желаеш ще ти направя сравнение на единия с другия модел, като ти изложа + и -.
Значи мога да ти снима една моя статия дето съм писъл за SLR и да я кача.
П.П. Значи за това което искаш и все пак ако държиш продукта или оръжието да е на базата на АК като същото ще го ползваш за стрелба до 300 метра и съответно да е в калибър 5,45 и същото да е супер точно + възможност за монтаж на оптически мерник веднага вземай РПК74Н и няма да сбъркаш.
Информативно

майор
16-05-2009, 01:12
Цонев, Супер желае да притежава оръжие с което да се забавлява.То трябва да бъде на определена цена, да употребява евтини боеприпаси,да е здраво и същевременно да му даде възможност да прояви уменията си.Според законите им/само предполагам/ ще тренира само на единична,т.е.няма да има интензивна стрелба.При това положение к,вото и да вземе ще му върши работа.Тези пичове явно са навитаци да придобият умения. Моят "некомпетентен" съвет е:Super вземи най-евтиното 7,62х39. "Издухай" го на дистанция 100-50м/150/ .Стани добър от всяко положение/вкл. и от движение/.Щом си добър с АК,ще бъдеш и с всичкото друго от този клас.Тогава си вземи нещо най...

.38 Super
16-05-2009, 05:57
Виж гледах ти още един пост и затова ще се помъча преди да ти отговоря подробно да ги посъбера:


І. Значи да започнем съвпросния модел дето е бил за наемници: Лично аз такова чудо несъм чувал, но знам че руския завод " Молот" правят карабини "Вепр" на които цевните китии са от щампована ламарина, а участъка където е цевта е допълнително усилен точно като на въпросната РПК. Та има някаква американска фирма която го вкарва в САЩ и го пипва тук и там, като се получава наистина нещо успешно за това ти показвам това http://www.robarm.com/mainpage.htm значи същото е в следните калибри 5,45мм ; .223 рем и 7,62х39 мм.
Оръжието леко коприра галила, но в това няма нищо лошо. Мерните му прибори са полудиопрични или т.н. гост ринг.
ІІ. За продуктите на Арсенал: От продуктите на Арсенал съм ползвал и то изключително мното следните дълги нарезни леки стрелкови оръжия, а така също и ловни следните модели и модификации основаващи се на АК / в това влиза носене, стрелба лов и привеждане към нормален бой/: АК-47, АКС-47, АКС-47УФ, АК74Н, АКС-74У; РПК74; РПКС74Н и личния SLR 95LHMB.
ІІІ. Това е тук е адреса на американския филиял на арсенал http://www.arsenalinc.com/index.htm , а това тук на Арсенал - казанлък http://www.arsenal-bg.com/hunting.htm .
Разгледай всички модели и и питай защото за всеки има много специфични неща. Ако желаеш ще ти направя сравнение на единия с другия модел, като ти изложа + и -.
Значи мога да ти снима една моя статия дето съм писъл за SLR и да я кача.
П.П. Значи за това което искаш и все пак ако държиш продукта или оръжието да е на базата на АК като същото ще го ползваш за стрелба до 300 метра и съответно да е в калибър 5,45 и същото да е супер точно + възможност за монтаж на оптически мерник веднага вземай РПК74Н и няма да сбъркаш.
Информативно

Благодаря за информацията, ще погледна това онова, даже ще им се обадя на тея юнац до мене да видиме какво могат да ми кажат и за РПК и за ВЕПР и за СЛР и задължително ще пиша пак ако имам въпроси.
--------------------------------------------------------------------------------------
Ето един от сайтовете за който ти казах:
http://www.nodakspud.com/page2.htm

.38 Super
16-05-2009, 06:10
Цонев, Супер желае да притежава оръжие с което да се забавлява.То трябва да бъде на определена цена, да употребява евтини боеприпаси,да е здраво и същевременно да му даде възможност да прояви уменията си.Според законите им/само предполагам/ ще тренира само на единична,т.е.няма да има интензивна стрелба.При това положение к,вото и да вземе ще му върши работа.Тези пичове явно са навитаци да придобият умения. Моят "некомпетентен" съвет е:Super вземи най-евтиното 7,62х39. "Издухай" го на дистанция 100-50м/150/ .Стани добър от всяко положение/вкл. и от движение/.Щом си добър с АК,ще бъдеш и с всичкото друго от този клас.Тогава си вземи нещо най...

Колега, гледай сега, за забавляването - аз лично се забавлявам с неща дето другите ги нямат :rolleyes1: и ако отида на стрелбището с един РПК маскиран като АК леваците ще се пулят а аз ще им свалям кеглите... какво по-добро забававние от това ?:cheers:
Цената не е важна, за мене е важно първо - качеството, после ефективноста. Във Флорида мога да стрелям и на автоматична и със заглушител ако искам така, че ако имаш късмет да си със мене когато съм с подходящите хора, такъв интензитет ще чуеш, какъвто не са чували от битката за Берлин брато :beer2:
както казах - имах китайски АК и на 50м. беше горе-долу добър. То на 50м. няма как да не си добър дори и да ти дадат една дръжка от метла - питай Ник, той е специалист по старите джелеза...
Не искам АК под 7.62 освен ако не си намеря хубав БГ автомат, изцяло събиран в БГ с фрезована кутия и дървенията който да си го взема ако си надвия на масрафа и да си го паза като класика. Обясних ти защо ми трябва под определеният калибър - ще стрелям два автомата с един патрон, евтино и занимателно.
Иначе си прав, аз работя по същият принцип, само дето го употребявах за първите си оръжия. Преди 20год. ... :beer2:

майор
16-05-2009, 15:40
Super, замисли се като в/у ефективността на изстрела,като придадеш на РПК вид на АК. Още повече под 7.62х39. Да не стане по-неприятно,отколкото със стандартен АК?...

tconiotconev
16-05-2009, 16:51
Колега, гледай сега, за забавляването - аз лично се забавлявам с неща дето другите ги нямат :rolleyes1: и ако отида на стрелбището с един РПК маскиран като АК леваците ще се пулят а аз ще им свалям кеглите... какво по-добро забававние от това ?:cheers:
Цената не е важна, за мене е важно първо - качеството, после ефективноста. Във Флорида мога да стрелям и на автоматична и със заглушител ако искам така, че ако имаш късмет да си със мене когато съм с подходящите хора, такъв интензитет ще чуеш, какъвто не са чували от битката за Берлин брато :beer2:
както казах - имах китайски АК и на 50м. беше горе-долу добър. То на 50м. няма как да не си добър дори и да ти дадат една дръжка от метла - питай Ник, той е специалист по старите джелеза...
Не искам АК под 7.62 освен ако не си намеря хубав БГ автомат, изцяло събиран в БГ с фрезована кутия и дървенията който да си го взема ако си надвия на масрафа и да си го паза като класика. Обясних ти защо ми трябва под определеният калибър - ще стрелям два автомата с един патрон, евтино и занимателно.
Иначе си прав, аз работя по същият принцип, само дето го употребявах за първите си оръжия. Преди 20год. ... :beer2:

Добре вече ми е ясно със точност какво искаш. За твоя информация ще ти напиша всичко на лични в този или в другия форум.
Общо взето въпросния компромисен вариянт се очертава SLR 95LHMB в калибър 7,62х39 мм или SLR-100LHMB в калибър .223 рем. като и на двата цевите са 508 мм и са с триделен дулен спирач. И на двата цевните кутии са ковано фрезовани. Пълнители в САЩ както за 5,56 така и 7,62 предполагам че се намират.
П.П. Ако ги няма въпросните два модела в САЩ вземай смело РПК в калибър 7,62 х39 или в калибър .223 рем производство на арсенал.

.38 Super
16-05-2009, 17:39
Super, замисли се като в/у ефективността на изстрела,като придадеш на РПК вид на АК. Още повече под 7.62х39. Да не стане по-неприятно,отколкото със стандартен АК?...

Не 7.62х39 колега, 5.45х39. Това е за което говоря:
http://www.bashedu.ru/vk/edu/rpk.html
Заради патрона...

.38 Super
16-05-2009, 17:43
Добре вече ми е ясно със точност какво искаш. За твоя информация ще ти напиша всичко на лични в този или в другия форум.
Общо взето въпросния компромисен вариянт се очертава SLR 95LHMB в калибър 7,62х39 мм или SLR-100LHMB в калибър .223 рем. като и на двата цевите са 508 мм и са с триделен дулен спирач. И на двата цевните кутии са ковано фрезовани. Пълнители в САЩ както за 5,56 така и 7,62 предполагам че се намират.
П.П. Ако ги няма въпросните два модела в САЩ вземай смело РПК в калибър 7,62 х39 или в калибър .223 рем производство на арсенал.

Аз разбирам какво ми обясняваш, но за мене определящото на първо място е патрона, за да мога да използвам евтините армейски излишъци.
РПК или СЛР - аз прикладвам достатъчно добре и двата, нямам проблеми с това, нито с размерите им или нещо друго, патрона ми е определящ. И да - СЛР също е опция която имам в предвид.
Ще чакам да ми пишеш, благодаря пак че си губиш времето.

tconiotconev
16-05-2009, 18:04
Аз разбирам какво ми обясняваш, но за мене определящото на първо място е патрона, за да мога да използвам евтините армейски излишъци.
РПК или СЛР - аз прикладвам достатъчно добре и двата, нямам проблеми с това, нито с размерите им или нещо друго, патрона ми е определящ. И да - СЛР също е опция която имам в предвид.
Ще чакам да ми пишеш, благодаря пак че си губиш времето.

Зада не си губя времето като ти се изразяваш веднага ти отговарям, пък ти ако искаш ме чувай:
І. Значи едно РПК никога неможе да се префасонира на АК заради по-дългата цев и втора заради усилената цевна кутия особенно ако тя е от щампованите. Отделно заради въпросната двунога си има някой специфики в предния край на оръжието говорим по цевта.
ІІ. Същото важи и за SLR 95LHMB защото дългата цев си е дълга и се вижда от километър.
Ако смяташ че можеш да излъжеш някой аджамия с това, че стреляш с АК а то не е АК , а РПК може да се получи, но само един максимум два пъти.
Така, че приеми факта за дългата цев и че не е АК а РПК.
Ако все пак нети е мерак на АК , а имаш желание за едно М1А спрингфилд си вемай т.е. вземай това което ти е на сърце и мерак, а и финасови възможности.
Лично аз само ще ти кажа, че със служебния АКС47 който е на 2000 изстрела никога немога да постигнва това което постигам със SLR 95LHMB , като точност на стрелбата, а няма оптически мерни прибори.
Информативно и зада си направиш сравнение за точност АК74 бие по точна стрелба АК47 поне 5 пъти; РПК 74 ,която е в калибър 5,45 е поне с 5 пъти по точна от 7,62 мм ПК.
Предимството на малкия калибър е точността на близки дистанция. Недостатък, че наголеми издиша като точност и поразяващ ефект. Точно поради тази причина някой хора са създали 6,5 грендел.

DDD
17-05-2009, 18:14
Информативно и зада си направиш сравнение за точност АК74 бие по точна стрелба АК47 поне 5 пъти; РПК 74 ,която е в калибър 5,45 е поне с 5 пъти по точна от 7,62 мм ПК.

Два пъти по-добри групи на автоматична стрелба. На единична .... не знам, струва ми се 1:1.

tconiotconev
17-05-2009, 20:55
Два пъти по-добри групи на автоматична стрелба. На единична .... не знам, струва ми се 1:1.
Твърдо заставам зад мнението си че по точност РПК 74 бие 7,62 мм ПК

майор
18-05-2009, 19:31
Цончев, на автоматичен предимството на 74 е ясно. DDD e прав:на единичен до 300м. са съизмерими, ама на по-голямо разстояние/на че на някой му трябва по-голяма дистанция/?...А при по-силен вятър + дъжд над 250м.?То военните малко тренират стрелба при гадни атм. условия,а си е необходимо за опит. Мисълта ми е,че "точността" е "разтегливо" и относително понятие. На 20м. с прашка/не женска/ по врабче съм по-точен отколкото с автомат. А на к,ва база сравняваш РПК74 със 7.62ПК не разбирам?... И твоят служебен АК не може да бъде критерий.

Kramer
18-05-2009, 20:58
РПК-74 да се сравнява с 7,62 мм РПК-това да, но в никакъв случай с 7,62 мм ПК. Различен клас. РПК е ръчна, ПК - единна.

tconiotconev
18-05-2009, 21:11
Цончев, на автоматичен предимството на 74 е ясно. DDD e прав:на единичен до 300м. са съизмерими, ама на по-голямо разстояние/на че на някой му трябва по-голяма дистанция/?...А при по-силен вятър + дъжд над 250м.?То военните малко тренират стрелба при гадни атм. условия,а си е необходимо за опит. Мисълта ми е,че "точността" е "разтегливо" и относително понятие. На 20м. с прашка/не женска/ по врабче съм по-точен отколкото с автомат. А на к,ва база сравняваш РПК74 със 7.62ПК не разбирам?... И твоят служебен АК не може да бъде критерий.
Че и с двете има богат опит.Дори ако трябва да бъда точен ....я да видим оринтировъчно колко годинки имам стреляно активно с 7,62 мм ПК и 5,45 РПК......
Така...... с ПК има 25 години пуцане, а с 5,45 мм РПК 4 години.
Точно един период от въпросните 4 години можех да направя твърдо и категорично сравнение за точността на двете оръжия / дори в това сравнение може да включим и 7,62 мм ПКМ, което за жалост независимо, че бяха новички нещо бяха по зле, като точност от ПК/.
За въпросния силен вятър съм съгласен с теб за РПК -то , а той най осезателно се чувстваше на дистанция над 350 -400 метра.
Казваш, че моя служебен АК неможе да бъде критерии. Е да вярно е защото е със сгъваем приклада и да поясня, че неможе да сравняваш точността на стрелбата на един АК -47 с един АКС-47 / да незабравям, че има възможност на избор при служебните ми АК, което говори че няма да взема какво да е, че ще бъде изцедено до дупка за да ми хареса, че лично сам ще си стегна приклада до толкова, че при разгънато положение да трака минимално и да позволява все пак и нормално да се сгъва".

.38 Super
18-05-2009, 21:18
Зада не си губя времето като ти се изразяваш веднага ти отговарям, пък ти ако искаш ме чувай:
І. Значи едно РПК никога неможе да се префасонира на АК заради по-дългата цев и втора заради усилената цевна кутия особенно ако тя е от щампованите. Отделно заради въпросната двунога си има някой специфики в предния край на оръжието говорим по цевта.
ІІ. Същото важи и за SLR 95LHMB защото дългата цев си е дълга и се вижда от километър.
Ако смяташ че можеш да излъжеш някой аджамия с това, че стреляш с АК а то не е АК , а РПК може да се получи, но само един максимум два пъти.
Така, че приеми факта за дългата цев и че не е АК а РПК.
Ако все пак нети е мерак на АК , а имаш желание за едно М1А спрингфилд си вемай т.е. вземай това което ти е на сърце и мерак, а и финасови възможности.
Лично аз само ще ти кажа, че със служебния АКС47 който е на 2000 изстрела никога немога да постигнва това което постигам със SLR 95LHMB , като точност на стрелбата, а няма оптически мерни прибори.
Информативно и зада си направиш сравнение за точност АК74 бие по точна стрелба АК47 поне 5 пъти; РПК 74 ,която е в калибър 5,45 е поне с 5 пъти по точна от 7,62 мм ПК.
Предимството на малкия калибър е точността на близки дистанция. Недостатък, че наголеми издиша като точност и поразяващ ефект. Точно поради тази причина някой хора са създали 6,5 грендел.

Дано да не съм те объркал с примера който дадох на майора - далече съм от мисълта да маскирам РПК на АК, просто ме интересуваше дали не мога да сменя приклада предимно защото не ми харесва другият. Знам, че на РПК е направен за да се държи с другата ръка но аз не се интересувам много от автоматичен огън и контрол а от точно оръжие на дистанция до около 300-400м което да прави събрани дубли и РПК ми харесва заради солидната кутия и дългата цев, селектора за режим на огъня а и както вече обясних нагоре - калибъра на патрона ще ми позволи да стрелям друго оръжие а да купувам едни муниции в по-голямо (разбирай - по-евтино) количество.
Общо взето приоритета ми е патрона и да е базирано на АК, дали ще е РПК или СЛР не е от голямо значение за мене.Същото се отнася и за размера, защото габаритите на РПК са малко по-големи - няма никакво значение за мене.
Ако могат да ми направят СЛР-а да изглежда като обикновен АК (защото пък при него не ми харесват ложите) също не бих имал проблем с него доколкото може да стреля същият калибър. Ако няма такъв СЛР (а аз не мисля, че има под 5.45Х39) значи отивам на варианта РПК74Н както ми писа преди. М14 е отделен проект, най-вероятно тя ще е първа...:rolleyes1:
За групите за които пишете лично аз мисля, че е до това как свикнеш с оръжието, възможностите сигурно са важни но по-важното според мене е да си стреляш повече.
Благодаря пак за мненията.

майор
18-05-2009, 23:04
Колега Цонев,аз също разчитам на някакъв опит/между другото-изпулнявал ли си с т.нар."каубойско упражнение"? Моят критерий за опит са количеството смислено изстреляни боеприпаси с разл. оръжия. Но да не спориме кой е по-по-най. По-горе Крамер подчерта,че е неправилно въобще да се сравнявт двете оръжия/РПК74 и 7.62ПК/ и е прав. Но на каквато и да е дистанция ПКто е по-перфекто. Аз лично се опитах да направя елементарно сравнение м/у АК74 и АК47. Супер, м/у РПК без двунога И стандартен АК/еднакъв калибър/ избери АКто.Замисли се и ще разбереш защо.

Kramer
19-05-2009, 00:34
Значи колега Цонев, за да се сравни 5,45 РПК с 7,62мм ПК /както и казвахме навремето "баба Дона"/или ПКМ, трябва да стреляме от положение за стрелба лежешком и с двете оръжия от двунога. В случая ПК печели внаги по отношение на точността на малки, средни и големи разстояния. Които сме стреляли "ковбойското" знаем, че от движение огън се води по картечния разчет /"Портата" както беше при старото 3-то упражнение/ на малки разстояния, 200-250 м. Там, имайки в предвид теглото на оръжието, действително с 5,45 мм може да се получи и по-добър резултат, и то в сравнение с не добре подготвени картечари с ПК. Иначе, от положение "лежешком" или "от коляно" на средни и големи разстояния ПК е най-точното стрелково оръжие.

майор
19-05-2009, 01:07
Kramer професионално формулира спора. Super, оръжието се ползва от стрелец. Всичко зависи от твоята индивидуална подготовка. Или си добър,или не си. Избери си боепрапаса и най-неудобното оръжие за него. Па тренирай...Ако желаеш да станеш средно добър трябва да смениш 3 цеви за три месеца.... п.п. Kramer,имах предвид не "кашишкото", а друго упражнение.

.38 Super
19-05-2009, 05:01
Колега Цонев,аз също разчитам на някакъв опит/между другото-изпулнявал ли си с т.нар."каубойско упражнение"? Моят критерий за опит са количеството смислено изстреляни боеприпаси с разл. оръжия. Но да не спориме кой е по-по-най. По-горе Крамер подчерта,че е неправилно въобще да се сравнявт двете оръжия/РПК74 и 7.62ПК/ и е прав. Но на каквато и да е дистанция ПКто е по-перфекто. Аз лично се опитах да направя елементарно сравнение м/у АК74 и АК47. Супер, м/у РПК без двунога И стандартен АК/еднакъв калибър/ избери АКто.Замисли се и ще разбереш защо.

Колега, при еднакъв патрон и калибър бих избрал АК базирана система с по-дълга цев без да се замислям. За мене, като човек който е убеден в концепцията за free floating barrel, дори и като говориме за АК газоотводна система такъв избор прави повече смисъл, особено в по-малкият калибър, който е по-бърз и с по-права траектория на посочените 300-400м. както казах за вече н-ти път за мене на първо место седи избора на 5.45Х39 и после възможност за по-сбити дубъли на посочената дистанция без двунога.
Не е задължително да съм прав, виждам логика и в твоята и на Креймър точки, но ако можеш да ме поправиш ще се радвам да поразтеглиме тази "под-тема" :beer2:

tconiotconev
19-05-2009, 08:08
Колега Цонев,аз също разчитам на някакъв опит/между другото-изпулнявал ли си с т.нар."каубойско упражнение"? Моят критерий за опит са количеството смислено изстреляни боеприпаси с разл. оръжия. Но да не спориме кой е по-по-най. По-горе Крамер подчерта,че е неправилно въобще да се сравнявт двете оръжия/РПК74 и 7.62ПК/ и е прав. Но на каквато и да е дистанция ПКто е по-перфекто. Аз лично се опитах да направя елементарно сравнение м/у АК74 и АК47. Супер, м/у РПК без двунога И стандартен АК/еднакъв калибър/ избери АКто.Замисли се и ще разбереш защо.
Дали съм изпълнявал първо контролно или т.н. каубойско :boogie1qw: през 89-90 година не, но май от 90 та до 94 год - да.
П.П.
Заради "Майор" и останалите отварям нова тема, която ще започна с няколко цитата от тази.

uzi71
19-05-2009, 09:43
Какво е това "каубойско" упражнение. Поне за мен това е пълна мъгла, така, че мола обяснете.

майор
19-05-2009, 11:58
Uzi, в интерес на истината не си спомням номера му. Просто се опитвам да ядосам колегата Цонев,ама той не ще ... Но Цонев май не го е изпълнявал...Ще му дам бонус: Броят боеприпаси за АК е 62/шестдесет и два/...

uzi71
19-05-2009, 14:14
Това явно е някакво армейско упражнение, защото наистина нищо не ми говори

майор
19-05-2009, 16:28
Да Узи - армейско е! Но може да се използва и за подготовка на разл. подразделения със специфична дейност. Не е нещо особено,НО Е ЗАБАВНО.

tconiotconev
19-05-2009, 19:20
Uzi, в интерес на истината не си спомням номера му. Просто се опитвам да ядосам колегата Цонев,ама той не ще ... Но Цонев май не го е изпълнявал...Ще му дам бонус: Броят боеприпаси за АК е 62/шестдесет и два/...
Мило черно влечуго! Значи начално упражнение по мое време се изпълняваше с 3+6 бр патрони, като три броя се стреля по мишена №4 на дистанция 100 метра на единичен, а 6 бр по 2 бр мишена №8 немога да си спомня вече дистанцията но задължително на автоматичен.;
1-во упражнение се изпълнява с 12 бр. патрони ,като целите са картечен разчет мишена №10 -1 бр и 2 бр мишени №8 които бяха настъпваща -отстъпваща група пехота.
Немога да си спомня номерацията на упражнението което се стреляша през бойниците на БТР но бр. на патроните за него бяха 25 бр.

1-во контролно т.н." каубойско" се изпълнява с 35 бр. патрони и 1 бр граната имитационна, които се разпределят в два пълнителя по избор на стрелящия.
Цели:
- Залегнала група пехота състояща се от 2 бр. мишени - картечен разчет мишена №10 1 бр. и 1 бр. гръдна фигура мишена №6 намиращи се на дистанция 150 метра. Тази цел се появява за време 5 секунди първия път след което при второто вдигане се появява мишената, която не е поразена за време 10 секунди.
- РПТО мишена №9 намираща се на дистанция 250 - 350 метра
- Настъпваща / отстъпваща / група пехота намираща се на дистанция 350 -450 метра ,която включва два броя мишени №8 намиращи се на фронт 5 метра една от друга под ъгъл / 5-6 градуса/ като същата се предвижва на дистанция 50-60 метра
- Отделение в окоп - наколко мишени №8 по които се хвърля граната.
Ред за изпълнение на упражнението:
След командата "За Бой!" се прибягва 10 метра при което се поставя щик нож на АК зарежда се оръжието заемасе положение за стрелба лежешком, като има прекритие и се стреля вляво или вдясно от прекритието без да се опира оръжието в прекритието или да се опира пълнителя в земята т.е. изцяло от ръце. Стреля се по залегналата група пехота, като преоритетно по картечния разчет, който е важен в оценяването на стрелящия. След това се става и се тръгва напред. Междо другото ако си калпав стрелец и неуспееш да го бутнеш от това положение ти се дава шанс да покажеш какъв стрелец и от движение от където идва въпросното име на упражнението " Каубойско".
След въпросната групова цел следва РПТО-то, като първия път по него се стреля задължително прав ако него целнеш мишената се скрива а калпавия стрелец се предвижва напред и след повторната му поява заема положение за стрелба по избор / от коляно, легнал или прав/
Следва настъпваща / отстъпваща / група пехота 2 бр №8 , която пак си е групова цел, като положението за стрелба по нея е по избор на стрелящия.
Последната групова цел " отделение в окоп" по което след команда "Подготви Гранатите!" ....." С Гранатите ОГЪН"!" се хвърля граната.
Оценяване вие си знаете много добре .... как се прави ..... и защо се прави номера с груповата цел удряш едната , а другата само я обстрелваш ако искаш се мериш но задължително стреляш .... и гледай да не пускаш повече от два единични .... или да пуцаш по мишените на друг / последното съм го правил по молба на един колега, че инак и тройка нямаше да изкара, но за целта избамка всичките си патрони дето му оставаха на волуме на мах .... пък аз вместо да маркирам стрелба по мойта стрелях по неговите мишени/.
Ако искаш и за 2-ро контролно ще ти кажа как се изпълнява.
И не ме изпитвай защото държавния си изпит го взех с 6,00 без значение дали е теория, нормативи, стрелба, привеждане към нормален бой, провеждане на занятие.
Аааааа междо другото забравих да ти кажа, че държавният ми изпит протече два дена.

tconiotconev
25-07-2009, 18:08
М14 има толкова много модификации, че аз отказвам да ги следя и да се задълбочавам в тях. Имам доста книжки за тях, онзи ден грабнах една за NM - като гледам как ги правят, то са стандарти, то е мерене на цевите, изисквания за спусъци, патрони, щуротии...сложна работа, не ме учудва, че са толкова скъпи.Ей тея ги правят в Щатите: Rock Island Arsenal (http://www.ria.army.mil/) иначе те продадоха лиценза за М14 на времето на някаква филипинска компания, дано да не бъркам и те също ги произвеждат. Спрингфилд в момента само взима поръчки за нормалните модели, онея от по $3000 и нагоре ги доставят но пак трябва да чака човек. DMR не ме впечатлява много, аз няма да ставам снайперист :cool2: обаче Скаут-а много ми харесва защото е по средата м-у пълният размер цев и СОКОМ-ската модификация-става за всичко на нормални дистанции. Проблема е, че изчезнаха от пазара - всичко купува като лудо. След Август, към края на лятото, майче ще се успокоят нещата но определено ще мине доста време докъто презапасилите се решат да налеят обратно оръжията в пазара... Абе, ще се опитам да намеря една за Коледа - ако всичко е наред, това ще ми е подаръка за тази година, нали съм бил добро момче ужким :rolleyes1:

Спорд мен товоренията на

http://www.springfield-armory.com/index.php

са най добрите. Несъм имал достъп но при положение ,че това е била фирмата която на много е била ангажирана с производството на .. , а и е държавна .....

П.П. Ммамичката му и мечка :facepalm:тези момченца дето са зад голямото гьол немогат ли да направят на едно друго момче подаръче... ей така на приятелска основа и да му подарят едно М14 скаут + 4 бр пълнители за 20 бр патрони. Барем му мине мерака към това пушкало.
Майтап знам че е невъзможно, но да си кажа вземе ме огрее щастието, пък и не е грешно човек да си помечтае или побленува ....:rolleyes1:
Обещавам, че ще се грижа за нея като за любимия SLR 95 LHMB. Ще я чистя редовно, от вереме на време ще пуцам с нея за удоволствие като ще гледам да набучвам само 10 ки зада се чувства и тя щастлива :rolleyes1:

майор
26-07-2009, 21:24
Колега Цончев, разбирам те! И аз писах писмо на Дядо ни Коледа,щото съм фен на същото,ама...